koronavirüs aşı takvimi / Covid-19 aşı şeması

Koronavirüs Aşı Takvimi

koronavirüs aşı takvimi

kaynağı değiştir]

'Aşı takvimi üzerinden 3 aydan uzun süre geçen vatandaşlarımız için hatırlatma dozunun uygulanmasına karar verilmiştir'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, belirlenen Kovid-19 aşı takvimi üzerinden üç aydan uzun süre geçen vatandaşlar için hatırlatma dozunun uygulanmasına karar verildiğini belirtti.

Bakan Koca, video konferans yöntemiyle düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı yazılı açıklamada, kurulun Omicron varyantı, aşı programı ve salgının seyri gündemiyle toplandığını belirtti.

Bilim Kurulu'nun Omicron varyantının Türkiye'deki olası etkilerinin değerlendirildiğini aktaran Koca, yeni varyantın, virüsün daha kolay bulaşır hale gelmesine sebep olduğunu, kolay bulaşmasının yanında hasta etme gücünde belirlenmiş olumsuz bir durumun rapor edilmediğini ifade etti.

Koca, bu açıdan Omicron varyantı için tedirgin edici bir durumun söz konusu olmadığına dikkati çekerek, "Omicron varyantının baskın olmasına karşı alınabilecek tedbirler arasında öne çıkan aşı ile koruma kalkanının güçlendirilmesidir. Aşıların varyantlara karşı etkisi ile ilgili yeni çıkan kanıtlar değerlendirilmeye alınmıştır. Ülkemizde görünen günlük vaka sayılarında ani artış olmaması aşılama programının başarısının bir göstergesidir." ifadelerini kullandı.

"Tüm vatandaşlarımız, 3 aydan uzun süre geçmişse diledikleri aşı ile hatırlatma dozu olabilecek"

Türkiye'nin hatırlatma dozlarını en erken uygulamaya başlayan ülkelerden biri olmasının avantajını yaşadığını vurgulayan Koca, aşıların yeni varyantlara karşı etkisini artırabilmek için hatırlatma dozlarının etkisinin son derece önemli olduğuna değindi. Bakan Koca, şöyle devam etti:

"Avrupa'da görülen günlük vaka sayısı artışlarının ülkemizde görülmemesi için belirlenen aşı takvimi üzerinden 3 aydan uzun süre geçen vatandaşlarımız için hatırlatma dozunun uygulanmasına karar verilmiştir. Daha önce ister inaktif ister mRNA aşısı ile aşılanmış olsun tüm vatandaşlarımız belirlenmiş aşı takviminin üzerinden 3 aydan uzun süre geçmişse diledikleri aşı türü ile hatırlatma dozu aşısı olabileceklerdir."

"Ülkemizde de varyantın baskın hale gelmesi yakın gelecekte gerçekleşebilecektir"

Omicron varyantı sebebiyle referans laboratuvarlarında gen sekanslama çalışmalarının devam ettiğini aktaran Koca, şunları kaydetti:

"Avrupa'da yaşanan örnek ve varyantın hızla bulaşması sebebiyle ülkemizde de varyantın baskın hale gelmesi yakın gelecekte gerçekleşebilecektir. Bu duruma karşı hazırlıklı olmak için hatırlatma dozu aşılarının yapılması Bilim Kurulumuzca tavsiye edilmektedir. Tehdit mutasyona uğrasa da tedbirlerimiz geçerliliğini sürdürmektedir. Virüse karşı tedbir elden bırakılmamalıdır. Bireysel hayat ile toplumsal hayatı tedbirlerle bir arada sürdürmek mümkün. Bunu bugüne kadar başardık, bundan sonra da başaracağız."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

COVID-19’da rutin aşılama: Anne-babaların bilmesi gerekenler

Koronavirüs hastalığı 2019’un (COVID-19) ortaya çıkmasıyla birlikte korku ve belirsizlikler de baş göstermiştir. Pek çok anne-bana, ne zaman bir COVID-19 aşısının sunulacağını ve salgın boyunca çocukların rutin aşılaması konusunda ne yapılması gerektiğini sormaktadır. Bu konuda en fazla akla gelen sorulara burada yanıt veriyoruz.

COVID-19 salgını sırasında çocuğumun rutin aşılarına devam etmeli miyim?

Gündelik yaşamımız COVID-19 etkisi altında olsa da, bu sorunun yanıtı evet olacaktır. Mümkün olduğu sürece, çocuğunuzun aşılanmasını sağlamalısınız. Çocuklar ve bebeklerde, ciddi hastalıklardan korunmak için rutin aşıların(Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk Felci, BCG, Hepatitler, Kızamık vb.) gereken sayıda  ve aşı takviminde belirtilen dönemlerde uygulanması önemlidir. Çocuğunuz, başka çocuklarla etkileşime girmeye tekrar başladığında, bu aşılar onları başka hastalıklardan da koruyacaktır.

Aşılama hizmetleri için sağlık kuruluşları ile iletişime geçin. COVID-19 ile ilgili durum her gün değişkenlik gösterdiği için, sağlık hizmetlerinde de hizmet sunumu yeni duruma göre düzenlenebilmektedir. Çocuğunuzun tarihi gelmiş aşısını uygulayacak bir kliniğe ulaşamıyorsanız, hizmet tekrar başladığında en kısa sürede aşıları tamamlamak için kendinize hatırlatıcılar hazırlayınız.

Bu salgından neler öğrenebiliriz? Başka hastalıklar ve aşı kararları konusunda bu salgın bize neler öğretebilir?

Salgın, aşıların ne kadar değerli olduğunu bir kez daha hatırlatmakta, bir hastalık için aşı mevcut olduğunda, çocuklarımız ve kendimiz için zamanında aşı olmamız gerektiğini göstermektedir. Aşı koruması olmadığında, hastalıklar hızla yayılabilmekte ve çok kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Örnek olarak, kızamık ve başka hastalıklar, sürekli risk teşkil etmektedir. Bu hastalıklara karşı aşılara sahip olmamız, büyük bir olanaktır.

Aşılar nasıl etkili olur?

Aşılar, vücudumuzu hastalık yapma yeteneği azaltılmış bir mikroba (bakteri veya virüs) veya onun bir bölümüne  maruz bırakarak, enfeksiyonlara karşı savaşmak için bağışıklık sistemimizin mikrobu tanımasına yardım eder. Bu mikroplar, inaktif olduğu için bizleri hasta etmez. Ancak, bağışıklık sistemimizi tetikleyerek, antikor denen savunmanın gelişmesini sağlar. Sonrasında, bu mikropla her karşılaşıldığında, bağışıklık sistemimiz onunla nasıl savaşması gerektiğini öğrenmiş olur.  

Aşılama hakkında en güncel kılavuzlara nereden ulaşabilirim?

Sağlık kuruluşlarına, yerel ve ulusal sağlık makamlarının(Sağlık Bakanlığı gibi) internet sitelerine ve DSÖ ile UNICEF tarafından hazırlanmış kılavuzlara başvurunuz.

Kendimi ve başkalarını COVID-19’dan nasıl koruyabilirim?

Bulaştan kaçınmak üzere kendiniz ve aileniz için alabileceğiniz bazı önlemler aşağıdaki gibidir:

Bir yaşından küçük çocuğumu COVID-19’dan nasıl koruyabilirim?

Anne-babalar, el yıkama, sosyal mesafe ve hijyen konusunda verilen tüm tavsiyelere ek olarak, küçük çocuklarını bulaştan korumak için ilave çaba harcamalıdır. Mümkünse bebeğinizi emziriniz. Anne sütünün virüs geçişine yol açtığını gösteren herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. Ancak, gerek emzirirken, gerekse diğer zamanlarda, solunum yoluyla bulaşı engellemek için standart hijyen ve solunum koruma önlemlerini almalısınız. Varsa, tezgâh üstlerini ve alt değiştirme yerlerini günde bir kez dezenfektan  ile siliniz.  

Küçük çocuklarla hep aynı bakım verenin ilgilenmesini sağlamaya ve onlarla temas kuran kişi sayısını azaltmaya çalışınız. Bakım verenleri ellerini düzenli olarak yıkamaları, bardak gibi ağza temas eden eşyayı ortak kullanmamaları ve hasta hissetmeleri halinde uzak durmaları konusunda teşvik ediniz. 

Çocuğumda COVID-19 belirtileri ortaya çıkarsa ne yapmalıyım? Onu doktora götürmem güvenli midir?

Çocuğunuzda boğaz ağrısı, öksürük veya ateş baş gösterirse, gitmeden önce tavsiye almak için doktorunuzu veya sağlık kuruluşunu arayınız. Enfeksiyonun başkalarına bulaşmasını önlemek için özel bir düzenleme yapmaya ihtiyaç duyulabilir. Çocuğunuzda nefes darlığı gibi daha ciddi belirtiler mevcutsa veya alışılmadık kadar hasta görünüyorsa, acil yardımı arayarak en yakın acil servise götürülmesini sağlayınız.

COVID-19 geçiren çocukların büyük kısmında belirtiler hafif olmakta veya hiç görülmemektedir. Ancak, ciddi enfeksiyonlara hassas olan yaşlılar ve diğer kişileri korumak önem taşımaktadır. Bu nedenle, COVID-19 hastası veya temaslısı olduğunu düşünüyorsanız, çocuğunuzu evde tutarak doktorunuzu veya sağlık kuruluşunu arayıp tavsiye alınız.

Grip gibi diğer solunum yolu enfeksiyonlarında olduğu gibi, sizde veya çocuğunuzda belirtiler varsa erken müdahalede bulunmaya çalışınız. Halka açık alanlara (işyeri, okul ve toplu taşıma) gitmeyiniz ve yaşlılar ya da bağışıklık sistemi sorunları bulunan aile üyeleriyle temas etmeyiniz. Yaşlı bir kişiyle aynı evde yaşıyorsanız, evdeki kullanım alanlarını ayırınız. 

Çocuğuma COVID-19 için test yaptırmalı mıyım?

Kimlerin test yaptırması gerektiği ile ilgili yerel sağlık otoritelerinin önerilerini takip ediniz.


nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır