dini nikahta sorulanlar / Dini nikah yapılırken sorulması gereken sorular

Dini Nikahta Sorulanlar

dini nikahta sorulanlar

Dini nikah yapılırken sorulması gereken sorular

Dini nikah yapılırken sorulması gereken sorular

Kayıtsız Üye
Dini nikahta hangi sorular sorulmaktadır ?

Dini nikah kırılırken kiza yada erkeğe hangi soru sorurki

İmam nikahı kıydıyında damata hangi sorular sorar

Benim bu ay dini nikahim kiyilacak kiyildigi zaman kiza soru sorulur mu sorulursa hangi sorular sorulur


Cevap: Dini nikah yapılırken sorulması gereken sorular

arifselim
Selamun aleykum. Dini nikah için ilk şart erkeğin müslüman olması, kadının ise müslüman, yahudi veya hristiyan olmasıdır. Zaten müslüman olduğu biliniyorsa ne kıza nede erkeğe bir şey sorulmaz ve sormaya gerek yoktur. Bu soru sorulma meselesi nikahı kıyacak kişinin damat ve gelinin müslüman olup olmadıklarını anlayabilecek kadar soru sorasından dolayıdır. Yoksa ne 32 farz denilen bilgiler ile başka bir soru sorulmaz.

Ayrıca gençlerin öyle önemli ve sevinçli bir günlerinde onları strese sokmak ve tedirgin etmek çok yanlıştır. Bunu zaten imamlar ve hoca efendiler yapmazlar.


Cevap: Dini nikah yapılırken sorulması gereken sorular

Kayıtsız Üye
32 farzı sorar mutlaka ve mutlaka fatiha suresini bilmem gerekiyor bayan erkekten ne kadar altın istediğini hocaya sorarsın hocada erkekten yemin alır erkekte kızda bu bilgileri bilmesine gerek yok benim annem ve babam nikah kıyarken hep annem cevaplamış babam hcbirini cevaplayamamış bilmiyormuş çünkü hoca dönmüş annemden söz almış ölünceye kadar sureleri 32 farzı kocana öğretecekmisin bu yükü üstüne alıyormusun diye yoksa kıymam nikahı dmiş annemde söz vermiş ve nkah kıyılmış ama hala babam öğrenmekte istekli değil annem ölene kadar öğretemezse suç onun emin olmadan kefil olmayın eşinize


Yorum: Dini nikah yapılırken sorulması gereken sorular

Kayıtsız Üye
Hocam biz erkek arkadaşımla vekalet vererek sahitler esliginde imam nikahi kiydik Fakat bana sormadan nikahi kiyan hoca iliskiye girmeme şartiyla kiyiyorum demis tamam demis kiymislar fakat munasebette bulunduk nikahimiz dusermi hicbir sekilde boşama lafi gecmedi bu sarta dayali nikah dusmusmudur hocaya yeniden nikah kiydirmak istedik durumu anlattik dusmez nikah nikahtir dedi sartlisi sartsizi olmaz dedi acil cevaplarmisiniz kafamiz çok karisik. Saygılar


arifselim
Böyle bir şartla nikah kıyılmaz. Nikah kıyıldı mı artık eşler birbirine helaldir. Vekalet vererek nikah olur ama bu nikah asla gizli nikah olmamalıdır. Şahitler ve nikahı kıyan kişi sizi tanıyor olmalıdır.


Kayıtsız Üye
İMAM NİKAHINDA
hoca efendi erkek ve kadına ana adını mı yoksa baba adını mı mı sorar.


arifselim
İmam nikahında yani ‘Dini nikah’ kıyılırken ne anne nede baba isminin söylenme şartı yoktur. Önemli olan nikahı kıyılan kimselerin şahitler tarafından çok açık bir şekilde anında tanınması ve bilinmesidir.


gy mvç
Bizim imam nikahımız kılınıcak yarın
Ama ikimizde ne sorulur diye hiçbir fikrimiz yok neler sorulur bize bilgi verirmisiniz


Kayıtsız Üye
islamın şartları,namazla alakalı çoğu şeyi soruyor ve bunların hepsini İLMİHAL kitabında bulabilirsiniz… (Kur’an ı Kerim satan mağazalarda İLMİHAL mevcuttur.)


Kayıtsız Üye
Hocam ben erkek arkadaşimla aileden gizli dini nikah yapmak istiyorum. Ailenin ve kimsenin haberi olmadan. Dini nikah kıyılabilir mi?. İliskiye girilirse günah olur mu?


ACİLSERVİS
Senin dediğin gibi bir nikah şekli yok. Gizli nikah geçerli değil. İlişki en büyük günahlardan zina olur.


Kayıtsız Üye
Kuran kursuna yazılmak neden ayıp olsun ki değerli kardeşim hepimiz aĺlaha şükür müslümanız kutsal kitabımızı öğrenmenin ayıbı günahı olmaz


Kayıtsız Üye
İyi akşamlar Ben 8 yıldır dul yaşayan bir bayanım 4 tane çocuğum var Hepsi iş yapabilecek konumda lar ve aynı şekilde kendini bir dul olan bir beyle 4 yıldır Bir beraberliğin var çok güzel giden bir ilişkimiz var Onu o kadar çok seviyorum ki onu incitmekten hep korkmuşumdur onunla beni aynı derecede sevdiğine çok eminim Ama geçenlerde ben ona bu ilişkimizi güzel ilişkimizi İmam nikahıyla noktalayalım dediğimde bana o hani tekrar o sorumluluğu almaktan korktuğunu söyledi Çünkü eşinin almıştım ona zaman vermek istiyorum ondan ayrılmak istemiyorum. ben bunu ağlayarak Allah’a yalvararak Allah’ım ne olur hani Bunu onun içine koy bu isteği kendisi bana kendi isteğiyle söylesin çünkü ondan ayrılmak istemiyorum. Ne yapacağımı da bilmiyorum ma İmam nikahına yaklaşmıyor benden ayrılmak da istemiyor Ne yapacağımı bilmiyorum Bana bir yol gösterir misiniz yani bunun çok büyük bir günah olduğunu biliyorum ne yapacağımı da bilmiyorum bu günaha fazla da sürdürmek istemiyorum Çünkü öbür dünyada bu güzel ilişkiyi kötü bir şekilde Allah’ın karşısına çıkmak istemiyorum Ben bu nikahı çok istiyorum bunun günahı nedir bunun için ne yapabilirim ayrılmalımıyım ne yapabilirim bana bir yol gösterir misiniz lütfen


ACİLSERVİS
Seven kişi sevdiğini ateşe atmaz. Bu anlatıma göre sadece eğlenip yalnızlığını gideriyor.


yenilmez
Selamınaleyküm,
Eylül 2019 tarihinde Türkiye çalışmaya gelen, eşi 7 yıl önce vefat etmiş ve 3 yetişkin kızı olan Özbekistan vatandaşı bir bayanla bir tanıdık aile vasıtasıyla tanışarak, Aralık 2019 tarihinde imam nikahı yaptım. Ben 58 yaş, o ise 56 yaşında. Kendisi vakit namazlarını hiç kaçırmaz kılardı. Kendi şirketim olduğundan onu çalıştırmadım. Önceleri iyi anlaşıyorduk, ben kendisine ve ülkesindeki çocuklarına maddi ve manevi her türlü yardımcı oluyordum. 27 Haziran’a kadar olan evliliğimizde, bazı kıskançlıkları ve huzursuzlukları yüzünden defalarca ayrılma noktasına gelen kavgalarımız oldu. Bu kavgalar sırasında bizi tanıştıran aile yanında bir seferinde 2 sefer boşanacağımı söyledim. Daha sonra bir süre daha beraberliğimiz devam etti. Daha sonra bütün yaptığım iyilikler karşın bu kavgalar yine oldu ve 27 Haziranda kendisi bana yine bağırarak konuşunca ona yanımdan gitmesini söyledim. O da bir bayan arkadaşından yatılı yaşlı bakıcı işi bulma yardımı istedi ve daha sonra onun verdiği Adapazarı’ndaki adrese Otobüse bindirerek gönderdim. Şu anda yatılı olarak 89 yaşında yaşlı anneye bakıyor.
Bir hafta sonra ise kendisine cep telefonundan sesli mesaj atarak "Benim böyle bir evlilik devam ettiremeyeceğimi, islama göre ve inancıma göre başka bir evde yatılı yaşlı bakan bir insanı kabul edemeyeceğimi bu yüzden SENİ BOŞUYORUM" olarak sesli mesaj gönderdim.
Bu durumda boşanmış oluyormuyuz?
Kendisi pişman olduğunu söyliyerek ve boşanmanın tam olmadığını söylüyor.
Ayrıca Mehiri de kendisine verilmedi.
Bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim


imam nikahında sorulan sorular, imam nikahın da sorulan sorular, dini nikahta sorulan sorular

Bu kategoride yer alan Gıybet ve iftira ile igili 1 ayet 1 hadis başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Benzer Yazılar:

  • 16 Ocak 2022, 22:29

    Bizim yarın nikahımız var bize ne sorular sorulacak merak ediyorum.

İmam Nikahı kıyılırken Hoca damada ne sorar? Gibi bir çok soru sorulmaktadır. Gerek resmi gerekse, İmam nikahı kıyılırken bazı şartların yerine getirilmesi ile çiftlerin nikahı akitidir. Ayrıca İlk olarak kız istemeye gidildiğinde unutulmaması gereken bir konuda’ ilesinden istemeye gelen kişinin, söze Allah’a hamd ederek başlaması ve Peygamberimiz (s.a.s.)’e salât ve selâm etmesi müstahaptır.İslâm hukukuna göre nikâh akdi hem medenî bir muâmele, hem de bir ibadettir. Çünkü nikâhın rükûn ve şartlarını İslâm belirler ve evlilik sebebiyle eşlerin pek büyük ecirlere ulaşacakları açıklanır.

Nikâh akdi eşlerin veya temsilcilerinin serbest iradesiyle oluşur. Nikâh merasimi için gerekli şartlar sağlandıktan sonra, bu merasimi icra edecek yetkili kişi, evlenme ile ilgili en az birer ayet ve hadis zikrederek, nikâh sözleşmesinin şartlarından, aile kurmanın ve evliliğin öneminden bahseder.

Yukarda ki soruya gelirsek şayet; İmam nikâhında normalde kişiye bir şeyler sorulmaz. Fakat imamlar nikâhlarını kıydıkları kişilerin Müslüman olup olmadığını bazı sorularla anlamaya çalışırlar. Dini nikah için ilk şart erkeğin müslüman olması, kadının ise müslüman, yahudi veya hristiyan olmasıdır. Zaten müslüman olduğu biliniyorsa ne kıza nede erkeğe bir şey sorulmaz ve sormaya gerek yoktur. Nikâh, imtihan yeri değildir. Tarafların evlenmeleri dinen uygunsa nikâh kıyılır. Bu soru sorulma meselesi nikahı kıyacak kişinin damat ve gelinin müslüman olup olmadıklarını anlayabilecek kadar soru sorasından dolayıdır.

Not :Bu söylediklerimiz tabiki Hocadan hocaya değişiyor. Kimileri bazı sorular sorar. Bu sorular Kelime-i şehâdet getirmemizi, Veya İslam ile iman şartlarını, Bazen’de Namaz kılıyor musun?” mehir hakkında ne biliyosun” gibi sorular sorulmaktadır. Ayrıca sitemizde sorulan bu soruları taratarak bulabilirsiniz.

MEHİR NEDİR VE NE KADAR OLMALIDIR?

Evlenen erkek, evlenecek olduğu kadına vermekte yükümlü olduğu ev, araba, altın gibi mal varlığıdır. Bir kadın nikahının mehirsiz olmasını talep edemez. Evlenen erkek, evlendikten sonra eşine mehirini vermek zorundadır. Kadın eğer mehiri almak istemiyorsa bağışlayabilir. Kadın, mehirim helal olsun dedikten sonra tekrar mehir talep edemez ve helal edilmiş sayılır. Kuran-ı Kerim’de mehirle ile ilgili şu ayeti kerime bulunmaktadır: ‘Kadınlara mehirlerini gönül rızası ile verin; kendi arzuları ile mehrin bir kısmını size hediye ederlerse, onu da afiyetle yersiniz.’ (Nisa Suresi 4. Ayet)

DİNİ NİKÂHIN ŞARTLARI

Nikâh bir akit, sözleşme ve anlaşmadır. Bunun için bazı şartları vardır. Bu şartlardan birisi yerine getirilmezse nikâh sahih olmaz.

1.Evlenecek kişilerin veya vekâletlerini verdikleri şahısların hazır bulunması.

2.Tarafların irade beyanı. Evlilik akdini kabul ettiklerine dair eşlerin “kabul ettim” şeklinde ifade etmeleri.

3.Nikâhın duyurulması. Gizli bırakılmaması. Bu şart Maliki mezheplere göredir.

4. Kızın velisinin izninin olması. Bu hüküm Hanefi mezhebi hariç diğer mezheplere göredir.

5.Şahitlerin hazır olması. Bu şahitler, ergenlik çağına ermiş, aklı başında iki erkek veya bir erkekle iki kadın olmalıdır. Yani şahitlikte mutlaka bir erkeğin bulunması icap eder.

Secdem


İmam nikahını kıyan hoca kadına şunu soracak; örnek vermek gerekirse, Mehmet kızı Ayşe şahitler huzurunda 3 çift bilezik mehir ile Allah’ın izni peygamberin sünnetiyle sen Ahmet oğlu Akif’i eş olarak kabul ettin mi? Ona zevce olarak vardın mı? Kadın da bu soruya “ettim” diye cevap verir.

Dini nikahta hoca soru sorar mı?

İmam nikâhında normalde kişiye bir şeyler sorulmaz.

İmam nikâhında hoca ne okur?

“Elhamdü lillâhi rabbil-âlemîne vas-salâtü ves-selâmü ‘alâ Rasûlinâ Muhammedin ve ‘alâ âlihî ve ashâbihî ecme’în. Ve ne’ûzü billâhi min şurûri enfüsinâ ve min seyyiâti a’mâlinâ.

İmam nikahı şahidi ne yapar?

İmam nikahı şahidi ne yapar? Nikah Şahidi Ne Yapar? Şahit, nikahın kıyılacağı sırada hazır bulunarak, şahitlik ettiği kişinin evlenme isteğini serbestçe yaptığına, kimliğinin doğruluğuna ve nikahın yapıldığına tanıklık etmekle yükümlüdür.

İmam nikahı kıyıldıktan sonra ne olur?

Bu nikahtan sonra erkek karısını kendi evine götürme hakkını elde eder. Kadın, kocasının evine gitmemek için, yalnızca mehr-i muaccelinin (yani peşin olarak ödenmesi şart koşulan mehrin) ödenmemiş olmasını engel gösterilebilir. Bundan başka hiç bir şey ileri sürülemez.

Dini nikahta sorulan sorular nelerdir?

İmam, evlenecek kişilerin, şahitlerin isimlerini, anne/baba isimlerini bir kağıda yazar. Kuran’dan ilgili ayet ve hadisler okur. Önce kadına, sonra erkeğe üçer defa “bu kadını/erkeği kabul ettin mi” diye sorar. Şahitlerin huzurunda bu nikahı gerçekleştirir.

Alkollü iken dini nikah kıyılır mı?

Nikâh şakayla da olsa gerçekleşir; bu açıdan sarhoşun nikâhı da caizdir.

Mehir olarak ne istenir?

Imam nikahı kıyılırken mehir olarak ne istenir? Maddi bir değeri olması gereken mehirde kadının gönlünden geçen her şeyi isteme hakkı vardır. Ev, araba, para gibi maddiyat gerektiren her şey mehir olarak kadına bahşedilebilir. Kadının mehir isterken belirleyeceği miktarda alt ve üst sınır yoktur, serbesttir.

İmam nikahı için abdest şart mı?

Nikâhta abdestli olmak şart değildir; nikahınız geçerlidir. Oje tırnak üzerinde tabaka oluşturduğu için altına su geçirmemektedir. Bu da abdeste ve gusle manidir. Abdest ve gusül almak için tırnak üzerindeki ojeyi gidermeniz gerekir.

Mehir miktarı ne kadar olmalı?

Mehir olarak maddi veya mali değeri olan her türlü menfaat tespit edilebilir. Mehrin en az miktarı Hanefîlere göre 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikîlere göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehrin alt veya üst sınırı yoktur.

İmam nikahı kaç kişiyle yapılır?

Müslüman iki erkek veya Müslüman 2 kadının şahit olması gerekmektedir. Delilerin ve çocukların şahitlikleri kabul olmaz. Gelin ve damat eğer isterlerse yerlerine vekalet vererek nikahı geçekleştirebilirler.

Mehir parası ne zaman verilir?

Bu mehrin ödenmesi için herhangi bir zaman belirlenmişse, bu tarih geldiğinde belirlenen mehrin kadına ödenmesi gerekir. Şayet bir vakit belirlenmemişse, nikâhın sona ermesiyle mehir muacceliyet kazanır ve ödenmesi gerekir.

Dini nikahta mehir ne kadar olmalı?

Mehir olarak maddi veya mali değeri olan her türlü menfaat tespit edilebilir. Mehrin en az miktarı Hanefîlere göre 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikîlere göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehrin alt veya üst sınırı yoktur.

Dini nikahtan sonra gerdek şart mı?

CEVAP: Şartlarına uygun olarak kıyılan nikâhtan sonra artık evlilik dinen başlamış sayılır. Erkek artık karısını evine götürme hakkı elde eder. Fakat gerdek, nikâhın geçerli olma şartı değildir.

İmam nikahı ne kadar sürer?

konu, içerik, ambiyans, sessizlik ve ellerin dizler üzerinde açık olarak bekleyiş yaklaşık 1 saat sürer. kapanışta birkaç dua ve kelime-i şahadetle biter.

Cinsel ilişki olmazsa imam nikahı düşer mi?

Eğer eşlerden birinin böyle bir hakkı kullanmamasına, kullandırtmamasına diğerinin itirazı yoksa böyle bir durumun nikâha zararı yoktur. Bu da şu demektir: Aradan yıllar bile geçse cinsel ilişki yapılmadığı/yapılamadığı için nikâh zarar görmez.

İmam nikâhında 32 farz soruluyor mu?

Her Müslümanın dinini doğru bir şekilde yaşayabilmesi için, kendisine lazım olan bilgileri öğrenmesi gerekir. Bununla birlikte 32 farzı bilmek, nikâhın sahih olması için gerekli olan şartlardan olmadığından bunları bilemeyenlerin de nikâhı geçerlidir.

İmam nikahı kıyılırken nelere dikkat edilmeli?

Müslüman iki erkek veya Müslüman 2 kadının şahit olması gerekmektedir. Delilerin ve çocukların şahitlikleri kabul olmaz. Gelin ve damat eğer isterlerse yerlerine vekalet vererek nikahı geçekleştirebilirler. Nikahın duyurulması, nikah aileden ve akrabadan gizli tutulmaması gerekir.

İmam Nikahtan sonra gerdeğe girmek şart mı?

CEVAP: Şartlarına uygun olarak kıyılan nikâhtan sonra artık evlilik dinen başlamış sayılır. Erkek artık karısını evine götürme hakkı elde eder. Fakat gerdek, nikâhın geçerli olma şartı değildir.

Cami hocası imam nikahı kıyar mı?

İmam nikahını herhangi bir cami hocası veya imamın kıyması zorunlu değildir. Allah’ın emir ve yasaklarını bilen, imam nikahı prosedürlerine hakim bir kimsenin kıyması da uygundur. Önemli olan gerekli şartların sağlanması ve Allah ve İslam inancı olan kişilerin bir araya gelebilmesidir.

Telefon ile imam nikahı kıyılır mı?

Buna göre dayınızın telefonla nikah akdine katılması, nikah akdini yönetmesi ve dua etmesi caizdir. Nikahın sahih olması için illa da bir imamın bulunması şart değildir. Şahitler huzurunda icab kabul gerçekleşirse nikah sahihtir.

Zina yapmak dini nikahı bozar mı?

Diyanet tarafından basılan “Fetvalar” kitabında yer alan “Eşlerden birinin zina etmesi, nikâhlarına zarar vermez.

Nikahsız ilişkiye girmek günah mı?

Dr. Bardakoğlu, evlilik dışı ilişkinin dinen günah olduğunu söyledi. Prof. Dr.Bardakoğlu, “Birbirleriyle evli olmayan tarafların İslam Dini’nin koyduğu sınırları aşarak, yasakları ihlal ederek beraber olmaları bir arada olmaları İslam Dini’nde uygun görülmemiş günah sayılmıştır.

1 kere alkol almak günah mı?

Buna göre, birada % 2-8 (Yüzde iki-sekiz) oranında sarhoşluk veren alkol bulunmaktadır. Bundan dolayı içinde az miktarda da olsa alkol olduğundan içilmesi caiz değildir; bir damlası dahi haramdır.

İmam nikahında kaç gram altın istenir?

Çoğunun bir sınırı yoktur, anlaşmaya bağlıdır. En azı ise, 5 gram altındır. Eğer nikâhta mehir anlaşması yapılmamışsa, o zaman, erkeğin, mehr-i misl vermesi vacib olur. Mehr-i misl, kızın baba tarafından akrabasına verilen miktardır.

Geline takılan bilezikler mehir yerine geçer mi?

Gündelik sosyal yaşama dair görüşleriyle de dikkatleri üzerine çeken Diyanet, “geline takılan takı” konusunda da görüş bildirdi. “Düğünde takılan takılar kime takılmışsa onundur” diyen Diyanet, damadın ya da ana babasının geline “mehir” olarak taktığı takıların asla geri istenmeyeceğini de vurguladı.

Kategoriler Fitness

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır