erkeğin altın alyans takması / Erkeğin (altın) yüzük takması haram mı? Yüzüğe nakşedilen hikmetler

Erkeğin Altın Alyans Takması

erkeğin altın alyans takması

İslam ve İhsan

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

Soru-() Alamet, nişan ve sembol olarak takılan altın erkeğe haram mıdır?

Soru:
Sizin bir konu ile ilgili görüşünüze başvurmak istiyorum. Hocam, evlilik amacı ile altın yüzük takmanın hükmü nedir? Bu konudaki geleneksel yorumu biliyorum ama ben sizin görüşünüzü öğrenmek istiyorum. Çünkü bu durum beni ve benim gibi bir çok arkadaşımızı zor durumda bırakıyor. Çalıştığımız yer itibariyle kendimizi çok fazla belli etmek istemiyoruz. Gümüş yüzük taktığımız zaman hemen çevrenizdeki insanlar tarafından yargılanıyorsunuz. Şimdiden teşekkür.

Cevap:
Erkekler için yasak (haram olan) altın yüzük, süs için, aksesuar olarak takılan altın yüzüktür. Günlük Hayatımızda Helaller Haramlar isimli kitabımda kaynak ve delillerini bulacağınız yazıda da vaktiyle ifade etmiştim, "alamet, nişan, sembol" olarak takılan altın yüzük, arma, rozet vb. haram değildir. Nişan yüzüğü adı üstünde "nişanlı veya evli olanların medeni durumlarını gösteren bir nişan, bir alamet, bir belliktir ve sakıncası yoktur.


 


Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

Erkeğe Altın Haram Mı? Diyanet'e Göre Erkeklerin Altın Takması Haram Mı, Caiz Mi, Hükmü Ne?

Erkeğe altın haram mı sorusunun cevabı için öncelikle diyanet kaynaklarına bakabilirsiniz. Ayrıca altın erkeğe haram mı sorusunun cevabı için Kur'an ve hadis ekseninde konunun incelemesini yapabilirsiniz. Bu kapsamda Peygamber Efendimiz (S.A.V.)'in hadis-i şeriflerinden, altın takmakla ilgili açık bir değerlendirme yapıldığı görülür. Erkeklerin altın takması haram mı sorusunun cevabı yazımızın devamında.

Erkeğe Altın Haram Mı?

Bir kısım giyim ve süs eşyalarının kullanılması ya da takılması, bir kısım hikmetleri sebebiyle erkeklere caiz değildir. Fakat fıtratları gereği giyimi ve süslenmeyi seven kadınlar için ise helal dairesinde olmak kaydıyla caiz görülmüştür. Erkekler için haram kılınan eşyalar arasında ipek ve altın ilk sıralarda yer alır.

Konu ile ilgili Peygamber Efendimiz (S.A.V.)'in hadis-i şerifi gayet açıktır. Hz. Ali (R.A.) tarafından rivayet edilen bir hadis-i şerife göre; Peygamber Efendimiz (S.A.V.) ipek kumaşı sol eline, altını ise sağ eline almıştır. Sonra bunları yukarı doğru kaldırarak şu şekilde buyurmuştur. "Şu iki şey ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helaldir"

Yine Peygamber Efendimiz (S.A.V.) bir sahabenin elinde altın yüzük gördü ve onu parmağından çıkarmıştır. Sonrasında ise şu şekilde buyurmuştur: "Sizden biriniz ateşten bir kor alıyor da, onu eline koyuyor." Peygamber Efendimiz (S.A.V.) ortamdan ayrıldıktan sonra başka bir sahabe, yüzüğün sahibine yüzüğü yerden almasını ve ondan faydalanmasını söyler. Altın yüzüğün sahibi de: "Hayır, vallahi onu sonsuza kadar almam. Çünkü onu Resulullah (S.A.V.) yere attı" demiştir.

Erkeklerin Altın Takması Haram Mı, Caiz Mi?

Sahabeler tarafından rivayet edilen farklı olaylardan da anlaşıldığı üzere altın, erkekler için kesinlikle haram kılınmıştır. Eş'as İbn Suleym rivayetinde, "Resulullah bizleri altın yüzük yahut altın halka takınmaktan nehyetti" buyurmuştur.

Erkeklerin altın takmasının neden haram kılındığı ile ilgili çeşitli araştırmalar da yapılmıştır. Yapılan bilimsel araştırmalarda da erkeklerin altın takmasının zararlı etkilerinin olduğu ispatlanmıştır. Söz konusu zararlardan biri de altının erkeklerin sinir sistemine olan etkisidir. Ayrıca alyuvarların olması gerekenden fazla şekilde çoğalması da sağlığı bozan etkilerden biridir. Bunun yanında erkeklerin manevi yönünü de güçsüz kıldığı bilinir.
Yapılan bilimsel araştırma sonuçları incelendiğinde, altının erkeklerin hormon dengesini bozduğu sonucuna da ulaşılmıştır. Tüm bu değerlendirmeler ışığında yüce dinimizde haram kılınan hususların bilimsel olarak da müspet sonuçlarının olduğu anlaşılır. Kesin bir şekilde erkeklere haram kılınan altının sağlık açısından da erkekler için zararlı olduğu sonucuna varılabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir