en nafi zikri / En-Nâfi Esmasının Anlamı Nedir? Zikri ve Fazileti - Nukteler

En Nafi Zikri

en nafi zikri

EN-NÂFİ&#;: Devamlı olarak, bütün mahlukatına hayır ve fayda sağlayan; faydalı şeyler yaratan demektir…

Allah’ın yarattığı hemen her şey iyiye kullanıldığı tak­dirde kullan için lazım ve faydalıdır. Yerde ve gökte bu­lunan ne varsa insana hizmet için yaratılmıştır ve insan bunun bilincinde olmalıdır. Bu bilinçle hareket edilirse o zaman kötüler bile iyiye kullanılır ve iyiye hizmet eder. Allah’ın bizim yarattıklarının önemini kavramamız için bunu peygamberleri yoluyla bize intikal ettirmesi ve geç­miş din ve milletlere kendi dilleri ve kendi peygamberleri ile haber verdiği gibi, bize de Kur’an-ı Kerim yoluyla haber vermesi bile ayrıca bir fayda ve ayrıca bir iyiliktir. Bu göz­le bakıp birkaç ayeti inceleyelim. Şu ayette demirin bizim için önemi anlatılıyor:

“Andolsun, biz elçilerimizi açık mucizelerle gön­derdik ve beraberlerinde kitabı ve mizanı (ölçüyü) indirdik ki, insanlar adaleti yerine getirsinler. Kendi­sinde müthiş bir güç ve insanlar için birçok faydalar bulunan demiri yarattık (ki insanlar ondan yararlan­sınlar). Allah da kendisine ve Resullerine gayba inana­rak yardım edecekleri bilsin. Şüphesiz Allah kuvvetli­dir, mutlak güç sahibidir.”(Hadid, )

Bir başka ayette hayvanların faydamız için yaratıldığı anlatılıyor:

“Hayvanlarda sizin için elbette bir ibret vardır. On­ların içlerindeki sütten size içiririz. Onlarda sizin için daha birçok faydalar da vardır ve onlardan yersiniz de.”(Mü’minun, )

“Onlar için bu hayvanlarda (daha pek çok) yararlar ve içecekler vardır. Hâlâ şükretmeyecekler mi?”(Yasin, 73)

“Onlarda sizin için daha birçok faydalar da vardır. Gönüllerinizdeki ihtiyaçlara kendileri üzerinden ula­şasınız diye onları yaratmıştır. Onlarla ve gemilerle taşınırsınız.”(Mü’min,)

Yeryüzünde bitkiler, hayvanlar, madenler, sular, pınar­lar, denizler, dağlar ve daha neler… Gökyüzünde burçlar, yıldızlar, güneşler, aylar, galaksiler, nebülözler, daha nice gezegenler ve daha neler…

Eğer Allah’ın bize verdiği nimetlerin hepsini değil sa­dece bir kısmını bile saymaya kalksak, yorulur düşeriz de gene saymaya gücümüz yetmez:

“O, istediğiniz şeylerin hepsinden size verdi. Eğer Allah’ın nimetlerini saymaya kalkışsanız sayamazsı­nız. Şüphesiz insan çok zalimdir, çok nankördür.”(İbrahim, )

Bu konuda da her konuda olduğu gibi, hayata ve olay­lara bakışımız Önemlidir elbette. Takdir ve şükran hissiyle bakarsak her şeyi faydalı görürüz ve her şeyden bir ders bir ibret alırız ve şükrederiz. Eğer eleştirmek ve beğenme­mek istersek hiçbir şeyi beğenmemiz de mümkün değildir ve buna da sınır yoktur. Yoktur da biz verilen değere ve yapılan iyilik ve ihsanlara karşı büyük bir haksızlık olurdu bu…

Bu adın içinde Allah’ın azametli adının harflerinden bir harf bulunmaktadır. Bu adın vekili olan hizmet meleğinin adı Hz. (Tahtiyâil) dir. Ve emrinde 4 yardımcı vardır. Bu yardımcı meleklerin her biri ( )er melek safından meydana gelen () melek kıt’asına komuta etmektedirler.

Bu hizmet meleğini hücresine da’vet etmek isteyen bir kimse, buna ait riyazatı yerine getirerek, bu adı da çokça anıp, aşağıdaki çağrı duasını okumalıdır. O zaman melek iner ve da’vet eden kimsenin hacetini yerine getirir.

Duanın okunuşu:

“Yâ Nâfiü! Ente-Hezi mena’te -şşübehâte minel kulubi vel büdai anil akaidil mâniati an îdarik sırrıl guyubi, sadara anke el hayru, vel nef-ü vel darrü, vel fevâidü, vel şedâidü fi kevni da-mairü-nnasi, Es’elüke men-ül belâi ve cezilül atâi, ve siatü-rrızkı, ve aüzü bike mine-zilleli vel muhalefeti, vel mevânii, vel âfâti, es’elüke hayrüke bi gayri vasıtatin vec’al liye min külli daykm mahrecen hatta aişü bi hamdike firrâhâti, ve yemütü bi zalike min nâbizi ihtiyarike fil âfâti, inneke ente-llahü mahiyü-sseyyiâti…”

Hak Teala’nın bu yüce adı şifa verici bir gizliliğe sahiptir. Bu adı çokça anan kimseler, her türlü hastalıklardan korunmuş olurlar.

İyi hal ve cezbe sahibi bir kimseyi bu adı anarak meshetmiş olursa, o hasta şifa bulur. Ve Allah’ın izniyle iyileşerek ayağa kalkar.

Ayın parlak ve şerefli bir saatinde bu adın vıfkını gümüş bir mühüre kazıtıp, hasta olan bir kimsenin vücudu bu mühürle mühürlenirse, Hak Teala o hastayı şifaya kavuşturur. Çünkü Allah’ın bir adı da afiyet manasını taşıyan Muafi’dir.

Harflerinin adları da yine, Hak Teala’nın iki yüce adı olan, ilahı şefi adlarının işaretidir.

Aşağıdaki Şekilde görülen bu adın vıfkının çevresine aşağındaki Kur’an ayeti olan “ve nunezzil minel Kur’anı şifaün ve rahmetün lil müminine” ayeti yazılır ve bu vıfk izniyle hasta olan kimse hastalığından kimse kurtulmuş olur.

nafi_vefk

Adı Kasım olan kimselere bu adın büyük yararı vardır.

Bu adın sayıca kıymeti ’dir. Dikdörtgen tek bir sayıdır. En şerefli sayılardandır. Parçaları 79’dur. VE bu da Hak Teala’nın Hasib adına işarettir. Harflerinin adı dir. Ve yine Allah’ın Şedid-ül Muhal adının işaretidir. Adından da anlaşıldığı gibi bu ad büyükler büyüğü manasına gelmektedir. Bu adın vıfkını üzerinde taşıyacak kimseler öyle ilahi şeylerle karşılaşırlar ki, hayretler içinde kalırlar.

Ve yine bu kare vıfkın içine ayrıca güneşin adını yazıp, or-tasına Allah’ın Hay adını da ekleyip, üzerinde taşırsa, ruhen kuvvetleneceği gibi, daimi şekilde sağlıklı bulunur. Heybeti, vakarı ve rızkı da artmış olur.
Bu adın vıfkı aşağıdadır.
nafi_vefk_2

EN-NÂFİ’ isminin zikri () adettir. Zikir saati Zühre; zikir günü Cuma’dır. Zikir saatinin Zühal olduğunu söyle­yenler de vardır. Bu takdirde zikir günü Cumartesi olur.

1. Bu ismin zikrine devam eden kişi, hangi işe el atsa başarılı olur, faydalı kazançlar elde monash.pw ismin anlamından da anlaşılacağı gibi, faydalı ve hayırlı işler yapmak isteyenler, helal kazanç temin etmek isteyenler, usulüne uygun olarak zikriyle meşgul olmalı, vird edinip her gün, () defa okumalıdırlar.

2. Bir yeri ağrıyan ve acı çeken bir kimse, elini ağrı­yan yerin üzerine koyup hiç ara vermeden bu ismi () defa zikretse, Allah’ın izni ile ağrıdan kurtulur, rahatlar.

3. EN-NÂFİ’ ismini vird edinen doktorlar hastalarına daha faydalı olur ve teşhis koyma ve tedavi etme konu­sunda büyük isabet sağlarlar.

4. Bu simin zikrine devam eden kimseler,, maddi ve manevi bütün yokluk ve sıkıntılardan kurtulurlar. Rahat ve huzur içinde yaşarlar.

Diğer Esmaül Hüsna Açıklamaları

En &#; Nur

En-Nâfi Esması anlamı nedir? Allah’ın 99 ism-i şerifi Esmaül Hüsna olan Ya Nâfi ne demek, zikri, fazileti nedir? Ebced değeri, zikir adedi ve günü, ne için ve ne zaman okunur? Faydaları ve sırları nedir?

EN NAFİ

Tüm mahlukata hayır ve menfaat verici şeyler yaratan, kulları için faydalı, fayda veren şeyleri yaratan, devamlı olarak bütün mahlukata hayır ve fayda sağlayan, faydalı şeyler yaratan demektir.

En Nâfi esmasının ebced değeri ve zikir adedi ’dir. Zikir saati Zühre, günü Cuma’dır. Diğer bir görüşe göre zikir saatinin Zühal olduğunu söyleyenlerde vardır. Bu takdirde zikir günü Cumartesi’dir.

En-Nâfi (c.c.) Anlamı

Arapça kökenli Nâfi kelimesi kelime anlamı olarak &#;yararlı, faydalı&#; anlamında, sıfat olarak ise faydalandıran, faydalı şeyler yaratan, hayır ve menfaat verici şeyleri halk eden anlamına gelmektedir.

Nâfi ism-i şerifi Allahu Teala&#;nın 99 ismi olan Esmaül Hüsna isimlerindendir. Hayır ve menfaat verecek şeyleri yaratan, faydalandıran, dilediğine menfaat veren, faydalandıran demektir. İstediğine fayda sağlayan, O&#;nun takdiri olmadan kimseye fayda, yarar verilemeyen.

En Nâfi Arapça Yazılışı

النافع 

Maddi ve manevi anlamda sıkıntıya düşmemek ve sağlık için : ya Nafi

En-Nâfi esmasının ebced değeri;

Zikir günü;Cuma (Diğer bir görüşe göre Cumartesi)

Zikir saati ;
Cuma görüşüne göre:Zühre (Güneş doğarken ve ikindi namazından sonra. Gece okumalarında yatsı namazına doğru ve tam gece yarısı)
Cumartesi görüşüne göre:Zuhal (Sabah güneş doğarken ve yaklaşık ikindi namazı sonrası. Gece okumalarında tam gece yarısı)

En-Nâfi Esması Özellikleri, Fazileti ve Faydaları, Sırları

Bu ism-i şerifin zikrinde her bir hasta, keyifsiz, sağlam olmayan kimse için bir şifa vardır. Her türlü bela veya musibete düşen, işleri kötü giden, kötü imtihan geçiren kimse için bir afiyet, rahatlık vardır.

Gerek sıhhat, sağlık bakımından gerekse maişet, geçim sıkıntısı bakımından zor ve müşkül durumda olan kimse bu ism-i şerifin zikrine devam etmelidir. Allahu Teala’nın izniyle o sıkıntı, darlık ve zaruret halleri o kimseden kalkar, bütün sıkıntı ve meşakkatlerden kurtulur.

“Ya Nâfi, Ya Hayy” esmalarını ikisini birlikte zikrederek okunur ise ruhi kuvvet bulunur. Sıhhat, sağlık açısından faydalıdır. Cenab-ı Hak tarafından okuyan kimsenin kendisi ağırbaşlı, heybetli, sağlıklı olur.  (Kaynak: Kenzül Havas)

5 vakit namazlardan sonra kere “Ya Nâfi celle celâlühû” ism-i şerifinin zikrine devam eden kimse, her türlü hastalık ve belalardan korunur.

Her gün kere “Ya Nâfi” ism-i şerifini okuyan kimse her türlü zarar ve ziyandan korunur.

Hasta veya rahatsızlığı olan kişi, sağ elini ağrıyan yerine koyup şifa ayetlerini okuduktan sonra kere “Ya Nâfi celle celâlühû”  ism-i şerifini zikrederse Allah’ın izniyle şikayetleri kaybolur.

“Ya Nâfi” ism-i şerifinin zikrine devam eden kimse maddi ve manevi bütün yokluk ve sıkıntılardan kurtulurlar. Rahat ve huzur içinde yaşar.

“Ya Nâfi” ism-i şerifini çokça okuyan kimse, musibet ve sıkıntılardan kurtulur. Hastalık ve streslerden kurtulmak için de okunmalıdır.

“En-Nâfi” esmasının zikrine devam eden kişi, hangi işe girişse başarılı olur, faydalı kazançlar elde eder.

Faydalı ve hayırlı işler yapmak isteyenler, helal kazanç temin etmek isteyenler, usülune uygun olarak “Ya Nâfi” ism-i şerifinin zikriyle meşgul olmalı, vird edinip her gün defa okumalıdır.

Her hangi bir işin hayırla sonuçlanması için “Ya Nâfi” ism-i şerifi her gün okunmalıdır.

Cuma günü ya da Cumartesi günü  defa “Ya Nafi celle celalühü” diye zikreden kişi, hangi işe elini atsa başarılı olur. Faydalı kazançlar elde eder.

Darlık, sıkıntı, stres veya gönül sıkıntısı gibi durumlarda günde 21, 41 veya kere “Ya Nafi celle celalühü” ism-i şerifini okumak büyük fayda sağlar.

“Ya Nâfi” ismini zikreden güzel bir hayat yaşar. Darlık, hastalık, musibet, stres ve sıkıntılardan kurtulur.

“En Nâfi” esmasının zikrine devam eden kimse hangi işe el atsa faydalı ve başarılı olur, faydalı kazançlar elde eder.

İhlâsla ve temiz bir kalp ile “Ya Nâfi” ism-i şerifini vird edinerek okuyan kimselerin dilek ve duaları gerçekleşir.

“Ya Nâfi” ism-i şerifi hasta üzerine okumaya devam edilirse Allah’ın izni ile hasta şifa bulur.

Maddi ve manevi yokluk ve sıkıntılardan kurtulmak isteyenler “Ya Nâfi” ism-i şerifinin zikrine her gün devam ederlerse, rahat ve huzur içinde yaşarlar.

El- Nâfi İsm-i şerifi geçen Kur’an ayetleri :

Yunus Suresi Ayet: Allah’tan başka sana fayda ve zarar vermeyen şeylere dua etme. Bundan sonra eğer öyle yaparsan, o zaman sen mutlaka zalimlerden olursun.

Mu’minun Suresi Ayet: Ve muhakkak ki hayvanlarda, sizin için ibret vardır. Onların karınlarındaki şeyden size içiririz. Ve onda, sizin için çok menfaatler (faydalar) vardır ve ondan yersiniz.

Furkân Suresi 3. Ayet: Ve hiçbir şey yaratamayan ve kendileri yaratılmış olan, kendilerine fayda ve zarar vermeye malik olmayan, O’ndan (Allah’tan) başka ilâhlar edindiler. Ve (onlar), öldürmeye, hayat vermeye ve nuşura (yeniden diriltmeye) malik değillerdir.

Furkân Suresi Ayet: Ve geceyi, size libas (örtü) yapan ve uykuyu dinlenme zamanı kılan, O’dur. Ve gündüzü (de) yayılma (çalışma) zamanı yaptı.

Furkân Suresi Ayet: Ve rüzgârı, müjdeleyici olarak rahmetinin önünde gönderen, O’dur. Ve Biz, semadan tertemiz su indirdik.

Furkân Suresi Ayet: (Bu), onunla ölü beldeyi canlandırmamız ve yarattığımız hayvanlardan ve insanlardan çoğunu sulamamız içindir.

Yâsin Suresi Ayet: Ve onlarda, kendileri için (birçok) menfaatler (yararlar) ve içecek şeyler (süt) vardır. Hâlâ şükretmezler mi?

Mu’min Suresi Ayet: Ve onda (hayvanlarda) sizin için menfaatler (faydalar) vardır. Ve onun üzerinde, gönüllerinizdeki hacetlere (gideceğiniz yerlere) ulaşmanız için. Onların (hayvanların) ve gemilerin üzerinde taşınırsınız.

Zuhruf Suresi Ayet: Onların (bitkilerin) hepsinden çiftler (dişi ve erkek olarak) yaratan O’dur. Sizin için gemilerden ve hayvanlardan bineceğiniz şeyler kıldı.

Câsiye Suresi Ayet: O Allah ki, içinde gemileri O’nun emriyle yüzdürmeniz için denizi size musahhar (emre amade) kıldı. Ve O’nun fazlından istemeniz için. Umulur ki, böylece siz şükredersiniz.

Câsiye Suresi Ayet: Ve göklerde ve yerde olanların hepsini kendinden (bir lütuf olarak) size musahhar (emre amade) kıldı. Muhakkak ki bunda, tefekkür eden bir kavim için mutlaka âyetler (ibretler) vardır.

Hadid Suresi Ayet: Andolsun ki resûllerimizi beyyinelerle (açık delillerle, ispat vasıtaları ile) gönderdik. Ve onlar ile beraber kitabı ve mizanı indirdik ki insanlar arasında adaletle hükmetsinler diye. Ve içinde kuvvetli sertlik bulunan demiri indirdik. Ve onda insanlar için pekçok menfaatler (faydalar) vardır. Ve (bu), gaybda (görmeden) kendisine ve resûllerine yardım edecek olan kimseleri, Allah’ın bilmesi (belli etmesi) içindir. Muhakkak ki Allah; Kavî’dir (güçlüdür, kuvvetlidir), Azîz’dir.

Cevşen 9. Bölüm

وَاَسْئَلُكَ بِاَسْمَٓائِكَ

Ve es’elüke biesmâike

Yâ Mâni
Yâ Dâfi
Yâ Nâfi
Yâ Sami
Yâ Râfi
Yâ Sâni
Yâ Şâfi
Yâ Cami
Yâ Vâsi
Yâ Mûsi

سُبْحَانَكَ يَا لآَ اِلٰهَ اِلآَّ اَنْتَ اْلاَمَانُ اْلاَمَانُ خَلِّصْنَا مِنَ النَّارِ

Sübhâneke yâ lâ ilahe illâ ente’l emânü’l-emânü hallisnâ mine’n-nâr.

Allah’ım! Sen’den güzel isimlerinin hakkı için istiyor, sana yalvarıyorum:

  1. Ey vermek istemediği şeyi engelleyen Mâni,
  2. Ey istediği şeyden istediği şeyi defedip uzaklaştıran Dâfi,
  3. Ey faydalı şeyleri yaratan ve istediğine istediği gibi veren Nâfi,
  4. Ey her şeyi işiten Sâmi,
  5. Ey her türlü yüceliğe sahip olup istediğni yükselten Râfi,
  6. Ey her şeyi sanatlı bir şekilde yaratan Sâni,
  7. Ey dilediğine şefaat edip, istediğinin de şefaatini kabul eden Şâfi,
  8. Ey büyün iyilik ve güzellikleri kendinde cem edip toplayan, haşirde bütün mahlukatı huzurunda toplayan Câmi,
  9. Ey her şeyi kuşatan Vâsi,
  10. Ey her türlü genişliğe sahip ve istediği şeyi istediği kadar genişleten Mûsi

9 – Bütün kusurlardan münezzehsin, Sübhânsın yâ Rab! Sen’den başka yoktur ilâh! Emân diliyoruz Sen’den, Koru bizi Cehennem’den!

Cevşen Bölüm

وَاَسْئَلُكَ بِاَسْمَٓائِكَ

Ve es’elüke biesmâike

Yâ Vâhid
Yâ Vâcid
Yâ Şâhid
Yâ Mâcid
Yâ Râşid
Yâ Bâis
Yâ Vâris
Yâ Dârr
Yâ Nâfi’
Yâ Hâdî

سُبْحَانَكَ يَا لآَ اِلٰهَ اِلآَّ اَنْتَ اْلاَمَانُ اْلاَمَانُ خَلِّصْنَا مِنَ النَّارِ

Sübhâneke yâ lâ ilahe illâ ente’l emânü’l-emânü ecirnâ mine’n-nâr.

Allah’ım! Sen’den güzel isimlerinin hakkı için istiyor, sana yalvarıyorum:

  1. Ey zâtında, sıfatlarında, isim ve fiillerinde ortağı olmayan Vâhid,
  2. Ey hiçbir şeye ihtiyacı olmayan, istediğini istediği vakit hâzır eden Vâcid,
  3. Ey kendisinden hiçbir şey saklanamayan ve hiçbir şeyi unutmayan Şâhid,
  4. Ey sonsuz şan ve yücelik sahibi Mâcid,
  5. Ey mahlukâta maslahatlarını ve kullarına yolların en doğrusunu gösteren Râşid,
  6. Ey peygamberler gönderen ve bütün ölüleri mahşerde dirilten Bâis,
  7. Ey bütün mahlûklarının yok olmasından sonra kalan ölümsüz hayat sahibi Vâris,
  8. Ey zarar murad ettiği kimseden O’nu geri çevirecek kimse bulunmayan Dârr,
  9. Ey hayır ve menfaatli şeyleri yaratan Nâfi’,
  10. Ey hidâyeti yaratan ve dilediklerine hidâyeti ihsan eden Hâdî,
  1. Bütün kusurlardan münezzehsin, Sübhânsın yâ Rab! Sen’den başka yoktur ilâh! Emân diliyoruz Sen’den, Koru bizi Cehennem’den!

Allah’ın 99 ismi ve Anlamları

Allahü Teala’nın Kuran-ı Kerim ve Hadislerde geçen 99 ism-i şerifi ve Türkçe Anlamları.. Büyük faziletleri bulunan Allah’ın 99 ismi sırasıyla Esmaul Hüsna

 

İlgili Diğer Konular

monash.pw Facebook&#;ta

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır