langur lungur tarhana bulgur şiiri / komik şiirler #2 demli olsun | monash.pw

Langur Lungur Tarhana Bulgur Şiiri

langur lungur tarhana bulgur şiiri

Yurdumun Şairleri Şiir Tahlilleri &#; I : DEMLİ OLSUN

demli olsun

Şiir, edebiyat, sanat hepimizin. Herkesin okumaya, yazmaya ihtiyacı var. Ben, şahsım adına, yazmanın bir çığlık olduğunu düşünürüm. Kendini ifade etme şekli&#; Bazen, söz ile ağızdan çıkamayacak pek çok şeyi yazarak kağıda dökebiliriz. Bu yüzden yazı önemlidir.

Bu anlamda yazıya, şiire gönül vermiş herkesi de destekliyorum. Herkes şiir yazsın. Herkes. Hatta mümkünse buzdolabınızdaki beyaz peynir, yıkandığınız sabun, kavanozdaki mercimek, çekmecedeki iç çamaşırı&#; Bunlar da şiir yazsın. Ama pek mümkün değil gibi. Çünkü onların şiir yazmak için harekete geçecek elleri kolları yok. Elleri kolları diyorum, çünkü şiir için eliniz kolunuz olması yeterli. Şiir bilginiz olmasına gerek yok.

İşte malumunuz olduğu üzere Posta Gazetesi de bu hedefle yola çıkarak &#;Yurdumun Şairleri&#; başlıklı köşesinde bu yurdun dört bir yanında yetişmiş çeşitli &#;şairlerin şiirleri&#;ni yayımlayarak kültüre büyük bir hizmette bulunuyor. Diğer bir deyişle, geleneksel mizahımızı bir kenara bırakıp yepyeni bir mizah anlayışıyla, hedef kitlesiyle dalga geçiyor. Bence bu güzel bir şey. Bazen şair kişisinin altına, &#;50 yaşında, 40 yıldır şiir yazıyor&#; gibi açıklamalar da eleyerek mizahı bambaşka bir boyuta taşıyor. Yakında 25 yaşında ve 50 yıldır şiir yazan insanlarla da karşılaşmamız mümkün olabilir.

Madem böyle bir başlık var, ben de bundan böyle naçizane, oradaki şiirleri tahlil etmeye çalışacağım. Kültüre bir hizmet de benden gelsin. İlk şiirimse &#;Çetin Parlar&#; isimli şairimize ait olan &#;Demli Olsun&#; başlıklı şiirdir.

*

DEMLİ OLSUN
Duydum ki bana darılmışsın
Üzme beni arkadaşımsın
Langur lungur, tarhana bulgur
Bana gönül koyma, çay koy

Yukarıdaki şiiri öncelikle biçim olarak ele alalım. Kafiye dizilişi AABX ya da AABC şeklinde olup 9&#;lu hece ölçüsüyle yazılmıştır. Yalnız şair son dizeyi 8&#;li ölçüyle yazmıştır. Bu son dizede &#;&#;koyma, çay koy&#; kısmında, virgülden sonra bir es vererek açık harfi yarım ses uzatarak 9&#;lu heceye yaklaştırabiliriz. Bu durum Divan Edebiyatındaki pek çok büyük şairde de olduğu için, bunu bir kusur olarak görmüyorum. Tür olarak her ne kadar kafiye ve heceyle yazılmış olsa da bu şiiri bir türle bağdaştırmak mümkün görünmüyor. Koşma desen değil. Mani desen değil. Sagu magu agu gugu&#; Hayır, hiçbiri değil. Şair adeta kendi türünü kendisi belirleyerek yeni bir şeklin de öncülüğünü yapmıştır gibime geliyor. Bu duruşu da takdir etmeden geçmemek lazım.

Şiirin muhtevasına girersek çıkamayız diye korkuyorum gerçi ama yine de değinmek gerek. Burada şairin şiir anlayışının Garip Akımından beslendiğini öncelikle vurgulamak gerek. Adeta &#;Garip Akımı rakıyı, balığı şiire sokarsa, ben de tarhanayı bulguru sokarım.&#; diyerek Garipçiler&#;e nazire yapıyor şair. Halk ağzını son derece etkili kullanarak, şiire yeni bir boyut kazandırıyor adeta.

Şair, şiirine bir sitemle başlıyor. Burada bir arkadaşına yazılmış gibi görünen dizeler, belki de arkadaşa değil sevgiliye yazılmış gibi bir hava katıyor şiire. &#;Üzme beni arkadaşımsın&#; diyen şair, geçmişe de bir gönderme yapıyor. Şiirin ikinci kısmı diyeceğimiz son iki dizeye &#;Langur lungur, tarhana bulgur&#; şeklinde başlayarak, &#;Ulan sen bana tavır alsan ne olur almasan ne olur, çok da fifi&#; diyor adeta ve son dizede de vurucu cümleyi, &#;Bana gönül koyma, çay koy&#; şeklinde aktarıyor.

Bireysel şiiri toplumcu gerçekçi bir çerçeveye yaslayan şair, aynı zamanda da bir kardeşlik mesajı veriyor. Çayın birleştirici ve bütünleştirici gücüne vurgu yapan Parlar, son dizedeki &#;çay koy&#; cümlesiyle şiirin başlığına da yeni bir gönderme yaparak &#;çayın kralı demli içilir&#; zihniyetini vurguluyor.

Postmodern şiirin sınırlarını zorlayan bu şiir, şiirimizin evrimini görmemiz açısından da çok önemlidir diye düşünüyorum. Garip Akımının temellendirdiği serbest şiirimizin İkinci Yeni&#;ye geçişindeki aşamaya benzer bir yaklaşımı da görmemiz zor değil bu şiirde. Öte yandan Divan Şiirinden de beslenen şair, eski şiirimizin dinamiklerini de gösteriyor bize adeta. Kısacası, Çetin Parlar, şiirimizi bir yerden alıp başka bir yere taşıyor. Tıpkı Metrobüsün bizi Altunizade&#;den alıp Avcılar&#;a taşıması gibi.

(Not: Şiir tahlilleri devam edecek. Tahlil edilmesini istediğiniz şiirleri bildirebilirsiniz.)

Buna başkaları da baksın:

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

İlgili

This entry was posted on 17 Aralık Salı at and tagged with Çetin Parlar, Ölçü, Demli Olsun, Kafiye, Posta Gazetesi, Serbest Şiir, Yurdumun Şairleri, Şiir, Şiir Tahlili and posted in Yurdumun Şairleri. You can follow any responses to this entry through the RSS feed.

sınavda bile olsan yüzün hep gülücükle dolsun
yanında bir parlatıcı mutlaka olsun
anlamasan bile elinde dostoyevskinin bir kitabı olsun
eteğin uzunsa mutlaka katlı olsun

sıradaki şiirimiz izmir narlıdere'de huzurevinde yaşayan 85 yaşındaki kamil dedemizden geliyor (posta gazetesinden inciler bir nevi);

hava soğuk, üşüyorum
üşürsen üşü banane
dışarda kar yağıyor
yağarsa yağsın sanane

fakirin yiyeceği yok
allah düşünsün banane
maaşlara zam yok
bende para çok banane

duydum ki
karın ölecekmiş
ölürse ölsün sanane
sana miras kalacakmış
yahu baştan söylesene

edit: yazım hatası

ben birini sevmiyordum,
o da beni sevmiyordu.
bir gün bir yerde randevulaştık.
ben gitmedim,
o da gelmedi.


özdemir asaf

duydum ki bana darılmışsın
üzme beni arkadaşımsın
langur lungur,tarhana bulgur
bana gönül koyma , çay koy.

genellikle bir kısmı yaşanan bir takım olay üzerine, kişi üzerine ya da bir varlık üzerine yazılır. büyük bir kısmı da genellikle akrostiş

karınca

ulan karınca
46'ncı kata nasıl çıktın
merdivenle mi
asansöre mi bindin?

ulan insan
kendini beğenmiş şaşkın
demek senin yaptığını
yapabildiğime şaştın
bahse girer misin her işte
karıncadan üstün olduğuna?

insan oğlu güldü
sonra 46'ncı katın
pencerelerinden birini açtılar
ikisi birden atladılar

insancık torba kağıdı gibi
patlayıverdi kaldırımda kan revan
karıncaya gelince acelesi yoktu
o daha 42'nci katın önündeydi.

bedri rahmi eyüboğlu

posta gazetesi şairleri

  • beni çok derinden etkileyen bir tanesi vardır, o kadar çok etkiledi ki o nedenle yalnızca son iki mısrasını hatırlıyorum.

    "
    langur lungur tarhana bulgur
    bana gönül koyma çay koy."

    adam net, naz çekmez nazlanır. herkes akıllı olsun çay koysun.

  • uzunca zamandır görmeyeli seni
    bir başka kadın, bir hoş olmuşssun
    kollarıma alıp da sarmayalı seni
    beyaz peynir gibiydin, kaşar olmuşsun

    benim ilgiyle ve beğeni ile takip ettiğim şairler vardır. yukarıda ki şiir 43 yıldır şiir yazan ve bu şiiri bir dönemler birlikte olduğu sevgilisine ithafen yazmış.

    çoğu zaman bu şiirlerden yararlanırım

  • şiir duyguların ve iç devinimlerin dışa vurumuysa eğer abdullah aksoy abimizin bu şiiri tam şiirdir. adam anlatmış kardeşim.

    suçlu

    dün sabah sahilde yürüyüş yaparken
    bankta oturan iki eli yüzünde bir bayan gördüm
    tek başına, boynu bükük ve çaresizdi
    iyi giyimli fakat çok düşünceliydi
    tepki gösterir diye oradan uzaklaştım.

  • şiirden soğuturlar.

  • sözde şairlerdir. insanı sanattan, şiirden, şairlerden soğuturlar. öyle şiir mi yazılır amk.

  • aralarında biyokimya, fizik gibi alanlarda kariyer yapmış profesörler de var. özgün tarzlarını bozmamak ve onlardan etkilenmemek için hiçbir şairi okumazlar, kendi yazar kendi ohurlar.

  • kolpa da olsalar bazıları gerçekten fantastik. genelde berberde tıraş sırası beklerken okurum bu güzide şairleri ve haydar dümen'i. sonra berbere saçımı nasıl keseceğini tarif edemem, ibibiğe dönerim.

    işte son gözüme takılan toplumcu gerçekçi bir örnek. izmir'deki toplu taşıma sorununa parmak basmış şair ağabeyimiz. son dörtlükte mahlasını paylaşan halk ozanı misali adını paylaştığı için ne adını ne de fotoğrafını sansürleme gereği duymadım.

    monash.pw

    oturmaya hasret kaldım

    çiğli'den servise binerim
    hep ayakta gelir giderim
    böyle şansın içine ederim
    bir ben oturmaya hasret kaldım

    ön koltukta atçı kerem'in kahkahası
    orta koltukta kerpeten ali'nin hatırası *
    arka koltukta çaycı yerli'nin kel kafası
    bir ben oturmaya hasret kaldım

    şoför yavaş sür bel fıtığıyam
    belimin ağrısına dayanamıyam
    şeytan diyo hepinizi boğazlıyam
    bir ben oturmaya hasret kaldım

    gündüz oktay'a koltuk nasip olmaz
    okyanusa girsem su kalmaz
    zaten servisi kaçıran da çıkmaz
    bir ben oturmaya hasret kaldım

    lan bu minibüs o şiki şiki baba çalan minibüs mü yoksa doğrudan oz hapishanesi'ne mi gidiyor belli değil!

  • iki melimeyi ardarda getirip şiir olabileceğini düşünen arkadaşlarımız. duygudan yoksun vs. de biz niye bundan konuşuyoruz yaa.

  • (bkz: çetin parlar)

  • kafa yapması açısından enfes şairlerdir. mesela favori şiirim;

    hava soğuk, üşüyorum
    üşürsen üşü banane
    dışarda kar yağıyor
    yağarsa yağsın sanane

  • Menemen N' Pastırma

    DEMLİ OLSUN Duydum ki bana darılmışsın Üzme beni arkadaşımsın Langur lungur, tarhana bulgur Bana gönül koyma, çay koy - Çetin Parlar #sözler #anlamlısözler #güzelsözler #manalısözler #özlüsözler #alıntı #alıntılar #alıntıdır #alıntısözler #şiir

    DEML&#; OLSUN
    Duydum ki bana dar&#;lm&#;&#;s&#;n
    Üzme beni arkada&#;&#;ms&#;n
    Langur lungur, tarhana bulgur
    Bana gönül koyma, çay koy

    - Çetin Parlar

    #sözler #anlaml&#;sözler #güzelsözler #manal&#;sözler #özlüsözler #al&#;nt&#; #al&#;nt&#;lar #al&#;nt&#;d&#;r #al&#;nt&#;sözler #&#;iir

    1. layezalim liked this
    2. purcaholic posted this

    nest...

    oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır