5 gün erken regl olmak / Erken Adet Olma Nedenleri | Bahçeci Tüp Bebek

5 Gün Erken Regl Olmak

5 gün erken regl olmak

Erken adet görme nedenleri normal olarak iki adet tarihinin arasında 21 günden az süre olmasıdır. Adet kanamalarının 21 günden az, 35 günden daha fazla sürede olması tıbbi olarak normal kabul edilmez. Erken adet görme ve geç adet olma ile ilgili nedenlerin ortaya çıkartılması gerekir. Bununla ilgili kesinlikle doktora başvurulmalıdır.

Kadınların bir yıl içinde gördüğü adet kanamalarının sayısının artması, yani erken adet görme durumunun en önemli nedeni vücutta meydana gelen hormonal dengesizliklerdir. Bunun yanında aşırı egzersiz yapmak, stresli ortamlarda bulunmak, ani duygusal değişimler de bu soruna neden olabilir.

Düzenli adet kanaması olan bir kadında anormal boyutta kanama olması halinde, bunun bir adet kanaması değil de, ara bir kanama olabileceği düşünülmeli ve bu konu üzerinde bir araştırma yapılmalıdır. Adet kanamalarında yaşanabilecek bu tip düzensizlikler olması durumunda, mutlaka doktora başvurulmalı ve gerekli muayene ve tahliller yapılmalıdır. Kadında meydana gelebilecek hormonal değişimlerde rahim ağzı polipleri, yumurtalık kistleri, rahim içi tabakanın durumu, miyom ve rahim kanseri olasılığı mutlaka araştırılmalıdır.

En Önemli Neden Hangisidir?

Erken adet görme nedenlerinden belki de en önemlisi kadınların vücut hormonlarını olumsuz yönde etkileyen, endokrinolojşk hastalıklardır. Hormon bozuklukları, tiroid bezinin çok fazla ya da gerektiğinden az çalışması &#; halk arasında guatr, genetik diyabet riski taşımak, gizli şeker hastalığı, insülin direnci olması gibi metabolik sendrom yaratan endokrin hastalıkları, kadınlarda kesinlikle adet düzensizliğine yol açar. Kanda ve idrarda bakılacak çeşitli değerler ile bu tip hastalıkların teşhisi konulabilir. Uygun bir tedaviye başlandıktan kısa bir süre sonra adet düzeni tekrar rayına oturacaktır.

Erken adet görme ile ilgili diğer bir neden de vücut metabolizmasını fazlaca yoran dengesiz ve sağlıksız beslenme programları, sağlıksız şekilde uygulanan diyetler, çalışma nedeniyle öğün atlama gibi, yeterli vitamin ve mineralleri alamama sonucunda erken adet görme ya da geç görme gibi düzensiz adet olma durumu meydana gelir. Yetersiz ve dengesiz beslenmek, erken adet görmeye neden olabilir.

Kadınlarda adet döngüsü, yumurtalıklardan üretilen yumurtanın döllenebilmesi için, rahim iç tabakasının döllenen yumurtayı tutabilmek üzere kendini hazırlamasıdır. Yumurtanın döllenmesi gerçekleşirse, bu şekilde hazırlanmış olan rahme tutunur.

Döllenme olmadığı zaman da, adet kanaması şeklinde dökülür ve dışarı atılır. Rahim iç tabakasının beklenen zamandan önce dökülmesi farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Genç kızların ilk adet gördüğü dönemlerde erken adet görme, aralıklı zamanlarda adet görme durumları, hormonal dengenin henüz tam olarak oturmaması nedeniyle normal olarak karşılanmalıdır. Uzun bir süreçte düzensiz adet olma devam ediyorsa, bir düzene oturmuyorsa, mutlaka bunun sebebinin araştırılması gerekir.

Ara Kanama Neden Olur?

Kadında normal olarak adet görmesi gereken günler dışında kanama yaşanması durumunda, yani ara kanama konusunda, öncelikle gerekli tahlillerin ve tetkiklerin yapılması gerekir. Erken adet görme olarak da değerlendirilen ara kanamaların en sık görülen sebepleri arasında, ‘’klamidya’’ bakterisi ve diğer etkenlerin sebep olduğu rahim iç tabakası ve rahim ağzı enfeksiyonları gelir. Diğer etkenler arasında miyomlar, hormonal dengesizlikler, genital organ yaralanmaları, bazı ağır ilaçlar, endometriozis sayılabilir.

Kadınların doğum kontrol yöntemi olarak kullandığı spiralin rahim içinde tahrişe neden olması, doğum kontrol hapları, korunma iğneleri lekelenme şeklinde gerçekleşen ara kanamalara sebep olabilir. Rahim ağzı kanserleri, rahim ağzında kanser öncesi gelişen lezyonlar, bazı genital hastalıklar da ara kanama olarak belirti gösterebilir.

Erken Adet Görme Tedavisi Nasıl Yapılır?

Erken adet görme ya da adet döngüsü dışında ara kanama yaşanması kadınlar için ilgili bölgede sorun olduğuna dair belirtilerdir. Öncelikle kadın jinekolojik muayeneden geçmelidir. Muayene sırasında pap smear testi için örnek alınmalıdır. Tam kan sayımı ve hormonal değerlerin görülmesi için kan alınmalıdır. Gerekirse ultrason görüntüleme ile rahim, yumurtalıklar ve alt batın bölgesi gözden geçirilmelidir. Tam kan tablosu, hormonların durumu ve ultrason görüntülemeden alınan sonuçların hepsi birlikte değerlendirilmelidir.

Sık görülen kanamalar zamanında tedavi edilmediğinde kansızlık, kısırlık ya da rahim kanserlerine neden olabilir. Çoğunlukla progesteron hormonları takviye edilmesi, bu tarz kanamaları önleyerek, adet kanamalarını belli bir düzene sokacaktır. Ardından erken kanamaya sebep olan etkenin de tedavisi yapılmalıdır.

Adet ağrısı yazımız için tıklayınız

Detaylı bilgi için bize ulaşın:

Mail: [email protected]
Cep Tel: 30 08
Asistan Tel: 60 97

Erken adet görmenin 10 yaygın nedeni

Erken adet görmenin 10 yaygın nedeni

Özel İçerik

Çoğu insan adetlerinin gecikmesi konusunda endişelenir, ancak erken adet görme de aynı derecede endişe vericidir. Erken dönemin, stresten Polikistik Over Sendromu (PCOS) gibi tıbbi durumlara kadar birçok nedeni vardır.

Adetin erken olmasının birçok nedeni vardır, ancak nedenini belirlemek her zaman kolay değildir. Erken adet döneminin yanında başka semptomlar yoksa, özellikle doğum kontrol yöntemleri değişmediyse veya çok fazla stres yaşanmıyorsa, fazla endişelenmenize gerek yoktur. Ancak, ağrı veya olağandışı akıntı gibi başka semptomlar yaşanıyorsa, kesinlikle bir uzmandan yardım alınması gerekir.

Regl dönemiyle ilgili bir şey hakkında endişeleniyorsanız, doktorunuzla konuşmaktan çekinmeyin.

İşte adetin erken olmasının 10 önemli nedeni.

Erken adet görmenin 10 yaygın nedeni

ERKEN ADET GÖRMENİN 10 YAYGIN NEDENİ

seafoodplus.info

Stres, yumurtlamanın zamanlamasını bozabilir ve adet döneminin erken veya geç gelmesine neden olabilir. Stresin bir dönemi geciktirmesi veya tamamen atlaması daha yaygındır, ancak stres nedeniyle erken adet görme de mümkündür,

2. Kilo vermek veya almak

Şiddetli kilo dalgalanmaları, menstrüasyonun başlangıcını değiştirebilecek hormon üretimini değiştirebilir. Bu, adetin erken veya geç olmasına neden olabilir.

3. Yorucu egzersiz

Aşırı yorucu egzersiz, hormon üretimini değiştirerek şiddetli kilo dalgalanmalarına neden olabilir. Bu, yumurtlamayı ve adet döneminin zamanlamasını etkileyecektir.

4. Ergenlik

Ergenlik, çocukluktan yetişkinliğe doğal geçiştir. Beyin tarafından salınan hormonlar tarafından uyarılan östradiol adı verilen kadın cinsellik hormonunun artan üretimi de dahil olmak üzere hormonlarda bir değişiklik olur. Ergenlik döneminden geçerken, adetler düzensiz olabilir ve bu da erken veya geç dönemlere neden olabilir.

5. Perimenopoz

Perimenopoz tipik olarak bir kadın 40'lı yaşlarında olduğunda ortaya çıkar. Perimenopozda kadınlarda daha az yumurta üretimi olur ve bu yumurtaların kalitesi de diğer dönemlere göre düşük olur. Bu yumurtalar, beyinden gelen hormon mesajlarına yanıt vermez, bu da seyrek yumurtlamaya veya tamamen yumurtlama eksikliğine neden olabilir. Bu, daha kısa adet döngüsüne ve erken dönemlere veya kaçırılan dönemlere neden olur.

Ek olarak, yumurtlamayla üretilen bir hormon olan progesteron olmadan uterusun önceden tahmin edilemeyen bir şekilde dökülme olasılığı daha yüksektir ve bu da erken veya geç bir adet dönemine neden olabilir.

6. Doğum kontrolü

Hem östrojen hem de progestin içeren kombine bir hap kullanılması, adetin erken olmasının ana nedenlerinden biridir. Bunun nedeni, alınan progestin seviyelerinin düşerek rahim kanamasını tetiklemesidir.

Yalnızca progestin içeren bir doğum kontrol yöntemi kullanılıyorsa, erken kanamanın uterus astarının incelmesi ile ilgili olabilir. Bunun nedeni rahim zarının oluşmamasıdır. Hormonsuz bir doğum kontrol hapı kullanımında, vücudun alışırken ilk 3 ila 6 ay boyunca öngörülemeyen kanama gibi yan etkilerin görülmesi de yaygındır.

7. Polikistik Over Sendromu

Polikistik Over Sendromu (PCOS), aşırı erkeklik hormonu (testosteron) seviyelerine sahip olmakla ilişkili olabilecek bir hormonal bozukluktur. Bu sendrom yumurtlamanın düzensiz olmasına neden olabilir ve bu da erken veya geç dönemlere neden olabilir.

8. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Klamidya, bel soğukluğu ve trikomonas gibi bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar, rahim ağzında ve rahimde tahrişe neden olabilir ve bu da kanamaya yol açabilir. Birçok insan bu kanamayı adetleriyle karıştırabilir. Ancak cinsel yolla bulaşan hastalıklarda muhtemelen idrara çıkma ile yanma, cinsel ilişki ile ağrı ve pelvik ağrısı semptomları da yaşanır. Bu belirtilere sahipseniz, bir doktora görünmek önemlidir.

9. Endometriozis

Endometriozis, normalde rahimde bulunan dokunun rahim dışında büyüdüğü zamandır. Genellikle çok ağrılı dönemler ve kısırlıkla ilişkilidir. Ayrıca dönemler arasında kanamaya neden olabilir, bu da erken dönemle karıştırılabilir.

 İmplantasyon kanaması

İmplantasyon kanaması, gebeliğin başlangıcında, döllenmiş bir yumurtanın uterusa yapışmasıyla meydana gelir ve bu da hafif kanamayı veya lekelenmeyi tetikler. Hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız, hamilelik testi yaptırdığınızdan emin olun.

egzersizKilo Vermekergenlikkilo almakEndometriozis

Google News ile Takip Et

Erken Adet Görme Nedenleri Nelerdir?

Erken adet görme çok sayıda kadının hayatının belirli dönemlerinde yaşayabildiği bir durumdur. Pek çok unsura bağlı olarak kadınlarda adet kanaması beklenen tarihten daha erken dönemde başlayabilir. Erken adet görmenin nedenleri arasında en sık karşılaştıklarımız şu şekildedir:

  • Doğum kontrol yöntemlerinden bazıları
  • Kilo vermek ya da kilo almak
  • Yoğun egzersiz yapmak
  • Ergenlik dönemine girmek
  • Perimenopoz
  • Polikistik over sendromu
  • Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar
  • Endometriozis

Daha farklı nedenlere bağlı olarak da regl döneminin erken zamanda başlaması mümkün olabiliyor. Bu konuya dair en sık gündeme gelen soruları yanıtlarıyla birlikte aktaracağız. Öncesinde ise adet görmek ne anlama gelir sorusunu ele alalım.

Adet Görmek Ne Anlama Gelir?

Kadınlarda belirli periyotlarla adet görme, doğurganlık süreci devam ettiği müddetçe sürer. Adet zamanlarında vücutta salgılanan hormonlar yumurtalıkları uyarır. Şayet gebelik oluşmadıysa, erkek ve kadın üreme hücreleri buluşarak döllenmenin meydana gelmesi söz konusu değilse, salınan yumurta vücuttan tahliye edilir. Döllenmeyen vücuttan atılması ise belirli bir kanama ile olur. Bu kanama da adet görme olarak adlandırılır. Geç ya da erken adet görme ise üzerinde durulması gereken önemli konulardan biridir.

Ergenlikte Erken Adet Görmek

Kadınlar ergenlik dönemine girdiklerinde erken adet görme durumu yaşanabilir. İlk adet kanamasının gerçekleşmesinin ardından 1 yıl ile 1,5 yıl boyunca adet düzensizlikleri yaşanabiliyor. Bunun nedeni ise vücudun hormonal dengesinin henüz tam olarak oluşmaması olarak açıklanabilir. Adet kanamasının erken ya da geç başlaması, uzun sürmesi gibi durumlar, ergenlik döneminde sık karşılaşılan durumlardır. Ancak bu düzensizliğin 1,5 yıldan daha uzun sürmesi gibi bir durum varsa mutlaka doktora danışılmalıdır çünkü bu süreden daha uzun zaman devam eden adet düzensizlikleri normal kabul edilmez.

Erken Adet Görme Hamilelik Belirtisi Midir?

Hamilelik belirtileri arasında adet görmeme vardır ve erken adet görme ise gebelik belirtisi değildir. Bu konuda akılları karıştıran unsur ise çoğu zaman yerleşme kanaması oluyor. Döllenme meydana geldiğinde ve döllenen yumurta rahme yerleştiğinde çok hafif düzeyde bir anama olur. Halk arasında yerleşme kanaması ya da gebelik kanaması gibi isimlerle anılan bu kanamayı adet kanaması ile karıştırmamak gerekir. Hafif lekelenme şeklinde meydana gelen yerleşme kanaması, adet kanaması gibi günlerce devam etmez ve yoğun bir kanama da söz konusu olmaz. Eğer kanama adet kanamasıyla 1 ya da 2 günden daha uzun sürer ve yoğunluğu da daha fazladır. Sadece lekelenme şeklinde değildir. Bu nedenle yerleşme kanamasıyla adet kanamasının birbirine karıştırılmaması büyük önem taşır.

Adet Düzensizliği Belirtileri Nelerdir?

Adet düzensizliği çok sayıda farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Aynı zamanda erken adet görme durumunun da adet düzensizliği olduğunu belirtmeliyiz. İki adet döneminin arasında geçen süre kişiden kişiye değişir. Bu süre 21 gün ile 35 gün arasındadır. 21 günden daha kısa sürede adet olmak ya da 35 günden daha uzun süre adet olmamak da adet düzensizliği olarak kabul edilir. Adet düzensizliği yaşayan kadınların, nedeninin araştırılması için mutlaka bir doktora başvurması gerekiyor. Aynı zamanda adet süresinin normalden çok daha uzun sürmesi ya da kısa sürmesi de doktora başvurulmasını gerektiren durumlar arasında yer alıyor.

Adet düzensizliği ile kendini gösteren çok sayıda farklı hastalığın olduğunu belirtmeliyiz. Bu hastalıklarda erken tanı önemlidir. Bir an önce tanı konması ve uygun tedaviye başlanabilmesi için adet düzensizliğinin kadınlar tarafından da ciddiye alınması ve doktora başvurulması gerekir.

Adet Düzensizliği Nasıl Tedavi Edilir?

Adet düzensizliğinin ya da erken adet görme durumunun tedavisinin yapılabilmesi için öncelikle buna yol açan unsurun tespit dilmesi gerekir. Tedavi ise adet düzensizliğine yol açan faktörün ortadan kaldırılmasına yöneliktir. Jinekolojik muayene, radyolojik tetkikler, laboratuvar tetkikleri ile nedenin belirlenmesi gerekir. Hastalara smear testinin yapılması da gerekebilir. Tedavi yalnızca ilaç kullanımı şeklinde olabildiği gibi kimi zaman ameliyat ile sorunun ortadan kaldırılması da gerekebilir. Hastaya hormon takviyesinin verilmesi gibi seçenekler de mevcuttur.

Cinsel İlişki Adeti Geciktirir Mi?

Cinsel ilişki, erken adet görme nedeni olmadığı gibi adet gecikmesinin de nedeni değildir. Sadece gebelik oluşması durumunda kadının adet görmemesi söz konusu olur. Bunun dışında cinsel ilişki adet periyotlarında değişime yol açmaz.

Erken Adet Görme Menopoz Belirtisi Mi?

Kadınlar menopoz dönemine girerken adet düzensizlikleri de yaşayabilirler. Her kadında olmasa da erken adet görme menopoz dönemine girilmeye başladığının habercisi de olabilir. Ancak tek başına erken adet görme menopoz tanısı konması için yeterli değildir. Bu konuda sorularınız varsa yorum bölümüne yazabilirsiniz.

 

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalelerimiz:
Smear testi nedir nasıl yapılır?
Miyom nedir belirtileri nelerdir?
Dış gebelik nedir nasıl tedavi edilir?

 

Detaylı bilgi için ÖzelBahçelievler Kadın Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel:  56 66
Ofis Tel:  66 54
E-Mail: [email protected]

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir