infitar suresi ne demek / İnfitâr Suresi Arapça-Türkçe Okunuşu, Meali ve Fazileti

Infitar Suresi Ne Demek

infitar suresi ne demek

İnfitar Suresi T&#;rk&#;e, Arap&#;a Anlamı ve Okunuşu: İnfitar Duası Faydaları Ve Faziletleri (Tefsiri Ve Diyanet Meali Dinle)

İnfitar Duası Faydaları Nelerdir?

Sure, kıyamet günü geldiğinde insanların tanık olacağı dehşet verici olaylar silsilesinden bahseder. Öldükten sonra insanların yeniden dirileceğine ve Allah karşısında hesap vereceğine odaklanır. Bu yüzden surenin faydalarından biri öbür dünyanın var olduğunu hatırlatmak ve bu dünyada güzel ameller işlemeye yöneltmektir. Sure’de Allah'a inanan ve O'nun kurallarına uyarak iyi ameller işleyen kimselerin cennete ve inkar ederek azgınlığa, yolsuzluğa, sapıklığa sapanların ise cehenneme gideceğinden bahsedilmektedir. Bu da alınabilecek en iyi öğütlerden biridir.

Ayrıca sureyi okuyanlar Allah’ın adını zikretmiş olur. O’nun varlığını ve birliğini kabul eder. Kıyamet gününü ve hesap gününü hatırlamaya yardımcı olur. İnfitar suresini okuyan kişilere Yüce Allah yol gösterici olur. Manevi armağanlar sunar. Allah, İnfitar suresinde kıyamet gününde meydana gelecek olaylar sonucunda ve sonrasında insanın hazırlıklı olmasını öğütlemektedir. Kişi bu öğütleri alarak hayatına devam ederse, kendisine en büyük faydayı sağlamış olacaktır.

İnfitar Duası Faziletleri Nelerdir?

Kuran'ın surelerini anlayarak okumak ve uygulamak bolluğu ve bereketi getirir. Rivayetlere göre İnfitar suresini okumak kıyamet gününün ağırlığı kaldırır. Ayrıca her kim kıyameti gözleri ile görüyormuş gibi bakmak isterse Tekvir, İnfitar ve İnşikak surelerini okuyabilir, diye Peygamber Efendimizin de bir hadisi vardır. Ayrıca sureyi okumak kişiyi iftiradan ve kem gözlerden korur. Fitneye, fesada bulaşmasını engeller.

Tüm bunların yanı sıra bir kimse İnfitar suresini hem kendi hem de bir başkasına anlatarak okursa büyük sevap işler. Lakin burada önemli olan yalnızca okumak değil, surenin verdiği öğütleri de yerine getirmektir. Anlayan insan nice öğütler barındıran bir suredir. Kişi bu dünyada işlediği günahlardan ötürü tövbe ederek sureyi okursa günahlarından kurtulacak ve öbür dünyada kendisine temiz bir sayfa açabilecektir.

Kur'an-ı Kerim - Diyanet İşleri Başkanlığı

İnfit&#;r Suresi

Hakkında

Mekke döneminde inmiştir. 19 âyettir. Sûre, adını birinci âyetteki “infetarat”fiilinin mastarından almıştır. İnfitâr, yarılmak demektir.

Nuzül

Hem mushaftaki sıralamada hem de iniş sırasına göre seksen ikinci sûredir. Nâziât sûresinden sonra, İnşikak sûresinden önce Mekke’de inmiştir.

Konusu

Sûrede kıyamet koparken evrende meydana gelecek olan değişim ve bazı dehşet verici olaylar, öldükten sonra dirilme, mahşerde hesap verme ve itaatkâr kulların varacakları cennetle isyankâr kulların gideceği cehennem gibi konular yer almaktadır.

Fazileti

İnfit&#;r Suresi 1. Ayet Tefsiri


Ayet


  • اِذَا السَّمَٓاءُ انْفَطَرَتْۙ

    ﴿١﴾

Meal (Kur'an Yolu)


﴾1﴿

G&#;ky&#;z&#; yarıldığında;

Tefsir (Kur'an Yolu)


Kıyamet günü hakkında Tekvîr sûresinde anlatılanları pekiştirmek üzere burada o gün vuku bulacak bazı olaylardan söz edilerek insanlar uyarılmaktadır. Uzay boşluğundaki yıldızların düzenli hareketini sağlayan çekim kanununun kıyamet gününde yok olmasının bir sonucu olarak evrenin düzeninin bozulacağı, göklerin çatlayıp yarılacağı, kısaca kozmik düzenin bozulacağı bildirilmiştir (bk. Furkan 25/25; Hâkka 69/16; Rahmân 55/37; Nebe’ 78/; Tekvîr 81/). Denizlerin kabarıp taşmasını, dünyanın şiddetle sarsılması, dağların parçalanıp yok olması, denge ve düzenin bozulması gibi olaylar sonunda dünyayı denizlerin kaplaması şeklinde anlamak mümkündür. Deniz altında gerçekleşen şiddetli depremlerin tsunami denilen büyük dalgalara ve taşmalara yol açmasını hatırlayarak âyetteki kıyamet tasvirini daha iyi anlayabiliriz.

Bu âyetler hakkında, “şiddetli sarsıntı neticesinde yerkürede meydana gelecek olan volkanik patlaklar ve derin çatlaklardan çıkan lav kütlelerinin deniz sularını kaynatacağı, taşıracağı, hatta buharlaştıracağı” şeklinde de yorum yapılmıştır.

Kıyametin kopması sırasında meydana gelecek sayısız felâketlerin büyüklerinden birkaçı örnek olarak zikredildikten sonra “Kabirlerin altı üstüne getirildiğinde” meâlindeki 4. âyetle konu insana getirilmiştir. Bu âyet genellikle o büyük altüst oluş esnasında kabirlerde toprak altında bulunan ceset parçalarının dışarı fırlatılacağı şeklinde yorumlanmıştır.

Kur'an-ı Kerim Portalı

Diyanet İşleri Başkanlığı Kur'an-ı Kerim Portalında Kur'an hakkında istediğiniz biligilere ulaşabileceksiniz

Bağlantılar

  • Windows
  • Windows Store
  • IOS
  • Android
  • Mac

Uygulamalar

  • Windows
  • Windows Store
  • IOS
  • Android
  • Mac

İnfitar Suresi ne anlama geliyor?

Mekke döneminde Nâziât sûresinden sonra nâzil olmuştur, on dokuz âyettir. Fâsılaları ت، ك، م، ن، هـ harfleridir. Adını ilk âyette geçen "yarılmak" anlamındaki infitâr kelimesinden alır. Sûrenin nazmı ve âyetleri arasındaki insicam bir defada nâzil olduğu izlenimini vermektedir.

Sûrenin ilk bölümünde (âyet ) yer ve gökle ilgili bazı kıyamet olayları tasvir edilerek göğün yarılacağı, yıldızların etrafa saçılacağı, aradaki engeller kaldırılarak deniz sularının birbirine karıştırılacağı ve kabirdekilerin dışarıya çıkarılacağı belirtilir. İkinci bölüm (âyet ) kınama üslûbunun ağır bastığı soru ifadesiyle başlamaktadır: "Ey insan! Seni kerem sahibi rabbine karşı aldatan nedir?" Hz. Peygamber'in, Übey b. Halef veya Velîd b. Mugīre hakkında nâzil olduğu belirtilen bu âyeti okuduktan sonra, "Onu cehaleti aldattı" dediği nakledilir (Kurtubî, XIX, ). Sorunun ardından, gerektiği şekilde şükretmeyen insana kendisini en güzel şekilde yaratan rabbine karşı sorumlulukları hatırlatılır. Sûrenin daha sonraki bölümünde (âyet ) inançsızların yalanlamalarına dikkat çekilir. Âhiret sorumluluğu üzerinde durularak yazıcı meleklerin (Kirâmen Kâtibîn) kişinin yaptıklarının hepsini kaydettiği ve iyilerin cennete, kötülerin cehenneme gidecekleri ifade edilir. Daha sonra hesap gününün büyüklüğü tasvir edilir, Hz. Peygamber'e yöneltilen soru cümleleriyle âhiret gününün dehşeti tekrar vurgulanır ve herkesin bütün gücünden soyutlandığı o günde yalnızca Allah'ın emrinin geçerli olduğu belirtilir (âyet ).

İnfitâr sûresi, Resûl-i Ekrem'in cemaatle kılınan namazlarda okunmasını tavsiye ettiği sûreler arasında yer almış, Nesâî'nin zikrettiği bir hadise göre ("İftitâḥ", 70) Muâz b. Cebel'in bir gün kıldırdığı yatsı namazını çok uzatması üzerine Resûlullah, "Fitne çıkarmayı mı arzu ediyorsun ey Muâz? Sebbihi'sme rabbike'l-a'lâ, ve'd-duhâ, ize's-semâün fetarat sûreleri neyine yetmiyor?" demiştir. Hz. Peygamber'in, İnfitâr sûresinde tasvir edilen kıyamet sahnelerinin dehşetine işaret ederek, "Kıyamet gününü kendi gözleriyle görmek isteyen kimse Tekvîr, İnfitâr ve İnşikāk sûrelerini okusun" (Tirmizî, "Tefsîr", 81); "Beni Hûd, Vâkıa, Kıyâme, Mürselât, ize'ş-şemsü küvvirat (Tekvîr), ize's-semâün şekkat (İnşikāk) ve ize's-semâün fetarat (İnfitâr) sûreleri ihtiyarlattı" buyurduğu rivayet edilmiştir (Abdürrezzâk es-San'ânî, III, ).

İnfitâr sûresinin fazileti hakkında rivayet edilen (meselâ bk. Zemahşerî, IV, ), "Kim İnfitâr sûresini okursa Allah onun için gökten inen her yağmur damlası ve her kabir sayısınca bir iyilik yazar" anlamındaki hadisin uydurma olduğu kabul edilmiştir (Muhammed b. Muhammed et-Trablusî, I, ).

Kaynak: Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi

Namaz Zamanı

İnfitâr 6 (Mealleri Karşılaştır):

  • Yâ eyyuhel insânu mâ garreke bi rabbikel kerîm(kerîmi).
  • يَٰٓأَيُّهَا ٱلْإِنسَٰنُ مَا غَرَّكَ بِرَبِّكَ ٱلْكَرِيمِ
  • () Ey insan! Seni yaratan, şekillendirip ölçülü yapan, dilediği bir biçimde seni oluşturan cömert Rabbine karşı seni ne aldattı?

İnfitâr 7 (Mealleri Karşılaştır):

  • Ellezî halakake fe sevvâke fe adelek(adeleke).
  • ٱلَّذِى خَلَقَكَ فَسَوَّىٰكَ فَعَدَلَكَ
  • () Ey insan! Seni yaratan, şekillendirip ölçülü yapan, dilediği bir biçimde seni oluşturan cömert Rabbine karşı seni ne aldattı?

İnfitâr 8 (Mealleri Karşılaştır):

  • Fî eyyi sûretin mâ şâe rekkebek(rekkebeke).
  • فِىٓ أَىِّ صُورَةٍ مَّا شَآءَ رَكَّبَكَ
  • () Ey insan! Seni yaratan, şekillendirip ölçülü yapan, dilediği bir biçimde seni oluşturan cömert Rabbine karşı seni ne aldattı?

İnfitâr 10 (Mealleri Karşılaştır):

  • Ve inne aleykum le hâfızîn(hâfızîne).
  • وَإِنَّ عَلَيْكُمْ لَحَٰفِظِينَ
  • () Hâlbuki üzerinizde muhakkak bekçiler, değerli yazıcılar vardır.

İnfitâr 18 (Mealleri Karşılaştır):

  • Summe mâ edrâke mâ yevmud dîn(dîni).
  • ثُمَّ مَآ أَدْرَىٰكَ مَا يَوْمُ ٱلدِّينِ
  • Evet, hesap ve ceza gününün ne olduğunu sen ne bileceksin?

İnfitâr 19 (Mealleri Karşılaştır):

  • Yevme lâ temliku nefsun li nefsin şey’â(şey’en), vel emru yevmeizin lillâh(lillâhi).
  • يَوْمَ لَا تَمْلِكُ نَفْسٌ لِّنَفْسٍ شَيْـًٔا ۖ وَٱلْأَمْرُ يَوْمَئِذٍ لِّلَّهِ
  • O gün kimse kimseye hiçbir fayda sağlayamayacaktır. O gün buyruk, yalnız Allah’ındır.

    nest...

    oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır