uyutmayan diş ağrısı nasıl geçer / Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? Diş Ağrısı Nasıl Geçer? | Anadolu Sağlık Merkezi

Uyutmayan Diş Ağrısı Nasıl Geçer

uyutmayan diş ağrısı nasıl geçer

Diş ağrısı nasıl geçer?

logo

Diş ağrısının birçok farklı sebebi olabilir. Tedavi için detaylı muayene ile ağrının sebebi saptanmalıdır. Diş ağrısının en sık rastlanan nedeni, diş çürükleridir. Tedavi edilmeyen çürükler, apse yaparak daha da şiddetli ağrıları beraberinde getirebilir. Ayrıca diş minesinin aşınmasından kaynaklanan sıcak-soğuk hassasiyeti de diş ağrısına neden olur. Diş ağrısının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Çürük Dişler: Çürük dişiniz varsa sıklıkla yiyecekler çürüğün harap ettiği ve normal dokusunu kaybetmiş olan çürük bölgesine takılarak veya birikerek rahatsızlık verir. Dişinizde dayanılmaz ağrılar varsa, bu ağrılar gece uykunuzdan uyandırıyorsa veya hiç uyutmuyorsa, artık bakteriler dişin pulpası dediğimiz damar ve sinirleri içeren öz kısmına ulaşmış demektir. Yani bakteriler ve hatta yemek artıkları artık dişin siniri ile mikro düzeyde temas halindedir ve bu durum genellikle çok şiddetli ağrılara sebep olur. Sadece tatlı bir şeyler yerken veya içerken dişleriniz kısa bir süre kamaşıyor gibi oluyorsa ve birkaç dakika içerisinde geçiyorsa, büyük ihtimalle çürük dişiniz var demektir.
  • Dentin Hassasiyeti: Eğer dişiniz sadece soğuk veya sıcak gıdalar tükettiğinizde aniden çok ağrıyor ve bu ağrı etken ortadan kalkınca hızlı bir şekilde geçiyorsa muhtemelen dişlerinizde soğuğa hassasiyet vardır. Ayrıca diş eti çekilmesi sebebiyle kök yüzeyleri açığa çıktığından soğuk ve sıcak gibi termal uyaranlarda dişinizde hassasiyet oluşması çok olasıdır.
  • Gömülü dişler: Halk arasında 20 yaş dişleriolarak bilinen üçüncü büyük azı dişleri, çenelerin en sonunda bulunan ve bu sebeple çok iyi temizlenemeyen dişlerdir. Etkin temizlenemediği için sıklıkla fark edilmeden çürüyerek ağrıya neden olabilir. Gömülü 20 yaş dişleri ağız ortamına çıkamadığı için hemen önündeki ikinci büyük azı dişine de zarar verebilir. Böyle bir durumda hasta genellikle çenesinin arka bölgesinde, kulağında, gözünde ve hatta boyun bölgesinde bile ağrı hissedebilir. Ağrı yapan gömülü dişlerin tek tedavisi vakit kaybetmeden çekilmesidir. Aksi takdirde önündeki dişin de kaybına neden olabilir veya uzun süreçte kist oluşturabilir. Diş hekimine gidene kadar geçen süreçte ağrı kesici ilaçlardan yararlanmak mümkündür. Bazı durumlarda ise ilgili bölgede veya yüzde şişlik oluşabilir. Bu durum enfeksiyon göstergesidir ve diş hekimi önerisiyle antibiyotik kullanılması gerekebilir.
  • Diş eti kaynaklı ağrılar: Diş ağrısı her zaman diş kaynaklı olmayıp diş eti kaynaklı (periodontal)da olabilir. Bazen dişiniz nispeten sağlıklı olsa bile diş etleriniz sağlıksız olabilir. Diş etinin iltihaplanmasına periodontitis adı verilir. Periodontitisin belirtileri; diş etinde kanama, kırmızı/mavimsi-morumsu renk değişikliği, diş eti çekilmesi, diş eti büyümesi, dişlerde yer değiştirme, aralanma, uzama, sallanma, apse oluşumu, hassasiyet ve kötü ağız kokusudur. Ağrı genellikle apse oluşumu ile birlikte görülür. Diş etindeki iltihaptan dolayı basınç artar ve diş ağrıyormuş gibi hissedilir. Bu yüzden iltihap tedavi edildikten sonra dişteki ağrı şikayeti de geçer. Tedavi olarak kanamalı bir işlem olan ve lokal anestezi altında yapılan iltihaplı diş etlerinin uzaklaştırılması ve antiseptik gargaralarla kontrol altına almak şeklindedir.
  • Yansıyan diş ağrıları: Yansıyan diş ağrıları ise kaynağından uzak bölgelerde hissedilen ağrılardır. Bir dişin ağrısı yanındaki dişe, iki-üç sıra önündeki dişe veya karşı çenedeki bir dişe yansıyabilir. Ancak yansıyan diş ağrısı çenenin orta hattını geçmez. Çenenin sol tarafındaki bir ağrı sağ tarafına, sağ tarafındaki bir ağrı da sol tarafında hissedilmez. Örnek olarak alt yirmi yaş dişlerinin kulak ağrısına veya ön dişlerde ağrıya neden olması, üst yirmi yaş dişlerinin şakaklara, göze ve elmacık kemiklere kadar vuran ağrıya neden olması, tek taraflı çiğnemek yada diş gıcırdatmanın eklem ağrısına hatta kulak çınlamasına neden olması, sistemik olarak kalp krizi geçmişi bulunan hastalarda kalp ağrısının sol kola, omuza, boyuna, sol çene ve dişlere yansıması sayılabilir.
  • Sinüzit: Üst çenede bulunan dişlerden özellikle arka bölgede yer alan dişler, bazı hastalarda sinüs dediğimiz boşluklarla ilişkide olabilir. Sinüsler, kafa kemiklerinin içine yerleşen ve ağızları (yani kanalları) burun içine açılan, içi hava dolu kemik boşluklarıdır. Sinüs boşluklarındaki mukozanın çeşitli sebeplerle iltihaplanması ile sinüzit denilen hastalık ortaya çıkar. Sinüzitin neden olduğu ağrı, bazen diş ağrısı ile karıştırılabilir. Bunun ayrımını diş hekimi ve kulak-burun-boğaz doktorları yapabilir. Böyle bir durumda sinüzite yönelik tedavi uygulanıp ağrıyan dişlerin durumu bir süre takip edilir.

Öncelikle diş ağrısına sebep olan etkenin ortadan kaldırılması gerekir. Dişin neden ağrıdığını bulmak gerekir. Bir çürük olabilir. İyi bakılmamış dişler olabilir. Etkenin kaldırılabilmesi için önce teşhisin konulabilmesi lazım. Halkımız genelde teşhisi kendisi koyup kendisi tedavi etmeye çalışıyor. Halbuki bambaşka bir diş ağrısı oluyor. Örneğin önde ağrıyan bir diş arkada ağrı yaptığı için arkadaki dişi ağrıyor sanıp arka dişe tedavi uyguluyor ama durum çok farklı oluyor. Hastalar kişisel çözümleri yerine mutlaka bir hekime başvurup tedavi olmalarını öneriyorum. Diş ağrısının yapılabilmesi için mutlaka doğru bir hekim ve doğru bir teşhis gerekli.

Diş Ağrısına ne iyi gelir?

Diş ağrısının sebebi bulunduktan sonra uygulanacak yöntemler de değişkenlik gösterir. Diş hassasiyeti sebebiyle olan ağrıların giderilmesi için hassasiyet giderici diş macunları kullanılabilir. Bu amaçla üretilen diş macunları, florür ve potasyum içerir. Açık kök yüzeyleri ve diş eti çekilmesi varsa diş hekimi tarafından koruyucu olarak özel verniklerle dentin hassasiyeti tedavisi uygulanabilir. Hatta açık kök yüzeyleri dolgu ya da protezlerle kapatılabilir. Ek olarak bu tip bir durum söz konusuysa evde uygulayabileceğiniz bazı basit işlemler de hassasiyetinizi azaltabilir. Örneğin ılık tuzlu su ile günde birkaç kez ağız gargarası yapmak ve yumuşak bir diş fırçası ile diş etlerinizi yuvarlar şekilde fırçalamak bir nebze rahatlatabilir.

Septal ağrıdiye bilinen, yemek yendikten sonra özellikle arka dişlerin arasına yemek artığının sıkışması ile diş etine baskı yaparak ortaya çıkabilir. Bunun nedeni ise yemek artıklarının diş aralarından etkili şekilde temizlenememesidir. Bu yüzden yemek yedikten sonra arayüz fırçası veya diş ipi ile iyice temizlemek önemlidir.

 

 

 

 

Dr Osman Çetin Resmi Web Sitesi

Diş Ağrısı Nedir?

Diş ağrısı dişin iç kısmında veya çevresinde gelişen bir ağrıdır. Diş ağrısı genellikle herkesin hayatında bir kez karşılaştığı gibi bir durumdur. Ancak pek çok kişi bu ağrılar, dayanılmayacak hale gelinceye kadar pek önemsemez ya da kendince geçici çözümler arar. Bu çözümler sadece ağrıyı kısa zamanlı olarak dindirir. Ancak diş ağrılarının böyle geçiştirilmeden, nedenleri araştırılmalıdır. “Diş ağrısına ne iyi gelir?” diye düşünmeden bu ağrının sebebine odaklanılmalıdır. Çünkü bazı ağrılar basit diş tahrişlerinden kaynaklanırsa evde uygulayabileceğiniz bazı önerilerle dindirilebilir. Ama bazı ağrıların kaynağında enfeksiyon gibi ağız ve diş sorunları yatabilir.


Diş Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Dişin özü olarak bilinen pulpa, sinirler, dokular ve kan damarlarıyla dolu yumuşak bir maddedir. Bu pulpa sinirleri, vücuttaki en hassas sinirlerden biri olarak bilinir. Bu yüzden bu sinirler bakteriler tarafından istila edildiğinde ya da apse dediğimiz enfeksiyon geliştiğinde diş ağrısı hissedilir.

Diş ağrısının nedenleri çeşitlidir. En yaygın diş ağrısı sebebi diş çürükleridir. Diş çürükleri genellikle yetersiz ve bilinçsiz uygulanan ağız hijyeninden kaynaklanır. Ağız içine yerleşen bakteriler, belli bir zaman sonra dişin dış koruyucusu olan mineyi zayıflatır ve çürütür. Diş çürükleri kalıtsal da olabilir. Diş ağrısı nedenleri şöyle sıralanabilir:

  • Diş eti hastalıkları
  • Diş minesinin aşınması
  • Diş çürükleri ve diş apseleri (diş özünde bakteriyel enfeksiyon olması)
  • Gömülü dişler
  • Sinüzit
  • Diş sıkma, diş gıcırdatma veya sakız çiğneme gibi tekrarlanan hareketler
  • Diş kırılmaları
  • Hasarlı dolgu
  • Diş sürmesi (diş etinden çıkan dişler) ve 20 yaş gibi dişlerin çıkması
  • Diş telleri

Bebeklerde Diş Ağrısının Nedenleri

Bebeklerin de dış çıkarma döneminde diş ağrıları olur. Bu ağrılar birkaç gün sürebilir. Dişlerin tamamen çıkması ise birkaç ay sürer. Bebeklerde diş çıkma döneminde şu sıkıntılar görülür:

  • Salya akması
  • Diş etlerinin şişmesi
  • Sinirlilik
  • Uyku problemleri
  • Emme isteğinin azalması ve her şeyi ısırma isteği
  • İştahsızlık
  • Kusma
  • İshal
  • Ateş

Çocuklarda diş ağrısı genellikle diş çürüklerinden kaynaklanır. Çürük dolayısıyla dişte kırılma olur ve sonrasında apse oluşur. Kötü diş hijyeni bu boşluğun oluşmasına neden olur. Çocukların tükettiği şeker ve nişasta ağızdaki bakterilerin dişlere zarar vermesi için zemin hazırlar. Çünkü bakteriler bu besinlerle beslenir ve ait oluştururlar. Bunlar da diş çürümesine neden olur.

Her çocukta belirtiler farklılaşabilir. Ancak çocuklarda diş ağrısının en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Sürekli ve zonklayan diş ağrısı
  • Dişe dokunulduğunda kötüleşen ağrı
  • Sıcak ve soğuk yiyecek ve içecekler tüketildiğinde kötüleşen veya azalan ağrı
  • Ağrılı ve hassas çene
  • Ateş
  • Yorgunluk ve halsizlik

Çocuklar yetişkinlere göre daha çok diş enfeksiyonu riski altındadır. Çocuğunuzun diş ağrısı geçmiyorsa, ağrı 24 saatten daha fazla devam ediyorsa çocuğunuzu mümkünse en kısa sürede diş hekimine götürün. Diş ağrısı geçse bile diş çürüğü apseye dönüşebilir. Bu nedenle de vakit kaybetmeden doktora gidin.

Diş Ağrısı Nasıl Belirti Verir?

Diş ağrılarınızın çoğunlukla gece başladığının farkında mısınız? Bunun sebebi kan basıncının yatar pozisyonda başa vurmasıdır. Bu durumda vakit kaybetmeden diş hekimine gidilmelidir.

Zonklayan diş ağrısı veya sabit bir diş ağrısı hissedilebilir. Bazı kişilerde ağrı sadece dişe bir basınç uygulandığında (bir şey ısırılması gibi) görülebilir. Çürümüş dişler kahverengi ya da beyaz bir nokta gibi belirebilir.

Diş çürümelerinin ilk belirtisi tatlı, çok sıcak veya soğuk besinler tüketildiğinde hissedilen ağrıdır.

Diş ağrısı şiddetli ve hafif olabilir. Aniden de başlayabilir. Geceleri daha kötüleşir. Düşmüş dolgu ve kırık dişler ağrıyı başlatabilir. Ağrının üst dişlerde mi alt dişlerde mi olduğunu anlamak bazen zor olabilir. Alt taraftaki dişlerle ilgiliyse ağrı genellikle kulaktan geliyor gibi hissedilebilir. Üst dişlerdeki ağrı, sinüslerden, elmacık kemiklerinden ve alın arkadaşındaki küçük, hava dolu boşluklardan geliyor gibi hissedilebilir. Enfeksiyon gelişen dişe yakınsa çenede ağrı daha çok hissedilebilir ve dokunmaya daha duyarlıdır.

Diş ağrısı ile beraber bu şikayetler de olabilir:

  • Yüzde veya ağız içinde şişlik
  • Diş eti kanamaları
  • Soğuya veya sıcağa karşı bir duyarlılık
  • Soğuk veya sıcakla beraber ağrının azalması
  • Ağız açmada kısıtlılık
  • Ateş
  • Baş ağrısı

Diş ağrısıyla birlikte yutma güçlüğü veya nefes almada zorluk yaşanıyorsa acilen bir diş hekimine başvurulmalıdır.

Diş Enfeksiyonu Varsa&#x;

Bazı durumlarda diş ağrısı, yayılmış bir diş enfeksiyonunun habercisi olabilir. Bu durumlarda diş ağrısıyla birlikte şu şikayetler görülür:

  • Ateş
  • Ağız içinde veya yüzde şişlik
  • Dişleri birbirine değdirince ağrı
  • Ağızda kötü koku

Diş ağrısı iki günden daha uzun sürüyor, şiddetleniyor, ağız açıldığında ateş, kulak ağrısı ve ağrı hissediyorsa, ağızda ve yüzde şişlik varsa diş hekimine mutlaka gidilmelidir. Diş enfeksiyonlarının teşhisi ve tedavisini doğru bir şekilde yapabilmek enfeksiyonların kafatası ve yüzün yanı sıra kan dolaşımına yayılmasını önlemede yardımcıdır.

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

“Zonklayan diş ağrısına ne iyi gelir?” diye düşünüyorsanız bu ağrıyı evde kendi kendinize geçiremeyeceğinizi bilin. Çünkü diş ağrısı zonklama şeklindeyse bu, dişin içindeki bir ağrıdır ve diş hekime gitmeden evde kendi kendine geçirilemez.

Diş etindeki bir tahrişten (kızarıklık ile belirti gösterir) kaynaklanan ağrı birkaç gün içinde geçebilir. Bu süre zarfında o dişle çiğneme hareketi yapmamaya çalışın. Hatta mümkünse yumurta, yoğurt gibi daha yumuşak besinler tüketin. Diş hassasiyeti yaratacak tatlı, çok soğuk ve çok sıcak besinlerden uzak durun. Sigara içmeyin.

Ağrıyı kesmek için kesinlikle alkol veya kolonya vb. gibi ürünleri kullanmayın. Çünkü bu tür ürünler diş eti tahrişine neden olabilir. Ağızda o bölgede yanığa sebep olur. Basit bir ağrı kesici ile geceyi geçirip ertesi gün mutlaka diş doktoruna gidin. Diş ağrısına sebep olabilecek çürükleri önlemek için ağız hijyenini sağlarken günde en az bir kez diş ipi kullanın ve dişlerinizi düzenli fırçalayın. Yiyecek kalıntıları ve plakları (bakterilerin diş yüzeylerinde oluşturduğu yapışkan form) çıkarmak için diş ipi ve arayüz fırçası yardımcı olur. Yılda iki kez diş hekimine görünün.

Diş Ağrısı İçin Evde Uygulanabilecek Yöntemler Nelerdir?

Diş ağrısını evde dindirmek için şu yöntemlere başvurabilirsiniz:

Tuzlu Su veya Oksijenli Su Gargara Yapın

Tuzlu su diş aralarındaki kalıntıları gevşetip bir tür temizlik yapabilir. İltihap da azalabilir. Ilık bir bardak suya yarım çay kaşığı tuz koyup karıştırın. Bu karışımla ağzınızı iyice çalkalayın. “İltihaplı diş ağrısına ne iyi gelir?” sorusuna verilebilecek cevaplardan biri oksijenli su olabilir. Oksijenli su da iltihaplanma ve ağrıyı dindirmeye yardımcı olabilir. Oksijenli su ile gargara yaptıktan sonra ağzınızı iyice durulayın ve oksijenli suyu sakın yutmayın.

Ağrıyan Bölgeye Buz Uygulayın

“Evde diş ağrısına ne iyi gelir?” diye düşündüğünüzde akla ilk gelen öneri ağrının ve varsa şişliğin olduğu bölgeye buz uygulanması olur. Havluya sarılmış bir buz torbası ile dakika kadar soğuk kompres yapabilirsiniz. Bunu birkaç saatte bir tekrarlayın.

Yatarken Yastık Kullanın

Uzanırken ya da uykuya geçeceğiniz zaman biraz yüksek bir yastık koymak rahatlama sağlayabilir. Çünkü kan basıncı yatış pozisyonunda başa vurur ve diş ağrısı daha şiddetli hissedilir. Yastık bir nebze de olsa bunu hafifletebilir.

Ağrı Kesici Alabilirsiniz

“Şiddetli diş ağrısına ne iyi gelir?” sorusunun şüphesiz ilk akla gelen cevabı ağrı kesicilerdir. Çoğumuz diş ağrısı ve diş eti ağrısında hemen ağrı kesicilere sarılırız. Ancak sorun dişin kökünde ise bu yöntem geçici olur ve ilacın etkisi geçtikten sonra ağrı yeniden başlar.

Karanfil Yağı Sürün

“Diş ağrısına ne iyi gelir?” diye düşünürken doğal çözümlerin de olabileceği düşünülür. Karanfil yağı ağrıyı ve iltihabı geçirmeye yardımcı olabilen bir antiseptiktir. Bir parça pamuğa biraz karanfil yağı damlatıp ağrıyan dişinize uygulayın. Küçük bir bardak suyla bir damla karanfil yağı damlatıp onunla ağzınızı çalkalayabilirsiniz.

Vanilya Özütünden Faydalanın

Vanilya özü de geçici bir ağrı kesici görevi görür. Vanilya özütü içeriğindeki antioksidanlar iyileşmeyi hızlandırabilir.

Sarımsak Macunu Yapın

Soyulup ezilmiş bir diş sarımsağın macun kıvamına getirilmiş hali de ağrı olan bölgeye uygulandığında ağrı kesilebilir. Allisin maddesi içeren sarımsak bu sayede bakterileri öldürüp ağrıyı dindirmeye yardımcı olur.

Nane Çayı Poşeti Koyun

Nanenin mide bulantısındaki yatıştırıcı etkisi gibi bir özellik diş ağrısında da geçirlidir. Bir nane çayı poşetini soğutup ağrılı bölgeye koyabilirsiniz. Poşetin soğuduğundan emin olun.

Diş Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Diş ağrısı tedavisi için doktora gidilmelidir. Ağrının neyden kaynaklandığını anlamak önemlidir. Diş hekimi bir muayene yapar. Ağız, dişler, diş etleri, çene, dil, boğaz, sinüsler, kulaklar, burun ve boyun muayene esnasında kontrol edilir. Bu sayede ağrının nedeni daha kolay tespit edilir. Bir ağız röntgeni de çekilmesi de istenebilir.

Diş ağrısının nedeni bir çürükse bu çürük dolgu, vb. malzemelerle doldurularak tedavi uygulanır.

Diş sinirinin enfeksiyonu söz konusuysa kanal tedavisi gerekebilir. Diş köküne inen bakteriler enfeksiyona sebep olur.

Ateş, çene şişliği gibi durumlarda antibiyotik tedavisi başlanabilir. Gerekli durumlarda diş eti tedavisinin ardından ağız ve diş temizliği yapılabilir. Enfeksiyonlar ilerleyip yaşamı tehdit edebilir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Çocuklarda Diş Ağrısı Durumunda Ne Yapılmalı?

Endişe halinde “çocuğun diş ağrısına ne iyi gelir?” diye düşünebilirsiniz. Çocuğunuzun yeterince büyükse ağrıyan dişini göstermesini ve ağrısını tarif etmesini isteyin. Çocukların diş ağrısı durumlarında şöyle müdahalede bulunabilirsiniz:

  • Çocuğun ılık suyla ağzını çalkalamasını sağlayın. Hatta bir çay kaşığı tuz karıştırıp onunla çalkalama yapmasını isteyin.
  • Dişlerin arasına bir şey sıkıştıysa diş ipi kullanarak bunları çıkartın.
  • Diş çevresinde şişlik veya sivilce olup olmadığını kontrol edin. Çünkü bu diş apsesinin belirtisi olabilir. Diş kırığı var mı, renk değişikliği var mı bakın.
  • Soğuk kompres uygulayın.

Çocuklarda diş ağrısı tedavisi çocuğun yaşına, belirtilere ve genel sağlık durumuna göre şekillenir. Çocuklarda diş ağrısında antibiyotik, ağrı kesici, tuzlu su ile ağız çalkalama, diş çekimi, dolgu, apsenin temizliği, kanal tedavisi gibi tedaviler uygulanır. Çocuklarda yaygın görülen diş çürüklerine karşı 6 ayda bir kontrol önemlidir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Ağız ve diş hijyeni; sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmaz unsurlardan biridir. Ağız içi hijyen sağlanmadığında, diş hastalıkları başta olmak üzere pek çok rahatsızlık ortaya çıkabilir. İnsanlarda görülen diş ve diş eti hastalıklarının en yaygın belirtisi ise diş ağrısıdır. Diş ağrısı; her yaştan kişiyi etkileyebilen ciddi bir sağlık sorunudur. Diş ağrısının altında yatan nedenler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Diş ağrısının giderilmesi için altta yatan nedenin araştırılması ve uygun tedavi yönteminin tespit edilmesi gerekir. Diş ağrısı tedavi edilmediği takdirde bu durum, diş kaybıyla sonuçlanabilir.

Diş Ağrısı Nedir?

Diş ağrısı, bir dişin içerisi veya çevresinde hissedilen keskin ve donuk ağrı olarak tanımlanabilir. Diş ağrısı aniden ortaya çıkabileceği gibi, yemek yerken ya da bir şeyler içerken de hissedilebilir. Diş enfeksiyonu, çürük diş, diş eti hastalıkları ve diş hassasiyeti; diş ağrısının en yaygın nedenleri arasında sıralanabilir. Ağrı, bazen farklı bir bölgede olup çeneye yayılabilir.

Diş Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Diş ağrısı, dişin pulpa adı verilen orta kısmının iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Pulpanın içerisinde ağrıya çok duyarlı sinir uçları bulunur. Bu nedenle, pulpitis olarak da adlandırılan pulpa iltihaplanmasında, diş ağrısına oldukça sık rastlanır. Bazı durumlarda, çene kaynaklı ağrılar da diş ağrısı şeklinde hissedilebilir. Diş ağrısının başlıca sebepleri şu şekildedir:

Diş eti hastalıkları: Diş etlerinin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan diş eti hastalıklarında kızarıklık ve diş ağrısı gibi belirtiler görülür.

Diş çürükleri: Dişte çürük oluşumu; dişin “mine” adı verilen dış yüzeyinde aşınma ve boşluk ortaya çıkması sonucu görülür. Diş minesinde oluşan plak, çoğunlukla beslenme alışkanlıkları nedeniyle kırılır. Bu da çürük oluşumunu tetikler. Çürükler, diş ağrısına sebep olabilir.

Hassas dişler: Diş minesinin yıprandığı durumlarda, dişin dentin adı verilen orta tabakası açığa çıkar. Bu tabakada çok fazla sinir ucu bulunur. Bu durum da sıcak veya soğuk yiyecek ve içecek tüketildiğinde, sinir uçlarında hassasiyete yol açar. Oluşan bu hassasiyet de bazı durumlarda diş ağrısına yol açabilir.

Bruksizm: Uyurken diş sıkma ya da gıcırdatma olarak da bilinen bruksizm de diş ağrısına neden olabilir. Dişlerinizi sıkmak, diş minesini yıpratabilir ve hatta diş çatlaklarına sebebiyet verebilir.

Diş ağrısının diğer sebepleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Çatlak dişler
  • Diş apsesi
  • Gömülü diş
  • Migren gibi belirli baş ağrıları
  • Çene ve kafatası arasındaki eklem ya da kaslarda ortaya çıkan problemler

Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Diş ağrısı; en çok diş ve çene bölgesinde şiddetli olarak hissedilir. Ancak, bazı durumlarda diş ağrısı, sıcak veya soğuk uyaranlara karşı da gelişebilir. Aynı zamanda, diş ağrısı; yanak ve kulağa doğru yayılabilir. Diş ağrısının diğer belirtileri ise şu şekildedir:

    • Diş veya diş etlerinin etrafında kanama veya akıntı
    • Bir dişin etrafında veya çene bölgesinde şişlik
    • Ağız kokusu
    • Ateş
    • Lenf bezlerinin şişmesi

Diş Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Diş ağrısının tedavisi için öncelikle altta yatan nedenin kesin bir şekilde belirlenmesi gerekir. Bunun için doktorunuz sizden bazı testler yaptırmanızı isteyebilir. Tıbbi geçmişinizin incelenmesi, fiziksel muayene ve varsa istenilen testlerin değerlendirilmesinin ardından, uygun bir tedavi yöntemiyle diş ağrıları giderilebilir. Doktorunuz gerekli gördüğü takdirde; dolgu, diş çekme veya diğer işlemler yapılabilir. Ancak, bu gibi tedavi yöntemlerinin sonuç vermeyeceği vakalarda, kanal tedavisi veya kuron kaplama gibi yöntemlere başvurulur. Diş veya diş etinizde herhangi bir enfeksiyon varsa, doktorunuz antibiyotik kullanmanızı önerebilir.

Diş Ağrısına Neler İyi Gelir?

Diş ağrısını hafifletmek için evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler bulunur. Ancak, bunların geçici çözümler olduğu unutulmamalıdır. Uzun süren diş ağrılarınız varsa, mutlaka bir diş hekimine danışmanız önerilir.

Diş ağrısına iyi gelen, evde kendinizin uygulayabileceği yöntemler şu şekildedir:

Tuzlu su ile gargara yapmak: Tuzlu su, doğal bir antiseptiktir. Dolayısıyla, tuzlu su ile gargara yapmak, dişlerin arasında biriken yemek kalıntılarının giderilmesine yardımcı olur. Tuzlu su ayrıca dişteki iltihabı hafifletebilir ve ağızdaki yaraların iyileşmesini sağlayabilir.

Soğuk kompres uygulamak: Diş ağrısını geçici olarak gidermenin yollarından biri de ağrının hissedildiği bölgeye soğuk kompres uygulamaktır. Soğuk kompres, bölgedeki kan damarlarının daralmasına neden olur. Bu da ağrıyı hafifletir.

Sarımsak: Doğal bir antibiyotik olan sarımsak da ağrının hafifletilmesi için kullanılabilir. Bunun için sarımsağı ezerek macun hale getirdikten sonra, ağrının görüldüğü bölgeye uygulayabilir ya da çiğneyebilirsiniz.

Karanfil yağı: Karanfilin içerisinde doğal bir antiseptik olan öjenol bulunur. Bu nedenle, karanfil yağı diş ağrılarını hafifletmek için kullanılabilir. Küçük bir kap suyun içerisine bir damla karanfil yağı ekleyerek gargara yapabilir ya da karanfil yağını pamuğun üzerine dökerek ağrıyan bölgeye uygulayabilirsiniz.

Kekik: Tıpkı karanfil ve sarımsak gibi güçlü bir antioksidan olan kekik de diş ağrılarının hafiflemesine yardımcı olur. Birkaç damla kekik yağını suyla seyreltip ağrıyan bölgeye uygulayabilirsiniz.

Tüm bu yöntemlerin tedavi niteliğinde olmadığı ve sadece geçici olarak ağrının hafiflemesine yardımcı olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla, devam eden diş ağrıları için mutlaka uzman bir hekime başvurulmalıdır.

Diş Ağrısı Nasıl Önlenir?

Düzenli diş bakımı ile diş ağrısı ve diğer diş rahatsızlıklarının önüne geçilebilir. Diş ağrılarını önlemek için yapılabilecekler şu şekildedir:

  • Sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmak, her sağlık sorununun önlenmesinde olduğu gibi, diş ağrılarının önlenmesi açısından da son derece önemlidir. Örneğin, rafine şeker tüketimi dişte zararlı bakterilerin üremesi için uygun ortamı sağlar. Bu nedenle, diş minesine zarar veren şeker ve asit içeriği yüksek gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Ağız içi hijyenin bir bütün olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle, diş fırçalamak tek başına ağız hijyeninin sağlanması açısından yeterli değildir. Aynı zamanda, mutlaka diş ipi ve ağız gargarası da kullanılmalıdır.
  • Diş eti hastalıklarını önlemek için yumuşak diş fırçaları tercih edilmelidir.
  • Diş ve diş taşlarının yılda en az iki kez temizlettirilmesi gerekir. Bu sayede hem diş çürükleri hem de diğer diş ve diş eti rahatsızlıklarının önüne geçilebilir.
  • Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkların dişlere zarar verebileceği unutulmamalıdır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir