emzirme döneminde nezle nasıl geçer / Gebelik ve Grip

Emzirme Döneminde Nezle Nasıl Geçer

emzirme döneminde nezle nasıl geçer

Kış Aylarında Nezle Hastalığına Dikkat!

Kış Aylarında Nezle Hastalığına Dikkat!

Kış aylarında nezle hastalığına dikkat!

Burun, havanın vücuda giriş yaptığı yeridir ve hava burada ısıtılır. Ani ısı değişiklikleri de üst solunum yollarını olumsuz etkilemektedir. Sıcak ve kuru havalardan, soğuk ve nemli mevsimelere geçiş dönemlerinde enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığının artmasının sebebi de budur.

Burunda bulunan tüyler, havadaki tozlardan ve mikroplardan koruma işlevi görür. Burna ve soluk borusuna yerleşen virüsler nezleye sebep olmaktadır. Solunum yoluyla alınan virüsler burun mukozasına yerleşir ve burnun tıkanmasına sebep olur. Vücudumuz hapşırma ve burun akıntısı yoluyla  bu virüsleri atmak için çabalar. Nezle hafif bir hastalıktır ve yaklaşık bir hafta sürer.

Nezle, genellikle griple karıştırılan bir hastalıkktır. Grip yüksek ateşe sebep olurken, titreme ve karın ağrısı da hastalığın ayırt edici özelliklerindendir. Nezle sık görülen bir soğuk algınlığıdır ve bulaşıcıdır. İlk 1 ya da 2 günü ağır geçen nezle boğaz ağrısı ile başlar ve gün sürer. Çocuklar daha hassas olmaları sebebiyle yılda kez nezle olabilir. Yetişkinler ise yılda kez nezleye yakalanabilmektedir.

Nezle belirtileri nelerdir?

Nezle olan bebeklerin iştahı kesilir ve yemek yemek istemezler, nefes alıp vermekte zorlandıkları görülür. Hafif yüksek ateş ateş görülür; ancak daha ciddi durumlarda bebek güçsüzleşir ve ağzı kurur. Yetişkinlerde ise nezle belirtileri; hapşurma, burunda tıkanma, akıntı, boğazda kaşınma, yüz ve alın bölgesinde dolgunluk olarak görülür. Kusma, iştah kaybı ve ishal de bunlara eşlik edebilir.

10 gün içinde iyileşmeyen nezle, balgamlı öksürük, işitme problemi ve kulak ağrısıyla devam ediyorsa bronşit ya da zatürre gibi enfeksiyonlar ortaya çıkmış olabilir.

Nezle tedavisi nasıl gerçekleştirilir?

Bebeklerde nezle tedavisi;

Emzirme döneminde bir bebekse emzirme sıklığı arttırılabilir.

Burnunu temizleyerek bebeğin rahat nefes alması sağlanmalıdır.

Bebek banyo ettirilerek burun tıkanıklığının azalması ve mukozanın nemli kalması sağlanır.

Yüksek ateş görüleceğinden kalın giydirmemek gerekir.

Yetişkinlerde nezle tedavisi;

Bol sulu besinler tüketilmelidir.

Vücut direncini arttırmak için bol miktarda C vitamini alınmalıdır.

Burun tıkanıklığını gidermek için, sprey; ateş düşürmek için, soğuk bantlar kullanılabilir.

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Hamilelik döneminde olduğu gibi emzirme döneminde de kullanılan ilaçlara çok dikkat etmeli ve mümkün olduğunca doktor izni olmadan ilaç kullanılmamalıdır. Hem anne hem de bebek sağlığı için oldukça önemli olan emzirme, bebek için en değerli beslenme şeklidir.

Emzirme döneminde annenin beslenme şekli ve kullandığı ilaçlar bebeği doğrudan etkiler. Bu nedenle annenin vücuduna giren maddelerin birçoğu süte geçerek bebeğin de etkilenmesine neden olur. Annenin bilinçsiz ilaç kullanımı bebeğinin gelişimini ve sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği gibi aynı zamanda sütünün azalmasına da sebebiyet verebilir.

Emziren annelerin hangi ilacı içip içmeyeceğini bilmesi çok önemlidir. Emziren anneler ilaç kullanabilir mi, hangi ilacı içebilir, hangi ilacı içemez? Gelin, bu soruların cevaplarına birlikte bakalım.

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Emziren anneler unutmamalılardır ki, bebeklerinin bağışıklık sistemi ve dayanıklılıkları kendileri gibi değildir. Kullanılan ilaçlar bebek için zararsız olsa da bebeğin bağışıklık sisteminin yeterince gelişmemiş olması ve kimyasallara karşı korumasız olması bebek üzerinde çeşitli yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle emziren anneler ilaç kullanmadan önce mutlaka prospektüsü detaylıca okumalı ve mümkün olduğunca doktora danışmalılardır.

Emzirme döneminde çeşitli sağlık sorunları veya mecburiyetlerden dolayı ilaç kullanmak zorunda olan anneler öncelikle olarak doktorlarından gerekli bilgiyi almalı ve doktorun verdiği reçeteye uygun olarak hareket etmelilerdir. Bu dönemde doktorların güvenli gördüğü bazı ilaçlar bulunur.

İşte emziren annelerin kullanabileceği ilaçlar:

1. Ağrı Kesici

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Emzirme döneminde en çok tereddüt yaşanan konulardan biri de ağrı kesici ilaç kullanımıdır. Hamilelik döneminde olduğu gibi kullanılacak ağrı kesicinin parasetamol grubuna ait olması önerilmektedir. Parasetamol en çok kullanılan ve en güvenilen ilaç olarak kabul edilmektedir. Ağrı kesicinin dozu ve kullanım sıklığı doktorlara danışılarak öğrenilebilir.

2. Grip İlacı

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Emziren anneler grip gibi hastalıklara yakalandıklarında mutlaka doktora danışmalıdır. Birçok grip ilacı emzirme döneminde kullanılmaya uygundur. Doktorların tavsiye ettiği antiviral bir ilaç emzirme döneminde kullanılabilir. İbuprofen gibi grip belirtilerini azaltmaya yardımcı olan ilaçlar büyük oranda anne sütüne geçmezler. Bu sebeple güvenlidirler.

3. Antibiyotik

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Emziren anneler sıklıkla antibiyotik kullanılması gereken rahatsızlıklar yaşayabilir. Sanılanın aksine birçok antibiyotik emzirme döneminde de kullanılabilmektedir. Antibiyotiğin içinde bebeğe zarar verecek maddeler bulunmaz. Tabii bu bazı antibiyotikler için geçerlidir. Hangi antibiyotiğin kullanılabileceğine doktor karar verir.

4. İnsülin

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Diyabeti olan anneler rahatlıkla insülin kullanabilir. Çünkü insülin anneden bebeğe süt yoluyla geçmez. Uzmanlara göre diyabetli anneler bebeklerini sağlıklı bir şekilde emzirebilir. Annelerin insülin tedavisi bırakmaması, şekerini kontrol altında tutması önemlidir.

5. Epilepsi İlaçları

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Emziren anneler epilepsi gibi ciddi rahatsızlıkları için endişe etmemelidir. Doktorların önerdiği dozda epilepsi ilaçlarının kullanılmasında sakınca yoktur. Bu ilaçlar emziren anneler tarafından da kullanılabilir. Bu ilaçlar sütle bebeğe geçebilir ancak bebeğe zarar vermeyecek dozlardadır.

6. Tiroid İlaçları

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Tiroid ilaçlarının çoğu emzirme döneminde de kullanılabilir. Ancak mutlaka annenin tiroid hormonlarının takip edilmesi ve belirli sıklıkla bebeğin tiroid fonksiyonlarının gözden geçirilmesi gerekmektedir. Bir sıkıntı görülmedikçe tiroid ilaçlarına devam edilebilir.

7. Alerji İlaçları

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Setrizin etken maddesiyle üretilen bazı alerji ilaçları süte çok az miktarda karışır. Bu sebeple emzirirken gerekli durumlarda kullanılabilir. Ancak antihistaminik ve montelukast içeren ilaçlar bebek için güvenli değildir ve emzirirken kullanılması önerilmez. Doktora danışarak emzirmeye uygun alerji ilacı bulabilir ve rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Anne Sütünü Azaltan İlaçlar Hangileridir?

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Bazı ilaçlar anne sütünü azaltarak bebeğin beslenmesini engellemektedir. Anne sürünü azaltan ilaçlar arasında migren, idrar söktürücü, uyku ilacı, zayıflama ilacı, dozu yüksek B6 vitamini, doğum kontrol hapları, antihistaminikler ve bazı burun açıcı ilaçlar bulunur. Bu tür ilaçların emzirme döneminde kullanılmaması önerilir.

Kullanılan ilaçlardan bazıları da anne sütünün tadını değiştirebilir ve bebeğin emmeyi reddetmesine neden olabilir. Bu durum bebeğin yeterli besini alamamasına neden olur. Bu nedenle emzirme döneminde ilaç kullanılması gerekiyorsa öncesinde mutlaka doktora danışılmalıdır.

Emziren annelerin ilaç kullanmasını gerektirecek dönemlerde emzirdikten hemen sonra ilacı alabilir ve bir sonraki emzirmeye kadar ilacın etkisinin azalmasını sağlayabilirsiniz. Emzirme döneminde kullandığınız ilaç, vücutta uzun süre etki sağlıyorsa bu uygulama yeterli olmaz. Gece uyku öncesinde bebeğinizi emzirdikten sonra ilacı almanızı öneririz. Böylece bebeğiniz uyanana kadar ilacın etkilerinde azalma olacaktır.

İlaç aldıktan kaç saat sonra bebek emzirilir?

İlaç kullandıktan birkaç saat sonra sütte geçen ilaç miktarı en üst noktalara ulaşır. Bu sebeple emzirdikten hemen sonra ilaç kullanılması ya da ilaç kullanıldıktan 4 saat sonra bebeğin emzirilmesi daha güvenlidir. Süte geçen ve bebeğe zarar verecek ilaçların kullanılmaması önerilir.

Emziren anneler ilaç kullanabilir mi?

Emziren anneler de ilaç kullanabilir. Emzirmeye uygun bazı ilaçlar bulunur. Bu ilaçlar doktor kontrolünde ve önerilen dozda kullanılabilmektedir. Ancak bebek için tehlike yaratacak ve süte geçen bazı ilaçlar da bulunur. Bu ilaçların emzirme döneminde kullanılmaması, mümkünse ayı etkiyi gösterecek alternatif ilaçlara başvurulması gerekir.

Emziren anneler neden ilaç kullanamaz?

Emziren annelerin bazı ilaçları kullanamamasının nedeni annenin tükettiği birçok şeyin sütüne geçmesindir. Süt kanalları yoluyla ilaçlardaki bazı kimyasallar bebeğe geçebilir. Bu sebeple gerekli olmadıkça ve mecbur kalınmadıkça emzirirken ilaç kullanılması önerilmez. Çok gerekli olduğu durumlarda doktora danışılarak ilaç alınabilir.

Parol anne sütüne geçer mi?

Parol gibi parasetamol içeren ilaçlar anne sütüne geçse bile zararlı değildir. Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar emzirme döneminde kullanılabilmektedir. Ancak basit gibi görülse de ağrı kesici kullanırken de doktora danışmak gereklidir. Doktorun önerdiği sıklık ve dozda ağrı kesici kullanılması daha güvenlidir.

Antibiyotik anne sütüne geçerse ne olur?

Antibiyotiklerin çoğu emzirme döneminde kullanılabilen güvenli yapıdaki ilaçlardır. Doktor tavsiyesiyle emzirme döneminde antibiyotik kullanılabilir. Anne sütüne antibiyotik karışsa bile bebeğe zarar vermez. Çok gerekli olduğu durumlarda anneler de antibiyotik kullanarak rahatsızlıklarını tedavi edebilirler.

Hastalıklar sütten bebeğe geçer mi?

Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar süt yoluyla bebeğe geçmez. Hastalıkların bebeğe geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Sadece bazı ilaçlar anne sütüne karışabilir, bunlar arasında da güvenli ve güvensiz ilaçlar bulunur. Hasta olduktan sonra emziren annelerin ilaç kullanımına dikkat etmeleri gerekmektedir.

Grip olan annenin sütü bebeğine ilaç gibi geliyor!

Emziren anneler, emzirmeye ara vererek bebeklerini olası bir hastalıktan koruduklarına inanıyorlar ancak uzmanlara göre aksine bilmeden zarar veriyorlar. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Çevik Gündoğan "Grip olduğunda annenin emzirmeyi kesmesi kesinlikle yanlış bir inanışın sonucu. Halk arasında özellikle konuşulur ama bir hurafedir. Tam tersine anne sütünü hiçbir şekilde kesmemeli. Çünkü sütü ile bebeğe doğal bağışıklık sağlıyor, gribe karşı antikorlar içerdiğinden koruyor. Yani anne sütü bebek için koruyuculuk sağlayan ilaç gibi" diyor.



Sonbahar geldi, grip sezonu açıldı. Havaların soğumaya yüz tutmasıyla hapşırık, öksürük, burun akıntısı şikayetleri de arttı. Her yıl olduğu pekçok kişi mevsim geçişlerinin olumsuz etkilerini yaşıyor. Ortalıkta kol gezen grip ve soğuk algınlığı emziren anneler içinse tam anlamıyla kabusa dönüşüyor! Zira onların düşünmesi gereken iki can var ve hemen akıllara o yakıcı soru geliyor: "Hastayken emzirirsem acaba sütümden bebeğime de geçer mi?" İşte bu endişe ne yazık ki grip veya nezle olan pekçok annenin bebeğini emzirmeye ara vermesine yol açıyor.

'Emzirme hurafeleri' pek çok şeyde karşımıza çıktığı gibi, grip mevsiminde de annelerin kapısını çalıyor. Bebeğini emziren bir anne grip veya soğuk algınlığı olduğunda hemen o çok yaygın yanlış inanışa kapılıyor ve 'sütümden bebeğime de geçerse' düşüncesiyle emzirmeye ara veriyor! Aslında o dönemde sütünün bebeği için bir şans olduğunu bilmiyor bile. İşte tam da mevsim geçişi nedeniyle hapşırığın, öksürüğün, burun akıntısının kısacası grip ve soğuk algınlığının kol gezdiği bugünlerde bu hurafe de kol geziyor!. Dr. Didem Çevik Gündoğan, anne sütünün hiçbir şekilde kesilmemesi gerektiğini belirterek “Emziren anneler grip olduklarında kendi başlarına ilaç kullanmaktan kaçınmalılar. Doktora danıştıklarında 'hastalık ve anne sütü' açısından kar-zarar ilişkisine göre daha basit ilaçlarla tedavi olabiliyorlar. Anne sütünü hiçbir şekilde kesmiyoruz” diyor. Peki grip olduğunda annenin sütü bebeğine nasıl etki ediyor? Halk arasında yaygın inanışın aksine grip olan annenin sütünün bebeği için “tam bir koruyucu ilaç” olduğunu belirten Dr. Gündoğan “Grip olduğunda annenin emzirmeyi kesmesi kesinlikle yanlış bir inanışın sonucu. Tam tersine anne sütünü hiçbir şekilde kesmemeli. Çünkü sütü ile bebeğe doğal bağışıklık sağlıyor, gribe karşı antikorlar içerdiğinden bebeğini koruyor. O dönemde hasta olmasını daha da engelliyor aslında. Bilinenin aksine anne sütü o dönemde bebeği için koruyucu ilaç vazifesi görüyor” diyor.



Anne sütü mucizevi bir besin!

Anne sütü öyle bir mucize ki bebeğin bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor, zihinsel, beyinsel ve fiziksel gelişiminde son derece önemli rol oynuyor, kanserden kalbe, diyabetten obeziteye dek pek çok hastalığa karşı ileriki yaşlarda da koruyucu oluyor. Sonbahar ve kış aylarında çocuklarda sıkça karşılaşılan orta kulak iltihaplarına karşı da anne sütünün koruyucu olduğu yapılan çalışmalarla kanıtlanmış. Bebekleri ilk 6 ay boyunca mutlaka sadece anne sütü ile beslemek gerektiğini, mümkünse yaşına kadar anne sütü verilmesinin faydalı olacağını belirten Dr. Çevikdoğan, olası bir grip durumunda annelerin emzirme kurallarına ise mutlaka dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor.

Grip olan anneler nasıl emzirmeli?


Emziren annenin her zaman ellerini iyice yıkaması gerekiyor ama hapşırık, öksürük, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, göz yanması, halsizlik, kırgınlık gibi durumlarda yani grip veya nezle kapısını çaldığında çok daha dikkat etmeli. Nefesini doğrudan bebeğe ulaşmasından kesinlikle kaçınmalı. Evi sık sık havalandırmalı çünkü mikroplar damlacık yoluyla kolayca bulaşıyor. Göğüs ucunun ve kıyafetinin temiz olmasına dikkat etmeli. Eve gelen ziyaretçilerin ardından da oda mutlaka havalandırılmalı. Maske kullanılabileceğini ancak maske kullanırken ayrıca dikkat edilmesi gereken önemli kurallar bulunduğunu belirten Dr. Gündoğan "Maskeyi her 20 dakika yarım saatte bir değiştirmek gerekiyor. Maskeye dokunduktan sonra eller çok iyi yıkanmalı. Bir poşete konulmalı, açıkta bırakılmamalı" diyor.

Emziren annelerin hasta olmadan önce de beslenmesine her zaman çok dikkat etmesi, düzenli, dengeli ve sağlıklı beslenmesi, bol sıvı tüketmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Didem Çevik Gündoğan "Bütün enfeksiyonlarda bol su içmek vücudun savaşması açısından önemli. Süt üretimini artırmada da başı çeken su; anne nezle, soğuk algınlığı veya grip olduğunda burun kanallarını açık tutuyor, enfeksiyonlara karşı direnç sağlıyor. Emziren anne hasta olmayı beklemeden, öncesinde de C vitamini içeren besinler tüketerek önlemini almalı" diyor. Haftada 2 kez Omega-3 yağ asitlerince zengin balık tüketmek de griple mücadelede önemli.



Hamilelik Döneminde Grip

Hamilelikte grip ve soğuk algınlığı kendinize ne kadar iyi bakarsanız bakın, sizin de başınıza gelebilir. Eğer hamileyken grip olduysanız ve bebeğinize zarar gelmesinden endişeleniyorsanız sizin için bu yazımızda soru ve cevaplarıyla: hamileyken grip olmak!

Grip Nedir?

Virüslerin neden olduğu; belirtileri arasında ateş, öksürük ve eklem ağrısının bulunduğu hastalık çeşididir. Anne adayına, zorunlu haller dışında ilaç kullanımı tavsiye edilmez. Bu nedenle hasta olmamak için kendinize dikkat etmeli ve çevrenizde hastalığı taşıyan yakınlarınız ile temas kurmaktan kaçınmalısınız.

Hamileyken Grip Olunca Ne Yapılmalıdır?

  • Kalabalık ve havasız alanlarda fazla vakit geçirmemeniz gerekir. Yeterince iyi havalandırılmayan ortamlarda bulaşıcı hastalıklar daha çok yayılmaktadır. Bu durumu önlemek için bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırmalısınız.
  • Hastalıktan korunmak için ellerinizi sık sık yıkamalısınız.
  • Hamilelik süreci boyunca açık havada yürüyüş yapmalısınız. Bu sayede hem bedeninizin ihtiyacı olan egzersizi yapmış olup hem de hastalıklardan koruyucu etkisi olan D vitaminini depolamış olursunuz.
  • Yaşadığınız alanın hijyenine dikkat etmelisiniz.
  • Hastalık esnasında bol bol dinlenmelisiniz.

Gebelikte Grip Aşısı Olmak

Doktorunuz da uygun görürse gebelik sürecinde grip aşısı yaptırmak bir risk teşkil etmez. Aşı yaptırarak hem kendinizi hem de bebeğinizi gribin kötü etkilerinden korumuş olursunuz. Aşı yaptırmayı düşünüyorsanız tam teşekküllü bir hastanede ve doktor gözetiminde olmanız büyük önem arz eder.

Hamilelik sürecinde anneye yapılan aşı sonrası gelişen antikorların bir kısmı bebeğe de geçerek, bebekte bir süre koruyucu etki gösterir.

Hamileyken Grip Olunca Bebek Etkilenir mi?

Anne adayının sağlık durumunu büyük ölçüde etkileyecek bir grip bebek açısından da riskler doğurur. Yüksek ateş ve enfeksiyon durumlarında bebeğin gelişimi olumsuz etkilenebilir. İstenmeyen anomalilere sebep olabilir. Anne adayı doğuma az süre kala grip geçiriyorsa doğumdan sonra bebeğe geçirme riski de taşımaktadır. Bu nedenle sağlık durumunuzu olumsuz etkileyen bir durumda doktorunuzla daima irtibat halinde olun.

Hamileyken Gribi Geçirmek İçin Neler Yapılabilir?

  • Ihlamur çayı ve zencefil tüketmeniz önerilir.
  • Nefes almakta zorlanıyorsanız, tuzlu su veya deniz suyu kullanabilirsiniz.
  • Bol sıvı tüketmeye özen göstermelisiniz. Ayrıca, C vitamini içeriği yüksek besinler tüketmelisiniz.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetli tutmak için sağlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz. Hamileyken yenilmesi önerilen besinlerin detayına buradan ulaşabilirsiniz.

DOĞUM SONRASI GRİP

Yeni doğan bebeğinizle birlikte başlayan uykusuzluk durumu, kendinizi değil sadece onu düşünmeniz vb. etkenler vücut direncinizi düşürerek gribe yakalanmanızı kolaylaştırır. Eğer emzirirken grip olursanız bebeğinizi korumak için yapmanız gereken en önemli şey, emzirme dışında bebeğinizle yakın temastan kaçınmanız olacaktır. Ama şunu da unutmayın ki anne sütü bebekler için tam bir koruma aracıdır.

İşte grip sorunu yaşayan emziren annelerin en çok merak ettiği sorular ve cevapları:

Gripli Anne Emzirebilir Mi?

Emziren anne grip olursa; hastalığı bebeğine de geçirme endişesi en büyük korkusudur. Özellikle bu gibi rahatsızlıkların sonucunda doktorunuz size emzirmeye ara vermenizi söylerse bebeğinize besin ve vitamin desteği vererek, gelişim sürecini sağlıklı bir şekilde devam ettirmesini sağlayabilirsiniz. Ancak şunu unutmayın, yalnızca ufak bir soğuk algınlığı olduğunuz için bebeğinizi emzirmeye ara vermeyin. Mutlaka doktorunuza başvurun.

Grip Sütten Geçer Mi?

Anne sütü mucizevi bir besindir, bebeğiniz üzerinde doğal bir bağışıklık sistemi kurar. Anne sütünün içerisinde yer alan antikorlar grip enfeksiyonu bulunsa dahi bunun bebeğe geçişini engelleyecek niteliktedir. Anne sütü bebek için bir ilaçtır.

Emziren Anneler Grip İlacı Kullanabilir Mi?

Bebeğinizi emzirirken kesinlikle soğuk algınlığı ilaçlarını kullanmamalısınız. Bu tip durumlarda her zaman doktorunuza danışarak ilerlemeli ve onun vereceği basit tedavi yöntemlerini uygulayarak bu dönemi atlatmalısınız.

Grip Olan Anneler Nasıl Emzirmeli?

Eğer grip olmuş bir anneyseniz, bebeğinizle ilgilenirken mutlaka steril olmalısınız. Birinci ve en temel kural bu. Özellikle burun akıntısı, hapşırık, göz yanması, burun tıkanıklığı gibi semptomlar yaşıyorsanız bebeğinizle nefes temasında bulunmaktan da kesinlikle kaçınmalısınız. Bu durumda evi sürekli olarak havalandırmalısınız.

Emziren Anneler Nasıl Beslenmeli?

Beslenme, emziren anneler için üzerinde hassasiyetle durulması gereken konulardan biridir. Düzenli ve dengeli beslenme size gerekli vitaminleri fazlasıyla verir ve süt yoluyla da bu vitaminleri bebeğinize aktarırsınız. Emzirme döneminizde gribe yakalandıysanız, bu durumdan kurtulmanızın en kolay yollarından biri de bol su içmektir.

Kaynaklar:
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir