keten tohumu faydaları ve kullanımı / Keten Tohumu Faydaları Nedir? Keten Tohumu Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar ve Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Faydaları Ve Kullanımı

keten tohumu faydaları ve kullanımı

Keten Tohumu Neye Yarar?

Keten tohumu, chia tohumu ya da kinoa gibi trend gıdalardan biri değil ama keten tohumu faydaları nedeniyle aslında beslenmenizde düzenli olarak tüketebileceğiniz bir ürün. “Keten tohumu neye yarar?” diye düşününce ilk olarak keten tohumunun omega 3 deposu olduğu akla gelir. Topraksı bir tada sahip bu kahverengi tohumlar, görünümüyle susama benzer. Bütün olarak tüketilmesi yerine kolay sindirilmesi ve besinin doğrudan bağırsaktan bütün olarak geçmemesi için öğütülmesi önerilir. Öğütülen keten tohumunun faydalarından yararlanıldığı söylenir.

Sağlıklı Yağ

Keten tohumu, sağlıklı yağ, lif ve antioksidan sağlayan bir besindir. Eski Mısır ve Çin’de yetiştirilen bu tohum, Asya’da binlerce yıldır Ayurveda tıbbının bir öznesidir. Keten tohumu kullanımı çeşitlidir. Yağı, unu, tozu, kapsülleri kullanılabilir. Geçmişten beri amaç; kabızlık, diyabet, yüksek kolesterol, kalp hastalığı, kanser veya başka hastalıklarda fayda sağlanmasıdır. Ancak keten tohumunun faydaları kadar zararları da olabilir. Çünkü bu besinle ilgili araştırılması gereken pek çok konu vardır. İşte keten tohumunun faydaları ve zararları…


Omega 3 Zengini

Keten tohumu, bitki bazlı bir omega 3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit (ALA) içerir. Dolaşım için faydalı olan bu asidin anti-inflamatuar etkisi bulunur. Yağ asitleri kemik kayıplarına neden olan osteoporoz ile savaşmada ve tip 2 diyabete karşı korumada etkilidir.

Keten Tohumunun Güç Sırrı

Keten tohumunun 2 çorba kaşığı bile 6 gram lif, gram bitkisel proteinin yanı sıra B grubu vitaminler, magnezyum, manganez, fosfor, bakır ve tiamin içerir. Magnezyum uyku ve ruh halini iyileştirirken, manganez kolajen üretimini destekleyerek cilt sağlığı ve kemik sağlığı üzerinde olumlu etki yaratır. Fosfor sayesinde hücrelerin oluşması ve kemiklerin korunması sağlanabilir. Bakır ise enerji ve kolajen üretimini destekler. Ayrıca vücutta oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri için gereklidir. Tiamin, enerji vererek sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur.

Antioksidan Deposu

Polifenol adlı antioksidanlardan zengin olan keten tohumu, bu sayede oksidatif strese karşı kanserden ve kalp hastalıklarından korur. Oksidatif strese maruz kalmamak; erken yaşlanma, Alzheimer ve Parkinson nörodejeneratif hastalıklar riskini düşürür.

Kolesterol Düşürmede Yardımcı

Keten tohumunda bulunan yağlar kalp sağlığını destekler. Bu yağlar kötü kolesterol (LDL) ve kan basıncını düşürmede, damar sertleşmesini ve felci önlemede etkili olabilir. Bir araştırmaya göre, düzenli olarak keten tohumu tüketmek LDL kolesterolü yüzde 20, toplam kolesterolü yüzde 15 düşürdü.

Sindirim Sistemini Destekler

Keten tohumu, hem çözünür hem de çözünmeyen lif içerir. Çözünür lifler, dışkıyı yumuşatır. Böylece bağırsaklarda kolay emilim sağlanmış olur. Çözünmeyen lifler ise atıkların bağırsaklarda kolay hareket etmesini sağlayarak düzenli sindirim için uyarıcı bir rol oynar. Bu iki tip lif, sağlıklı sindirim için birlikte çalışır. Toksinlerin ve fazla yağların vücuttan atılması bu lifler sayesinde olur.

Kansere Karşı Zırh Oluşturabilir

Keten tohumu, lignan içeriği sayesinde özellikle meme, kolon ve prostat kanserlerinin tümörlerinin gelişimini engellemede yardımcıdır. Bu bileşiklerin yeni kan damarları oluşturmasını ve büyümesini durdurabilecek gücü vardır. Bir araştırmaya göre, düzenli olarak keten tohumu tüketmenin meme kanseri riskini önlemi oranı yüzde 18’dir.

Kan Şekerini Dengeler

Keten tohumunun kan şekerini düşürmede de etkili olabileceğine dair araştırmalar mevcut. İnsülini iyileştiren bu besinin diyabeti önlemede de faydalı sağladığı öne sürülür.

Cildi İyileştirir

Keten tohumunun cilde faydaları keten tohumu yağı ile gözle görülür olarak fark edilir. Araştırmaya göre, keten tohumu yağı kullanan kadınların cilt hassasiyetlerinde önemli bir düşüş yaşanırken, cilt pürüzleri ve pullanma şikayetlerinde azalma olmuştur. Pürüzsüz ve nem dengesi sağlanmış bir cilt, keten tohumunun cilde faydaları arasındadır. Keten tohumu saça faydaları ile de bilinen bir besindir. Keten tohumundaki omega 3, saç köklerini beslerken kepek oluşumuna engel olup daha parlak bir görünüm verir. E vitamini içeriği ise kırılmalara dayanıklı ve nemini koruyan saçlara sahip olmaya yardımcı olur.

Tok Tutar

Protein deposu keten tohumundaki çözünür lifler, su ile birleştiğinde jel gibi bir kıvam alırlar. Bu da midenin boşalmasını geciktirir. Bu durum açlığın ötelenerek tokluk hissinin uzun süre devam etmesi anlamına gelir. Araştırmalarla, günde 2 kaşık keten tohumu tüketenlerde kilo kaybı ve bel çevresinde incelme olduğu saptanmıştır.

Kadınlar Neden Keten Tohumu Tüketmeli?

Keten tohumunun kadın sağlığı açısından da faydalarından bahsedilebilir. Hamile kalma ihtimalini artırabilir. Yumurtlamayı desteklerken hormonal dengesinin geri kazanılmasında yardımcıdır. Menopoz sonrası kadınlarda görülen kardiyovasküler hastalık riskini düşürebilir. Ayrıca menopozla birlikte başlayan sıcak basmalarına karşı keten tohumunun rahatlatıcı bir etkisi olabilir.

Veganlar İçin Besleyici

Bitkisel bir protein ve omega 3 yağ asidi kaynağı olan keten tohumu, vegan ve vejetaryenler için iyi bir besindir. Veganlar için yumurta yerine kullanılabilir.

Keten Tohumu Kullanımı Kimler İçin Sakıncalı?

Peki faydalarının yanı sıra zararları da olabilen keten tohumu kimler için sakıncalıdır? Özellikle hamileler ve emziren kadınların keten tohumu tüketmemeleri önerilir. Yüksek potasyum içeriği keten tohumunu böbrek hastalığı olanlar için olumsuz etkileyebilir. Kanser önlemede faydalı olsa da özellikle östrojen bağımlı kanser hastalarını fitoöstrojen içeriği ile nedeniyle keten tohumu tüketilmemelidir. Divertikülit hastalığı olanlar sadece keten tohumunu değil, hiçbir tohum bütün olarak yememelidir.

Keten Tohumu Nasıl Saklanmalıdır?

Keten tohumu toz haline getirildiğinde hava ile teması artacağı için çok hızlı oksitlenir. Bu yüzden bütün olarak tüketilmesi önerilir. Toz formunda tüketilirken mutlaka cam kavanozda saklanmalı ve küçük miktarlarda satın alınmalı, bekletilmeden tüketilmelidir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Keten Tohumu Faydaları – Keten Tohumu Faydaları Nelerdir, Ne İşe Yarar ve Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Sağlık açısından önemli ve faydalı bit bitki olan keten tohumu 2 metre boyuna kadar ulaşabilir. Yiyecek ve çay olarak tüketiminin aksine genel de keten tohumu yağı olarak kullanımı bilinir. Ancak keten tohumu kullanımın vücudun güçlenmesinde olumlu etkileri olduğunu bilinmektedir. Lif oranı en yüksek bitkilerden biri olan keten tohumu hakkında bilmeniz gereken her şey yazımızda…

KETEN TOHUMU NEDİR?

Akdeniz'de yetişen ve 2 metreye kadar uzayabilen keten bitkisinden keten tohumu elde edilir. Türkiye'de de üretilen keten tohumunun bileşenlerinde protein, linamarin ve Omega 3 yağı bulunur.

KETEN TOHUMU FAYDALARI

  • Yüksek lif oranı ile keten tohumu zayıflamak isteyen kişiler tarafından tüketilebilir. Tokluk hissi sağlayan bu bitki aynı zamanda kan şekerini düzenleyen bir etkiye sahiptir.
  • Metobolizmanın hızlı çalışmasını sağlar.
  • Kabızlık sorununa iyi gelir.
  • Bağırsakları düzenler.
  • Antioksidan içeriği sayesinde vücudun bağışıklık sisteminde koruyucu bir duvar görevi görür.
  • İçeriğindeki e vitamini ile tırnak ve saç gibi cilt hastalıklarına da iyi gelir. Tırnak kırılmaları ve saç dökülmelerini engeller. Sivilce ve egzama tedavisinde de iyileştirici etkisi bulunur.
  • Kanser tedavisi sırasında da tüketildiğinde olumlu etki sağlar.
  • Kan basıncı ve tansiyonu düzenler.

KETEN TOHUMU NASIL KULLANILIR?

Farklı kullanım şekilleri olan keten tohumunun en çok tavsiye edilen hali filizlenmiş keten tohumudur. Islatılan keten tohumları filizlendiği takdirde içeriğindeki fitik asidi ortaya çıkar. Aynı zamanda mineral emilimi de yükselir. Keten tohumunu filizlenmesi için yapılması gereken ılık su içerisinde 10 dakika bekletmektir. Soğuk suda filizlenme yapmak isteyenler için bekleme süresi 2 saattir.

KETEN TOHUMU NASIL TÜKETİLİR?

Keten tohumu dört farklı şekilde tüketilebilir.

Taneli keten tohumu: Keten tohumunu taneli versiyonda kullanmak isteyenler, 2 yemek kaşığı ıslatıp beklettikten sonra salata ve yoğur ile tüketebilir. Taneli şekilde tüketilen keten tohumları sindirim sorunları için olumlu sonuçlar verir.

Sıvı keten tohumu: Keten tohumunun gün içerisinde en çok kullanılan hali sıvı tüketimdir. Keten tohumu çayı ile günden 1 fincan tüketim yapabilirsiniz.

Öğütülmüş keten tohumu: Keten tohumu havanda öğütülerek salata, yoğurt ve yemeklerde kullanılabilir. Demleme tekniğinde de öğütülmüş keten tohumları daha iyi sonuçlar verir.

Yağ keten tohumu: Keten tohumunun kullanıldığı versiyonlarından biri de yağdır. Keten tohumu yağı aktar ve baharatçılarda satılır. Bu yağdan günde 1 tatlı kaşığı direkt olarak içilebilir. Bunun yanı sıra su içerisine eklenerek de tüketilebilir.

KETEN TOHUMU NASIL YENİR?

Keten tohumu direkt olarak tüketilmemelidir. Su içerisinde filizlendirilerek, ezilerek yemeklere eklenerek yenilebilir. Bunun yanı sıra çay olarak da içilebilir.

KETEN TOHUMU TARİFLERİ

Keten tohumu ile pek ok içecek ve yiyecek tarifleri yapılmaktadır. Keten tohumu ile tatlı gronolalar yapılabilir. Bunun yanı sıra keten tohumunu ekmek ve börek tariflerinde kullanabilirsiniz. Kurabiye hamuruna da eklenerek keten tohumu tüketimini gerçekleştirebilirsiniz. Sağlıklı salatalarda da keten tohumunu kullanılabilir.

KETEN TOHUMU ZARARLARI

Keten tohumunun bilinen bir zararı yoktur. Ancak aşırı tüketimde bazı yan etkiler bulunur. Keten tohumu bazı kişilerde şişkinliğe yol açarak mide sorunları yaşamanıza yol açabilir. Gaz ve ishal de aşırı kullanımda görülen etkilerdendir. Diyet beslenme programlarında da tüketilmesi önerilen keten tohumu fazla miktarda kullanılırsa yüksek bir iştahsızlığa yol açar ve hormon bozukluklarına neden olur.

Giriş Yap/Üye Ol

Sağlıklı gıda arayışlarımızla her geçen gün yeni bir seçenekle tanışır olduk.
Keten bitkisinin meyvelerinden elde edilen keten tohumu da o seçeneklerden
biri. Ülkemizde de bolca yetişebilen bu bitki; linamarin, protein ve sabit yağlar
bakımından oldukça zengin. Siz de beslenmenizde bitkisel seçeneklere ağırlık
veriyorsanız keten tohumu, tanışabileceğiniz en şifalı gıdalardan biri olabilir.
Peki, keten tohumu nasıl kullanılır? Keten tohumunun insan sağlığına olan
faydaları nelerdir?
Yazımızın detaylarında keten tohumunu daha yakından tanıyabilir, bundan
sonra ondan bolca kullanmayı hedefleyebilirsiniz. Gelin, detaylara birlikte
bakalım…

1. Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Keten tohumunun en önemli özelliklerinden biri, sağlıklı bir yağ içeriğine sahip
olmasıdır. Bu özeliği sayesinde vücuttaki zararlı yağların atılmasına katkıda
bulunur ve kişinin kilo verme sürecini kolaylaştırır. Aynı zamanda uzun süren
tokluk hissi sağlamasıyla kişinin diyet boyunca aç hissetmesini önler.


2. Kanserden Korunmaya Yardımcı Olur

Çağımızın en tehlikeli hastalıklarından biri olan kansere karşı düzenli olarak
keten tohumu tüketimiyle savaş açabilirsiniz. İçeriğindeki lignan isimli kanser
karşıtı madde sayesinde bağışıklık sisteminizin güçlenmesini sağlayarak size
dirençli bir bünye hediye eder.


3. Kolesterolü Düşürmeye Yardımcı Olur

Yüksek kolesterol, başta genetik ve beslenme gibi sebeplerle en yaygın olarak
görülen rahatsızlardan biridir. Özellikle kalp ve damar sağlığını tehdit ederek
kişinin sağlıklı bir yaşam sürmesini zorlaştırır. Siz de yüksek kolesterol
derdinden muzdaripseniz ve her ne yaparsanız kolesterolünüzün
düşmediğinden şikâyet ediyorsanız hayatınızda keten tohumuna daha çok yer
verebilirsiniz. Keten tohumu, içeriğindeki omega-3 yağ asitleri ve birçok faydalı
madde sayesinde kolesterolünüzü dengelemenize yardımcı olur.

Sağlıklı Yaşam
4. Enerjik Olmanıza Yardımcı Olur

Mevsimsel değişiklikler, yoğun bir iş temposu, psikolojik yorgunluk gibi birçok
sebepten dolayı kendimizi bitkin hissedebiliriz. İşte, tam da böyle zamanlarda
keten tohumu en etkili ilaçlardan biri olabilir. Birçok vitamin bakımından
zenginliği sayesinde ihtiyacınız olan enerjiyi sağlayan keten tohumu, gün boyu
zinde kalmanıza yardımcı olur. Siz de keten tohumunu özellikle kahvaltılarda
kullanarak güne daha enerjik bir şekilde başlayıp devam ettirebilirsiniz.


5. Kabızlığı Önlemeye Yardımcı Olur

Yanlış beslenme, gün boyu hareketsiz kalma ya da çeşitli rahatsızlıklar gibi
sebeplerle kabızlık; birçok insanın yaşadığı, rahatsızlık verici problemlerden
biridir. Siz de kabızlığa karşı etkili bir çözüm önerisi arıyorsanız keten
tohumuyla hemen tanışabilirsiniz. Keten tohumu; bağırsak düzenliliğini
arttıran, güçlü bir lif kaynağı olma özellikleriyle kabızlıktan kurtulmaya yardımcı
olabilir; ancak kullanılan doz çok önemlidir. Bazı durumlarda ishale neden
olabileceği de unutulmamalı, kullanım için mutlaka doktora danışılmalıdır.


6. Keten Tohumunu Kimler Kullanmamalıdır?

Birçok faydası bulunan keten tohumu aşağıda belirtiğimiz özelliklere sahip olan
insanlar için tehlikeli olabilmekte ve mutlaka bazı kişilerin doktora danışması
önerilmektedir.
&#; Hamile ya da emzirme dönemindeki kadınlar
&#; Keten tohumuna karşı alerjisi olanlar
&#; Kolesterol düşürücü ilaç kullananlar
&#; Alerji ya da iltihap ilacı kullananlar
&#; Kan sulandırıcı kullananlar


7. Keten Tohumu Nasıl Kullanılır?

Keten tohumunun faydalarını öğrendik, sıra geldi onu düzenli olarak
kullanmaya; peki nasıl? İşte, keten tohumunu kullanma önerileri:
&#; Öncelikle çiğ ya da henüz olgunlaşmamış keten tohumunun toksin
içerebileceğini unutmamalı ve onu çiğ olarak tüketmemenin daha faydalı
olacağını unutmamalısınız.
&#; Keten tohumunu kahvaltılık gevreklere, salatalara, yoğurtlara, smoothie,
krep ya da tatlı gibi birçok tarife ekleyerek kullanabilir; ömrünüze sağlık
katabilirsiniz.
&#; Keten tohumunu tane, yağ ya da öğütülmüş halde kullanabilirsiniz. Tane
ya da öğütülmüş haldeki keten tohumunu ıslattıktan sonra yiyeceklere
karıştırabilir; yağ haldeki keten tohumunu günde bir tatlı kaşığı olacak
şekilde yemeklerde ya da ekmek üzerinde tüketebilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir