gebelikte adet olurmu / Blog | Gebelikte Kanama Normal midir?

Gebelikte Adet Olurmu

gebelikte adet olurmu

Bebek müjdesi alan anneler hamileliklerinin başlamasıyla birlikte çeşitli sorularla ikileme düşebiliyorlar. Bunlardan birisi de hamilelik sırasında oluşan kanamaların adet kanaması olup olmadığı ya da oluşan kanamanın tehlikesi var mı konusunu merak ediyorlar. Hamileyken adet görülür mü?, Hamileyken regl olunur mu? Hamilelikte oluşan kanamalar adet kanaması mıdır? Görülen kanamaların sebebi nedir? 

Anneler bebeklerini ilk öğrendikleri andan itibaren annelik içgüdüleri başlar. Bebeklerine gelebilecek her türlü tehlikeden onları korumak ister. En ufak rahatsızlıktan büyük evham yapıp kendilerini strese sokarlar. Oysa bebeklerinin sağlığı için stresten de uzak durmaları gerekmektedir. 

Hamilelik takibi boyunca oluşan kanamalar, acaba hamileyken adet görülür mü sorusunu akla getirmektedir. Kadınların regl kanaması olup olmadığına dair kafa karıştıran birçok konu bulunmaktadır. Bazı bilgiler yanıltıcı olması nedeniyle bu konuda doğru ve gerçek bir bilgiyi edinmek her zaman önemlidir. Buna göre hamilelik döneminde herhangi bir kanama görüldüğünde nedenleriyle birlikte gebelik dönemi boyunca nasıl davranacağınıza dair bilgi edinmek de önemli olacaktır.

Kadınlar, hamilelik konularında sağlık açısından merak ettikleri konularla ilgili olarak en çok her ay gördükleri adet kanaması, hamilelik dönemlerinde kafa karıştırıcı olabiliyor. Öncelikle bu konuya açıklık getirmek en doğrusudur. Kadınlar hamileyken adet görülür mü? Hayır, normal şartlarda adet kanaması hamilelik dönemi boyunca görülmeyecektir. Regl görmeleri mümkün değil. Fakat kanama görmeleri mümkün olabilir. Bu durum ise bazı durumlarda normaldir. Hamilelik zamanı ilk dönemlerde oluşan implantasyon kanaması, yerleşme kanaması ya da hamilelikte üstüne görme olarak da adlandırılır. Lekelenme ile birlikte embriyonun rahme girmesiyle beraber ortaya çıkan bir kanamadır.

Çoğu anne adayı, bu kanamanın regl kanaması olarak yorumlanmasını yapar. Fakat genel olarak bu kanama, bir adet kanaması değil yerleşme kanamasıdır. Bunun dışında da çeşitli kanamalar olup dikkate almak gereklidir. Düşük görme, üstüne görme ya da servikal enfeksiyon kanaması gibi çeşitli rahim kaynaklı sorunlarla ilişkili kanamalar meydana gelebilir, dikkat etmek gerekebilir.

Hamilelikte Adet Kanaması Görülür mü?

Genelde kadınlar, merak ettikleri hamilelik süreçleriyle ilgili olarak kanama olup olmadığını merak ederler. Hamile kalan kadınların, kanama görmeleri durumlarında regl kanaması olup olmadığını düşünmelerine karşılık hamileliğin başlamasıyla beraber embriyo rahme tutunduğu için bu durum karşısında bir kanama görülebilir. Fakat bunun adet kanamasıyla ilişkisi olmadığını bilmek gereklidir.

Embriyo rahme tutunmasıyla beraber kanama meydana geldiğinde, bu kanamanın adı adet kanaması değildir. Bu kanamanın adı üstüne görme kanaması adı verilen bir kanama durumudur. Elbette düşük yapma risklerini de ortaya koyduğumuzda, hamilelik döneminde kadınların her kanama ile ilgili hekimden uzman bilgisi alması gerektiği de unutulmamalıdır.

Bu kanamalar çoğu zaman anne adaylarını paniğe sürükler. Oysa her kanama tehlikeli değildir ve hepsinin bir sebebi vardır. Hamile kadınlar oluşan kanamalar da adet gördüğünü sanabilir. Oysa hamileyken adet görme olasılığı yoktur diyen bazı kaynaklarla birlikte oluşan kanamalar farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkmaktadır.

İlişki sırasındaki yumurtanın döllenememesi sebebiyle oluşan regl kanaması hamilelikte ki kanamadan çok farklıdır. Hamileyken böyle bir durum söz konusu değildir. Çoğu hamile kadın hamileliklerinin ilk aylarında az da olsa lekelenme yaşar. Sonra sorunsuzca sağlıklı bebekler dünyaya getirirler. Her kanama da gereksiz telaş yapılmasına gerek yoktur. Yine de ihmal edilmemeli kanama olduğu zaman en kısa zamanda doktora danışılıp muayene edilmelidir.

Hamilelikte Oluşan Kanamaların Sebebi Nedir?

Öncelikle hamileyken böyle bir durumla karşılaştığınızda endişeye kapılmadan doktorunuzla görüşmenizde fayda olacaktır. Doktorunuzdan aldığınız bilgilerle rahatlayacak, stressiz bir hamilelik geçirmenize yardımcı olacaktır.

Hamilelikte oluşan kanamaların nedenleri için aşağıya göz atabilirsiniz;

  • Hamileliğin ilk aylarında oluşabilecek implantasyon (yerleşme) kanaması, embriyonun rahme tutunmasıyla oluşabilecek kanamadır. Halk dilinde buna üstüne görme de denilebilir.
  • Embriyonun rahme tutunamaması nedeniyle düşük meydana gelebilir. Bu da kanamaya neden olur.
  • Serviks çevresinde oluşabilecek enfeksiyonlar servikal enfeksiyon kanamasına sebep olmaktadır.
  • Rahimde oluşabilecek lezyonlar ve yaralar kanamaya sebep olabilir.
  • Embriyonun rahim dışında yumurtalıklara, çoğunlukla tüplere ve karın içine yerleşmesiyle oluşan kanamalara da dış gebelik diyoruz.

Bu yazılanlar ışığında hamilelik sırasında adet görülür mü sorusuna elbette görülmez şeklinde cevap vermek yanlış olmayacaktır. Hamileliğin ilk ayında adet kanaması zannedilen aslında implantasyon kanaması adı verilen kanamadır. Her gebede olmak zorunda değildir. Eğer gebelik sırasında leke şeklinde bile kanamanız olursa mutlaka kadın doğum uzmanına muayene olunuz.

İlk 3 Ay Bebek ve Anne İçin Önemli!

Her gebelik süreci içerisinde ilk 3 ay önemlidir. Her açıdan düşük yapma ya da bebeğin organlarının gelişimi açısından önemli bir süreç olan hamilelikte 3 ay, anne adayı ve bebeğin riskli zaman aralığıdır. Bu nedenle oluşan kanamalar, eğer ilk 3 ay içerisinde oluyorsa şüphelenmeye de açık kapı bırakarak dikkat etmelisiniz.

İlk 3 ayda oluşan genelde kanamalar ise lekelenme veya hafif – ağrılı kanamalar olarak görülebilir. Bu tip kanamalarda regl dönemine denk geldiği için kanamalar, regl dönemiyle ilişkili zannedilir. Ancak regl ile bir ilişkisi olmadığını da söylemek gerekmektedir. Kanamaların hamilelik döneminde hafif veya ağrılı olacağı bilinerek, dikkat edilmeli ve önceden tedbirler alınarak dikkat edilecek şekilde uygun koşullarda tedbirler alınmalıdır.

Hamileliğin olmasıyla beraber ilk 3 ay içerisinde yerleşme kanamasına bağlı olarak yaşanan kanama, hamilelikte üstüne görme olarak adlandırılır. Bu kanama türü, genelde hamilelik dönemlerinin en başında görülür.

Embriyonun rahme tutunmasını önleyen sebeplerden dolayı bazı zamanlarda düşük tehlikesi oluşur. Bu gibi konularda düşük kanaması, en büyük ipucu olacağı için dikkat edilmesi gereken kanamalardan biridir.

Kadınların hamileyken adet görülür mü sorusuna karşılık servikal enfeksiyon kanaması da olacağını unutmayın. Bu kanama da yine adet kanaması mı diye merak edilen ve araştırılan bir kanamadır. Ancak bu kanama ile ilgili olarak serviks çevresinde oluşan enfeksiyon sorunlarında, bu gelişen kanama meydana gelecektir. 

Rahimde oluşan yaralar ya da lezyonlardan dolayı kanama oluşabilir. Bu tip durumlarda da rahim sorunu meydana gelir. Kanama nedenlerinden biri de rahimdeki kanama olacağı için, ilk 3 ay bu kanamalara önem arz edilerek dikkat edilip takip edilmesi gereklidir.

Gebelik takibi Ankara doktorlarımız Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş Çankaya ilçesinde Çukurambar semtindeki kendi özel muayenehanelerinde hastalarına hizmet vermektedir.

Adet gördüğüm halde hamile olabilir miyimHamileliğin ilk ayında adet görülür müHamilelik sırasında adet görülür müHamilelikte regl kanaması olur muHamileyken adet görülür müHamileyken adet olmakHamileyken adet olunur muHamileyken adet olunurmuİmplantasyon kanamasıNormal adet oldum ama hamileyimÜstüne görmeyerleşme kanaması

Yerleşme Kanaması Nedir?

Yerleşme kanaması; beklenen adet kanaması zamanından genellikle 3-5 gün önce, ped ya da iç çamaşırında pembe veya kahverengi renkte akıntı gibi görülen kanamaya verilen isimdir. Kadınlar her ay fizyolojik olarak adet kanaması yaşar. Kadınların yaşadığı düzenli adet kanamalarının dışında gelişen bazı kanamalar vardır. Bunlardan biri yerleşme kanamasıdır. Peki yerleşme kanaması nedir? Hamileliğin çok erken bir belirtisi olarak kabul edilen yerleşme kanaması, adet döngüsünden hemen önce gerçekleşir. Gebeliği doğrulayan bu kanama, implantasyon kanaması olarak da bilinir. Gebelik şöyle oluşur: İmplantasyon süreci döllenme ile başlar. Spermin bir yumurtayı döllemesi ile embriyo oluşur. Bu embriyo fallop tüpünden rahme doğru ilerler ve daha sonra organların gelişeceği bir dizi hücre meydana getirir. Bu hücreler rahme eriştiğinde rahim iç duvarına tutunmaya çalışırlar. İşte rahimdeki bu bağlanmaya implantasyon adı verilir. Bu süreç tamamlandığından da 9 aylık hamilelik süreci başlar.


Yerleşme Kanaması Ne Zaman Olur?

Gebelik sürecini de düşündüğünüzde “Yerleşme kanaması ne zaman olur?” diye kafanızda bir soru oluşabilir. İmplantasyon, genellikle yumurta döllendikten yaklaşık 1-2 hafta sonra oluşur. Yerleşme kanaması ise döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmaya çalıştığı süreçte meydana gelir. Çünkü bu tutunma bölgesinde bulunan bazı kan damarları parçalanır ve hafif bir kanama oluşur. Hamile kadınlarda görülen yerleşme kanaması, hamilelikte lekelenme olarak da bilinir.

Yerleşme Kanaması Adetten Kaç Gün Önce Olur?

Yerleşme kanaması yumurtlamadan yaklaşık 1 hafta sonra, adet kanamasından birkaç gün önce görülür. Ancak yerleşme kanaması her kadında görülmez. Hatta araştırmalara göre yerleşme kanaması üreme çağındaki kadınların yüzde 15-25’inde görülür.

Yerleşme Kanaması Belirtileri

Yerleşme kanaması adet kanamasıyla karıştırılabileceğinden yerleşme kanamasını ayırt edici bazı belirtilere dikkat edilmelidir. Yerleşme kanaması belirtileri şunladır:

Erken Kanama: Yerleşme kanaması genellikle adet döngüsünden birkaç gün önce görülür ancak bazı kişiler bu iki tür kanamayı karıştırır. Erken kanamanın yerleşme kanamasına işaret ettiğini bilin.

Renkli Bir Akıntı: Yerleşme kanaması rengi hafif pembe, çok koyu renkli veya siyaha çalan bir renktedir. Bu renkteki bir kanamanın yerleşme kanaması olduğunu düşünebilirsiniz.

Çok Hafif Kanama: Yerleşme kanaması hafiftir. Yerleşme kanaması yaşayanlar, birkaç saat lekelenme, bir nokta kadar veya sadece bir çizgi şeklinde akıntı yaşayabilirler.

Yerleşme Kanaması Ağrılı mıdır?

Yerleşme kanaması az da olsa bir kanama olması nedeni ile şüphesiz her ay görülebilen adet ağrısı gibi “Yerleşme kanaması ağrılı olur mu?” sorusunun akla gelmesine neden olur. Yerleşme kanaması her kadında olmasa da hafif ve geçici kramplar yaşatabilir. Bu kramplar adet sancılarına benzeyebilir.

Yerleşme Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Adet öncesi lekelenme hamileliğin en erken belirtisi olarak kabul edilebilir. Hatta bazı kadınlar yerleşme kanamasını ‘gününden önce adet olmak’ olarak ifade eder ve bu sebeple “gününden önce adet olmak hamilelik belirtisi” derler. Yerleşme kanamasıyla birlikte görülen diğer erken dönem hamilelik belirtileri şunlardır:

  • Yorgunluk
  • Baş dönmesi
  • Baş ağrısı
  • Ruh hali değişimi
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Kabızlık
  • Hassas ve şişmiş göğüsler
  • Koku hassasiyeti
  • İştah artışı veya kaybı
  • Artan vücut ısısı

Bu belirtiler her hamile kadında görülmez. Bazı kadınlar sadece tek bir semptom yaşayabilir, sadece lekelenme görebilir.

Yerleşme Kanaması Nasıl Olur?

“Yerleşme kanaması nasıl olur?” diye düşünüyorsanız bu kanamaların tipik özellikleri vardır. Yerleşme kanaması, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesi nedeni ile oluşan hafif kanamasıdır. Döllenmiş yumurta, daha önce bebeğin beslenmesi ve yaşamını sürdürebilmesi için kalınlaşmış, kan damarları artmış rahim duvarına ulaştığında, bu duvara yerleşebilmek amacıyla bazı enzimler salgılar. Tam bu esnada kan damarlarında hafif bir çatlama meydana gelebilir ve bu durum yerleşme kanaması dediğimiz durumu meydana getirebilir. 

Yerleşme kanaması embriyo rahim duvarına tutunmaya çalışırken oluşur. İmplantasyon kanaması çok hafiftir. İlk hamileliğini yaşayan kadınların yerleşme kanamalarının daha çok olabilme ihtimali vardır. Bazı durumlarda yerleşme kanamasına karın krampları, şişkinlik ve vajinal akıntı değişikleri eşlik edebilir. Hamilelik şüphesi taşıyorsanız implantasyon kanamasından sonra hamilelik testi yapabilirsiniz.

Yerleşme Kanaması Olduğunda Ne Yapılmalıdır?

Yerleşme kanaması bir hamilelik belirtisi olduğundan bu durumda hamilelik testi yapmanız uygun olabilir. Yerleşme kanamasında herhangi bir tıbbi müdahaleye ihtiyaç olmaz. Genellikle tehlikeli değildir. Yerleşme kanaması aslında embriyonun rahim duvarına tutunabildiğinin ve büyümeye başladığının göstergesidir. Yerleşme kanaması çekenler nadiren kanamanın artması, ağrılarının geçmemesi gibi durumlarda doktora başvurabilir.

Yerleşme Kanaması Kaç Gün Sürer?

Yerleşme kanaması genellikle birkaç saat ila birkaç güne kadar (1-2 gün) sürebilir. Kanama miktarı çok az ve genellikle pembe-kahverengi ped ya da iç çamaşırı üzerinde çizgi şeklinde görülebilir. Kırmızı ya da pembe şekilde başlayan kanamalar zamanla kahverengiye dönerek durabilir.

Yerleşme kanaması tedaviye gerek olmadan birkaç saat veya birkaç gün sonra kesilir. Ağır bir kanama ise adet kanaması belirtisidir veya gebelikle ilgili bir komplikasyona işaret edebilir. Bu süreçte tampon kullanılması uygun görülmez. 3 günden uzun süren kanamanın yerleşme kanaması olmadığını düşünebilirsiniz.

Yerleşme Kanaması ve Adet Kanaması Arasındaki Farklar

Yerleşme kanaması bazı kadınlar tarafından adet kanamasıyla karıştırılabilir. Bu farkı anlayabilmek için bazı ipuçları mevcuttur. Bu noktada kanın rengi belirleyici olabilir. Yerleşme kanamasının çıkışının uzun sürmesi kanın renginin daha koyu olması sonucunu doğurur.

Yerleşme kanamasının miktarı da ayırt edici olabilir. Genellikle çok hafif olan yerleşme kanamasında birkaç saat sürebilen bir lekelenme yaşanabilir. Sadece bir kan lekesi veya pembemsi veya kahverengimsi akıntı olabilir. Adet kanaması 3-8 gün kadar devam eden kırmızı renkli bir kanamadır. Bu süre zarfında hafiften şiddetliye doğru artan ve sonra azalarak kesilen bir kanama yaşanır. Adet kanamasındaki kan akışını kişi fark edebilir ama yerleşme kanaması bu kadar belirgin değildir. Adet kanamaları yoğundur ve bu kanamalar bazı kadınlarda pıhtılaşma veya jel şeklinde görülür. Yerleşme kanaması böyle yoğun bir kanama olmadığı için pıhtılaşma görülmez.

Gebelik şüpheniz varsa yerleşme kanaması hesaplayıcı olarak en son yaşanılan cinsel ilişkiyi düşünebilirsiniz. Cinsel ilişki üzerinden bir aydan fazla zaman geçtiyse yerleşme kanaması yaşama ihtimali düşüktür. Bunun için en iyi yol gebelik testi yapılmasıdır. Peki yerleşme kanamasından kaç gün sonra test yapılır? Hamilelik testlerinin yerleşme kanaması durduktan en az 5-6 gün sonra yapılması daha sağlıklı bir sonuç verir.

Hamilelikte yaşanan erken dönem belirtiler yine adet kanaması ile yerleşme kanamasının arasındaki farkı anlamada yardımcı olabilir. Sabahları yaşanan mide bulantısı ve koku hassasiyeti bu belirtilerden en yaygın ikisidir. Mide bulantısı ilk olarak daha çok keskin kokuya sahip parfüm, sarımsak, evcil hayvanlar ve ete karşı gelişebilir.

Adet sancıları adet kanaması ve yerleşme kanamasını ayırt etmede yine faydalı olabilir. Çünkü yerleşme kanamasındaki kramp yumurtanın rahim duvarına yapışmasıyla oluşur ve hafif hissedilir. Ama adet sancıları daha şiddetli hissedilir. Miyom, polip, çikolata kisti gibi durumlarda adet sancılarının şiddeti yüksektir.

Adet kanamalarında göğüs ağrısı yaşamayan kadınlar için göğüslerde hissedilen hassasiyet, bir hamilelik belirtisi olarak kabul edilebilir. Ruh hali ve yeme isteğindeki değişimler ise adet dönemlerinde de görülmesi nedeniyle hamilelik dolayısıyla yerleşme kanaması olarak ayırt edici bir özellik olarak kabul edilemez.

Hamilelikte hafif kanamalar olması normaldir. Hamilelikte kanama varsa hafif veya ağır mutlaka doktora gidilmelidir. Rutin muayene, rahim ağzı polipleri, cinsel ilişki veya vajinal enfeksiyondan kaynaklanan kanamalar olabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken şey; bu kanamaların tipi ve süresidir. Kanama hafifse uzun sürmez. Daha ağır kanamalar tıbbi müdahale gerektirir. Adet sancıları, kan pıhtıları, aşırı kanama gibi durumlarda mutlaka acile gidilmelidir. Mol gebeliği, dış gebelik ve düşük gebeliklerde bu tür kanamalar yaşanabilir. Düşükle adet kanaması arasındaki fark da kanamanın ağırlığından anlaşılabilir. Hamilelikte ağır ve sancılı bir kanama düşük kanaması olabilir. Polip ve miyom durumlarında da hamilelikte ağır kanamalar görülebilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Hamilelikte adet olunur mu, kaç gün sürer?

Özellikle düzensiz adet gören kadınların çekincesi arasında yer alan hamilelikte adet olunur mu sorusu sıklıkla araştırılır. Hamile kalmaktan korkan veya hamile olmayı isteyen kadınlar, yaşadıkları düzensiz adetlerde hamile kaldım endişesine kapılırlar. Bazen de hamile kalmış olmalarına rağmen yaşadıkları düzensiz kanamayı normal adet sanarak dikkate almayabilirler. Peki bu gibi durumlarla ne yapmalı? Hamilelikte adet olunur mu, kaç gün sürer? İşte tüm merak edilen soruların yanıtları…

hamilelikte adet olunur mu?

Hamilelikte adet olunması genellikle genetik olarak görülen bir durumdur. Eğer ailede birilerinin başına gelmişse sizin de başınıza gelebilir. Bu yüzden istenmeyen hamilelikler için her durumda tedbirli olmak, adet olsanız dahi korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tamer Sözen bu durumu şu şekilde açıklıyor;

Bazı kadınlar hamile kaldıktan sonra bir veya birkaç kere adet kanamalarının gerçekleştiğini ifade ederler. Gebelik meydana geldikten sonra adet görülmez, ancak kanama olabilir. Bu kanamalar gebeliğin başlangıcında oluşan implantasyon kanaması adı altında, lekelenme şeklinde embriyonun rahme yerleşmesine bağlı olarak görülebilir. Çoğu anne adayı da bu kanamaları adet kanamalarıyla bağdaştırmaktadır. Ayrıca gebelik sürecinde meydana gelen diğer kanamalar düşük riski nedeniyle görülebilir. Bunların da menstruasyonla bir ilgisi yoktur. Bu nedenle gebelik sürecinde meydana gelen kanamalarda mutlaka doktora başvurmanız önerilmektedir.

Hamilelikte adet kanaması kaç gün sürer?

Hamileliğin ilk 3 aylık sürecinde normal olarak değerlendirilen yerleşme kanaması ve benzeri türde yaşanan kanamalar, yaklaşık 6 ila 12 gün aralığında gerçekleşebilir. Kanamanın şiddeti ve süreklilik süresi kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Bu dönemde mutlaka doktora danışılmalı ve süreç sağlıklı bir şekilde doktor kontrolünle ilerletilmelidir.

Üstüne görme nedir?

Yeni gebe olan anne adaylarında görülen, adet kanamasından bağımsız yaşanan kanamalara Üstüne görme denilir. Kadınların son adet günü tarihinden sonra gebe olduğunun farkına varmadan, aşağı yukarı bir sonraki adet süresine denk gelen, adet kanamasına benzeyen bu nedenle adet görüldüğünü zannettiren bir durumdur. Bu kanama sanılanın aksine, anne adayının gebeliğine bağlı olarak yaşanmaktadır. Üstüne görme olarak adlandırılan bu kanama; gebelik döneminde rahim yatağında kendine yer edinmeye çalışan bebeğin, bölgede bulunan damarlara etkisiyle oluşmaktadır.

False

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır