iki elin uyuşması / Ellerinizde Ağri ve Uyuşma Varsa… | Hizmet Hastanesi

Iki Elin Uyuşması

iki elin uyuşması

El Uyuşması Nedir?

Bir elde veya her ikisinde birden hissedilen uyuşukluk hissi yaygın bir sorundur. Bu problem elin bütününde, avuç içinde, elin üst kısmında veya parmak uçlarında hissedilebilir. Uyuşma ile birlikte yanma ve hissizlik gibi şikayetlerde meydana gelebilir. Bu rahatsızlık yazı yazma, araç tutma gibi faaliyetlerde veya günün herhangi bir anında kendiliğinden oluşabilir. Ellerde yaşanan uyuşma birçok farklı nedenden dolayı gelişebilir. En sık rastlanan el uyuşması etkeni bilekçe ve dirsekte oluşan sinir sıkışmalarıdır. Genellikle karpal tünel sendromundan kaynaklanır. Ayrıca; kas spazmı, diyabet, beyin damar sıkışmaları, B12 eksikliği, multipl skleroz, tiroit bezinin az veya çok çalışması gibi problemlerden dolayı da olabilir.

El Uyuşması Belirtileri Nelerdir?

Birçok çeşitli sebepten dolayı oluşan el uyuşmasında farklı semptomlarda birlikte oluşabilir. Bu belirtiler sorunun neden kaynaklandığına yardımcı olan detaylardır. El uyuşmasını yaşayan bireyde şu semptomlarda görülebilir:

  • Karıcalanma
  • Yanma
  • Ağrı
  • İğne batması gibi his
  • Elleri hissedememe

Yukarıda şikayetler kişiden kişiye göre değişebilir. Bu yüzden sorunun ne olduğunun kesin teşhisi için uzmana muayene olunması gerekir.

El Uyuşması Nedenleri Nelerdir?

Tekrarlayıcı el hareketleri zamanla sinirlerin bulunduğu bağların kalınlaşmasına veya kanal içi basıncın yükselmesine sebep olur. Bu sorun genellikle geceleri hafif uyuşmalar ile başlar. Sonrasında ise uyuşma hissi gece uykudan kaldıracak raddelere gelebilir. Uyuşma sorunu tedavi edilmediği zaman kalıcı tahribata neden olabilir. Dirseklerde görülen uyuşmalar ise genellikle dirseklerini masaya koyarak çalışan bireylerde görülür. Uyuşma ilk olarak serçe ve yüzük parmakta başlar ve yayılarak devam eder. Genellikle el uyuşmasına neden olan sebepler ve hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Bez sıkma, örgü örme, yer silme, halı silkeleme, sürekli Mouse ve klavye kullanma gibi sürekli tekrarlanan faaliyetler sonucu bilekte bulunan median sinir hasar alabilir. Bu da karpal tünel sendromuna yol açan bir durumdur. En yaygın el uyuşması etkenidir.
  • Kolda dirsekten aşağıda kalan yerde oluşan median sinir sıkışması ise pronotor teres sendromudur. Nadir olarak elde uyuşma gelişir.
  • Guyon kanalı sendormu bilekte bulunan ulnar siniri sıkışmasıdır. Bu sinirin dirsekte sıkışması ise kübital tünel sendromudur.
  • Düşük elde ve ön koldaki kas arası sinirlerinde sıkışma olmasına ise cumartesi gecesi paralizisi de denilen radiyal sinir sıkışması sebep olur.
  • Bunların haricinde hastalıktan kaynaklanan uyuşmalar; boyun fıtığı, omurilik ya da beyinle alakalı nörolojik problemlerdir.

Sol El Uyuşması Nedir?

Genellikle sinir sıkışmasından dolayı gelişen sol el uyuşması, eklem yaralanmalarında da oluşabilir. Ayrıca toplumda ilk kuşkulanılan sorun kalpte oluşan ciddi sorunlardır. Uyuşmayla beraber kol uyuşması da varsa koroner kalp kaslarında yetersiz oksijen alımı vardır. Anjina koroner denen bu durum kalp krizine sebep olabilir. Sol el uyuşmasının birçok farklı nedeni olabileceği için rahatsızlık şiddetli hissedildiği zaman bir hekime başvurulmasında yarar vardır.

Sağ El Uyuşması Nedir?

Sağ elde yaşanan uyuşmanın en sık nedeni karpal tünel sendromudur. Bazen omurilik ve beyin problemlerinden dolayı da oluşabilir. Ayrıca ani yaşanan travmalar, sağ el kemik kırıkları ve çatlakları da uyuşmaya yol açabilir. Diyabet hastalarının birçoğunda da sağ elde uyuşma veya her iki elde birden uyuşma görülebilir.

El Uyuşması Tedavisi Nasıl Olur?

El uyuşması şikayetiyle hekime giden kişinin ilk olarak fiziksel muayenesi yapılır. Daha sonra tıbbi öyküsü dinlenir. El uyuşmasına sebep olabilecek tüm faktörler incelenerek kesin neden bulunur. Ardından ne gerekiyorsa ona uygun bir tedavi planı uygulanır. El uyuşmasında; medikal tedavi veya fizik tedavi ile başlanır. Şayet bunlar yeterli değilse ve gerek duyulduysa cerrahi müdahale yapılabilir.

El Uyuşması Önlenebilir mi?

Eldeki uyuşukluğu önlemek için dikkat edilmesi gereken şu şekilde sırlanabilir:

  • Bilek ve eli zorlayıcı işlerden kaçınılmalıdır.
  • Yapılan iş esnasında el bileğinin bükülmesi gerekirse ara ara dinlendirilmelidir.
  • Bileğe aşırı yük bindirmekten kaçınılmalıdır.
  • Çamaşır sıkmak, halı silkelemek gibi işlerden mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır.
  • El bileğini güçlendiren egzersizler yapılmalıdır.

Uyuşma neden olur?

Uyuşma nedenleri

  • Omurilik Kanal Daralması
  • Bel fıtığı, Beyin ve Omurilik Tümörleri
  • Beyin Kanamaları ve Damar Tıkanıklıkları
  • Beyin Enfeksiyonları
  • Şeker Hastalığı
  • Kanser metastazları
  • Huzursuz Bacak Sendromu
  • Bacak Kırılması
  • Vitamin Eksikliği
  • Psikolojik Nedenler
  • Dolaşım Bozuklukları
  • Migren ve romatizma gibi hastalıklar
  • Sürekli aynı pozisyonda kalmaktan dolayı oluşan ağrılar

Uyuşma çeşitleri

Kol uyuşması 

Sağ ve sol kol uyuşması nedenleri birbirinden farklı olabilir. Sol kolun uyuşması kalp ve kalbe giden damarlarda yaşanan bozukluklardan kaynaklanır. Kan akışının kısıtlanması sonucu yaşanan kol uyuşması, ağır yük kaldırılması nedeniyle oluşur. Düşmelerde, kazalarda ve ani hareketlerde de kolda uyuşmalar gözlenebilir. Fiziksel bir etken olmadan yaşanan kol uyuşmaları nörolojik bir etmene ya da strese bağlı gelişir.

Ayak Uyuşması

Tek ayakta oluşabildiği gibi her iki ayakta da görülebilen ayak uyuşmaları genellikle sinir hasarı ya da kan dolaşımı bozuklukları sonucu oluşur. Ayağa alınan darbeler, sinir hasarları, enfeksiyonlar, travmalar, inflamasyon ve tümörler de ayak uyuşmasının nedenleri arasındadır.

Bacak uyuşması

Beslenme bozuklukları, kan akışının zayıf olması, sigara kullanımı gibi nedenler bacak uyuşmasının kaynağıdır. Kan akışını zayıflatan aşırı soğuğa maruz kalma, periferik arter hastalığı, arter ve damar düğümlenmesi ve derin damar trombozu bacak uyuşmasına neden olan diğer etmenlerdir.

Osteoporoz, bel fıtığı, kan akışını bozacak oturuş pozisyonu, dejeneratif disk hastalığı kalça yaralanmaları da bacaklarda uyuşmaya yol açabilir. Bunlara ek olarak diyabetik nevropatı, Ms hastalığı, ağır metal zehirlenmeleri, tiroid hastalıkları ve felç de sık görülen bacak uyuşması nedenleridir.

Ellerde uyuşma

Genellikle kol ve bileklerde yer alan sinirlerin hasar görmesi sonucu oluşan el uyuşmaları, karpal tünel sendromu olarak bilinen bir hastalık nedeniyle oluşur. Bilek bölgesindeki ufak bir kanalda gerçekleşen sinir sıkışması enfeksiyon, şeker hastalığı, obezite, romatoid artrit gibi hastalıklar ya da el işi, masa başı işi, müzisyenlik gibi meslek hastalıkları nedeniyle de oluşabilir.

Beyin uyuşması

Fiziksel ya psikolojik kaynaklı olabilen beyin uyuşması, aşırı stres, sinir ve kaygı gibi durumlarda ve nörolojik problemlerde yaşanır. Kafaya alınan sert bir darbe, damarlarda oluşan tıkanıklık, beyin kanaması ve beyne yeterli oksijen gitmemesi gibi nedenler beyin uyuşmasına yol açar.

Yüz uyuşması

Yüz uyuşmasının en basit sebebi sürekli sola ya da sağ tarafa yatılmasıdır. Kan dolaşımının engellenmesi nedeniyle bu durumda uyuşma gözlenir. Ancak kısa bir süre sonra geçer. Boyun bölgesindeki sinir sıkışması ya da yüz felci gibi durumlarda genellikle tek taraflı yüz uyuşması görülür. Çocuklarda en sık görülen yüz uyuşması nedeni vitamin eksikliğidir. Stres, panik atak, depresyon gibi psikolojik nedenlerle ve migren ile birlikte de sıklıkla yüz uyuşması görülür.

Uyuşma tedavisi hangi bölgede olursa olsun nedene göre yapılır. En basit uyuşma hissinde bile mutlaka uzman bir doktordan görüş alınmalı ve vakit kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir