duygular sanat etkinliği / Çocuğunuzla yapabileceğiniz duygu etkinlikleri | Anne - Baba

Duygular Sanat Etkinliği

duygular sanat etkinliği

Okul Öncesi Sanat Etkinlikleri

Sanat, okul öncesi dönemdeki çocuklar için kendini ifade etmenin en iyi yollarından birisi!

Çoğu zaman ortalığı dağıtıyor gibi görünseler de, aslında motor becerilerini geliştiriyor ve hata yapsalar da akışına bırakınca neler olacağını görmeyi öğreniyorlar. Sanat aktiviteleri aynı zamanda hangi malzemeleri, hangi renkleri kullanacaklarını seçerken nasıl karar vermeleri gerektiğini de öğretiyor.

Henüz okuma yazma bilmedikleri okul öncesi dönemde çocuklar, aşağıda örneklerini vereceğimiz etkinlikleri yapabilmek için işlem basamaklarını can kulağıyla dinliyorlar. Bu da onların dinleme becerilerini geliştiriyor ve dikkat sürelerini uzatıyor. Sanat etkinlikleri, çocukların hayatları boyunca kullanacakları birçok önemli yetenek geliştirmelerini sağlıyor ve eğlenerek öğrenme imkanı sunuyor. Çocuklar deneyerek ve yaşayarak öğrendikleri için de genellikle kalıcı öğrenme elde etmiş oluyorlar.

Montessori, Waldorf, Emilia, Reggio gibi çocuk merkezli ve temele çocuğun dünyasını alan eğitim ve yaşam felsefeleri, son dönemde etki alanını geliştiriyor ve okul öncesi çocukların eğlenerek öğrenmelerini sağlayan sanatsal çalışmaları bu dönemde etkili buluyorlar.

Kreş ve anaokulu dönemindeki çocuklar için bu içeriğimizde yer verdiğimiz el sanatları fikirlerini hayata geçirmenin maliyeti düşük, eğlencesi büyük oluyor.

2 &#; 3 Yaş Etkinlikleri

2- 3 yaşlarındaki kreş dönemi çocuklarının severek uygulayabilecekleri, odaklanmalarını ve motor becerilerini sağlayacak birkaç etkinlik örneği…

1. Buzla Boyama

Farklı bir boyama deneyimi sunacak bu etkinlikle çocuklar suyun şekil değiştirmesini de eğlenerek gözlemlemiş oluyorlar. Bu farklı resim sanatı için gerekli malzemeler ise şöyle:

  • Su
  • Sulu boya veya sıvı boyalar
  • Buz kalıpları
  • Kağıt

Sulandırılmış renkli boyaları buz kalıplarında dondurun. Tamamen buz tuttuktan sonra kalıptan çıkarıp kağıdın üzerine koyun. Kağıdı hareket ettirerek buzun kağıtta bıraktığı desenleri izleyin.

Bu resim tekniği ile çocuklar harika bir tasarım yaparken diğer yandan da buzun erimesine tanıklık ediyorlar. Kendi tablolarını resmetmenin verdiği gururla aynı zamanda bilimsel bir deney ve gözlem de yapmış oluyorlar. Ayrıca buzu kağıdın üzerinden düşürmemeye çalışan çocukların el göz koordinasyonları ve kaba motor becerileri de gelişiyor.

2. Duyusal Hamur

Ev yapımı oyun hamuruna benzeyen bu etkinliğin tarifinde her evde bulunan temel malzemeler yer alıyor ve tamamen doğal ürünlerden oluşuyor. Dokunarak keşfetmeyi seven 2- 3 yaş dönemi çocuklarının güven içinde eğlenmesini sağlayacak duyusal hamurun malzemeleri ise şunlar:

  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 8 su bardağı un
  • Plastik kap
  • Çeşitli renklerde gıda boyası

Tüm malzemeleri derince bir plastik kapta karıştırın. Dilerseniz malzemeleri kaba dökme işlemini de çocuğunuza yaptırabilirsiniz, bundan da keyif alacaktır. Gıda boyasını dikkatlice sizin eklemenizde fayda var.

Çocukların şekil vermekten büyük zevk alacakları bu oyun hamuru, el kaslarını ve motor becerilerini ileriye götürüyor. Hamurların farklı renklerini bir araya getirerek yepyeni nesneler tasarlamak, yaratıcılığı ve hayal dünyasını geliştirmesi açısından oldukça etkili bir oyuncak oluyor.

3. Salça Kutusundan Trampet

Vurmalı çalgılar 2 &#; 3 yaşındaki çocuklar için en uygun ve eğlenceli müzik aletlerinden. Çok az malzemeyle yapılan bu geri dönüşüm projesi, aynı zamanda çocukların geri dönüşümün değerini öğrenmelerine yardımcı oluyor. Bu eğlenceli deneyim için gerekli mazlemeler:

  • Boş bir salça kutusu
  • Bir tane balon
  • İki tane çöp şiş çubuğu
  • İki tane büyük tahta boncuk
  • Renkli kartonlar
  • Çocuklara uygun makas
  • Yapıştırıcı

Balonun şişirilmesini sağlayan sert uç kısmını keserek yuvarlağa yakın bir şekilde olmasını sağlayın. Boş ve temiz olan salça kutusuna bu balonu geçirin. Salça kutusunun kenarlarını düz renk bir kartonla kaplayın. Renkli kartonlardan dilediğiniz şekillerde süslemeler keserek trampetinizi süsleyin. Tahta boncukları çöp şiş çubuklarının ucuna geçirin ve trampeti çalmanızı sağlayacak çubukları elde edin.

Çok kolay elde edilebilen bu müzik aletini yaparken dışındakini süslemeleri kendisi kesip yapıştıran çocuğunuz, hem ince motor hem de karar verme becerilerini kullanıyor.

4. Kağıt Tabaklardan Tef Yapımı:

Küçük hareketlerle sağa sola sallayınca ses çıkaran oyuncaklar bebeklikten itibaren çocukların ilgisini çekiyor. Bu oyuncaklara benzeyen çalgılar da 2 &#; 3 yaş çocukları için en uygun çalgılar arasında yer alıyor. Üstelik bir de kendi tasarladıkları bir müzik aleti olursa daha büyük istek ve heyecanla kendilerini müziğe veriyorlar. Kağıt tabakları kullanarak yapabilecekleri bu müzik aleti ile hem oynayıp hem de müzik yapabiliyorlar. Kağıt tabaktan tef yapmak için aşağıdaki malzemeler gerekiyor:

  • İki tane kağıt tabak
  • On tane gazoz veya maden suyu şişesi kapağı
  • Biraz ip
  • Delgeç
  • Çekiç
  • Çivi

Tabakların kenarlarına delgeçle beşer tane delik açın. Gazoz kapaklarını da çiviyle tam ortalarından delin ve sırtları birbirlerine gelecek şekilde yerleştirerek ortalarından geçireceğiniz iple bağlayın. Kenarlarını deldiğiniz tabakların iç kısımlarını birbirlerine denk getirerek açtığınız deliklerden iple bağlayın. Ortalarından ip geçirdiğiniz kapakları da bu deliklerden geçirerek tabağın kenarına sabitleyin. Tamamen sıkmayın ki salladığınızda ses çıksın. İşte bir müzik aleti daha hazır!

Bu müzik aletini yaparken delgeç kullanma ve deliklerden ip geçirme görevlerini üstlenen çocuğun bağlama işini yaparken ince motor becerileri gelişiyor. Deliklere ipi geçirirken odaklanıyorlar ve sabırlı olmayı öğreniyorlar.

5.Üflemeli Ebru Sanatı

Su içerken pipet yardımıyla fokurdatmayı seven minikler için uygun olabilecek bu etkinlik, aynı zamanda üflemenin etkisini somut olarak da görmelerini sağlıyor. Malzemeler:

  • Sulu boya
  • Su
  • Beyaz kağıt
  • Pipet
  • Suyu tutacak kenarları yüksek bir kap

Kağıdınızın büyüklüğünde olduğunu düşündüğünüz bir kabı su ile doldurun (kenarları yüksek bir tepsi de olur). Sulu boya fırçasına farklı renkte boyaları yedirerek tepsideki suya dokundurup çekin ve pipetle üfleyerek suyunuzu köpürtün. Oluşan renkli kabarcıkların üzerine dokunacak şekilde kağıdınızı yatırıp çekin ve ebru baskınız hazır!

Sulu boya üzerinde fırçayı gezdirmeye bayılan 2 &#; 3 yaş dönemi çocuklar su ile oynanan oyunlara özellikle ilgi duyuyorlar. Ayrıca suyu köpürtme aşaması da onlar için oldukça dikkat çekici ve eğlenceli bir adım oluyor.

4 &#; 5 Yaş Etkinlikleri

Anaokulu dönemlerinde uygulanan 4 &#; 5 yaş etkinlikleri, çocukların sanatın farkına varmaya başladıkları adımlar oluyor. Çocukların bu yaşta sanatla meşgul olmaları, ömür boyu kullanacakları yaratıcı düşünme, keşfetme ve problem çözme becerileri için temel oluşturuyor. İşte 4 &#; 5 yaş çocukları için sanat etkinlikleri örnekleri…

1. Quilling Sanatıyla Sınırlı Alan Doldurma

Makas kullanmayı öğrenen tüm çocuklar, bu gerecin ortaya çıkardığı şekilleri görmeye bayılıyorlar. Doyasıyla makas kullanabilmenin yanında, kestikleri kağıtları yuvarlayarak ufacık hale getirecekleri bu etkinlik tam bir kağıt sanatı. Birkaç beceriyi aynı anda tetikleyen bu etkinlik için gerekli malzemeler:

  • Renkli el işi kağıtları
  • Makas
  • Yapıştırıcı
  • Tuval ya da kalın karton

Öncelikle tuvalinize büyük ve basit bir resim, desen çizin (örneğin bir kedi, bir çiçek). Renkli el işi kağıtlarınızı ikişer cm lik uzun şeritler halinde kesin. Rengarenk ve çok sayıda minik rulolar elde edeceksiniz. Sonraki adım ise çok daha eğlenceli! Çizdiğiniz desenin içine yapıştırıcı sürün ve kıvırdığınız el işi kağıtlarını, düz kısımları zemine gelecek şekilde yapıştırın. Çizilen resmin tamamını doldurana kadar yapıştırmaya devam edin.

El işi kağıtlarını keserken ince motor becerilerini geliştiren çocuklar, yapıştırma aşamasında sarf ettikleri dikkat ve çaba ile kendi sanat eserlerini oluşturmanın tadına varıyorlar. Belirli bir alanı taşırmadan aynı renk ile doldurmayı gerektiren bu etkinlikte sınır kavramını öğrenmeleri de mümkün oluyor.

2. El Yapımı Marakas

Marakas okul öncesi dönemdeki çocuklar için en uygun olan müzik aletlerinden bir tanesi. Yalnızca sağa sola ve aşağı yukarı sallayarak müzik yapmayı sağlayan marakas, kullanımın kolaylığı sayesinde oyuncakla oynuyor hissi veriyor. Evde kolaylıkla marakas yapabileceğiniz malzemeler ise şunlar:

  • En küçük boy pet şişe
  • Tanecikli herhangi bir nesne (çekirdek, tohum, boncuk vs)
  • Süslemek için renkli bantlar, makas

Pet şişenizin içine çeyreğini dolduracak kadar taneli madde koyun. Tanelerin ne olduğuna, büyüklüğüne ve miktarına göre çıkan ses de değişecektir. Dilerseniz birkaç farklı malzemeden farklı marakaslar tasarlayabilirsiniz. Kapağını kapattıktan sonra, çocuğunuzun renkli bantlarla marakasını dilediği gibi süslemesine izin verin.

Kendi müzik aletini kendisi üretmiş olmanın gururuyla şarkılara eşlik eden çocukların ritim duygusu gelişiyor. Bantları kesip yapıştırırken kullandığı küçük kasları sayesinde ince motor becerileri kuvvetlenen çocukların, müziğin ritmine uymaya çalışırken dikkat ve odaklanma süreleri de olumlu etkileniyor.

3. Sağ El &#; Sol El

Sağ ve solu kavratmaya yönelik uygulanabilecek bu etkinlik, ritim duygusunu geliştirmek ve notaları sezdirmek için de faydalı oluyor. Bolca hareket, dans ve eğlence içeren oyun evde ailecek de oynanabiliyor. Bu oyunun malzemeleri:

  • Çocuğun boyuna uygun bir masa,
  • Elişi kağıtları
  • Makas
  • Masanın büyüklüğüne göre, renkli kağıtlardan kesilmiş sağ ve sol el şekilleri, yuvarlak şekiller

Kağıtlara sağ el ve sol el şekilleri çizerek kesin. Yumruk şekli için yuvarlak kesmeniz yeterli. Karışık bir şekilde bu şekilleri masanın üzerine dağıtın. İstediğiniz, çocuğun da hoşuna gidecek bir müzik açın ve çocuğunuzla birlikte masanın etrafında müziğe uygun dans edin. Aynı zamanda müziğin ritmine uygun tempo tutacaksınız. Bu tempo tutma işini masanın size en yakın yerinde duran el şeklinin üzerine karşılık gelen elinizi vurarak yapacaksınız. Sağ el şekline sağ elinizi, sol el şekline sol elinizi, yuvarlağa yumruk yapılmış elinizi denk getirmeye çalışın.

Bu etkinlik dikkat, ritim tutma, konsantrasyon gibi birçok alanda kazanım sağlıyor. Takımlar halinde de oynanabilen oyun, iletişimi kuvvetlendirmesi ve paylaşımları artırması açısından da tercih edilebilir.

4. Peçeteden Suya Girince Renklenen Tırtıllar

Maddenin renk ve şekil değiştirdiğini gözlemlemek çocukların oldukça ilgisini çekiyor. Bu aktivite de şekilden şekle giren tırtılları gözlemleyen çocukları çok eğlendiriyor. Suya girince kıvrılan ve renklenen tırtılları yapmak için aşağıdaki malzemeler yeterli:

  • Havlu kağıt ya da peçete
  • Pipet
  • Keçeli boyalar
  • Su
  • Kenarları suyu tutacak bir tabak ya da tepsi

Peçeteleri istediğiniz renk ve desenlerde boyayın. Bir tane beyaz boyanmamış peçete, bir tane boyadığınız peçetelerden alın. İçerde boyanmış olan kalacak şekilde pipetin etrafına sıkıca sarın, yanlardan ortaya doğru sıkıştırarak büzüştürün. Pipeti içinden çekin ve oluşan tırtıl şeklinin bir ucuna siyah keçeli kalemle birer nokta şeklinde göz iliştirin. Oluşan minik tırtıllarınızı su dolu tabağın içine bırakın. Islanan peçeteler genişleyerek uzuyor ve tırtılınız hareket ediyor. içindeki renkler dışardaki beyaz olanı da renklendiriyor ve görsel bir şölen oluşturuyor.

Boyamada hangiirengi kullanacağını seçerken karar verme becerisini geliştiren çocuklar, ıslanan peçetenin düz olmak isteyişini ve boyaların dağılmasını izlerken suyun bazı maddeleri nasıl etkilediğini gözlemliyorlar.

5. Eritilmiş Boya Kalemleri

Nerede olursa olsun tüm çocuklar renklendirmeyi seviyor. Renkleri bir araya getirerek kendi tasarımlarını yapabilecekleri bu etkinlik için gerekli malzemeler şunlar:

  • Pastel boya
  • Tuval ya da resim kağıdı
  • Saç kurutma makinesi
  • Makas

Tuvalin üst kısmına pastel boyaları ister bütün olarak isterseniz de makasla keseceğiniz parçalar halinde yerleştirin. Saç kurutma makinesiyle ısıtarak boyaların erimesini ve tuvalde akmasını sağlayın. Dilerseniz sağa sola hareket ettirerek desenler oluşmasını sağlayabilirsniz.

İşte bu kadar basit bir işlemle çocuğunuz odasının duvarlarını süsleyecek tabloları kendisi yapabiliyor. En sevdikleri renkleri seçerek kağıt üzerinde yerleştirdikleri bu sanat projesi, karar vermelerine imkan sağlıyor. Kendi renklerinin uyumunu yakalayan çocukların sanatsal yönleri ve görsel zevkleri de gelişiyor.

Okul öncesi dönemdeki çocuklara uygulanması düşünülen her çalışmada dikkat edilecek bazı noktalar vardır. Özellikle,

  • Okul öncesi dönemdeki çocuklar için sanat projeleri seçerken birçok keşif fırsatı sunan, oyun ve üretme sevgisine teşvik eden etkinlikler tercih etmek gerekiyor.
  • Karmaşık adımları olan aktiviteler yerine basit ama düşündürücü süreçleri olanları seçmek daha faydalı oluyor.
  • Dağınıklıktan korkmamak, çocukların da tedirgin olmadan özgürce fikirlerini uygulamalarını sağlıyor.
  • Etkinlikleri büyükler hazırlamalı ancak uygulama işinde çocukların etkin olması gerektiğini unutmamakta fayda var. Gerektiğinde çocuklara yol göstererek işleri kolaylaştırılabilir ancak asıl sorumluluk onlarda.
  • Etkinlik sürelerinin çok uzun olmaması, sıkılmadan projelerini tamamlamalarını imkan veriyor.

Kaynaklar:

seafoodplus.info

seafoodplus.info

seafoodplus.info

Çocuğunuzla yapabileceğiniz duygu etkinlikleri

Duygu farkındalığı, sadece ruhsal problemler ortaya çıktığında değil günlük yaşamın tamamında önemlidir. Ruhsal problemlerin önlenmesi için hem çocuk hem de yetişkinlerde geliştirilmesi gereken bir kavramdır. Duygusal okuryazarlığın gelişmesi, duygu farkındalığı sağlamak için oldukça faydalıdır. Ebeveynlerin duygusal okuryazarlığının gelişmesi de çocukların duygularıyla bağlantıda kalabilmeyi öğrenmesi için ilk adımdır. Duygusal okuryazarlık; bireyin kendisinin ve başkalarının duygularını sağlıklı bir şekilde tanıma, anlama ve bu duygulara karşılık verme yeteneği olarak tanımlanır. Duyguların farkında olmak ve onları yararımıza dönüştürmeyi başarmak, çocukların da bir duyguyu neden yaşadığını ve duyguları çok yoğun hissedip zorlandıkları zaman neler yapabileceklerini bilmeyi sağlar.


Duygusal zekâ daha çok bireysel olarak duyguların tanınması, kontrol edilmesi ve yönetilmesi ile açıklanır. Duygusal okuryazarlıkta ise hem bireysel hem de sosyal ilişkiler içindeki duygusal süreçler bulunur. Duygusal okuryazarlık, duyguları ve duyguların nasıl yaşandığını algılamayı ve tepkileri kontrol etmekle ilgili beceriler bütününü ifade eder. Duygusal okuryazarlık terimini ilk olarak ortaya atan Steiner, bunu dil öğrenmeye benzetir ve erken yaştan itibaren geliştirilebileceğini söylerdi. Duygusal okuryazarlığı geliştirmedeki amaç; duyguların farkına varmak, bunları neden hissettiğimiz hakkında konuşabilme becerisini geliştirmek ve davranışlara dönüştürebilmektir.


Duygulardan kaçmayın

Duyguları bastırmadan yaşamak, onları açığa çıkarmayı getirse de bundan kaçınmak ileride daha büyük sıkıntılar doğurabilir. Duygular işlevseldir. Duyguların açığa çıkması, sonsuza kadar sürmeyeceklerini görmek için de iyi bir yoldur. Bir yetişkin olarak öncelikle duygularla olan kendi ilişkinize bakın. Duyguların yaşanmasına izin vermiyorsanız, evde ve yakın çevrede sessizlik ve gerginlik hakimse çocuğunuzun duygular konusunda geniş bir repertuvarı olmayabilir. Çocuğunuzun da sizi model aldığını hatırlayın ve duygular hakkında zaman zaman konuşma yapmaktan kaçınmayın. Elbette ki çocuklar, ruhsal olarak öz-düzenleme yeteneği olan ebeveynlerden güç alırlar. Çocuğunuza aslen bu konuda örnek olun.


Duygular üzerine konuşun

Bir duygunun nasıl dışa yansıyabildiğini görmek, kendi üzerimizdeki halini görmekten daha kolaydır. Çocuğunuzla birlikte duygusal okuryazarlığınızı arttırmak için bir çizgi film veya kitaptaki kahramanın yaşadığı duyguyu öncelikle kendiniz görmeye çalışın. Ardından çocuğunuzla bu duygu üzerine küçük bir sohbet başlatın. “Sence ne hissediyor?” “Kızgın görünüyor, ne dersin?” gibi diyaloglarla duygular üzerine farkındalık başlatın. Buna benzer bir şekilde, çocuğunuz hoşunuza gitmeyen bir davranış gösterdiğinde, davranışı düzeltmek yerine dikkatinizi duygu farkındalığına getirin. Çocuğunuzun gösterdiği davranışın kendisine değil altında yatan duyguya odaklanın. “Neden böyle yapıyorsun?” “Neden böyle davranıyorsun?” gibi sorular yerine “Kızgınsın” gibi ifadelerle duygusunu ona yansıtın. Çocuğunuzun yerine ifade etmek, yaşadığı duygu üzerinde konuşmaya başlamanın ilk adımı olur.


Duygu kartları gibi materyaller ve oyunlar kullanın

Duyguları tanımlamada güçlük çekiyorsanız, duygu dağarcığınızı geliştirmek için bir duygular listesi üzerinde çalışabilirsiniz. Temel duygular hakkında egzersizler yapmak hem sizin hem de çocuğunuzun farkındalığını arttırır. Böylece duygular arasındaki geçişleri fark etmeniz de kolaylaşır. Bu ayrıca, her bir duyguyu ve size yaşattığı etkileri fark etmeniz için de yardımcı olur. Çocuğunuzla duyguları konuşurken “Arkadaşının doğum günü kutlamasına gidememiştin ve çok üzülmüştün” diyerek örnekler verebilirsiniz.






Okul öncesi dönemde, çocuklar duygular hakkında konuşmadan önce duyguları ayırt etmek konusunda biraz egzersize ihtiyaç duyarlar. Bunun içinse en iyi yöntem oyundur.


Okul öncesi dönemdeki çocuğunuza öğretebileceğiniz duygu durumları şunlardır;


Mutlu, üzgün, kızgın, şaşırmış/şaşkın, korkmuş, heyecanlı


Duygularla ilgili evde yapabileceğiniz etkinlikler;

• Çeşitli duyguları yansıtan surat ifadelerinin çizili olduğu resimleri çocuğunuza gösterin ve “Sence nasıl hissediyor? Sence ne olmuş?” gibi sorular sorun. Bunun için çocuk resimleri kullanabilirsiniz.


• Çocuğunuzla duygular hakkında bir sohbet başlatın. Çocuğunuz sohbete katılmıyorsa sohbeti kendinizden örnek vererek başlatabilir veya başka bir zamana erteleyebilirsiniz. Sorularınız, hangi durumlarda hangi duyguları hissedebildiğimizle ilgili olsun. “Seni en çok ne şaşırtır? Ne zaman şaşkın olursun?” “Seni en çok ne korkutur?” gibi sorular sorabilirsiniz. Her bir duygu için birer örnek durum veya olay belirleyin ve bu ihtimallerle ilgili olarak çocuğunuzla konuşun. Örneğin “Parka gitmek için hazırlanırken yağmur başlarsa…” gibi bir cümle kurun ve çocuğunuzun tamamlamasını isteyin.


• Duygular hakkında evde yapabileceğiniz etkinliklerden biri de evinizdeki atık malzemeler veya müsvedde kağıtlarla yapacağınız farklı duygu ifadeleridir. Yuvarlak formda kağıtların üzerinde kullanmak için kağıtlardan göz, ağız ve burun şekilleri kesin. “Diyelim ki yemekte en sevdiğin çorba var” gibi cümlelerle farklı durumlar dile getirin ve çocuğunuzdan, bu durumda yaşayacağı duyguyla ilgili farklı surat ifadeleri hazırlamasını isteyin.


• Duygulara eşlik edebilecek çeşitli müzikler seçin. Örneğin mutlu olduğunuz zaman dinleyebileceğiniz birkaç şarkı seçin. Çocuğunuzla birlikte ayna karşısına geçin ve her bir müzikte farklı surat ifadeleri yapın. Önceliği çocuğunuza verin ve duyguları göstermesi için ona fırsat tanıyın.


• Drama oyunu ile duyguları canlandırın. Birden fazla çocuğunuz varsa, grup oyunu halinde canlandırmalar yapabilirsiniz. Müziği açın ve yürür gibi yapmalarını isteyin. “Şimdi çok ilginç bir kuş gördün” gibi cümlelerle çeşitli duyguları yansıtacakları örnekler verin. “Şaşırmış” gibi yürümeleri için onları teşvik edin. Siz de yürüyormuş gibi yaparak hikâyeye katılabilir, drama içeriğini zenginleştirebilirsiniz.


• Çocuğunuz sohbet, oyun veya etkinlikler esnasında duygusal olarak tetiklenirse ve ağlamaya, bir duyguyu yoğun olarak yaşamaya başlarsa onu durdurmayın. “Neden ağlıyorsun? Ne güzel oyun oynuyorduk” gibi bir tutum göstermek veya öğretici olmaya çalışmak yerine “Dondurma yiyemediğin için üzülmüştün değil mi?” diyerek yaşadığı duyguyu adlandırın ve üzüntüsüne eşlik edin. “Üzülüyorsun” gibi ifadeler, çocuğunuzun yaşadığı şeye anlam vermesine yardımcı olur.



Yazı: Senem Tahmaz




Referanslar: “Duygusal Okuryazarlık Ölçeği’nin geçerlilik ve güvenirlik çalışması” seafoodplus.infoı, seafoodplus.infoir, H.Dündar, A.R. Özpolat () International Journal of Human Sciences. Şuradan alındı: file:///C:/Users/Senem/Downloads/Article%20Textpdf




 

  1. Fotoğraf Etkinliği: Albümünüzdeki fotoğraflarınıza bakın. Fotoğraflardaki kişilerin duygularının ne olabileceği, hangi olaylardan sonra bu duyguları yaşıyor olduklarını konuşabilirsiniz. Örneğin; &#;Burada gülen biri var. Mutlu görünüyor. Doğum gününü, arkadaşlarıyla kutladığı için mutlu olabilir&#; gibi.
  2. Öykü oluşturma: Kısa bir öykü hazırlayın. Öyküde birtakım boşluklar bırakın. Bunu birlikte doldurmaya çalışabilirsiniz. Örneğin; ismi Ayşe olan bir kız varmış. Bu kız her sabah çok erken kalkıp okula gidiyormuş. Bir gün okuldan eve gelmiş ve …. görmüş. Bu durumun karşısında Ayşe çok….. Buradaki boşlukları, &#;bir misafirin çocukların odasını dağıttığını görmüş&#; ve &#;çok öfkeli olduğunu hissetmiş&#; şeklinde doldurabilirsiniz.
  3. Uygun Çözüm Yolu Bulma: Bir olayın sonucunda hissettiği duyguya karşın bulabileceği çözüm yollarında yardım edebilirsiniz. Bunun için birkaç olay örneği yaratılabilir ve sonrasında bu olaya karşı hissedilen duygu belirlenip, çözüm yolları konuşulabilir. Örneğin;
    • Bir arkadaşın oyunu bozdu ve ona kızdın. Ne yapabilirsin?
    • Onunla ne hissettiğimi konuşurum.
    • Ona küserim.
    • Aileme söylerim.
    • Öğretmenime söylerim. gibi.
      • Örnek diğer olaylar; Seda film izliyor ve kardeşi onun izlemesine engel oluyor. Eda köpekten korkuyor, gibi.
  1. Fotoğraf Etkinliği: Albümünüzdeki fotoğraflarınıza bakın. Fotoğraflardaki kişilerin duygularının ne olabileceği, hangi olaylardan sonra bu duyguları yaşıyor olduklarını konuşabilirsiniz. Örneğin; &#;Burada gülen biri var. Mutlu görünüyor. Doğum gününü, arkadaşlarıyla kutladığı için mutlu olabilir&#; gibi.
  2. Öykü oluşturma: Kısa bir öykü hazırlayın. Öyküde birtakım boşluklar bırakın. Bunu birlikte doldurmaya çalışabilirsiniz. Örneğin; &#;ismi Ayşe olan bir kız varmış. Bu kız her sabah çok erken kalkıp okula gidiyormuş. Bir gün okuldan eve gelmiş ve …. görmüş. Bu durumun karşısında Ayşe çok…..&#; Buradaki boşlukları, &#;bir misafirin çocukların odasını dağıttığını görmüş&#; ve &#;çok öfkeli olduğunu hissetmiş&#; şeklinde doldurabilirsiniz.
  3. Uygun Çözüm Yolu Bulma: Bir olayın sonucunda hissettiği duyguya karşı bulabileceği çözüm yollarında yardım edebilirsiniz. Bunun için birkaç olay örneği yaratılabilir ve sonrasında bu olaya karşı hissedilen duygu belirlenip, çözüm yolları konuşulabilir. Örneğin; &#;Bir arkadaşın oyunu bozdu ve ona kızdın. Ne yapabilirsin?&#;
    • Onunla ne hissettiğimi konuşurum.
    • Ona küserim.
    • Aileme söylerim.
    • Öğretmenime söylerim.
      • Örnek diğer olaylar; Seda film izliyor ve kardeşi onun izlemesine engel oluyor, Eda    köpekten korkuyor.. gibi.
  4. Sıcak Sandalye: Çocuk ya da aileden bir başkası &#;sıcak sandalyeye&#; oturur. Sonrasında oturan kişinin olumlu özellikleri, yapmayı sevdiği yararlı şeyleri, herkes birer birer söyler. Sonrasında sandalyeden kalkan kişiye, duydukları hakkında hissettikleri sorulur.
  5. Empati Kurma: Çocuğunuzun duygularını daha iyi ifade edebilmesi ve daha iyi ilişkiler kurabilmesi, başkalarının ne hissettiğini anlamasıyla daha olanaklı hale gelir. Bunun için, birkaç örnek olgu sunup, çocuğunuzun ve kendi hissettiklerinizi tartışabilirsiniz. Yazdığınız cümlelerin yanına, yüz ifadelerinin olduğu sticker&#;lar alıp yapıştırabilirsiniz. Örneğin; &#;yaşadığı yerden taşınmak zorunda kalmış bir çocuk, doğum gününde istediği hediyeyi almış bir çocuk, torunlarını ziyarete gelmiş büyükanne-büyükbaba&#; gibi.
  6. Cümle–Duygu Etkinlikleri: Birkaç cümle belirleyin. Sonrasında, küçük kağıtlara, çocuğunuzla birlikte temel duygu ifadelerini çizin. Bu cümleleri okuyun, çocuğunuzun uygun ifadeyi havaya kaldırmasını isteyin. Örneğin;
    • Bugün lunaparka gideceksin.
    • Arkadaşın Ali hastalanmış.
    • Gürültülü bir ses duydun.
  1. Masal Anlatma: Masallar, kahramanların pek çok duyguyu bir arada yaşadığı malzemeyi size sunarlar. Çocuğunuza bir masal anlatırken, kahramanların duyguları-hissettikleri hakkında konuşabilirsiniz. Örneğin; &#;Kırmızı Başlıklı Kız, ormanda yürürken yolunu kaybetmiş. Peki sence, Kırmızı Başlıklı Kız yolunu kaybedince ne hissetmiş olabilir?&#; gibi.
  2. Sessiz Duygular Oyunu: Duyguları, sözlerin yanında jest ve mimiklerle anlatmanın yolunu çocuğunuza öğretebilirsiniz. Gazete, dergi ve kitaplardan belirli duygu ifadelerini kesin. Bir resim seçin. Sonra karşınızdaki kişiye seçtiğiniz resmi göstermeden, o resimdeki duyguyu sözsüz bir şekilde anlatmaya çalışın.
  3. Duygu Sözlüğü: Çocuğunuzla duyguların üzerine konuşun. Yaşadığı ya da daha iyi ifade etmesini istediğiniz duygular üzerinde bir sohbet başlatın. Kendi yaşadığınız duyguları da anlatın. Örneğin: &#;Korkmak nedir sence? Korkan insan neler yapar? Korkan kişinin suratı nasıl bir hal alır?&#; gibi.
  4. Konuşmadan Anlat: 10 dakika boyunca hiç konuşmadan yapmak istediklerinizi, duygularınızı, yaşadığınız şeyleri, hiç konuşmadan hareketlerle anlat oyunu oynayın. Bazen hareketlerle ne anlattığını anlayıp ne hissettiğini anlamazlıktan gelin veya onu mutsuz edeni sizi mutlu ediyor gibi algılayın. Gelinmesi gereken nokta: duygular konuşarak ifade edilmeden anlaşılamayabilir. Örneğin; &#;Oyuncağım nerde? Bu film çok komik! Başım ağrıyor! Karnım acıktı!&#; gibi.
  5. 1 Cümle 10 Duygu: Bir cümle, bir soru veya şarkıyı sesinize farklı ifadeler katarak söylemeye çalışın. Örneğin; &#;Kedim bahçeye çıkmış&#; bu cümleyi, mutlu, üzgün, şaşkın, korkmuş gibi ifadelerle söylemeye çalışın. Bunun gibi başka cümleler üzerinde de denemelerde bulunabilirsiniz.
  6. Öykü Tamamlama: Sadece başı olan bir öyküyü birlikte oluşturun. Sonrasında, bu öykünün nasıl tamamlanabileceği üzerinde düşünün. Örneğin; &#;Çok uzaklarda bir ülke varmış. Bu ülkedeki tüm insanlar çok mutsuzmuş&#;&#; Başı böyle olan bir hikayeye bakarak, bu hislerin nedenleri, neler yapılabileceği gibi konuları birlikte tartışın.
  7. Küçük Sanatçı: Sanat etkinliklerinden sonra hislerini sorun. Çocuğunuzu sergiye ya da bir müzikale götürün. Sonrasında hissettiklerini kağıda dökmesi için resim yapmasını önerebilir, bu eserlerin onda uyandırdığı hisleri konuşabilirsiniz.
  8. Şişmiş Balon: Şişmiş balonu havaya atmadan önce, bir duygu ismi söyleyin (mutsuz, kızgın, heyecan, neşeli, küsmüş, şaşırmış, vb.). Balon havalanıp yere düşene kadar, çocuğunuzun söylediğiniz duyguyu, jest, mimik ve seslerle taklit etmesini sağlayın. &#;Sen ne olunca üzülürsün? Neler seni kızdırır?&#; gibi sorularla konuşmasını sağlayın. Siz de kendi duygularınızdan bahsedebilirsiniz.
  9. Duygu İfade Eden Resimleri Kesme: Gazete, dergi ve kitaplarda duygu ifade eden resimleri kesin. Uygun bulduğunuz resimleri bir kartona yapıştırın. Sonrasında bu resimdeki duyguların ne olduğu, bu duygulara neden olan durumları, bu duygunun sonuçları hakkında konuşun. Örneğin; &#;Bu resimdeki kız korkmuş görünüyor. Bu korkusunun sebebi, gördüğü kaza olabilir. Duyduğu bu korkuyla ilgili ailesinden yardım alabilir.&#; gibi. Siz de kendi duygularınızdan bahsedebilirsiniz.
  10. Maske Oluşturma: Çocuğunuzla belli duygu ifadelerini gösteren maskeler oluşturun (gülen yüz, üzgün yüz, şaşkın yüz gibi). Sonrasında farklı duygu durumlarından bahsedin. Örneğin; &#;Arkadaşın seninle oyun oynamadı.&#;, &#;Annen seni lunaparka götürdü.&#;, &#;Kız kardeşin oyuncaklarını dağıttı.&#; gibi. Söylediğiniz duruma uygun duygu maskelerini yüzüne tutmasını isteyin.
  11. Hayali Konular: Hep beraber gülünecek hayali konular yaratın. Bu duyguları yansıtan yüz ifadelerinin fotoğraflarını çekin (cep telefonuyla da çekilebilir). Aynı şekilde diğer duyguları da oyuna katabilirsiniz.
  12. Böyle Bir Durumda Ne Hissederdin? : Çeşitli sorular üzerinden “ne hissederdin” oyunu oynayın. Örneğin; “ablan odasına almadı. Öğretmenin hastalanmış okula gelemedi. Bugün parka gideceksiniz. Baba sana masal kitabı almış. Gök gürültüsünün sesini duydun. Annenin çantasında sana gösterdiği bir şey var. Dışarıda yağmur yağıyor.” gibi.     

 

Klinik Psikolog Begüm Engür
Mayıs

Yazar : Setenay Ergin

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir