kilomu nasıl öğrenirim / Kaç Kilo Olduğunu Tahmin Edebilecek miyiz?

Kilomu Nasıl Öğrenirim

kilomu nasıl öğrenirim

Vücut Kitle Endeksi Hesaplama

Vücut Kitle Endeksi nedir?

Yetişkin bir insanın ağırlığının, boyuna göre normal olup olmadığını gösteren bir parametredir. İngilizcede "Body Mass Index" veya kısa adıyla "BMI" şeklinde ifade edilmektedir. Aşağıda görülen Vücut Kitle Endeksi (VKE, VKİ veya BKİ) tablosunda kilogram cinsinden ağırlık ve metre cinsinden boyun kesiştiği noktanın içinde bulunan alan ile kilonun ideal olup olmadığı tespit edilebilmektedir. Eğer mevcut ağırlığınız idealin altında ya da üstünde ise ideal noktaya ulaşabilmek için izlenecek yol, kısa sürede fazla miktarda kilo kaybetmek ya da almak değil, adım adım sağlıklı kiloya ulaşmak ve bu düzeyi uzun dönemde korumaktır.

Vücut kitle indeksi nasıl hesaplanır?

Vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile hesaplanır. Sonuç olarak elde edilen değer yani beden kitle indeksi aşağıdaki aralıklarda değerlendirilmektedir.

0 - 18,4: Zayıf

Uzunluğunuza göre uygun ağırlıkta olmadığınızı, zayıf olduğunuzu gösterir. Zayıflık, bazı hastalıklar için risk oluşturan ve istenmeyen bir durumdur. Boyunuza uygun ağırlığa erişmeniz için yeterli ve dengeli beslenmeli, beslenme alışkanlıklarınızı geliştirmeye özen göstermelisiniz.

18,5 - 24,9: Normal

Uzunluğunuza göre uygun ağırlıkta olduğunuzu gösterir. Yeterli ve dengeli beslenerek ve düzenli fiziksel aktivite yaparak bu ağırlığınızı korumaya özen gösteriniz.

25,0 - 29,9: Fazla Kilolu

Boyunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu gösterir. Fazla kilolu olma durumu gerekli önlemler alınmadığı takdirde pek çok hastalık için risk faktörü olan obeziteye (şişmanlık) yol açar.

30,0 - 34,9: Şişman (Obez) - I. Sınıf

Boyunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu bir başka deyişle şişman olduğunuzun bir göstergesidir. Şişmanlık, kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon v.b. kronik hastalıklar için risk faktörüdür. Bir sağlık kuruluşuna başvurarak hekim / diyetisyen kontrolünde zayıflayarak normal ağırlığa inmeniz sağlığınız açısından çok önemlidir. Lütfen, sağlık kuruluşuna başvurunuz.

35,0 - 44,9: Şişman (Obez) - II. Sınıf

Uzunluğunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu bir başka deyişle şişman olduğunuzun bir göstergesidir. Şişmanlık, kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon v.b. kronik hastalıklar için risk faktörüdür. Bir sağlık kuruluşuna başvurarak hekim / diyetisyen kontrolünde zayıflayarak normal ağırlığa inmeniz sağlığınız açısından çok önemlidir. Lütfen, sağlık kuruluşuna başvurunuz.

45,0 ve üstü: Aşırı Şişman (Aşırı Obez) - III. Sınıf

Boyunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu bir başka deyişle şişman olduğunuzun bir göstergesidir. Şişmanlık, kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon v.b. kronik hastalıklar için risk faktörüdür. Bir sağlık kuruluşuna başvurarak hekim / diyetisyen kontrolünde zayıflayarak normal ağırlığa inmeniz sağlığınız açısından çok önemlidir. Lütfen, sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Gerçek kilonuzu nasıl öğrenirsiniz?

Birçok kişinin üzerine çıkarken çekindiği tartıların yanlış sonuç verdiğinden yakınır. Oysa ki, haftada bir kez, aynı kıyafetle, kahvaltı öncesi ve aynı tartıyla yapılan tartım, ne kadar kilo verdiğinizi doğru olarak gösterecektir.

Pek çok kişinin üzerine çıkarken çekindiği tartılar ile dost olmak aslında hiç de zor değil. Önemli olan tartıya ne zaman, ne şekilde çıkacağınızı ve ağırlığınızı etkileyen faktörleri bilmek. Bunun için uzman bir doktor ya da diyetisyenden yardım alabilirsiniz. Ancak yine de tartıya çıktığınızda olumlu ya da olumsuz sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Diyet sırasında yaptığınız kaçamaklarda kilo almadığınızı öğrenip sevinebilir veya beslenme ve egzersiz programına rağmen bir gram bile kilo veremediğinizi görüp üzülebilirsiniz. Peki gerçek ağırlığınızı nasıl öğrenebileceğinizi biliyor musunuz?..

SU BİLE ETKİLİYOR

Etik Diyet Danışmanlık 'ın sahibi Beslenme Uzmanı Turgay Köse, diyet sırasında kiloyu etkileyen faktörler ve doğru tartımın sırlarını anlattı: "Haftada bir kere, aynı baskülde, aynı kıyafetle, kahvaltı öncesi ve dışkılama sonrasında yapılan tartım gerçek kilonuzu gösterir. Öte yandan kabızlık, ishal, kusma, bazı ilaçların kullanımı ve adet dönemi gibi özel durumlar vücut ağırlığını etkiler. Yine, 2 bardak su içen kişi tartıda yaklaşık yarım kilo daha fazla çıkar. Sauna veya ishal nedeni ile vücuttan bol miktarda sıvı kaybedildiği için, sonuç da düşük çıkacaktır. Bu özel durumlar kişinin kilo aldığını veya verdiğini göstermez."

YANLIŞ TARTI DA DOĞRU GÖSTERİR

Diyet yapanların birçoğu da evlerinde bulunan basküllerin yanlış sonuç verdiğinden şikâyet eder. Halbuki "her ölçüm cihazı aynı sonucu verecek" diye bir kural yok. Üstelik, evdeki yanlış sonuç veren baskül de, belirli aralıklarla tartıldığınızda, ne kadar kilo verdiğiniz konusunda doğru sonucu verecektir. Önemli olan sürekli aynı baskülü kullanmak.

AYNI KIYAFETLE TARTILIN

Kıyafet faktörü de doğru tartımı etkileyen en önemli faktörlerden biri. Yani tartıya çıktığında üzerinde pijamaları bulunun bir kişi, ikinci kez günlük giysileriyle tartıldığında daha ağır çıkabilir. Rutin bir öğle yemeği veya akşam yemeği de ağırlığı 500 gram ile bir kilogram arasında etkiler.

BUGÜN

Google News

Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.

Haber3'e Google News'te abone olun

Abone Ol

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir