salep nasıl üretiliyor / Salep Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? - Nefis Yemek Tarifleri

Salep Nasıl Üretiliyor

salep nasıl üretiliyor

Bilimi Anlatmamıza Yardım Edin!

Her ay milyonlarca bilimsever, Evrim Ağacı olarak karmaşık bilimsel konuları basitçe anlatmamızdan ve ülkemizde bilim anlatıcılığını geliştirmeye yönelik yaptığımız kapsamlı çalışmalarımızdan faydalanıyor. Bütçenize zarar vermeden, aylık veya tek seferlik sadece 20₺ gibi miktarlarda bize destek olarak bu çabalarımızı destekleyebilir, Türkiye'de bilim okuryazarlığını güçlendirmemize katkı sağlayabilirsiniz.

Destek Ol

Neden Destek İstiyoruz? Zaten Destekçiyim

Salep, ya da Arapça ismiyle sahleb, Türkiye’de yaygın olarak içilen, iç ısıtıcı bir kış içeceğidir. Salep, hazır bir şekilde toz olarak satılır ve soğuk su veya süt ile karıştırılır, katılaşana kadar kaynatılır, üzerine isteğe göre tarçın eklenerek içilir.

Salep Türkiye’de ve Batı Asya’da ender olarak bulunan orkidenin köklerinden elde edilir. Orkide gölgeyi seven bir bitkidir. Genel olarak ormanlık, makilik, çayırlık ve zeytinlik alanlarda yetişir. Anadolu’da; kuzey, doğu, güneydoğu ve güneyde; Kastamonu, Silifke, Antalya, Muğla, Safranbolu ve son olarak dondurması ile ünlü Kahramanmaraş’ta yetiştirilir. Ülkemizde yaklaşık orkide türü bulunmaktadır. Bunun %30’u salep üretimi için kullanılabilmektedir.

Etimolojisi: Salep Ne Demek?

"Salep" sözcüğü ilk olarak yılında Yadigâr-ı İbni Şerif tarafından "orkide bitkisi ve kökü"nü tarif etmek için kullanılmıştır. Evliya Çelebi, Seyahatname isimli eserinde "orkide kökünden elde edilen toz ve bundan yapılan içecek" için "salep" sözcüğünü kullanmıştır. Ancak Ahmet Vefik Paşa, yılında Lugat-ı Osmani eserinde saleple ilgili ilginç bir bilgiye yer vermektedir:

() Kış günleri χusyetüs-saˁleb سعلب derler yaˁni tilki taşağı demek olur () hemān tilki taşağına benzer sarmısak dişi gibi bir otdur.
Salep KöküNTV

Gerçekten de "salep", Arapçada "χuṣyatu'ṯ-ṯaˁlab" (خصية الثعلب), yani "tilki testisi"nden gelmektedir. Nişanyan Sözlük'te belirtildiği üzere, orkide bitkisinin rizomlarının şeklinden ötürü Latincede "testis" anlamındaki orhis sözcüğü orkideyi tanımlamak için kullanılmıştır. İngilizcede "dogstones", "köpek testisi" anlamında, orkideleri tanımlamak için kullanılır. Anadolu ağzında ise orkideden "it taşağı" olarak bahsedilir.

Salebi Veren Orkideler

Bu tozu üretmek için, doğada bulunan orkidenin (Orchis, Ophyrus, Serapias, Platanthera, Dectylorhiza) soğanları alınır, ayrılır, yıkanır, kaynatılır, kurumaya bırakılır ve sonunda çekilerek küçük parçalara ayrılır. 

Salep orkidesinin çimlenen soğanından yapraklar en erken yıl sonra çıkar; fakat bu süre 16 yıla kadar uzayabilir. Bitkinin soğanları her yıl bir soğan meydana getirir ve yeni soğan geliştikçe eski soğanı besin kaynağı olarak kullanır ve eskisi buruşarak yok olur. Soğanlar son derece küçüktür, besin dokuları yoktur, dolayısıyla yaşayabilmek için bir toprak fungusu (mantarı) ile ortak yaşama girmelidir.

Orchis masculaLuonto Portti

Tarihte Salep

Saray doktorları salebi, Osmanlı padişahları için tıbbi reçetelerinde de kullandıkları için bu bitki ile ilgili kayıtlar ve yüzyıldan beri vardır. Padişahlar aynı zamanda salebi afrodizyak etkileri olduğu düşünüldüğü için de severlerdi. Salep ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir, öksürüğe ve soğuk algınlığına iyi gelirdi. Bugün salebin, içindeki müsilaj sayesinde öksürüğün dindirilmesinde etkisi olduğu biliniyor. Müsilaj aynı zamanda yüksek su tutma kapasitesine sahip olduğu için kıvam verme özelliğine de sahiptir. Bu özelliği salebi aynı zamanda dondurma sektöründe de vazgeçilmez yapıyor. Ünlü Maraş dondurmasında kullanılan salep de dondurmaya yapışkan kıvamını verir.

Neden Desteğe İhtiyacımız Var?

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor. Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak Daha fazla göster

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Destek Ol

Salep İçin Yok Edilen Orkideler

Araştırmacılar bir kilogram salep tozu yapmak için parça soğan gerektiğini belirtiyorlar. Ülkemizdeki gıda, tıp ve kozmetik sektörlerinin ihtiyacını karşılamak için salep üretiminin ton arasında olduğunu düşünürsek, her yıl 50 milyondan fazla orkidenin yok edildiğini anlayabiliyoruz. Salep tozu üretiminde orkidenin dominant soğanı kullanıldığından orkidenin hayatına da son verilmiş oluyor. Dolayısıyla gereğinden fazla ürün hasat edilince Türkiye’deki yabani orkide popülasyonu da tehlike altına girmiştir. 

Orkideler sadece ülkemizde değil, dünyada da tehlike altındadır. Dünyadaki salep üretimi çoğunlukla kozmetik sektörüne, ülkemizde ise gıda sektörüne hizmet etmektedir. 

Türkiye'de salep üretiminde kullanılan orkideler.Conserving Orchids

Ülkemizde yılları arasında “Salep Eylem Planı” isimli bir koruma projesi uygulanmıştır.  yılına kadar Türkiye bu pahalı ürünü, orkide türü tehlike altında olduğu için ithal ediyordu. Ege Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü tarafından yapılan bahçe ortamında orkide yetiştirme çalışmaları başarı ile sonuç vermiştir. Planın sonraki aşamasında bu orkidelerin çiftçiler tarafından yetiştirilmeye başlanması çalışmaları vardır. Bilecik’te bu yıl ilk defa endüstriyel amaçlı orkideler üretilmeye başlandı. Yozgat’ta da doğada yetişen salep orkidesi tarlada ekilmeye başlandı. 

Neslinin devamı için koruma altına alınan salep orkidelerinin doğadan toplanması yasak. Ülkemizde bu yıl izinsiz olarak yabani orkide toparlayan bir kişiye para cezası uygulandı.

Alıntı Yap

Okundu Olarak İşaretle

Paylaş

Sonra Oku

Notlarım

Yazdır / PDF Olarak Kaydet

Bize Ulaş

Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git

Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?

Kaynaklar ve İleri Okuma

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

seafoodplus.info seafoodplus.info

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/06/ tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: seafoodplus.info

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler

Tümünü Göster

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?

Daha Fazla İçerik Göster

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Alıntı Yap

Evrim Ağacı Formatı

APA7

MLA9

Chicago

B. Dursunkaya, et al. Salep: Orkidelerden Gelen Tat. (26 Ocak ). Alındığı Tarih: 25 Haziran Alındığı Yer: seafoodplus.info

Dursunkaya, B., Bakırcı, Ç. M. (, January 26). Salep: Orkidelerden Gelen Tat. Evrim Ağacı. Retrieved June 25, from seafoodplus.info

B. Dursunkaya, et al. “Salep: Orkidelerden Gelen Tat.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 26 Jan. , seafoodplus.info

Dursunkaya, Beril. Bakırcı, Çağrı Mert. “Salep: Orkidelerden Gelen Tat.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 26, seafoodplus.info

Bilim, hep birlikteyken güzel. 'te Evrim Ağacı'na destek olun!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

yılından beri Türkiye'de bilim iletişimini geliştirmek adına durmaksızın ter döküyoruz ve sizin gibi bilimseverlerin destekleri sayesinde Türkiye'nin en çok ziyaret edilen, en güvenilir, en büyük bilim arşivini yaratmaya devam ediyoruz. Sitemizde reklamlar görüyor olsanız da bunların bize getirisi önemsenmeyecek kadar az. Bizi ayakta tutan, Türkiye'deki bilimseverlerin gönüllü destekleri. Eğer yılında da Türkiye'de bilimi yeşertme çabalarımıza katkı sağlamak isterseniz, maddi destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz. Hatta bu sayede sitemizi ve mobil uygulamamızı tamamen reklamsız bir şekilde kullanmanız mümkün olacak. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder

Salep Nasıl Yetişir? Salep T&#;rkiye'de En &#;ok Ve En İyi Nerede Yetişir Ve Nasıl Yetiştirilir?

Soğuk kış günlerinde bir fincan salep, vücut sıcaklığını artırır ve şifa verir. Tadına doyum olmayan salep yetiştiriciliği son yıllarda daha çok gelişme göstermektedir.

Salep Nasıl Yetiştirilir?

Kış mevsiminin mis kokulu içeceği salep, endemik bir bitki türü olan yabani orkidelerden elde edilir. Bu bitkiler koruma altına alındığından dolay yılından beri salep ihracı yasaktır. Aynı zamanda kendiliğinden yetişen saleplerin dağlardan toplanması da yasaktır. Salep, bitkinin köklerinde bulunan lale soğanlarına benzer yumrulardan elde edilir. Tüketilmek için kullanılan bitkilerde bu yumrulardan birden fazla vardır fakat dağ saleplerinde sadece tek bir yumru vardır. Bu nedenle toplandığında bir daha salep yetişmeyeceği anlamına gelir.

Salep Nerelerde Yetişir?

Ülkemizde salep hemen her bölgede yetişebilir. Fakat özellikle kireçli toprakları seven salep, bazı bölgelerde daha verimli yetişir. Türkiye’de salep Muğla, Isparta, Manisa, Kastamonu, Kahramanmaraş ve Yozgat illerinde daha çok yetişmekle birlikte daha kalitelidir ancak diğer bölgelerde de salep yetişebilmektedir.

Çayırlık alanlarda yetişen ve ormanlık alanda yetişen salep olmak üzere genellikle iki tiptir. Yumruları daha iri olan dağ salepleri birinci sınıf üründür, yumruları daha küçük olan çayır salepleri ise ikinci sınıf üründür.

Salep Ne Zaman Ekilir?

Bölgeden bölgeye değişiklik gösteren salep ekim zamanı, Eylül zamanlarında Şubata kadar sürebilmektedir. Yabani orkide soğanları salep tohumları olarak kullanılmaktadır. Ekilen saleplerin olgunlaşması gerekir bu nedenle kış boyunca toprağın altında kalması gerekir.

Salep Ne Zaman ve Nasıl Hasat Edilir?

Baharın gelmesiyle çiçek açmaya başlayan salepler hasat edilebilir. Sıcaklığa bağlı olan hasat zamanı, Batı bölgelerinde Mart ve Nisan ayı gibi gerçekleşirken, Doğu bölgelerinde ise hasat zamanı Haziran ayını bulabilir.

Salebin nasıl hasat edildiğini merak edenler için ise hasat şu şekilde yapılır: Salep hasadı makineler ile değil, tek tek insanlar tarafından yapılır. Bitkinin kökünde bulunan daha kahverengi pörsümüş ve iri olan soğanlardan ana kök bırakılır. Taze olan diğer yan kökler toplanır. Tek köke sahip dağ salepleri hasat edilmez. En az iki köke sahip olan salepler hasat edilebilir. Çatallı ya da yumurta şeklinde olan köklerden birden çok bulunuyor ise ana kökün bırakılması şartıyla hasat edilebilir.

False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir