Atık maddelerden yapılan eşyalar

Atık Maddelerden Yapılan Eşyalar

atık maddelerden yapılan eşyalar

Atık Malzemeler Nelerdir? Evimizdeki Atık Malzemeler İle Neler Yapılabilir?

Haberin Devamı

Atık Malzemeler Nelerdir?

1- Cam atıklar:

Günlük hayatta başta su olmak üzere sıklıkla tükettiğimiz birçok içecek cam şişelerde satışa çıkarılıyor. Cam atıkların doğrudan çöpe atılması başta sokak hayvanları olmak üzere birçok canlının zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle cam atıklar ya kağıda sarılarak atılmalı ya da yeniden değerlendirmek üzere muhafaza edilmelidir.

2- Ahşap atıklar:

Ahşap, hem insan hem de çevre sağlığına uygun temel malzemelerden biridir. Günümüzde birçok mobilya sunta, MDF ve suntalam gibi tamamen doğal ahşap malzemelerden imal ediliyor. Bu ürünler kullanılmayacak hale geldiğinde geri dönüşüme gönderilebilir ve yeniden üretim sürecinde değerlendirilebilir.

3- Metal atıklar:

Haberin Devamı

Metal atıklar evlerden çok sanayi alanında ortaya çıkar. Daha çok hurda olarak bilinen bu atıklar, küflendiği ve paslandığı için yaşam alanlarında fazla tutulmamalıdır. Başta demir ve alüminyum olmak üzere birçok çeşidi bulunan metal atıklar daha sonra inşaat sektöründe değerlendirilmek üzere geri dönüşüme sokulabilir.

4- Pil:

Pil, doğaya en çok zarar veren atıkların başında geliyor. Toprak ve su kirliliğine neden olan piller, birçok böcek türünün yok olmasındaki en büyük etkenlerden biridir. Başta süpermarketler olmak üzere birçok yerde pil atıkları için özel kutular yer alıyor. Saatlerde ve kumandalarda kullanılan piller, diğer atıklardan ayrılmalı ve bu kutulara atılmalıdır.

Diğer atık çeşitleri arasında plastik ve kompozit atıklar da yer alıyor.

Evimizdeki Atık Malzemeler İle Neler Yapılabilir?

Evimizdeki atık malzemeler, her şehirde bulunan geri dönüşüm kutularına bırakılabilir. Periyodik aralıklarla toplanan bu kutuların içinden çıkanlar, yeniden üretim sürecine girer. Bu sayede hem çevre kirliliği önlenmiş olur hem de kaynaklar çok daha verimli kullanılır.

Evlerdeki atık malzemeleri dekorasyon amaçlı kullanmak da mümkündür. Karton ve kağıt gibi malzemelerden süs eşyaları ve tablolar yapılabilir. Yine aynı şekilde cam şişelerden sanatsal değeri olan dekoratif ürünler yapmak ve bu ürünleri evin birçok köşesinde kullanmak mümkün.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, “Döngüsel İşler Atölyesi”nde atık malzemeleri ham maddeye çevirerek doğal kaynakların kullanımını azaltmayı ve üreticilerin ekonomisine katkı sunmayı hedefliyor. Avrupa Birliği (AB) hibe programı Horizon 2020 tarafından fonlanan “Pop-Machina” projesinin detaylarını İbb Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ayşen Erdinçler anlattı.

Prof. Dr. Ayşen Erdinçler, sözlerine Pop Machina’nın bir araştırma ve inovasyon projesi olduğunu belirterek başladı. Şehirlerdeki üretici topluluklarının bir araya getirilmesiyle, burada yer alan kişilerin küçük ve orta ölçekli prototip yapmalarına imkan sağlanarak üretim alanlarının oluşacağını anlatan Erdinçler şöyle devam etti: “Odakta dezavantajlı grupların yer alacağı şekilde, vatandaşların kendi tasarladığı ürünleri hayata geçirmeleri amacıyla bu projeyi başlattık. Böylelikle onlara, doğrudan istihdam yoluyla değil, kendi tasarımlarıyla ticarileşmelerine fırsat yaratmak suretiyle, katkı sunmak istiyoruz. Döngüsel İşler Atölyesi, bu kapsamda oluşturulmuş bir çalışma alanı.”

İhtiyaç duyulan ekipman seçildi

Erdinçler, projenin aşamalarını anlatırken şunları söyledi: “Atölye hazırlanırken Barcelona Fab Lab ile birlikte yaptığımız çalışmada, vatandaşların prototip geliştirmek için ihtiyaç duyabilecekleri malzemeleri seçtik. Projenin her anlamda vatandaşların erişimine uygun hale getirilmesine büyük özen gösteriyoruz. Döngüsel İşler Atölyesi’nde ham maddemiz çoğunlukla kullanılmayan dekorlar, ahşap plakalar, plastik kapak gibi atık malzemelerden seçiliyor. Atölyede bu malzemeleri ham madde şeklinde kullanarak prototip üretmeleri konusunda vatandaşlara ilham olabilecek bazı eğitimler de vereceğiz. Sonrasında, vatandaşların kendi prototiplerini üretmelerine imkan sağlayacağız.”

Kurumsal atıklar, ham madde olarak kullanılıyor

Atık maddelerin ham maddeye dönüşüm sürecinden bahseden Erdinçler, “Döngüsel İşler Atölyesi’nde değerlendirilebilir kurumsal atıklarımızı ham madde olarak kullanıyoruz. Öncelikle kurum içerisinde oluşan atıklar, ‘plastik, ahşap ve metal’ olarak sınıflandırılıyor. Daha sonra vatandaşların üretmek istediği prototipin özelliğine göre işleniyor. Bu amaçla atölyeye küçük el aletlerinden, CNC tezgahına, ekstrüzyon ve enjeksiyon makinalarına kadar oldukça farklı ekipmanlar yerleştirdik. Vatandaşlar, proje kapsamında oluşturulacak dijital platform aracılığı ile ekipman ve malzeme stokunu da görebilecek ve randevu alarak Döngüsel İşler Atölyesi’nde uzman personelimiz eşliğinde atık malzemelerden prototiplerini oluşturabilecek” dedi.

Projede 23 ortak bulunuyor

Projenin, toplamda 23 ortakla birlikte yürütüldüğünün altını çizen Prof. Dr. Erdinçler, “Pilot uygulamada 7 şehirde benzer atölyeler oluşturuluyor. Bu şehirler; Yunanistan’da Selanik ve Pire, Hollanda’da Venlo, Belçika’da Leuven, İspanya’da Santander, Litvanya’da Kaunas ve Türkiye’de İstanbul. Projede ortak bir amaç olmasına rağmen atölyelerin eğitim, odak grup ve ekipman donanımının hazırlanması gibi konularda her şehrin potansiyeline uygun uzun bir teorik aşama yürütüldü. Bu aşamayı İstanbul’da uygulamak için Türkiye konsorsiyumu olarak; İSTAÇ, Koç Üniversitesi ve Planet Turkey ile birlikte çalışmalar yürüttük” şeklinde konuştu.

Ekonomiye ve çevreye büyük katkı

Atık maddelerin ham maddeye dönüştürülmesinin katkılarını da anlatan Erdinçler şu bilgileri de aktardı: “İstanbul, dünyanın en büyük mega şehirleri arasında yer alıyor. Dolayısıyla bertaraf edilmesi gereken atık miktarı birçok ülkeden oldukça fazla. Atığın, değerlendirilebilir ham madde olarak yaşam döngüsüne katılmasının sağlanması, ekonomiye ve çevreye ciddi katkı anlamına geliyor. Aynı zamanda yerel yönetim aracılığıyla vatandaşa sunulan bu ortak üretim alanları, şehirdeki üretici ekosistemiyle bir araya gelerek değer üretmeyi de mümkün kılıyor. Avrupa Birliği (AB), Ocak 2016’da sürdürülebilir kalkınma amacı doğrultusunda 17 hedef belirledi. Bu hedefler, büyükşehirlerin stratejik amaçlarına eklendi ve eylem planlarına entegre edildi.

Atık miktarının azaltılması, ikincil ham madde kullanımının artmasıyla birlikte, dünya nüfusunun yüzde 70’inin şehirlerde yaşadığını düşünürsek özellikle şehirlerin alacağı aksiyonlar, iklim değişikliği, kaynaklarda döngüsellik gibi konularda büyük etki oluşturacak. Bu bağlamda da 16 milyon nüfuslu İstanbul, büyük bir potansiyel taşıyor. Biz bu proje ile vatandaşlarda; yeniden kullanım, onarma ve tamir gibi kavramlar üzerinden ürünlerin ömrünü uzatmaları konusunda bir bilinç oluşturmayı düşünüyoruz ve bunu bir zincirin parçası olarak görüyoruz.”

Üreticilere online eğitim

Geçtiğimiz bir yıl içerisinde proje kapsamında her şehirden üretici potansiyeli olan kişilerin Barcelona Fab Lab (Dijital Prodüksiyon Laboratuvarı) ve IAAC (Katalonya Mimarlık Enstitüsü) tarafından oluşturulan programda online eğitim aldığını açıklayan Erdinçler, “Bu eğitimler, vatandaşlara verilecek eğitimlerin içeriklerini oluşturmak, üretici ekosistemi konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak gibi temel konuları kapsıyor. Üretici şampiyonlarımızın katkısıyla etkinlik takvimi oluşturup projeyi hizmete alma konusunda çalışıyoruz. Biz, Döngüsel İşler Atölyesi olarak, ikincil ham madde kullanımı konusunda, ileri dönüşüm alanında uzman kişiler ve STK’lar aracılığı ile de etkinlikler düzenlemek istiyoruz. Burada amaç, kendini üretici diye tanımlayan vatandaşların üretici ekosisteme dahil olmasını sağlamak” ifadelerini kullandı.

Hedefimiz kendi kendine yeten şehirler oluşturmak

Ayşen Erdinçler geleceğe dair planlarını da ekleyerek sözlerini şöyle tamamladı: “Şehrin ve vatandaşların birçok fayda sağlayabileceği alanlar mevcut. Bunlardan en çarpıcı olanları, kullanılabilir atıkların kaynağında değerlendirilebilmesini sağlamaktır. En önemli hedefimiz burada yapılan çalışmalarla kendi kendine yeten şehirler oluşturmak. Proje kapsamında yapılan bu çalışmaları, Döngüsel İşler Atölyesi’ni mikro üretim alanları olarak görebiliriz. Öncelikle ‘Pop Machina’ projesi kapsamında biz, mümkün olduğu kadar fazla vatandaşa ulaşmak ve İstanbullunun bu alanda hayata geçirdiği girişimlerinin yerel yönetimler aracılığıyla büyümesine tanıklık etmek istiyoruz. Döngüsel İşler Atölyesi’yle birçok projeye katılmayı, farklı çalışmalar yaparak etkisini büyütmeyi istiyoruz. Bu hedeflerle oluşturulan, başvuru aşamasında 2 projemiz mevcut. Birçok farklı disiplin ve uzmanlığın bir araya gelerek oluşturduğu projelerle vatandaşımıza ve şehrimize değer yaratacak hizmetler üreteceğiz.”

Kaynak: İBB İstanbul Dergisi

Atık malzeme kısaca kullanım ömrünü tamamlamış tüm ürünler olarak tanımlanabilir. Her gün, yüz binlerce değerlendirme potansiyeli bulunan atıklar ayrıştırılmadan çöp kutusuna atılıyor. “Atık malzemelerden neler yapılır?” diye bir an bile düşünüldüğünde ortaya çıkabilecek birçok fikir olduğunu görebilirsiniz. Yaşam alanınızda oluşan bir ihtiyacı karşılayabilir veya sadece göz zevkinizi hoş tuttuğunuz dekor eşyaları tasarlayabilirsiniz.

Atık Malzeme Nedir?

Atık malzeme, genellikle insan kaynaklı olarak ortaya çıksa da bazen doğa kaynaklı olarak da oluşabilmektedir. Artık kullanılmayan sıvı ya da katı maddeler atık olarak tanımlanabilir. Evinizde kırılan bir cam, bitmiş bir yoğurt kabı çöpten çok daha fazlasıdır. Oysa ki, çöp olarak değerlendirilen çoğu ürünün tekrar kullanım adına potansiyeli yüksek sayılır. 

Atık materyaller ile ürünlerin işlenerek geri dönüştürülmesi geleceğin ve çevrenin korunması için önemli bir sorumluluktur. Atık malzemeler bileşenlerine göre gruplandırılır. Bu bileşenler yeniden kullanılır ya da bir malzemenin üretiminde yer alacak bir hammaddeye dönüşür. 

Bu durumda çöpleri ayrıştırarak doğru materyali doğru geri dönüşüm kutusuna aktarmak bir ürünün birkaç kez kullanılabilmesi anlamına gelir. 

Atık Malzeme Materyalleri

Yolda yürürken birçok yerde geri dönüşüm kutusuyla karşılaşılır. Bazı istisnalarla birlikte her materyal türünün bir kutusu ve bu kutunun sabit rengi bulunur. Kağıt atıklar mavi, cam atıklar yeşil, metal atıklar gri ve plastikler sarı kutunun içerisine atılır. Kullanmayacağınızı düşündüğünüz parçaları burada ayrıştırınız fakat atmadan önce onları, sizin de dönüştürebileceğinizi unutmayınız. 

Plastik

Plastik, adeta zamana meydan okur. İçecekten kremlere kadar birçok ürün plastik kaplar içerisinde saklanır ve uzun süre bozulmaz. Bu bozulmama çevreye, çözünemeyen binlerce plastik atık olarak geri döner. Yolda, ormanda veya denizde kısacası doğada zararlı bir halde durması yerine plastiği dönüştürmek hem geleceğe olan sorumluluğunuzu yerine getirir hem de cebinizi korur. 

Plastikler, artık birçok alanda dönüştürülüyor. Bazı markaların geri dönüşüme dikkat çekmek adına tasarlayıp ürettiği kıyafetler bile bulunur. Elbette, evde bu kıyafetleri oluşturmak çok zor fakat hiçbir şey yapamayacağınız anlamına da gelmez. 

Çocuklarınız için kalem kutusundan çiçekleriniz için saksıya, sevimli dostlarınız için mama kaplarından çeşitli oyuncaklara kadar kullanışlı veya dekoratif eşyaları evde tek başınıza ya da sevdiklerinize bir aktivite haline getirerek elde edebilirsiniz. 

Cam 

Salça, hazır gıdalar ve bazı içecekler camdan yapılmış bir paketin içerisinde satılırlar. İçerisindeki ürün bittiği takdirde kullanacağınız ve sayısız şekilde değerlendirebileceğiniz camlara sahip olursunuz. 

Cam kavanozları iyice yıkadıktan sonra içerisine kışlıklarınızı doldurabilirsiniz. Düğme, boncuk gibi hobi malzemelerini düzenleyebilirsiniz. Düz bir yüzeye sahip atık camları bir tuval gibi kullanabilirsiniz. Cam boyalar kurutulmuş çiçekler yardımıyla eşsiz bir tablo ortaya çıkarma fırsatı tamamen sizin elinizde. Sprey boya ile cam şişeleri renklendirerek dekoratif vazolar üretebilirsiniz. 

Kağıt 

Plastikten sonra en çok israf edilen ve atık durumuna geçen malzeme kağıttır ve müsvedde olarak ya da kirlenmiş bir şekilde öylece çöpe gitmesine izin vermeyiniz. Kağıt, birçok hobinizi gerçekleştirebileceğiniz ve hatta kurtarıcınız olacak malzemelerden yalnızca biri.

Kağıtları dönüştürmenin eğlenceli bir yolu çocuklarınızın hayal gücüne bırakmanızla gerçekleşir. Şekiller verebilirler, boyayabilirler ve daha birçok eğlenceli aktiviteyle hem onları uygun bir maliyetle oyalayabilirsiniz hem de yaratıcılıklarını geliştirmelerine yardımcı olursunuz. 

Kağıtları zarf, kutu, hediye paketi olarak kullanarak tekrar değerlendirebilirsiniz. İşiniz bittiği takdirde kağıtları çöpe atmayın, kağıt parçalayıcı araçlarla paketlemelerde ürünlerin kırılmasını önleyebilir ya da konfeti olarak kullanabilirsiniz. 

Metal 

Günlük hayat içerisinde, mutfaktan iş yerine kadar birçok yerde metal kullanımı sıklıkla gerçekleşir. Kutu içecekler, temel gıda tenekeleri, konserveler, eskiyen tavalar çokça gördüğünüz metal atıklar arasında yer alır.

Metal, saf bir bileşenden oluşur ve temas ettiğiniz kimyasala, katkı maddesine ve zamana bağlı şekilde deformelere uğrayabilir. Metali dönüştürürken dikkatli davranınız.

Dönüşen Ürünler 

Atık malzemelerden tasarımlar mutfaktan salona, banyodan yatak odasına birçok kullanışlı ve dekor eşya potansiyeli sizi bekler. Ellerinizin yeteneği ve zevkinize bağlı olduğu için üretebileceklerinizin bir sınırı bulunmaz. Hayal gücünüzün ve yaratıcılığınızın konuşacağı ürünler evinizde dikkat çekici hale gelir.

Pratik Kullanım İmkanı 

Geri dönüşüm olarak değerlendireceğiniz birçok atığı elden geçirerek güzel ve işlevsel bir hale getirebilirsiniz. Evinizin dilediğiniz odasında kullanabileceğiniz temel ve dekor eşyalar oluşturabilirsiniz.

Dekor Ürünleri

Çöpe gitmek üzere olan yoğurt kabını, cam kavanozu, kullanılmış güveci veya plastik derin kabı ister canlı ister yapay çiçek için saksı yapabilirsiniz. Yamalı tekerlerinizi atmayınız. Güzelce yıkayın ve boyayın, hatta etrafına halatlar sarın. Tercihinize göre sehpa ya da puf olarak kullanabilirsiniz. Eski ve tek kalmış düğmeleri bir halata silikon tabancasıyla yapıştırarak kapı girişlerini eğlenceli bir hale getirebilirsiniz.

Kullanışlı Eşyalar 

Biten bir temizlik ürünü şişesini iyice yıkadıktan sonra çiçekleri sulayabileceğiniz bir alete dönüştürebilirsiniz. Biten şampuan şişelerini uygun şekilde keserek şarj ettiğiniz telefon ya da saç kurutma makineniz ve tarağınız için stand yapabilirsiniz. Eskiyen ahşap çekmece veya meyve sebze kasasına havlu yerleştirebilirsiniz ya da raf yapabilirsiniz.

Geri Dönüştürmenin Avantajları

Atık malzeme çalışması yapmanın ve geri dönüştürmenin başlıca avantajı, çevrenin korunuyor olması ve etrafta çöplerin birikmesinin engellenmesi olur. Aynı ürünü defalarca almak zorunda kalmazsınız, kendi ihtiyacınızı üretebilir hale gelirsiniz ve bu da bütçenize olumlu bir şekilde yansır. Tek başınıza yapabileceğiniz gibi çocuklarınızı ya da öğrencilerinizi dahil edebileceğiniz bu dönüşümler eğlenceli bir aktivite haline gelebilir.

Kalemtıraştan çıkan atıkları bir sanat eserine dönüştürmeleri için çocuklarınıza özgürlük tanıyınız. Parça parça artmış olan kağıtlar da bu resme dahil olabilir. Küçük sanatçının yeteneğini güzel bir çerçeve içerisinde, dilediğiniz yerde sergileyebilirsiniz.

Eskiyen kıyafetleri bir oyuncağa çevirebilirsiniz. Kesme ve dikme işlemleri size ait olacak şekilde çocuklarınız için bebek, hayvan, araç gibi pamuk ve kumaştan oluşan yumuşak oyuncaklar üretebilirsiniz. 

Atık Malzemelere Yer Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Her materyalin uygun bir kullanımı elbette bulunur. Atık malzeme çalışmaları yaparken materyallerin sağlam olduğundan emin olunuz. Kullanıma bağlı olarak veya zamanla oluşan deformeler ürünler sağlıklı yapısını kaybeder ve artık hiçbir şekilde kullanılamayacak hale gelebilir. Bu durumlarda atık malzemeleri geri dönüştürmenin pek de faydası bulunmaz. 

Evde Yapabileceğiniz Geri Dönüşümlü 15 Eşya

<p>Lastikten çok amaçlı kutu</p>  Binlerce yıl doğadan yok olmayan araba lastikleri belki de çevremizi en çok kirleten eşyalardan. Ancak bir o kadar da geri dönüşüm olarak kullanımı yaygın olan lastikleri hayatımızın her alanında görebiliyoruz. Çocuk parklarında emniyet için, iskelelerde gemilerin yanaşması için, ayakkabı tabanları için çok çeşitli amaçlarla araç lastikleri kullanılıyor. Siz de evinizde ihtiyacınız olan eşyalar için eski araç lastiklerinizi kullanabilirsiniz.

Lastikten çok amaçlı kutu

Binlerce yıl doğadan yok olmayan araba lastikleri belki de çevremizi en çok kirleten eşyalardan. Ancak bir o kadar da geri dönüşüm olarak kullanımı yaygın olan lastikleri hayatımızın her alanında görebiliyoruz. Çocuk parklarında emniyet için, iskelelerde gemilerin yanaşması için, ayakkabı tabanları için çok çeşitli amaçlarla araç lastikleri kullanılıyor. Siz de evinizde ihtiyacınız olan eşyalar için eski araç lastiklerinizi kullanabilirsiniz.

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede