ck kreatin kinaz yüksekliği nasıl düşürülür / Evde yüksek kreatinin nasıl düşürülür - Sağlık Haberleri

Ck Kreatin Kinaz Yüksekliği Nasıl Düşürülür

ck kreatin kinaz yüksekliği nasıl düşürülür

Kreatin Kinaz Nasıl Düşürülür?

Kaslar da, diğer vücut dokuları gibi hasara karşı hassastır. Travma, enfeksiyonlar, bazı ilaçlar ya da yorucu egzersizler, çeşitli derecelerde kas yaralanmalarına neden olabilir. Ağrı, kas hasarının ortak bir göstergesidir, ancak genellikle yaralanma derecesini belirlemek için kullanmada yararlı değildir. Bu nedenle, kas hasarını teşhis etmek ve değerlendirmek için sıklıkla kan dolaşımında bir biyolojik belirteç olan kreatin kinaz seviyeleri ölçülür. Kreatin kinaz ya da kısaca CK, kaslarınızda bulunan bir çeşit enzimdir. Enerji için kaslarınız tarafından kullanılan bir molekül olan fosfokreatinin üretimine yardımcı olur. Kas hücrelerini çevreleyen zarın yaralanması, CK'nin kan dolaşımına sızmasına neden olur. CK üç formda bulunur: CK-MM, CK-MB ve CK-BB. CK-MM iskelet kaslarında bulunur, CK-MB kalpte, CK-BB ise çoğunlukla beyinde bulunur. 18 yaşın üzerindeki erkekler için normal kan CK seviyeleri tipik olarak litre başına 52 ila birim ( U/L) arasındadır. Kadınlarda ise normal CK seviyeleri genellikle U/L'dir. İskelet kaslarında yaralanmalar sıklıkla yüksek CK-MM seviyelerine neden olurlar. İskelet kasları, kas kelimesini duyduğumuzda en çok akla gelen türdür. Kontrol edebileceğiniz "gönüllü" kaslardır (örneğin pazı ve trisepsler). Kas distrofisi, travma, yorucu egzersiz, hareketsizlik, bazı ilaçlar, kas enjeksiyonları, nöbetler ve cerrahi operasyonlar iskelet kaslarına zarar verebilir. Kreatin kinaz seviyeleri yorucu bir egzersizden 16 ila 24 saat sonra en üst seviyeye ulaşır ve tekrar taban seviyelerine dönmeden önce 72 saat yüksek kalırlar. Kas hastalıkları olan insanlarda kreatin kinaz seviyeleri kronik olarak yüksektir. Duchenne kas distrofisi olan kişilerde CK-MM seviyeleri normalden 50 kat daha fazla olabilir. Bazı çalışmalar, amino asitlerin egzersiz sonrası CK seviyelerinin yükselmesini iyileştirebileceğini düşündürmektedir. Aralık 'de "International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism" dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, dallı zincirli amino asitler ya da diğer adıyla BCAAs, takviye olarak kullanıldığında egzersiz sonrası CK düzeylerini ve kas hasarı ile ağrılarını azaltmaya yardımcı olmaktadır. Araştırmacılar, egzersizden hemen önce ve 60 dakika sonra tüketilen kilokaloriden oluşan BCAA içerikli bir içeceğin tüketiminin, egzersiz bitiminden 4, 24 ve 48 saat sonra CK düzeylerini azalttığını bulmuşlardır. Bu bulgular, egzersiz sonrası gecikmiş başlangıçlı kas ağrısı çeken kişilere faydalı olabilir.

Bu Ürünler İlginizi Çekebilir

Kreatin Kinaz Oranı Nasıl Düşer?

Yükselmiş CK'nin en yaygın nedenlerinden biri de, kalp kasına giden oksijenin yetersiz olmasıdır (tıbbi olarak miyokard enfarktüsü veya kalp krizi olarak bilinir). CK-MB seviyeleri tipik olarak bir kalp krizinden 2 ila 24 saat sonra zirve yapar ve üç ila dört gün sonra yavaş yavaş taban çizgisine düşer. Göğüs ağrısı, nefes darlığı, sol kolunuza yayılan çene ağrısı veya aşırı terleme gibi kalp krizi belirtileriniz varsa derhal tıbbi yardım almanız önerilir. İskelet kası hasarının çoğu nedeni oldukça ciddi olabileceğinden, ciddi veya uzun süreli kas ağrısı veya güçsüzlüğü yaşarsanız doktorunuza başvurmanız önerilir. Miyopatinin (kreatin kinaz artışının) en güncel ve en çok tercih edilen tedavisi statin kaynaklı olandır. Prosedür, ilk birkaç saatte kreatin kinaz seviyesinde hafif bir artışa işaret eder ve bunu kreatin kinaz seviyesinde dik bir düşüş izler. Uzun süreli yüksek kreatin kinaz seviyelerini tedavi etmek için beta bloker tedavisini tercih etmeniz önerilir. Beta bloker tedavisi, kreatin kinaz düzeylerindeki yükselme başlangıç aşamasındayken kullanıldığında daha etkili bir şekilde çalışır. Kreatin kinaz seviyeleri normal aralığa ulaşana kadar diyabetik ilaç alımından geçici olarak kaçınmanız önerilir. Ayrıca yüksek kreatin kinaz seviyeleri nörolojik bir bozukluk olan hiper-CKaemi hastalığında da görülebilir; bu durum, düzenli nörolojik muayeneden geçerek incelenmesi gereken bir durumdur.

Bu başlıklar da ilginizi çekebilir

Kreatinin Nasıl Düşürülür? Bitkisel, Tıbbi Ve Doğal Tedavi Yolları

Kreatinin, kaslarda enerji üretimi süreci boyunca vücutta oluşan atık bir üründür. Vücuttaki kreatinin miktarı yapılacak kan testi ile tespit edilir. Kreatinin testi kandaki kreatinin (Cre) miktarını ölçer. Kreatinin, kanda bulunan, normal, günlük kas kasılmalarının yan ürünü olan bir kimyasaldır. Normal koşullarda, böbrekler tarafından filtrelenir ve idrara çıkma yoluyla vücuttan atılır. Kandaki kreatinin düzeyi böbreklerin iyi çalışıp çalışmadığını gösterir.

Kreatinin seviyelerindeki geçici yükselme ilaçların yan etkileri, dehidrasyon (vücudun susuz kalması) et gibi yüksek miktarda proteinli gıdalar tüketmek, ağır egzersizlerle kasların aşırı zorlanması gibi nedenlerden kaynaklanır.

Kreatinin normal değerleri nelerdir ?

Aşağıda değerler laboratuvardan laboratuvara göre hafif değişiklikler gösterebilmektedir.

Erkeklerlerde: mg/dL arasında,

Kadınlarda: mg/dL arasında,

Çocuklarda: mg/dL arasındadır.

Kreatinin yüksekliği nedenleri

Böbrek hastalığı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve tiroit rahatsızlıkları gibi kronik hastalıklar

Kullanılan ilaçların yan etkisi olarak

Çok et tüketme

Troid hastalıkları

Aşırı kan kaybı

Kemoterapi ilaçları

Yorucu egzersizler yapma

Kalp yetmezliği

Dehidrasyon (yetersiz sıvı alımı, vücudun susuz kalması)

Ciddi yanıklar

Uzun süre protein oranı yüksek gıdalarla beslenme

Aşırı spor yapma

Akromegali

Kas hasarı

Myastenia gravis

Böbrek hasarı, böbrek yetmezliği, böbrek enfeksiyonu, böbreklere kan akışının azalması

Kas hastalıkları (rabdomiyoliz gibi)

Hamilelik dönemindeki problemler (eklampsi veya preeklampsi)

Sık sık yüksek tansiyon ve diyabet sorunu yaşamay bağlı olarak böbreklerde gelişen hasar

Kreatinin yüksekliği belirtileri

Kreatinin yüksekliği doğrudan bir belirti vermez. Kreatinin oranı yüksek kişi herhangi bir belirti yaşamayabilir.  Yüksek kreatininle ilgili semptomlar genellikle böbrek fonksiyonlarını etkileyen altta yatan bir hastalıktan kaynaklanır. İşte bu belirtiler;

  • İştahsızlık
  • Halsizlik
  • Sık idrara çıkma
  • Baş ağrısı
  • Ağrılı idrar yapma
  • İstemsiz kilo verme
  • Bel ağrısı
  • Ateş
  • Zihin bulanıklığı
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • İdrar miktarında azalma
  • Koyu renkli idrar yapma
  • Vücutta ödem
  • Ciltte kaşıntı
  • Nefes darlığı
  • Cilt kuruluğu
  • Susuzluk hissi duyma

Kreatinin yüksekliği nasıl düşürülür?

Kreatinin yüksekliğinden muzdaripseniz bir Üroloji doktoruna başvurmalısınız. Doktor, size çeşitli testler uygulayacak ve bu durumun nedenine göre gerekli tedaviyi gerçekleştirecektir. Uzmanların kreatinin seviyesini düşürmek için önerileri şunlardır;

Bol su için

Dehidrasyon yani vücudun susuz kalması kreatinin seviyesini yükselteceğinden günde su bardağı su içmeye dikkat edin.

Doğal tedavilere yönelin

Papatya, ısırgan otu, karahindiba kökü, tarçın gibi bitkiler kreatinin seviyesini düşürmekte etkili olduklarından, doktorunuza danışıp günde birkaç bardak bu bitki çaylarından tüketebilirsiniz.

Tuz tüketimini sınırlandırın

Sodyum (Tuz) vücutta su tutulmasından sorumludur, normalin üzerinde tuz tüketimi az idrara çıkma ve kreatinin yüksekliği gibi belirtilere yol açar.  Kreatinin seviyeniz yüksekse özellikle yağlı gıdalar, fast food yiyecekler ve işlenmiş besinlerden uzak durmalısınız.

Protein alımını sınırlayın

Kreatinin yüksekliğinin en önemli nedenlerinden biri de vücuttaki protein fazlalığı olduğundan bir süre et, süt, tavuk gibi gıdaların alımını sınırlayın. Fakat bu sınırlamayı yapmadan önce doktorunuzdan protein testi isteyip kreatinin yüksekliğinizin protein fazlalığından olup olmadığını tespit ettirebilirsiniz.

İlaç kullanımı

Diüretik, Ketosteril ve kalsiyum kanal blokerleri gibi ilaçlar kreatinin seviyelerinin normale dönmesine yardımcı olabilir. Doktorunuz bu ilaçları reçete ettiyse mutlaka kullanmaya devam edin.

Evde yüksek kreatinin nasıl düşürülür

Kreatinin yüksekliği konusunu ele almadan önce bu değer hakkında biraz bilgi vermek istedim. Kreatinin böbrekler yoluyla elimine edilen kas metabolizmasının bir kimyasal atık ürünüdür. Kreatinin seviyesinin sürekli yüksekliği böbreklerin düzgün çalışmıyor olduğunun göstergesidir.

Kandaki normal kreatinin değerleri:

·         Erkeklerde 0,,2 mg / dL (ya da 53 mcmol / l )

·         Kadınlarda mg / dL (veya mcmol / L) dır.

Değerler farklı laboratuvarlarda ve farklı teknikleri bağlı olarak biraz değişebilir. Kreatinin erkelerde daha fazla olmasının nedeni erkeklerdeki kas kütlesinin kadınlara göre daha fazla olmasından kaynaklanır.

Vücut su (sıvı) hacminin azalması(dehidratasyon), günlük yetersiz su tüketimi,  kemoterapi ilaçları, aspirin ve ibuprofen gibi ilaçlar vücuttaki kreatin seviyesini yükseltirler. Bunun dışında yorucu egzersizler, böbrek hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon, tiroid bozuklukları, aşırı kan kaybı gibi nedenlerde kreatinin yükselmesinin nedenleri arasındadır.

Vücut geliştirmek için alınan besin takviyeleri ve çok miktarda et tüketmek de kreatin seviyesini yükseltir.

Kreatinin yüksekliği sorununun bazı yaygın belirtileri;

·         sindirimde mide bulantısı gibi sorunlar,

·         kusma ve iştahsızlık,

·         yorgunluk,

·         gece sık idrara çıkma gibi idrar değişiklikleri,

·         idrarın koyulaşması ve azalması,

·         ödem,

·         cildin kaşınması,

·         ve nefes darlığıdır.

Yüksek kreatinin seviyeleri böbrek yetmezliği hastalığının en önemli belirtilerindendir. Bundan dolayı uygun tanı ve tedavi için uzman bir doktora muayene olmak çok önemlidir.

Buna ek olarak, sorunu yönetmenize yardımcı olmak için bazı ev ilaçları ve diyet ipuçlarını da doktorunuza danıştıktan sonra deneyebilirsiniz. Böyle bir sorunla karşı karşıya kaldığınızda yapacağınız en iyi şey bol bol su içmektir. Ayrıca, doğal idrar söktürücü olarak hareket eden ve dolayısıyla rahatlamanızı sağlamaya yardımcı olacak bazı otlar vardır. Bu bitkisel tedavi yöntemlerini deneyerek vücudunuzda ki kreatinin yüksekliğini düşürebilirsiniz.

Bu doğal tedavi yöntemlerinden bazıları kullandığınız reçeteli ilaçlar ile aynı anda uygulandığında sorunlara yol açabilir. Bu yöntemleri denemeden önce mutlaka bir sağlık uzmanına danışın.

İşte kreatinin nasıl düşer sorusuna cevap olabilecek 10 doğal ve bitkisel yöntem.

1. Papatya Çayı

Tarım Gıda Kimya Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada papatya çayı içirilen katılımcıların vücutlarında ki kreatin değerinin düştüğü gözlemlenmiştir. Ayrıca bu bitki hafif bir sedatif (düşük dozda kullanıldığında gerginlik ve bunaltıyı (anksiyete) gideren) olarak çalışır ve gevşemenizi sağlar.

·         Bir bardak sıcak suya iki ya da üç çay kaşığı kurutulmuş papatya çiçeği katın.

·         dakika boyunca dinlendirin.

·         Çayı süzün ve için.

·         Günlük bir kaç bardak papatya çayı içilebilirsiniz.

2. Isırgan Otu

Isırgan otunun idrar söktürücü özelliği metabolik atıkların temizlenmesinde ve böbrek atılımının hızlanmasında önemli bir rol oynar. Isırgan otu kanı temizler ve bağışıklık sistemini geliştirir.

·         Bir bardak sıcak suya çay kaşığı kurutulmuş ısırgan yaprağı ekleyin.

·         10 dakika bekletin.

·         Süzün ve için.

·         Bu çayı günde bir veya iki kez içebilirsiniz.

Not: Bu çay kan inceltici ilaçlar ile, yüksek tansiyon, idrar söktürücü ve diyabetik ilaçlar ile yan etki gösterebilir. Isırgan otunu kullanmadan önce doktorunuza danışın.

3. Karahindiba Kökü

Karahindiba kökü çayı da toksinleri temizlemek için doğal bir idrar söktürücü olarak çalışır. Ayrıca böbrekleri çalıştırarak vücuttaki şişliği ve ödemi giderir.

·         Bir bardak sıcak suya bir çorba kaşığı karahindiba kökü tozu ekleyin.

·         Yaklaşık 10 dakika boyunca bekletin.

·         Süzün ve için.

·         Haftada bir kaç gün, günde iki ya da üç kez bu çayı içebilirsiniz.

Not: Karahindiba şeker ve yüksek tansiyon ilaçları ile beraber kullanıldığında yan etkiye neden olabilir.

4. Tarçın

Tarçın diüretik özellikleri ile yüksek kreatinin seviyelerinden ve böbrek sorunlarından muzdarip olanlar için mükemmel bir doğal ilaçtır. Tarçın böbreklerin süzme yeteneğini geliştirir. Ayrıca kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardımcı olur. Böylece böbrek hasarlarının önüne geçer.

5. Sibirya Ginsengi

Eleutheroside bileşikleri içeren Sibirya ginsengi çoğunlukla enerji artırıcı özellikleri için bir sağlık takviyesi olarak kullanılır. Bu bitki böbrekleri canlandırır ve böbrek dolaşımını arttırır. Böylece vücuttaki kreatinin seviyesini düşürür. Ayrıca yorgunluk ve stresi azaltır.

Bu bitkinin günlük önerilen dozu  ila mg arasıdır. En uygun doz ve uygunluğu için, doktorunuza danışın. Ayrıca tarçın ile de alınabilir.

6. Geven

Geven, kronik böbrek hastalığının ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olan bir bitkisel ilaçtır. Geven hafif bir idrar söktürücü olarak çalışır. Ayrıca böbrekler yoluyla sıvıyı ortadan kaldırmaya yardımcı olun asparagın adında bir diüretik bileşik içerir. Bu bitki aynı zamanda metabolizmayı ve sindirimi güçlendirir.

·         Bir litre suya bir avuç geven kökü dilimi atın ve 30 dakika boyunca kaynatın.

·         Süzün ve bu çayı için.

·         Ara öğünlerde bu çayı içebilirsiniz.

Not: otoimmün hastalıkları olanlar bu otu kullanmadan önce doktorlarına başvursunlar.

7. Mısır Püskülü

Mısır püskülü doğal bir idrar söktürücü ve anti-inflamatuar ajan olarak görev yapar. Bu nedenle aşırı kreatin seviyesinin düşmesine yardımcı olur. Ayrıca ödemi azaltır ve yüksek kan basıncını yani tansiyonu düşürür .

·         Bir fincana iki çay kaşığı kurutulmuş mısır püskülü koyun.

·         Üzerine kaynar su dökün.

·         Ağzını kapatın ve dakika boyunca dinlendirin.

·         Bu çayı  günde üç defa içebilirsiniz.

Not: Bu çay  kan şekeri ve potasyum seviyelerini düşürebileceğinden içilmeden önce doktora başvurulması gerekir.

8. Adaçayı

Yaygın olarak bilinen adaçayı vücuttaki  kreatinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Ayrıca böbrekler deki dolaşımı artırır.

·         Bir bardak sıcak suya  bir tatlı kaşığı kurutulmuş adaçayı  veya 10 tane taze adaçayı yaprağı ekleyin.

·         Beş ila 10 dakika boyunca bekletin.

·         Bu çaydan günlük 3 bardağa kadar içebilirsiniz.

Not: Eğer diyabet ya da karaciğer veya böbrek hastalığınız varsa bu doğal ilacı kullanmayın.

9. Çin raventi

Çin raventi bağırsak detoksifikasyonunu teşvik eder ve idrar çıkışını arttırır. Çin raventi  kreatinin gibi metabolik atık ürünlerin atılımı artırarak kreatinin seviyesini düşürür. Ayrıca böbrek fonksiyonlarını iyileştirir.

·         Bir çin raventinin sapını doğrayın.

·         Bir bardak suda kaynatın.

·         Günde iki kez bu çayı içebilirsiniz.

Not: Eğer böbrekleriniz de taş varsa bu bitkiyi almayın.

Arpa

Arpa suyu, doğal bir idrar söktürücü ve böbrek temizleyici olarak çalışır. Ayrıca kandaki üre azotu (BUN) düzeylerini dengeler ve nefrokalsinozis (Tubuluslarda veya böbreğin interstisyel dokusunda görülen mikrokalsifikasyonlar)ları azaltmaya yardımcı olur. Lif açısından zengin olan  arpa, kan şekeri seviyelerini azaltmaya yardımcı olur ve sindirimi geliştirir. Arpanın zengin vitamin ve mineral içeriğe sahip  yüksek bir besin değeri vardır.

·         Bir litre suya yaklaşık dört fincan arpa  ekleyin.

·         En az 30 dakika kaynatın.

·         Süzün ve yavaş yavaş için.

·         Günlük olarak için.

·         Ayrıca diyetlerinize arpa unundan yapılmış ekmeği de ekleyebilirsiniz.

Not:  Arpa potasyum diyeti yapanlar için uygun olmayabilir. Bu yöntemi denemeden önce doktorunuza danışın.

Ek İpuçları

·         Sağlığınız için su ve sıvı alımını artırın.

·         Çay, kahve veya soda yerine bitkisel çay için.

·         Vücudunuzda ki kreatin seviyesini azaltmak için yüksek proteinli gıdalar ve süt ürünlerini tüketmeyin.

·         Çikolata, jelatin, bira, soya fasulyesi, yer fıstığı, kabak çekirdeği, susam ve diğer fındık ve tohum gibi yüksek arginin gıdalardan sakının.

·          Diyetizdeki sodyum, potasyum ve fosfor gibi mineralleri azaltın.

·          Daha fazla havuç, salatalık, sarımsak, soğan ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin gıdalar tüketin.

·         Vücudunuzdaki kreatin parçalanmasını teşvik eden yorucu aktivitelerden kaçının.

#Çin

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır