Iban kaç haneli

Iban Kaç Haneli

iban kaç haneli

IBAN Numarası Kaç Haneden Oluşur ve Nasıl Öğrenilir? IBAN Numarası Nerede Yazar Ve Kaç Haneli Olur?

Mobil uygulama veya internet bankacılığı üzerinden gerçekleştirilen para transferi işlemlerinde, transferi gerçekleştirecek olan kişinin, alıcının IBAN numarasını bilmesi gerekir. IBAN numarası her bir banka hesabı için ayrı olarak tanımlanır. Dolayısıyla bir kişinin birden çok IBAN numarası olabilir.

IBAN numarası kaç hanelidir?

Avrupa standartlarında yürütülen bankacılık sistemi doğrultusunda belirlenen IBAN numarası, belirli standartlara sahiptir. Buna göre en fazla 34 rakamdan oluşması mümkün olan IBAN numarası için ülkemizde bu sayı 26'dır. Her bir ülkede IBAN numarası ülke kodu ile başlar. Ülkemiz için IBAN numarası ülke kodu TR olarak belirlenmiştir. Devamındaki rakamlarda kontrol basamakları, banka kodu ve banka rezerv numarası ile hesap numarası yer alır.

IBAN numarası nerede yazar?

IBAN numarası banka ya da kredi kartlarının ön ya da arka yüzünde yazılı olmaz. Kartların ön yüzünde 16 haneli rakam grubu genellikle IBAN numarası ile karıştırılsa da IBAN numarası yalnızca hesap açılımı esnasında banka kullanıcısına verilen hesap döküm cüzdanının üzerinde yazılı olur.

CANLI BORSA TAKİP EKRANI İÇİN TIKLAYIN!
ANLIK HİSSE SENETLERİ VERİLERİ, BORSA GRAFİK VE TEKNİK ANALİZ!

piyasalar

Garanti iban kaç haneli hakkında detaylı bilgilendiriyoruz. Garanti hesap numarası nerede yazar ve Garanti IBAN öğrenme SMS işte detaylar.

Garanti iban kaç haneli ve IBAN numarasını nereden bulabilirim gibi sorular sıklıkla merak ediliyor. Garanti BBVA Türkiye’nin en çok tercih edilen özel bankaları arasında yer alıyor. Garanti Bankası kullanıcıları farklı hesaplara para transferi yaparken iban numarasından faydalanıyor. İban numarası para transferlerinin yanlış kişiye gitmesini önleyen bir sayı sistemidir.

Her kullanıcıya özel bir iban sunuluyor. Garanti bankası müşterilerinin iban numarası 26 haneden oluşuyor. Özel ya da kamu bankaları fark etmeksizin tüm bankalarda iban numaraları standart 26 haneden oluşuyor. İlk iki hanesi uluslararası kod olan TR ile başlıyor. TR sonrasındaki haneler ise tamamen rakamlarla devam ediyor. Garanti Bankası müşterileri iban numaralarına kullandıkları kartların üzerinden, mobil bankacılıktan, internet şubesinden ya da Garanti müşteri hizmetlerini arayarak öğrenebilirler.

Garanti Kredi Kartı Başvurusu

Garanti Hesap Numarası Nerede Yazar

Garanti hesap numarası nerede yazar, hesap numaramı nereden öğrenebilirim gibi sorular Garanti bankası müşterileri tarafından sıkça merak ediliyor. Eğer siz de Garanti bankası hesap numaranızı öğrenmek istiyorsanız şu adımlardan herhangi birini takip edebilirsiniz;

  • Garanti Bankası hesap numarası banka kartlarının üzerinde doğrudan yer alıyor.
  • Eğer Garanti bankası hesap numaranızı öğrenmek istiyorsanız direk 444 0 333 Garanti bankası müşteri hizmetlerini arayarak bilgi alabilirsiniz.
  • Garanti Bankası mobil uygulaması ya da internet şube üzerinden de hesap numarası, IBAN numarası gibi bilgilere ve detaylara kolayca ulaşabilirsiniz.
  • Yine Garanti Bankası ATM’lerini kullanarak da kolayca hesap numaranızı öğrenebilirsiniz.

Garanti hesap numaranızı para transferi yapılması için kullanabilirsiniz. Eğer siz de hesap numaranızı merak ediyorsanız yukarıda sıraladığımız adımlardan herhangi birini tercih ederek kolayca hesap numarası bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

Garanti IBAN Öğrenme SMS

Garanti IBAN öğrenme SMS ile mümkün değildir. Herhangi birinin Garanti bankası hesabınıza para transferi yapabilmesi için o kişiye Garanti Bankası IBAN bilgilerinizi vermeniz gerekiyor. IBAN numaranızı bilmiyorsanız da şu adımlardan birini takip ederek öğrenebilirsiniz;

  • Garanti Bankası IBAN numaranızı öğrenmek istiyorsanız internet bankacılığını tercih edebilirsiniz. İnternet bankacılığına giriş yaparak hesaplar ve ürünler menüsüne tıklayın. Ardından ise hesaplarım adımını takip ederek ilerleyin. Hesaplarım alanına tıkladıktan sonra hesap bölümüne tıklayıp IBAN numaranızı görüntüleyebilirsiniz.
  • Garanti bankası mobil uygulaması üzerinden de IBAN numaranızı öğrenmeniz mümkündür.
  • Yine IBAN numarası öğrenmek için Garanti Bankası müşteri hizmetleri numarası olan 444 0 333’i arayarak bilgi alabilirsiniz.

Siz de IBAN numaranızı öğrenmek üzere yukarıda sıraladığımız adımlardan herhangi birini tercih ederek işlem yapabilirsiniz.

T.C. ile İban Sorgulama Garanti

T.C. ile iban sorgulama Garanti Bankası için mümkün değildir. T.C kimlik numarası ile IBAN sorgulama olmasa da farklı adımlar kullanarak IBAN numaranızı kolayca öğrenebilirsiniz. Eğer Garanti Bankası IBAN numaranızı bilmiyorsanız şu seçeneklerden herhangi birini tercih ederek kolayca öğrenebilirsiniz;

  • Garanti Bankası ATM’lerini kullanarak öğrenebilirsiniz.
  • Garanti Bankası mobil uygulamasına giriş yaparak IBAN numaranızı öğrenmeniz mümkündür.
  • Garanti Bankası internet şubesini ziyaret ederek kolayca IBAN numaranızı hesaplarım sekmesinden görüntüleyebilirsiniz.
  • İBAN numaranızı öğrenmek üzere Garanti Bankası müşteri hizmetleri numarası olan 444 0 333’ı arayarak bilgi alabilirsiniz.

Tüm bu seçenekleri kullanarak kolayca IBAN numaranızı öğrenebilir ve para transferi yapılabilmesi için paylaşabilirsiniz.

Garanti Altın Hesabı Nasıl Açılır (Garanti Bankası Altın Hesabı Yorumları)

EFT İptal Etme Garanti

Garanti Kartın Son Kullanma Tarihi Nerede Yazar

Süresi Dolan Kredi Kartı Yenileme Garanti

IBAN Numaraları Kaç Haneli Olur? (IBAN No Nedir)

IBAN Numaraları Kaç Haneli Olur? (IBAN No Nedir)

Banka ve bankacılık işlemlerinin günlük hayatımızın ve iş yaşantımızın merkezi haline gelmesi bir çok farklı terimi de beraberinde getirdi. Bunlardan en çok kullanılan ifade olan iban numarası terimine detaylı bir bakış açıp iban numaraları kaç haneli olur sorusuna da cevap bulacağız.

 

İban numarası uluslararası standartlarda kullanılan bir çeşit banka hesap numarasının ismidir. Özet bir şekilde iban numarası nedir sorusunu cevapladığımıza göre biraz daha detaylandırmaya çalışalım. Iban numarası bankada açmış olduğunuz bir hesap numarasının bir nevi numerik halidir. Bilhassa eft işlemlerinde kullanıcıların işlerini kolay kılmaktadır.

Eğer bir bankada hesap numaranız var ise muhakkak aynı zamanda da bir iban numarasına sahipsinizdir. Bu detayı öğrenmek için bankanız ile iletişime geçip ulaşım sağlayabilirsiniz.

Iban kullanımı merkez bankası tarafından zorunlu kılınmıştır, hem ülke içi hem de ülkeler arası para, eft transferlerinde bir çok standartı bulunmaktadır.

iban numaraları Kaç Haneli Olur

Banka kullanıcılarının belki de en çok merak ettikleri sorulardan başında gelen iban numaraları kaç haneli olur sorusunu ayrıntılı bir şekilde ele almaya çalışacağız. Iban numaraları her ülke için değişebilir rakamlarda olabilmektedir. Fakat biz ülkemiz standartlarında inceleyecek olursak 2 harf ve 24 rakamdan oluştuğunu göreceğiz.

Uluslararası standartta bir iban numarası 34 haneden oluşmaktadır. Fakat her ülke için değişebileceğini de belirtmiştik. Bu nedenle Türkiye’de iban no kaç haneden oluşur sorusunun cevabını 24+2 işlemiyle 26 hane olacağını bulabiliriz. Daha önce paylaştığımız ibandan hesap no bulma konumuzu inceleyerek iban numarasından hesap no nasıl bulunur öğrenebilirsiniz.

iban numaraları kaç haneli olur

iban numaraları kaç haneli olur

İban Numarası Kaç Haneli Olur Ziraat

Iban numarasının hane karşılığı olan 24 rakamını iban numarası kaç haneli olur ziraat bankası veya farklı bankalar ile araştıran kişiler için bir hatırlatma yapmamız gerekirse ülkemiz standartı 24 olduğu için herhangi bir banka da bu sayı değişmeyecektir. Garanti bankası iban kaç haneli veya vakıfbank iban kaç haneli, iban kaç haneli iş bankasıı gibi sorular bu yüzden anlamsızdır.

Ülkemizin standart iban numarası hanesi olan 24 sayısı bankadan bankaya kesinlikle değişmemektedir. Sabittir.

 

IBAN Numarası Nasıl Yazılır

Ülkemizde her bankanın kullandığı standart bir iban yazım şekli mevcuttur. Bu konuda sizlerde yukarı başlıklarda da anlattığımız üzere 2 harf ve 24 sayı öne çıkacaktır. Her iban numarası “TR” ön eki ile başlayıp kalan sayılar ile devam etmektedir.

Örnek iban numarası:

TR320010009999901234567890

 

IBAN Numarası Sorgulama

Merak edilen iban numaraları kaç haneli olur ve iban numarası nedir gibi pek çok soruya cevap bulduğumuza göre şimdi iban numarası sorgulama yöntemlerine kısaca bir bakış atalım. Hangi bankanın kullanıcısı iseniz o bankaya girip hesap numaranızı girerek iban numaranıza kolaylık ulaşabilirsiniz.

İban numarası sorgulama yöntemini bankalar çok kolay kılmıştır. Sadece banka hesap numaranız yeterli gelecektir. İlgili bankanın web sitesine ilerlediğiniz zaman iban no hesaplama sayfalarına rahatlıkla erişim sağlayabileceksiniz.

iban no sorgulama

iban no sorgulama

Banka Hesap Numarası Nerede Yazar?

Hesap numaranız ile iban no sorgulama veya iban hesaplama işlemi yapacaksanız bankanız size muhakkak hesap numaranızı soracaktır. Hesap numaranız üzerinden rahatlıkla iban numaranıza ulaşabileceksiniz. Fakat banka hesap numaranıza nereden ulaşacağınızı bilmiyorsanız banka hesap numarası nerede yazar isimli başlığımıza göz atıp detaylı bir şekilde bu bilgiye erişebilirsiniz.

Iban Numaraları Kaç Haneli Olur Hakkında Sık Sorulan Sorular

IBAN numarası kaç sayı olur?

IBAN (Uluslararası Banka Hesap Numarası) numarası, ülkeye göre değişmekle birlikte, genellikle 16 ile 34 karakter arasında değişir. Örneğin, Türkiye'deki IBAN numaraları 26 karakterlidir. Ancak bazı ülkelerde IBAN numaraları daha uzun veya daha kısa olabilir.

16 haneli IBAN olur mu?

Hayır, IBAN numaraları genellikle 16 karakterden daha uzundur. Bazı ülkelerde IBAN numaraları daha kısa veya daha uzun olabilir, ancak 16 karakterlik bir IBAN numarası kullanılmaz. Örneğin, Avrupa'daki birçok ülkenin IBAN numaraları 20 karakterden daha uzundur.

26 haneli IBAN nasıl yazılır?

26 haneli bir IBAN numarası Türkiye'deki hesaplar için kullanılır ve şu şekilde yazılır:

TRXX AAAA BBBB CCCC CCCC CCCC CC

Burada, "TR" ilk iki harf Türkiye'nin ülke kodunu temsil eder. "XX" ise iki haneli kontrol rakamlarını içerir. "AAAA" dört haneli banka kodunu, "BBBB" dört haneli şube kodunu, "CCCCCCCCCCCC" ise 16 haneli hesap numarasını temsil eder. IBAN numarasının sonunda ise hesap numarasının kontrol edilmesinde kullanılan iki haneli rakam yer alır.

IBAN 24 karakter nedir?

24 karakterli bir IBAN numarası, bazı ülkelerde kullanılır. Örneğin, İsviçre'nin IBAN numaraları 21-24 karakter uzunluğundadır ve 24 karakterli bir İsviçre IBAN numarası şu şekilde yazılır:

CHXX AAAA BBBB CCCC CCCC C

Burada, "CH" ilk iki harf İsviçre'nin ülke kodunu temsil eder. "XX" ise iki haneli kontrol rakamlarını içerir. "AAAA" dört haneli banka kodunu, "BBBB" beş haneli şube kodunu, "CCCCCCCCC" ise 9 haneli hesap numarasını temsil eder. IBAN numarasının sonunda ise hesap numarasının kontrol edilmesinde kullanılan bir haneli rakam yer alır.

Akbank IBAN kaç haneli?

Akbank, Türkiye'deki bir bankadır ve dolayısıyla Akbank hesapları için kullanılan IBAN numaraları 26 hanelidir. Bu 26 haneli Akbank IBAN numarası, TR ile başlar ve şu şekilde yazılır:

TRXX Akbank'ın dört haneli banka kodu XXXX
Akbank hesap numarası XXXXXXXXXX
Son iki hane ise hesap numarasının doğruluğunu kontrol etmek için kullanılan kontrol rakamlarıdır.

Papara IBAN kaç haneli?

Papara, bir elektronik para kuruluşudur ve IBAN numarası yerine Papara hesaplarının tanımlanması için kullanılan bir Papara hesap numarası bulunmaktadır. Dolayısıyla, Papara hesapları için IBAN numarası bulunmamaktadır. Bununla birlikte, Papara hesabınıza para yatırmak isterseniz, Papara hesap numaranızı kullanarak para yatırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Papara hesap numarası, kullanıcının cep telefonu numarası ile ilişkilendirilmiş on haneli bir numaradır.

Bir önceki yazımız olan Mail Order İade Nasıl Yapılır ? (Mail Order Formu) başlıklı makalemizde mail order itiraz, mail order kesinti ve mail order nasıl yapılır hakkında bilgiler verilmektedir.

İban Numarası Kaç Haneden Oluşur?

Bankacılık hizmetlerinde artan teknoloji ile birlikte, EFT işlemlerinde ve havale işlemlerinde kullanılmak üzere uluslararası hesap numarası anlamınada gelen iban numarası kullanılmaya başlanmıştır. Peki iban numarası kaç haneden oluşur? iban numarası sorgulama ve öğrenme işlemleri nasıl yapılır?

2010 yılının başında çıkarılan hesap numaraları, ilerleyen zamanda iban no olarak değişerek, Avrupa Birliği üyeleri arasında kullanılmaya başlanmıştır. Avrupa Birliği üyelerinin iban numarası kullanmasının ardından, bizim ülkemizinde Avrupa kıtasında bulunmasının sonucu olarak, bizde para transferi işlemlerimizde sorunsuz ve güvenilir bir şekilde yapılabilmesi için iban numarası ile para yatırma işlemlerini kullanmaya başladık.

İban numarası, ingilizce kelimeler olan “İnternational Bank Account Nummer” kelimelerinin baş harflerinden meydana gelmiş, içinde hesabınızın hangi bankaya ait olduğu, hangi hesap türü olduğu, hesap numaranızın ne olduğu, şube kodunuzun ne olduğu gibi bir çok bilgiyi barındıran, bankalar arasında EFT, havale gibi para transferi işlemlerimizi yapmamızda kolaylık sağlayan bir numaradır.

Dünya genelinde, iban numarası ile yapılan işlemlerde hızlı bir şekilde ve güvenli biçimde yapılan para transferleri sonucunda, bütün ülkeler bu sisteme geçmeye başlamışlardır. 26 Haneden oluşan bu numaranın akılda kalmaması gayet normaldir. Buda kişilerin kafasında karışıklık yaratmakta ve hesap numarasının ne olduğunu, iban numarasının ne olduğunu bilmeyerek kart numarasını iban numarası sanan insanımızda oldukça fazladır. İban numarası TR ile başlayarak 26 haneden oluşur ve her bir rakam sizin hesabınız hakkında bilgi vermektedir. Bir çok ülkede 34 haneli olarak bile kullanılmakta olan iban numarası Türkiye’de uygulama açısından 26 hane olarak kullanılmaktadır. 26 hanenin ilk ikisi ülkemizde, TR’dir ve buda ülke kodunu temsil etmektedir.

İban Kaç Hanelidir ve Nelerdir?

banka iban
İban numarası kaç haneden oluşur? 26 haneden oluşmakta olan iban numarasının ilk iki harfi ülkemizde TR’dir ve bu ülke kodunu temsil eder. Daha sonra gelen iki hane ise kontrol sayılarını temsil etmektedir. Daha sonraki 5 rakam ise, hesabın hangi bankaya ait olduğunu belirtir. Sonraki tek rakamda rezerv olmuş hesap sayısını belirtmektedir. daha sonraki 4 rakamda hesabın bulunduğu şubenin kodunu vermektedir. Daha sonraki rakamlar bankadan bankaya değişmekte olup kiminde müşteri nosu ve ek hesap numarasını belirtirken kimindede direk hesap numarasını belirtmektedir. İban numarası nedir? sorunuza verilebilecek en ayrıntılı yanıtı vermiş bulunmaktayız. Yine aklınıza takılan soruları yorum kısmı aracılığı ile tarafımıza iletebilirsiniz. İban numarası hakkında sorulacak sorularınıza kısa sürede cevap verilecektir.

Örnek İban Numarası ve Rakamların Anlamı

iban nedirZiraat Bankası’nın örnek olarak vermiş olduğu iban sistemi resimli görseldeki gibidir. Burada şube kodu, müşteri no ve ek hesap no gibi bilgilerin hangi numaralara denk geldiğini ve ne anlam ifade ettiğini görebilirsiniz.

Önde Gelen Ülkelerdeki IBAN Numarası Şekli ve Ülke Kodları

ulkelerdeki iban numaralari

Almanya’da 22 haneli olan iban numarası, Fransa’da 27 hane olarak kullanılmaktadır. 2010 yılından beri kullanılan iban numaraları ülkeler arasında para transferlerinde kullanılmakta olup her ülkenin iban numarası sistemi farklıdır. Buda ülkelerin bankacılık sistemlerindeki farklılıkları göstermektedir. Bazı ülkelerde numara yerine harflerde yer alabilmektedir. Harflerle numaraların karışımı olan ülkeler dahi bulunmaktadır. Ama şu kesindirki oda her hesabın bir iban numarası olduğudur. İban numarası sorgulama ve öğrenmek için; İban numaranızı bilmiyorsanız bankaların sorgulama ve öğrenme sistemleri vardır. İster bankanızın en yakın şubesine giderek öğrenebilirsiniz, istersenizde telefon bankacılığı ile iban numaranızı öğrenebilirsiniz.

Bazı Bankaların İban Sorgulama ve Öğrenme Sistemleri:

Yapı Kredi Bankası İban Sorgulama ve Öğrenme

Ziraat Bankası İban Sorgulama ve Öğrenme

İş Bankası İban Sorgulama ve Öğrenme

Garanti Bankası İban Sorgulama ve Öğrenme

Denizbank İban Sorgulama ve Öğrenme

Akbank İban Sorgulama ve Öğrenme

QNB Finansbank İban Sorgulama ve Öğrenme

Bankaların Swift Kodu Nedir?

Bankalar arasında uluslar arası para transferlerinde swift kodu gerekli olabilir. Bu kod sabit olup hesap numaranız hangi bankadaysa karşısında yazan swihf kodunu verebilirsiniz:

  • Akbank Swift Kodu : AKBKTRIS
  • Albaraka Swift Kodu : BTFHTRIS
  • Abank Swift Kodu : ALFBTRIS
  • Anadolubank Swift Kodu : ANDLTRIS
  • Bank Asya Swift Kodu : ASYATRIS
  • Burgan Bank Swift Kodu : TEKFTRIS
  • Denizbank Swift Kodu : DENITRIS
  • Fibabanka Swift Kodu : BCOMTRIS
  • Finansbank Swift Kodu : FNNBTRIS
  • Garanti Bankası Swift Kodu : TGBATRIS
  • Halk Bankası Swift Kodu : TRHBTR2A
  • HSBC Swift Kodu : HSBCTRIX
  • ING Bank Swift Kodu : INGBTRIS
  • Türkiye İş Bankası Swift Kodu : ISBKTRIS
  • Kuveyt Türk Swift Kodu : KTEFTRIS
  • Odeabank Swift Kodu : ODEATRIS
  • TEB Swift Kodu : TEBUTRIS
  • ICBC Bank Swift Kodu : TEKBTRIS
  • Turkish Bank Swift Kodu : TUBATRIS
  • Turkland Bank Swift Kodu : TBNKTRIS  
  • Türkiye Finans Swift Kodu : AFKBTRIS
  • VakıfBank Swift Kodu : TVBATR2A
  • Yapı Kredi Swift Kodu : YAPITRISFEX
  • Şekerbank Swift Kodu : SEKETR2A
  • Ziraat Bankası Swift Kodu : TCZBTR2A
  • Adabank Swift Kodu : ADABTRIS
  • Aktif Yatırım Bankası Swift Kodu : CAYTTRIS  
  • Arap Türk Bankası Swift Kodu : ATUBTRIS  
  • Bank Mellat Swift Kodu : BKMTTRIS
  • BankPozitif Swift Kodu : BPTRTRIS
  • Credit Agricole Yatırım Bankası Swift Kodu : BSUITRIS
  • Deutsche Bank Swift Kodu : BKTRTRIS
  • Diler Yatırım Bankası Swift Kodu : DYAKTRIS
  • GSD Yatırım Bankası Swift Kodu : GSDBTRIS  
  • Habib Bank Swift Kodu : HABBTRIS
  • JPMorgan Bank Swift Kodu : CHASTRIS
  • Merrill Lynch Yatırım Bank Swift Kodu : MLMBIE2XIST
  • Nurol Bank Swift Kodu : NUROTRIS
  • Société Générale Swift Kodu : SOGETRIS  
  • Taib Yatırım Bank Swift Kodu : TAIBTRIS
  • Takasbank Swift Kodu : TVABTRIS
  • The Royal Bank of Scotland Swift Kodu : ABNATRIS
  • Türkiye Kalkınma Bankası Swift Kodu : TKBNTR2A
  • Türk Eximbank Swift Kodu : TIKBTR2A
  • Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Swift Kodu : TSKBTRIS  
  • WestLB AG Swift Kodu : WELATRIS

Bir önceki yazımız olan Ziraat Bankası Kredi Çekme Şartları Nelerdir? başlıklı makalemizde başvuru formu, kredi için gerekli belgeler ve kredi için neler gerekli hakkında bilgiler verilmektedir.

Iban Numarası Kaç Haneli Olur? Iban No Rakam Ve Harf Sayısı

Avrupa Birliğine üye olan ülkeler bünyesinde ortak bir karar ile 2010 yılında kullanıma geçen IBAN numarası, banka işlemlerini çok daha kolay ve güvenli hale getirdi. Artık hesap numarası yerine IBAN numarası kullanılmakta ve hem EFT hem de birçok farklı işlem gerçekleşmektedir.

IBAN Numarası Kaç Haneli Olur?

Pek çok kişi internet üzerinden IBAN numarasının kaç haneli olduğunu araştırıyor. Bu konuda IBAN hem numaradan hem de harften oluşmaktadır. Toplamda 26 haneden oluşan IBAN numarasını iki hanesi harftir. Bu harf kart sahibi olan kişinin bulunduğu ülkeyi göstermektedir. Yani bağlı olduğu ve yaşamını sürdürdüğü ülkenin kodu yer alır.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için ise TR kullanılmaktadır. Iban numarası TR ile başlar ve daha sonra toplamda 24 rakam bulunur. İlk 2 rakam TR ile bitişik şekilde yazılır. Daha sonra 20 rakam dörtlü sıra ile yazılmaktadır. Son olarak iki rakam daha ayrı yazılır ve IBAN numarası bu şekilde değerlendirilir.

IBAN numarasını kredi kartı veya banka kartının ön yüzünde bulmak mümkün. Kartın ön yüzünün alt kısmında detaylı şekilde TR ile beraber 24 haneli numara verilmektedir. Böylece toplamda IBAN numarası 26 haneden oluşur. Herhangi bir dijital işlem yapılmak istendiğinde bu 26 hane eksiksiz bir şekilde kullanılmalıdır. Yani kullanılacak 24 numara ile beraber 2 harf de değerlendirilmelidir. Böylece işlemler hatasız ve doğru bir biçimde yapılabilmektedir. Özellikle günümüzde artık hesap numarası yerine IBAN numarası daha güvenli bir kullanım imkanı tanıyor.

İban Kaç Hanelidir? Türkiye'de Iban'lar Kaç Haneden Oluşur?

Haberin Devamı

Kişiler bankadan açtıkları hesaplarla işlemler yapabiliyor. Para gönderme işlemeler için hesapların iban numaraları kullanılıyor. Hesaplarda bulunan iban numaraları toplam 26 hanelidir.

İban Kaç Hanelidir?

Banka hesapları her bireyin aktif olarak kullandığı hesaplardır. Özellikle para gönderme ve çekme işlemleri için oldukça tercih ediliyor. Her banka hesabında mutlaka bir iban numarası yer alıyor. Kişiler iban numaralarının kaç haneli olduğunu öğrenebilmenin yollarını arıyor. İbanlar toplam olarak 26 hanelidir.

Türkiye'de IBAN'lar Kaç Haneden Oluşur?

Para göndermek için kullanılan iban numaraları kişilerce araştırılabiliyor. Türkiye'de kullanılan iban numaralarının hane sayısı kişilerce öğrenilmek istenen bilgiler arasındadır. Türkiye'de kullanılan iban numaraları toplam 26 haneli olarak kullanılıyor.

IBAN Nedir?

Gelişen teknolojiyle değişen trendler hayatımıza her gün pek çok yeniliğin girmesini sağlıyor. Teknolojik gelişmelerin sıklıkla kullanıldığı pazarlama, reklamcılık ve sağlık gibi sektörlerin yanında bu ilerlemelerden belki de en büyük faydayı sağlayan önemli sektörlerden biri de bankacılık oldu.

Özellikle son yirmi yılda gelişen internet teknolojileri ve bu sayede müşterilerin artan finansal işlemleri, bankaları farklı bankacılık hizmetlerine ve bu hizmetleri geliştirmeye itmiştir. Yüzyıllardan beri mal ve hizmetlerin değiş tokuşunda kullanılan paranın el değiştirmesi, yani günümüzdeki adıyla para transferleri, bankacılıkta en çok yapılan işlem olması nedeniyle daima gündemde olan bir bankacılık hizmetidir. Hem bireysel hem de ticari müşterilerin, bankalarını değerlendirirken referans aldıkları, belki de en önemli nokta olan para transferi işlemlerinin daha kolay ve güvenilir bir şekilde yapılması için, bankalar pek çok yöntem geliştirmektedir. Bunlardan bir tanesi de adeta T.C. kimlik numaramız gibi sıkça kullandığımız ve finans kimlik numaramız olarak da adlandırabileceğimiz IBAN numaramızdır.

Türkçe karşılığı “Uluslararası Banka Hesap Numarası” olan IBAN (International Bank Account Number), para transferlerinde kolaylık sağlanması amacıyla ilk olarak Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde, sonrasında ise farklı coğrafyalar ve Türkiye’de kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemizde IBAN standardının bankacılık işlemlerinde kullanılmasına 1 Eylül 2005 tarihinde başlanmış, Resmi Gazete’de yayınlanarak zorunlu hale gelmesi ise 2010 yılında gerçekleşmiştir. Bugün Türkiye’de IBAN sistemi hem yurtdışı hem de yurtiçi bankalar arası yapılan para transferlerinde geçerlidir.

IBAN numarası neyi gösterir?

ISO (Uluslararası Standardizasyon Kuruluşu) tarafından da tanınan bir standart olan IBAN, Avrupa Bankacılık Standartları Komitesi (ECBS) tarafından geliştirilmiştir1. Bankalar, hesap sahibi olan her müşterisi için kişiye özel bir IBAN numarası belirlemektedir. Her ülkenin kendi ihtiyacına göre belirlemiş olduğu IBAN en fazla 34 alfanümerik, yani harf ve sayılardan ibaret bir dizi karakterden oluşmaktadır. İlk iki hane ülke kodunu göstermekte, takip eden iki hane kontrol karakteri olup daha sonraki karakterler ise ülkelerin kendi kararlaştıracağı müşteri hesap numarası için ayrılmaktadır2. Elektronik ortamda IBAN’ın kullanım formatı bitişik karakterlerden oluşur, aralarında boşluk bırakılmaz ve ayraç konulmaz3.

IBAN’ın getirdiği kolaylıklar nelerdir?

Ticarete hız kazandırması nedeniyle ticaretin gelişimine katkısı büyük olan IBAN sisteminin özelliklerine ve getirdiği kolaylıklara değinmemiz gerekirse:

Öncelikle, IBAN sayesinde para daha hızlı ve hatasız bir biçimde göndericinin hesabından alıcının hesabına aktarılmakta, yurtiçi ve yurtdışı para transferleri daha kolay ve güvenilir bir şekilde yapılmaktadır. Bu durum bekleme sürelerini kısalttığı ve transferlerin doğru adrese ulaşacağına dair güven oluşturduğu için müşterilerin üzerinde olumlu bir etki yaratmaktadır.

İkinci olarak IBAN, para transferlerinde teknolojinin kötüye kullanımı sonucunda oluşan güvenlik açığının önlenmesinde önemli fayda sağlamaktadır. Çünkü bu sistemde hesap numaraları, ülkelere göre küçük farklılıklar gösterse de, eskiye göre daha düzenlidir ve her alıcının IBAN’ı o ülkenin standartlarıyla tek şekilde belirlenmiştir. Bu haliyle IBAN sistemi, yanlış hesap gönderimlerini engelleyerek yapılabilecek hataları azaltmakta ve hem müşteriler hem de banka tarafında ek maliyetlerin oluşmasına imkân vermemektedir.

Türkiye’de IBAN

Türkiye’de uygulanmakta olan IBAN, 26 haneden oluşmaktadır. İlk iki hane ülkemizin uluslararası kodu olan “TR” harfleridir. Daha sonra gelen iki ve beş hane sırasıyla kontrol basamaklarını ve banka kodunu, ardından gelen haneler ise müşteri hesap numarasını ifade etmektedir. Türkiye, IBAN formatını şu şekilde oluşturmuştur: “Ülke kodu + kontrol hanesi + banka/kurum kodu + rezerv alanı + temel hesap numarası alanı”4.

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede