6 sınıf bilişim teknolojileri scratch konu anlatımı / 6. Sınıflar – Bilge BT

6 Sınıf Bilişim Teknolojileri Scratch Konu Anlatımı

6 sınıf bilişim teknolojileri scratch konu anlatımı

Scratch Ders Notları ve Konu Anlatımı

Scratch Nedir 

Scratch; resim, ses, müzik gibi çeşitli medya araçlarını bir araya getirebileceğimiz, kendi animasyonlarımızı, bilgisayar oyunlarımızı tasarlayabileceğimiz ya da interaktif hikayeler anlatabileceğimiz ve paylaşabileceğimiz bir grafik programlama dilidir.

Çocuklara programlama ve kodlama öğretmek için en iyi yollardan birisi kesinlikle scratch programıdır. Bilişim teknolojileri ve yazılım dersi 2.dönemi içerisinde scratch konusu aktif bir şekilde işlenmektedir.

Özellikle özel okulda ve devlet okullarında çalışan öğretmen arkadaşlarım tarafından hangi kaynakları kullandığıma dair çok soru alıyorum. Ben genelde scratch ile ilgili aşağıda verdiğim pdf leri tercih ediyorum. İşinize fazla fazla yarayacağını düşünüyorum.

Bilindiği scratch programı bilişim teknolojileri(bilgisayar bilimi) dersinde eğlenceli oyunlar yapabilirsiniz. Elimde olan 3 adet scratch ders notunu ekliyorum umarım işinize yarar :)



Bu konu anlatımı ve ders notlarını öğrencilerinize çalışma kağıdı olarak da verebilirsiniz. Dersten önce hazırlık yapmak için de kullanabilirsiniz.

Scratch Ders Notu 1


Scratch Ders Notu 2

Scratch Ders Notu 3

Yukarıda yer alan ders notlarından sonra monash.pw adresinde yer alan giriş seviyesindeki scratch örneklerini yapabilirsiniz.
Bilişim teknolojileri ve yazılım (bilgisayar bilimleri) dersinde öğrencilerimize kodlama öğretmek için kullanılan scratchprogramı ile ilgili ders notudur. Aşağıda kodlama nedir, algoritma nedir , programlama nedir kısaca özetlenmiştir. İçeriğin en alt kısmından scratch ve scratch ile ilgili güncel konu anlatım pdfkitabına ulaşabilirsiniz. Kitap içerisinde yer alan bir çok örneği derste siz de öğrencileriniz ile yapabilirsiniz.

Kitaplar hakkında lütfen yorum yapmayı da unutmayın arkadaşlar :)

PROGRAMLAMA 

Programlama, en genel tanımı ile, yapmasını istediğimiz işleri, bilgisayarın anlayabileceği şekilde komutlar vererek söylemektir.

Algoritma:Bilgisayarda yazacağımız bir programın çalışma adımlarını programa aktarabilmek için kullanılan temel yöntemlerden birisidir. Algoritma, bir problemin çözülmesi için gereken basit adımların sıralı olarak tanımlanmasını sağlar.

Akış Diyagramı:Algoritma ile belirlenen adımların grafiksel olarak gösterimidir. Akış şeması olarak da bilinir.

Değişken: Program içinde belli değerlerin hafıza tutulmasını sağlayan ve bazı şartlara göre değeri değişebilen araçlardır. (Bir oyundaki puan değeri gibi)

SCRATCH İLE PROGRAMLAMA 

Scratch ile programlama, görsel olarak programlama temellerine dayanmaktadır. Programlama mantığı içinde gerek duyulan tüm yapılar, Scratch içinde görsel olarak sunulmaktadır. Scratch ana ekranında 4 bölüm vardır. Bunlar:

1-Kod Bölümü,

2-Kodlama Paneli,

3-Sahne ve Karakterler,

4-Araç Çubuğu Kod Bölümü: Ekranın en sonunda bulunan bölümdür. Bu bölümün üst kısmında, kullanabileceğimiz kodların grupları yer almaktadır. Bu gruplardan birisini seçtiğimizde, o gruba ait kodlar alt bölümde görünür.

SCRATCH KONU ANLATIMI

SCRATCH KONU ANLATIMI

Her iki içeriği de hazırlayan öğretmenlerimize çok teşekkür ederiz .Hem öğrencilerimiz için hem de öğretmenlerimiz için gerçekten güzel bir kaynak olmuş.




Merhaba Arkadaşlar, Nihayet benim sevdiğim kodlama konularından olan Scratch konusuna Scratch ile Tanışıyorum etkinliği ile giriyoruz. Temel Algoritma konularını bitirdik geçen hafta sınavımızı yaptık artık dönem sonuna kadar Scratch programını öğreneceğiz.

Ben Scratch ile üniversite yıllarımda tanıştım daha sonrada hiç bağımı koparmadan ufak ufak kendimi geliştirmeye çalıştım. Kodlama konuları müfredatımızda hiç olmadığında dahi öğrencilerime Scratch Eğitimi veriyordum. Bu yüzden kendime ait bir Scratch ile Kodlama Eğitimi sayfası oluştudum. Oraya sıraladığım etkinlikler ile bu programı öğretmeye çalıştım.

Yeni müfredat ile kodlama derslerimize artık girince Kılavuz kitapta geçen scratch etkinliklerini de siteye dahil etmeye karar verdim.

Bu sayfa sadece kılavuz kitapta geçen scratch etkinliklerinden oluşacaktır. Eğer baştan sona kapsamlı bir Scratch Eğitimi vermek istiyorsanız yada bir öğrencisiniz kendinizi Scratch programında geliştirmek istiyorsanız Scratch ile Kodlama Eğitimi sayfama gidin ve orada yazılan etkinlikleri sırasıyla yapın.

Müfredata göre ilerlemek istiyorsanız o zaman geçen haftalardan aşina olduğunuz şekilde ders akışlarını bu sayfa üzerinden paylaşacağım.

Bu sayfada Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 6. Sınıf Kılavuz Kitaba birebir uyumlu bir şekilde Scratch Eğitimi verilecektir.


HAFTANIN KAZANIMLARI

İlgili haftanın kazanımlarını aşağıya liste halinde ekliyorum. Eğer benim hazırladığım yıllık planı kullanıyorsanız ders defterini yazarken başka hiçbir yerde aramadan direk buradan kazanımlarınızı yazabilirsiniz.

  • BT Blok tabanlı programlama aracının arayüzünü ve özelliklerini tanır.
  • BT Blok tabanlı programlama aracında sunulan bir programın işlevlerini açıklar.

HAFTA-9
SCRATCH İLE TANIŞIYORUM DERS AKIŞI

Blok Tabanlı kodlama araçlarından geçen sene EBA üzerinde Blockly etkinliklerini uygulamıştık. Bu sene ise Scratch programını öğreneceğiz.

Bu senenin en önemli konusu olduğunu söyleyebilirim. Ben Scratch Eğitimi verirken etkinlik bazlı ilerliyorum ama Kılavuz Kitap önce sunumlarla anlatım yapmış daha sonra ufak ufak etkinliklere giriş yapmış.

Biz burada kılavuz kitaba göre gideceğimizden sıralamaya uyacağız. Hemen etkinliklerle dersimizin içeriğine geçelim.


Adım-1 Blok Tabanlı Programlama Sunumu

Geçen sene bir tanesini gördüğümüz Blok Tabanlı Kodlama araçlarının mantığını ve tanıtımını yapıldığı sunumumuzu dersin başlangıcında gösterebiliriz.

Blok tabanlı kodlama araçları sayesinde artık kod ezberlememize gerek kalmıyor. Sürükle bırak yöntemiyle birkaç hareketle programlarımızı yazabiliyoruz.

Ders girişi için güzel bir sunum kullanmanızı öneriyorum.


Adım-2 Scratch Programı Sunumu

Blok tabanlı kodlama araçlarını bir önceki etkinliğimizde gördük. Biz bunlardan Blockly ile geçen sene çalışmıştık. Bu sene ise Scratch programı ile çalışacağız.

Blockly aracı sadece bize görevler veren ve o görevleri çözmemizi sağlayan bir araçtı. Bu araçla yaratıcı bir ürün ortaya çıkaramıyorduk. Fakat Scratch ile animasyonlar, hikâyeler, oyunlar, etkileşimli projeler üretebilir ve bu
projeleri çevrimiçi topluluklarla paylaşabiliriz.

Buda programın öğrenilmesine verdiğim önemin sebebi.


Adım-3 Scratch Kurulumu ve Kullanımı

Bir önceki etkinlikte Scratch programını öğrendik artık etkinlikler yapmaya başlayacağız. Kullandığımız sunum sadece programın amaçlarını neler yapılabileceğini anlatıyordu. Biz öncelikle nasıl yapıldığını öğrenip bir an önce etkinliklere başlama istiyoruz.

Scratch Kurulumu ve Kullanımı etkinli bu açıdan önemlidir. Programın tamamının kullanılmasını anlatmayacağım. Zaten etkinlikleri yaparken öğreneceğiz. Bu etkinlikte sadece Programı bilgisayarımızda çalışır hale getirebilmek amaçlanmıştır.


Adım-4 Scratch – Merhaba Dünya

Kılavuz kitaba göre Scratch ile Tanışıyorum haftasında ilk etkinliğimiz Scratch &#; Merhaba Dünya Etkinliği olacak. Merhaba Dünya bir çok programlama dilini öğrenirken genelde ilk yapılan etkinliktir. Kılavuz kitabımızda buna göre hareket etmiş ve kodlama ile kedimizin Merhaba Dünya demesini sağlamış.

Scratch programını öğretirken yaptığımız en büyük hatalardan birisi programın tüm araçlarını bir ders içinde anlatıp sonra etkinliklere başlamaya çalışmaktır.

Öğrenciler başlarda dikkatli bir şekilde dinlerken çok fazla aracın ne yaptığını görevlerini anlatmaya başlayınca kafaları karışacak ve sıkılacaklar.

Bu yüzden Scratch Eğitimi verirken adım adım etkinlikler üzerinden giderek öğreteceğiz. Zaten bir çok aracı daha biz öğretmeden onlar etkinliği yaparken kendileri keşfedecekler. Bu sayede keşfettikleri bilgilerin kalıcılığı daha fazla olacak.

Kılavuz kitapta da bu şekilde ilerlenmiş olması hoşuma gitti diyebilirim. Sadece etkinlikler yetersiz. Daha uzun sürece yayarak yapmak daha faydalı olacaktır. Ama müfredat bu kadarına izin veriyor.


Bugün sizinle Scratch ile Tanışıyorum haftasında Blok Tabanlı Kodlama Araçlarından Scratch Programını öğrendik. Hayalimizdeki oyunu yapabilmek için kullanabileceğimiz bir araç olan Scratch programına giriş yaptık.

Scratch programının nasıl kurulacağını ve nasıl kullanılacağını öğrendik. Daha sonra kalan vaktimizde ilk etkinliğimiz olan Merhaba Dünya Etkinliğini yaptık.

Kılavuz kitaba göre bu haftaya ait materyallerimiz bu kadar. Scratch programını benim yaptığım etkinliklerle öğrenmek istiyorsanızScratch ile Kodlama Eğitimi sayfasını ziyaret ediniz.

Haftaya 6. Sınıf – Hafta 10 – Scratch’i Keşfediyorum konusunda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır