kanli sumuk nedenleri / Sümük Neden Yeşil Olur? Sümük Rengi Hangi Hastalıkların Habercisi Olabilir? - Sağlık Haberleri

Kanli Sumuk Nedenleri

kanli sumuk nedenleri

Burun akıntısının rengi hangi hastalıkların habercisi? Sarı, yeşil, kahverengi ve daha fazlası

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 02,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Halk arasında ‘sümük’ olarak tabir edilen, burundaki mukus tabakasının birçok işlevi bulunuyor. Bu tabakanın rengi, kişilerin vücudunda neler olup bittiğine dair çok önemli bilgiler veriyor. Peki mukus tabakasının vücutta ne gibi işlevleri var? Burun mukusunda oluşan renk değişimleri hangi hastalıkların habercisi? Uzmanlarla mercek altına aldık.

Haberin Devamı

Vücudumuzda zararlı maddeleri dışarıda tutma işlevi gören pek çok sistem var. Burunda bu görev mukoza tabakasına düşüyor. Mukoza, nefes alma yoluyla içeri giren bakterileri önce burunda tutuyor sonra da ‘sümük’ olarak bilinen katı ya da sıvı bir maddeyle dışarı atıyor.

Genellikle soğuk algınlığından ya da şu sıralar yaygın görüldüğü üzere alerjilerden kaynaklandığı düşünülerek geçiştirilen burun akıntısı, pek çok hastalığın habercisi olabiliyor.

ABD'nin ve dünyanın önde gelen sağlık kuruluşlarından biri olan Cleveland Clinic'te Kulak, Burun ve Boğaz (KBB) uzmanı olarak görev yapan Dr. Raj Sindwani, burun mukusunun renginin “kişinin sağlık durumunu görmeye yardımcı olan en önemli etkenlerden biri” olduğunu söyledi.

New York Post’a konuşan Dr. Sindwani, “Sümüğünüzün rengi sıklıkla değişiyorsa bir şeylerin ters gittiğini düşünebilirsiniz. Bu durum alerji dışında, tahmin bile edemeyeceğiniz enfeksiyonlara veya hastalıklara uzanan bir sürecin habercisi olabilir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Dr. Sindwani, ortaya çıkan bu renklerin; beyaz, sarı, yeşil, kahverengi, siyah, kırmızı ve pembe şekilde olabileceğini söyleyerek “Her biri farklı hastalıklarla ilgili haber verebilir” diye de ekledi.

Burun akıntısının rengi hangi hastalıkların habercisi Sarı, yeşil, kahverengi ve daha fazlası


‘SÜMÜK İŞTE' DEYİP UMURSAMAMAK DOĞRU DEĞİL

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğum KBB Uzmanı Prof. Dr. Şenol Polat, “Burnumuzun içi sürekli salgı üretebilen hücrelerle örtülüdür. Buna mukoza tabakası denir. Bu tabakanın ürettiği salgı sayesinde soluduğumuz havayı temizliyoruz. Yani mikroplardan ya da partiküllerden arındırıyoruz. Yine bu mukus sayesinde soluduğumuz havayı nemlendiriyor ve ısıtıyoruz” dedi.

Prof. Dr. Polat, şöyle devam etti:

-- Bu salgı, burnumuzun içerisindeki hücrelerin hareketleri sayesinde yani hücrelerin üzerindeki ‘silya’ dediğimiz tüylerin hareketiyle genzimize akar ve boğazımızdan aşağı mideye doğru gider. “Sümük işte” deyip umursamamak doğru değil;oldukça önemli ve uyarıcıdır. Burun akıntısı ya da geniz akıntısı şikayetiyle gelen hastaların hikâyesini çok detaylı dinlemek gerekir. Bu durum hastalık hakkında çok önemli ipuçları verir. 

-- Ayrıca hastanın fiziksel muayenesi de bir diğer önem taşıyan araçtır. Burun akıntısının rengi hastalıklar hakkında bize oldukça detaylı bilgi verir ancak kesin tanıyı koymak için muhakkak endoskopik müdahale gerekir. Çok nadiren endoskopik muayene yeterli olmayabilir. Bu durumda görüntülemelerden muhakkak faydalanmak ve bazı laboratuvar tetkikleri ile kültür çalışmalarının yapılması şarttır.

Burun akıntısının rengi hangi hastalıkların habercisi Sarı, yeşil, kahverengi ve daha fazlası

Grafikler: Harun Elibol

“VÜCUDUMUZ 24 SAATTE 1,5 LİTRE MUKUS ÜRETİYOR”

Haberin Devamı

KBB Uzmanı Op. Dr. Mustafa Bilazer de mukusun işlevine dikkat çekerek “Vücuttaki mukus hücreleri 24 saatlik periyot içerisinde 1,5 litre mukus üretebilir” ifadelerini kullandı.

Op. Dr. Bilazer, “Mukus genizden akıntı halinde olduğu için gün içinde pek hissedilmez. Çünkü sağlıklı bir kişinin burnu pek akmaz. Eğer vücut enfeksiyon veya alerji ile karşılaşırsa bu durumlarda mukusta artış gözlenir. Çünkü enfeksiyon sırasında vücut mikroplarla savaşarak kendisini korumaya çalışır. Özellikle sümüğün rengi hastalık hakkında önemli bilgiler verir” dedi.

BEYAZ BURUN AKINTISI NEYİN İŞARETİ?

Grip ve benzeri salgın dönemlerinde çoğunlukla beyaz mukus görülür. Bu durum normal karşılanması gereken bir şey midir yoksa endişe duyulacak hastalıkların habercisi midir?

Haberin Devamı

Bu soruma Prof. Dr. Şenol Polat, “sağlık sorunu olmayan bir insanın sümüğü normal akıntılı ve berraktır. Sümüğün sarı ve beyaz hale gelmesi vücuda bir virüsün girdiğinin belirtisidir. Fakat mevsimden bağımsız olarak bu renk, enfeksiyon olmayan burun içerisindeki polip (tümör) gibi durumlardan kaynaklı da görülür” cevabını verdi.

Op. Dr. Mustafa Bilazer ise bu noktada oldukça önemli bir detaya vurgu yaparak, “Enfeksiyonda sarı veya yeşil olan mukus rengi alerjide beyaz bir salgı haline de gelebilir” dedi.

'YAŞLILARDA BURNUN TEK TARAFINDA SARI VE YEŞİL AKINTI VARSA TÜMOR RİSKİ OLABİLİR'

“Bazen burun içerisinde artmış olan bu salgı renk değiştirebilir. Çoğu zaman sarı veya sarıdan yeşile giden bir akıntıya dönebilir” diyen Prof. Dr. Şenol Polat, “Böyle durumlarda aklımıza muhakkak enfeksiyonlar gelmelidir” dedi.

Burun akıntısının rengi hangi hastalıkların habercisi Sarı, yeşil, kahverengi ve daha fazlası


Prof. Dr. Polat, şu bilgileri paylaştı:
Haberin Devamı

-- Çocuklarda ve yetişkinlerde çoğunlukla sarı renkli akıntı görülür. Bu sarı renkli akıntı bakteriyel enfeksiyonun habercisidir. Bazı durumlarda viral enfeksiyonlarda ya da bazı virüslerin enfeksiyonunda da sarı renkli akıntı görebiliriz. Sarı renkli akıntının sebebi hem oradaki bakteriyel artıkların hem de bağışıklık sistemimizin bazı hücrelerinin artıklarının birikmesidir. Yani sarı renkli akıntı bize iltihaplanma reaksiyonunu gösterir. Özellikle de nötrofil dediğimiz bağışıklık sistemi hücrelerinin bir parçasıdır.

-- Eğer yeşil veya sarı-yeşil renkli akıntı tek taraflı ise yani burnun bir tarafında böyle bir renk var ama diğerinde yoksa özellikle de çocuklarda böyle bir akıntıyla karşılaşırsak, burunda yabancı cisimden şüphelenilmelidir. Eğer yaşlı ve yetişkin grupta tek tarafta sarı-yeşil renkli akıntı uzarsa ve tedavilere cevap vermese, o zaman da burun içindeki kötü huylu olan tümörlerden şüphelenmemiz gerekir.

Haberin Devamı

Mukusun sarı veya yeşil olması tedaviye ihtiya&#; olduğu anlamına gelir. Bu durum bizlere artık enfeksiyonun ciddi şekilde oluşmaya başladığı ve v&#;cudun mikroplarla savaş halinde olduğu mesajını verir. Mikroplar &#;ld&#;r&#;ld&#;ğ&#; zaman mukus rengi sarı ya da yeşil olarak da kendini g&#;sterir. Bazı durumlarda mukus akmaz ve sin&#;sler dolar. B&#;yle durumlarda ameliyat gerekebilir.

Op. Dr. Mustafa Bilazer

PEMBE VE KIRMIZI SÜMÜK NEDEN OLUR?

En dikkat çeken ise pembe ve kırmızı mukus… Peki, bu mukus renkleri neden oluşuyor? 

“Böyle bir şey yaşanıyorsa burun içinde kanama şüphesinden bahsedebiliriz” diyen Prof. Dr. Polat, “Çocuklarda ve yetişkinlerde bu tip hafif kanamalar kılcal damar çatlamalarına bağlı olabilir. Ancak sürekli ve tek taraflıysa bu kanamalar ciddiye alınmalı ve endoskopik muayene yaptırılmalı. Çocuklarda veya erişkinlerde tek taraflı ufak sızıntılar veya burun içerisinde bir yabancı cisim ya da tümör olma ihtimali de düşünülmeli” dedi.

Op. Dr. Mustafa Bilazer de “Mukusun pembe veya kırmızı olması enfeksiyonda da alerjide de ortaya çıkabilir. Ayrıca pembe veya kırmızı mukus olmasının nedeni kan sulandırıcı kullanımı da olabilir” bilgisini paylaştı.

Ayrıca Op. Dr. Bilazer, "Kanser hastalarında nadir görülen mukusta kan olması yani kırmızı veya pembe renkli mukus ortaya çıkabilir" dedi ve kanser hastalığının sadece mukus renginden belirlenebilen bir hastalık olmadığının da altını çizdi.

SİGARA İÇENLER DİKKAT!

Prof. Dr. Şenol Polat, siyah ve kahverengi sümük şikayetiyle sık karşılaştığını belirterek, “Kahverengi ve siyah mukus rengi genellikle sigara içenlerde görülür. Bağışıklık sistemi zayıf olan, kemoterapi alan ya da tümör tedavisi alan kişilerde genellikle görülür. Fakat bu tür hastalıklar yoksa inatçı ve hızlı ilerleyici mantar enfeksiyonları ya da doku kaybına neden olan nekrozlardan kaynaklı olabilir. Bu kişilerde yoğun kahverengi ya da siyah akıntılar görülebilir” dedi.

Mukusta kahverengi veya siyah rengin enfeksiyon mikrobunun öldüğüne işaret ettiğine de vurgu yapan Op. Dr. Mustafa Bilazer, “Enfeksiyon boyunca mikroplarla savaşan mukus salgısı, mikropların ölümünün ardından onları dışarıya atarken kahverengi veya siyah renge de dönüşebilir” ifadelerini kullandı.

Burun bölgesinin iç kısmı balgam salgılayan bezleri içeren mukoza dokusundan oluşur. Mukus, su, antikorlar ve proteinlerden oluşmuş burun salgısıdır. Mukus burunu nemli tutar ve havada asılı mikroplar, toz veya partiküllerin akciğerlere ulaşmasını önlemeye yardımcı olur. Burun içindeki bezler tarafından her gün yaklaşık 1 litre kadar mukus salgısı üretilir ve bu salgı burun boşluğundan sinüslere ve geniz boşluğuna doğru ilerler. Geniz boşluğundan da boğaza inerek yutulur ve çoğu kez kişi bu durumun farkında olmaz.

Bazı durumlarda mukus üretiminin artışı söz konusudur. Kıvamı ve renginde değişikler olur. Bu tip durumlarda daha önce farketmediğimiz geniz akıntısı rahatsızlık verici hale gelir.

Soğuk algınlığı, sinüzit gibi rahatsızlıklar geniz akıntısının başlıca nedenleri arasında gelir. Ayrıca; çeşitli ilaçlar, sigara, mevsim geçişleri gibi etkenler, hormonal nedenler, mantarlara bağlı nedenler de geniz akıntısını arttırabilmektedir.

Burun mukozası iltihabı burun iltihabı (rinit) olarak adlandırılır. İrritasyonlar, tahriş sonucu aşırı mukus oluşur ve geniz akıntısı yapar. Bu durum, burun akıntıları olarak adlandırılır ve boğazı sık temizleme ihtiyacı, öksürük ve balgama sebep olur.

Aşırı mukus zamanla kulak ile burnun bağlayan kulak kanalını (östaki tüpü) bloke edebilir bu gibi durumlarda ağrı ile sonuçlanan kulak iltihabı neden olabilir.

Geniz akıntısının nedeni hasta muayenesi ve akıntı incelenerek tespit edilebilir. Akıntı türü hastalık hakkında bilgi verir.

Örneğin, ince ve berrak akıntı Soğuk algınlığı, grip ya da alerji olduğunu gösterir. Koyu ve sarımsı veya yeşilimsi sarı akıntı mikrobik (bakteriyel) iltihabı gösterir. Kafa travması sonrasında başlayan sulu, şeffaf akıntı kafa tabanında bir kırık oluştuğunun ve beyin omurilik sıvısı kaçağının belirtisi olabilir.  Burun içi dokularının aşırı kuruluğu veya şiddetli sümkürmeler, kanla karışık burun akıntısına neden olabilir. Koyu, yeşil renkli, tek taraflı ve kötü kokulu akıntı burunda bir yabancı cisim varlığına işaret etmektedir.

Aşağıdaki durumlar söz konusu ise kişi mutlaka uzman doktora görünmelidir:

Çocuklarda görülen her burun kanaması masum değildir.

Söz konusu çocukları olduğunda çok daha dikkatli ve özverili olan ebeveynler, bir anda ortaya çıkan burun kanamaları karşısında endişe ve stres yaşayabilir. Özellikle de  herhangi bir hastalıktan farklı olarak yaşanan kanamalar, ailelerin paniğe kapılmasına yol açar. Burun kanamasının çocuklarda sıklıkla gözlemlenen bir durum olduğunu ifade eden Avrasya Hastanesi’nden Kulak Burun Boğaz hastalıkları Uzmanı monash.pw Koray Cengiz , konuyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.

Burun kanamasının nedenleri

Ön burun kanamaları burun boşluğunun hemen girişinde, orta hatta kılcal damarlar mukoza örtüsünün içinde özel bir bölgede toplanırlar. Çocuklarda en sık görülen burun kanamaları bu bölgeye ait olanlardır. Çoğu kanama, buradaki kılcal bir damarın çatlaması nedeniyle tek taraflı monash.pw genel olarak kısa süreli olmakla birlikte az kanamalardır. Olası burun kanamalarını nedenleri aşağıdaki gibidir;

Burun kanamalarında ilk yardım çok önemlidir

Burun kanamalarında ilk yapılması gereken sakin olmaktır. Endişeli ve kaygılı bir şekilde davranmak asıl yapmanızgerekenleri unutturabilir. Burun kanaması anında yapılacakları şöyle sıralamak mümkün;

Burun kanaması hastalık habercisi mi?

Hafif burun kanamaları dışında çocuklarda arka burun kanadında meydana gelen ciddi kanamalarda meydana gelir. Dolayısıyla yaşanan her kanamanın basit olduğu kanaatine varılmamalıdımonash.pwıları kontrol edilmesi zor ve ciddi kanamalar olabilirler. Kafa travmaları ile yüz yaralanmaları dışında aslında sıklıkla orta ve ileri yaştakilerde, tansiyon sorunları olanlarda görülürler.

Çocuklarda ise kanama, pıhtılaşma sorunları nedeniyle meydana gelebilir. Burnumuzun içinde arka üst bölgelerden kaynaklandıkları için burun ön tarafına uygulanan parmak basısı burada kanamayı durdurmaz. Ağız ve boğaza doğru kanama devam eder. Bu bölgenin kanamaları mutlaka bir Kulak Burun Boğaz uzmanının müdahalesini gerektirir.

Sık sık görülen burun kanamaları tedavi edilebilir

Basit kılcal damar kanamaları için çok fazla test yapılmasına gerek yoktur. Aşırı kanamalarda ise kanama ve pıhtılaşma faktörleri için kan sayımı yeterli olacaktır. Burun içi muayenesi en iyi yöntemdir. Kan testleri dışında radyolojik tetkikler de yapılabilir, özellikle hastanın travma hikayesi varsa sistemik bir hastalık araştırılır.

Burun damarları yakılıyor

Tedavi edilmesi gereken burun kanamalarında en sık tercih edilen yöntem burun damarlarının yakılmasıdır. Bu yöntemde öncelikle parmakla burunda basınç oluşturularak, iki kanattan kanama kontrol edilir. Kılcal damar kanamalarında gümüş nitrat çubuğu ile burun damarlarını yakma yeterli olur. Bazen kanama kontrolü için burun içi tamponlar kullanılabilir. Bu tamponlar, artık can yakmayan ve aynı zamanda nefes alınabilen yumuşak süngerimsi yapıdadır.

Yakma olayı bir kaç dakikada biter. Tamponlar gün, ileri ve ciddi durumlarda 7 güne kadar tutulabilirler. Bu vakalarda tedavi mutlaka antibiyotik ile desteklenmelidir. Hastaya sümkürmekten ve buruna basınç uygulamaktan kaçınması önerilir.

ETİKETLER: avrasya hastanesi, avrasya hospital, boğaz, burun, burun kanaması, çocuk cerrahisi, çocuk hastalıkları, çocuk sağlığı, hastalık, kbb, kulak, sağlık, tedavi

burnumdan kanlı sümük çıktı

+3

burun kanamaları yaş ve cins ayırımı yapmadan tüm insanlarda görülebilmektedir. burun kanamaları çoğunlukla olduğundan daha tehlikeli gibi görünür. yine de nadir durumlarda hayati tehlike olabilir. kanamalar nedenlerine göre, burun içi değişiklikler ve vücudun başka hastalıklarının (mikrobik hastalıklar, hipertansiyon, pıhtılaşma bozukluklari, kanser gibi kötü huylu hastalıklar) sonucu olmak üzere 2 ana gruba ayrıabilir. basit bir burun karıştırması, ağır egzersizler, hafif soğuk algınlıkları alerjik rinit, burun travmalar), burun operasyonları, burun içi yabanca cisimler ve tümörler de kanama nedenleri arasındadır. kanamaların yerine göre ise burun ön tarafı ve arka tarafı olmak üzere 2 gruba ayrılabilir. burunun ön tarafından kaynaklanan kanamalar daha çok çocuklarda ve genç erişkinlerde görülürken burun arka bölümünden olan kanamalar, yaşlarda sık görülür. burun arkasından olan kanamalar daha çok genize doğru akar ve şiddeti olma olasılğı yüksektir. tansiyon kontrolü ve kbb uzmanı tarafından müdahale önerilir.

bazen da yalancı burun kanamaları görülebilir. bu tip kanamalarda kanayan yer burun olmadığı halde kan burundan gelmektedir. bu durum yemek borusu damarlarının varislerindeki kanamaların yukarı taşması veya genizde yerleşmiş tümörlerin kanamalarında görülmektedir. burun kanamaları, üst solunum yolları enfeksiyonlarının sık olduğu ve sıcaklık değişimlerinin fazla olduğu kış aylarında daha çok görü!ür. ancak sıcak ve kuru havalarım ağırlıkta olduğu dönemlerde de sık görülebilir.

sık kanamalara dikkat edelim!

burun, kanlanması bol bir organdır. burun kanamaları, birkaç damla ile kısa süren kanamalardan, ciddi boyutlarda, bol ve uzun kanamalara kadar geniş bir yelpaze içerisinde olabilirler. bu yüzden, her burun kanaması çok iyi değerlendirilmelidir.

burun kanamalarının birçok sebebi vardır. en sık karşılaştığımız burun kanaması, burunun hemen girişinde bulunan yüzeyel damarların çatlaması ile oluşan kanamalardır. bu kanamaların sebebi, "buruna darbe, hava kuruluğu, tansiyon yükselmesi, sıcak ve kuru hava" gibidir. bütün burun kanamalarının yakiaşık %90' bu tür kanamalardır. bu durumda yapılacak şey, hastanın, burnunu soğuk su i!e temiz! emesi, burun içerisindeki pıhtıları sümkürmesi ve burun kanatlarının beş, on dakika iyice sıkılmasıdır. hastanın yatırılması, yarar yerine zarar getirir. yatırılacaksa bile baş yukarıda tutulmalıdır. böyle bir müdahale i!e bu tür kanamalar çoğunlukla durur. çatlayan damar iyileşene kadar kanamalar tekrarlayabilir. kanamalar durmaz ve sık olursa mutlaka bir kulak, burun, boğaz hekimince değerlendirilmelidir. sık sık kanayarak kişinin yatağım; kirletiyor, iş yapmağa, araba kullanmasına engelliyorsa, burun tamponlanabilir, damarlar koterize edilebilir (yakılabilir).

müdahale şart

burun içerisinde, diğer damarlarda da çatlamalar olabilir ve daha şiddetli kanamalar görülebilir. bu kanamalar, genellikle müdahale gerektirirler. burun kanatlarını elle sıkmakla durmayacakları gibi daha geniş çaplı damar kanamadan oldukları için çok kan kaybına sebep olabilirler. özelikle yaşlı insanlarda tansiyon yükselmesi ile oluşan kanamalar, damar çeperlerinin kireçlenmiş olmasından dolayı kolay kolay durmazlar. kişinin hem tansiyonu hem de kanaması kontrol altıa alınmalıdır. burun iltihapları, sinüzitler, nadir görülen burun tümörleri de kanamaya yol açabilirler, hatta bazen ilk bulgular. kanamaya meyil yaratan bazı hastalıkar ve kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerde de burun kanamalan görülebilir.

burun kanamaları çoğunlukla can sıkıcıdır, bazen korkutucu ve yaşama tehdit edici boyuttadır. uzmanlar burun kanamalarını iki gruba ayıraktadırlar;

ön burun kanamaları:

burnun ön kısmından gelen kanamalardır. ayakta duran ya da oturan kişide bir burun deliğinden akan kanama şeklinde kendini gösterir.

arka kanama:

burun arkasından ve derinden olan kanamadır. kanama genize doğrudur. otururken veya ayakta dururken bile kanama boğaza doğru olur. hasta sırt üstü yattığında ön kanama bile olsa her iki yönde kanama olabilecektir.

arka burun kanamalarının tanınması çok önemlidir. bu kanama tipi oldukça şiddetlidir ve bir uzmanın takibini gerektirmektedir. arka kanamalar çoğunlukla yaşlı kişilerde görülür. bu hasta grubu genellikle yüksek kan basıncı (tansiyon) olan kişiler ya da travma geçirmiş kişilerdir.

burun kanamaları çocuk yaş grubunda genellikle ön kanama tipinde olmaktadır. kuru hava veya kış aylarında görülen kabuklanmalar kanamaya neden olmaktadır. bundan korunmak için nemlendirici bir kremi burunun orta bölmesine parmak ucu ile sürmek yararlı olacaktır. bu amaçla vaselin ve viks faydalı ilaçlardır. günde üç defa kullanılması önerilir ancak gece yatmadan önce sürmek yeterlidir. burun kanaması sık tekrarlıyorsa doktorunuza görünmenin taydaşı vardır.

siz ya da çocuğunuzda ön burun kanaması varsa şunları uygulayınız;

o burnun uçtaki yumuşak kısmım baş parma-ğınızla diğer iki parmağınız arasına alınız.

o burnu parmakla sıkıştırılmış olarak yüzünüze doğru bastırınız.

o beş dakika böyle bekleyiniz (saat tütünüz).

o başınızı kalbinizden daha yüksek tutmaya dikkat ediniz. bu nedenle oturunuz ya da başınız daha yukarıda uzanınız.

o burun ve yanağınıza buz tatbik ediniz (bir plastik torba içinde buz doldurarak).

kanama durduktan sonra yeniden kanamayı önlemek

o sümkürmemeye özen gösteriniz.

o yerden ağır bir şey kaldırmak ya da buna benzer zorlayıcı hareketler yapmayınız.

o başınızı mutlaka göğsünüzden daha yukarıda tutmaya çalışınız.

o burun içindeki tüm pıhtıları sümkürterek te-mizleyiniz.

o 3, 4 defa her iki burun deliğine dekonjestan burun spreyi sıkınız (otrivine, burnil, faral v.b.).

o tekrar en baştaki 1. ve 3. basamaktaki gibi buruna baskı yaparak sıkınız.

o doktorunuzu arayınız

tekrarlayan burun kanamalarının nedeni ne olabilir?

burun kanamalarının bir çok nedeni vardır:

genel (bütün vücudu ilgilendiren) nedenler arasında yüksek tansiyon ve kanın pıhtılaşma bozukluğuna neden olan hastalıklar (kan, karaciğer, böbrek hastalıkları gibi) başta gelir. buruna ait nedenler arasında ise iltihaplanmalar (nezle, sinüzit gibi), burun dokusunun travması (darbeler, burun karıştırma gibi) ve tümörler sayılabilir.

tekrarlayan burun kanamalarının da nedeni bunlardan biri olabilir. bir sağlık kuru-muna müracaat edilmesin! gerektirecek derecede şiddetli burun kanaması geçiren ve tekrarlayan kanamaları olan bütün hastaların, kanama durduktan sonra ciddi bir neden olup olmadığının araştırılması için bir kulak-burun-boğaz hastalıkları uzmanı tarafından-muoyene edilmesi gerekir

doktoru ne zaman arayalım, ya da acil servise başvuralım!

o eğer, kanama durmuyorsa veya yeniden kanamaya eğilim gösteriyorsa.

o eğer, kanama çok hızlı ve kan kaybı miktarı çok fazla ise.

o eğer, kanama nedeniyle yorgunluk ve halsizlik hissediliyorsa.

o eğer, kanamanız burun önüne kanamadan çok, boğaz arkasına doğru oluyorsa.

bu durumda kanamaya profesyonel yaklaşımda bulunulur. uzman doktor tarafından çoğunlukla burun ön kısmına vazelini! bezlerle yapılacak tampon kanamayı durduracaktır. kanama yeri görülebilirse "gümüş nitrat" veya "elektrokoter" cihazı ile damar yakılabi-lir. burun arkasına olan kanamalarda ağız içerisinden damağın üst kısmına tampon uygulamak gerekebilir. bütün bu işlemlere rağmen durmayan kanamalarda hastaya anestezi verilerek kanayan damar özel maddelerle tıkanabilir veya bağlanabilir.

Tümünü Göster

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır