banyoya idrar yapmak unutkanlık yapar mı / Banyo yaparken işemek zararlı mı? – Sözcü

Banyoya Idrar Yapmak Unutkanlık Yapar Mı

banyoya idrar yapmak unutkanlık yapar mı

Banyo yaparken banyoya abdest bozmak neden unutkanlığa sebep veriyor

Banyo yaparken banyoya abdest bozmak neden unutkanlığa sebep veriyor

Ahmet ÇAKIR
banyo yaparken banyoya abdest bozmak neen unutkanlığa sebep veriyor.Bunun bilimsel boyutu nedir?


Yorum: Banyo yaparken banyoya abdest bozmak neden unutkanlığa sebep veriyor

Omer Faruk
Önce unutkanlık ile ilgili herhangi bilimsel bir bulgu yok. Ancak Rasulullah (A.S) dönemindeki şartlar gözönüne alındığında bugünkü banyolarla karşılaştırılmayacak bir durum söz konusu. Bugünkü gibi yıkandığımız suyu anında alıp götüren bir kanalizasyon sistemi yok. Dolayısıyla yıkandığınız su da, varsa idrarınız da aynı yerde kalıyor. Dolayısıyla Banyo temizlikten ziyade mikropların çoğaltıldığı bir işe dönüşüyor. Rasulullah sahih hiçbir hadisinde "unutkanlıktan" bahsetmiyor. Hadiste geçen "Vesvese"dir. Dolayısıyla banyo’da zorunlu durumda küçük idrar yapılabilir ve tamamen akıp gittiğinden emin olduktan sonra yıkanmaya devam edilebilir.


banyoya idrar yapmak unutkanlık yapar mı, banyoya işemenin hükmü nedir, banyoda işemenin hükmü

Bu kategoride yer alan Gusül abdesti alırken avret yerlerinin yıkanması başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Benzer Yazılar:

Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

1Soru: Bir insan, idrar ve büyük abdestini yaparken kendi avret yerini kimlerden gizlemesi farzdır?
Cevap: Bir insan, idrar ve büyük abdestini yaparken ve diğer zamanlarda kendi avret yerini bulûğ çağına erenlerden -annesi ve kız kardeşi gibi kendine mahrem olanlardan bile- ayrıca iyiyi ve kötüyü birbirinden ayırt eden deli ve çocuklardan gizlemesi farzdır.
sistani.org/16954
2Soru: Karı-kocanın, avret yerlerini birbirlerinden gizlemeleri gerekir mi?
Cevap: Karı-kocanın, avret yerlerini birbirlerinden gizlemeleri gerekmez.
sistani.org/16955
3Soru: Avret mahallinin, özel bir şeyle örtülmesi gerekir mi?
Cevap: Avret mahallinin, özel bir şeyle örtülmesi gerekmez; el vasıtasıyla örtülmesi de yeterlidir.
sistani.org/16956
4Soru: İdrar ve büyük abdest yapılırken kıbleye doğru oturmak caiz midir?
Cevap: İdrar ve büyük abdest yapılırken bedenin ön tarafının, yani karın ve göğüsün ve arka tarafının kıbleye doğru olmaması vacip ihtiyat gereğidir.
sistani.org/16957
5Soru: İdrar ve büyük abdest yaparken ön veya arka tarafı kıbleye doğru olan bir kimsenin, yalnızca avret mahallini kıble tarafından çevirmesi yeterli midir?
Cevap: İdrar ve büyük abdest yaparken ön veya arka tarafı kıbleye doğru olan bir kimsenin, yalnızca avret mahallini kıble tarafından çevirmesi yeterli olmaz.
sistani.org/16958
6Soru: İdrar ve büyük abdest yaparken çocuklar nasıl oturmalıdır?
Cevap: Müstehap ihtiyat gereği, idrar ve büyük abdest yaparken çocukların önleri veya arkaları kıbleye doğru getirilmemelidir.
sistani.org/16959
7Soru: Kaç yerde büyük idrar ve abdest yapılması haramdır?
Cevap: Dört yerde idrar ve büyük abdest yapılması haramdır:
1- Sahipleri izin vermedikçe çıkmaz sokaklarda. Ayrıca yayaya zarar verecek umumi yol ve sokaklarda.
2- İzni olmayan birinin mülkünde.
3- Belirli bir grup için vakfedilmiş yerlerde (örneğin bazı medreseler gibi).
4- Kendilerine bir saygısızlık sayıldığı takdirde müminlerin kabri üzerine. Hatta saygısızlık sayılmasa bile hüküm aynıdır. Ayrıca dinin ve mezhebin mukaddesatına saygısızlık sayılacak her yerde.
sistani.org/16960
8Soru: Gaitanın çıkış yeri, kaç durumda yalnızca su ile temizlenir?
Cevap: Gaitanın çıkış yeri, üç durumda yalnızca su ile temizlenir:
1- Gaitayla birlikte kan gibi başka bir necasetin gelmesi
2- Başka bir necasetin büyük abdest mahalline değmesi. Kadınlarda gaita yerine idrar değmesi bu hükmün dışındadır.
3- Çıkış yerinin etrafının normalden daha fazla bulaşmış olması.
sistani.org/16961
9Soru: Ayakta idrar yapmanın hükmü nedir?
Cevap: Ayakta idrar yapmak mekruhtur.
sistani.org/16962
10Soru: İdrar ve büyük abdest yapmayı geciktirmek haram mıdır?
Cevap: Eğer genel bir zararı olacaksa geciktirilmesi haramdır.
sistani.org/16963
11Soru: İdrar yapmak ne zamanlar müstehaptır?
Cevap: Namazdan, uykudan ve cinsel ilişkiden önce ve yine meni çıkışından sonra idrar yapmak müstehaptır.
sistani.org/16964
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız

Banyo yaparken işemek zararlı mı?

Kimse kimseyi kandırmasın! İnsanların yüzde 70'i banyo esnasında idrarını da yapıyor. Peki zararlı mı?

Yayınlanma: 11:52 - 30 Kasım 2015 Güncellenme:

Banyo yaparken işemek zararlı mı?

Mit: “Ayakta işemek erkeklerde prostat kanseri gibi kanserlere neden olduğu için kadınlar gibi çömelerek işemeleri gerekir.”

Gerçek: Yapılan hiçbir araştırmada erkeklerin ayakta işemesi ile prostat kanseri de dahil olmak üzere herhangi bir hastalık ile dikkate değer herhangi bir bağlantı bulunamamıştır.

Bilgi-1: Ayakta işemekle ilgili iddiaların kökenlerini Orta Çağ öncesi mitolojilerine ve inançlarına kadar takip etmek mümkün olsa da, aslen popüler kültürdeki yerini 2012 senesinde İsveç’in Sörmland Kent Konseyi geçici üyesi Viggo Hansen’in konseyde bulunan erkeklerin konsey binası tuvaletlerine oturarak çiş yapmasını zorunlu kılan bir yasa tasarısı sunmasıyla aldı. Uluslararası haber camiasında ses getiren bu önerinin gerekçesi olarak Hansen 3 şey öneriyordu: tuvaletlerin çok daha temiz tutulabileceği, erkeklerde prostat kanseri riskini azaltacağı ve son olarak, erkeklerin seks yaşantısını iyileştireceği… Bunlardan sadece 1 tanesi kısmen geçerli bir gerekçe olarak görülebilir: tuvaletlerin temiz tutulma oranlarının artacak olması. Diğer ikisinin bilimsel açıdan hiçbir geçerliliği bulunmamaktadır.

Bilgi-2: Uzun bir süre boyunca konu bilim insanları tarafından ciddiye bile alınmadığı için dikkate değer, hakemli ve akademik dergide yayınlanmış bir araştırma makalesi bulunmuyordu. Bu nedenle insanlar antik öğütlerden yola çıkarak iddialarına temel oluşturuyorlardı. Ancak 22 Temmuz 2014’te saygın dergi PLoS ONE’da yayınlanan kapsamlı bir meta-analiz ve sistematik bir inceleme makalesi, tartışmalara son noktayı koydu. Araştırma, Hollanda’daki Leiden Üniversitesi Tıp Merkezi’nde bulunan Üroloji Bölümü’nden araştırmacılar tarafından yapıldı. Ekip, idrar dinamiklerini (ürodinamik) etkileyen 3 kilit faktörü kontrollü bir şekilde incelediler: maksimum akış oranı, boşalma zamanı (işemek için geçen süre) ve boşalma-sonrası kalan hacim (idrar kesesinde işeme sonrası kalan idrar miktarı). Araştırmada, oturarak ve oturmadan işeyen erkekler arasında söz konusu değişkenler arasında en ufak bir farklılık tespit edemedi. Yani oturarak işemek, hastalık durumunu etkileyecek idrar dinamiklerine hiçbir etkisi bulunmuyordu. Oturarak işemek, ayakta işemekten sağlık açısından daha iyi değildi.

Bilgi-3: Aynı araştırmada, alt idrar yolu hastalıkları semptomları bulunan erkeklerin oturmaları halinde ayaktakilere göre sadece 25 mililitre daha az idrar kaldığını, birazcık daha güçlü idrar akışı olduğunu ve sadece 0.62 saniye daha hızlı işediklerini gösterdi. Fakat bunların hiçbirinin istatistiki olarak anlamlı olmadığı da gösterildi. Yani fark, rastgele meydana gelen bir farklılıktan fazlası değildi. Bilimsel açıdan bir anlamı bulunmuyordu. Dahası, sağlıklı bir erkeğin normalde oturarak işemesini gerektirecek herhangi bir veri de sunmuyordu.

Bilgi-4: Tıbbi makaleleri bir arada toplayan PubMed sitesinde yapılan tüm incelemeler, oturarak işemenin prostat kanserini azaltacak ya da seks yaşantısını iyileştirecek herhangi bir etkisi olduğunu gösteren tek bir makale veya bulgu bile göstermemektedir. Dolayısıyla bu iki iddianın da bilimsel olarak hiçbir geçerliliği bulunmamaktadır. Pittsburgh Üniversitesi’nden üroloji profesörü Dr. Benjamin Davies şöyle söylüyor:

“Oturarak işemenin insana sağlık veya seks yaşantısı bakımından herhangi bir faydası olacağı iddiası saçmalığın daniskasıdır. İşemek ile seks yaşantısı arasında hiçbir bağlantı yoktur. Ayrıca bunun prostata herhangi bir katkı sağlaması için en ufak bir gerekçe bile yoktur. Eğer sağlıklı bir erkekseniz, işeme sırasında zaten prostat kaslarınız gevşer. Oturarak işemek kültürel ya da psikolojik bir tercihtir; sağlıkla falan ilgisi yoktur. Eğer yorgunsanız, oturun gitsin.”

Bilgi-5: Tüm bunlar bir yana, oturarak işemenin tuvalet hijyeni açısından da sağlıklı olduğu iddiası son derece şaibeli bir iddiadır. Bunun için en önemli sebep, insan erkeklerinin anatomisinin ne alaturka ne de alafranga tuvaletlere oturarak normal şekilde işemesini mümkün kılmasıdır. Oturan bir erkeğin penisi, oturan bir kadının vajinasının aksine, büyük oranda karşı yöne bakacaktır. Dolayısıyla doğal bir oturma pozisyonunda, penise elle müdahale etmeden klozete işemek mümkün değildir. Bu da, ayakta işemek ile oturarak işemeyi hijyen açısından farksız kılmaktadır. İkincisi, umumi tuvaletlerdeki hastalık kaynakları çoğu zaman klozet oturaklarının üzerinde biriken mikroplardır. Sırf etrafa idrar sıçramaması için bunların üzerine oturmanın kaş yaparken göz çıkarmaktan pek bir farkı yoktur. Üçüncüsü ve en önemlisi, klozetlerde ve pisuvarlarda idrarın etrafa sıçramasının en büyük sorumlusu, işeme işleminden sonra işeme sonrası penisi sallayarak idrar kanalında kalan son idrar damlalarının da dökülmesi işlemidir. Kültürel olarak öğrenilen bu davranış sırasında çoğu zaman penis kontrolsüz olarak sağa sola sallandığından idrar da dışarı sıçrar. İdrar, eskiden iddia edildiği ve hala birçok tıp okulunda öğretildiği gibi temiz/steril bir kimyasal olmasa bile, kokusu, görüntüsü ve kültürün öğrettiğinin aksine o kadar da pis bir içerik de değildir. Dolayısıyla düzenli tuvalet temizliği, hijyen bakımından erkeklerin oturarak işemesinden kat kat önemlidir. Oturarak işemenin hijyene doğrudan bir katkısı da pek fazla olmayacaktır.

Kaynak: Evrim Ağacı

BilimEvrimHaberHollandaİsveçmetapenisprostatSağlıksekssöz

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır