sağ taraf kalça ağrısı / Bel ve Kalça Ağrısında Önce Hangi Bölge Tedavi Edilmeli? - Turan&Turan

Sağ Taraf Kalça Ağrısı

sağ taraf kalça ağrısı

Kalça ağrısı, özellikle yetişkinlerde sıklıkla görülen bir sağlık problemidir. İleri yaşlardaki kişilerde genellikle eklem ve kas hastalıkları ya da hasarlarına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte kalça eklemi vücudun en sık kullanılan eklemlerinden biri olduğu için burada meydana gelen bir sorun, günlük yaşamı ciddi anlamda etkiler.

Kalça Ağrısı Nedir?

Kalça ağrısı, kalça ekleminde herhangi bir nedene bağlı olarak gelişen sorunların yol açtığı bir belirtidir. Bu eklemde oluşan problemler genellikle yürüme, eğilme ve bacakları hareket ettirme gibi günlük aktivitelerin yapılmasına engel olur. Bu nedenle yaşanan kalça ağrıları mutlaka dikkate alınarak, hemen bir hekime başvurmanız gerekmektedir.

Kalça eklemleri, devamlı tekrarlana hareketlere ve yıpranma, aşınma gibi risklere karşı çok dayanıklı olan bir eklemdir. Uyluk kemiğinin leğen kemiği ile birleştiği yerde bulunmaktadır. Bu nedenle vücudun en çok hareket eden eklemidir. Bununla birlikte leğen kemiği, sık sık tekrarlanan hareketlere uyum sağlayabilecek bir yapıdadır. Leğen kemiğinin soket kısmı ise tamamen kıkırdak doku ile kaplıdır. Bu kıkırdak doku, hareket esnasında eklemleri sürtünmeye, doğal olarak aşınma ve yıpranmaya karşı korumaktadır. Ancak güçlü yapısına rağmen kalçayı koruyan bu kıkırdak doku ağır hareketler ve travmalara bağlı olarak yıpranabilmektedir. Bununla birlikte kemik erimesine bağlı olarak kalça ekleminde kırılma riski artmaktadır. Tüm bu ihtimaller genel olarak kalça kemiği ağrısı nedenleri arasında bulunur.

Uyluk kemiği ağrısı her zaman önemli bir sorun olduğuna işaret etmez. Özellikle uzun süre sabit bir şekilde oturmaya veya ayakta durmaya bağlı olarak ağrı hissi oluşabilmektedir. Bu tür durumlarda herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmadan belirti kendiliğinden yok olabilir. Ancak şiddetli ve geçmeyen ağrılar için mutlaka uzman bir hekime başvurmanız gerekir. Bu ağrıların neden kaynaklandığı ancak detaylı fizik muayene ve çeşitli görüntüleme testleri ile anlaşılabilmektedir.

Kalça Ağrısı Neden Olur?

Yanlış beslenme alışkanlıkları gibi nedenlerle oluşan aşırı kilo, hareketsiz yaşam veya kalça ekleminde bulunan kıkırdak dokunun hasarı gibi nedenlere bağlı olarak ağrılar meydana gelmektedir. Özellikle kırk yaşın üzerindeki insanlarda daha fazla yaşanma ihtimali bulunan bu ağrılar, romatizmal hastalıklar ve kıkırdak doku travmalarına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Ağrılar kalçanın önünde, arkasında veya dış tarafında hissedilebilmektedir. Bununla birlikte ileri evre kalça problemlerinde ağrı hissi dizlere kadar yayılabilir.

Bebeklik ve çocukluk dönemlerinde gelişen kalça ağrılarının gene nedenleri şunlardır:

  • Doğumsal kalça anomalileri,
  • Kalçada oluşan enfeksiyonel hastalıklar,
  • Enfeksiyonlu eklem romatizması,
  • Kalça ekleminde kayma.

Gençler ve orta yaşlardaki kişilerde görülen kalça ağrılarının nedenleri:

  • Uzun süreli sabit oturma veya ayakta durma,
  • Kalça bozuklukları,
  • Uyku pozisyona bağlı olarak gece artan kalça ağrısı,
  • Obezite,
  • Enfeksiyonel eklem hastalıkları,
  • Travma,
  • Ağır işlerde çalışmak,
  • Fıtık vb. gibi hastalıklar.

İleri yaşlarda görülen kalçada ağrı ise şu sebeplerden kaynaklanabilir:

  • Kalça ekleminde kireçlenme,
  • Tümör oluşumları,
  • Kaslar üzerine uygulanan fazla basınç,
  • Kalça kırıkları,
  • Tendon ve eklem iltihapları,
  • Obezite,
  • Hareketsizlik.

Kalça Ağrısı Belirtileri

Bu durum zaten bir belirti olduğu için genel olarak hareketli ya da hareketsiz pozisyonlarda hissedilmektedir. Bununla birlikte ağrı kalçanın her iki yanında hissedilebileceği gibi tek taraflı da olabilmektedir. Genellikle kalçaya bıçak saplanması gibi ağrı hissedilmektedir. Bununla birlikte fıtık kaynaklı kalça kemiği sorularında belden kalçaya vuran ağrılar olmaktadır. İnatçı ağrıları olan hastalar bir hekime başvurduklarında, anlattıkları şikayetler çerçevesinde nedene ilişkin bir tahmin yürütülebilmektedir. Ancak bazı durumlarda bir fıtık riski veya kıkırdak dokunun hasarı gibi farklı sebepler de bu ağrıların hissedilmesinde etkili olabilir. Bu durumlarda sol bacakta kalçadan başlayan ağrı hissi çok yoğun olmaktadır. Kalça ve bacak ağrısı şikayeti ile sağlık merkezine başvuran tüm hastalara farklı görüntüleme tetkikleri yapılara teşhis odaklı bir tarama gerçekleştirilir.

Hamilelikte Kalça Ağrısı

Gebelikte kalça ağrıları, genellikle bebeğin iç organlara yaptığı baskı nedeniyle meydana gelmektedir. Aynı zamanda bu dönemde vücudun ağırlık merkezi değiştiği için yapılan hareketlerde kalça eklemi daha fazla zorlanma hissetmektedir. Bu dönemde sıklıkla kalça ekleminden bacağa vuran ağrılar hissedilir. Bunların yanında gebelik döneminde yaşana hormon dengesizlikleri, D vitamini eksikliği veya rahmin siyatik sinire baskı yapması nedeniyle yoğun kalça ağrıları hissedilebilmektedir. Bu ağrılar çoğunlukla doğum gerçekleştikten sonra geçer.

Gebelik döneminde hissedilen yoğun kalça ağrılarının giderilmesi için ağrının hissedildiği bölgeye soğuk kompres uygulanabilir. Bunun yanında geceleri uyurken hamile yastığı kullanılması önerilmektedir. Aynı zamanda anne adayının ağır eşyalar kaldırmak veya ağır bir iş yapmak gibi eylemlerden kaçınması gerekmektedir. Doktor kontrolünde düzenli olarak yapılan egzersizler de gebelikte kalça ağrısına iyi gelmektedir.

Sol Kalça Ağrısı

Sol kalça kemiği ağrısı, genel olarak sağ kalça ağrısına ne sebep oluyorsa ondan kaynaklanmaktadır. Bu iki kalça kemiği arasında görülen belirtilerde pek bir farklılık gözlenmemektedir. Farklı kalça ve eklem rahatsızlıkları neticesinde ortaya çıkabilen bu ağrılar, yürümede zorluk vb. gibi günlük yaşamı olumsuz etkileyen düzeyde ise mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir.

Sağ Kalça Ağrısı

Sağ kalça kemiği ağrısı, yukarda da belirttiğimiz üzere sol kemik ağrısından farklı özellikler barındırmamaktadır. Bununla birlikte tek taraflı ağrılar genellikle o tarafa ağırlık verilen bir pozisyonda uzun süre kalma veya yine o tarafa daha fazla basınç uygulanmasına neden olan işler yapma gibi sebeplerden oluşabilmektedir. Bu durumlarda sağ kalçadan ayağa kadar uzanan ağrı hissedilebilir. Uzun sürmesi halinde mutlaka doktor muayenesi gerekir.

Kalça Ağrısı Tanısı

Birkaç haftadan daha uzun süren kalça ağrılarında mutlaka uzman bir hekime başvurmanız tavsiye edilmektedir. Tanılama süreci genellikle detaylı bir fizik muayene ve tıbbi sağlık öyküsünün alınması ile başlamaktadır. Doktor fizik muayene sırasında, kalça ekleminin fonksiyonlarını yerine getirip getirmediğini kontrol eder. Bazı hareketler esnasında ağrı duyulması, artan ve azalan hareketlerle ağrının da aynı oranda şiddetinin değişmesi gibi belirtiler gözlenen hastalarda daha ileri tetkikler yapılarak altta yatan nedenler araştırılmaktadır. Genellikle merdiven inip çıkarken veya ayakkabı giyerken zorlanma yaşanması, hissedilen ağrının kalça ekleminden kaynaklı bir soruna işaret etmektedir.

Kalça ağrılarını teşhis etmek amacıyla yapılan testler şunları içermektedir:

  • Bilgisayarlı Tomografi (BT): Kalça eklemlerinin ve çevre dokuların değerlendirilmesi amacıyla çekilen görüntüleme tekniğidir. Bu tetkik sayesinde eklemi oluşturan tüm kemik yapıları detaylı bir şekilde incelenebilmektedir. Kırık, çıkık, tümör oluşumu, yumuşak doku tümörleri ve eklem iltihaplar gibi hastalıkların teşhis edilmesi amacıyla yapılmaktadır.
  • Röntgen: Kalça kemiklerinin sağlık durumunu değerlendirmek amacıyla yapılan tetkiktir. Röntgen sonuçları genellikle ağrıların kemiklerde oluşan bir hasardan kaynaklı olup olmadığı hakkında detaylı veri sağlamaktadır.
  • Manyetik Rezonans (MR): Kalçaya MR çekildiği esnada kasların ve tendonların durumu görüntülenebilmektedir. Kalça problemlerinin derinlemesine incelenmesini sağlayan ve kesin teşhis konulabilen bir görüntüleme tekniği olarak manyetik rezonans sıklıkla tercih edilmektedir.
  • Kan Tahlilleri: Özellikle romatoid artrit gibi hastalıkların taranması amacıyla yapılmaktadır.

Kalça Ağrısı Tedavisi

Yoğun olarak yapılan egzersizler ve uzun süre aynı pozisyonda kalmak gibi birçok nedene bağlı olarak gelişebilen kalça ağrılarında ilk olarak bölgeye soğuk kompres uygulaması yapılabilir. Bunlar daha çok leğen kemiği ağrısı olarak da hissedilebilmektedir dakikalık buz uygulaması her saatte yapılarak ağrı hafifletilebilmektedir. Bununla birlikte ağrının olduğu yere hafif bir masaj yapılması da etkili olabilecek yöntemlerden biridir. Bunların hepsi evde, anlık olarak ağrıya iyi gelebilecek uygulamalar arasındadır. Yapılan uygulamalara rağmen birkaç hafta geçmeyen ağrılar artık medikal bir tedavi gerektirmektedir. İlk etapta ağrılar için doktor parasetamol, non-steroid antiinflamatuar ilaçlar gibi ağrı kesiciler reçete eder. Bunların yanında yeterli düzeyde istirahat ve iyileşmeye olumlu yönde etki edebilecek hafif egzersizler önerilmektedir.

Kemik erimesi nedeniyle oluşan kalça ağrılarında genellikle D vitamini takviyesi alınmaktadır. Daha uzun süre tedavi ihtiyacı duyulan hallerde rehabilitasyon uygulamaları devreye girer. Düzenli aralıklarla uygulanacak olan fizik tedavi seansları sayesinde ağrılar önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Bazı vakalarda ise steroid etkili enjeksiyonların uygulanması gerekmektedir. Bununla birlikte kırık, çıkık ve kalça ekleminde oluşan deformasyonların tedavisi için cerrahi müdahaleler yapılmaktadır. Bu müdahalelerden en sık yapılanı kalça protezi operasyonlarıdır. Artık işlev göremeyen kalça eklemini yerine dayanıklı bir protez takılan protez ameliyatları özellikle ileri yaşlarda oluşan hasarlarda sıklıkla uygulanmaktadır.

Kalça ağrısının ameliyatla tedavi edilebilmesi için öncelikle ameliyatı gerektiren bir durum olup olmadığına karar verilir. Yapılan detaylı muayene ve tetkikler sonrasında hastada var olan kalça eklemi problemine göre doktor tarafından en uygun tedavi başlatılmaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Kalça ağrısı için hangi doktora gidilir?

Uzun süreli kalçada ağrı hisseden kişilerin sağlık merkezlerinin ortopedi bölümüne başvurmaları gerekmektedir. Bu bölümde alanında uzman ortopedi hekimleri tarafından hastalıkların teşhis ve tedavi süreçleri gerçekleştirilir.

Kalça kemikleri niye ağrır?

Yanlış beslenme alışkanlıkları gibi nedenlerle oluşan aşırı kilo, hareketsiz yaşam veya kalça ekleminde bulunan kıkırdak dokunun hasarı gibi nedenlere bağlı olarak ağrılar meydana gelmektedir. Özellikle kırk yaşın üzerindeki insanlarda daha fazla yaşanma ihtimali bulunan bu ağrılar, romatizmal hastalıklar ve kıkırdak doku travmalarına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Kalça ağrısı nerelere vurur?

Kalça ekleminde meydana gelen ağrılar genellikle eklemin kendisinde, çevre dokularda veya organlarda oluşan sorunlar neticesinde gerçekleşmektedir. Bu ağrılar sıklıkla kalça önünde, arkasında, dış tarafta ve kasıkta hissedilmektedir. Bazı durumlarda dizlere kadar yayılan şiddetli ağrılar olabilmektedir.

Avicenna Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Doktorları

Ortopedi ve Travmatoloji bölümü doktor listesi aşağıda yer almaktadır:

Bel ve Kalça Ağrısında Önce Hangi Bölge Tedavi Edilmeli?

Bel ve Kalça Ağrısı

İçindekiler:

Bel ağrısı toplumda çok sık karşılaşılan bir sorundur. İnsanların yaklaşık olarak %85’i hayatı boyunca en az bir kez bel ağrısı şikayeti yaşar. Bel ağrısı zaman zaman kalça ve bacağa doğru da dağılabilir. Bel ve kalça ağrısı birlikteliği bel fıtığı hastalarında sık görülüyor olsa da her zaman altta yatan sebep bel fıtığı olmayabilir. Bu nedenle ayırıcı tanıda şikayeti arttıran vücut hareketleri, şikayetin zamanı ve süresi, muayene bulguları, radyolojik bulgular ve bunların birbiriyle örtüşüyor olması tedavide büyük önem taşır.

Bel ve kalça ağrısı neden olur?

Bel ve kalça ağrısı nedenleri yaşa, cinsiyete, mesleğe, fizik aktivite düzeyine göre farklılık gösterebilir. Örneğin ileri yaş bir kadında ani başlangıçlı bir bel ve kalça ağrısı varsa kemik erimesine bağlı bir omur kırığı mutlaka akla gelmelidir. Diğer taraftan sporcu bir genç erkekte ani başlayan ağrıda kas gerilmesi ilk olarak akla gelir.

İleri yaşta, yavaş yavaş başlayan, herhangi bir travma hikayesi olmayan, hızlı kilo kaybı yaşamış, geçmişte kanser hikayesi olan, geceleri ve istirahat esnasında ağrının devam ettiği kişiler tümör açısından dikkatli değerlendirilmelidir. Omurga, leğen kemiği ve kalça eklemi en sık metastaz alan dokulardır.

Bel ve kalça ağrısı nedenleri yaşa, cinsiyete, mesleğe, fizik aktivite düzeyine göre farklılık gösterebilir. Örneğin ileri yaş bir kadında ani başlangıçlı bir bel ve kalça ağrısı varsa kemik erimesine bağlı bir omur kırığı mutlaka akla gelmelidir. Diğer taraftan sporcu bir genç erkekte ani başlayan ağrıda kas gerilmesi ilk olarak akla gelir.

Ağrının kaynağı bel ve kalça bölgesinde bulunan anatomik yapıların her biri olabilir. Kemik, omurga eklemleri, eklem kapsülü, bağlar, kas doku, disk, enfeksiyonlar, tümöral olaylar, bel fıtığı veya farklı bir nedenden ötürü bası altında kalan bir omurilik sinir kökü ağrının kaynağı olabilir.

Bel ve kalça ağrılarının büyük çoğunluğu bölgedeki kas, bağ ve eklem kapsülü gibi yumuşak dokulardan kaynaklanır. Bu yapılarda ağrı oluşmasına neden olan faktörler ise genellikle fiziksel olarak zorlayıcı işler yapmak, ergonomik olmayan koşullarda çalışmak ve spor sakatlanmalarıdır.

Travma, yaşlanma veya tekrarlayıcı ve zorlayıcı aktivitelere bağlı olarak disklerin yapısında bozulma meydana gelebilir. Disk yüksekliğinde azalma ile birlikte omur eklemlerinde de kireçlenmeler meydana gelir. Kireçlenme nedenli ortaya çıkan ekstra kemik çıkıntılar sinir köklerini sıkıştırıp ağrının kalça ve bacağa yayılmasına sebep olabilir. Bu hastaların ağrıları genellikle uzun süre ayakta kalmayla ve yürümekle artar. Ağrı şikayetlerine kalça ve bacaklarda uyuşukluk da eklenebilir.

Özellikle çocukluk çağında jimnastik ve uzak doğu sporları gibi esnekliğe zorlayan sporlarla uğraşan kişilerde omurlarda yetmezlik kırığı dediğimiz kırıklar meydana gelebilir. Bu kırıklar bel kayması ile sonuçlanır. Bel kayması da omurilik sinir köklerinin sıkışmasına ve kalçaya dağılan bir ağrı meydana gelmesine neden olur. Bel kayması olan hastalarda belden öne doğru eğilme ve doğrulma hareketleri sırasında batıcı tarzda ağrı meydana gelir. Ağrıya eşlik eden bel, kalça ve bacak bölgesinde uyuşukluk görülür.

Bel fıtığında da fıtıklaşan disk omurilik sinir kökünü sıkıştırarak belden kalçaya ve bacağa dağılan bir ağrıya neden olur. Bel fıtığı hastalarında kalça içinde, sanki delici bir cisimle oyuluyor diye tarif ettikleri bir ağrı görülür.

Bazı kadınlarda hamileliklerinin son aylarında başlayan ve doğumdan sonra da devam eden bir bel ve kalça ağrısı ortaya çıkar. Bu hastalarda ağrının sebebi genellikle bebeğin leğen kemiği içinde bulunduğu sırada ve doğumda, leğen kemiği ile kuyruk sokumu kemiklerini birleştiren eklemi esnemeye zorlamasıdır. Gebelik hikayesi olmasa da orta yaş kadınlarda bu eklemin ağrısı ile sıkça karşılaşılır.

Bel ve kalça ağrısı neden karışır?

Bel ve kalça anatomik olarak komşu bölgeler olduğundan bu bölgelerin ağrıları birbiriyle karışabilir. Bu durum zaman zaman ağrının kaynağının tespit edilmesini zorlaştırır. Özellikle bel ve kalça arasında bir geçiş bölgesi olan sakroiliak eklem (Şekil 1) kaynaklı sorunlar hem belde hem de kalçada ağrıya neden olabilir. Bel kaynaklı ağrılar ise sinir iletimi yoluyla kalça bölgesinde yansıyan ağrılara neden olabilir (Şekil 2). Kalça eklemi kaynaklı ağrılar genellikle kasık bölgesinde de şikayete neden olur. Bu yönüyle pek çok bel kaynaklı ağrıdan ayırt edilebilir. Ancak dikkatli bir muayene ve radyolojik değerlendirme ağrının sebebini bulmaya yardımcı olacaktır.

 

Bel ve Kalça Ağrısı nedenleri

Şekil 1: Sakroiliak eklem

 

Bel ve Kalça Ağrısı siyatik sinir

Şekil 2: Siyatik sinir

Bel ve kalça ağrısı için hangi doktora gidilir?

Bel ve kalça ağrıları ile Ortopedi ve Travmatoloji ve Fizik Tedavi doktorlarının ilgi alanına giren konulardır. Bel kaynaklı, kalça ve bacağa yayılan ağrılar beyin ve sinir cerrahisi uzmanları tarafından da değerlendirilebilir. Ancak kalça kaynaklı ağrılar konusunda beyin cerrahisi uzmanı size yardımcı olamaz. Dolayısıyla ayırıcı tanının yapılması için her iki bölgenin de anatomisine hakim olan Ortopedi ve Travmatoloji veya Fizik Tedavi doktorları tarafından değerlendirilmesi avantaj sağlar.

Bel ve kalça ağrısı için ne zaman doktora gitmek gerekir?

Genellikle bel ve kalça ağrısının ilk bir ayında ağrı kesici tedavilerle rahatlama oluyorsa doktor başvurusu gerekli değildir. Ancak bel ve kalça ağrısına bacaklarda güç kaybı, idrar ve dışkı kaçırma, gece ağrısı, hızlı kilo kaybı, ateş, ısı artışı, kızarıklık, yürüyüş bozukluğu eşlik ediyorsa ve öncesinde bir kanser hikayesi varsa ağrı 1 aydan kısa süreli de olsa bir an önce doktora başvurmanız gereklidir.

bel ağrısı

Bel ve kalça ağrısı nasıl geçer?

Bel ve kalça ağrısında tedavi sebebe yönelik yapılır. Bir aydan kısa süreli ağrılarda ağrı kesici ilaçlar, istirahat ve sıcak uygulama ile giderilebilir. İstirahat bütün gün yatak istirahati şeklinde olmamalıdır. Çünkü bütün gün yatak istirahati yapılması durumunda ağrının düzelmesi oldukça güçtür. Bu nedenle ağrı eşiğinde mümkün olduğunca hareketli olmaya çalışmak ve gün içinde kısa yürüyüşler yaparak aerobik egzersizlerle ağrılı bölgenin kanlanmasını sağlamak gerekir.

kalça ağrısı

Eğer bel ve kalça ağrısına bacaklarda güç kaybı, idrar ve dışkı kaçırma, gece ağrısı, hızlı kilo kaybı, ateş, ısı artışı, kızarıklık, yürüyüş bozukluğu eşlik ediyorsa ve öncesinde bir kanser hikayesi varsa ağrı 1 aydan kısa süreli de olsa bir an önce doktora başvurmanız gereklidir.

Bir aydan uzun süreli ağrılar daha çok ciddiye alınmalıdır. Uzun süreli bel ve bacak ağrılarında ileri görüntüleme teknikleri gerekli olabilir. Doktorunuzun koyduğu tanıya göre de tedavi seçenekleri belirlenecektir. Tedavi seçenekleri ilaç tedavileri, omurga enjeksiyonları, fizik tedavi ve cerrahi tedavi olabilir. Cerrahi tedavinin kapsamı ve tekniği altta yatan sebebe göre değişir.

Hem bel hem kalçanızda sorun varsa hangisinin tedavisi önce yapılmalı?

Genel prensip olarak eş zamanlı bel ve kalça sorunlarında özellikle cerrahi tedavi planlanıyorsa öncelikle bel ağrısının giderilmesi önerilir. Çünkü bel kaynaklı ağrıyı giderdikten sonra kalça ağrısında da bir rahatlama sağlanabilir. Ancak kalçadaki sorun için planlanan tedavi kalça protezi uygulaması ise, bel bölgesi için de vidalama yapılması düşünülüyorsa önce kalça protezi ameliyatının yapılması, bel ameliyatının önce yapılmasına göre protez çıkığı oluşma ihitimalini azaltmaktadır. Bu nedenle böyle durumlarda kalça protezi ameliyatının daha önce uygulanması önerilir. Ancak bacaklarda güç kaybı, idrar ve dışkı tutamama gibi acil durumlar istisnadır. Ayrıca enfeksiyon ve tümöral olayların varlığında da durumun aciliyetinden dolayı önce beldeki sorunun giderilmesi önerilir.

Kalça ağrısı neden olur? Nasıl geçer?

Kalça ağrısı neden olur?

Yanlış beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite yetersizliği nedeniyle oluşan aşırı kilo, kalça eklemlerinde de tahribata yol açar. Kalça eklemlerindeki zedelenmeler kalça ağrılarına neden olur. 50 yaş ve üstü kadınlarda daha sık görülen kalça eklemi romatizması ve kıkırdak dokusu harabiyeti de kalça ağrısının nedenleri arasındadır. Kalça eklemlindeki bağların zedelenmesi sonucu oluşan tendinit, ekleme yastık görevi sunan keselerin iltihaplanması (bursit) ve kemik erimesi gibi hasalıklar da kalça ağrısı nedenleri arasındadır. Yaşlılar ve osteoporoz hastalarında görülen kalça kemiği kırıklarına ek olarak aseptik nekroz, romatizmal artrit, dolaşım sorunlar, polimyaljik romatizma, ankilozan spondilit ve osteoartrit de kalça eklem ağrısı nedenidir. Kronik bir hastalık olan diyabet hastalığında eklem bölgelerinde ağrılar oluşabilir. Kalça ekleminde de oluşan diyabete bağlı ağrılar bacaklara yayılır. Aşırı zorlanmaya neden olan ağırlık kaldırma gibi fiziksel aktiviteler ve bel fıtığı da kalça ağrısı oluşumuna neden olabilir. Kalça ağrısı bacağa vuruyor ve ağrıya uyuşma ile karıncalanma eşlik ediyorsa kalçada siyatik ağrısı oluşumundan söz edilebilir.

Kalça ağrısı nasıl geçer?

Yoğun egzersizler, sürekli aynı pozisyonda durmak veya kondüsyon eksikliği kalça kaslarında ağrılara neden olabilir ve yürümede güçlükler yaşanabilir. Kalça ağrısının bulunduğu bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada etkili olabilir. saatte bir dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilir.  Ağrının olduğu bölgeye masaj yapılması da oldukça etkilidir. Eller yardımıyla dizden başlayarak kalçaya doğru yapılan masaj kasların rahatlamasını sağlar. Dairesel hareketlerle yapılan masaj sırasında bir düğüm söz konusu ise başparmağın yerleştirilerek hafif hareketlerle ovalaması düğümün yok edilmesini sağlar. Topukların altına koyulan bir yastık ile bacakların yükseltilmesi hem kalçadaki ağrıyı azaltır hem de bu bölgedeki iltihabın giderilmesi için faydalıdır. Steroid içermeyen ağrı kesici kullanımı ağrıları minimuma indirerek şişliği de azaltır. Kalça ağrılarının yoğun olduğu dönemlerde egzersiz den uzak durulması kas yırtıkları oluşmasını önler.  Kalça kaslarında ağrı oluşumunu engellemek için kalça ağrısı egzersizleri yapılabilir.  Egzersizlere başlamadan önce dakika yürüyüş yapılması ve egzersizden sonra ise dakikalık esneme veya germe hareketi yapılması önerilir. Alınan tüm bu önlemlere rağmen ağrı geçmez ve giderek şiddetlenirse mutlaka uzman bir doktora görünmek gereklidir.

Kal&#;a Kemiği Ağrısı Neden Olur, Nasıl Ge&#;er? Sağ Ve Sol Kal&#;a Kemiği Ağrısı Neyin Habercisi?

Kalça kemiği ağrısı, kalça kemiğinin vücut içerisinde en çok kullanılan kemik olmasından dolayı başlar. Ağrının devamı ise çeşitli diğer çevresel faktörlere bağlı olarak gelişir. Tedavi edilmezse, yaşam standartlarının düşmesine neden olur. 

Kalça Kemiği Ağrısı Neden Olur?

Kalça kemiği ağrı vakaları incelendiğinde, genellikle ter yapılan hareketten kaynaklandığı görülebilir. Bunun yanında yanlış egzersizler veya bölgeye aşırı yüklenme kalça kemiği ağrısı nedenleri arasında sayılabilir. 

Burkulma oluşması, 

Düşme sonucunda kalçanın hasar alması veya başka bir nedenden dolayı olan yaralanma,

Eklemde iltihap oluşumu,

Kasık bölgesindeki fıtık, 

Kalçada kırıklar ve çatlaklar,

Eklem zarındaki iltihaplanma,

Kemiklerde yayılan kanser durumu, kalça kemiği ağrısının bazı nedenleri olarak gösterilebilir. 

Hangi nedenden kaynaklandığını tam olarak öğrenilmesi için gerekli tüm tetkiklerin yapılması gerekir. 

Kalça Kemiği Ağrısı Nasıl Geçer?

Kalça ağrısını geçirmek için bazı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Ancak bunun önceliğinde gereken tetkik yapılmalı ve sorunun neden kaynaklandığı öğrenilmelidir. Sonrasında kalça kemiği ağrısını geçirmek için bazı yöntemlere başvurulabilir.

Bunlar genellikle egzersiz şeklinde gerçekleşir. Aynı şekilde kalça kemiğinin olduğu yerlere fazla yüklenmemesi de kalça kemiği ağrısını geçirmek için başvurulabilecek diğer yöntemdir. Bu yöntemlerin tümünün uzmanlar tarafından tavsiye edildikten sonra uygulanması gerekir. 

Sağ ve Sol Kalça Kemiği Ağırı Neyin Habercisi?

Sağ veya sol bölgede oluşan kalça kemiği ağrısı arasında önemli farklılıklar bulunmamaktadır. Ancak bu iki bölgede meydana gelen kalça kemiği ağrısı önemli rahatsızlıkların habercisi olabilir. Örneğin, çeşitli kemik rahatsızlıkları, kanser gibi durumların habercisi olabilir. Bundan dolayı mutlaka gereken önem verilerek uzman doktora başvurulmalı ve gereken işlemler yaptırılmalıdır. 

Kaçla Kemiği Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

İsminden anlaşıldığı üzere kalça eklemlerinde hissedilen ağrıdır. En önemli belirtisi de ani hareket durumunda veya hareketsizlik durumlarında ağrının dayanılmaz şekilde ortaya çıkışıdır. Ağrılar kalçanın sadece bir tarafını etkileyebildiği gibi sadece iki bölgede birlikte hissedilebilir.

Fakat oluşan ağrının tam olarak kalça kemiği ağrısı olduğunu anlamak için tetkik yapılması şarttır. Çünkü bazı durumlarda, bel fıtığından kaynaklı ağrılar da kalça kemiği ağrılarına benzer şekilde görülebilir. Bu karışıklığın yaşanmaması için uzman doktorlara başvurularak gereken tüm incelemeler yapılmalıdır. İncelemeler sonucunda ağrı biraz daha azaltılabilir. 

Kalça Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kalça ağrısının tedavisi, ağrının neden ortaya çıktığıyla ilgili bir durumdur. Zedelenme veya başka fiziksel sorunlardan kaynaklı bir durumsa buna göre tedavi yöntemi uygulanır. Ancak zedelenme haricinde farklı bir içsel hastalıktan kaynaklı oluşuyorsa, kalça ağrısına değil oluşan bu önemli rahatsızlığa önem verilir.

Kalça kemiği ağrısı vakalarının birçoğu fiziksel sorunlardan kaynaklı olduğundan, fizik tedavi yöntemleriyle tedaviye başlanır. Sonrasında ilerleme kaydedilirse bunlara egzersizlerle devam edilir. Çeşitli ilaçların belli aralıklarla kullanılması tavsiye edilebilir. Aynı şekilde ağrının daha da ileri seviyeye taşınmaması için uzman doktorlar belli hareketlerden uzak kalınmasını veya kişinin bir süre yatakta istirahat etmesini isteyebilirler. 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır