rahimde kayma nedir / Rahim Sarkması Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Rahimde Kayma Nedir

rahimde kayma nedir

Rahim Sarkması Nedir & Tedavi Y&#;ntemleri

Rahim sarkması, pelvik organların vajinaya doğru veya vajina duvarların ötesine sarkması olarak bilinir ve yaygın olarak görülür. Sarkması olan birçok kişi, günlük aktiviteleri, cinsel işlevi ve egzersiz yapmayı etkileyen semptomlar yaşar. Rahim sarkmasının vücut imajı ve cinsellik üzerinde olumsuz etkileri olabilir.

Rahim Sarkması Nedir?

Pelviste bulunan kaslar ve dokular zayıflayarak rahim için sağladığı destek yetersiz kaldığında, rahim sarkması meydana gelir. Bunun nedeni, rahim çevresindeki destek yapıların zayıflamasıdır. Rahim, daha sonra vajinaya düşer ve bazı durumlarda vajinal açıklıktan dışarı çıkar. Hafif rahim sarkmaları tedavi gerektirmez ancak sarkma kronik olarak rahatsız edici hale gelirse tedavi uygulanması gerekir. Rahim sarkması, pelvik organ sarkması terimi altında sınıflandırılan çok sayıda durumdan biridir.

Rahim Sarkması Evreleri Nelerdir?

Rahim sarkması, aşağı inme aşamalarına göre derecelendirilir. Rahim sarkmasının dışında mesane ya da bağırsak gibi diğer pelvik organlar da vajinaya sarkabilir.

Rahim sarkmasının dört evresi şu şekildedir:

  • I. Evre: Rahim, vajinanın üst yarısındadır.
  • II. Evre: Rahim, neredeyse vajinanın açıklığına inmiştir.
  • III. Evre: Rahim, vajinadan dışarı çıkar.
  • IV. Evre: Rahim, tamamen vajinanın dışındadır.

Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?

Rahim sarkması görülen birçok kişinin semptomu olmasa da bazı kişilerde şu semptomlar görülebilir:

  • Vajinada ağırlık ve basınç hissi
  • Vajina içinde belirgin bir şişkinlik, yumru ya da çıkıntı
  • Ağrılı cinsel ilişki
  • İdrar kaçırma
  • Mesaneyi tamamen boşaltamama
  • Bel ağrısı
  • Karnın alt kısmında veya pelviste ağrı ya da baskı hissi
  • Kabızlık, dışkı sızıntısı ya da bağırsakları hareket ettirirken ıkınma
  • Kanama ya da akıntı

Rahim Sarkması Neden Olur?

Kaslar, bağlar ve diğer yapılar rahmi pelviste tutar. Bu dokular zayıf ya da gergin olduğunda rahim vajinal kanala düşer. Prolapsus olarak adlandırılan bu durum, daha çok bir ya da daha fazla vajinal doğum yapmış kadınlarda görülür.

Rahim sarkmasına neden olabilen diğer faktörler şunlardır:

  • Hamilelik; özellikle ikiz veya üçüz gibi çoklu doğumlar ya da çoğul gebelikler
  • Vajinal doğum; özellikle bebek büyükse, hızlı doğduysa ya da uzun süreli bir itme aşaması varsa
  • Normal yaşlanma
  • Obezite
  • Menopoz döneminden sonra östrojen eksikliği
  • Kronik bronşit, astım ve obezite hastalıklarla ilişkili, pelvik kaslara baskı uygulayan öksürük
  • Nadiren pelvik tümör
  • Uzun süreli kabızlık nedeniyle bağırsak hareketi için tekrarlanan ıkınmalar, sorunu daha da kötüleştirebilir.

Rahim Sarkması Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Rahim sarkmasının teşhisi, doktorun ciddi vakalarda sarkmanın derecesini değerlendirmesi gerekmedikçe, genellikle ultrason ya da manyetik rezonans görüntüleme (MRI) içermeyen basit bir işlemle yapılabilir.

Hastalardan, ayrıca bir MRI (manyetik rezonans görüntüleme) istenebilir. Bu prosedür, sağlık uzmanının böbrekleri ve diğer pelvik organları iyi bir şekilde görmesini sağlar.

Rahim Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?

Rahim sarkması tedavisi kadınların yaşına ve genel sağlık durumuna, ileride doğum yapmak isteyip istemediğine ve hastalığın derecesine bağlıdır. Kegel egzersizleri adı verilen vajina çevresindeki kasları ve perine kaslarını çalıştıran egzersizler yapılarak bu sorunun ileride gelişmesi kısmen de olsa önlenebilir.

Vajinal Pesser

Vajinaya yerleştirilen pesser adı verilen ve çoğunlukla silikondan üretilen cihazlar, rahmi desteklemek ve yukarıda tutmak için kullanılır. Rahminin alınmasını istemeyen ya da başka çocuk doğurmak isteyen kadınlar için uygun olabilir. Ayrıca semptomlara dayanamayacak kadar ileri yaştaki hastalarda nadiren kullanılabilir. Rahim eksizyonu ameliyatı olan ve genel durumu kötü olan hastalarda ameliyat yerine bu tür tedaviler çok özel koşullarda uygulanabilir.

Fizyoterapi

Fizyoterapistler, rahim sarkmasının cerrahi olmayan tedavisinde önemli bir rol oynayabilir. Pesser desteğinin yanı sıra pelvik taban kas eğitimi de faydalı olabilir. Rahim sarkması olan kadınlar için cerrahi olmayan ana seçenek olarak belirtilir.

Ameliyat

Ciddi rahim sarkması vakalarını başarılı bir şekilde tedavi etmek için minimal invaziv cerrahi prosedürler sıklıkla kullanılır. Ameliyat kararı; gelecekte vajinal ilişki isteği, operasyonun vücut imajı üzerindeki etkileri, kültürel görüşler, alternatif tedaviler ve potansiyel komplikasyonlar hakkında hastayla ayrıntılı bir görüşmeden sonra verilmelidir.

Orta-şiddetli vakalarda, sarkmanın cerrahi olarak onarılması gerekebilir. Laparoskopik cerrahide rahmi ve pelvik tabanın yapısını desteklemek için hastaların kendi dokusu, donör dokusu ya da sentetik materyaller kullanılabilir. Karın bölgesinde küçük bir kesi yapılır ve göbek deliğinden bir alet sokulur. Karın içinden rahmi yerinde tutan bağlara ulaşılır. Bu bağları yukarı doğru çekmek mümkündür. Bu sayede rahmin alınmasına gerek kalmaz. Bununla birlikte başarı şansı tartışmalıdır. Tekrar ameliyat gerektiren durumlarla karşılaşılabilmektedir.

Üreme çağında olup henüz doğum yapmayı düşünen kadınlar için farklı yöntemler bulunur. Rahim kesilmeden sadece vajinanın ön ve arka duvarlarındaki fazla dokuların alınması, genişlemenin onarılması ve vajinanın daraltılması bu yöntemlerin başında gelir. Bu sayede doğum sonrası vajinal genişleme şikayeti olan kadınların semptomları azalabilir.

Doğum yapmış ya da artık yapmak istemeyen bir kadında, genital organ sarkması durumunda uygulanan tedavi yöntemi, genellikle vajinadan rahmin alınması ve vajinanın ön ve arka duvarlarındaki fazlalıkların kesilerek vajinanın daraltılmasıdır.

Östrojen Replasman Tedavisi (ERT)

Östrojen replasman tedavisi (ERT), pelvik kasların ve rahmi destekleyen bağ dokusunun daha fazla zayıflamasına engel olabilir. Kan pıhtılaşması, safra kesesi hastalığı ve meme kanseri riskinde artış gibi bazı yan etkiler vardır.

Rahim Sarkması Önleme Yöntemleri Nelerdir?

Rahim sarkmasını önlemenin kesin bir yolu olmasa da aşağıdakiler risklerin azaltmasına yardımcı olabilir:

  • Fazla kiloları vermek
  • Kabızlığı ve ıkınmayı önlemek için lif ve sıvı açısından zengin bir diyet uygulamak
  • Ağır kaldırmamak
  • Pelvik organlara ekstra baskı uygulayabilen kronik öksürük için tedavi olmak
  • Pelvik taban kaslarını güçlendirmek için Kegel egzersizleri yapmak

Bu eylemler, halihazırda rahim sarkması varsa da kişilere yardımcı olabilir.

Semptomların ilk görüldüğü ve rahatsızlık vermeye başladığı sırada bir sağlık kuruluşuna başvurulması faydalı olabilir. Rahatsızlık şiddetlenene kadar beklememek gerekir. Düzenli pelvik muayeneler, rahim sarkmasının erken evrelerde saptanmasına yardımcı olabilir.

Rahim Sarkması Nedir? Nedenleri Nelerdir?

İçindekiler

Memeli canlılarda döllenen yumurtanın yerleştiği, büyüdüğü ve doğum zamanına kadar gelişmesini sağlayan organa rahim denir. Hiç doğum yapmamış kadınlarda cm arası büyüklüğe sahipken, doğum yapan kadınlarda cm büyüklüğündedir. Leğen kemiği içerisinde, idrar torbasının arka kısmında, kalın bağırsağının ön tarafındadır. Koyu pembe bir renge sahiptir.

Genital bölge organları, bulundukları yerde kendilerini sabit tutan bağlar sebebiyle sınırlı hareket yeteneğine sahiptirler. Yaş ilerlemesi, doğum sayısı ve şekli gibi nedenlerle bağlar işlevlerini kaybedebilirler. Bağların gevşemesiyle genital organların vajina içine sarkması olağandır. Rahim sarkması da, bazı etmenler sonucunda rahimin vajina içerisinde aşağı kaymasıdır.

Rahim Sarkmasının Nedenleri Nelerdir?

  • Fazla sayıda gebelik yaşamak
  • Normal doğum yapmak
  • İri bebek doğurmak
  • İlerlemiş yaş
  • Ağır yük kaldırmak
  • Sürekli öksürmek
  • Kronik kabızlık ve fazla ıkınmak
  • Şişmanlık
  • Bazı akciğer hastalıkları sonucunda karın çevresindeki kasların ve bağ dokusunun fazla gerilmiş olması

Rahim sarkması belirtileri nelerdir?

Belirtiler kişinin hastalık derecesine göre değişebilmektedir. Yeni başlayan bir sarkma probleminiz varsa genelde hiçbir belirti olmayabilir. Hastanın şikayetleri genellikle sabahın erken saatlerinde az, fakat akşam saatlerine doğru fazlalaşarak devam eder. Orta ve ileri derecede rahim sarkması probleminiz varsa şu belirtilere sahip olabilirsiniz;

*Bel ağrısı yaşanması

*Vajina içerisinden bir şeylerin çıkması

*Alt karın çevresindeki ağırlık hissi ya da aşağıya doğru çekiliyormuş hissi

*Cinsel ilişki esnasında ağrı hissedilmesi

Rahim Sarkması Hangi Şikayetlere Yol Açar?

Sarkmanın farklı dereceleri mevcuttur. Fazla bir sarkma olması sonucunda kadın, rahmini eliyle hissedebilecek duruma gelir. Hatta ilerleyen durumlarda rahim tamamen vajina dışına çıkabilir. Genelde rahim sarkması durumundan sadece rahim değil, onun yanındaki kalın bağırsak ve idrar torbası da etkilenebilmektedir. Rahim sarkması yaşayan kadınlar özellikle ayakta kalma pozisyonlarında, ıkınma sırasında, öksürme ve hapşırmada alt bölgelerinde dolgunluk ve ağrı hissetmelerine neden olur. Rahimle birlikte rektum (kalın bağırsağın ucu) sarkması yaşayanlarda ise, rektum vajinaya doğru iyice yaklaşır. Bu sarkma beraberinde kabızlık sorununu da getirir. İdrar torbasında sarkma oluşan kadınlarda ise, sarkmanın şiddetine bağlı olarak ayakta kalma durumunda, cinsel ilişki sırasında ve gülme esnasında idrar kaçırma ve zor idrar yapma sorunu ortaya çıkar. Genital bölge organlarının sarkması sonucunda kadının cinsel yaşamından zevk alamama durumu da oluşmaktadır.

Rahim Sarkması Teşhisi Nasıl Konulur?

Bu sorunu yaşayan kadınlar genelde rahim sarkması yaşadıklarının farkındadırlar. Fakat buna rağmen bazen hiçbir sorunu olmayan kadınlarda bile bulgulara bakılarak saptanabilir. İdrar kaçırma, alt bölgede dolgunluk hissi yaşayan kadınlar bu şikayetle doktora danıştıklarında, yapılan jinekolojik muayene sonucunda kolayca tespit edilebilir.

Tedavi Nasıl Gerçekleşir?

Rahim sarkması tedavisi, hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Tedavi edilecek kadının yaşı, çocuk sahibi olmak isteyip istemediği, hastalık derecesi, kadının genel sağlık durumu tedavinin de şeklini değiştirir. Problem yeni başlamış olan kişilerde, Kegel egzersizleri olarak adlandırılan vajina çevresindeki kasları egzersizleriyle birlikte sarkma durumu kısmen de olsa durdurulabilir. İleri rahim sarkması durumunda egzersiz tedaviler herhangi bir sorunu ortadan kaldıramayacağı için cerrahi operasyon kaçınılmaz hale gelir. Daha önceden çocuk sahibi olmuş veya doğum yapmayı düşünen kadınlarda genital organ sarkması sonucunda planlanan tedavi şekli, genellikle rahmin vajina içerisinden çıkarılması ve ön vajina duvarlarındaki fazlalık kısımlarının çıkarılarak vajina daraltılma operasyonu yapılması şeklindedir. Vajina daraltma operasyonu uygulanan kadınların, gebe kalma durumunda normal doğum doğum yapmak yerine sezeryanla doğum yapmaları gerekmektedir. Üreme çağı içerisindeki ve doğum yapma düşüncesi olan, rahminin alınmasını istemeyen bir kadında ise rahim alınma yoluna başvurulmaz. Sadece ön ve arka vajina duvarlarındaki fazla oluşmuş dokuların alınmasıyla, genişlemenin onarımı vajinanın daraltılması yoluyla gerçekleştirilir. Böylelikle doğum yapılma sonrasında oluşan vajina genişlemesi şikayeti olan kadınların, şikayetleri azalmış olacaktır.

Cinsel yaşam sorunları da düzeltilerek, eskisine oranla daha fazla tatmin olmaları sağlanır. Rahim sarkması belirgin bir biçimde olması durumunda, karın içerisinde rahmi yerinde tutan bağlara ulaşılarak, bu bağların yukarı çekilerek sağlamlaştırılması ve bunun sonucunda rahmin alınmaması olanağı sağlanmaktadır. Fakat yukarı çekme operasyonları, çok uzun ömürlü bir tedavi yöntemi değildir. Bu tür operasyonun biçimine ve tekniğine bağlı olarak, sarkma probleminin ortalama 5 yıl içerisinde yeniden ortaya çıkabilme riski vardır. Vajinal ameliyatlar yaklaşık olarak 1 – 1,5 saat sürmektedir. Fakat rahim sarkması gibi şikayetlerde ameliyat süresi ortalama 3 saat civarında olmaktadır. Operasyondan sonra 6 hafta süreyle cinsel ilişki yasaklanır. Hasta ameliyattan bir süre sonra günlük işlerini yapabilecek hale gelir. Buna rağmen vajina içindeki yaranın tam olarak iyileşebilmesi 4 – 6 hafta arasında zaman alabilmektedir. Bu süre içerisinde duş alınabilir. Fakat deniz,  havuz, kaplıca ve sauna gibi ortamlar hastaya yasaklanır.

Rahim Sarkmasını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Rahim sarkması probleminin ortaya çıkmasını önlemek pek mümkün bir olanak değildir. Fakat buna karşın hayatınızdaki risk faktörlerini azaltmanız mümkündür. Sağlıklı beslenmek, aşırı kilo almamak alınacak önlemlerin en başında gelir. Karnın tabanındaki kaslarınızı güçlendirmek için egzersizler yapmak da faydalı olacaktır. Örneğin; idrar yapma esnasında idrarı durduruyormuş gibi vajinadaki kasları sıkıp beşe kadar saymak, iyi bir egzersiz olacaktır. Bunu günde birçok kez tekrarlamak gerekmektedir. Sigara içme alışkanlığınız varsa bunu bırakmalısınız. Sürekli sizi öksürten bir hastalığınız ve kronik şekilde devam eden kabızlığınız varsa doktorlara danışarak tedavi olmasınız. Menopoz döneminde yardımcı östrojen hormonu almak, kasların gevşemesine engel olmaktadır. Fakat hormon tedavisi görmenin de kendine ait riskleri bulunduğunu bilmeli, doktorunuzla beraber tedavi olmaya karar vermelisiniz.

Gelen Aramalar:




Dilerseniz Hemen nolu Telefonumuzu Arayarak Bilgi ve Randevu Alabilirsiniz.

Dilerseniz Buraya Tıklayarak İletişim Sayfamızdan Bizlere Mesajlarınızı İletebilirsiniz.

Site içeriği bilgilendirme amaçlıdır, Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza başvurunuz.

Prof. Dr. Ateş Karateke

Rahim (uterus) sarkması nedir? Rahim sarkması nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

Rahim sarkması, birden fazla sayıda gebelik, östrojen eksikliği, normal doğum, iri bebek doğurmak, ağır kaldırmak, sürekli öksürmek, kronik kabızlık ve fazla ıkınmak, şişmanlık, bazı akciğer hastalıkları nedeniyle karın çevresindeki kasların ve bağ dokusunun fazla gerilmiş olması gibi nedenlerle ortaya çıkan bir durumdur. Vajina kanaması, vajina akıntılarında artış gibi belirtileri olan rahim sarkması ile ilgili bilinmesi gerekenler haberimizde Rahim (uterus) sarkması nedir? Rahim sarkması nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Yayınlanma:

Rahim (uterus) sarkması nedir? Rahim sarkması nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

Her yaştaki kadında ortaya çıkabilen, sıklıkla bir veya birden fazla vajinal doğum yapmış menopoz sonrası dönemde olan kadınlarda görülen rahim sarkması hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde… Rahim (uterus) sarkması nedir? Rahim sarkması nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

RAHİM SARKMASI NEDİR?

Rahim sarkması, pelvik taban kasları ve bağları gerildiğinde, zayıfladığında ve artık uterus için yeterli desteği sağlamadığında ortaya çıkar. Sonuç olarak, uterus vajinadan aşağı kayar veya dışarı çıkar. Rahim sarkması her yaştaki kadınlarda ortaya çıkabilir. Fakat genellikle bir veya daha fazla vajinal doğum yapan postmenopozal (menopoz sonrası dönem) kadınları etkiler.

Hafif rahim sarkması genellikle tedavi gerektirmez. Fakat eğer rahim sarkması sizi rahatsız ediyorsa veya normal yaşantınızı etkiliyorsa, tedaviden faydalanabilirsiniz.

RAHİM SARKMASI BELİRTİLERİ

Hafif rahim sarkması genellikle belirti ve semptomlara neden olmaz. Orta ve şiddetli rahim sarkması belirtileri ve semptomları şunlardır:

– Pelviste ağırlık ve çekilme hissi
– Vajinadan çıkan doku
– İdrar kaçırma veya idrar retansiyonu gibi idrar problemleri
– Bağırsak hareketlerinde sorun
– Küçük bir topun üzerinde oturuyormuşsunuz ya da bir şey vajinanızdan çıkacakmış gibi hissetmek
– Belin aşağı kısımlarında ağrı
– Vajinal dokuda gevşeklik hissi ve cinsel ilişki sırasında ağrı
– Tekrarlayan idrar torbası iltihapları
– Vajina kanaması
– Vajina akıntılarında artış

Çoğu zaman, semptomlar sabahları daha az rahatsız edici ve gün geçtikçe daha da kötüleşir.

Rahim iltihabı nedir? Rahim iltihabının nedenleri, belirtileri ve tedavisiİlginizi ÇekebilirRahim iltihabı nedir? Rahim iltihabının nedenleri, belirtileri ve tedavisi

RAHİM SARKMASI NEDENLERİ

Rahim sarkması pelvik kasların ve destekleyici dokuların zayıflamasından kaynaklanır. Zayıflatılmış pelvik kasların ve dokuların nedenleri şunlardır:

– Gebelik
– Doğum sırasında zorlanma ya da travma
– İri bir bebek doğurmak
– Aşırı kilolu veya obez olmak
– Menopoz sonrası düşük östrojen seviyesi
– Kronik kabızlık veya bağırsak hareketlerinde problem
– Kronik öksürük veya bronşit
– Tekrarlanan ağır kaldırmalar

RİSK FAKTÖRLERİ

Rahim sarkması riskini artırabilecek faktörler şunlardır:

– Bir veya daha fazla hamilelik ve vajinal doğum
– Büyük bir bebeğin doğumu
– İlerleyen yaş
– Şişmanlık
– Daha önce geçirilmiş pelvik cerrahi
– Bağırsak hareketleri sırasında kronik kabızlık veya sıklıkla ıkınma
– Bağ dokudaki zayıflık ve aile öyküsü
– Beyaz veya latin (İspanyollar, Portekizliler, İtalyanlar, Fransızlar vb.) ırktan olmak

kadın hastalıkları sözcü ile ilgili görsel sonucu

RAHİM SARKMASI TEDAVİSİ

Tedavi uterus prolapsusunun şiddetine bağlıdır. Doktorunuz önerebilir:

Eğer rahim sarkması belirtileriniz az ya da hiç yoksa, basit kişsel bakım önlemleri rahatlama sağlayabilir veya kötüleşmeyi önleyebilir. Kişisel bakım önlemleri arasında pelvik kaslarınızı güçlendirmek, kilo vermek ve kabızlığı tedavi etmek için Kegel egzersizlerinin yapılması yer alır.

Vajinal bir peser, şişkin dokuları desteklemek için vajina içine yerleştirilmiş plastik veya kauçuk bir halkadır. Temizlik için düzenli olarak çıkarılmalıdır. Fakat vajinal peserler ileri rahim sarkmalarında küçük bir kullanım alanına sahiptir. Peserler vajinal dokuyu yaralayabilir ve seksüel birleşmenin engellenmesine neden olabilir.

Rahim sarkmasının şiddetli olduğu durumlarda, doktorunuz ameliyat önerebilir. Minimal invaziv (laparoskopik) veya vajinal cerrahi bir seçenek olabilir.

Cerrahi şunları içerebilir:

Zayıflamış pelvik taban dokularının onarımı

Bu ameliyat genellikle vajina yoluyla, bazen de karnın içinden geçer. Cerrah, pelvik organlarınızı desteklemek için zayıflalamış pelvik taban yapılarına kendi dokunuzu, donör dokunuzu veya sentetik bir materyali yerleştirebilir.

Rahimin çıkarılması (histerektomi)

Rahim sarkması şiddetli ise histerektomi önerilebilir. Ancak histerektomi büyük bir ameliyattır ve son zamanlardaki araştırmalar, kalp ve kan damarı (kardiyovasküler) hastalıklar ve bazı metabolik rahatsızlıkların artması gibi uzun süreli sağlık risklerini ortaya çıkarmaktadır.

Sizin için en iyi olanı seçebilmeniz, risklerini ve faydalarını daha iyi anlamak için tüm tedavi seçenekleri hakkında doktorunuzla konuşun.

AğrıaileameliyatBebekbeyazcinsel ilişkigebelikhamilelikkabızlıkkilo vermekmenopoznormal doğumobezSağlık

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir