ortanca nasıl yetiştirilir / Ortanca Çiçeği Bakımı: 4 Kolay Adım - Nefis Yemek Tarifleri

Ortanca Nasıl Yetiştirilir

ortanca nasıl yetiştirilir

Ortanca bakımı nasıldır? Ortanca çiçeğine nasıl bakılır?

Ortanca bitkilerin iyi yetişmesi için en önemli yöntem doğru yere dikmektir. Bunun anlamı seçtiğiniz bitki kesinlikle yaşadığınız yerin iklimine uygun olmalıdır ve iyi yere dikilmelidir. Ortancalar ışıklı ortamları severler. Bu tür yerler onlar için en iyi ortamdır. Sabah güneşi ve akşam üzeri güneşi yararlıdır.


Ortancalar ışıklı ortamları severler. Bu tür yerler onlar için en iyi ortamdır. Sabah güneşi ve akşam üzeri güneşi yararlıdır. Çiçekleri dinç tutmak için ışık gereklidir fakat fazla ışığa maruz kaldıklarında güneş çiçeklerin yapraklarının kenarına zarar verebilir.


Ortancalar çok su sever ve bu onların büyüp çiçeklenmeleri için gerekli ve önemlidir. Bu nedenle sulamayı sık sık yaptığınızda ortancalarınız daha canlı olacaktır.



Toprak

Ortancaların renkli çiçeklenmesi toprağın uyumu ve ortamına da bağlıdır. Mesela; pembe bir ortanca aldıysanız ve toprağınız asitli ise; mavi ortancanız da mavi çiçeklenme oluşur. Ortanca yetiştirmenin de en eğlenceli yanı budur. Çünkü toprağınızı değiştirerek renkte değişiklikler olabilir. Kireç ve diğer alkalik ürünler çiçeğinizi pembeye dönüştürebilir. Buna ek olarak toprağın "Ph" değerine dikkat edilmesi gerekir. Çünkü ortancalar zengin toprakları severler ve iyi bir bitki örtüsü sulama kadar etkili ve yardımcı olur. Ortancalar iyi su isterler bunun için iyi bir drenaj da yapılabilir. Fakat ıslak toprak ortancalar için iyi bir çözüm değildir.





Ortanca çiçeğine evde nasıl bakılır? Ortanca çiçeği çoğaltma yöntemleri

Ortanca çiçeğine evde nasıl bakılır? Ortanca çiçeği çoğaltma yöntemleri

Büyük yaprakları ve her rengi bulunan ortanca yaz aylarında balkonları süslemeye devam ediyor. Ortanca bakımını yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası bulunuyor. Bahçe ve balkon çiçeği olan ortanca çiçeğine evde nasıl bakılır? Ortanca çiçeğinin bakımı ve yetiştirme tekniklerini sizler için araştırdık. İşte cevaplar:

Latince adı Hydrangea macrophylla olarak bilinen ortanca kışın yaprak döken bir süs bitkisidir. Ortanca "Hortensia" kelimesinden adını alıyor. Ortancanın anavatanı Japonya'dır. Bir sürü rengi olan ortanca çiçeği kokusuz bitki türleri arasında yer almaktadır. Hemen her rengi bulunduğundan tüm dünyada yetiştirilmektedir. 30 farklı türü olan ortancanın Türkiye'de en çok yetiştirilen çeşidi büyük yapraklı olanlardır. Gölge yerleri seven ortancalar daha çok bahçelerin ağaca yakın yerlerinde ya da balkonun gölge olan kısımlarında yetiştirilir. Direk güneş alan yerlerde koymayın. Daha çok yarı gölge olan yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Ortanca çiçeğini en uygun olan bahar aylarında; nisan mayıs gibi ekebilirsiniz.

ortanca çiçeği nasıl bakılır

ortanca çiçeği nasıl bakılır

ORTANCA ÇİÇEĞİ BAKIMI VE SULANMASI

Ortancayı bütün toprak çeşitlerinde ekebilirsiniz. Kolaylıkla her toprağa uyum sağlayabilir. Poşet toprak yerine bahçe toprağı tercih etmeniz daha iyi olur. Geniş alanlar da daha çok gelişir ve büyür. Ama saksıda balkonda yetiştirmek isterseniz büyük saksı tercih edebilirsiniz. Suyu seven ortancayı devamlı sulamanız toprağını nemli bırakmanız gerekiyor. Toprak kıvamında yapacak kadar da sulamayın.

Sabah saatlerinde suladığınızda daha çok sağlıklı bir bitki olur. Yazın haftada en az 2 defa sulamanız gerekmektedir.  Yapraklarını sonbaharda döktükten sonra uç kısımlarını makas yardımıyla kesmeniz gerekiyor. Budama işlemini ise kış mevsimine geçtiğiniz zaman yapmalısınız. Şubat ayına kadar budamayı yapabilir ama çok fazla kesmemeye dikkat etmelisiniz. Ortancaların yakalandığı mantar hastalığına dikkat etmek gerekir. Kış aylarında ortanca çiçeğinin en soğuk 15 derece olması gerekir. Yoksa soğuktan donarak ölür.

Küpe çiçeğinin nedir, bakımı nasıl yapılır? Küpe çiçeğinin özellikleri ve faydaları nelerdirİLİŞKİLİ HABERKüpe çiçeğinin nedir, bakımı nasıl yapılır? Küpe çiçeğinin özellikleri ve faydaları nelerdir

ortanca çiçeği nasıl çoğaltılır

ortanca çiçeği nasıl çoğaltılır

ORTANCA ÇİÇEĞİNİ ÇOĞALTMA

Nisan ayından ağustos ayına kadar çiçeklenmemiş yapraklı dalların kesilerek köklerinden ayırıp çimlendirme yöntemiyle çoğaltılır. Çiçek olmayan dallar alıp, yaklaşık 15 cm kadar çelik kesip, çelik olarak kesilen parça üstte iki yaprak kalacak şekilde yapraklardan temizleyin. Bahçe toprağı ve perlit karıştırılarak toprak hazırlayın. Daha sonra köklendirme için büyük saksılar seçin ve çakıl taşı varsa saksı tabanına bir sıra olacak şekilde dökün ve geri kalan kısmı toprakla doldurun. Doldurduktan sonra hazırladığınız çeliği daldırarak toprağın içine dikin. Hafifçe toprağı bastırıp biraz sulayın. Doğrudan güneşe maruz kalmayan bir yerde köklendirme işlemini gerçekleştirin. Köklenen ortancayı daha sonra isterseniz bahçenize dikebilirsiniz.

ORTANCA ÇİÇEĞİ RENKLENDİRMEK İSTERSENİZ

Bahçeleri ve balkonları süsleyen ortanca çeşitli renkleri olan gösterişli bir süs bitkisidir. Ortanca'nın doğal renkleri beyaz, pembe ya da kırmızı olmaktadır. Başka renklerde olmasını isterseniz bazı yöntemlerle çiçeğinin rengini mavi, mor ya da lila rengine dönüştürmek mümkün.  "Alüminyum sülfat" kullanarak ortancayı mavi tona,  suni yoldan dönüştürebilirsiniz. Toprağın içine kattığınız bu maddeyle mavi renk alır. Toprak alkaliyse pembe renklerini alabilir. Sulama yapacağınız zaman suyun içine çivit eritip ya da çam iğnesi karıştırıp renk değişimini sağlayabilirsiniz. Mor rengini elde etmek isterseniz doğal killi toprak ya da yeşil killi toprak bulup onun içine ortancayı ekebilirsiniz.

Monokrom dekorasyon nedir? Monokrom dekorasyon önerileri

İLİŞKİLİ HABER

Monokrom dekorasyon nedir? Monokrom dekorasyon önerileri

Tüm A&#;amalar&#;yla Ortanca Çiçe&#;i Nas&#;l Yeti&#;tirilir?

Ortanca (Hydrangea Macrophylla), beyaz, pembe ve mavi tonlar&#;nda kendine has çiçekleri olan, çal&#; biçimli bir süs bitkisidir. Özellikle yazl&#;k yerlerde, bahçelerde s&#;kça görülen çiçek bahçeleri renklendirmek için bol bol tercih edilir.

Ortanca çiçe&#;i bak&#;m&#; pek çok çiçe&#;e oranla kolayd&#;r. Geni&#; bahçeler ya da balkonlardaki büyük saks&#;lar bu çiçek türü için oldukça uygundur. Senede bir kere budanmas&#; yeterli olan bitki, özel yöntemlerle ço&#;alt&#;labilmekte hatta rengi bile de&#;i&#;tirilebilmektedir.

Çiçe&#;in isminin Frans&#;z bir bilim kad&#;n&#; olan Hortensia’dan esinlenilerek koyuldu&#;u rivayet edilmektedir. Kelimenin Türkçe telaffuzu da ortanca kelimesine benzedi&#;i için çiçe&#;in isminin bu &#;ekilde dilimize girdi&#;i dü&#;ünülmektedir. Yani ortanca çiçe&#;i anlam&#; bizim dilimizdeki “orta” kelimesi ile ilgili de&#;ildir.

Dil kökeninde ise “Hydrangea” Yunanca “su” demek olan “hydor” ile “kap” demek olan “angeion” kelimelerinin birle&#;imidir. Çiçe&#;in ad&#;n&#; olu&#;turan ikinci kelime olan “Macrophylla” ise Latince geni&#; yaprakl&#; demektir.

ortanca bak&#;m&#;

Ortanca Yeti&#;tirmeye Ba&#;lamadan Önce:

  • Ortanca çiçe&#;i asl&#;nda en gür &#;ekilde bahçelerde yeti&#;ir. Yani bahçeniz varsa, ekstra bir yeti&#;tirme yeri haz&#;rl&#;&#;&#;na ihtiyac&#;n&#;z yok demektir.
  • Geni&#; alanlar&#; seven çiçe&#;i evde yeti&#;tirmek isterseniz de büyük saks&#;lar&#; tercih etmelisiniz. Saks&#; alt&#; tabaklar fazla suyun at&#;lmas&#; için faydal&#; olacakt&#;r.
  • Her toprak tipinde yeti&#;ebilen ortancalar için alan olu&#;turmak kolayd&#;r. Topra&#;&#;n çok alkali seviyede olmamas&#;na dikkat etmeniz yeterlidir.
  • Ortanca bak&#;m&#; için sulama konusu oldukça önemlidir. Bitki asla susuz b&#;rak&#;lmamal&#; ancak toprak a&#;&#;r&#; nemli, çamur k&#;vam&#;nda da olmamal&#;d&#;r.
  • Hemen hemen tüm çiçeklerde oldu&#;u gibi sabah saatlerinde ve mümkünse ayn&#; zamanlarda, ayn&#; miktarda sulama yapmak verimli sonuçlar verir. Ölçülü bir sulama kab&#; kullanman&#;z i&#;inizi kolayla&#;t&#;racakt&#;r.
ortanca çiçe&#;i nas&#;l ço&#;alt&#;l&#;r

Ortanca Hangi Ay Ekilir?

  • Ortancay&#; tohumdan yeti&#;tirebilir ya da yeti&#;mi&#; sa&#;l&#;kl&#; bir ortancadan al&#;nan dal da saks&#;ya dikilebilir.
  • Ortanca fidesi veya yeti&#;mi&#; bir ortancan&#;n dal&#;ndan saks&#;ya dikmek isterseniz ilkbahar aylar&#;ndan itibaren eylüle kadar vaktiniz var. Yani, yaz aylar&#;n&#; tercih edebilirsiniz.
  • Ortanca tohumunu saks&#;da çimlendirecekseniz önce tohumu bir süre suda bekletmelisiniz. Sonra uygun topra&#;a tohumu ve saks&#;n&#;n en üstüne ince bir tabaka torfu yay&#;n ve sera etkisi için stretch film ile üzerini kapat&#;n. Çimlenme süresi boyunca topra&#;&#; sprey su ile nemlendirmeniz yeterli olacakt&#;r.
  • Sa&#;l&#;kl&#; bir ortancadan yaz döneminde çiçeklenmemi&#;, ortalama 15 cm uzunlu&#;unda bir dal&#; kesip uygun yere dikerek de mis kokulu bir çiçe&#;e sahip olabilirsiniz.

Ortanca Çiçe&#;i Bak&#;m&#;: 4 Kolay Ad&#;m

1) Balkon, Bahçe Gibi D&#;&#; Geni&#; Alanlar Seçin

  • Balkonlar&#;n&#;z&#; renklendirmek istiyorsan&#;z evde ortanca yeti&#;tirebilirsiniz.
  • Dar pencere kenarlar&#; ya da hiç &#;&#;&#;k almayan yerler büyük ortanca saks&#;lar&#; için yeterli olmayabilir.
  • Ortanca yeti&#;tirilecek yer için önemli olan &#;ey geni&#; bir alan olmas&#; ve &#;&#;&#;k alan, hafif gölgeli bir yer olmas&#;d&#;r.
ortanca hangi ay dikilir

2) Büyük Bir Saks&#; Tercih Edin

  • Daha çok aç&#;k alan bitkisi olan ortancalar için büyük saks&#;lar uygundur. Böylece bitki kolayca köklerini derine do&#;ru salabilir.
  • Fazla sulama yap&#;ld&#;&#;&#;nda bitkinin dibinden suyu ak&#;tabilece&#;i &#;ekilde tasarlanan delikli saks&#;lar kullan&#;n.
  • Bitkinin ihtiyac&#; olmayan suyu saks&#; deli&#;inden d&#;&#;ar&#; ak&#;tt&#;&#;&#;nda bu suyu kolay alabilmek için altl&#;kl&#; saks&#;lar&#; tercih edin. Böylece pratik &#;ekilde temizleme i&#;lemi yapabilirsiniz.
ortanca bak&#;m&#;

3) Dolayl&#; I&#;&#;k Alabilecek Bir Yere Konumland&#;r&#;n

  • Ortanca bak&#;m&#; s&#;ras&#;nda çiçe&#;i güne&#; &#;&#;&#;&#;&#; al&#;p almad&#;&#;&#;na da dikkat etmek gerekir. Direkt &#;&#;&#;k almas&#;na gerek olmasa da dolayl&#; olarak &#;&#;&#;ktan faydalanmas&#; veya yar&#; gölde alanlarda olmas&#; iyi olacakt&#;r.
  • Ortancalar çok so&#;uk ya da s&#;cak yerlerde olumsuz etkilenirler. Bu yüzden rüzgarl&#; balkonlarda ya da pencere önlerinde tutulmamalar&#; gerekir.
  • Evin, ortam s&#;cakl&#;&#;&#;n&#;n derece alt&#;na dü&#;ebildi&#;i bölümleri de ortancalar için uygun de&#;ildir.
ortanca çiçe&#;i bak&#;m&#;

4) Sulamay&#; Ayn&#; Günlerde Ayn&#; Miktarda Yap&#;n

  • S&#;cak havalarda haftada kere, k&#;&#; aylar&#;nda ise toprak kurudukça sulama yapabilirsiniz.
  • Sulamay&#; direkt dipten de&#;il, dibe yak&#;n yerlerden yap&#;n.
  • Bitkinin fazla geldi&#;i için salaca&#;&#; suyu saks&#; altl&#;&#;&#;ndan kolayca temizleyebilirsiniz.
  • Mümkünse ayn&#; günlerde ve ayn&#; miktarda sulama yap&#;n. Ortanca s&#;cak ve so&#;uktan kolay etkilendi&#;i için, kulland&#;&#;&#;n&#; suyun da oda s&#;cakl&#;&#;&#;nda olmas&#;na özen gösterin.
ortanca çiçe&#;i sulama

Ortanca Çiçe&#;i Nas&#;l Ço&#;alt&#;l&#;r?

  • Ortanca ço&#;altma için çelikle yeti&#;tirme uygulamas&#;n&#; tercih edebilirsiniz.
  • Çiçek açmam&#;&#; uzun bir ortanca dal&#;n&#; kesin, alttaki yapraklar&#; ve tepe noktas&#;n&#; da kesin, bu dal&#; saks&#;ya dikin.
  • Büyük seralarda gördü&#;ünü gibi köklendirme yapt&#;&#;&#;n&#;z saks&#;n&#; naylonla sar&#;n.
  • Naylonun dik durmas&#; için saks&#; kenarlar&#;na yüksek çubuklar dikebilirsiniz.
  • hafta boyunca, günde bir havaland&#;r&#;p sulad&#;&#;&#;n&#;z ortanca dal&#; etraf&#;nda kökler uzad&#;&#;&#;nda, yeni bir saks&#;ya geçi&#; yapabilirsiniz.
  • Çelikle kökleme i&#;lemini herhangi bir zaman yapabilirsiniz ama yaz ba&#;&#; en uygun dönemlerden biridir.
  • Ortanca köklendirme aç&#;s&#;ndan da kolay bir çiçektir.
  • Ortancalar 1 ay gibi bir sürede kök salarlar.
ortanca renklendirme

Ortanca Çiçe&#;i Nas&#;l Budan&#;r?

  • Ortancan&#;z&#;n bir sonraki y&#;l güzel çiçeklenmesi için yaln&#;zca çiçek açm&#;&#; saplar&#; budamal&#;s&#;n&#;z. Çiçe&#;inizin toplamda üçte birinden az orandaki dallar&#;n&#; budaman&#;z sa&#;l&#;kl&#; büyüme aç&#;s&#;ndan önemlidir.
  • Uygun dallar&#; kökte yen olu&#;an bölümlere kadar olan k&#;sma kadar budayabilirsiniz.
  • Çiçe&#;in çe&#;idine göre budama dönemleri de&#;i&#;mektedir. Genel olarak ortancan&#;z&#; çiçeklenme dönemi geçtikten sonra budaman&#;z uygun olacakt&#;r diyebiliriz.
ortanca budama

Ortanca Renklendirme Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

  • Ortancalar&#;n ilginç bir özelli&#;i renk de&#;i&#;tiriyor olmalar&#;d&#;r. Pembe bir fideyi diktikten sonra mavi bir ortanca ile kar&#;&#;la&#;maya haz&#;rl&#;kl&#; olun.
  • Ortanca topra&#;&#;n ph yani asit seviyesine göre de&#;i&#;mektedir. Asit seviyesi yükseldikçe renk mavi tonlar&#;na, asit seviyesi dü&#;tükçe renk pembe tonlar&#;na dönmektedir.
  • Ortanca renklendirme i&#;lemini kendiniz de d&#;&#; uygulamalar ile gerçekle&#;tirebilirsiniz.
  • Ortanca mavile&#;tirme için pembe çiçekli ortancan&#;z&#;n topra&#;&#;na alüminyum sülfat ekleyebilirsiniz.
  • Ortancalarda pembeden maviye renk de&#;i&#;imi sa&#;lamak için ilkbahar sonuyla eylül ay&#;na kadar olan sürede, ayda iki kez, yaprak çürüntüsüyle büyükba&#; gübresi kar&#;&#;&#;m&#;n&#; saks&#;ya eklemek de farkl&#; bir yöntemdir.
  • Maviden pembeye renk de&#;i&#;imi için ise renk de&#;i&#;imi yönteminde büyükba&#; yerine küçükba&#; gübresi kullanmal&#;s&#;n&#;z.

Ortanca Çiçe&#;i Çe&#;itleri

  • Hydrangea Macrophylla: Ortancan&#;n ortalama 2 metre boya ula&#;an, di&#;er çe&#;itlere göre küçük bir türüdür. Çok suya ihtiyaç duyar. Bu türün çiçekleri top biçimde, beyaz, mavi ve pembe renklerde olur. Haziran ve eylül aylar&#; aras&#;nda çiçek açar. &#;ç mekanlarda ve büyük ev balkonlar&#;nda yeti&#;tirmek için uygun bir bitkidir.
  • Hydrangea Sargentiana: Büyük ve kadife dokulu yapraklar&#; ve &#;emsiye biçimli çiçekleri vard&#;r. Hydrangea Sargentiana türünün boyu bak&#;m ve budama i&#;lemlerine ba&#;l&#; olarak 4 metreye ula&#;abilmektedir. Kokusu ortanca türleri aras&#;nda en yo&#;un olan&#;d&#;r.
  • Hydrangea Arborescens: Genellikle çiçekleri beyaz ve ye&#;il renklerde açar. Kartopu ortanca bu tür grubundad&#;r. Di&#;er türlere göre dallar&#; çok incedir, boyu 3 metreye kadar uzayabilmektedir. Yaz döneminde büyük çiçekler açar.
ortanca çiçe&#;i

4 Ad&#;mda Mine Çiçe&#;i Bak&#;m&#;, Faydalar&#;

Atatürk Çiçe&#;i Bak&#;m&#;: Ço&#;altma Budama, Saks&#; De&#;i&#;imi, Sulama

Bar&#;&#; Çiçe&#;i Bak&#;m&#;: Ço&#;altma, Saks&#; De&#;i&#;tirme, Sulama Teknikleri

Sümbül Çiçe&#;i Bak&#;m&#;: 6 Ad&#;mda &#;htiyac&#;n&#;z Olan Tüm Püf Noktalar&#;

Menek&#;e Bak&#;m&#;: Evde Nas&#;l Dikilir, Ço&#;alt&#;l&#;r, Sulan&#;r? Püf Noktalar&#;

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir