ağızdaki kötü tat nasıl geçer / Ağız Tadı Bozukluğu Nasıl Geçer - Spor ve Beslenme

Ağızdaki Kötü Tat Nasıl Geçer

ağızdaki kötü tat nasıl geçer

Ağızda kötü tat belirtileri, sebepleri ve çözüm yolları

Dünya çapında insanların %25’inin kronik ağız kokusundan muzdarip olduğunu biliyor muydunuz? Kokan bir nefes ağzınızdaki kötü tadın pek çok sebebinden birisi olabilir. Bu tat ve nefes değişimlerini neyin tetiklediğini merak mı ediyorsunuz? Uzun bir gece uykusu, kötü ağız hijyeni, enfeksiyonlar ve hatta sarımsak gibi bazı gıdaların tüketimi ağzınızdaki kötü tadın çok uzun süre kalmasına sebep olur. Bu sorunun üstesinden tamamen gelmek isterseniz bazı beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerine ihtiyacınız olacak.

Ağızdaki Kötü Tadın Sebebi Nedir?

Dişinizi fırçaladıktan sonra bile ağzınızda kötü bir tat kalıyorsa bunun sebebi şunlar olabilir:

Oral Sebepler

• Kötü ağız hijyeni ve diş problemleri
• Kuru ağız
• Pamukçuklar

Enfeksiyonlar

• Sinüzit, soğuk algınlığı, bademcil iltihabı gibi solunum enfeksiyonları
• Hepatit
• Hamilelik
• Menopoz
• Asit reflü

İlaç ve Takviyeler

• Besin ve vitamin takviyeleri
• Antihistaminler, diyabet ilaçları, oral doğum kontrol ilaçları, antibiyotikler, antidepresanlar gibi ilaçlar

Kanser Tedavisi

• Kemoterapi
• Radyasyon terapis

Nörolojik Rahatsızlıklar

Beyni etkileyen şu rahatsızlıklar gibi rahatsızlıklar:

• Beyin tümörleri
• Bunama
• Kafa yaralanması veya travması
• Epilepsi

Ağzınızda kötü bir tat varsa, genelde altta yatan sebebe bağlı olarak aşağıdaki belirtileri de yaşayabilirsiniz.

İşaret ve Belirtiler

Oral problemler yaşayanlarda belirtiler şöyle olabilirler:

• Ağız kokusu
• Şişen diş etleri
• Ağızda kızarmış ve şişmiş dokular
• Diş hassasiyeti

Ağızlarında kötü bir tat olanlarda ortaya çıkabilecek diğer belirtiler ise şöyle:

• Bulantı
• Kusma
• Tat duyusu kaybı
• Yeme zorluğu
• İshal
• Ağız kokusu

Bu belirtiler asit reflü, hepatit, solunum yolu enfeksiyonları ve ağızdaki pamukçuklardan kaynaklanıyor olabilirler.

Ağızdaki kötü tat iştahı da etkileyebilir ve beslenme eksikliğine sebep olabilir, bu nedenle bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Bazı etkili ev reçeteleri şöyle:

Ağızdaki Kötü Tadı Gidermek İçin Ev Reçeteleri

Elma Sirkesi

1 yemek kaşığı elma sirkesini 1 bardak ılık su ile karıştırın ve biraz bal ekleyip için. Günde bir defa yapmalısınız.
Elma sirkesi asidiktir. Ağızdaki pH dengesinin tekrar oluşmasını sağlar ve ağız sağlığına iyi gelir. Bu reçete aynı zamanda salya üretimini de arttırarak kötü tadın gitmesine yardımcı olur.

Yemeklik Soda

1 çay kaşığı yemeklik sodanın içine bir kaç damla limon suyu damlatın. Bu macunu günlük dişlerinizi fırçalamak için kullanın. Günde bir defa uygulayabilirsiniz.

Yemeklik sodanın alkali doğası ağızdaki pH dengesinin onarılmasını sağlar. Ayrıca soyucu özellikleri sayesinde dil ve dişteki plak kalıntılarının yok olmasını sağlar, bu da kötü koku ve tata engel olur.

Yağ Çekme

1 yemek kaşığı hindistan cevizi veya susam yağını ağzınıza alın ve 10-15 dakika ağzınızda çevirin. Daha sonra yağı tükürüp dişlerinizi fırçalayın. Her sabah yapmalısınız.

Yağ çekme işlemi plakların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur ve ağız problemlerine çare olabilir, böylece onlardan kaynaklanan kötü tadın ortadan kalkmasını sağlar.

Sıcak Tuzlu Su

1 çay kaşığı tuzu 1 bardak sıcak suya katın ve güzelce karıştırıp ağzınızı bununla durulayın. Günde 2-3 defa yapın.
Tuzun doğal antiseptik özellikleri ağızda kötü bakterilerin birikimini önler. Ağzınızı tuz karışımı ile düzenli olarak temizlemek ağızdaki kötü tat ve kokuların giderilmesini sağlayabilir.

Oksijenli Su

1 yemek kaşığı %3 oksijenli su ile 2 yemek kaşığı suyu karıştırın. Yumuşak bir diş fırçasını bu karışıma batırın ve diliniz ile ağzınızın içini bu karışım ile nazikçe fırçalayın. Günde bir defa yapmalısınız.
Oksijenli su çok iyi bir bakteri karşıtıdır ve ağızdaki garip tada sebep olabilecek zararlı ağız bakterilerine karşı mücadele eder. Bu bakterileri ortadan kaldırarak sağlıklı bir ağız ortamı yaratır.

Aloe Vera Suyu

1 çay kaşığı taze aloe vera suyunu ağzınıza alın ve 5 dakika kadar ağzınızda çevirin. Sonra tükürün. Bunun yerine yarım bardak aloe vera suyu da içebilirsiniz. Günde iki defa yapın.

Aloe vera suyunun mikrop ve inflamatuvar karşıtı özellikleri oral enfeksiyonların iyileşmesine yardımcı olur ve ağızdaki kötü tat ile kokuların giderilmesine yardımcı olur.

Zerdeçal

Yarım çay kaşığı zerdeçal tozunun içine bir kaç damla limon suyu damlatın ve oluşan macunu dil ve ağız içine güzelce sürün. Ağzınızı daha sonra ılık su ile durulayın. 2 hafta boyunca günde bir defa yaparak istenen etkileri elde edebilirsiniz.

Zerdeçalın içinde güçlü bir antibakteriyel olan curcumin bulunur ve bu da ağızdaki tüm zararlı bakterilerin ölmesini sağlar, ağız sağlığını iyileştirir ve kötü tadı ortadan kaldırır.

Limon

1 limonun suyunu 1 bardak sıcak suya sıkın ve bu karışımı ağzınızı durulamak için kullanın. Bir hafta boyunca günde bir defa yaparak sonuçları görmeye başlayabilirsiniz.

Limondaki C vitamini ağızdaki pH dengesini sağlar. Limonun bakteri karşıtı özellikleri de patojenleri kovar ve böylece gelecekte ağız sorunları yaşanmasını engeller.

Yeşil Çay

Yeşil çayın bir çay kaşığı kadarını bir bardak suya katın ve 5 dakika kadar kaynatın. Daha sonra süzdürüp biraz soğumasını bekleyin. Biraz bal ekledikten sonra hemen tüketin. Tüm faydalarını elde etmek için günde en az iki defa tüketmelisiniz.

Yeşil çay ağız problemlerine çok iyi gelir. Ağız sağlığını iyileştirmenin yanında ağızdaki kötü tat ve kokuların da giderilmesini sağlar.

Tarçın

Yarım yemek kaşığı tarçın tozu ve yarım limonun suyunu bir bardak sıcak suya katın. İyice karıştırıp bu karışımı ağzınızı düzenli olarak durulamak için kullanın. Alternatif olarak tarçın tozu yerine bir iki damla tarçın öz yağı da kullanabilirsiniz. Günde 2-3 defa yapmalısınız.

Tarçın ağzıdaki kötü tadın giderilmesini sağlayan bir diğer çözüm ve bunu antibakteriyel özellikleri sayesinde yapıyor. Ağızdaki patojenleri ortadan kaldırarak genel sağlığı ve ağız sağlığını iyileştirebiliyor.

Sağlığınızda beslenme tercihleriniz de büyük rol oynar. Bunlar ağızdaki kötü tadın giderilmesi için de önemlidirler. Bu nedenle ev reçetelerine ek olarak aşağıdaki diyet önerilerini de dikkate almalısınız.

Ağızdaki Kötü Tattan Kurtulmak İçin Ne Yemeli?

Ağzında kötü bir tat olanlar genelde kötü bir tat duyusuna sahiptirler ve belli gıdalara karşı toleransları olmayabilir. Etkilenen kişilerin tolerans gösterdikleri bazı gıdalar şöyle olabilir:

• Taze meyve suları (portakal veya limon)
• Yumurta, balık, fıstık ezmesi, baklagiller, yoğurt ve dondurma gibi süt ürünleri
• Sert şekerlemeler

Etkilenen kişiler baharatlı, şekerli ve yağlı gıdalardan uzak durmalılar.

Ağızda tekrar kötü tadın oluşmasına engel olmak için aşağıdaki ipuçlarını dikkate almalısınız.

Önleme Yolları

• Dişleri günlük fırçalayın ve diş ipi kullanın.
• Ağzınızı düzenli olarak yıkamak için ağız suyu kullanın.
• Salya üretimini desteklemek için şekersiz sakız çiğneyin.
• Yeterince su için.
• Alkol ve kafein tüketimini sınırlandırın.
• Tütün tüketimini bırakın.

Ağızda yoktan yere ortaya çıkan kötü aromalar çok endişe sebebi olmasalar da, potansiyel olarak sağlıksız kilo vermeye ve besin eksikliklerine sebep olabilirler. Bu nedenle rahatsızlığı olabildiğince erken ortadan kaldırmak önemli. Eğer iyileşme görmezseniz, bir an önce bir doktora görünmelisiniz.

Dr. Josh Axe

Ağızda Acı Tadın Tedavileri

Ağızda acı tat bazen önemsiz sebeplerle geçici olarak ortaya çıkar. Bazense sinir hasarı ve ilaç kullanımı gibi daha ciddi nedenleri olabilir. Disgözi olarak da bilinen bu şikayette ağızda her daim baskın bir tat bulunur ve bu tat buruk, çürük, metalik gibi sıfatlarla tanımlanır. Bir şey yerken bile gitmeyen bu his yenilen her şeyin aynı tatta olmasına yol açar ve hayat kalitesini düşünür. Peki ağızda acı tadın tedavileri nelerdir?

Uygulanacak tedavi genellikle durumun altında yatan ve çok çeşitli olabilen sebeplere göre değişecektir. Öncelikle doktor diğer belirtileri sorarak, ilaç kullanımını öğrenerek ve gerekirse testler yaparak teşhisi koyar. Bazen sinüs enfeksiyonları ve soğuk algınlığı gibi basit hastalıklarda ağızda acı tat görülebilir. Bu durumda hastalığın kendi kendine geçmesi beklenebilir ve belirtileri hafifletecek dekonjestan gibi ilaçlar kullanılabilir. 

Bazı antibiyotiklerin, kalp damar ilaçlarının, bakır, demir, çinko içeren takviyelerin ve lityum ilacının kullanımı ağızda acı veya buruk bir tat bırakabilir. Bu durumda doktorunuz ilaç kullanımınızla ilgili bir güncelleme yapabilir ya da alternatifler önerebilir.

Ağızda acı tadın tedavileri arasında evde uygulanabilecek yaşam tarzı değişiklikleri de vardır. Örneğin diş ve ağız hijyenine daha çok dikkat edilebilir. Düzenli diş fırçalamak, diş ipi ve antibakteriyel ağız gargarası kullanmak faydalı olacaktır. Bu sayede ağzın içinde daha sağlıklı bir ortam yaratılmış olur. 

Ağız kuruluğu ağızda acı tadın nedenleri arasındadır. Çünkü tükürük ağızdaki bakteri oranını kısıtlar, yokluğunda ise bakteriler çoğalabilir. Şekersiz sakız çiğnemek ağızda tükürük üretimini tetikler. Böylece ağzınızın kurumasını önlemiş olursunuz. Gün içinde bolca sıvı tüketmek de bunun bir yoludur. 

Ağızda acı tadın tedavisi reflüyü azaltmakla ilgili de olabilir. Çünkü reflü durumunda yemek borusundan tırmanan mide asidi ağızda buruk bir tat bırakmaktadır. Bazı kişilerde yağlı ya da baharatlı, acı yemekler yemek reflüyü artırır. Gece yatmadan kısa süre önce yemek asidin ağza gelmesine neden olabilir. Tütün ürünleri ve alkol tüketimi reflüyü artıran alışkanlıklar arasındadır.

Bazı kişilerde bir bardak suya katılmış bir çay kaşığı karbonatla ağzı çalkalamak ağızda acı tat şikayetine karşı etkili olabilir.

Op. Dr. Aytuğ ALTUNDAĞ

Sayın Hocam, ben Ankara'da yaşıyorum. Yaklaşık 20 gün önce 3 adet alt çene sağ arka azı dişlerime dolgu yaptırdım. Diş dolgusuna başlamadan Diş H... devamı

Ağızda Acılık Neden Olur Nasıl Giderilir Ne İyi Gelir?

Şimdiye kadar hiç ağzınızda, acı veya asidik tat ile uyandınız mı?  Ağızda acı tat diş eti iltihabından B12 eksikliğine kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilen sık karşılaşılan bir durumdur. İşte ağız acılığı yaşamanıza neden olabilen sebepler

Enfeksiyonlar

Ağız hijyenine dikkat etmemek yani dişlerini fırçalama alışkanlığının olmaması, diş eti hastaları ve, diş enfeksiyonu, dişeti iltihabı gibi diş problemleri ağızda metalik tada neden olabilir. Enfeksiyon antibiyotiklerle tedavi edilir. Enfeksiyon geçince ağızdaki acı tat da geçecektir.

Bazı ilaçların Yan Etkileri

Bazı ilaçlar özellikle kalp ve psikiyatrik sorunları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar, antibiyotikler, ve vitamin ilaçları da yan etki olarak ağızda acı tada neden olabilir. Bu ilaçlar arasında lityum, tetrasiklin ve allopurinol  gibi antibiyotikler bulunmaktadır.

Vitamin ve Takviyelerin Yan Etkisi

Multivitaminler ve prenantal vitaminlerde ağızda acı tada yol açabilen çinko, bakır ve krom gibi ağır metaller bulunur. Kalsiyum ve demir takviyeleri de aynı etkiye sahiptir. Takviyeler ve vitamin hapları vücutta emildikten sonra bu metalik tat kaybolur. Yüksek dozda vitamin aldıysanız, uzun süre devam edebilir.

Sigara Ve Solunan Diğer Maddeler

Sigara içmek damak tadınızı etkileyip, ağızda acı tada sebep olabilir. Kauçuk toz, benzin veya benzen gibi bazı çevresel kimyasalları teneffüs etmek de ağızda acı tadın nedenlerindendir.

Reflü

Mide asitleri yemek borusuna kadar taşıdığında ağzınızda acı bir tat ve kötü bir nefes bırakarak asit reflü oluşturur.

Gebelik

Gebelik aşamalarında, hormonal dengesizlikler kusma veya bulantı nöbetleri ağızda metalik kötü bir tat bırakabilir. Bu durum gebeliğin ilk 3 ayında yaygın şekilde görülür. Zencefil, limon ya da nane aromalı şeker yemek kötü tadı temizler.

Ağızdaki acı tadın diğer nedenleri şunlardır;

  1. Grip, nezle gibi soğuk algınlığı geçirme
  2. Ağız kuruluğu
  3. Alerji
  4. Tükürük salgısı enfeksiyonları
  5. Çinko
  6. B12 vitamini eksikliği
  7. Burun içinde polip bulunması
  8. İltihaplı üst solunum yolları
  9. Sjögren sendromu
  10. Bell paralizisi gibi otoimmün hastalıklar
  11. Yaralanmalar ve travmalar
  12. Kafa, sinir, ağız ve burun yaralanmaları
  13. Kulak, burun, diş veya boğaz cerrahisinde kullanılan malzemeler, boyun ya da kafa radyasyon terapisi ağızda acı bir tada yol açabilir.

Ağız Acılığı Nasıl Geçer? Evde Doğal Tarifler

Öncelikle yapmanız gereken Dahiliye doktoruna başvurup gerekli tahlilleri yaptırmak ve bu acılığın ciddi bir nedenden olup olmadığını tespit ettirmektir.  Doktor bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Ağızda acılığın geçmesi için evde uygulabileyeceğiniz doğal yöntemler şunlardır;

Karbonat Kullanın

Diş macununu fırçaya sürmeden önce fırçaya yarım tatlı kaşığı karbonat ekleyin. Dişlerinizi ve dilinizi yaklaşık 1,5-2 dk fırçalayın. Günde iki kez dişlerinizi fırçalayın ve bakteri birikimi oluşumunu önlemek için diş ipi kullanın. Karbonatlı yönteme haftada 1-2 kez devam edin, her gün karbonat, diş mineninizi yıpratır.

Dil temizleme aparatı kullanın.

Hafifçe bastırarak dilin arkasından önüne doğru nazikçe dil temizleme apatını kullanın.

  1. Marketlerde ve eczanelerde satılan ağız gargarasını kullanın.
  2. Reflü ve hazımsızlık da ağzınızda kötü bir tat bırakabilir. Bu tür durumlarda, kötü tadı temizlemek için reçetesiz antiasit satın alabilirsiniz.
  3. Kabuk tarçın veya kuru karanfil çiğneyin.
  4. Narenciye meyveler yiyin, narenciyeler tükürük üretimini artırarak ağızdan acı tadı temizler. Limonlu su, portakal suyu da işinizi görecektir.
  5. Nane çiğneyin.
  6. Ağızdan bakterileri atmak için günde 8-10 bardak su için.

Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir Nasıl Giderilir? Kesin Çözüm Bitkisel Tarifler Tıklayınız 

Hamilelikte Ağız Tadı Neden Değişir, Nasıl Normale Döner? Tıklayınız

Ağız Uyuşması Neden Olur, Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gitmeli? Tıklayınız

Ağız kokusu neden olur? Ağız kokusu nasıl önlenir?

Ağız kokusu diş sağlığı alışkanlıklarından kaynaklanabilir ve diğer sağlık sorunlarına da işaret edebilir. Ağız kokusu tedavisi, sorunun temel nedenine bağlıdır.

AĞIZ KOKUSUNUN NEDENLERİ NELERDİR?

Günlük olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi ve gargara kullanılması ağız bakımı açısından son derece önemlidir. Fırçalanmayan, diş ipi ve gargara kullanılmayan dişlerde gıda parçacıkları ağızda kalabilir. Dişlerin arasında kalan yemek artıkları, diş etlerinin çevresinde ve dilde bakteri üremesine neden olur ve bu durumda nefesin kötü kokmasına yol açar.

Antibakteriyel ağız gargaraları kokuyu azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca takma dişler de kokuya neden olan bakteri ve yiyecek parçacıklarının uygun şekilde temizlenmemesi durumunda kötü kokuya neden olabilir.

Kalıcı ağız kokusu veya ağızda kötü bir tat, diş eti (periodontal) hastalığının bir işareti de olabilir. Dişlerdeki plak birikimi ve diş etlerini tahriş eden toksinler diş eti hastalıklarına sebep olabilir.

Eğer ağız kokusu diş eti hastalığından kaynaklanıyorsa en kısa sürede tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen diş etline bağlı rahatsızlıklar diş ve çene kemiğine zarar verebilir.

Ağız kokusunun (halitoz) diğer nedenleri şunlardır:

Sinüzit

Bademcik iltihabı

Alkol kullanımı

Burun ve burun eti rahatsızlıkları

Ağıziçi mantar enfeksiyonları

Diş çürükleri (oyuklar)

Mide ve bağırsak sistemleri hastalıkları

Uzun süreli açlık

Sigara ve tütün ürünleri

Ağız kuruluğu

Diyabet

Böbrek rahatsızlıkları.

AĞIZ KOKUSU (HALİTOZ) NASIL GİDERİLİR?

Ağız hijyenini rutine bağlayarak günlük olarak yapmak nefesin temiz ve taze kokmasını sağlamaktadır. Ağız hijyenini sağlamak için bu kurallardan yararlanabilirsiniz:

Ağzınızı kurutabileceklerinden alkol, kafein ve tütün ürünlerinden kaçının.

Meyve ve sebze tüketimini artırın. Elma, havuç, kereviz ve diğer sert meyve ve sebzeler, ağızdaki kokuya neden olan plakları ve yiyecek parçacıklarını temizlemeye yardımcı olmaktadır.

Günde iki kez, en az iki dakika olacak şekilde fırçalayın, günde bir kez diş ipi kullanın. Dil kazıyıcı da bakterilerin temizlenmesinde etkili olmaktadır.
Alkolsüz antibakteriyel gargara kullanın.

Her altı ayda bir olacak şekilde kontroller ve temizlik için diş hekiminize görünün.

AĞIZ KOKUSU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Ağız kokusunun temelinde yatan neden ağız hijyeninin tam sağlanamaması olabilir. Bu durumda dişlerin günlük temizliğini en iyi şekilde gerçekleştirmek ve diş ipi, gargara kullanmak gibi basit yöntemler işe yarayabilmektedir.

Florürlü diş macunu kullanarak günde 3 defa ve en az 2 dakika olacak şekilde dişler fırçalanmalı, her yemekten sonra, diş aralarında kalan yemek artıkları diş ipiyle temizlenmeli ve gerekirse antibakteriyel ağız gargaraları kullanılmalıdır.

Diş bakımının yanı sıra, dil üzerinde bulunan bakterileri temizlemek için özel olarak üretilen dil temizleme fırçalarıyla gün içerisinde dilde biriken bakterileri de temizleyebilirsiniz. Protez diş kullanılıyorsanız, gece çıkarılmalı ve ertesi gün takılmadan önce iyice temizlemelisiniz.

Ağız kokusu eğer dişlerdeki çürük veya diş etlerindeki enfeksiyon sebebiyle gelişiyorsa, diş hekimi tarafından en uygun tedavi yöntemleri uygulanarak ağız kokusu tedavi edilebilir. Diş taşları da ağız kokusuna yol açan bir diğer faktörler arasındadır ve senede bir defa temizletilmesi gereklidir. Sağlıklı bir kişinin yılda iki defa ağız ve diş muayenesi yaptırması önerilmektedir.

Gün içerisinde az su tüketimi de ağız kokusuna sebep olabilecek faktörler arasında yer almaktadır. Su içimi, tükürük üretimini uyarır ve bu da ağız içinde yer alan bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca kişi sigara içiyorsa, sigarayı bırakmakta ağız kokusunda önemli bir rol oynamaktadır.

Ağız ve diş sağlığı iyi bakımı yapılmasına rağmen ağır kokusu kaybolmuyorsa o zaman altta yatan diğer sebeplere bakılabilir.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir