2023 engelli araç limiti / Engelli Raporu ile Araç Alımı ve Şartları Nelerdir?

2023 Engelli Araç Limiti

2023 engelli araç limiti

engelli ara&#; limiti ne zaman artacak? Engelli ara&#; limiti g&#;ncelleniyor

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 15,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Engelli araç limiti, ÖTV'siz otomobil almak isteyen özel durumlu pek çok vatandaşın gündeminde yer alıyor. Son 2 yılda araç fiyatlarındaki artış dolayısıyla bin lira olan limitin altında pek fazla taşıtın bulunmaması, engelli araç limiti düzenlenecek mi sorusunu akıllara getirdi. İşte, yılı için belirlenmesi beklenen engelli araç limiti hesaplaması

1/5 engelli araç limiti ne zaman artacak Engelli araç limiti güncelleniyor
2/5ENGELLİ ARAÇ LİMİTİ NE KADAR OLACAK
3/51 MİLYON 4 BİN LİRA 65 KURUŞA YÜKSELEBİLİR
4/5MOTOR HACMİ CCNİN ALTINDA OLACAK
5/5ENGELLİLERE UYGUN ÖTVSİZ ALINABİLECEK OTOMOBİLLER VAR

ÖTV Muafiyetli Araç Satın Alma Rehberi

Engelliler İçin ÖTV Muafiyetli Honda Araç Satın Alma Rehberi

Kurucumuz Soichiro Honda’nın çerçevesini çizdiği Honda Felsefesi, bireye saygı duyulan bir kültür yaratmamızı sağladı. Honda olarak her insanın farklılıklarını tanıyıp saygı göstermeye ve eşit fırsatlar yaratmaya önem veriyoruz. Bu nedenle engellilerin düşledikleri güce ulaşabilmesini önemsiyoruz ve hazırladığımız bu rehberle ÖTV muafiyetli araç satış sürecini kolaylaştırmaya çalışıyoruz.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Muafiyeti Nedir?

Otomobillerden; motor hacmi, kullanım amacı, motor tipi ve satış bedeli gibi çeşitli kriterlere göre değişen oranlarda Özel Tüketim Vergisi alınır. Ancak, Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan engelliler için “Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Tebliği” dikkate alınıyor. Tebliğe göre yılında engelliler, 1 milyon 4 bin TL’ ye kadar olan araçları ÖTV muafiyeti ile satın alabilir.

ÖTV Muafiyetine Uygun Honda Modelleri Nelerdir?

Versiyonlara göre değişkenlik göstermek üzere; City modeli Özel Tüketim Vergisi muafiyeti kapsamına girmektedir. Kapsam dahilindeki model ve versiyonlar hakkında detaylı bilgi almak için bayilerimizle iletişime geçebilirsiniz. ÖTV muafiyeti hakkında sıkça sorulan soruları incelemek için sayfamızı ziyaret etmeye devam edebilirsiniz.

En yakın yetkili satıcıyı bulunDetaylı bilgi alın

Engelliler ÖTV Muafiyeti ile Nasıl Araç Alır?

ÖTV muafiyeti ile araç alınabilmesi için engelli bireylerin, engelli sağlık kurulu raporuna sahip olması gerekir. Ancak bu raporlarda aranan bazı şartlar bulunur. Ayrıca engelli birey aracı kendisi kullanacaksa farklı, başkaları kullanacaksa farklı şartlar aranır.

Engelli raporunun açıklama kısmında kişinin araç kullanmasına engel olan durumlar bulunduğu belirtilmelidir. Genellikle raporda, kişinin araç kullanabilmesi için otomatik vitese veya tertibata ihtiyaç duyduğu belirtilir. Bu tip bir rapora sahip olan engelli bireyler, araç kullanabileceğini belirten sürücü belgesine de sahip olması durumunda ÖTV muafiyetinden yararlanabilir. Genellikle alt veya üst ekstremite engeli bulunan kişiler bu gruba dahildir.

Aracı kendisi kullanamayacak olan, %90 ve üzeri engel durumuna sahip engelliler için de ÖTV muafiyeti söz konusudur. Ancak bu gruba dahil olan engelliler için süreç, aracı kendisi kullanacak olan engellilere göre biraz daha farklıdır. Genellikle görme engelliler, zihinsel engelliler ve süreğen rahatsızlıklara sahip olan kişiler bu gruba dahildir.

ÖTV MUAFİYETİ HAKKINDA
SIKÇA SORULAN SORULAR

Araç alınırken istenen belgeler nelerdir?

ÖTV muafiyeti ile engellilerin araç alabilmesi için istenen belgeler, engellinin aracı kendisinin kullanıp kullanmayacağına göre değişiklik gösterir.


%90 dan az engeli bulunup ortopedik engelli sınıfında yer alan kişiler araç alacaksa aşağıda yer alan belgeleri temin etmelidir:


  • Araç kullanabileceğine dair sürücü belgesi
  • Kullanması gereken teçhizatın açıklama kısmında belirtildiği engelli sağlık kurulu raporun orijinali ve noter tarafından çoğaltılıp Aslı gibidir ibaresi eklenmiş iki adet kopyası
  • Kimlik fotokopisi

Aracı kendisi yerine bir başkası kullanacak olan %90 ve üzeri engelli bireylerin ise aşağıda yer alan belgeleri temin etmeleri gerekir:


  • %90 ve üzeri engel oranına sahip olduğu belirtilen raporun orijinali ve noter tarafından çoğaltılıp 'Aslı gibidir' ibaresi eklenmiş iki adet kopyası
  • Kimlik fotokopisi
  • Vekaletname veya vasi kararının belge asılları

ÖTV muafiyetinden yararlanmak için engelli raporu nasıl çıkarılır?

ÖTV muafiyetinden yararlanarak otomobil alabilmek için devlet hastanelerine başvurulması ve engelli sağlık kurulu raporu çıkarmak için randevu alınması yeterlidir. Bu talebe istinaden bir gün ve saat belirlenir. Engelli birey burada birden fazla doktor tarafından muayene edilir, tetkikler yapılır ve rapor oluşturulur. Bu noktada raporun süresine ve açıklamalarına dikkat edilmesi gerekir. Raporlar üzerinde “Sürekli”, “Süresiz” veya “Süreli” ibareleri yer alır. “Sürekli” veya “Süresiz” ibarelerine yer verilmiş olan belgelerle herhangi bir sorun yaşanmadan araç alınabilir. Ancak “Süreli” olarak belirtilen ve raporun çıktığı günden itibaren süre kısıtlamasına tabi olan raporlarda, sürenin dolması durumunda araç alımında ÖTV muafiyetinden yararlanılamaz. Bu nedenle ÖTV muafiyetinden yararlanmak isteyen süreli rapora sahip engellilerin, tarihlere dikkat etmesi gerekir. Bir diğer husus olan açıklamalar ise oldukça önemlidir. Engelli sağlık kurulu raporları, çalışma gibi birçok farklı nedenle alınabildiği için araç alımında kullanılacağı özellikle belirtilmelidir. Böylece açıklama kısmında bulunması gereken “Tertibatla araç kullanabilir” gibi ifadeler ile tertibatların kodları yazılır.

Engelli raporunda engel oranı nasıl hesaplanır?

Kişilerin hayatlarını idame konusunda sorun yaşamasına neden olan süreğen rahatsızlıkların ve uzuvlarında herhangi bir nedenle oluşan kayıpların tamamı engelli raporuna dahil edilip engel oranına katılır. Engel oranına; görme kaybı, hipertansiyon, karaciğer yetmezliği gibi çok sayıda farklı konu eklenip özel cetveller ile hesaplama yapılır.

ÖTV muafiyeti ile alınan araçlar için hangi tadilatlar yapılır?

Komisyon ile belirlenen bazı tadilatlar yapılması gerekir. Örneğin sağ kol ile ilgili bir kısıtlılık söz konusu ise direksiyonun sağında kalan tuş ve kol gibi donanımları kullanmanızı sağlayan aletler, sol tarafa tertibatlar ile aktarılır. Böylece sol el yerinden kaldırılmadan silecek gibi donanımlar kullanılabilir. Tüm bu tertibatlar ehliyet alınırken kodlar ile belirtilir ve araçta buna uygun olarak tadilat yaptırılır. Tadilatların boyutuna ve şekline göre bu işlemin süresi uzayıp kısalabilir. Bu nedenle tadilat süresi ile ilgili kesin bir tarih verilemese de Türkiye’nin hemen her bölgesinde tadilat işlemleri kolayca yaptırılabilir.

ÖTV muafiyeti ile alınan aracı kimler kullanılabilir?

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “ÖTV Kanununun (7/2) Maddesi Uygulaması Hk.” konulu ve tarihli açıklamasına göre %90 ve üzeri malûl ve engelli araç sahibinin aracı kullanamaması durumunda araç, sadece, araç sahibi engelli kişinin eşi, aynı il sınırlarında ikamet eden birinci dereceye kadar kan ve sıhri hısımları ile kardeşleri, noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen B sınıfı ehliyet sahibi olan bir sürücü tarafından kullanılabilecektir.

ÖTV muafiyeti ile alınan araçların satış nasıl gerçekleştirilir?

ÖTV muafiyeti ile alınan araçlar, satın alındıkları tarihten itibaren 5 yıl boyunca satılamazlar. Satışın gerçekleştirilmesi gerekiyorsa vergi dairesine başvurulması ve aracın ÖTV’sinin hesaplanıp ödenmesi gerekir. Bu işlem gerçekleştirildikten sonra aracın satışına herhangi bir engel yoktur. Bunun dışında aracın alımından itibaren 5 yıl geçmişse araç herhangi bir kısıtlama veya özel bir vergi ödemesi yapılmadan satılabilir. Son olarak engelliler için tanınan ÖTV muafiyeti ile araç alım hakkı her 5 yılda bir güncellenir. Yani 5 yılda bir ÖTV muafiyeti ile kolayca araç alımı yapılabilir.

Engelli ehliyeti nasıl alınır?

yılında yapılan düzenlemeye kadar engelli sürücülere H sınıfı adı verilen özel bir sürücü belgesi veriliyordu. Ancak yılında yapılan düzenleme ile “B sınıfı ve engelli” ibareli yeni ehliyetler verilmeye başlandı yaşına giren engelli bireyler, kısıtlı oldukları hareket ve durumlara uygun kodların belirtildiği engelli sağlık kurulu raporunu çıkardıktan sonra engelli ehliyeti alabilir. Bunun dışında herhangi özel bir şart aranmaz. Engelli bireyler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış herhangi bir sürücü kursunu bitirdikten sonra yazılı sınava girerler. Yazılı sınavı tamamlayan engelli sürücü adayları, kısıtlı oldukları hareket ve durumlara özel olarak tertibatları eklenmiş araçlarla uygulamalı sınava dahil olurlar. Bu sınavı geçmeleri durumunda da ehliyet almaya hak kazanırlar.

Sonradan engelli olanlar eski ehliyetlerini kullanabilir mi?

B sınıfı ehliyeti bulunan ve sonradan engelli olan kişiler, hastanelere başvurarak kodlarının rapora tanımlanmasını sağlayabilir. Ardından kodların yazılı olduğu raporlarla nüfus dairesine başvurup ehliyetin kodlara uygun olarak güncellenmesi gerekir. Kodlara uygun olarak güncelleme yapıldıktan kişi, uygun tertibatlı aracı ÖTV muafiyetiyle alıp kullanabilir.

Engel gruplarına göre ehliyet alma süreci nasıl işler?

Ehliyet alma süreci tüm sürücüler için aynıdır. Fakat engeli nedeniyle aracı tertibat ile kullanması gereken ortopedik engelliler için tertibat sağlandığı gibi konuşma engeli bulunan kişiler için de işaret dili sertifikasına sahip kişiler tarafından sınavlar gerçekleştirilir.

Engelli araçlarının otopark ücretleri nasıl hesaplanır?

Kamu kurum ve kuruluşları tarafından halka açık olarak sunulan otoparklardan yararlanmak isteyen engelliler, kayıt yaptırmaları durumunda birçok noktada ücretsiz veya indirimli olarak hizmetten yararlanırlar. Örneğin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir iştiraki olan İSPARK’a başvuruda bulunulması durumunda engelli sürücüler otoparklardan gün içerisinde belirli bir süre için ücretsiz olarak yararlanabilir.

Engelli araçların motorlu taşıtlar vergisi (MTV) muafiyeti

Engellilere, araç alırken uygulanan ÖTV muafiyeti gibi satın alımdan sonra ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde de muafiyet uygulanır. Engellilere ait araçlar için vergi daireleri tarafından MTV talep edilmez. Bu işlem için engelli bireylerin kendilerine en yakın vergi dairesine gidip başvuruda bulunması gerekir.

Engelli Ara&#; Limiti Sıfır Engelli Ara&#; Limiti Ne Kadar?

Haberin Devamı

Engelli Araç Limiti Ne Kadar? 

yılı için yeniden değerleme oranı yüzde ,9 olarak açıklanmıştır. Bu orana göre, yılında engelli araç limiti TL olmuştur . Bu fiyatın altında ve motor hacmi litreyi geçmeyen araçlar, engelli vatandaşlar tarafından ÖTV muafiyetiyle satın alınabilmektedir. 

Engelli araç almak isteyenler için birçok marka ve model seçeneği bulunmaktadır. Araçların fiyatları marka ve modele göre değişiklik göstermektedir. Engelli vatandaşlar, kendi bütçe ve ihtiyaçlarına uygun olan aracı seçerek ÖTV muafiyetiyle satın alabilirler. 

Engelli araç almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar da vardır. Örneğin, engel oranının yüzde 90 ve üzeri olması, aracın engelli adına kayıtlı olması, aracın 5 yıl içinde satılamaması veya devredilememesi gibi şartlar bulunmaktadır. Ayrıca, engelli araç almak için gerekli belgeleri tamamlamak ve vergi dairesine başvurmak da gerekmektedir.  

Haberin Devamı

Engel Durumuna Göre Araç Alım Şartları  

ÖTV muafiyetli araç alma şartları şu şekildedir; 

  • Yüzde 40 engelli raporu ile ÖTV muafiyetli araç alım şartları 
  • 18 yaşını doldurmuş olması.  
  • Ehliyet sahibi olması. yüzde 40 – yüzde 89 arası engelli raporu.  
  • Raporda “Sürücü belgesi alabilir” ibaresi olması.  
  • Araçta engel durumuna göre düzenleme yapılacaksa raporda “Tertibatlı araç kullanır” ibaresi olması.  
  • Araçta engel durumuna göre herhangi bir düzenleme yapılmayacaksa “Tertibatlı olmaksızın ÖTV indiriminden faydalanır” ibaresi olması.  
  • Raporda “Otomatik vitesli araç kullanılabilir” veya “Otomatik vitesli araç kullanılamaz” ibaresi olması.  

Yüzde 90 engelli raporu ile ÖTV muafiyetli araç alım şartları 

  • Yüzde 90 ve üzeri engelli raporu.  
  • Rapor üzerinde “ÖTV istisnalı araç kullanabilir” ibaresi yer almalı.  
  • Yüzde 90 ve üzeri engel durumlarında 18 yaş sınırı yoktur. Aracı kendisi almak zorunda değil.  
  • Aile üyeleri de (vasi kararı ile) satın alabilecek.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır