uyurken kollarda uyuşma / Uyuşma neden olur? | Anadolu Sağlık Merkezi

Uyurken Kollarda Uyuşma

uyurken kollarda uyuşma

Uykuda El Uyuşması Neden Olur? Gece Uyurken Ellerin Uyuşması Hangi Hastalığın Belirtisidir?



Gece uyurken ya da sabah kalktığınız zaman el uyuşmasının olduğunu görüyorsanız bu durum, karpal tünel sendromuna işaret edebilir.

Uykuda el uyuşması, vitamin eksikliğinden kaynaklı olarak görülen bir sağlık sorunudur. Vücutta E ve B vitaminin hissedilmesi, el uyuşmalarına zemin hazırlayabiliyor. Bu durumda daha çok uyku esnasında görülmeye başlanıyor. El uyuşması içinde hemen Nöroloji Polikliniğe gidilmesi gerekecektir.

Gece Uyku Uyurken El Sıkışmasının Olması

Gece uyku uyurken çok sık şekilde el sıkışması meydana gelebilir. Uykudan uyandıktan sonra bir süre elinizi oynatma konusunda zorluk yaşayabilirsiniz. Uyuşma, gece geç saatlerde olmaya başlar. Kişilerde ki el uyuşmalar günden güne sürekli hale gelebileceğinden dolayı artık şikayet haline dönüşecektir.

El uyuşması daha çok 65 yaş üstü kişilerde sık sık görülen bir sorundur. 65 yaş üstündeki kişiler gece geç saatlerde ki uyuşmalardan dolayı şikayetçidir. His ve aynı zamanda da duygu değişikliği olarak söyleyeceğimiz el uyuşmaları için tedavi şekli var mı bilinmelidir.

Gece Uyurken Ellerin Uyuşması Hangi Hastalığa İşaret Ediyor?

Bireylerde görülen el uyuşmasının, pek çok hastalığa işaret ettiğini söylememiz mümkündür. Fakat daha ağırlıklı olarak işaret etmiş olduğu hastalıkların arasında, Karpal tünel sendromu olduğunu söylememiz gerekir. Eğer ki sürekli olarak ellerde bu tip bir uyuşma durumu söz konusuysa, buna işaret ettiğini söyleyebiliriz.

Yanlış bir pozisyon da durarak uyumak bile bu tür el uyuşmalarına sebebiyet verebiliyor. Sinire yapılacak olan aşırı basınç durumu bu tip sorunların meydana gelmesine zemin hazırlamaya neden oluyor. Hafif bir el kol uyuşması yaşıyor olsanız bile bir an önce tedavinin yapılmasını sağlamalısınız.

El Uyuşması Nasıl Geçer?

Sürekli meydana gelen ve sizi rahatsız edecek olan uyku sorunlarından kurtulmanız gerekecektir. Sinirlerde ki baskı sonucunda el uyuşmaları meydana gelir. El uyuşmasının geçmesi içinde doktorunuz tarafından size farklı türden bir tedavi uygulanmaya başlanacaktır. El uyuşma sorunlarının kısa süre içerisinde giderilmesi içinde yağ ve aynı zamanda şeker oranlarının dengelenmesi gerekir. Yağ ve şeker oranlarında görülen dengesizlik durumu, el uyuşmalarına sebep oluyor.

Kan akışın hızlı olması içinde, el bölgenize sıcak kompres uygulanabilir. Böylece sürekli olarak uyku sırasında görülen el uyuşması önlenmeye çalışılır.

Uyurken eller ve parmaklar neden uyuşur, normal midir?

Ço&#;unlukla parmaklardaki his kayb&#;yla kendini gösterir. Gece uyurken veya sabah kalk&#;ld&#;&#;&#;nda el ve parmaklar&#;n uyu&#;tu&#;u fark edilir. Bu durum genelde, ellere gitmekte olan kan ak&#;&#;&#;ndaki zay&#;flama ve parmaklar&#;n ucundaki duyu bozuklu&#;una ba&#;l&#; olarak olu&#;abilir. Uyurken elin yast&#;k alt&#;na konulmas&#; ve elin üzerine yat&#;larak kan ak&#;&#;&#;n&#;n önlenmesi uyurken el ve ayak uyu&#;mas&#; nedenleri aras&#;nda yer al&#;r. Fakat baz&#; durumlarda bu uyu&#;man&#;n nedeni yat&#;&#; &#;ekline ba&#;l&#; olmayabilir. Baz&#; hastal&#;klar&#;n habercisi de olabilir. **Uyu&#;ma, kimi zaman ayak ya da bacaklar&#;n&#;z gibi vücudun farkl&#; yerlerinde de olu&#;abilir.

**

El Uyu&#;mas&#;n&#;n Nedenleri

El uyu&#;mas&#;, hareketlerin s&#;n&#;rlanmas&#;na yol açan bir sa&#;l&#;k sorunu oldu&#;undan herkesi rahats&#;z eder. Kimi zaman buna kar&#;ncalanma, i&#;ne batmas&#;, elektriklenme ve yanma hissi de e&#;lik edebilir. Ellerdeki uyu&#;man&#;n büyük ço&#;unlu&#;u, boyundaki düzle&#;me ve gerginli&#;e ba&#;l&#; olarak olu&#;ur. Kol ve el bile&#;inde olu&#;an sinir s&#;k&#;&#;mas&#; da el uyu&#;mas&#; nedenleri aras&#;nda yer al&#;r.

Ellerdeki uyu&#;ma sa&#; ya da sol elde olup olmad&#;&#;&#;na bak&#;lmaks&#;z&#;n kan dola&#;&#;m&#; veya sinirlerde olu&#;an problemlere i&#;aret eder. Uyu&#;ma tek tarafl&#;ysa omurilik veya beyinden kaynaklanan bir sorunun belirtisi olarak görülür. Sa&#; el uyu&#;mas&#; ve kar&#;ncalanmas&#;, spor ya da egzersiz yaralanmalar&#;, kan dola&#;&#;m&#;n&#; etkileyecek bir &#;ekilde uzun süre durmak ve karpal tünel sendromuna ba&#;l&#; olarak olu&#;abilir. Uyu&#;ma çok s&#;k tekrarlar ve uzun süre devam ederse gerekli tetkikler için bir doktora ba&#;vurulmas&#; gerekir.

Sol el parmak uyu&#;mas&#;, buna a&#;r&#; da e&#;lik ederse kalp krizigibi ciddi sorunlar&#;n belirtisi olabilir. Fakat genelde kas iskelet sistemindeki dengesizliklere ba&#;l&#; olarak olu&#;ur. Buna yol açan sorunlar genelde boyun, s&#;rt, omuz ya da kol bölgeleriyle alakal&#;d&#;r. Esnetme ve güçlendirme gibi egzersizler uyu&#;man&#;n tekrar olu&#;mas&#;n&#; engeller.

El uyu&#;mas&#;n&#;n ba&#;l&#;ca nedenleri &#;unlard&#;r:

1. Diyabet

Kanda bulunan glikoz miktar&#;ndaki fazlal&#;&#;a ba&#;l&#; olarak olu&#;ur. Halk aras&#;nda &#;eker hastal&#;&#;&#; olarak bilinir. Bu hastalarda normal zamanlarda ve hatta dinlenirken bile el, kol ve ayaklarda uyu&#;ma olu&#;abilir. Fakat ellerde görülen uyu&#;man&#;n nedeni diyabet olmayabilir. Bunun için diyabet hastal&#;&#;&#;n&#;n di&#;er belirtilerine de bak&#;lmas&#; gerekir. Örne&#;in **çok s&#;k idrara ç&#;kma, yaralar&#;n geç iyile&#;mesi, sürekli susuzluk hissi, halsizlik ve yorgunluk diyabetin belirtileri aras&#;nda yer al&#;r.

**

2. Kan dola&#;&#;m&#;n&#;n azalmas&#;

Sabah kalk&#;nca ellerin uyu&#;mas&#; genelde, uyku esnas&#;nda eller yanl&#;&#; bir pozisyonda kald&#;&#;&#;nda, ele giden kan miktar&#;n&#;n azalmas&#;na yol açar ve uyu&#;ma ve kar&#;ncalanma görülür. Elleri ba&#;&#;n ya da yast&#;&#;&#;n alt&#;na koyarak uykuya dalmak ya da ellerin üzerine do&#;ru yat&#;lmas&#; bu duruma örnek verilebilir. Buna benzer durumlardaki uyu&#;malar uyku pozisyonunun de&#;i&#;tirilmesiyle geçer ve herhangi bir sa&#;l&#;k sorununun ya&#;anmas&#;na yol açmaz.

3. Karpal tünel sendromu

Ellerdeki uyu&#;man&#;n en yayg&#;n nedenleri aras&#;nda yer al&#;r. El bilek kanal&#; hastal&#;&#;&#; olarak da bilinir. Özellikle ba&#;, orta ve i&#;aret parma&#;&#;n&#; daha çok etkiler. Kolun orta sinirindeki periferik nöropatinin bile&#;e bask&#; uygulamas&#; sonucu his kayb&#;, ac&#;, hareket ettirme zorlu&#;u, a&#;r&#; ve uyu&#;maya yol açar. Avuç içi, bilek ve kolda a&#;r&#;, ellerin kullan&#;lmas&#;na ba&#;l&#; olarak a&#;r&#;n&#;n &#;iddetinin artmas&#;, cisimlerin kavranmas&#;nda ya&#;anan zorluk, a&#;r&#;n&#;n ve uyu&#;ukluk hissinin geceleri daha da artmas&#; ve ba&#; parmaktaki güçsüzlük hissi bu hastal&#;&#;&#;n belirtileri aras&#;nda yer al&#;r. **[Karpal tünel sendromu olan hastalar, genellikle sabah vakitlerinde ellerinde uyu&#;ma ve kar&#;ncalanma oldu&#;unu belirtirler.

** Bu belirtiler uykuya dald&#;ktan sonra da yayg&#;n olarak görülür. Bu hastal&#;&#;&#;n ilerleyen zamanlar&#;nda ise, &#;iddetli a&#;r&#; da uyu&#;maya e&#;lik eder ve uyku bölünmelerine neden olur.

Screenshot_57

4. Sinir hasar&#;

Sinirler, duyular&#;n iletiminden sorumlu olup vücutta pek çok yerde bulunur. Sinirlere uygulanm&#;&#; olan bask&#; ve kuvvet sinirlerin hasar&#;na yol açar. Sinirlerde meydana gelen hasar ise halsizlik, uyu&#;ma ve kar&#;ncalanma olarak kendini gösterir. Eklem rahats&#;zl&#;&#;&#; olanlarda ise sinir hasar&#;na ba&#;l&#; olarak daha çok uyu&#;ma &#;ikayetiyle kar&#;&#;la&#;&#;l&#;r.

5. B vitamini eksikli&#;i

B vitamini eksikli&#;i ya&#;am kalitesini dü&#;ürdü&#;ü gibi baz&#; ciddi sa&#;l&#;k problemlerine de yol açabilir. Genelde yanl&#;&#; ya da yetersiz beslenme gibi beslenme problemlerinden kaynaklan&#;r. Yorgunluk, ba&#; dönmesi, ciltte solukluk, i&#;tahs&#;zl&#;k, ta&#;ikardi, dikkat eksikli&#;i, el ve ayaklarda uyu&#;ma B vitamini eksikli&#;inin ba&#;l&#;ca belirtileri aras&#;nda yer al&#;r. El ve ayaklar genelde geceleri uyu&#;ur.

6. Gün boyu çal&#;&#;mak

Diki&#; dikmek, bilgisayar ba&#;&#;nda çal&#;&#;mak, makas ya da el aletleri kullan&#;m&#; gibi fiziksel aktiviteler bile&#;e çok yüklenildi&#;inden ellerdeki sinirlerin yorulmas&#;na neden olur. Bile&#;in bu &#;ekilde sürekli bükülmesi, zamanla a&#;&#;r&#; yüklenmeye yol açt&#;&#;&#;ndan a&#;r&#;ya neden olur. A&#;r&#; bile&#;in hareket ettirilmedi&#;i zamanlarda yani geceleri daha çok artar ve uyu&#;ma da görülebilir.

7. S&#;v&#; birikmesi

Egzersiz yap&#;lmamas&#;, fazla kilo, dengesiz ve düzensiz beslenme yaln&#;zca ayaklarda olmay&#;p ellerde de s&#;v&#;n&#;n birikimine ve ellerin &#;i&#;mesine yol açar. Dola&#;&#;m etkilendi&#;inden ve bas&#;nç meydana geldi&#;inden özellikle geceleri daha yo&#;un olarak ellerde uyu&#;ma ve kar&#;ncalanma hissi görülür.

El Uyu&#;mas&#; Nas&#;l Geçer?

Öncelikle ellerinizi çok s&#;k kullanmak zorunda oldu&#;unuz baz&#; hobi veya i&#;lere bir süre ara vermek ya da ellerin s&#;k s&#;k dinlendirilmesi gibi önlemler almak uyu&#;may&#; hafifletir. Gün içinde çal&#;&#;maya ba&#;lamadan evvel parmaklar&#; esnetme ve bile&#;i çevirme gibi egzersiz hareketleri yap&#;labilir.

El uyu&#;mas&#;n&#;n tedavisi için, ilk olarak uyu&#;man&#;n nedeninin tespit edilmesi gerekir. Bunun için bir nöroloji uzman&#; veya fizik tedavi uzman&#;na ba&#;vurulur. EMG çekilerek uyu&#;man&#;n nedeninin sinir s&#;k&#;&#;mas&#; olup olmad&#;&#;&#; ara&#;t&#;r&#;l&#;r. E&#;er uyu&#;ma, sinir s&#;k&#;&#;mas&#;na ba&#;l&#; de&#;ilse, MR çekilerek boyun f&#;t&#;&#;&#;ndan kaynaklan&#;p kaynaklanmad&#;&#;&#;na bak&#;l&#;r.

Hipertiroid sa&#;l&#;k sorunu ihtimaline kar&#;&#; kan testi yap&#;l&#;r. Uyu&#;man&#;n tedavisi için kortizon i&#;nesi yap&#;lmas&#; veya bileklik kullan&#;m&#; uygun görülebilir. Ki&#;ide B12 vitamin eksikli&#;i varsa, B vitamini takviyesi yap&#;l&#;r. Ellerdeki uyu&#;ma bu tedavilerle geçmiyorsa, son çare olarak cerrahi bir müdahale gerektirebilir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Uyurken El Uyuşması Uykuda Kol Uyuşması Neden Olur Nasıl Geçer

Uyurken elleriniz, kolların uyuşması, gecenin ortasında sizi uyandırabilecek kadar sıkıntıya sebep olabilir. Uyurken ellerde, kollarda uyuşma B12 eksikliğinden, şeker hastalığına kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Ellerde uyuşma veya karıncalanma kollar veya bilekteki sinirler baskılandığında veya hasar gördüğünde meydana gelir. Sinir baskısının en basit sebeplerinden biri uyku sırasında kolun üzerine kıvrılarak uyuma veya kolun vücudun başka bir kısmı altında kalmasıdır. Bu durumda, uyuşma hissi baskı ortadan kalktıktan sonra kendiliğinden geçer.

Uyurken Ellerim, Kollarım Uyuşuyor Nedenleri Nelerdir?

Uyurken Eli Üzerine Uyumak

Bir kol üzerinde çok uzun süre uyumak o kolda uyuşmaya neden olabilir. Bu durum, uyuşma ve karıncalanmaya yol açabilir.

Uyku sırasında kişinin ellerinde uyuşukluk yaşamasının sebeplerinden biri yanlış uyku pozisyonudur. Uyurken eliniz kıvrılır veya vücudunuz ya da yastık altında uzun süre baskılanırsa uyuşabilir. Bu durum elin etkilenen alanındaki kan dolaşımının geçici olarak kesilmesinden kaynaklanır.

B12 Vitamini Eksikliği

B12 Vitamini vücutta sinir sinyali fonksiyonunu gerçekleştirir. B12 ve B6 vitamini eksikliği olan kişiler sıklıkla kol ve bacaklarında uyuşma yaşayacaktır.  

B grup kompleks vitaminleri birçok vücut fonksiyonu için gereklidir, bunlardan biri etkili sinir sinyal iletimidir. B12 ve B6 vitamini eksikliği olan kişilerde, uyuşma sıklıkla kollar ve bacaklarda gözlemlenir. Bu uyuşukluk hissi “iğne batar gibi” şeklinde de tanımlanabilir, yahut ellerde his kaybı olarak da görülebilir. B12 eksikliğinizi ertelemeden çözün çünkü şiddetli olduğunda paranoya ve halüsinasyona dahi neden olabilir. Aile hekiminin yazacağı B12 İlaçlarını düzenli olarak kullanın.

Şeker Hastalığı

Kan şekeri seviyeniz yüksekse, yani şeker hastalığınız varsa, vücudun periferik kısmına kan dolaşımını sağlayan damarlar kolaylıkla hasar görür. Kandaki oksijen azlığı uyuşmaya neden olan sinir hasarına da yol açabilir. Ancak bu uyuşukluk ilk olarak ayaklarda daha sonra ellerde yaşanır.

Diyabetik nöropati ellerde uyuşukluğun bir nedeni olabilir. Yüksek kan şekeri değerleri vücudun periferik kısımlarındaki sinirlere kan sağlayan küçük kan damarlarına zarar verir. Oksijen azlığı uyuşukluğa yol açarak sinir hasarına neden olabilir. 

Şeker hastaları el ve ayaklardaki uyuşmadan kaçınmak için düzenli olarak kan şekeri değerlerini kontrol ettirmelidir. Sarımsak, çemen gibi gıdaların özlerini tüketmek diyabeti kontrol etmede yardımcı olabilir.

Karpal Tünel Sendromu

Karpal tünel sendromu, el bileğinde median sinirin sıkışmasıyla meydana gelen bir hastalıktır. Elleri sürekli bükülü tutmaktan dolayı bu sağlık sorunu ortaya çıkar. Genellikle bankacılarda, bilgisayarla sürekli yazı yazanlarda, el işi örenlerde görülür.

Karpal tünel sendromu da uyurken ellerde uyuşma yapar, bu sendromun diğer belirtileri şunlardır;

  1. Baş parmağınızda ve elinizin ilk üç parmağında uyuşma, karıncalanma ve ağrı
  2. Kolunuzu hareket ettirdiğinizde ağrı ve yanma
  3. Geceleri uykuyu bölen bilek ağrısı
  4. El kaslarında zayıflık.

Alkol kullanımı

Alkol tüketimi uyurken ellerde uyuşmaya neden olabilir. Alkol sinir sistemini kötü şekilde etkiler. Uzun süre alkol kullanımı kalıcı sinir hasarına neden olabilir. Bu hasar alkol tüketimini azaltarak veya tamamen bırakarak durdurulabilir. Alkol tarafından oluşturulan besinsel eksikler de periferik nöropatiye neden olabilmektedir.

Toksinler ve İlaçlar

Sinir hasarı ve periferik nöropati kemoterapi ilaçları, bazı kan basıncı ve kalp ilaçları, tütün; arsenik ve cıva ve bazı böcek ilaçları gibi toksinlere maruz kalmaktan kaynaklanabilir. Problem genellikle toksinlere maruz kalmayı durdurarak ve ilaç düzenlemesi yaparak yok olur.

Diğer Hastalıklar

Otoimmün hastalıklar sinir hasarına da yol açabilir. Eklem iltihabı, Sjogren sendromu ve deri veremi periferik nöropatiye neden olabilir. HIV/AIDS, Guillain-Barre sendromu, multipl skleroz, nöbet, felç, Laym hastalığı, frengi de ellerde uyuşmayı tetikleyebilir. Aynı şekilde troid hastalıkları da uyurken ellerde uyuşmaya yol açabilir.

Uyurken El Uyuşması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Nöroloji doktoruna gidilir.

Uyurken El Uyuşması Nasıl Geçer?

Doktor bu durumun nedenini tespit etmek için size bazı testler uygular. Neden tespit edildikten sonra tedavi buna göre gerçekleşir. Örneğin uyurken el uyuşması kansızlıktan kaynaklıysa doktor size demir ilacı reçete eder. B12 eksikliği bu duruma yol açtıysa B12 ilacı verir.

Gece kollarım neden uyuşuyor?

Bir veya iki koldaki uyuşma veya kollardaki iğnelenme, karıncalanma ve batma hissi, yatarken duyulan şikayetler arasında bulunuyor. Bu kavramın tıbbi karşılığı parestezi. Pek çok çeşitli sebebi olabilir. Bazıları iyi huylu, bazıları ise tedavi gerektiriyor.

Kollar gündüz veya gece zamanı sanki uykuya dalmışlar gibi hareketsiz kalabilirler. Eğer kişi bu hissi özellikle geceleri yaşıyorsa, bunun farklı sebepleri olabilir.

Parestezi Nedir?

ABD’deki Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve Felç Enstitüsü, paresteziyi şöyle açıklıyor: “yaygın şekilde uzuvlarda, ellerde ve ayaklarda ortaya çıkan yanma ve karıncalanma hissi.”

İnsanlar paresteziyi batma ve iğne hissi, cildin karıncalanması ve uyuşma olarak tanımlama eğilimindeler.

Parestezi herhangi bir anda ortaya çıkabilir ve uyarı vermeyebilir. Ancak bu his rahatsız edici olsa da genelde ağrı yapmaz.

Gece Kolların Uyuşmalarının Sebepleri

Pek çok insan arada bir kısa parestezi nöbetleri geçirir.

Bunun sorumlusu sık sık kişinin pozisyonudur. Örneğin kol sinirlerinin baskı altında kaldığı bir pozisyonda uyumak onu uyuşturabilir.

Pozisyonel parestezi zararsızdır ve genellikle sinirin devamlı baskı altında kalması sonucunda ortaya çıkar. Kişi pozisyon değiştirince bu his de geçer.

Aşağıdaki tıbbi rahatsızlıklar da kollarda parestezi yapabilirler:

Karpal Tünel Sendromu

Karpal tünel sendromu çok yaygın. Tekrar eden parmak hareketlerinin, örneğin yazı yazmak veya piyano çalmak gibi işlerin medyan sinir üzerinde çok baskı oluşturması sonucunda ortaya çıkar. Bu sinir kol boyunca gelir ve bilekten ellere geçer.

Sendrom ellerde ve kollarda ağrı ile uyuşmaya sebep olabilir ancak ilk belirtilerinden birisi özellikle geceleri bilek ve ellerde ortaya çıkan parestezidir.

Cleveland Clinic’e göre belirtilerin gece ortaya çıkma eğilimlerinin sebebi insanların sık sık bilekleri bükülü şekilde uyumaları.

Eğer şu şartlara sahipseniz karpal tünel sendromu riskiniz daha fazla:

  • yazı yazma ve cihaz kullanma gibi tekrar eden el hareketleri barındıran işler yapıyorsanız
  • hamileyseniz
  • sıvı birikimi varsa

Diyabet

Diyabet olan insanlarda sinir hasarı riski var ve buna diyabetik nöropati adı veriliyor.

Kandaki yüksek düzeydeki şeker ve yağların sinir uçlarına zamanla zarar vermelerinden kaynaklanıyor.

Diyabetik nöropati genellikle ayak ve bacaklarda uyuşma ile karıncalanmaya sebep oluyor ancak kol ve elleri de etkileyebilir.

B Vitamini Eksikliği

B vitamini eksikliği anemi ve uzuvlarda karıncalanma gibi çok çeşitli belirtilere sebep olabilir. Bu karıncalanma hissini kolların uyuşması ile karıştırma ihtimaliniz hayli yüksek.

B vitamini eksiklikleri konusunda risk altında olan insanlar şöyle:

  • vegan ve vejeteryanlar
  • 50 yaşının üzerinde olanlar
  • çölyak hastalığı veya inflamatuvar bağırsak hastalığı gibi belli sindirim bozukluklarına sahip olan insanlar

Çevresel Nöropatinin Diğer Sebepleri

Çevresel nöropati, uzuvları etkileyen sinir hasarıdır. Diyabetik nöropati bunun sadece bir türü.

Ancak pek çok başka faktör de kollarda, ellerde, bacaklarda ve ayaklarda uyuşmaya sebep olabilir.

Çevresel nöropatinin diğer sebepleri şöyle:

  • bazı sakatlanma türleri
  • alkol kullanma bozukluğu, yani alkolizm
  • otoimmün bozukluklar
  • kemoterapi ilaçları gibi belli ilaçlar
  • kemik iliği bozuklukları
  • Lyme hastalığı ve HIV gibi bazı enfeksiyonlar
  • belli sinirlere baskı yapan tümörlerin varlığı

Multipl Skleroz

ABD’deki Ulusal Multipl Skleroz Topluluğu’na göre, uyuşma ve karıncalanma kişinin deneyimlediği ilk belirtiler arasında.

Bu belirtiler genellikle yüzü etkiliyorlar. Ancak multipl sklerozda ortaya çıkan spinal lezyonların nerede olduklarına göre kol ve bacaklarda da hissizlik ile karıncalanma olabilir.

Felç

Felç ve geçici iskemik atak da kollarda karıncalanma ve uyuşmaya sebep olabilir.

Geçici iskemik atak, beyne giden kan akışının geçici olarak tıkanmasıdır. Amerikan Kalp Derneği bu atakların uyarı atakları olduğunu belirtiyorlar.

Felç, inme ve geçici iskemik ataklar sinirlerin fonksiyonlarını etkileyebilirler, hisleri değiştirebilirler ve bunlar arasında kol ve bacaklarda parestezi ile artan miktarda hissizlik ile ağrılar bulunabilir.

Önleme

Geceleri kollarda ortaya çıkan paresteziye sebep olan faktörleri önlemek mümkün olabilir.

Örneğin kişi daha az kısıtlayıcı bir pozisyonda uyumaktan fayda görebilir. Eğer karpal tünel sendromu riski varsa, bir bileklik takmak veya egzersiz yapmak işe yarayabilir.

Eğer B vitamini eksikliği kollarda uyuşmaya sebep oluyorsa, doktor takviye yazabilir veya beslenmede değişiklikler isteyebilir.

Sonuç ve Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Kolların uyuşması yaygın bir durum, özellikle de geceleri çünkü insanlar sinirlere baskı yapan şekillerde yatıyorlar.

Ancak bu his sık sık ortaya çıkıyorsa, tıbbi müdahale gerektirebilir. Özellikle şunlar da mevcutsa dikkat edin:

  • görme bozuklukları
  • yüzde karıncalanma ve uyuşma
  • konuşma zorluğu
  • koordinasyon zorluğu, örneğin yürüme sırasında
  • açıklanamayan güçsüzlük ve ağrılar

Altta yatan bir tıbbi rahatsızlıktan, ilaçlardan veya alkol kullanımı bozukluğundan kaynaklı parestezi şüphesi olan herkes bir doktorla görüşmeli.

Dr. Josh Axe

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir