adet bittikten sonra ne zaman gusul alinmali / Adetliyken Kıl Ve Tüy Alınır Mı? Regl Döneminde Kıl Ve Tüy Almak Zararlı Mı - Mahmure

Adet Bittikten Sonra Ne Zaman Gusul Alinmali

adet bittikten sonra ne zaman gusul alinmali

C&#;n&#;pken oruca niyet edilir mi? Sahurdan sonra gusul abdesti alınır mı? Sahurdan sonra cenabet olunur mu? Ne zamana kadar gus&#;l alınır?

Niyet ettikten sonra gusül abdesti alınır mı? sorusu gündemde Oruç tutmak bireylerin, Allah rızası için kötü alışkanlıklardan ya da yiyecek ve içecekten kendini alıkoymasıdır. Oruç tutmak İslam dini açısında en önemli ibadet şekillerinden bir tanesidir. Bu nedenle oruç tutma sırasında nelerin haram ya da oruç bozucu olduğunu bilmekte fayda vardır. Sahurdan sonra gusül abdesti konusu da en çok merak edilen ve hemen her Ramazan ayında insanlar tarafından sorulan bir konudur.

Sahurdan sonra gusül abdesti alınır mı?

Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. İster sahurdan önce guslü gerektiren hale dair abdest sahurdan sonra alınır. Oruçlu iken ihtilam olma durumlarında da üzerinden bir namaz vakti geçmeden gusül alınarak oruca devam edilir. Su ile gusül alma imkânı olmayan durumlarda teyemmümle gusül alınır ve oruca devam edilir.

Diyanet'in açıklamasına göre; Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. İster cünüp olmayı gerektiren hâl, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olsun, ister ihtilam olma gibi orucu bozmayan bir sebeple oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir. Guslün bir namaz vaktinden daha fazla süreyle ertelenmesi günahtır. Çünkü geciktirilirse namaz terk edilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, ). 

Adetliyken Kıl Ve T&#;y Alınır Mı? Regl D&#;neminde Kıl Ve T&#;y Almak Zararlı Mı

Adet döneminde kıl ve tüy alınması genel olarak tercih edilmemektedir. Özellikle vücudun hassas olması ve acıyı daha yoğun bir şekilde hissetmesine bağlı olarak adet döneminde kıl ve tüy alınmaması tavsiye edilmektedir.

Adetliyken Kıl ve Tüy Alınır mı?

Adet döneminde kıl ve tüy alınması genel olarak tercih edilmemektedir. Dini açıdan bakıldığı zaman hayız döneminde kıl ve tüylerin alınmaması gerekmektedir. Regl dönemi bittikten sonra gusül alındıktan sonra kıl ve tüy alınması gerekmektedir. Aynı zamanda regl döneminde kıl ve tüylerin alınması, normal bir zamanda alınmasına oranla daha fazla acılı olacaktır. Bunun dışında adet döneminde kıl ve tüy alınmasının sağlık açısından bir zararının olmadığı da söylenebilir.

Regl Döneminde Kıl ve Tüy Almak Zararlı mı?

Regl döneminde kıl ve tüy almanın bir zararı bulunmamaktadır. Sağlık açısından da bilinen bir tehlikesinin olmadığını söylemek mümkündür. Regl döneminde salgılanan hormanlara bağlı olarak ağda yapıldığı zaman hissedilen acı daha yüksek olacaktır. Bunun dışında regl döneminde yapılan ağdanın herhangi bir zararı olmadığını söylemek de mümkündür.

Regl döneminde cildin hassas olmasına bağlı olarak ağda yapılması durumunda ciltte tahriş meydana gelme de söz konusu olabilmektedir. Aynı zamanda adet dönemi içerinde yapılan ağdanın uzun süreli olmaması ve kılların tekrar kısa bir zaman içerisinde çıkması da söz konusu olmaktadır. Ağda yapmak için en uygun zaman ise adet dönemi sona erdikten sonra üçüncü gündür.

False

Cünüp ve adetten sonra boy abdesti nasıl alınır? Erkek ve kadın için Gusul abdesti alınışı

Cünüp ve adetten sonra boy abdesti nasıl alınır? Erkek ve kadın için Gusul abdesti alınışı

Dinimize göre kadınlarda ve erkeklerde gusul abdesti gerektiren bazı önemli durumlar vardır. Sünnete uygun hali ile gusul abdestinin alınışını tam bilemiyorsanız rehber olacak bilgilerimiz sizlerle. Kadınların adetten sonra, kadın ve erkeklerinde cünüplükten çıkmak için almaları gereken boy abdesti hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde! Gusul abdesti nasıl alınır, gusul abdesti gerektiren haller nelerdir?

Gerek maddi gerek manevi temizliğin, imanın (kemal) şartlarından biri olarak vasıflandırıldığı dinimizde temizlik; Müslüman kimsenin hayatında vazgeçilmez bir parça olmalıdır. Kur’an-ı Kerim’de erkekler için “Eğer cünüp iseniz, iyice temizlenin (yıkanın)” (Nisâ, 4/43; Mâide, 5/6) buyrulur iken kadınlar için de "Ey Muhammed, sana kadınların hayız halinden sorarlar. De ki: O, kadına eziyet veren bir haldir. Hayız halindeyken kadınlardan uzaklaşın ve temizleninceye kadar da onlara yaklaşmayın. Temizlendikten sonra onlara Allah'ın emrettiği yerden yaklaşın" (el-Bakara;2/). Cünüp, hayız ve nifas gibi hükmi kirliliklerden arınmak için dinimizce yapılması emredilen boy abdestinin alınışını sizlere derledik.

Gusül gerektiren durumlar! Hangi akıntı abdesti, hangisi guslü gerektirir? Meni, mezi ve vedi..İLİŞKİLİ HABERGusül gerektiren durumlar! Hangi akıntı abdesti, hangisi guslü gerektirir? Meni, mezi ve vedi..

Gusül abdesti alınması gereken durumlar şu şekilde sıralanabilir:

1- ADET DÖNEMİ (HAYIZ)

Her kadının ay başında gördüğü adet kanamasının kesildiği vakit gusül abdesti alınması zorunludur. Bu vakti geciktirmek büyük bir günahtır.

2- NİFAS (LOHUSA)

Yine kadınların özel halleriyle ilgili bir durum olan nifas hali yani doğumdan sonraki lohusalıkta gusül gerekir.

Gusul almayı gerektiren durumlar

Gusul almayı gerektiren durumlar

3- CÜNÜP OLMA DURUMU

Eşlerin birbirlerine yakın temasta bulunmasından sonra meni gelse de gelmese de girdiği hal cünüp olmaktadır. Kadından ya da erkekten (cinsi zevkle) meninin gelmesi cünüplüğün ikinci nedenidir. Meninin uykuda ya da uyanıkken, bilinçli ya da bilinçsiz gelmesi sonucu değiştirmez.

Şâfiîler dışında fakihlerin geneli, cünüplük için meninin şehvetle gelmesini şart gördüklerinden, ağır kaldırma, düşme, hastalık gibi nedenlerden dolayı gelen meniyi cünüplük saymazlar. Uyanılan vakit kişi ihtilam olduğunu anımsamaz da kıyafetine meni bulaştığını görürse gusül gerekir. İhtilam olmasına rağmen çamaşırda iz görülmezse gusül gerekmez.

Abdest sıralaması nedir, abdest nasıl alınır? Abdest alırken okunacak dualarİLİŞKİLİ HABERAbdest sıralaması nedir, abdest nasıl alınır? Abdest alırken okunacak dualar

GUSUL ABDESTİNDEN ÖNCE ABDEST ALINMALI!

Gusul abdesti alınışı

Gusul abdesti alınışı

 Hz. Âişe (r.a) boy abdestinden önce normal abdest almanın müstehap davranışlar arasında olduğunu  şöyle rivayet etmiştir:

''Nebiyy-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) cünüplükten kurtulmak için yıkandıkları zaman önce ellerini yıkamakla başlarlardı. Sonra namaz için abdest alır gibi abdest alırlardı. Sonra parmaklarını saçlarının arasına sokup diplerini hilallardı. Sonra başlarının üzerine elleriyle üç avuç su dökerler, ondan sonra da bedenlerine su dökerek suyu vücutlarının her tarafına ulaştırırlardı.” (Buhârî, Gusül, 1)

Namaz sureleri sıralaması! Namaz kılarken okunan zammı surelerİLİŞKİLİ HABERNamaz sureleri sıralaması! Namaz kılarken okunan zammı sureler

GUSUL ABDESTİ NASIL ALINIR? KADIN VE ERKEK GUSUL ABDESTİ ALINIŞI:

Kadın ve erkek için gusul abdesti alınışı

Kadın ve erkek için gusul abdesti alınışı

Gusul abdesti almak isteyen kadın veya erkek, banyoya girerken ''Eûzü-Besmele" çekmeli ve sol ayağı ile banyoya girmeli. (Gusul abdesti almadan önce tırnaklarda oje ve benzeri su geçirmeyen maddeler varsa yapıştırıcı gibi bunlar temizlenmeli.) İlk olarak eller ve avret yerleri yıkanır ve bütün beden kir ve pisliklerden arındırılmalı. Sonra her hayırlı işin başında söylediğimiz besmelemizi çekip "Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya" diye niyet etmeliyiz. (Niyet Şafi Mezhebinde farzdır!)

Niyetten sonra namaz abdesti gibi abdest alıp ağza 3 defa dolu su alıp her defasında ağzı boğaza kadar gargara yapmak için çalkalanmalı. (Ağzı yıkama Hanefi Mezhebinde farzdır!)

Burna 3 kez su çekerek temizlenmeli. Buradaki ölçü, çekilen suyun burnu sızlatacak derinlikte olmasıdır. (Burna su çekme Hanefi Mezhebinde farzdır!)

Abdestten sonra önce başa sonra sağ omuza ve sol omuza 3 kez su döküp vücudun her yeri kuru yer kalmayacak gibi yıkanmalı.(Göbek boşluğuyla küpe deliklerine su gitmesi unutulmamalı!) (Bütün vücudu yıkamak Hanefi mezhebinde farz!)
Ayakları yıkayıp sonra sağ ayakla banyodan çıkılmalı.

Abdesti neler bozar, neler bozmaz? Abdesti bozan durumlar! Kan yayılmazsaİLİŞKİLİ HABERAbdesti neler bozar, neler bozmaz? Abdesti bozan durumlar! Kan yayılmazsa

NOT: KADIN VE ERKEKLERDE GUSUL ABDESTİ ALMA ŞEKLİ AYNIDIR, HİÇBİR FARK YOKTUR

BOY ABDESTİNİN FARZLARI:

  • 1 kez ağza dolu dolu su vermek,
  • 1 kez burna su çekmek,
  • 1 kez de tüm vücudu yıkayıp, temizlemek.
  • Ağzı, burnu ve bedeni en az 1 kere yıkamak farzdır. 3 kere yıkayan farzı yapmış olduğu gibi sünnet sevabını da kazanabilir.

BOY ABDESTİNİN SÜNNETLERİ:

  • Gusle besmele ve niyet ile başlamak, (Mâlikîler ile Şâfiîlerde niyet farzdır.) Hanbelîlere göre ise, niyet guslün sıhhat şartıdır.
  • Elleri ve avret yerini yıkamak,
  • Bedenin herhangi yerinde kiri temizlemek,
  • Gusül abdestinden önce normal namaz abdesti almak,
  • Su birikintisi varsa ayakları sona bırakmak,
  • Abdestten sonra önce 3 kez başa, sonra sağ sonra sol omuza su dökmek, sonra diğer organları yıkamak, her seferinde bedeni iyice ovuşturmak,
  • Her organı 3 kez yıkamak,
  • Suyu israf etmemek,
  • Avret yerlerini kapatarak yıkanmak,
  • Gusül sırasında konuşmamak,
  • Gusülden sonra hemencik giyinmektir.

GUSUL ABDESTİ İLE NAMAZ KILINIR MI?

Gusul abdestiyle namaz kılınır mı?

Gusul abdestiyle namaz kılınır mı?

Farz namazları kılmadan önce aldığımız normal namaz abdestinde olduğu gibi gusul abdesti alınca da direkt namaz kılıp kılamayacağımız merak edilen sorulardan bir tanesidir. Gusul abdestli kişi aynı zamanda normal namaz abdestli de olacağı için bu abdestle namaz kılabilir, bir kez daha abdest alması şart değildir.

KADINLARDA ADET SONRASI GUSUL! REGL KANAMASI NE ZAMAN BİTER?

Kadınların her ay başında gördükleri adet dönemi kanamalarında regl sürecinin bitmesi gelen kanın durması halinde biter. Adet kanamasının gününden sonrasında gelen lekelenme ya da kan özüre girer dolayısıyla gusul abdesti yani temizlenme gerektirir.

Adeti bitmiş kadının çamaşırında görülecek olan akıntı bembeyaz renkte olur. Bundan sonra gelecek olan bulanıklığa bakılmaz. Ümmü Atiyye şöyle rivayet etmiştir:

“Biz hayız bittikten sonra sarılığı ve bulanıklığı bir şey (hayızdan) saymazdık.” (Buhârî, Ebû Dâvûd)

Umeyr isminin anlamı nedir? Umeyr ismi Kur&#;an&#;da geçer mi? Umeyr ne demek?

İLİŞKİLİ HABER

Umeyr isminin anlamı nedir? Umeyr ismi Kur'an'da geçer mi? Umeyr ne demek?Kızarık yüz nasıl geçer? Yüz kızarıklığına karşı en iyi bakım ürünleri

İLİŞKİLİ HABER

Kızarık yüz nasıl geçer? Yüz kızarıklığına karşı en iyi bakım ürünleri

Gusül abdesti nasıl alınır kadın (bayan)? Gusül abdesti resimli anlatım

Gusül; cünüplük, hayız ve nifas gibi hükmî kirlilik hâllerinden kurtulmak için yapılması gereken dinî temizlik demektir. Kur'an-ı Kerim'de, "Eğer cünüp iseniz, iyice temizlenin (yıkanın)" (Nisâ, 4/43; Mâide, 5/6) buyurulmaktadır. Hz. Peygamberin (s.a.s.)sünnetinde de, ihtilam olma (rüyalanma) veya cinsel ilişki sonucu cünüplük hâlinde veya hayız ve nifas sonrasında gusletmek emredilmiştir (Buhârî, Gusül, 22, 28; Müslim, Hayız, 87, 88; Ebû Dâvûd, Taharet, ).
Gusül abdesti ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak, burna su çekmek ve bütün vücudu hiç kuru yer bırakmayacak şekilde yıkamak suretiyle yapılır. Burada sayılan işlemler Hanefîlere göre guslün farzlarıdır. Birinin eksik bırakılması hâlinde gusül geçersiz olur. Guslün bu farzlarından başka bir de sünnetleri vardır.

Gusül abdesti nasıl alınır? (Bayan)

1. Gusletmek, yani boy abdesti almak isteyen bir kişi önce besmele çeker ve sol ayağı ile gusül yerine girer.

2. "Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya" diye niyet eder.

3. Elleri bileklere kadar yıkadıktan sonra edep yerlerini sol eliyle temizler.

4. Bundan sonra sağ avucuyla ağzına üç kere su alır ve her defasında ağzını boğazına kadar gargara şeklinde çalkalar. Oruçlu ise boğazına su kaçmamasına dikkat eder.

5. Sağ avucuyla burnuna, genzine kadar üç defa su çeker, her defasında sol eliyle burnunu temizler. Bundan sonra tıpkı namaz abdesti gibi abdest alır.

6. Abdest aldıktan sonra önce başına, sonra sağ, daha sonra da sol omuza üçer defa su döker ve vücudunu yıkar. Suyu her döküşte elleriyle vücudunu iyice ovuşturur. İğne ucu kadar kuru yer kalmaksızın vücudun her tarafını güzelce yıkar. Gusülde bıyık, saç ve sakal diplerine suyun iyice işlemesi için ovuşturulur. Göbek boşluğu, küpe delikleri dikkat edilerek yıkanır. Böylece gusül abdesti almış olunur.


Suyu gereğinden fazla veya az kullanmak, guslederken konuşmak, bir özrü olmadığı hâlde başkasından yardım istemek gusülde mekruh olan davranışlardandır.


* Kadınlar ve erkekler aynı şekilde gusül abdesti alır. Kadın, kız için ayrı erkek için ayrı bir boy abdesti alınış şekli yoktur.



Resimli Gusül abdesti alınışı

Gusül abdesti nasıl alınır?




Sünnetleri de yerine getirilerek gusül şöyle yapılır:

Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar. Sonra da vücudunun her tarafını iyice yıkar. Guslettiği yerde su birikiyorsa, son olarak ayaklarını yıkayıp guslünü tamamlar.

Gusül Abdesti ile Namaz Kılınır mı?

Gusül abdesti alan bir kimse aynı zamanda namaz abdesti de almış olacağı için bu abdesti ile namaz kılabilir, ayrıca abdest alması gerekmez.

Hz. Peygamber (s.a.s.)'in gusül abdestine başlarken namaz abdesti gibi abdest aldığını ve gusülden sonra ayrıca abdest almadığını ifade eden hadisler vardır (Buhari, Gusül 1; Müslim, Hayız 35, 36, 37; Muvatta I, 44, Tahare 67).

Gusülsüz (Cünüp, Hayız Ve Nifas Durumunda) Olanların Yapamayacağı Şeyler

Gusül abdesti olmayanlar, Namaz kılmak, Tilavet secdesi yapmak, Camiye girmek, İtikâf yapmak, Kâbe'yi tavaf etmek, Kur'an'a dokunmak, Kur'an okumak gibi şeyleri yapamazlar.

Meni, Vedi ve Mezi Nedir? Hangisinde Gusül Abdesti Alınması Gerekmektedir?

Meni, şehvetin en üst düzeyinde (şehvetle) ve hızla gelen ve kendine has kokusu ve rengi olan bir sıvıdır. (kokusu yaşken hurma tomurcuğu, kuru iken yumurta kokusunu andırır.) (Meydânî, Lübâb I/17; Hattâb es-Sübki, el-Menhel N/). Gusül abdesti gerekir.

Mezi, cinsel oynaşma, hayal etme ve "şakalaşma sonunda duyulan haz sebebiyle cinsel organdan gelen, ince, şeffaf ve kaygan sıvıdır (Meydânî age. I/16). Sadece abdest bozulur, geldiği yer yıkanır ve abdest alınır. Gusül abdesti gerekmez.

Vedi, soğuk, ağır kaldırma vs. sebebiyle genellikle idrardan sonra gelen, koyu, kesik kesik ve renk olarak meniye benzeyen maddedir. Gelmesine bazen da cinsel oynaşma sebep olabilir. Şöyle ki, uyanma olur, menî gelip şehvetle boşalma olmaksızın uyanma geçer ve idrar yapıldıktan sonra kesik kesik gelir (Meydânî age. I/16). Sadece abdest bozulur, geldiği yer yıkanır ve abdest alınır. Gusül abdesti gerekmez.

Gusül (Boy abdesti) Gerektiren Haller

a. Cünüplük: Cinsî münasebet, ihtilam ve ne şekilde olursa olsun meninin vücut dışına çıkması boy abdestini gerektirir.

b. Hayız (âdet hali, âdet görme, adet kanaması, aybaşı hali, regl) ve Nifas (Lohusalık): Hayız ve nifas hali sona erince gusül farz olur.

Şehvetle yerinden ayrılan ve şehvetle dışarıya atılan bir meniden dolayı gusletmek gerekir. Şehvetle yerinden ayrılıp, şehvet kesildikten sonra dışarıya atılan meniden dolayı da, İmamı Azam ile İmam Muhammed'e göre, gusletmek gerekir. Fakat İmam Ebu Yusuf'a göre gusül gerekmez.

Rüyada şehvetle ayrılan bir meninin, şehvet kesildikten sonra dışarıya akıtılmasını sağlamak için tenasül organını tutmak ve sonra dışarıya akıtmakta, misafir ve soğukta bulunanlar için İmam Ebu Yusuf görüşünü seçmekte kolaylık vardır. Bu yönden bu görüşün tercih edilmesini uygun görenler vardır. Bakmak ve dokunmak suretiyle şehvetle gelen meniden dolayı da gusletmek gerekir.

Cinsel ilişki halinde sünnet yerinin veya o kadar bir kısmın duhulü ile buluğ çağına ermiş erkek ve kadının gusletmeleri gerekir. Meninin gelip gelmemesine bakılmaz. Namaza devam için taharette tedbirli olmak lazımdır. Bu ve buna benzer hangi haller olursa olsun ihtiyat olan yol gusletmek suretiyle şüpheli hallerden sakınmaktır.

Uykudan uyanan kimse, yatağında, çamaşırında veya bedeninde bir yaşlık görünce bakılır: Eğer rüyada cinsel ilişkide bulunduğunu hatırlıyorsa, gusletmesi gerekir. Yaşlığın meni olup olmamasında şüpheye düşmesi bir önem taşımaz. Ancak ihtilam olduğunu hatırlamadığı takdirde, yaşlığın mahiyetinin ne olduğu üzerinde durulmaz ve gusül gerekmez. Çünkü akıntının şehvetle geldiği bilinmemektedir. Bu mesele İmam Ebû Yusuf'a göredir, İmamı Azam ile İmam Muhammed'e göre, gelen akıntının mezi olduğunu anlıyorsa, gusl etmesi gerekmez. Fakat meni olduğunu biliyor veya şüpheye kapılıyorsa, gusletmesi gerekir. İhtiyata uygun olan da budur. Onun için fetva buna göredir.

Yatağından uyanıp kalkan kimse, ihtilam olduğunu hatırladığı halde, tenasül organında bir yaşlık görse gusletmesi gerekir. Ayakta veya oturduğu yerde uyuyan kimse, uyanıp da bu organında bir yaşlık görse, bakılır: Eğer bu yaşlığın meni olduğuna kanaati varsa veya uyumadan önce bu organı hareketsiz bir halde idi ise, gusletmesi gerekir. Fakat böyle bir kanaati yoksa ve tenasül organı da önceden uyanık durumda idi ise, gusletmesi gerekmez. Bulunan yaşlığın mezi olduğuna hükmedilir. Çünkü organın uyanık olması, mezinin çıkmasına sebep olur.

Sarhoş veya bayılmış olan bir kimse uykusundan uyanıp da, kendisinde meni bulacak olsa, gusletmesi gerekir. Mezi bulacak olsa yıkanması gerekmez.

İdrarını yaparken, tenasül organı uyanık olduğu halde meni gelse, yıkanması gerekir. Organ uyanık olmayınca; gusletmek gerekmez, çünkü uyanıklık şehvetin bulunmasına delildir.

Bir erkek veya bir kadın rüyada ihtilam olsa da, meni dışarıya çıkmış olmasa, yıkanmak gerekmez. İmam Muhammed'e göre, böyle bir kadının ihtiyat olarak yıkanması gerekir. Çünkü kadından çıkacak bir sıvının yine ona dönmesi ihtimali vardır.

İhtilam olan veya cinsel ilişkide bulunan bir kimse, idrarını yapmadan veya çokça yürümeden veya yatıp uyumadan yıkansa da, sonra kendisinden meninin arta kalan kısmı çıkacak olsa, ikinci kez yıkanması gerekir. Fakat idrarını yaptıktan veya epeyce yürüdükten veya uyuduktan sonra şehvetsiz olarak gelecek meni guslü gerektirmez. Çünkü bu durumda o meni, yerinden, şehvet olmaksızın ayrılmış bulunur. Yine bir kadından, yıkandıktan sonra, kocasının menisi çıkacak olsa, tekrar gusletmesi gerekmez.

Bir yatakta yatıp uyuyan iki kimse, uyandıkları zaman ihtilam olduklarını hatırlamayarak yatakta meni gibi bir yaşlık görseler veya kurumuş meni görüp de o yatakta kendilerinden önce başka bir kimse yatmış olsa bu durumda meninin kime ait olduğu bilinmese her ikisinin de ihtiyaten yıkanması gerekir.

Şehvet olmayıp da dövülmeden, ağır bir yük kaldırmadan ve yüksek bir yerden düşmeden dolayı meni gelmesiyle gusül gerekmez. (İmam Şafî'ye göre bu hallerde de gusül abdesti gerekir.)

Yerinden şehvetle ayrılan bir meni, bedenin dışına veya dış hükmünde olan yere çıkmadıkça gusül gerekmez.

Bakire bir kızın bekâretini yok etmemek sureti ile evliliğin ilk gecesinde yapılan bir ilişkide meni gelmeyince gusül gerekmez; çünkü bekâret, sünnet yerine kadar duhule engel olmuş demektir.

Cünüplük, hayız veya nefselik (loğusalık) halinde iken, gayrimüslim bir kadın veya gayrimüslim bir erkek ihtida etse, gusletmesi farz olur. Hayız veya nefseliği son bulmuş olsa da, yıkanmamış bulunsa, yine gusül gerekir. Fakat yıkanmış bulunan veya henüz cünüplük, hayız ve nefselik haline düşmemiş olan erkek veya kadın gayrimüslim ihtida etse, yıkanması mendub olur.

Cuma ve bayram namazları öncesinde, hacc veya umre niyetiyle ihrama girerken ve Arafat'ta vakfe için gusletmek sünnettir.

Cenaze yıkama, kan aldırma, Mekke ve Medine'ye girme, Berat ve Kadir gecelerini ihya etmeyi isteme, bir toplantıya katılma, bir günahtan tövbe etme gibi çeşitli sebeplerle gusletmek ise müstehaptır.

Gusül Abdestinin Farzları nelerdir?

1. Ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak.

2. Burna su çekip yıkamak.

3. Bütün vücudu ıslanmayan yer kalmayacak şekilde yıkamak.

Gusül Abdestinin Sünnetleri nelerdir?

1. Gusül abdestine niyet etmek.

2. Besmele ile başlamak.

3. Bedenin bir tarafında pislik varsa onu önceden güzelce temizlemek.

4. Avret yerini yıkamak

5. Gusülden evvel abdest almak.

6. Bedenine üç defa su dökmek ve suyu bedenin her tarafına ulaştırmak.

7. Su dökünmeye baştan başlamak, sonra sağ omzuna, sonra sol omzuna dökmek ilk defa döktüğü zaman bedeni ovmak ve suyu bedenin her tarafına ulaştırmak.

8. Ayağının olduğu yere su birikirse, abdest aldığı zaman ayak yıkamasını sonraya bırakmak.



Haber ile daha fazlasına ulaşın:

Gündem

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır