rahim duvarı kalınlaşması tedavi edilmezse ne olur / KLİNİK İYİLİK GÜZELLİK | ENDOMETRİAL HİPERPLAZİ, RAHİM İÇİ KALINLAŞMA

Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavi Edilmezse Ne Olur

rahim duvarı kalınlaşması tedavi edilmezse ne olur

ENDOMETRİAL HİPERPLAZİ, RAHİM İÇİ KALINLAŞMA

ENDOMETRİAL HİPERPLAZİ, RAHİM İÇİ KALINLAŞMA

ENDOMETRİAL HİPERPLAZİ, RAHİM (UTERUS) İÇİ KALINLAŞMA, RAHİM DUVARI KALINLAŞMASI

Endometrium nedir?

Endometrium, adet görmeyi sağlayan rahim iç duvarı dokusudur. Her ay kanama ile birlikte yenilenir. Östrojen ve progesteron hormonu tarafından kalınlığı kontrol edilir. Östrojen hormonu fazla olursa endometrıum kalınlaşır.

Rahim İçi Kalınlaşma Nedir?

Rahim içindeki endometrial dokunun kalınlaşmasıdır. Bu kalınlaşma düzensizdir. Patolojik tanı olarak basit rahim içi kalınlaşma yada kompleks rahim içi kalınlaşma olabilir. 

Rahim içi kalınlaşma nedenleri nedir?

Yaş, obesite, hiç doğum yapmamış olmak, genetik nedenler, östrojen salgılayan tümorler, diyabet, hormon tedavisi, rahim içi polipler, rahim içi miyomlar..

Rahim içi kalınlaşma menopoz oncesi ve sonrası daha sık görülür. 

Rahim içi kalınlaşma (endometrial hiperplazi) hangi şikayetleri yapar?

En önemli bulgusu anormal uterin kanamadır. kanamalar sık, düzensiz, fazla olucaktır. Ara kanamalar yada lekelenmeler olabilir. Fakat bazen hiç bir bulgu vermeyebilir. Bu nedenle yıllık kontroller yapılmalıdır. 

Kanama şikayetlerine ağrı eşlik edebilir.

Rahim içi kalınlaşma tanısı nasıl konur?

Anormal uterin kanaması olan yada yıllık kontrollerde tanı konur. Tanı ultrason ile süphelenilen hastalardan muayene sırasında Pipel endometrial biopsi ( rahim içi parça alınması) alınarak ve patolojik değerlendirme ile tanı konur. Yani kesin tanı alınan örnekten patolojik değerlendirme yapılarak konur. Patoloji olmadan tanı konmaz. 

Rahim içi kalınlaşma kanser yapar mı?

Rahim içi kalınlaşma tedavi edilmezse kansere dönüşüm yapabilir. Yani rahim içi kanseri riskiniz vardır. Özellikle kompleks tip ise kanser riski artar. 

Rahim içi kalınlaşma nasıl tedavi edilir?

Patolojik olarak tanı konulduktan sonra hangi tip kalınlaşma olduğu önemlidir. Basit tip ise, hasta genç ise, doğum planlıyorsa, başka kanser hikayesi yoksa takip edilir. Progesteron tedavisi başlanır ve 6 ay ara ile pipel endometrial örnekleme yapılır. Patolojik olarak düzelince normal takiplere alınır.

Fakat endometrial hiperplazi komplek ise, ileri yaş ise, menopoz ise, gebelik planlamıyorsa kanser riski yüksek olduğu için rahmin komple alınması önerilir. Ama bu hastalarada 3 ay ara ile endometrial pipel örnekleme ile takip yapılabilir. Bu tedaviyi önermiyoruz.

Pipel Endometrial örnekleme nedir ve nasıl yapılır?

Rahim içinin yani andometriumun değerlendirilmesi iöin yapılır. Örnek patolojiye gönderilir. Kesin tanı sağlar. 

Rahim agzı uyuşturulduktan sonra muayene şartlarında, hastaneye yatmadan özel bir kateterle yapılır. Basit ve güvenli bir yöntemdir. İşlem sonrası günlük hayatınıza devam edersiniz. Dinlenmeye gerek yoktur. Nadiren korkan ve ağrı toleransı bozuk hastalarımızda basit olara uyutarak muayene sartlarında yada hastanede işlem yapılmaktadır. Korkulucak bir işlem değildir.

Rahi içi kalınlığı kaç olmalıdır?

 Endometrial kalınlık menopoz sonrası 5 mm ve altında, üreme çagında ise 8 mm ve altında olmalıdır.

Rahim içi kalınlaşma tedavisini nerede yaptırabilirim?

Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi ve rahimden parça alma İstanbul da Doç. Dr. Osman Temizkan tarafından yapılmaktadır. Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi ile ilgili ayrıntılı bilgi için bize 090 nolu telefondan ulaşbilirsiniz.

 

#rahimiçikalınlaşma #endometrialhiperplazi #rahimiçikanseri #endometriumkanseri #pipelörnekleme #pipel # docdrosmantemizkan #drbulentarici #klinikiyilikgüzellik

 

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir? Belirtileri Nelerdir? Rahim iç duvarını kaplayan tabakaya “endometrium” adı verilir. Bu tabakanın normalden fazla kalın olmasına ise “endometrial hiperplazi” denir. Bu durum kanser değildir, ancak tedavi edilmezse nadiren de olsa gelecekte kansere dönüşebilen bir durumdur. Rahim iç zarı da denilen endometrium her ay adet için bir hazırlık yapar ve bu doku her ay düzenli olarak dökülür. Yumurtalıklardan salgılanan östrojen denilen kadınlık hormonu rahim iç dokusunun çoğalmasını ve kalınlaşmasını sağlar. Daha sonra yine yumurtalıklardan salgılanan progesteron denilen hormon devreye girerek bu kalınlaşmayı durdurur ve adet kanamasıyla dışarı atılmasını sağlar. Yumurtlama bozukluğu olan kadınlarda östrojen hormonunun progesteron ile dengelenmemesi yani progesteron hormonunun yeterince salgılanmaması, rahim duvarı kalınlaşmasına neden olur. En önemli belirtisi anormal rahim kanamasıdır. Rahim duvarı kalınlaşması ne zaman oluşur? - Polikistik over sendromu hastalarında, adetler düzensiz ise risk artar - Menopoz sonrası progesteron hormonu olmadığından kalınlaşma olabilir. - Menopoza geçiş dönemi, yani perimenopoz döneminde de düzenli yumurtlama olmayacağı için kalınlaşma oluşabilir. - Östrojen ya da östrojen etkisi gösteren ilaçların, progesteron olmadan kullanılması kalınlaşma yapabilir. Özellikle menopoz tedavisi için yüksek doz ve uzun süreli östrojen kullanımıyla risk artar. - Obezite (şişmanlık), yağ dokusunda östrojen oluşumunu artırarak riski artırır. Hangi durumlarda rahim duvarı kalınlaşması riski artar? - 35 yaş üzeri - Beyaz ırk - Hiç gebe kalmamış kadınlar - Geç yaşta menopoza giren kadınlar - İlk adeti çok erken gören kadınlar - Diabet, polikistik over sendromu, safra kesesi hastalığı ve tiroid hastalığı varlığı - Obezite - Sigara kullanımı - Aile hikayesinde yumurtalık, kolon ve rahim kanseri bulunması durumlarında risk artar. Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri: - En önemli belirtisi anormal rahim kanamasıdır. Aşağıdaki belirtiler varlığında mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. - Adet kanamasının normalden daha uzun ve yoğun olması - Adet döngüsünün 21 günden daha kısa olması, - Menopoz sonrası bütün kanamalar Rahim duvarı kalınlaşması tanısı nasıl konur? Tedavisi nasıl yapılır? Transvajinal ultrasonografi ile rahim duvarı kalınlığı ölçülebilir. Kesin tanı koyabilmek için rahim içerisinden küretaj ile biopsi yapılarak patolojik olarak incelenmelidir. Çoğu zaman tedavi progesteron hormonuyla yapılır. Ağızdan tablet şeklinde, enjeksiyon şeklinde ya da rahim içine hormon salgılayan spiral aracılığıyla progesteron verilebilir. Kalınlaşma tipi ve hastanın yaşına göre progesteron dozu ve tedavi süresi değişir. Progesteron tedavisi süresince adet benzeri kanamalar görülebilir. Özellikle kompleks atipili hiperplazi varlığında kanser riski arttığı için cerrahi olarak rahim alınması tedavisi uygun olur. Detaylı bilgi ve randevu için: 📲Whatsapp: 0 () 62 68 📞Randevu: 0 () 44 71 ➡ seafoodplus.info

Detaylı bilgi ve randevu için:

📲Whatsapp: 0 () 62 68
📞Randevu: 0 () 44 71

Çoğu zaman iyi huylu olan rahim poliplerinin, kısırlıkla ilişkili olabileceği öne sürülüyor. Poliplerin varlığı durumunda kısırlık ile karşılaşılırsa, poliplerin çıkarılmasının tekrar hamilelik şansını arttırdığı düşünülüyor. Rahim polipleri sıklıkla adet düzensiz ve yoğun adet dönemleri ile bulgu veriyor. Poliplerden rahim kanseri nadiren de olsa gelişebiliyor. Bu durumda poliplerin alınması büyük önem taşıyor. Medstar Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü uzmanları, rahim polipleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

10 kadından birinde görülüyor

Polipler küçük ve çoğu zaman iyi huylu tümörlerdir. Rahim polipleri mm olabileceği gibi tüm rahim boşluğunu dolduracak kadar büyük de olabilir. Toplumda yaklaşık 10 kadından birinde rahim polipi bulunmaktadır. Rahim içi poliplerine neden olan etkenler, tam olarak bilinmemektedir. Normalden fazla östrojen aktivitesine bağlı olarak rahim iç zarını oluşturan hücrelerin büyümesinin rahim içi poliplerine sebep olabileceği düşünülmektedir. Meme kanseri olan hastalarda tamoksifen tedavisi alanlarda da rahim içi polip oluşumuna sık rastlanmaktadır.

Polipler bunlara neden olabilir;

  • Adet dönemlerinin yoğun ve uzun sürmesi
  • Adet dönemleri arasında lekelenme
  • Düzensiz adet görme
  • Adet dönemlerinde ağrı
  • Kısırlık

Ultrason tanı için gerekli

Polipler, sıklıkla rahim duvarında kalınlaşma olarak kendini gösterir. Rahim poliplerinin tanısı için öncelikle jinekolojik muayene yapılmalı, rahim ağzından dışarı çıkan bir polip olup olmadığı saptanmalıdır. Sonrasında transvajinal ultrason ile rahim duvarı dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir. Ultrason muayenesinin tanı gücünü arttırmak için bazen rahim boşluğu sıvı ile doldurulup ultrason tekrarlanabilir. Kesin tanı poliplerin cerrahi olarak çıkarılıp patolojik olarak incelenmesi sonucunda koyulmaktadır.

Riskli polipler cerrahi ile çıkarılmalı

Poliplerin çoğu iyi huylu yapılardır fakat polipler nedeniyle nadiren rahim kanseri gelişebilir. Bu nedenle bahsedilen şikayetlere yol açan veya rahim kanseri açısından riskli görülen polipler cerrahi olarak çıkarılmalıdır. Çeşitli tedavi seçenekleri olmasına karşın poliplerin cerrahi olarak tedavisinde en etkili yöntem histeroskopi adı verilen kameraya bağlı bir sistemle vajinal bölgeden doğrudan rahim boşluğunun görüntülenmesi ve uygun aletlerle polipin tabanından kesilerek çıkarılmasıdır. İşlem sırasında rahim boşluğu doğrudan görüntülendiği için bu alana ait yapısal bozuklukların ve yapışıklıklarında tanı ve tedavisi yapılabilmektedir. İşlem sonrasında hastanede yatışa gerek yoktur. Hastalar 2 saatlik izlem sonrasında taburcu edilmektedir.

Kadın üreme organlarından olan rahim, genel olarak kaslardan oluşurken, rahmin vajinaya açılan iç tabakası bezler ve bağ dokusundan oluşur. Rahim duvarı (endometrium) ise rahmin iç tabakası, her ay olası bir gebelik için kalınlaşan, gebelik oluşmazsa da adet döneminde kanama ile birlikte dışarı atılan bir dokudur. Üreme çağındaki kadınlar; her ay yumurtlama sürecinde olası bir korumasız cinsel ilişki yaşadıklarında gerçekleşebilecek bir gebelik için rahim duvarı doğal olarak kalınlaşmaktadır. Başarılı bir döllenme ve gebelik meydana gelirse oluşan embriyo kalınlaşan rahim duvarına tutunur ve oradan beslenerek büyür, gelişir. Fakat korumasız cinsel ilişki olmaz ve gebelik oluşmazsa kalınlaşan rahim duvarı bir sonraki ay yaşanacak aynı durumlara hazırlanmak için kendiliğinden çatlar, pul pul dökülür ve adet kanaması ile birlikte vücut dışına atılır.

Rahim kalınlaşması durumu, tıp dilinde endometrial hiperplazi olarak adlandırılmaktadır. Rahim kalınlaşması sorunu, rahmin duvarının normalden daha fazla kalınlaşmasıdır. Adet döneminin başlaması ile birlikte yumurtalıklardan salgılanan östrojen hormonu rahim tabakasındaki hücrelerin hızla çoğalmasını sağlar. Rahim tabakasındaki hücreler çoğalarak yumurtlama döneminde ortaya çıkar ve kalınlaşmayı yavaşlatan progesteron hormonu ortaya çıkana kadar aynı şekilde devam eder. Kadın vücudunda bu iki hormonun düzenli olarak çalışması, oluşacak olası bir gebelik durumunda embriyonun büyümesi için uygun bir ortam, tutunacak bir alan hazırlamaktadır. Gebeliğin gerçekleşmediği aylarda ise bu iki hormonun yavaş yavaş azalması ile adet kanaması olur ve kanama ile beraber bu doku dışarı atılır. Üreme çağındaki kadınlar için doğal fizyolojik bir durum olan bu olay, sağlıklı her kadında her ay düzenli şekilde gerçekleşir.

Rahim duvarı kalınlaşması olan endometrial hiperplazi sorunu, rahim duvarının (endometrium) normalden fazla kalınlaşmasıdır. Ancak zannedildiği gibi rahim duvarı kalınlaşması sorunu kadının kanser olduğu gibi bir anlam taşımaz. Fakat bu sorun tedavi edilmezse kansere neden olabilecek birtakım oluşumlara da işaret olabilir. Rahim duvarının normalden fazla kalınlaşması sorunu kadınlarda sıkça görülebilmekle birlikte, bazı kadınlar bu konuda daha yüksek risk altındadırlar.

Kimler rahim duvarının fazla kalınlaşma riski altındadır?

rahim-duvari

  • Menopoza girmeden önceki dönemde olan kadınlar,
  • Adet döngüsünde sıklıkla gecikme ve düzensizlik olanlar,
  • Obez ya da fazla şişman olan kadınlar,
  • Şeker hastalığı olanlar,
  • Polikistik over sendromu olan kadınlar,
  • Progesteron hormonuyla dengelenmeyen östrojen hormonunu uzun süre kullananlar,

Rahim duvarı kalınlaşmasının belirtileri nelerdir?

rahim-duvari-1

Rahim duvarının anormal şekilde kalınlaşması durumunda en sık olarak görülen şikayetlerin başında normalden daha uzun süren ve fazla olan düzensiz adet kanamalarıdır. Böyle bir durumda kadınlar çok ağrılı adet dönemleri geçirir.

Üreme çağına, yani ergenliğe girmeden önce ve menopoz dönemine girdikten sonra görülen tüm vajinal kanamalar miktarı az da olsa kesinlikle detaylı olarak araştırılmalıdır. Rahim duvarı kalınlaşmasının en sık olarak karşılaşılan semptomlarından birisi anormal seyreden vajinal kanamadır. Bu sebeple de karın ve kasık bölgesinde ağrıya eşlik eden anormal vajinal kanamalar kesinlikle endometrial hiperplazi, rahim duvarının yani anormal bir şekilde kalınlaşması açısından değerlendirmeyi gerektirir.

Normal dışı bir vajinal kanamayı değerlendirirken olaya en başından bakmak gerekiyor. Kadınlarda rahim duvarı, östrojen ve progesteron adındaki kadınlık hormonlarının etkisi altındadır. Üreme çağındaki kadınlarda “normal” olarak kabul edilen adet dönemi 28 gün sürer ve bu ilk 14 gün östrojen hormonunun etkisiyle rahim duvarı kalınlaşmaya başlar, günün sonunda yumurtlama gerçekleşir. Bu sürecin sonunda gebelik gerçekleşmezse son 14 gün rahim duvarı progesteron hormonunun etkisinde kalır ve hormon daha az salgılandıkça normal adet kanaması görülür. Bu süreçte eğer östrojen etkisi progesteron hormonu ile karşılanamazsa anormal rahim duvarı kalınlaşması ortaya çıkıyor. Bu tür bir durumda kanama, progesteron hormonu etkisi ile değil, östrojenle aşırı kalınlaşmış rahim duvarının dökülmesiyle meydana gelir. Kimi zaman rahim duvarı kalınlaşmasında hücreler anormal bir yapılaşma gösterebiliyor ve atipik endometrial hiperplazi ortaya çıkıyor. Bu tür bir duruma zamanında müdahale edilmezse rahim kanseri gibi çok ciddi sorunlar meydana gelebilir.

Rahim duvarı kalınlaşması tanısı nasıl konur?

Rahim duvarı kalınlaşması şüphesi olduğunda doktor, ilk olarak vajinal ultrason önerir. Bu aşamada vajinal olarak yapılan ultrasonografik inceleme ile rahim duvarı kalınlığı ölçülür. Bunun yanında adet düzensizlikleri ve ağrılar gibi şikayetler bakımından kadının öyküsü dinlenir. Doktor, ultrason muayenesi ile bir kitle olup olmadığını tespit eder. Böylesi bir şüphe olduğunda ameliyat gerekmeden rahim içine kolayca ulaşılır ve ince plastik bir tüp ile o alandan doku örneği alınabilir. Bu sayede erken tanı ve tedavi imkanı doğarken birçok kanser vakasında çok daha umut verici sonuçlar alınabilir. Ancak daha detaylı veriye ihtiyaç duyulursa kameralı bir sistemle rahim içine girilerek şüpheli alanların hem gözlenebildiği hem de o alandan örnek alınabildiği histeroskopi işlemi yapılabilir.

Rahim duvarı kalınlaşması tanısında hangi yöntemler kullanılır?

rahim-duvari-kalinlasmasi

Anormal rahim duvarı kalınlaşması sorununun tanısında en sık kullanılan ve en kolay şekilde gerçekleştirilen işlemlerin başında ultrasonografi gelir. Ultrason ile rahmin duvar kalınlığı milimetrik olarak ölçülür.

Rahim içinden ince bir tüp yardımı ile hücre, doku alınması işlemidir. Bu işlemle alınan hücreler patoloji bölümünde mikroskopla incelenir ve tanı konabilir.

Rahim duvarı kalınlaşması sorununda tanı için rahim ağzı genişletilir ve küret adlı özel bir aletle rahim duvarından örnek doku alınır. Buna kürtaj adı verilir. Ardından alınan doku patoloji bölümünde mikroskopla incelenir ve tanı konur.

Rahim içinde şüpheli alandan ışıklı ince boruya benzer bir aletle örnek alınır ve alınan örnek patolojide incelenerek tanı konur.

Rahim duvarı kalınlaşması nasıl tedavi edilir?

Rahim duvarı kalınlaşması; genellikle ilaçla, yani progesteron hormonu verilerek tedavi edilir. Bunun için uygulanan tedavinin dozu ve uzunluğu hastanın durumuna göre değişse de en uygun tedavi planını doktor belirleyecektir. Tedavi süreci tamamlandıktan sonra da yeniden endometrial biyopsi yapılır ve bunun sonucunda sorunun devam ettiği tespit edilirse diğer tedavi seçeneklerine ya da cerrahi müdahaleye geçilebilir. Rahim duvarı kalınlaşması tespit edilen kadının çocuk isteği yoksa en iyi tedavi seçeneği rahmin alınmasıdır.

Rahim duvarı kalınlaşması önlenebilir mi?

Rahim duvarının anormal kalınlaşması sorunundan korunmak için;

  • Menopoz döneminde kullanılan sadece östrojen içeren ilaçlardan kaçınmak gerekir. Çünkü bunların etkilerinin progesteron ile karşılanması rahim duvarı kalınlaşmasına ve hatta kanser oluşmasına sebep olabiliyor.
  • Düzenli adet görmeyen kadınlar rahim duvarının aşırı kalınlaşmasını önlemek için doktorun onayıyla progesteron içeren ilaçlar almalıdır.
  • Aşırı kilolu olan kadınlar daha ideal olabilecek kiloya inmeye, sağlıklı kiloda kalmaya çalışmalılar.
  • Hamilelik ve emzirme rahim duvarı kalınlaşma riskini azalttığından en az bir tane bebek sahibi olmak sorunu önleyebilir.

Rahim duvarı kalınlaşması sorunu taraması için ne sıklıkta doktor kontrolü yapılmalı?

Her kadın, hiçbir şikayeti olmasa bile yılda bir kez jinekolojik muayene ve smear testi yaptırmalıdır. Ancak 40 yaşın üzerinde olan düzensiz ve çok miktarda kanaması olan, menopoza girmiş olduğu halde az miktarda bile olsa vajinal kanaması olan kadınlar vakit kaybetmeden doktor kontrolüne gitmeliler.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir