Hisse geri alımı hisseyi nasıl etkiler

Hisse Geri Alımı Hisseyi Nasıl Etkiler

hisse geri alımı hisseyi nasıl etkiler

Bedelsiz sermaye artırımı hisseyi nasıl etkiler? Bedelsiz sermaye artırımı hisseye nasıl yansır?

Bedelsiz sermaye art&#;r&#;m&#; &#;irketin ek bir finansman kazanmas&#; de&#;il, iç kaynaklar&#;n&#; kullanarak sermayesini art&#;rmas&#;d&#;r. &#;irketler bedelsiz sermaye art&#;r&#;m&#; yapt&#;klar&#;nda yeni hisse senetleri ç&#;kar&#;rlar fakat hisselerin fiyat&#; dü&#;er. &#;irketin hisselerindeki bu de&#;i&#;iklik hisse senedi piyasas&#;na da yans&#;maktad&#;r.

&#;irketlerin likiditasyonu art&#;rmak için kulland&#;klar&#; bedelsiz sermaye art&#;r&#;m&#; hisseye nas&#;l yans&#;r?

Bedelsiz Sermaye Art&#;r&#;m&#; Hisseyi Nas&#;l Etkiler?

Bedelsiz sermaye art&#;r&#;m&#;, &#;irketlerin sermaye art&#;r&#;m&#;na gittiklerinde seçebilecekleri yollardan biridir. Bedelsiz sermaye art&#;r&#;m&#;nda d&#;&#;ar&#;dan kaynak al&#;nmaz ve &#;irketin iç kaynaklar&#; kullan&#;l&#;r. Bedelsiz sermaye art&#;r&#;m&#;na giden bir &#;irket vergi avantaj&#;ndan yararlanarak hisselerini belirli bir oranda art&#;r&#;r ve bunu yaparken &#;irketin piyasa de&#;erini sabit tutar. Bedelsiz sermaye art&#;r&#;m&#;na giden &#;irketler bunu duyurduklar&#;nda borsalarda hareketlenmeler ba&#;lar. Çünkü &#;irketin hisse senetlerini alarak yat&#;r&#;m yapan ki&#;iler, sermaye art&#;r&#;m&#; sonras&#;nda fiyat&#;n de&#;i&#;ece&#;ini bilerek hareket ederler.

Baz&#; &#;irketler hisse senedinde likiditasyonu art&#;rmak için bedelsiz sermaye art&#;r&#;m&#;na giderler. Hisselerde al&#;m-sat&#;m i&#;lemleri yap&#;lmad&#;&#;&#;nda ve durgunluk meydana geldi&#;inde, bedelsiz sermaye art&#;r&#;m&#; haberi piyasada bir hareketlenme yarat&#;r ve yat&#;r&#;mc&#;lar buna göre hisse al&#;p satmaya ba&#;larlar.

Bedelsiz sermaye art&#;r&#;m&#; yat&#;r&#;mc&#;lar aras&#;nda bedelsiz bölünme olarak da adland&#;r&#;lmaktad&#;r. &#;irket % oran&#;nda bedelsiz bölündü&#;ünde, hisseler iki kat&#;na ç&#;kar. Bir &#;irket % bedelsiz bölünmeden önce elinde lot bulunduran bir yat&#;r&#;mc&#;, bedelsiz bölünmeden sonra lot daha edinir ve elindeki hisseleri ikiye katlam&#;&#; olur. Ancak bedelsiz sermaye art&#;r&#;m&#; sonras&#; hisse fiyat&#; ayn&#; oranda azal&#;r. Yani bir &#;irketin hisseleri iki kat&#;na ç&#;karsa de&#;eri de yar&#; yar&#;ya azal&#;r. Bu i&#;lem &#;irketin piyasa de&#;erinin korunmas&#; için gereklidir.

Bedelsiz sermaye art&#;r&#;m&#; yap&#;ld&#;&#;&#;nda hisse fiyatlar&#; yar&#; yar&#;ya dü&#;tü&#;ü için piyasada bir illüzyon olu&#;ur ve asl&#;nda &#;irket de&#;eri korunmas&#;na kar&#;&#;n bir ucuzluk alg&#;s&#; ya&#;an&#;r. &#;irket yeni yat&#;r&#;mc&#;lar kazan&#;rken hisse fiyat&#; yükselir. &#;irketin hisseleri ilk etapta talep gördü&#;ü için hisseleri de&#;erlenir. Halihaz&#;rda &#;irkete yat&#;r&#;m yapm&#;&#; olan yat&#;r&#;mc&#;, bedelsiz bölünmeden olumlu etkilenir. Asl&#;nda &#;irket yeni yat&#;r&#;mc&#; kazanm&#;&#; olur ve mevcut yat&#;r&#;mc&#;lar&#;n&#; da memnun eder. Bedelsiz sermaye art&#;r&#;m&#; bu nedenle k&#;sa, orta ve uzun vadede olumlu etkiler görülmesine sebep olur.

&#;irketler belirli periyotlarla bedelsiz sermaye art&#;r&#;m&#;na gittiklerinde hisselerinin de&#;erinde art&#;&#; gözlenir ve piyasada bu &#;irket büyüyormu&#; gibi bir izlenim olu&#;ur. Bedelsiz sermaye art&#;r&#;m&#; iyi yönetildi&#;inde &#;irketlerin piyasada yeni yat&#;r&#;mc&#; bularak itibar art&#;rmalar&#; sa&#;lanabilir. Böylece &#;irketler de&#;erlenecek, yat&#;r&#;mc&#;lar&#; k&#;sa ve uzun vadede olumlu etkilenecektir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Hisse geri alımlarının etkisi ne olacak?

Global Yatırım Holding ile Yatımcı Rehberi’nde bu hafta Habertürk Finans Editörü Rahim Ak'ın konuğu Katılım Emeklilik Fon Yönetimi ve Fon Hizmet Müdürü Fatih Bozkurt oluyor. Bozkurt, döviz kurundaki hafif gerilemeden Borsa İstanbul'daki yabancı payına, halka arzlardan borsada son günlerin trendi buy back'e (hisse geri alımları) kadar merak edilen her konuyu cevaplandırıyor.

AYRIŞAN SEKTÖRLER

Bozkurt, Borsa İstanbul’da yabancı payı düşmesinin ardından ucuzlaşan hisseler hakkındaki düşüncelerinin yanı sıra 'Yabancı yatırımcı hangi koşullarda borsaya döner' sorusunu yanıtlayacak. Borsa İstanbul’da sektörel değerlendirmeyi ve ayrışan sektörleri analiz eden Bozkurt, "Trendler nasıl takip edilir, trend dönüşümleri nasıl anlaşılır? Borsa İstanbul’da hisse portföyü nasıl oluşturulur? İyi bir portföy oluşturmak için nelere dikkat edilmeli? Hangi yatırımcı yatırımını nasıl çeşitlendirmeli? Bedelli sermaye artırımları borsa endeksinin yükselmesinin önünde engel mi oldu?" sorularını cevaplandırıyor.

Merhaba,

Borsa İstanbul'da yer alan şirketlerin hisse geri alım programları yaptığını görmekteyiz. Peki ya bu ne işe yarar, fiyata ne gibi etkileri olur dilim döndüğünce bunu anlatmaya çalışacağım. Son zamanlarda geri alım programı açıklayan Meditera Tıbbi Malzeme firması üzerinden duruma bakalım:

HİSSE GERİ ALIM PROGRAMI
Share buybacks and why they’re important to shareholders
Hisse geri alımı nedir?
Hisse geri alımı, şirketlerin geri satın alınan hisse senetlerini iptal ederek sermayelerini azaltmak için kendi hisselerini geri satın aldıkları bir hissedar ödeme şeklidir. Tedavüldeki hisse sayısı düşerken, hissedarların şirketteki payları ve gelecekteki temettülerden alacakları tutar artar.
Hisse Geri Alımları Nasıl Çalışır?
Hisse geri alımları, şirketler hisselerini geri almaya karar verdiğinde gerçekleşir. Hisse senetlerini açık piyasadan veya doğrudan yatırımcılardan geri satın alma şeklinde yapılır. Hisse geri alımı olarak da bilinen bu işlem genellikle aşağıdakileri gerçekleştirmek için yapılır:
• Özkaynak değerinde bir artış
• Şirketin finansal pozisyonunda bir artış
• Konsolidasyon
Hisse Geri Alımlarının Avantajları ve Dezavantajları
Avantajlar
• Hisse geri alımı, şirketin hisselerinin değerinin düşük olduğuna inandığını ve parayı hissedarların cebine geri koymak için etkili bir yöntem olduğunu gösterir.
• Hisselerin yeniden satın alınması, mevcut hisselerin sayısını azaltarak her birinin şirketin daha büyük bir yüzdesine sahip olmasını sağlar.
• Hisse senedinin HBK’sı(Hisse Başı Kar) artar, bu da hisse fiyatının aynı kaldığı varsayıldığında fiyat-kazanç oranının (F/K) düşeceği anlamına gelir. Matematiksel olarak, hisselerin değeri değişmedi, ancak daha düşük F/K oranı, hisse fiyatının daha iyi bir değeri temsil ettiği izlenimini verebilir ve böylece hisse senedini potansiyel yatırımcılar için daha cazip hale getirebilir.
Dezavantajları
• Geri alımlara yönelik bir eleştiri, bunların genellikle yanlış zamanlanmış olmalarıdır. Bir şirket, bol miktarda nakdi olduğunda veya şirket ve borsa için finansal sağlık döneminde hisseleri geri alabilir.
• Şirketin hisse senedi fiyatının böyle zamanlarda yüksek olması muhtemeldir ve geri alımdan sonra fiyat düşebilir. Hisse senedi fiyatındaki bir düşüş, şirketin o kadar da sağlıklı olmadığı anlamına gelebilir.
• Hisselerin yeniden satın alınması, yatırımcılara şirketin büyümek için başka karlı fırsatlara sahip olmadığı izlenimini de verebilir, bu da gelir ve kâr artışı arayan büyüme yatırımcıları için bir sorundur. Bir şirket, pazardaki veya ekonomideki değişiklikler nedeniyle hisseleri geri almak zorunda değildir.
• Ekonomi gerilerse veya şirket karşılayamayacağı finansal yükümlülüklerle karşı karşıya kalırsa, hisselerin geri satın alınması işi tehlikeli bir duruma sokar.

Kısaca;
Artıları

 Şirketin hisselerinin değerinin düşük olduğuna inandığını gösterir
 Hisse sayısını azalttığı için hisse değerini arttırır
 Hisse senedini potansiyel yatırımcılar için daha çekici hale getirir
Eksileri
 Zamansız olabilir
 Fiyatta düşüşe yol açabilir, bu da şirketin sağlıklı olmadığı anlamına gelir
 Pazar, şirketin büyüme fırsatları olmadığına inanabilir
 Ekonomik gerileme sırasında zorluklar yaratabilir

MEDITERA TIBBİ MALZEME
F/K: 13,7
PD/DD: 7,36
FD Adet: 24,,

MEDİTERA TIBBİ MALZEME Yılı 3. Çeyrek Finansal Görünüm Değerlendirme:

yılının ilk dokuz aylık döneminde elde edilen sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda, 16 Mayıs tarihinde KAP'ta duyurulmuş olan yılına ilişkin satış hasılatı ve FAVÖK büyüme beklentilerinin üst sınıra yakın seviyelerde gerçekleşmesi ağırlıklı muhtemeldir. Nakit yönetiminin her dönemde oldukça önemli ve öncelikli olduğu Şirketimiz, yılının üçüncü çeyreğinde de net nakit pozisyonunu korumuş ve M TL Net Nakit kaydetmiştir. Şirketimizin faaliyette bulunduğu sektör itibariyle, COVID döneminde oluşan stokların yılında eriyerek yılında talebin tahminlerimiz doğrultusunda normalize olduğunu görmekteyiz. Devam eden çeyreklerde de talebin sektör dinamikleri doğrultusunda devam etmesini beklemekteyiz.
Şirketimiz Yönetim Kurulu 01 tarihinde şirket merkezinde toplanarak aşağıdaki kararları almıştır.
Şirketimizin Borsa İstanbul'da işlem gören paylarının fiyatının şirketimiz faaliyetlerinin gerçek performansını yansıtmaması sebebiyle pay sahiplerini korumak ve sağlıklı fiyat oluşumuna katkıda bulunmak amacıyla tarihine kadar geçerli olmak üzere,
1. Sermaye Piyasası Kurulu'nun ve tarihlerinde yapmış olduğu duyurular çerçevesinde geri alım yapabilmesine,
2. Pay geri alımı için ayrılacak olan fonun Şirketimizin öz kaynaklarından karşılanmak üzere en fazla TL olarak belirlenmesine ve geri alınacak azami pay sayısının bu tutarı geçmeyecek şekilde belirlenmesine,
3. İşbu Yönetim Kurulu Kararı ile Borsa İstanbul'un Şirket paylarının işlem gördüğü Yıldız Pazar'da gerçekleştirilecek olan pay geri alım işlemleri ile ilgili olarak, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda gerekli özel durum açıklamalarının yapılmasına ve konunun Şirketimizin yapılacak ilk Genel Kurul toplantısında gündeme alınarak pay sahiplerinin bilgisine sunulmasına karar verilmiştir.
İşleme Konu Pay İşlem Tarihi İşleme Konu Payların Nominal Tutarı (TL) Sermayeye Oranı (%) İşlem Fiyatı (TL/Adet)
B Grubu, MEDTR , TREMDTR 40 0, 37,76
B Grubu, MEDTR , TREMDTR 0, 37,43
B Grubu, MEDTR , TREMDTR 0, 39,43
B Grubu, MEDTR , TREMDTR 0, 41,8


9 Ocak tarihli Yönetim Kurulu kararıyla başlatılan pay geri alım işlemleri kapsamında 17 Ocak tarihinde yapılan alımlar tabloya eklenmiştir. 17 Ocak tarihinde 41,36 TL,00 TL fiyat aralığından (ortalama 41,80 TL) adet pay geri alınmış ve Şirketimizin sahip olduğu MEDTR payları toplam adet olmuştur. (Şirket sermayesine oranı %0,)

Hisse Senedinin Açığa Satışı

If you're seeing this message, it means we're having trouble loading external resources on our website.

Bağlandığınız bilgisayar bir web filtresi kullanıyorsa, *webgrid.co.uk ve *webgrid.co.uk adreslerinin engellerini kaldırmayı unutmayın.

Hisse senedini açığa satma teriminin açıklanması.Orijinal video Sal Khan tarafından hazırlanmıştır.

Video açıklaması

Büyük ihtimalle açığa satış terimini duymuşsunuzdur ve bunun hisse senedinin fiyatının düşmesine ilişkin iddiaya girmek gibi bir şey olduğunu biliyorsunuz. Son günlerde, hisse senedi piyasalarındaki zararın ve bankalarda gelişen olayların sorumlusunun açığa satış yapan kişiler olduğu yönünde haberler okuduk. Bu yüzden en azından açığa satışın ne demek olduğunu açıklasam iyi olur diye düşündüm. Daha sonra bu işlemin pozitif ve negatif etkilerini ayrıca değerlendireceğiz. Açığa satışın, bir hisse senedinin fiyatının düşeceğine ilişkin iddiaya girmek olduğunu düşünüyorsanız biraz önce dediğim gibi bu konuda haklısınız. Ama işleyiş nasıl bir bakalım. Diyelim ki IBM şirketinin hisse senedinin piyasada işlem gördüğü son fiyat $ olsun. İnceledim, düşündüm, taşındım ve kararımı verdim: IBM'in hisse senedinin fiyatı bence düşecek. Bence IBM önümüzdeki 3 aylık dönemde kötü bir devre geçirecek. Rakiplerine iş kaptıracaklarını düşünüyor olabilirim ya da başka birşey. Her ne sebeple ise hisse senetlerinin fiyatının yani IBM'in hisse senetlerinin fiyatının düşeceğine inanıyorum. Ve Hissenin fiyatının 50 $'a düşeceğine ikna oldum. Benim fikrim bu. Benim detaylı hisse senedi analizlerime göre bu hissenin fiyatı 50 $'a kadar düşecek. Bir dolu bir analiz yaptım ve bir sonuca ulaştım. bu hisse senedinin fiyatının düşmesini bekliyorum, Peki bu beklentimi kullanarak para kazanmamın bir yolu var mı acaba? İşlem yapabilmek için tabii önce aracı kuruma gitmem lazım. Buraya çizelim. Kendimi de çizeyim. Tabii bu arada şunu da söyleyeyim, anlattıklarım Amerikan piyasalarındaki uygulamalar. Aslında bu finansal uygulamaların çoğu uluslararası geçerli. Ama yine de kanunlar, mevzuat düzenleyici kurumların öngördüğü uygulamalar kısacası kurallar diyelim,.. bir ülkeden diğerine değişiklik gösterebiliyor. Örneğin Türkiye'de işlem yapacaksanız, bankacınız size "SPK'nın açığa satışı düzenleyen tebliği doğrultusunda işlem yaparken dikkat etmemiz gereken hususlar şunlardır".. diye anlatmaya başlayacaktı. Hisse senedi işlemlerinizi ise hem aracı kurumdan hem de bankalardan yapabilirdiniz. Her halikarda, benim size anlattıklarım, bu konunun temel bilgileri. Temel bilgiler bunlar. Her neyse, şimdi aracı kuruma gittim ve ben IBM'i açığa satmak istiyorum dedim. Kolay bir sayı olsun, diyelim ki sadece 1 adet IBM hissesi satmak istiyorum. Aracı kuruma gidip, 1 adet IBM hissesini ödünç almak istediğimi söylüyorum. İlk duyduğunuzda bunu şaşırtıcı bulabilirsiniz. Ama satabilmek için önce bu hisse senedinin elimde olması lazım ve bende gidip bu hisse senedine sahip olan birisinden ödünç alıyorum. Bunu o hisse senedini bir süre için kiralamak evet o hisse senedini kiralamak olarak da düşünebilirsiniz. Aracı kurum bu hisse senedini peki nereden buluyor ? Aracı kurumun çok sayıda müşterisi var. Şimdi aracı kurumun müşterilerini de şuraya çizeyim. Aracı kurumun müşterileri arasındaki bazı kişilerin elinde daha doğrusu aracı kurumdaki emanet hesaplarında IBM hisse senedi var. Aracı kurum nezdinde bulunan emanet hesaplarında IBM hisse senetleri var bunlar müşterilere ait olan senetler. Buradaki müşterilerin hepsinde IBM hissesi var. Elinde IBM hisse senedi olan müşteriler eğer satış yapmak isterlerse, aracı kurum bu hisseleri onlar adına piyasada satacak. O zaman bu değişecek, nakit olacak, $ olacak, değil mi? Diyelim ki IBM şirketi kar etti ve temettü dağıtmaya karar verdi hissedarlara 5 $ verecek o zaman bütün bu yatırımcılar 5'er $ temettü alacaklar. Çünkü bu kişiler IBM şirketinin hissedarları, bu şirketin hisse senedini ellerinde tutuyorlar. Ayrıca sadece bilginiz olsun diye söylüyorum, hisseyi sattığınızda 'short' aldığınızda 'long' pozisyonda olursunuz. Türkiye'de de aynen bu terimlerle kullanıldığını biliyorum, hisseyi sattın mı da deniyor ya da shortladın mı da deniyor, şortlamak Evet komikmiş, gülmeyin :)) Şimdi, şimdi ben uzun pozisyondayım veya long pozisyondayım dediğinizde o menkul kıymeti satın aldığınızı veya elinizde olduğunu belirtirsiniz. Kısa pozisyondayım, veya short pozisyondayım dediğinizde ise malı satmış durumdasınız. İşlemler nasıl gerçekleşiyor diye bakıyorduk. Aracı kuruma gittim ve 1 adet IBM hisse senedini ödünç almak istiyorum dedim. Aracı kurum da diyor ki, tamam bizde bir sürü IBM hisse senedi var, bir işe yaramadan öylece duruyorlar.. Aracı kurumun kendi portföyünde IBM olabilir veya müşterisiyle konuşarak müşteri portföyündeki hisseleri de ödünç verebilir. Aracı kurum bana sonuçta 1 adet IBM hisse senedini ödünç verecek. Ve bu hisse senedini benim onlardaki hesabıma kaydedecek, yatıracak yani. Bu hisseyi ödünç aldığım için, tabii kira ödemem gerekecek. Bu ödemeyi, ödünç aldığınız hisse senedi için faiz ödüyorsunuz veya kira ödüyorsunuz gibi düşünebilirsiniz. Kira gibi düşünmek daha mantıklı. Birinin dairesini kiraladığınızda, elde ettiğiniz kullanım hakkı karşılığında kira ödüyorsunuz, değil mi? bu da hisse senedinin kirası. Sanırım işin mantığını açıklayabildim. bunu ödünç alıyorum. Tabii aklınıza bir soru gelmiş olabilir. Bu adamın hissesini nasıl ödünç alırsın? Demek istediğim şu ki, bu adam bunu yarın satmak isteyebilir? Değil mi? Bu iyi bir soru. Eğer bana hisse senedini bana ödünç verirse artık elinde satacak hisse senedi kalmayacak. Evet eğer bana ödünç verdikten sonra hisse senedini satmaya karar verirse burada aracı kurum devreye girecek. Biliyorsunuz hamiline yazılı hisse senetleri birbirinin aynısı yani borsa takasına hangi seri numaralı senedi teslim ettiğiniz farketmez IBM sattıysanız sadece IBM teslim etmeniz gerekiyor. Dolayısı ile aracı kurum devreye girecek ve başka bir müşteriden IBM alacak ve satmak isteyen bu kişiye verecek. Aracı kurum bu ödünç işlemlerini yaparken, hisse senedi sahibinin de bilgisi ve tabii ki onayı alınır. Hisse senedini elinde tutan bu kişi, hissesini bana ödünç verecek ve karşılığında kira alacak. Örneğin emeklilik fonlarını düşünün çok büyük portföyleri var ve çok sık alım satım yapmıyorlar. Yani aracı kurum benden aldığı hisse senedi kirasının birazını kendisine ayıracak kalanı hisse senedini ödünç vermiş olan kişiye aktaracak. Aracı kurum, kontrolü altında bulunan IBM hisselerinin sadece bir kısmını ödünç işlemlerine konu eder hiçbir zaman tümünü birden ödünç işleminde kullanmaz. Ki gerektiğinde kaydırmaları yapabilsin. Önümüzdeki videolarda, hisse senedini ödünç almadan direk açığa satarsanız neler olacağını da konuşacağız, şimdilik sadece böyle bir işlem de olduğunu ve ismine de naked short dendiğini söyleyeyim.. Ama genel işleyiş anlattığım gibi yani hisse senedini ödünç alıyorsunuz ve diyelim ki size ödünç veren müşteri de satmaya karar verdi. Bu sefer aracı kurum ona ödünç senet verecek başka bir müşteri buluyor. Peki diyelim ki ben bu adamdan ödünç aldım. hisseyi ödünç aldım ve hisse senedi benim elimdeyken şirket temettü öderse ne olacak? Hisse başına 5 $ temettü dağıtacak diyelim ki IBM. Ve hisse senedini bana ödünç vermiş olan kişi, doğal olarak temettüsünü bekliyor. Bu adamın, hisse senedinin sahibi olarak hangi hakları varsa, o hakları kullanabilmesi lazım temettü almak da en doğal hakkı.. Eğer hisse senedi bendeyken temettü ödemesi olursa bana ödenen temettüyü hisse senedini borç almış olduğum kişiye veriyorum. Neyse, şükür 1 adet IBM hisse senedini ödünç almayı başardık. Peki şimdi bununla ne yapacağım? Benim görüşüm, IBM'in hisse fiyatının 50 $'a düşeceği yönünde peki ben bu işten nasıl para kazanacağım? Şu an geçerli olan fiyatın, yani cari fiyatın, yani piyasa fiyatının $ olduğunu söylemiştik. Bu hisseyi ödünç aldım. Şimdi de satacağım. İlk olarak hisseyi ödünç alıyorum. Ve bunu piyasada satıyorum. Piyasa fiyatı $ ben de borsada bu fiyattan sattım. Borsa şu sol tarafa çizdiğim bina. Borsada sattım ve $ aldım. Peki şimdi neler olacak bir bakalım. Peki benim şimdiki durumum ne? Şuraya kişisel bilançomu çizeyim. Aktiflerim Pasiflerim. Varlıklarım neler, yükümlülüklerim neler? Nakit $'ım var. Peki yükümlülüklerim ne durumda? 1 adet IBM hissesi borçluyum. Diyelim ki analizlerim doğru çıktı işin aslını isterseniz genelde çıkmaz. Neyse ileride açığa satışın riskleri üzerinde de duracağım. Ama diyelim ki bu sefer tahminim doğru çıktı ve hakikaten de birkaç gün içinde hisse senedinin fiyatı düştü ve IBM artık 50 $'dan işlem görüyor. Pozisyonumu kapatabilirim artık. Elimde $ nakit var, değil mi? Sattığım hisse senedini geri alacağım.. Borsadan 1 adet IBM hissesi aldım. Aldığım 1 adet IBM hisse senedi için ne kadar ödemem gerekiyor? $ mı? Hayır IBM hisse senedinin fiyatı 50 $'a düşmüştü ben de 1 adet hisse senedi için 50 $ ödeyeceğim. buraya çizeyim 50 $ ödüyorum ve 1 adet IBM hisse senedi alıyorum. 1 adet hisse borcum vardı, gittim borsadan bunu satın aldım sonra da götürüp aracı kuruma verdim, hisse senedi borcumu ödedim. İlgili komisyonları da ödedim. Aracı kurum da ilgili müşterisi ile helalleşti. Şimdi hisse senedini $'a sattım sonra da 50$'a alıp yerine koydum.. Elimde ne kaldı? Hala 50 $'ım var, hatta 50 $'dan birazcık az çünkü aracı kuruma tabii komisyon ödedim. Ödünç aldığım 1 adet IBM hissesini de geri verdiğime göre kimseye borcum kalmadı. Bu alışverişten, daha doğrusu bu satış/alıştan cebime 50 $ kar kaldı. Borsada işlem yaparken, düşük fiyattan alıp yüksek fiyattan satmaya çalışırız. Açığa satış için de aynı genel kural geçerli sadece işlemleri ters sırayla yapıyorsunuz. Önce satıyorsunuz- yüksek fiyattan, sonra alıp yerine koyuyorsunuz- düşük fiyattan. Umarım açığa satış hakkındaki bu açıklamaları aydınlatıcı bulmuşsunuzdur. Bir sonraki videomuzda açığa satışın riskleri üzerinde duracağız ve piyasalar açısından hatta toplumun geneli açısından iyi bir şey olup olmadığı konusunda tartışacağız.

Arz Talep Nedir?

Arz ve talep; salı pazarında satılan fasulyeden, ABD borsasındaki hisselere kadar dünya üzerindeki &#;her şeyin&#; fiyatının ortaya çıkışında etkili olan dinamiklerdir.

Bu ister oturduğunuz evin kirası olsun, isterse de yeni aldığınız bir telefonun fiyatı. Ürün ve hizmetlerin fiyatları birçok değişken tarafından belirleniyor gibi görülse de, en dibe indiğimiz zaman bizi karşılayacak olan kavramlar, arz ve talep olacaktır.

Bu kavramı borsa açısından incelediğimizde ise hisse senedi ve fon gibi menkul kıymetlerin fiyatlarının ortaya çıkışında etkili olduklarını görürüz. Yani arz-talep yasası, finansal piyasalardaki varlıkların fiyatını belirler diyebiliriz. Bu da doğrudan borsayı etkiler.

Bu yazıda neler öğreneceğiz?

  • Arz talep nedir?
  • Arz nedir?
  • Talep nedir?
  • Borsada arz-talep ilişkisi ne ifade eder?

🏭 Arz nedir?

Hisse senedi piyasasında, arz ve talep, hisse senedi fiyatlarının nasıl belirlendiğini anlamamıza yardımcı olur.

Peki bu bağlamda arz ne demektir?

  • Arz, sözlük tanımı itibarıyla belirli bir ürünün, malın veya hizmetin, belirli bir adette “ortaya çıkması” veya “sunulmasıdır”. 
  • Örnek olarak, A ürününden adet üretildiyse bu ürünün arzı adet demektir.

Borsada arz, farklı fiyat seviyelerinden satışa sunulmuş hisse senetlerinin toplam adedi, ilgili hisse senedinin borsadaki toplam arzını gösterir. Her bir hissedar, hisselerine bir fiyat (paha) biçer. Ancak arz, sadece hissedarlar ve onların biçtiği fiyatlandırmayla oluşmaz. Hissedarların kaç tane hisseyi hangi fiyat aralığından sattıklarını, yani toplam arzı etkileyen birçok faktör vardır. En önemlileri ise şunlardır:

  • Piyasa dinamikleri
  • Ekonomik koşullar
  • Ekonomi politikasında izlenen yol ve olası değişimler.

Bunlarla beraber hem arz hem de talep için geçerli olan durumlar da vardır. Örneğin; hisse senedi, halka ilk defa arz edildiğinde piyasaya yeni bir hissenin girmesine tepki olarak talep görebilir.

🛒 Talep nedir?

Hisselerini satmak isteyen hissedarların toplamının arza eşit olduğu bir ilişkide talep; hisseleri almak isteyen yatırımcıların x fiyattan satın almayı isteyecekleri toplam hisse senedi miktarıdır. Talep arttıkça hisseleri satın almak isteyen potansiyel yatırımcıların sayısı artıyor demektir.

  • Talep, sözlük tanımı itibarıyla piyasada bulunan belirli bir ürün veya hizmete duyulan satın alma odaklı istektir. 
  • Buna en basit örnek, alışverişlerimizde markaların &#;arz&#; ettikleri ürünlere duyduğumuz &#;talep&#; sonucu gerçekleştirdiğimiz &#;satın alma&#; işlemidir.

Hisse senetlerinde talebi etkileyen bazı faktörler vardır:

  • Ekonomik veriler
  • Uygulanan faiz oranları
  • Şirketlerin finansal performansı.

Bu faktörlerin etkilerini kısaca özetleyecek olursak:

Ekonomik durum beklenen düzeyde veya bundan çok daha iyi bir ivmede seyrediyorsa&#;

Bu durum hisse senetlerine olan talebi artıracaktır. Beklenen düzeyden düşük olması halindeyse tam tersi etkiyle karşılaşılacaktır.

Faiz oranlarında artış yaşanıyorsa&#;

Bu durum hisse senetlerine olan talebi azaltır. Bunun nedeni ise piyasa fiyatının ve faiz oranlarının ters yönde hareket edişidir. Faizler düştüğünde fiyatlar yükselirken faizler arttığında fiyatlar düşer. Çünkü faiz borsaya göre daha risksiz bir yatırım aracıdır. Faizler artırıldığında yatırımcılar riske girmek yerine daha garantici bir yol olan faizi tercih edebilir. Faize olan talep arttıkça borsaya olan talep azalır böylece hisse senetlerinde düşüşler görülebilir.

Yatırım yapılmak istenen şirketin çeyrek sonuçları, finansal performansını takip edebilmek için önemlidir.

Şirket, çeyrek sonuçlarındaki kârlılığını artırabiliyor ve analist beklentilerinin üzerinde gelir ve kâr açıklıyorsa sağlıklı bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu da şirketi yatırım mahiyetinde talep görebilir kılar. Örneğin, şirketler kâr sonuçlarını açıkladıklarında piyasa hızlanmaya ve bu etkiyle beraber hisselere yönelik kısa vadeli talepler oluşmaya başlayabilir.

Arz ve talep kavramlarını anladıysak şimdi onların borsa ile ilişkilerini inceleyebiliriz 👇

Arz Talep Nedir?

🤝 Borsada arz- talep ilişkisi ne ifade eder?

Arz- talep arasındaki ilişki birçok farklı finansal senaryoya uyarlanabilir. Biz bu ilişkiyi borsa bazında incelediğimizde, karşımıza hisselere yönelik arz ve talepler çıkar. Arz &#; talep arasındaki ilişki, serbest akan bir piyasada hisse fiyatlarının nasıl belirlendiğini bize gösterir.

  • Borsaların esas amacı, alıcı (talep) ve satıcıları (arz) bir araya getirerek piyasa dengesini sağlamaya çalışmaktır. Arz ve talep buluştuğunda ise ‘piyasa dengesi’ dediğimiz noktaya ulaşılır.
  • Bu denge noktasında hisselerin fiyatları oluşur.

Peki bu nasıl gerçekleşir? Aslında çok basit! Bunu bir örnekle açıklayalım. 

(Normalde borsalar milyonlarca alıcı ve satıcının bir araya geldiği bir yer olsa da biz bu örneğimizde oldukça basitleştirmek adına 2 kişi üzerinden anlatmayı deneyeceğiz.)

  • Örnek olarak, borsada adet B hissesi var diyelim. Bu hissenin 50 adedine sahip bir hissedar, hisseyi 10 dolardan satıyorsa, bu fiyat seviyesinde B hissesinin arzı 10 adettir. 
  • Eğer ilgili hisseyi 10 dolar seviyesinden 50 adet almak isteyen bir hissedar çıkarsa, aynı fiyat seviyesinde arz ve talep buluşacağı için alım-satım gerçekleşir ve hissenin anlık güncel fiyatı 10 dolar olarak belirlenir.
  • Diyelim ki hisse hakkında pozitif bir haber çıktı ve daha çok yatırımcı hisseyi almak istedi. 10 dolar seviyesinde satılan tüm hisseler satıldığı için bir üst seviyede satılan hisselere bakılır. 11 dolar seviyesinde eğer hisse satılıyorsa ve bu seviyeden almak isteyen bir yatırımcı alımını gerçekleştirirse, hissenin güncel fiyatı 10 dolardan 11 dolar seviyesine çıkacaktır.

Unutulmamalıdır ki hisselerin birden fazla fiyatı olamaz. O “an” içerisinde hangi fiyat seviyesinde alıcı (talep) ve satıcı (arz) buluştuysa, o noktada hisse fiyatı belirlenir. Başka bir seviyede oluştuğunda ise hissenin güncel fiyatı değişir.

♺ Arz ve Talep Değişimi

Genel olarak baktığımızda talep, arza göre daha çabuk değişebilen, finansal olaylardan daha çok etkilenen taraftır. Arzın ise artması veya azalması daha yavaş ilerleyen bir süreçtir. 

Örneğin bir şirket, hisselerinin arzını azaltmak istiyorsa geri alım veya ters hisse bölünmesi yapabilir. Hisse geri alımları, firmanın kendi hisselerini piyasa fiyatından yeniden bünyesine katması demektir. Satın alınan payların amacı; piyasadaki hisse sayısını azaltmak (ödenmemiş), şirketin kendi kendine yatırım yapmasını sağlamak ya da finansal değerleri iyileştirmek olabilir. Bu durum, talepte herhangi bir düşme yaşanmadığı sürece piyasa tarafından bu stratejinin pozitif okunmasına neden olabilir. 

Ters hisse bölünmesinde ise şirketler, hisse bölünmesinden farklı olarak, dolaşımdaki hisse (pay) senetlerini belirli bir oran karşılığında “bölerek çoğaltmak” yerine “birleştirerek azaltmayı” tercih eder.

  • Örnek olarak, B şirketi borsadaki bin adet hisse (pay) senedini oranında ters hisse bölünmesine alsın. Bu durumda borsadaki her 10 adet hisse (pay) senedi bir araya gelip “birleşerek” tek bir hisse senedini oluşturur. 
  • Böylece bin adet hisse senedi, 10 bin adet hisse senedine dönüşmüş olur. B şirketinin borsadaki arzı da böylece bin adetten 10 bine düşmüş olur.

👉 Öte yandan çok sık olmasa da bir hissenin arzı tamamen de sonlanabilir. “Listeden çıkartma” olarak adlandırılan bu olay sonunda, ilgili şirket, hisselerinin tamamını borsadan geri çeker. 

  • Bu olay “tahtasının kapatılması” olarak da adlandırılır. Bu bize hissenin borsa için gereken koşulları daha fazla sağlayamadığını gösterir. Şirketler genelde ‘listeden çıkarma’ kavramından kaçınır. Çünkü bu, şirketin batmakta olduğuna dair güçlü bir işarettir.
  • Bu duruma ABD borsalarından Lehman Brothers ve Worldcom şirketleri, Borsa İstanbul’dan ise Goldaş Kuyumculuk ve Emsan Paslanmaz Çelik Sanayi şirketleri örnek gösterilebilir.
  • Bunun yanı sıra şirketlerin listeden çıkmaları için iflas etmelerine gerek yoktur. &#;Halka açık&#; bir şirket, yeniden &#;özel bir şirkete&#; dönebilir. Buna en iyi örnek, hepimizin donutlarını severek tükettiği &#;Dunkin&#; Brands&#; markasıdır. yılında Arby&#;s markasının sahibi Inspire Brands tarafından 8,76 milyar dolara satın alınan şirket, hisselerini hissedarlarından geri satın alarak özel bir şirkete dönüşmüş ve borsadaki hisse arzını sıfırlamıştır.

Karşımıza çıkan bir arz-talep grafiğinde talep, arzın üzerine çıkıyorsa (yani talep, arza göre daha fazlaysa) bu “fiyatın yükselme” ihtimaline dair bir işarettir. Dolayısıyla da bize fiyat yükselten yerleri yani talep bölgelerini gösterir. Tam tersi durumda, yani arz talebin üzerine çıktığında (arz, talebe göre daha fazla olduğunda) “fiyatın düşme” ihtimaline dair bir işarettir. Bu da bize grafik üzerinde arz bölgelerini verir. 

Peki, biz sana bu bilgiyi neden verdik? Bir gün arz-talep ilişkisine dayanan bir yatırım yapmak istersen bu grafikleri doğru okuyabilmen büyük önem taşıyor. Bununla beraber grafiğin veya verilerin gecikmeli değil güncel olması, yatırım kararları alırken göz önünde bulundurman gereken noktalar.

Bu yazımızda neler öğrendik?

  • Arz- talep nedir?
  • Borsada arz ne demek?
  • Yatırım piyasasında talep nedir?
  • Borsada arz-talep ilişkisi ne anlama gelir?

Arz Talep Nedir?

Bu içerik, içeriğin yayınlandığı günkü veriler baz alınarak hazırlanmıştır. İçerikte geçen hedef fiyat tahminleri, uzman ve analist yorumları bu içeriğin yayınlandığı tarihte geçerlidir. Bu tahmin ve yorumlar zaman içinde değişkenlik gösterebilmektedir. Bu sayfada yer alan haberler ve haberlerin içerdiği şirketler hakkındaki bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Kullanılan hisse işlem görselleri; hisse adı, fiyatı ve grafikleri de dahil temsilidir, yatırım tavsiyesi değildir.

Detaylı bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

 

NEDEN ŞİRKETLER HİSSE SENETLERİNİ GERİ ALIR?


Hisse senetlerinin geri alımı (buyback), bir şirketin kendi hisselerini geri satın alması anlamına gelir. Şirketlerin hisselerini geri almasının birçok nedeni olabildiği gibi bu durumun birçok avantajı ve dezavantajı da bulunur.

Öncelikle buyback kavramının ne olduğuna bakalım, ardından nedenlerine ve avantajlarına/dezavantajlarına göz atalım.

Geri Alım (Buyback) Nedir?


Hisse geri alımı olarak da bilinen buyback, bir şirketin açık piyasada bulunan mevcut hisse sayısını azaltmak için kendi hisselerini satın almasıdır. Şirketler, mevcut hisse sayısını azaltarak kalan hisse senetlerinin değerini yükseltmek veya diğer hissedarların çoğunlukla kontrol ettiği hisseleri azaltmak gibi birçok nedenle buyback yapabilirler. Hisse senedi geri alımları ile şirket, hisse senedini açık piyasadan veya doğrudan hissedarlarından satın alabilir.

Şirketler İçin Buyback Neden Avantajlıdır?


Hisse senetlerinin her bir payı, şirket politikası ve mali kararlar hakkında oy kullanma hakkı da dahil olmak üzere, şirketin mülkiyetindeki küçük bir hisseyi temsil eder. Bir işletmenin yöneticisi ve 1 milyon hissedarı varsa, aslında sahibi vardır. Şirketler genişlemeyi finanse etmek ve özsermayeyi artırmak için hisse ihraç ederler. Eğer görünürde potansiyel bir büyüme fırsatı yoksa, kullanılmayan hisselere sahip olmak, bir şirket için sebepsiz yere -ya da iyi bir sebep olmadan- mülkiyet paylaşımı yapmak anlamına gelir. Örneğin, bulundukları sektöre hakim olmak isteyen şirketler, biraz daha büyümek için çok az bir yol kaldığını görebilir ve bu kalan yolda çok sayıda hisse senediyle devam etmenin bir yük olduğuna karar verebilir.

İşletmelerin geri alım yapmaları için bir başka önemli neden ise hisselerinin değerlerinin gerçekten düşük olduğunu düşünmeleri olabilmektedir. Düşük değer gören hisseler, genellikle yatırımcıların şirketin kısa vadeli performansını, sansasyonel haber akışlarını veya genel bir düşüş hissiyatını aşamamış olmasından kaynaklanır. Bir hisse senedinin değeri önemli ölçüde düşükse, şirket hisselerinin bir kısmını düşük fiyattan geri alabilir ve piyasa düzeltildikten sonra hisselerini yeniden ihraç edebilir. Böylece ek sermaye çıkarmadan özkaynaklarını artırabilir.

Örneğin, bir şirketin hisse başına 25 dolardan hisse ihraç ederek milyon dolarlık özkaynak elde ettiğini varsayalım. Belirli bir süre sonra şirketin yaşamış olduğu kötü ve etik olmayan bir olayın haber olduğunu, bu haberin de hissedarların panik satışı yapmasına yol açtığını düşünelim. Fiyatlar hisse başına 15 dolara kadar gerilesin. Şirket ise bu durumda 15 dolardan hissesini geri almak ve ortalığın yatışmasını beklemek istiyor olsun. Böyle bir durumda ne olur? Şirket karlarını korur ve önümüzdeki çeyrekte yeni ve ilgi çekici bir ürün piyasaya sürerek hisselerinin fiyatını hisse başına 35 dolara kadar çıkarır. Popülerliğini yeniden kazanan şirket, milyon dolarlık toplam sermaye akışı için yeni piyasa fiyatından hisseyi yeniden ihraç eder. Böylece şirket 2,5 milyon dolar özkaynağı 3,5 milyon dolara yükseltmiş oldu.

Hisse senedi geri alımı, bir şirketin yatırımcılara daha çekici görünmesini de sağlayabilir. Şirket, ödenmemiş paylarının sayısını azaltarak, hisse başına kar (EPS) oranını otomatik olarak artırmış olur. Örneğin, hisse senediyle yılda 10 milyon dolar kazanan bir şirketin hisse başına karı dolar eder. Bu hisselerin 'ini geri alır ve toplam ödenmemiş paylarını 'e düşürürse, EPS oranı, kazançlarda bir artış olmadan ,11 dolara yükselir.

Ek olarak, piyasa tarafından yönetimin şirkete yeniden yatırım yapmak için yeterli güveni olduğu sonucuna da varılabilir. Hisse geri alımları genellikle araştırma ve geliştirmeye yatırım yapmaktan veya yeni bir şirket satın almaktan daha az riskli kabul edilir. Yani buyback yapmak daha karlı görülür.

Yatırımcılar tipik olarak hisse geri alımlarını gelecek için olumlu bir işaret olarak varsayma eğilimindedirler. Buyback yapan şirketin hisselerini almak isteyen yatırımcılar ellerini çabuk tutmak isteyip şirketin kalan hisselerini hızla alabilirler.

Özetlemek gerekirse, şirketlerin buyback yapma nedenleri;

+Hisse senetlerinin piyasa değerinin düşük olması sonucu hisse senedi fiyatlarını yükseltme isteği,
+Hissedarlara nakit kaynak temini sağlamak,
+Şirketle ilgili olumlu ve çekici bir görünüm sunmak, geçmişteki kötü olayları unutturmak,
+Hisse fiyatlarında oluşan aşırı dalgalanmaların önüne geçmek,
+Hisse başına karı (EPS) yükseltmek,
+Şirketin kontrolünü istenmeyen rakiplerin eline geçmesine izin vermemek
.

Hisse Geri Alımının Dezavantajları


Eğer bir şirket hisselerini geri almak için borç almak zorunda kalıyorsa, buyback yapmak şirketin kredi notunu etkileyecektir. Bununla birlikte, borçlar ve ekonomik problemler bir şirketin sıklıkla ihtiyaç duyduğu nakit rezervlerini tüketir. Bu nedenle, kredi raporlama ajansları bu tür finanse edilen hisse senedi geri alımlarını olumsuz olarak kabul eder. Yani bu şirketler, hisse başına karı (EPS) arttırmanın veya düşük değerli hisse senetlerinden faydalanmanın borç almak için iyi bir gerekçe olmadığını savunurlar.

"Pay geri alımlarının, şirketten ziyade kişilerin menfaatine yönelik olarak
gerçekleştirilmesi hâlinde, hem şirket hem de şirketle ilgili belirli taraflar açısından olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Pay geri alımlarıyla, şirket bünyesindeki nakdin ölçüsüz ve kontrolsüz bir şekilde ortaklara aktarılmasıyla, şirket malvarlığının sermaye miktarının altına düşebileceği ve alacaklıların ortakların sermaye taahhütlerine karşı yegâne güvencesini oluşturan
sermayenin muhafaza edilemeyeceği düşünülmektedir (Çeliktaş, , s. ; Özdamar, 37 , s. 75). Esasen, ortaklara yapılan her dağıtımda (nakit temettü dağıtımı vb.) ortaya çıkabilecek bu tehlike, geri alımın borçların ödenmesinden sorumlu ortaklarla sınırlı olarak yapılması hâlinde şirket açısından daha büyük bir sorun teşkil edebilmektedir." [1]

Hissedar açısından ise şöyle bir dezavantajı bulunuyor:

"Hissedarlar temettü ve sermaye kazançları arasında kayıtsız olmayabilirler ve hisse senetlerinin fiyatı, nakit temettü dağıtımlarından daha fazla olumlu etkilenebilir. Nakit temettülerin genellikle oldukça güvenilir olduğu, geri satın alımların ise güvenli olmadığı düşünülebilir. Ayrıca, eğer bir firma düzenli bir geri satın alma programı ilanı yapacaksa, geri satın alımlardaki vergi ertelemesi opsiyonu nedeniyle bir vergi birikmesi sözkonusu olabilecektir." [2]

Her şeye rağmen, geri alımlar bir şirketin ekonomisi için haika bir fırsat olabilir. Genel olarak ekonomi üzerinde de bazı etkileri olabilir. Buyback yapmak hisse senedi fiyatlarının artmasına yol açtığından, finansal ekonomi üzerine doğrudan ve olumlu bir etki yapma eğiliminde olmaktadır. Araştırmalar, borsadaki artışların tüketici güvenini, tüketimi ve büyük alımlar üzerinde iyileştirici bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir.


Kaynaklar:

[1]PAY GERİ ALIMLARI İLE GERİ ALIM İŞLEMLERİNİN NEDEN VE
SONUÇLARININ ANALİZİ: BORSA İSTANBUL ÜZERİNE BİR
UYGULAMA. Burak PİRGAİP, Doktora Tezi.
[2]SPK ANONİM ORTAKLIKLARIN KENDİ HİSSE SENETLERİNİ GERİ SATIN ALMASI. YETERLİK ETÜDÜ.Bülent Murat HAHOLU.

Şirketler kendi hisse senetlerini neden geri satın alır?

Ahmet Arslan / CPA, MBA, SMMM

Gerek dünyada gerekse özellikle say&#;l&#; yeni Türk Ticaret Kanunu'nun eskisine nazaran daha fazla imkan vermesinin de etkisiyle ülkemizde &#;irketlerin baz&#; dönemlerde borsada kendi hisse senetlerini geri sat&#;n ald&#;klar&#; (share buybacks) ve bunu önceden hissedarlar (KAP yoluyla) ile di&#;er ilgili ki&#;ilere ilan ettikleri görülmektedir. 
Bilinçli olarak yap&#;lan söz konusu hisse geri al&#;m politikas&#;n&#;n teorik temellere dayanan birkaç nedeni bulunmaktad&#;r. Bu nedenleri a&#;a&#;&#;daki ba&#;l&#;klar halinde aç&#;klamak mümkündür. 

1- &#;irketin yat&#;r&#;m imkan ve alternatiflerinin daralm&#;&#; olmas&#;
Özellikle olgun (mature) sektör ve &#;irketlerde birikmi&#; karlar kanalize edilecek alanlar bulamayabilirler. Bu durum &#;irketin sadece kendi öz (core) i&#;inden sapmak istememesinin yan&#; s&#;ra sektörün ya da ekonominin yeterince olgunla&#;m&#;&#; veya doyuma ula&#;m&#;&#; olmas&#;ndan da kaynaklanabilir. Hangi nedenle olursa olsun &#;irketin yat&#;r&#;m imkan ve alternatiflerinin daralmas&#; nedeniyle hisse geri al&#;m&#; olumsuz gibi alg&#;lanabilse de bu durumlarda birikmi&#; paran&#;n &#;irket taraf&#;ndan verimsiz yerlerde kullan&#;lmak yerine hissedarlar taraf&#;ndan daha verimli yerlerde kullan&#;labilmesine imkan sa&#;lamak için hissedarlara geri verilmesi olumlu sonuçlar do&#;urabilir. 

2- Kasada at&#;l halde duran paran&#;n de&#;erlendirilmesi
Yukar&#;da belirtilen nedenin de etkisiyle birikmi&#; olan paran&#;n at&#;l kalmas&#; hem &#;irketin hem de hissedarlar&#;n kayb&#;na neden olacakt&#;r. Birikmi&#; paran&#;n kar pay&#; olarak de&#;il de hisse senedi kar&#;&#;l&#;&#;&#;nda hissedarlara da&#;&#;t&#;lmas&#;n&#;n bir nedeni hissedarlar&#;n vergisel olarak dezavantajl&#; durum ya&#;amalar&#;n&#;n istenmemesidir. Çünkü bilindi&#;i gibi kar paylar&#; menkul sermaye irad&#; olarak vergiye tabi (ülkemizde %15 oran&#;nda stopaj &#;eklinde) iken hisse senetlerinin elden ç&#;kar&#;lmas&#; sonucunda elde edilen de&#;er art&#;&#; kazanc&#; &#;eklindeki sermaye kazanc&#; vergiden istisna edilmi&#;tir. 

3- Hissenin piyasa fiyat&#;n&#;n gerçek de&#;erinin alt&#;nda oldu&#;u durumlarda öz sermayenin getirisini yükseltmek
Hissedarlara nazaran &#;irketin durumu ve faaliyetleri hakk&#;nda daha fazla bilgi sahibi olan yönetimin (insiders) hisse senedinin piyasa fiyat&#;n&#;n gerçek de&#;erinin alt&#;nda oldu&#;u durumlarda borçlanma yoluyla da olsa hisse senetlerini sat&#;n almas&#; ileride &#;irkete nispi olarak daha fazla getiri sa&#;lamas&#; aç&#;s&#;ndan önemlidir. Hem borçlanma faizi giderlerinin vergi matrah&#;ndan dü&#;ülmesi hem de borçlanma faiz oran&#;na nazaran daha fazla düzeyde gerçekle&#;en öz sermaye getiri oran&#; hisse senetlerini satmay&#;p tutan hissedarlar aç&#;s&#;ndan olumlu sonuçlar do&#;urabilecektir.
Bu durumlarda daha fazla kazanç daha dü&#;ük say&#;daki hisse senedi aras&#;nda payla&#;t&#;r&#;lacak ve böylece &#;irket yönetimi &#;irketin artan kazanc&#;n&#; içerde tutabilecektir. 
Bununla birlikte, hissedarlar&#;n yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmayan bireysel yat&#;r&#;mc&#;lardan olu&#;tu&#;u ve hissenin de&#;erinden daha dü&#;ük düzeyde fiyatland&#;&#;&#; durumlarda söz konusu yat&#;r&#;mc&#;lar&#;n hisseyi satmaya e&#;ilimli oldu&#;u durumlarda &#;irket taraf&#;ndan hisse geri al&#;m&#;n&#;n &#;irket aç&#;s&#;ndan faydal&#; sonuçlar verdi&#;i yönünde bilimsel kan&#;tlar elde edilmi&#;tir.
Tam tersi bir durumda yani hisse senetlerinin &#;irket içinden birileri veya kurumsal yat&#;r&#;mc&#;lar taraf&#;ndan elde tutuldu&#;u durumlarda ise &#;irketler için hisse geri al&#;m&#;n&#;n karl&#; bir &#;ekilde sonuçlanmas&#; daha zordur. 
Ayr&#;ca hissenin yüksek likiditeye sahip oldu&#;u yani çok say&#;da al&#;c&#; ve sat&#;c&#;s&#;n&#;n bulundu&#;u ve &#;irketin geri al&#;m i&#;leminin hisse fiyat&#;n&#; oynatmas&#;n&#;n muhtemel olmad&#;&#;&#; durumlarda hisse geri al&#;m&#; &#;irket için faydal&#; sonuçlar do&#;urabilir. 

4- Sinyal etkisi (signalling effect)
&#;irket hakk&#;nda daha fazla bilgiye sahip olan &#;irket yönetimi hissedarlara &#;irketin gerçek de&#;erinden daha dü&#;ük de&#;erle fiyatlanmakta oldu&#;u konusunda güven a&#;&#;lamak için hisse geri al&#;m&#; yoluna ba&#;vurabilir. Fakat &#;irket yönetimi gerçekte &#;irketin de&#;eri konusunda emin olmasa da s&#;rf hisseye olan talebi art&#;rmak için de böyle bir yola ba&#;vurabilir. Böyle bir programda &#;irket yönetiminin amac&#; yukar&#;da belirtilen nedenlerle hisse al&#;m&#; de&#;il tamamen alg&#; olu&#;turmak sinyal vermektir. Bu durumda ak&#;ll&#; yat&#;r&#;mc&#;lar&#;n &#;irketin ne yapmaya çal&#;&#;t&#;&#;&#;n&#; anlamaya çal&#;&#;malar&#; önem arz etmektedir. 

5- &#;irketin kontrolünü istenmeyen rakiplere kapt&#;rmamak    
Hisse senetlerinin borsada i&#;lem gördü&#;ü ortamlarda rakip firma veya ki&#;iler &#;irketin kontrolü sa&#;layacak düzeyde hisse senetlerini rahatl&#;kla alabilir. Bu gibi durumlarda &#;irket taraf&#;ndan kendi hisselerinin geri al&#;nmas&#; dola&#;&#;mdaki hisse senetleri say&#;s&#;n&#; azaltarak böyle bir imkan veya tehlikeyi ortadan kald&#;rabilir. 

6- Finansallar&#; daha iyi göstermek
Bilindi&#;i gibi hisse ba&#;&#;na kar, toplam kar&#;n dola&#;&#;mdaki hisse senedi say&#;s&#;na bölünmesiyle elde edilir. Bu durumda dola&#;&#;mdaki hisselerin hisse geri al&#;m&#; yoluyla toplanmas&#; ve iptal edilmesi sabit kar&#;n daha dü&#;ük say&#;daki hisse senedine bölünmesine yol açaca&#;&#;ndan hisse ba&#;&#;na kar&#;n ve dolay&#;s&#;yla fiyat kazanç oran&#;n&#;n daha iyi görünecektir.

Türkiye'de durum
Ülkemizde hisse geri al&#;m&#; nispeten yeni bir olgu olup bunun son dönemlerde birkaç &#;irket taraf&#;ndan kullan&#;ld&#;&#;&#; görülmektedir. Bunda say&#;l&#; Türk Ticaret Kanunu ile &#;irketlere esas veya ç&#;kar&#;lm&#;&#; sermayesinin onda birine (% 10) kadar kendi hisse senetlerini iktisap etme yani geri sat&#;n alma imkan&#;n&#;n verilmi&#; olmas&#;n&#;n da etkili oldu&#;u dü&#;ünülmektedir. Bedelli sermaye art&#;&#;&#;n&#;n aksine sermaye azal&#;&#;&#; ile sonuçlanan hisse geri al&#;m&#; söz konusu kanundaki s&#;n&#;rlar içinde kullan&#;labilmektedir.Türkiye'de hisse geri al&#;m&#;n&#;n arkas&#;nda yatan nedenler ve hisse geri al&#;m&#;n&#;n hisse de&#;eri aç&#;s&#;ndan sonuçlar&#; henüz tam olarak bilinmemekle birlikte &#;irket kaynaklar&#;n&#;n etkili &#;ekilde kullan&#;lmas&#; aç&#;s&#;ndan hissedarlar&#;n menfaatiyle sonuçlanacak durumlarda bu yolun denenmesinde fayda bulunmaktad&#;r.

Sonuç
Hisse geri al&#;m politikas&#; her ne kadar &#;irket içindeki profesyonellerin &#;irketin hisse fiyat&#;n&#;n gerçek de&#;erinin alt&#;nda oldu&#;u yönündeki kanaatini göstermesi aç&#;s&#;ndan önemli ve nihai olarak hissedar say&#;s&#;n&#;n azalmas&#; nedeniyle hisse ba&#;&#;na daha fazla kar pay&#; &#;eklindeki kazanc&#;n artmas&#;yla sonuçlansa da mevcut ve potansiyel yat&#;r&#;mc&#;lar&#;n yukar&#;da belirtilen teorik nedenleri de dikkate almas&#; önem arz etmektedir. Di&#;er bir deyi&#;le, &#;irket yönetiminin sinyal vermek için mi yoksa &#;irketin yat&#;r&#;m imkanlar&#;n&#;n tükenmi&#; olmas&#; nedeniyle veya özsermayenin getiri oran&#;n&#; yükseltmek amac&#;yla bu yola ba&#;vurdu&#;una ili&#;kin ihtimallerin de dikkate al&#;nmas&#; gerekir.
Gene de ülkemiz &#;artlar&#;nda sürekli bedelli sermaye art&#;&#;lar&#;na ra&#;men kara geçemeyip sürekli zarar eden ve hissedarlar&#;n&#; hüsrana u&#;ratan &#;irketlere kar&#;&#;n hisse al&#;m&#; program&#; ba&#;latan &#;irketlere i&#;letme ve finansallar&#; incelendikten sonra ilgi göstermekte fayda bulunmaktad&#;r. 
&#;irketin i&#;letme ve finansallar&#;n&#;n incelenmesi &#;irket yönetiminin hisse geri al&#;m&#; politikas&#;n&#;n arkas&#;nda yatan nedenlerin neler oldu&#;unu anlamaya imkan verebilecektir. 

Hisse Geri Alım Nedir? Hisse Geri Alım Neden ve Nasıl Yapılır?

Haberler

Ekonomi

Hisse Geri Alım Nedir? Hisse Geri Alım Neden ve Nasıl Yapılır?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem felaketi nedeniyle Borsa İstanbul 5 iş günü işlem durdurma kararıyla kapanmıştı. Bugün (15 Şubat saat ) itibarıyla işleme açılan Borsa İstanbul güne yüzde 5,86 oranında yükselişle başladı ve BİST endeksinde alımların başlamasıyla yükseliş devam etti. Şirketler ise hisse değerlerini korumak için geri hisse alımı yapacaklarını açıkladı. Peki, hisse geri alımı nedir, neden ve nasıl yapılır? 

İşte, hisse geri alım programı hakkında merak edilenler

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem felaketinin ardından, 8 Şubat tarihinde Borsa İstanbul'un işlem durdurma kararı Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayınlanmıştı.

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem felaketinin ardından, 8 Şubat tarihinde Borsa İstanbul'un işlem durdurma kararı Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayınlanmıştı.

8 Şubat'tan itibaren 5 iş günü işleme kapatılan Borsa İstanbul, 15 Şubat Çarşamba günü saat 'te işleme açıldı ve pek çok şirket hisse geri alımı yaptı.

8 Şubat'tan itibaren 5 iş günü işleme kapatılan Borsa İstanbul, 15 Şubat Çarşamba günü saat 'te işleme açıldı ve pek çok şirket hisse geri alımı yaptı.

BİST ve SPK işlemler başlamadan önce bazı tedbirler açıkladı. Açıklanan tedbirler arasında "hisse geri alımında stopajı sıfırlamak" da vardı.

BİST ve SPK işlemler başlamadan önce bazı tedbirler açıkladı. Açıklanan tedbirler arasında "hisse geri alımında stopajı sıfırlamak" da vardı.

BİST ve SPK yönetiminden gelen açıklamalarla alınan tedbir kararlarını burada bulabilirsiniz:

Hisse Geri Alım Nedir?

Hisse Geri Alım Nedir?

Hisse Geri Alım Neden Yapılır?

Hisse Geri Alım Neden Yapılır?

Hisse Geri Alım İşlemi Nasıl Yapılır?

Hisse Geri Alım İşlemi Nasıl Yapılır?

Hisse Geri Alımının Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Hisse Geri Alımının Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede