eve eksper gelmesi / Ekspertiz Sürecinde Yaşanabilecek Sorunlar - seafoodplus.info

Eve Eksper Gelmesi

eve eksper gelmesi

Ev ekspertiz veya konut değerleme olarak da anılan işlem, bir konutun değerinin takdir edilmesidir. Sadece değerin değil, teknik açıdan incelemelerin de yapıldığı bir işlemdir konut değerleme.

Konut değerleme, Türkiye&#;de konut değerleme uzmanları veya gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından yapılan bir işlemdir. Bu uzmanlar SPK&#;dan lisans almış uzmanlardır. Bu kişilerin yanında henüz lisans almamış dört yıllık üniversite mezunları veya iki yıllık üniversite mezunları da görev alabilmektedir. Bu kişilere de değerleme elemanı ünvanı verilmiştir. Hazırlanan raporlar, değerleme şirketlerinde kontrolör veya denetmen diye isimlendirilen SPK lisanslı uzmanlarca kontrol edilir ve şirketlerin %10 ve üstünde hissesine sahip olan, sorumlu değerleme uzmanları tarafından kontrol edilerek onaylanır.

Konut Değerleme Raporu Kimler Tarafından Talep Edilir

Konut kredisine başvuranlar, bankalara konut kredisi talebinde bulunduklarında eğer kredi çekmeye müsait bir mali yapıları varsa almayı düşündükleri bu konut için ekspertiz yapılması gereklidir. Bu durumda şubeler, genel müdürlüklerine ekspertiz talebinde bulunurlar. Bankaların genel müdürlüklerinde bulunan ekspertiz bölümleri, daireleri veya departmanları anlaşmalı oldukları firmalardan birisini performansına veya bölgedeki tecrübesine göre sahada görevlendirir.

konut-mimari-proje

Sadece bankalar değil, birçok kurum veya şahıs da konut değerleme hizmetine ihtiyaç duyabilir. Örneğin bir beyaz eşya firması, bayilerine teminat karşılığında mal veriyorsa ipotek alması gerekebilir. Veya hukuki işlemlerde örneğin boşanmalarda veya miras durumlarında da tarafsız ve bağımsız bir uzmanın gayrimenkul değerlemesi yapması gerekebilir. Değerleme yaptırmaya karar veren kurum veya kişi gayrimenkul değerleme şirketi ile irtibata geçerek tapu ve talep formlarını ileterek değerleme yapılmasını isteyebilir.

Değerleme şirketi, operasyonu ile kendi bünyesinde bulunan veya sözleşmeli olarak anlaşmalı olduğu uzmanı ile bir değerleme uzmanını konut değerlemesi için yönlendirir. Yaklaşık gün süren süreç içerisinde birçok işlem yapılır.

Konut Değerleme Nasıl Yapılır?

Süreç kısa gözüksede yapılan işlemler hem tecrübe ister hem de zaman ister. yılından bu yana ülkemizde yapılan bu hizmet (daha öncesinde SPK ve BDDK&#;nın düzenlediği yapı mevcut değildi) oldukça gelişmiştir. Değerleme talebine alan şirketin değerleme uzmanına yönlendirdiğini belirtmiştik. Sonrasında uzman, değerleme şirketi tarafından sağlanan tapu bilgileri tapu dairesine ve belediyeye gider. Hem tapuda hem de belediye o konuta ait projeleri, kararları, ipotekleri tüm detayları ile kayıt altına alır. Bu bilgiler, gayrimenkul satılmasına engel mi, gayrimenkulün yeri doğru mu, bina üzerinde kararlar var mı gibi değeri ve satışı etkilemektedir.

konut-degerleme-olcum

Sonra gayrimenkulü yerinde incelemeye gider. Gayrimenkulü kiracı, mal sahibi veya yetkili birisi gösterirken değerleme uzmanı da gayrimenkulün tapu ve belediyede bulunan projeleri ile uyumlu olup olmadığını tespit etmek için ölçüler alır. Aldığı ölçüleri çalışma kağıtlarına kaydeder ve daha sonra masabaşında bu ölçüleri projeler ile karşılaştırır. Değerleme için içine girilen konutun içinden örnek fotoğraflar, bina ortak alanından fotoğraflar, binanın dışından ve sokaktan fotoğraflar alır. Alınan bu fotoğraflar hem kontrol yapan hem de raporu hazırlayan değerleme uzmanı için gerekli belgelerdir.

emsal-yontemi-emlakcilar

Değerleme Saha Çalışması

Resmi işlemlerin bir kısmı bitmiş, şimdi değer tespiti için saha araştırması başlamıştır. Eğer uzman sürekli gelmediği bir bölge ise emlakçı ile konuşarak bölgedeki satılık gayrimenkulleri ve kiralık gayrimenkulleri öğrenir. Değerlemesi yapılan gayrimenkul hakkında bilgi vermeden, mahremiyeti koruyarak bilgi edinmeye çalışır. Elde ettiği bilgileri yazılı hale getirip bölgede gezer. Gezerken o an satışta veya kiralıkta olan gayrimenkullerin fotoğraflarını çeker ve ofisine döner.

konut-degerleme-uzmani

Ofisine gelen uzman, sahadaki tüm satılık ve kiralıkları arayarak bilgileri yazılı hal getirir. Daha sonra kendi veritabınında o bölgede yaptığı işlemlere bakar. Tüm bilgileri topladıktan ve değer hakkında emin olduktan sonra rapor yazımına başlar.

Bazı kurumların kendilerine ait sistemleri vardır. Kimi kurumlarda ise word-excel serbest formatlar vardır. Her iki yapıda da istenen veriler benzerdir. Tüm veriler yaklaşık sayfalık yazı haline getirilir. Fotoğraf, projeler, resmi bazı ekran görüntüleri kamu kurumlarından elde edilir ve kroki ile rapora eklenir.

Tüm hazırlıkları biten rapor, kontrol için gayrimenkul değerleme şirketine iletilir. Gayrimenkul değerleme şirketinde görev alan denetmenler raporu önce benzerleri ile bölgesinde kontrol eder. Değeri için veritabanına başvurur. Daha sonra kontrol amaçlı bölgede bulunan emlakçıları arar ve bilgileri teyid eder. Daha sonra proje üzerinde ölçümler yaparak, ölçülerin doğruluğundan emin olmaya çalışır. Tüm kontroller tamamlandıktan sonra rapor sorumlu değerleme uzmanına gelir.

Sorumlu değerleme uzmanı da, kontrol süreçleriyle benzer aşamaları izleyerek kıymet takdiri ve sonuç cümleleri ile değerleme raporunu tamamlar. Tamamlanan rapor artık hazırdır.  Banka için hazırlandıysa bankaya, kurum veya şahıs için hazırlandıysa ilgililere iletilir.

Bankaya iletilen raporlarda, uzmandan sonra izlenen aşamaların tamamı yeniden izlenir.

Konut Değerleme Raporu

Konut değerleme raporu, yukarıda bahsedilen finansman sürecinden gayrimenkul değerleme uzmanları ve konut değerleme uzmanları tarafından hazırlanmaktadır. İçeriği itibariyle konut değerleme raporu, tapu bilgileri, imar bilgileri, proje bilgileri, gayrimenkulün fiziki bilgileri ve piyasa araştırma bilgileri ve birçok detayı içermektedir.

Celal Erdoğdu

Gayrimenkul değerleme uzmanıyım, yılında İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. yi ortağımla beraber kurduk. SPK ve BDDK lisanslı şirketimde tüm Türkiye'de 'i aşkın gayrimenkul değerleme raporunu iş arkadaşlarımla beraber hazırladık. Türkiye ve Birleşik Krallık'tan değerleme lisansım var. Şimdilerde doktoramı gayrimenkul alanında yapıyorum.

Youtube'da Gayrimenkul Okulu adlı kanalımla bildiklerimi paylaşıyorum:
seafoodplus.info
Gayrimenkul Yazılarımı kişisel bloğumda paylaşıyorum:
https:/seafoodplus.info

TwitterLinkedIn

Ev alacaklar dikkat! Ekspertiz raporunu etkileyen 10 kriter!

Ekspertiz raporu, gayrimenkullerin piyasa değerini birtakım kriterlere göre belirlemesiyle biliniyor. Özellikle konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak isteyenler için ayrı bir önem taşıyor. Çünkü, ekspertiz raporu konut kredisi kullanımında zorunluluk taşıyor.

Konut kredisi kullanırken satın alınacak gayrimenkulün değerlendirilmesi SPK lisanslı uzmanlar tarafından yapılıyor. Bu uzmanların katıldığı süreç ise ekspertiz süreci…

 

Gayrimenkulün hangi özellikleri ekspertiz raporunda yer alır?

Bankalar, ekspertiz raporuna göre gayrimenkulün krediye uygunluğuna ve kredi miktarına karar veriyor. Ekspertiz raporu sonucunda gayrimenkulün değeri belirleniyor ve değerin yüzde 80’i bankadan kredi olarak alınıyor.

Peki ekspertizler raporu hazırlarken bir gayrimenkulü hangi kriterlere göre değerlendiriyor?

İşte ekspertiz raporunda yer verilen gayrimenkul bilgileri:

1. Açık adresi, konumu

2. Malik bilgisi

3. Tapu bilgileri

4. Türü

5. Binadaki kat sayısı

6. Yaşı

7. İmar durumu

8. Fiziki durumu ve tesisat, iç dekorasyon vb. özellikleri

9. İtibarı

Ulaşım olanakları

 

Ekspertiz zorunluluğu ne zaman başlayacak?

Taşınmaz değerleme sistemi ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar var.  Gayrimenkul değerleme sisteminin hayata geçme tarihi ise yılı. Bu tarih itibariyle de tapuda istenen belgelerden biri de ekspertiz raporu olacak.

 

Konut Değerleme Nedir? Ekspertiz Raporu Neden Önemlidir?

Konut Değerleme Nedir?

Yeterli birikimi olmayanların hayallerindeki eve kavuşmak için başvurdukları yöntemlerin başında kredi imkanlarından faydalanmak yer alıyor. Kredi başvurusu yaparken büyük öneme sahip olan ev ekspertiz raporu satın alınmak istenen evin gerçek değerini belirlemek için kullanılıyor. Ev alım satım işlemlerinde de zarar etmemek için mutlaka yapılması gereken ev ekspertiz raporu, konunun uzmanları tarafından titizlikle hazırlanarak hem alıcılar hem de satıcılar için yol gösterici oluyor.

Peki, “Ev ekspertiz nedir ve ev ekspertiz raporu almak isteyenleri nasıl bir süreç bekliyor?” Gelin bu konuda hazırladığımız yazıyı birlikte inceleyelim.

Ev Ekspertiz Nedir?

Gayrimenkul değerleme veya konut değerleme olarak da bilinen ev ekspertiz, evin önceden belirlenen kriterler doğrultusunda maddi değerinin saptanması işlemi olarak tanımlanıyor. Bu konuda eğitim almış olan lisanslı ekspertiz uzmanları tarafından objektif ölçütler dikkate alınarak yapılan değerlendirme işlemi konutun gerçek fiyatının belirlenmesini sağlıyor. Eksper olarak adlandırılan uzman kişi konutu ve çevresini ayrıntılı bir şekilde inceleyerek konutun fiyatını artıran ya da düşüren koşullara göre en sağlıklı tespiti yapmayı amaçlıyor. Bu bakımdan konut değerleme oldukça kapsamlı ve detaylı bir çalışma olarak öne çıkıyor.

Ev Ekspertiz Raporu Nasıl Alınır?

Ev alırken, satarken ya da kredi başvurusu yaparken kullanılan ve büyük öneme sahip olan emlak ekspertiz raporu için SPK tarafından yetkilendirilmiş gayrimenkul değerleme şirketleri ya da uzmanlarıyla iletişime geçmek gerekiyor. Sıkı denetim altında tutulan ev ekspertiz işlemlerini gerçekleştiren ekspertiz şirketleri ya da lisanslı uzmanlar SPK tarafından listelenerek sunuluyor. Herhangi bir kurum ya da kuruluş için çalışmayan ve tamamen bağımsız olan şirketler ve uzmanlar tarafından tespit edilen konutun değeri en objektif ve net bilgi olarak değerlendiriliyor.

Ev Ekspertiz Nasıl Yapılır?

Ev ekspertiz değeri hesaplama için birçok farklı unsurun göz önünde bulundurulduğu ayrıntılı bir araştırma gerçekleştiriyor. Öncelikle yetkili eksper konutun bağlı olduğu belediyeye ve tapuya giderek ev hakkında tüm bilgilerin yer aldığı evrakları topluyor. Konuta dair projeler, kararlar, değişiklikler gibi tüm ayrıntıları inceleyip karşılaştırarak raporuna ekliyor.

İkinci aşamada eksper konuta giderek incelemelerde bulunuyor. Bu aşamada konutun belediyeden ve tapudan alınan belgelerdeki bilgilere ve özelliklere uygun olup olmadığı da değerlendiriliyor. Konutla ilgili sadece yazılı notlar alınmakla kalınmıyor aynı zamanda fotoğraflar da çekilerek rapora ekleniyor. Konut değerlendirmesinde eksper konutun içinin yanı sıra bulunduğu bina, çevre ve sokağı da değerlendirme kapsamına dahil ediyor.

Üçüncü aşama saha çalışması olarak adlandırılıyor. Saha çalışmasında eksper bölgede bulunan emlakçıları dolaşarak, konut hakkında bilgi vermeden benzer özellikteki evlerin satış ve kira değerlerini öğreniyor. Konut hakkında bilgi vermemek, hem mahremiyeti korumak hem de olası dış müdahaleleri engellemek adına hassasiyet gösterilen bir konu oluyor.

Gerekli bütün bilgileri, belgeleri, fotoğrafları ve evrakları toplayan eksper dördüncü aşamada hepsini ayrıntılı bir şekilde inceleyerek konuta değer biçiyor ve bu doğrultuda rapor yazım aşamasını tamamlıyor. Aynı zamanda toplanan bütün evrak ve fotoğraflar da rapora eklenerek eksiksiz ve kanıtlı bir değerlendirme gerçekleştiriliyor.

Son aşamada ise hazırlanan rapor gayrimenkul değerleme şirketlerinde bulunan uzmanlar tarafından toplanan belgeler ve fotoğraflar ışığında eksiksiz bir şekilde kontrol ediliyor. Denetmenler raporu kontrol ederken benzer raporları da göz önünde bulundurarak herhangi bir hatanın ya da yanlışlığın yapılmasını engelliyor. Denetmen kontrolünden de geçen rapor ilgili kurum ya da kişiye teslim edilerek süreç nihayete erdiriliyor.

Ev Ekspertiz Raporu Kaç Günde Çıkar?

Ev için ekspertiz raporunun tamamlanması değerleme işlemi oldukça kapsamlı ve ayrıntılı bir çalışma olduğundan birkaç gün sürebiliyor. Bu konuda çalışan eksperler ve gayrimenkul değerleme şirketleri başvuru yapan kuruluşları ve kişileri mağdur etmemek adına oldukça hızlı davranmaya özen gösteriyor. Ancak doğru ve net bir ekspertiz raporu hazırlamak için en az 2 iş gününün gerektiği göz önünde bulundurulması gereken bir konu oluyor.

Konut ekspertiz raporunun geçerlilik süresi de sıklıkla merak edilen bir konu olarak öne çıkıyor. Konut ekspertiz raporun geçerlilik süresine yönelik net bir hüküm bulunmuyor.

Ancak genellikle 6 ay ve 1 yıllık süre zarfında raporun güncelliğini yitirdiği kabul görülüyor. Bu süre haricinde belirli faktörlere bağlı olarak da ekspertiz raporu geçerliliğini kaybedebiliyor.

Konut ekspertiz raporun geçerliliğini yitirmesine sebep olan faktörler şu şekilde sıralanıyor:

  • Ekonomik krizler gibi ülke ekonomisinde yaşanan olağan dışı değişimler
  • Ülkenin siyasi koşullarında yaşanan değişiklikler
  • Deprem, sel ya da yangın gibi afetlerden kaynaklı konutta ya da konutun bulunduğu bölgede zarar oluşması
  • Toplumsal olaylar sonucunda konutta herhangi bir fiziki ya da ekonomik zarar meydana gelmesi
  • Ekspertiz işleminden sonra konutta ya da bölümlerinde hasar oluşması
  • Ekspertiz raporu çıktıktan sonra konutun bulunduğu bölgede imar planı değişikliğinin yapılmış olması

Ev ya da araç satın almak istiyor ancak yeterli birikime sahip olma konusunda zorlanıyorsanız kredi taksitleri ve faiz ödemek yerine Katılımevim’in sunduğu ayrıcalıklı fırsatlardan faydalanabilirsiniz.

BDDK güvencesiyle birikimlerinizi gönül rahatlığıyla emanet edebileceğiniz Katılımevim’de peşinatsız ve faizsiz bir şekilde hayalini kurduğunuz eve ya da araca kavuşabilirsiniz. Bütçenizi zorlamadan uygun taksitlerle kendi evinize ve aracınıza sahip olmanın keyfini yaşayabilir, birlikten doğan güç ile yarınlara umutla ve güvenle bakabilirsiniz. Bilgi almak için aşağıdaki formu doldurup gönderin, sizi arayalım. Ya da 11 00 numarasını arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bilgi Almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

 

Ekspertiz Raporu Nedir? Ev Alırken Neden Gereklidir?

ekspertiz raporu nedir

İçinde bulunduğumuz mevcut ekonomik koşullarda büyük paralar ile ev alındığını düşünürsek ekspertiz raporunun gerekliliği de kaçınılmazdır. Alacağınız evin gayrimenkul değerleme uzmanı tarafından incelenmesi ve evin değerinin ekspertiz raporu ile tescillenmesi doğru bir yere yatırım yapmanızı sağlayacaktır. Peki ekspertiz raporu nedir? Ekspertiz raporunda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar nelerdir? Ev alırken ekspertiz raporu neden gereklidir?

Ekspertiz raporu, satın alınacak evin yaş, konum, fiziki koşullar, kat sayısı, ulaşım olanakları, tapu türü, itibar özellikleri, sosyal olanakları, yeşil alanları, inşaat halinde ise inşaatın yüzde kaç tamamlandığı gibi hususların incelenerek evin değerinin belirlenmesi ve tüm özelliklerinin bir raporda toplanmasıdır.

Rapor, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından hazırlanmaktadır.

ekspertiz raporu

Ekspertiz raporu üç aşamada tamamlanmaktadır.

  • İlk aşama, değerlendirilmesi istenilen evin fiziki çevresinde yapılan çalışmalardır. Evin hangi konumda ve kaç metrekare olduğu, cephesi ve çevresindeki yeşil alanlar gibi birtakım hususlar incelenir.
  • İkinci aşamada tapu kayıtları, eve ait imar planı gibi resmi kayıtlar incelenmektedir.
  • Son aşamada toplanan ve analiz edilen bu bilgiler rapor haline getirilmektedir.

Tüm bu incelemeler tamamlandığında evin rayiç bedeli olarak adlandırılan alım-satım değeri ortaya çıkar. Evin tüm özelliklerini içeren bu rapor, hem satıcı hem de alıcı taraf için oldukça önemlidir.

Ekspertiz raporu ve benzeri tüm emlak terimlerine ve anlamlarınaemlak terimleri sözlüğümüzden bakabilirsiniz.

Ekspertiz Raporunda Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar

Konut kredisiile ev almak isteyen kişiler için ekspertiz raporundaki bilgiler büyük önem taşımaktadır. Banka, kişilere vereceği kredi miktarını ekspertiz raporundaki bilgilere göre belirlemektedir. Bu nedenle de ekspertiz raporu yaptırmadan önce mutlaka rapor hakkında araştırma yaparak raporun hangi özelliklere göre verileceğini bilmeniz faydalı olacaktır.

ekspertiz nedir

Konut kredisi ile ev almak isteyen kişiler için ekspertiz raporu zorunludur. Banka, anlaşma sağladığı gayrimenkul değerleme şirketleri ile ev sahibi olmak isteyen kişilerin almak istedikleri evleri inceletip ekspertiz raporunu hazırlatmaktadır. Burada önemli olan nokta gayrimenkul değerleme şirketinin ya da uzmanlarının bankadan bağımsız bir şekilde çalışmasıdır. Yani kişinin almak istediği evin değerleme işlemleri banka çalışanları tarafından değil bağımsız olarak gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından yapılmaktadır.

Önemli olan diğer bir nokta ise ev almak isteyen kişinin ya da bankanın görevlendirdiği gayrimenkul değerleme uzmanlarının mutlaka SPK lisanslı olmasıdır. Yasal olarak lisansa sahip olmayan kişiler, evleri yanlış değerlendirebilir ve ev sahibi olmak isteyen kişiler zarara uğrayabilir.

Ekspertiz Raporu Ev Alırken Neden Gereklidir?

Ev alırken neden gerekli?

Uzmanlar tarafından hazırlanan bu rapor, evin tüm özelliklerinin analiz edildiği bir belge olmasından ötürü bir evin alıcısını ve satıcısını yakından ilgilendirmektedir. Evin değerinin doğru belirlenmesinin yanında, emlak vergisi ve tapu harcı gibi ödemelerin de doğru miktarlarda yapılmasına imkan sağlar. Ayrıca bankalar, ev satın almak isteyen müşterilerine evin değeri oranında kredi imkanı sunabilir. Peki ekspertiz raporu neden gereklidir?

Resmi Evraklarda Bulunan Olumsuzluklar Ortaya Çıkar

Ekspertiz raporunda tüm resmi evrakların baştan sona incelenmesiyle evin imara göre projeye uygun olup olmaması, haciz, ipotek gibi olumsuz durumlar belirlenir. Böylelikle evi satın alacak kişi tüm bu olumsuzluklardan önceden haberdar olarak kararını daha doğru bir şekilde verebilir.

Evin Piyasadaki Alım-Satım Değeri Belirlenir

Ekspertiz raporları sayesinde evlerin gerçek değerleri doğru bir şekilde belirlenebilir. Satın alınmak istenen bir ev, gerçek değerinin çok üzerinde gösterilmiş ya da çok aşağısında satılmak istenmiş olabilir. Bu gibi durumlarda ev sahibi olmak isteyen veya evini satmak isteyen bireyler ileride pişman olacakları yanlış kararlar vermiş olurlar. Ekspertiz raporları bu gibi durumları doğrudan ortadan kaldırabilecek nitelikte belgeler olmaları açısından emlak sektöründe büyük önem taşırlar.

Ev alım-satım

Evin İskan Durumundan Haberdar Olabilirsiniz

İskan belgesi, belediye tarafından verilen, evin yasal düzenlemelere uygun bir şekilde yapıldığını ispatlayan oturum izni belgesidir. Yalnızca iskan belgesine sahip olan evlerde resmi işlem yapılabilmektedir. Satın alacağınız evin tüm özellikleri olduğu gibi iskan durumu da ekspertiz raporunda yer alır.

İstenmeyen Durumların Önüne Geçersiniz

Tapu işlemleri sırasında tapu devri yapılan ev ile gösterilen evin aynı olmaması gibi olumsuz durumlarla karşılaşılabilinir. Ekspertiz raporu ev ile ilgili tüm özellikleri barındırdığından tapu işlemleri sırasında bu gibi olumsuzlukların yaşanmasını en başından önler veya yıllar sonra çıkabilecek sorunlar için kişinin yasal haklarını kullanabilmesine olanak sağlar.

Sizler de ev alırken ya da satarken evin değerini belirleyen bir ekspertiz raporunun olmasına dikkat etmelisiniz ve buna göre karar vermelisiniz.

Emlak ve gayrimenkul sektörü ile ilgili merak ettiğiniz tüm cevaplar için doğru adres Emlaksat. Sahip olduğunuz evi hızlı ve güvenli bir şekilde satmak için iletişim bilgilerini takip ederek bize ulaşabilir ve Emlaksat&#;ın ayrıcalıklarından faydalanmaya hemen başlayabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir