Mevlananın mektubat eseri

Mevlananın Mektubat Eseri

mevlananın mektubat eseri

Mektubat / Mevlana Celaleddin-i Rumi

mektubat, mevlanaMektûbât Mevlânâ&#;nın muhtelif vesilelerle ve ekserisi birisini tavsiye etmek veya birinin derdine derman olmak için kendisi tarafından söylenip yazdırılmış mektuplardan meydana gelmiştir. Bu eser toplam mektuptan oluşmaktadır.

Mevlânâ&#;nın mektupları ya yoksulları, düşkünleri, zulme uğrayanları, devletli­lerden birine tavsiye etmek yahut birisine öğüt vermek için yazılmıştır yahut da kendisine yazılan bir mektuba verilen cevaptır. Kendi işini yaptırmak için yazdı­ğı tek bir mektubu dahi bulunmamaktadır. Ancak tavsiye ettiği kişiyi veya yap­tırmak istediği işi tamamıyla benimsemiş ve &#;bizimdir, oğlumuzdur; bu iş bizim işimizdir&#; gibi ifadeler kullanmıştır.

Mevlânâ&#;nın mektuplarında döneminde yazılan ve gönderilen şahsın mevkisine, derecesine göre yazılması gereken, teamül hâline gelmiş olan hitaplara uy­madığı ve onları kullanmadığı görülür. Hitaplarında, dualarında, bilhassa, mektup gönderdiği zatın ahlâkına, dinî. insanî karakterine, yoksulları koruyuşuna göre, içinden geldiği gibi hitap etmiştir.

Hiçbir mektubunda, kendini alçaltmamış; k&#;sine hitap ettiği kişiyi, kim olursa olsun, öğüde, duaya muhtaç bir kul, kendi­me yakın bir kişi, bir oğul olarak görmüştür. Tevfîk H. Subhânî (Mektûbât,Ten­in ) ve Yûsuf Cemşîd Purgulâm Hüseyn Emîn (Mektûbâ-ti Mevlânâ Celâle&#;d-dîn-i Rûmî, Tehrân ) tarafından İran&#;da neşredilen eser.

Veled İzbudak&#;ın mu­kaddimesi, Nafiz Uzluk&#;un Önsözü ve Ahmed Remzi Akyürek&#;in düzeltmesi ile birlikte Türkiye&#;de yayımlanmıştır (Mevlânâ&#;nın Mektupları, mukaddime: Veled İz-budak. önsöz: Nafiz Uzluk, tashih: Ahmed Remzi Akyürek. Anadolu Selçukileri Günün­de Mevlevî Bitikleri: 2. Sebat Basımevi. İstanbul  ). Abdülbaki Gölpınarlı ise Türkçeye tercüme etmiştir (Mevlânâ Celâleddin Rûmî Mektuplar, İstanbul

XIII. asırda yaşamış bir İslam alimi olan Mevlana Celaleddin Rumi; hoşg&#;r&#;s&#;, yaklaşımı ve sevgisi ile t&#;m insanlığa &#;rnek teşkil etmiş, yazdıkları ve s&#;yledikleriyle y&#;zyıllar &#;tesine ulaşabilmiş m&#;mtaz şahsiyetlerden biridir. O her dilden, her dinden, her renkten insanı kucaklamasını bilmiş, insanlığın hoşg&#;r&#;s&#; ve sevgi sembol&#; olmuş y&#;ce bir değerdir. Bug&#;n hala, kaynağını ilahi aşktan alan sevgi hoşg&#;r&#; ve akıl &#;&#;geninde neşv&#;nema bulmuş d&#;ş&#;nceleri ile dilden dile dolaşmakta, insanlığa rehberlik etmektedir. Zamanın b&#;t&#;n bilginlerini bilen, birka&#; dile sahip olmakla birlikte kıvrak bir zeka, &#;ok ince bir ruh, eşsiz bir vecd, emsalsiz bir aşk, seziş ve buluş kabiliyetinin, neşenin, coşkunluğun, hayranlığın temsilcisi olan Mevlananın tamamı Fars&#;a kaleme alınmış ikisi manzum, &#;&#;&#; mensur olmak &#;zere beş eseri g&#;n&#;m&#;ze kadar gelebilmiştir.

Bu Yazıyı Paylaşın!

mevlana

Horasan&#;ın Belh şehrinde &#;de doğmuş, ailesiyle Anadolu&#;ya göç ederek Konya&#;ya yerleşmiş ve burada &#;te vefat etmiştir.

Edebî kişiliği

  • Türk ve dünya edebiyatının önde gelen sanatçılarındandır.
  • Tasavvuf düşüncesini halk zevkine uygun olarak hikâyeler yardımıyla anlatmaya çalışmıştır.
  • Arapça, Farsça ve Rumca da bilen sanatçı, bu dillerle de şiirler söylemiş, devrin edebiyat dili Farsça olduğundan şiirlerini Farsça yazmıştır.
  • Tasavvuf düşüncesini ilahî aşkla birleştirip şiir sanatıyla ölümsüz hâle getirmiştir.
  • Şiiri, musiki ve sema sanatıyla birleştirmiştir.
  • Din, dil, ırk ve mezhep farkı gözetmeksizin bütün insanlığa seslenmiş, insanı insan olduğu için sevmiştir.
  • İnsan sevgisi, ilahî aşk eksenindeki dinî konuları kendine özgü bir anlayışla işlemiştir.

Eserleri:

Mesnevi, Divan-ı Kebîr, Mecalis-i Seb&#;a, Mektubat, Fihi Mafih

Mesnevi

Mevlana&#;nın Çelebi Hüsameddin&#;in isteği üzerine Farsça yazdığı mesnevisidir. 25 bin beyitlik eserde Mevlana, tasavvufi fikir ve düşüncelerini hikâyelerden hareketle anlatmıştır.

Divan-ı Kebîr

Mevlana&#;nın çeşitli konularda söylediği şiirlerin tamamı bu divanda yer almaktadır. Eserin dili Farsçadır, içinde az sayıda Arapça, Türkçe ve Rumca şiir de yer almaktadır.

Mektubat

Başta Selçuklu hükümdarlarına ve devrin ileri gelenlerine öğüt vermek, kendisine sorulan dinî ve ilmî konularda açıklayıcı bilgiler vermek için yazdığı adet mektuptur.

Fihi Mafih

Mevlana&#;nın çeşitli meclislerde yaptığı sohbetlerin, oğlu Sultan Veled tarafından toplanması ile meydana gelmiştir.

Mecalis-i Seb&#;a

Yedi Meclis anlamına gelen eser, Mevlana&#;nın yedi sohbetinin not edilmesinden meydana gelmiştir.

»&#;Mevlana&#;sayfasınadön!« kaynağı değiştir]

MevlânâCelâleddîn Rûmî, adet mektubun seksen tanesini; Selçuklu Sultanı II. İzzettin Keykavus (9 adet) ve Emir Muineddin Pervâne (25 adet) gibi padişah, emir ve üst düzey devlet görevlisi olan kişilere yazmış ve bu mektuplarda çeşitli hayır ve yardım işlerinin yerine getirilmesi için onlara ricada bulunmuştur. Mevlânâ bu tarz mektupların birinde (mektup) Sultan II. İzzettin Keykavus'a “oğul” diyerek sâmimî bir ifade kullanmıştır.

Celâleddîn Rûmî, sultan, emir ve devlet ileri gelenlerine yazdığı bu mektuplarında, devlet ya da yöneticiler tarafından haksızlığa uğramış kişilerin kendisine ilettikleri şikâyetlerini ilgili yerlere yazarak, bunların mağduriyetlerinin giderilmesini istemiş ve hemen hemen tamamı yerine getirilmiştir.

Bu şahıslara yazılan mektupların bazıları da rica mektubu olmayıp, günümüzdeki anlayışla hal-hatır sorma bâbından yazılmış mektuplardır. Mektupların yedi adedi de büyük oğlu Sultan Veled (2 adet), küçük oğlu Alâaddin Çelebi (3 adet), kızı Fatma Hatun (1 adet) ve diğer oğlu Âlim Çelebi (1 adet) ye yazılmış ve onlara çeşitli tavsiye, teselli ve öğütlerde bulunulmuştur.

Mevlânâ, üç mektup da halifesi ve yakın dostu Hüsâmeddin Çelebi'ye yazmış; bu mektuplarında onu övmüş ve Çelebi'nin söylediği sözlerin kendisi tarafından tamamen desteklendiğini vurgulamıştır. Mektupların kalanları da çeşitli vesilelerle günümüzde haklarında fazla bilgimiz olmayan şahıslara yazılmış; bazıları da Mevlâna'ya gönderilen mektuplara cevap niteliği taşımaktadır. Birkaç mektubun da kime gönderildiği belli olmayıp muhatabın ismi «fulâneddîn» şeklinde anılmıştır.

Mektubatın Edebi Tarzı[değiştir ).

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.