bamya külleme ilacı / One moment, please...

Bamya Külleme Ilacı

bamya külleme ilacı

Facebook

Zirai Danışmanlık

Külleme Hastalığı
Hastalık ağaçların sürgün yaprak ve çiçek aksamlarında meydana gelir. Hastalıklı yapraklar kıvrılır.oluklaşır ve sertleşir. Hafifçe kızarır ve beyaz bir küf örtüsü ile kaplanır. Daha sonra yaprak kahverengileşir ve kurur. Hastalık gül,oya,salon bitkileri,elma ve bazı ağaç türlerinde görülmektedir.
Mücadelesi; kültürel mücadele olarak temiz bitkilerden çelik alınmalı bulaşık sürgünler hastalıklı kısmı 10-15 cm altından kesilip atılmalıdır.
Kimyasal mücadele ilaçlamaya hastalık bulaşmadan koruyucu ilaçlama yapılmalıdır. Bu amaçla ilk ilaçlama çiçek tomurcuklarının yeni açmaya başladığı dönemde ikinci ilaçlama taç yapraklarının %60 'ını aştığı zaman yapılmalıdır.
Kullanılacak ilaçlar ve dozları
Kullanılacak ilaç Formülasyon Dozu (100 İt suya )

Benlate WP 60 g
Ozymil WP 60 g
Folicur WP 25 g
Koruma.kükürt WP 400 g

Külleme hastalığı hemen hemen bütün bitkilerde görülmektedir. Ancak sebzelerde küllemenin ayrı bir önemi vardır. Külleme tarla ve bahçe yetiştiriciliği yapılan yerlerde kavun, hıyar, kabak, karpuz, bamya, gibi sebzelerde; örtü altı yetiştiriciliği yapılan yerlerde de yine hıyar, kavun, domates, patlıcan, biber vb. sebzelerde genellikle her yıl görülür.

Hastalık, bitkilerin alt yapraklarından başlar. Daha sonra taze yapraklara ve sürgünlere geçer. Küllemenin bitkideki görünüşü, yaprakların genelde üst yüzünden bazen hem alt hem
de üst yüzünden un serpilmiş gibi lekelerin oluşudur. Lekeler
zamanla birleşerek bütün yaprağı kaplar.

Küllemeli bitkiler büyüyemez, çiçek açmaz, meyveler tatsızlaşır. Hastalık çok ilerlemişse yaprak ve meyve dökümü olur. Külleme hastalığı çevrede bir kaç bitkide görüldü mü rüzgar ve böceklerle çevreye dağılarak yeni bitkilere bulaşır. Hastalığın mevsim içinde yayılması ve bulaşmaların olması için % 60-70 nem ve 27°C kadar varan sıcaklık çok uygundur. Külleme yağmurlu havalardan çok çiğli ve puslu günlerde daha çok yayılır.

Hastalık, kışı bitkilerin, yaprakları üzerinde siyah renkte, yuvarlak üreme organı halinde geçirir. Baharda bu üreme organı gelişerek burada meydana gelen sporları etrafa yayılır ve yeni bitkilerde hastalık oluşur.

Hastalık Etmeninin Belirtileri

Hastalık etmeni hemen hemen tüm Crucifer familyasına ait bitkileri etkiler, fakat hastalık etmeni lahana, karnabahar, brokoli ve brüksel lahanasına göre turp, adi turp, hardal,
şalgam ve dereotu gibi bitkileri daha fazla etkilemektedir. Infektelenen bitkilerin yaprak üst yüzeylerinde sarı ya da nekrotik lekeler olarak başlar ve bunu yaprak altında beyaz renkli püstül oluşumu takip eder.

Hastalık etmenlerin sporlarını içeren püstüller yaprak sapı, gövde ve yeşil olan çiçek akşamlarında da meydana gelir. Püstüller genişleyerek yaprak epidermisini yırtarlar ve küçük yuvarlak alanlarda beyaz tozlu bir spor ortaya çıkar. Özellikle etkilenen bitki dokularında (gövde ve çiçeklerde) şişme ve deformasyonlarda görülür. Bazı durumlarda da hastalık özellikle turp bitkisinin kökleri üzerinde şişkinlikler seklinde ortaya çıkmakta ve kök ur hastalığının belirtilerine benzemektedir.
Kültürel Mücadele




* Hastalıklı bitki artıkları toplanmalı ve yok edilmeli.



* Ürün rotasyonu (en az 2 yıl) yapılarak inokulum sayısı düşürülebilir.



* Hastalıktan arı bitkiler tarlaya ya da seraya şaşırtılmalı.



* Hastalığın konukçusu olacak muhtemel yabancı otlar ile mücadele edilmeli.



* Tohumların bulaşık olma ihtimali göz önünde bulundurulmalı, bunun tohumlara sıcak su uygulaması ya da tohum ilaçlaması yapılabilir.

Kimyasal Mücadele :
Havanın serin ve sakin olduğu zamanlarda bitkinin her tarafının ilaçla kaplanması şeklinde olmalıdır. Genellikle 10 günlük aralıklarla hastalığın seyrine göre 2-5 ilaçlama yapılabilir. Sistemik olan ilaçlar 15 gün ara ile uygulanmalıdır. Yağıştan sonra ve fazla çiğ bulunduğunda toz kükürt uygulaması yapılmamalıdır .Zira çıkabilecek güneş nedeni ile yanıklar meydana gelebilir. Genellikle günlük sıcaklık ortalaması 27°C'nin üstünde ve orantılı nemin de % 50'nin altına düştüğü zamanlarda ilaçlamaya ara verilmelidir. Şartlar değiştiğinde ilaçlamaya devam edilmelidir.

İlaçlama Zamanı :
Bütün bölgelerde ilk hastalık belirtileri görüldüğünde ilaçlamaya başlanır. İlaç Detayları :
Etken Madde Formülasyon Miktar İlaç
Azoxystrobin 250 g/l SC 75ml Özthiazol 35 EC
Benomyl % 50 WP 40 g Thiodan-Methyl
Bupirimate 250 g/l EC 40 ml Ilteriş Azinphos %2.5 Toz
Carbendazim % 50 WG 50 g Gusathion M WP 25
Cymoxanil % 50 WP 50 g ekim 25 Dust
Cymoxanil + Propineb %6+70 WP 200 g Megan 25 WP
Dinocap 370 g/l EC 50 ml Jokker 4
Dinocap 475 g/l SC 50 ml Jokker 4
Ethirimol 280 g/l EC 50 ml Serfos 48 EC
Famaxadone + Cymoxanil 22,5+%30 DF 40 g Arriban 55 EC
Fenarimol 120 g/l EC 10 ml Grand D
Fenbucunazole 50 g/l EC 100 ml Kimyagerler Bazudin
Hexaonazole 50 g/l SC 40 ml Heligor
Kresoxim Methyl % 50 WG 25 g Kimyan 3 Dust
Kükürt % 80 WP 400 g Sathıon 3 dust
Kükürt 90+%98 TOZ 3 kg/dekar Sathıon 3 dust
Metalaxy l + Mancozeb %8 + 64 WP 250 g Korfen 50 EM
Myclobutanil 125 g/l EC 30 ml Agro-Malathion 20 EC
Nuarimol 90 g/l EC 10 ml Sityon
Penconazole 200 g/l EW 20 ml Tamaron SL 600
Pyrazophos 300 g/l EC 40 ml Demond EC 2.5
Quinotmethionate % 25 WP 50 g Gasiber 10 EC
Triademenol 250 g/l EC 50 ml Paraforin 35 EM
Triadimefon % 5 WP 75 g Folidol M-EC 360
Triadimenol + Folpet 1,5+%70 WP 200 g Atabay Parathion 360 EC
Triadimenol + Quinomethionate 15+%5 WP 50 g/l Rivation 36 EC
Tridemorf 750 g/l EC 15 ml Megaton M
Trifloxystrobin % 50 WP 15 g Paramet 360 EC
Triforine 190 g/l EC 100 ml Aparat 36 EC

Külleme hastalığı nedir?

KÜLLEME HASTALIĞI NE ZAMAN GÖRÜLÜR?

Külleme tarla ve bahçe yetiştiriciliği yapılan yerlerde kavun, hıyar, kabak, karpuz, bamya, gibi sebzelerde; örtü altı yetiştiriciliği yapılan yerlerde de yine hıyar, kavun, domates, patlıcan, biber vb. sebzelerde genellikle her yıl görülür. Hastalık, bitkilerin alt yapraklarından başlar. Daha sonra taze yapraklara ve sürgünlere geçer. Küllemenin bitkideki görünüşü, yaprakların genelde üst yüzünden bazen hem alt hem de üst yüzünden un serpilmiş gibi lekelerin oluşudur. Lekeler zamanla birleşerek bütün yaprağı kaplar.

KÜLLEME HASTALIĞINDA NELER GÖRÜLÜR?

Küllemeli bitkiler büyüyemez, çiçek açmaz, meyveler tatsızlaşır. Hastalık çok ilerlemişse yaprak ve meyve dökümü olur. Külleme hastalığı çevrede bir kaç bitkide görüldü mü rüzgar ve böceklerle çevreye dağılarak yeni bitkilere bulaşır. Hastalığın mevsim içinde yayılması ve bulaşmaların olması için % 60-70 nem ve 27°C kadar varan sıcaklık çok uygundur. Külleme yağmurlu havalardan çok çiğli ve puslu günlerde daha çok yayılır.

Hastalık, kışı bitkilerin, yaprakları üzerinde siyah renkte, yuvarlak üreme organı halinde geçirir. Baharda bu üreme organı gelişerek burada meydana gelen sporları etrafa yayılır ve yeni bitkilerde hastalık oluşur.

KÜLLEME HASTALIĞI İÇİN DOĞAL İLAÇ:

Külleme genelde mayıs ayından itibaren harekete geçer. Rutubet fazlalığı ve hava sıcaklığı, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkları. Pek çok kültürü tehdit etmekte.

Künye

Geniş bir aileye ait olan bu mantar (Microsphaera spp., Oidium spp., Leveillula spp., Erysiphe spp.) çeşitli  bitkilere musallat edebilir: gül, hezaren çiçeği, begonyada (Erysiphe polyphaga veya Microsphaera begoniae),kavunda ve kabakta Kabakgillerde Külleme Hastalığı (Erysiphe cichoreceum/ Sphaerotheca fuliginea), domateste Phytophthora infestans, üzümde (Plasmopara viticola), patatesde (Phytophthora infestans), marulda (Bremia lactucae) bektaşi üzümü, ve daha fazlası...

Hasarlar

Beyaz keçemsi görünümü ile başlayan bu hastalık, yaprak, gövde ve bazen de çiçekler üzerine musallat eder. Genelde yapraklarda  buruşma ve şişkinlik gibi şekil bozuklukları görülür. 

Mücadele yöntemleri

Külleme hastalığının önlemleri birden fazladır:

  • Bitkileri çok sık dikmeyin, rutubetin birikmesini engellemek için, etraflarını düzenli olarak temizleyin,
  • çok hızlı yayıldığından dolayı, hiç vakit kaybetmeden, enfekte olan kısımları imha edin,
  • havaların sıcak olduğunda, tepeden yağmurlama üsülü su vermeyin,
  • hassas kültürlere koruma amaçlı ekolojik ilaçlama uygulayın. 
  • 1-) Atkuyruğu özütü veya sarmısak özütü ile süt karışımı hem çevreyi hem de toprağın verimliliğini korur.

2-) KÜKÜRT:

-Bir litre suya beş gram ıslanabilir toz kükürt karıştırılır ve püskürterek kullanılır.

-Toz kükürt kullanılacaksa, metrekareye iki gram, tülbentle serpilerek uygulanır.

-Kırmızı örümceklere, küllüme ve pas hastalığına karşı önerilir.

3-) YEMEK SODALI SU KARIŞIMI:

-Sodyum bikarbonat %1 oranında, yani bir litre suya 10 gram karbonat konularak külleme hastalığı için uygulanabilir.

Henüz  herhangi bir tedavi yapılmamış ise ve de hastalık meydana gelirse, kısa sürede için mücadele şarttır. Etkilenen alanın % 10-15 ötesinde, tedavi etkisiz hale gelir...


nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır