nefes açıcı bitkisel ilaçlar / Nefes darlığına ne iyi gelir? Nefes darlığına hangi bitkiler iyi gelir?

Nefes Açıcı Bitkisel Ilaçlar

nefes açıcı bitkisel ilaçlar

Nefes darlığına ne iyi gelir? Nefes darlığına hangi bitkiler iyi gelir?

Nefes darlığı yaşayan kişilerin sigara kullanmaları halinde bırakmaları önemlidir. Ağır yemek yemekten kaçınılması da nefes darlığına fayda sağlar. Nefes darlığı bir efor sarf etmeden ortaya çıkıyorsa bir sorun olabileceğinin işaretidir. Nefes darlığı; dinlenme zamanında ortaya çıkıyorsa; öksürük, nefeste hırıltı ve ayak ve el bilekleri şişme yaparsa bir sorun olması açısından mutlaka bir hekime gitmek gereklidir.

Bazı bitkiler ile nefes açıcı bir çare sağlayabilmek mümkün; tabi ki bu durum eğer altta çok büyük bir hastalık olmaması halinde ya da takviye olması açısından hekim önerisi ile kullanılabilir.

Havuç: Havucu rendeleyerek suyu çıkarılır ve içerisine yarım bardak kaynamış süt ve bir çay kaşığı bal ilave edilerek, gün içerisinde 3 kere tüketilir. Bu sayede nefes açılması sağlanmaktadır.

Keçiboynuzu: 7 adet keçiboynuzunu yıkadıktan sonra parçalayarak ½ litre kaynayan suya atılır iyice özümsendikten sonra soğutulup bir kavanoza alınır ve dolapta saklanır. Kahvaltı ve akşam yemeğinden önce birer çay bardağı tüketilmelidir. 20 gün boyunca uygulanmalıdır. Sonra aralıksız 15 gün daha yapılmalıdır. Şeker ya da tansiyon hastalığı olanların kullanması sakıncalıdır.

Öksürük otu: 2 avuç öksürük otunu su ile kaynatmak ve sonrasında buharını üzerine havlu koyarak solumak gereklidir. Hardal tohumu da kaynatılarak sabahları aç karnına içilmesi de nefes darlığına iyi gelmektedir.

Kurtpençesi: Bir bardak kaynamış suya bir çay kaşığı kurtpençesi eklenir kahvaltı öncesi içilir.

Ebegümeci, lavanta ve civanperçemi: Birer kaşık olarak, üçü robotta öğütülür ve bir bardak suyla kaynatılır. Sabah akşam içilir.

Sarımsak: 1,5 litre suya bir sarımsak konur; kekik, maydanoz, dereotu, gelincik çiçeği ve lavanta eklenerek kaynatılır. Bir bardak aç karnına içilmesi uygundur.

Anason, karanfil ve keten tohumu: Bu üç bitki karıştırılarak içine bir kaşık bal konur ve macun yapılır. Sabahları aç karnına tüketilir.

Bal, an zer balı, soğan, rezene, nane gibi bitkilerde nefes darlığına iyi gelmektedir. Nefes darlığı için kirli havası olan yerlerden uzak durmak, yaşanılan ortamın sürekli havalandırılması, sigara ve alkolden uzak durulması gerekmektedir. Bazı hastalıklar nedeni ile nefes darlığı çekiyorsanız mutlaka doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemi ile hareket etmelisiniz.

Nefes darlığına iyi gelen bitkiler nelerdir? Nefes darlığına iyi gelen bitki çayları ve tarifleri

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2022 03:28

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Adaçayı, zencefil, karabiber çayı ya da limonlu su gibi birçok doğal bitki kaynağı nefes darlığına iyi gelir. Soğan ve bal uygulaması gibi farklı karışımlar hazırlayarak da nefes darlığını azaltmak ya da tamamen yok etmek mümkün. Peki, Nefes darlığına iyi gelen bitkiler nelerdir? Nefes darlığına iyi gelen bitki çayları ve tariflerini derledik.

Haberin Devamı

Gün içerisinde yaşanabilecek nefes darlığına karşı zencefil, Adaçayı gibi doğal bitki kaynakları daha fazla kullanılır. Bunun yanında soğan ya da sarımsak gibi içeriğinde güçlü mineraller barındıran sebzeler de etkilidir. Limonlu su ve soğan ile bal uygulaması gibi farklı karışımlar üzerinden yine tarif ele almak mümkün. Böyle yeteri kadar nefes alınmadığı ve ciğer istenilen miktarda oksijenle dolmadığı zaman, böylesi doğal kaynaklar ile sorunu giderme şansı elde edilebilir.

Nefes Darlığına İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Kişinin ciğer kapasitesi tamamen hava ile dolmadığı ya da yeteri kadar nefes alınmadığı zamanlarda, nefes darlığına iyi gelen bitkiler öne çıkar. Bu konuda doğrudan değerlendirilecek ya da özel karışım ile kullanılacak farklı bitkiler bulunur.

- Zencefil
- Adaçayı
- Karabiber çayı
- Limonlu su
- Zencefil ile karabiber çayı karışımı
- Soğan ve bal karışımı
- Akgünlük
- Soğan
- Sarımsak

İstenilen miktarda hava ciğere dolmadığı zamanlarda bu doğal kaynaklar kapasite artırma imkanı verir. Böylece kapasitenin artması sayesinde daha yüksek miktarda oksijen ciğeri dengeli bir şekilde dolar.

Nefes Darlığına İyi Gelen Bitki Çayları ve Tarifleri

Bitkisel çözüm yöntemleri ile nefes darlığını gidermek için, bir bardak su içerisine 3 çay kaşığı nane atarak kullanmak etkili tarihler arasında gelir. Bu naneli çayın gün içerisinde 1 bardak kadar tüketilmesi, ciğerlerin yeteri oranda hava dolmasına imkan verir. Ayrıca 3 yemek kaşığı Süzme bal ile beraber 1 kaşık kuru nane ve bir tutam taze nane karışımı da etkili çözüm yöntemleri arasında bulunur. 4 havuç rendelemek suretiyle bu karışım içerisine yarım bardak kaynatılmış süt ve bir kaşık kadar bal karışımı en etkili yöntemler içerisinde bulunur. 1 tatlı kaşığı anason, bir çay kaşığı kimyon ve doğranmış incir bir su bardağına ilave etmek suretiyle de kullanma şansı elde edebilir.

Nefes Darlığı İçin Hangi Bitkiler Çay Olarak Kullanılabilir?

Nefes darlığı için özel bitkileri karışım haline getirmek suretiyle çay olarak tüketmek mümkün. Onlar içerisinde özellikle civanperçemi, devetabanı yaprağı, Lavanta çiçeği ve emek güveci gibi doğal bitki kaynakları bulunur. Bu kaynaklar özel tarifler altında hazırlanması ile birlikte sıcak su ve bal gibi güçlü kaynaklar ile karıştırılabilir. Ayrıca gelincik, meyankökü, mahlep ve okaliptüs gibi bitki kaynakları da yine bu konuda kullanım imkanı sağlar. Bu karışımlar kendi başına sıcak su ile hazırlanmasının yanı sıra, farklı karışımlar üzerinden daha güçlü hale getirilebilir. Yapılan karışımların gün içerisinde sadece bir ya da iki defa tüketilmesi yeterlidir.

Nefes Darlığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kandaki oksijen miktarının düşüklüğüne bağlı olarak nefes darlığı tedavisi konusunda plastik maskelerle oksijen tedavisi uygulanır. Oksijen yetersizliği ile nefes borusu üzerinden solunum tüpü vasıtasıyla ventilasyon uygulaması da gerçekleşir. Daha ağır vakalar söz konusu olduğu zaman ise oksijen tüpü tedavisine başlanır. Tabii bunun dışında sağlıklı ve dengeli bir yaşam, doğru besin kaynakları ve spor nefes darlığını giderme konusunda etkili yöntemlerdir. Evde uygulanabilecek nefes darlığı için en önemli çözüm yöntemleri arasında ise doğal bitki çayları gelir. Özel olarak satışı gerçekleşen bitki kaynaklarından bal ve benzeri gibi karışımlar eklenerek iyi bir karışım elde edilebilir.

Nefes Açan 6 Etkili Çay

Nefes Açan 6 Etkili ÇayKış aylarında hasta olma ihtimali yaz aylarına göre daha yüksektir. Özellikle de grip, nezle gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarının yanında öksürük de en çok yaşanan rahatsızlıklardandır. Akciğerlerde bronşlar ve nefes boruları iltihaplanır. Sonucunda da nefes darlığı yani bronşit ortaya çıkar. Hastalık durumunda mutlaka doktora baş vurulmalıdır. Çünkü akciğer çok hassas bir organdır. Evde de bazı bitkisel çözümlerde kullanılabilir.
Nefes açan bazı çaylar vardır. Bu çaylar;
1- Nane Çayı: Nane kokusuyla da çok ferahlatıcı bir bitkidir. Kaynatılıp çayının içilmesiyle bademcikler yumuşar, buharı nefesi açar. Nane çayı su kaynadıktan sonra ocak kapatılır bir miktar kuru ya da yaş nane suyun içine konur ve demlendikten sonra içilir.
2- Meyan Kökü Çayı: Bu çay balgam söktürür ayrıca solunum sistemi hastalıklarına iyi gelir. Bu çayda da su kaynadıktan sonra ocak kapatılır ve meyan kökü suyun içine konur. Oranları bir uzman tarafından belirlenmelidir.

Nefes Açan 6 Etkili Çay3- Okaliptüs Çayı: En etkili çaylardandır. Ciğerlerin ve solunum yollarının açılmasını sağlar. Çay kaynatıldıktan buharının solunması da çok etkilidir. Keskin kokulu bir bitkidir. Kaynadıktan sonra 5 dakika kadar demlenmesi gerekir. Miktarı uzman tarafından belirlenmelidir.
4- Kekik Çayı: Kekik çok kolay bulunabilen bir bitkidir ve yüzyıllardır kullanılan şifalı bir ottur. Kokusu nefes açar, ferahlatıcıdır. Balgam söker, nefes açar. Kaynayan suya 1-2 tatlı kaşığı kadar konur ve demlenmesi beklenir.
5- Anason Çayı: Anasonun içeriğindeki bileşenler broşlardaki tıkanıklığı açar. Buharını solumak nefes açar. Keskin bir kokusu vardır. Kaynayan suya anason konur. Miktarı uzmandan alınmalıdır.
6- Ebegümeci çayı: Günde 2 bardak içince nefes açılır. Ve akciğerlere çok iyi gelir. Bu çayı yaparken soğuk suya ebegümeci konur.Tüm bitkisel çayları balla tatlandırmak gerekir. Bal öksürüğün kesilmesinde etkilidir.

Nefes Açan 6 Etkili ÇayTüm çayların yapılış şekilleri vardır. Oranlara dikkat edilmelidir. Kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmemelidir. Özellikle hamileler bitki çayları konusunda daha da dikkatli olmalıdır. Bitki çaylarının yan etkisi olduğu için mutlaka bilinçli hareket etmek gerekir. Tüm bitkisel çözümler doktor tedavisinin yanında ek olarak uygulanmalıdır. Nane ve kekik çayı sık yapılan ve herkes tarafından içilen çaylardır. Herkesin evinde de bulunur. Aktarlardan ve marketlerden kolaylıkla temin edilebilir. Yalnız ebegümeci, meyan kökü, okaliptüs, anason çayları yapılırken oranlar konusunda daha dikkatli olunmalıdır. Oranın fazla olması yan etkilerin ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Yazar: Serpil Altunyay

Nefes Darlığına Ne İyi Gelir? Nefes Darlığı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Nefes Darlığına Ne İyi Gelir?

1- Burundan nefes alıp vermek:

Evde pratik bir şekilde yapılabilen birçok egzersiz tıkanan solunum yollarının açılmasını sağlar. Bu egzersizlerin başında burundan nefes alıp vermek geliyor. Burundan alınan nefes 2 -3 saniye bekledikten sonra yine burundan verilir. Bu egzersiz günde 15- 20 kere tekrarlanmalı ve oturarak değil ayakta yapılmalıdır.

2- Yürüyüş yapmak:

Günde 30 dakika ile 1 saat arası yürüyüş yapmak hem ideal kilonun korunmasını hem de solunum yolunun açılmasını sağlar. Daha sağlıklı olduğu için hızlı tempo yürüyüş yapılması önerilmektedir.

3- Kötü Alışkanlıkları Bırakmak:

Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklar bırakılmalı, bununla birlikte çay - kahve gibi kafein oranı yüksek olan içecekler de azaltılmalıdır. Bunların yerine bitki çayı tüketmek hem solunum hem de sindirim sistemine iyi gelir.

4- Hardal tohumu:

Beslenme uzmanlarının nefes darlığına karşı önerdiği bitkisel çözümlerin başında hardal tohumu geliyor. Hardal tohumundan yapılan çaylar, günde 2 -3 fincan içilebilir.

Nefes Darlığı Neden Olur?

1- Yanlış Beslenme Alışkanlıkları:

Vücudumuzdaki her sistem birbirine bağlıdır. Birinin aksaması diğer sistemlerin de sağlıklı çalışmasını engeller. Örneğin düzensiz ve sağlıksız beslenen kişilerin hazımsızlık, şişkinlik, karın ağrısı ve mide yanması şikayetleri görülür. Midenin işlevlerini tam olarak yerine getirememesi. kalp sağlığını da olumsuz etkiler. Bu da dolaylı olarak nefes darlığına neden olur.

2- Obezite:

Obezite hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülen tehlikeli bir hastalıktır. Vücuttaki yağ oranının normalden çok daha fazla olmasıyla ortaya çıkan obezite hastalığında, nefes darlığı, en sık görülen belirtiler arasında yer alır.

3- Sigara:

Akciğerler, vücudumuzdaki en hayati organlardan biridir. Sigarada bulunan nikotin ve kadmiyum gibi maddeler akciğerlerin hasar görmesine neden olur.

4- Kalp hastalıkları:

Aritmi, kalp yetmezliği ve taşikardi gibi kalp rahatsızlıklarının en sık görülen belirtilerinden biri de nefes darlığıdır. Alınan önlemlere rağmen şikayetler azalmak yerine artıyorsa mutlaka uzman yardımı alınmalıdır.

5- Yabancı cisim:

Çocuklarda görülen nefes darlığı şikayetlerinin nedenlerinden biri boğaza kaçan yabancı cisimdir. Yabancı cismi çıkarmak için ilk yardım uygulanmalı, ilk yardım bilinmiyorsa en yakın hastaneye gidilmelidir.

Nefes Darlığı Belirtileri Nelerdir?

1- Hırıltılı solunum:

Özellikle 60 yaş ve üstü kişilerde nefes darlığı ile birlikte hırıltılı solunum görülür. Hastalığın ilerleyen safhalarında nefes tıkanıklığı ve inatçı öksürük semptomları da görülebilir.

2- Balgam:

Nefes darlığı demek akciğerlerin işlevlerini eskisi gibi yerine getirememesi demektir. Bu nedenle akciğerler sürekli olarak balgam üretmeye başlar. Bazı hastalarda kanlı balgam da görülebilir. Böyle durumlarda mutlaka hastaneden randevu alınmalıdır.

3- Göğüs ağrısı:

Bazı kişilerde nefes darlığı ile göğüs ağrısı şikayetleri aynı anda görülebilir.

4- Boğulma hissi:

Tıpkı panik atak hastalarında olduğu gibi nefes darlığı şikayeti olan kişilerde de boğulma hissi ortaya çıkabilir. Bunun önüne geçmek için açık havaya çıkmalı, ağızdan değil burundan derin derin nefes alınmalıdır.

Nefes Darlığı Nasıl Geçer?

Nefes darlığının alternatif tedavisinde birçok bitkisel ürün kullanılabilir. Bu çözümlerin başında bitki çayları geliyor. Günde bir fincan papatya çayı ya da kuşburnu içmek göğüs ağrılarına ve nefes darlığına iyi gelir.

Nefes açmak için düzenli aralıklarla nane çiğnemek de işe yarayabilir. Nanelerin taze olmasına özen gösterilmeli, yemeklerde ise kuru nane kullanılmalıdır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır