ketencik yağı faydaları / Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? - Nefis Yemek Tarifleri

Ketencik Yağı Faydaları

ketencik yağı faydaları

Kabızlık, Gaz ve Şişkinlik Giderici

Keten Tohumu Yağı

Haziran ve ağustos ayları arasında sarı ya da mavimsi ipeğimsi çiçekleri ile dikkat çeken keten çiçeği, Latince’de Linum olarak tanınır. Çok faydalı anlamına gelen bitki köklü bir geçmişe sahiptir. Eski Mısırlılardan beri ekimi yapılan ve farklı amaçlarla kullanılan keten bitkisinin tohumları 4-6 milimetre uzunluğunda, yassı, kokusuz, parlak, kırmızımsı siyah renkli ve yüksek oranda yağ içerir ve lezzetlidir.

Keten tohumundan elde edilen keten yağı ise omega 3 yağ asitlerinden zengin tedaviyi destekleyici etkiye sahip bir yağdır. İçeriğindeki omega 3 yağ asitleri alfa linoleik asit formundadır. Özellikle et tüketmeyen kişilerde balığa alternatif bir besin maddesi olarak önerilen keten tohumu yağı içeriği sindirime uğradıktan sonra EPA ve DHA’ya dönüşür.

Düşük miktarda doymuş yağ asidi, yüksek oranda potasyum, magnezyum, çinko, sodyum, kalsiyum, E vitamini ve folik asit içeren keten tohumu yağı kalp hastalığı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkların tedavisine yardımcı olur. Ayrıca keten tohumu yağı fiyat açısından uygun bir yağ çeşididir.

keten tohumu yağı faydaları

Keten Tohumu Yağı Nasıl Çıkarılır?

Dış yüzeyi kalın selüloz tabakası ile çevrili olan keten tohumu, doğrudan tüketildiğinde mide enzimleri tarafından yeterince sindirilemez ve içeriğinde yer alan besleyici öğelerden yeterince faydalanılamaz. Keten tohumunun soğuk pres yöntemiyle sıkılarak yağı çıkarılır. Elde edilen keten tohumu yağı yüksek oranda doymamış ağ asisi ve düşük miktarda doymuş yağ asidi bulunur.

Keten tohumu yağının sağlığa etkilerinden yararlanabilmek için doğal bir ekstraksiyon yöntemi olan süperkritik karbondioksit ekstraksiyonu yöntemiyle elde edilmesi gerekir. Bu yöntem ile öğütülen keten tohumları ısıl işleme maruz kalmadıklarından dolayı tüm besleyici ve yararlı özellikleri bünyesinde barındırır.

Yüksek basınç altında gerçekleşen keten tohumu ektraksiyonunda solvent yani çözücü kullanılmadığı için saf ve organiktir. Keten tohumu yağının üretimi esnasında ısıl işlem uygulanırsa sanayide kullanılan bezir yağı oluşur. Bezir yağı insan sağlığı açısından oldukça tehlikeli bir yağdır. Sadece vernik ve boya yapımında kullanılır.

keten tohumu yağı fiyat

Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir?

  • Yüksek oranda omega 3 yağ asidi içeriği sayesinde kalp ve beyin sağlığını korumaya yardımcı olan keten tohumu yağı, kendine has tatlımsı aroması ve fındığa benzer tadı nedeniyle tüketilmesi oldukça kolay bir yağ çeşididir.
  • Yemek artıklarının bağırsaklardan geçmesine yardımcı olan keten tohumu yağı kabızlığı önler. Kabızlığın neden olduğu gaz, şişkinlik, sırt ağrısı ve yorgunluk gibi problemleri de ortadan kaldırır.
  • Antioksidan bileşenlere sahip olan ürün, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı mücadelesini destekler. Aynı zamanda kanser hücreleri oluşumunu engeller ve oluşan tümörlerin yayılmasını önler.
  • İlerleyen yaş ile birlikte azalan kolajen üretimini destekleyerek cildi besler ve cilt dokusunun incelmesini engelleyerek kırışıklıkların oluşmasını önler.
  • Keten tohumu yağı cilde faydaları arasında cildi sıkılaştırması ve sarkmayı önlemesi de yer alır.
  • Kuruyan, kaşınan ve kırmızı renge bürünen cilt ile karakterize bir cilt hastalığı olan egzamanın tedavisine yardımcı olan keten tohumu yağı cildin esnekliğini arttırır.
  • Bir bağışıklık sistemi problemi olan Sjogren sendromu nedeniyle oluşan kuru ağız ve kuru göz semptomlarının ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
  • Tansiyonu ve kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.
  • İltihap oluşmasını engelleyen keten tohumu yağı özellikle eklem iltihaplanmalarında görülen şişlikler ve ağrıların tedavisine yardımcıdır.
  • Safra kesesinde taş oluşumu riskini azaltıcı etkiye sahip olan yağ çeşidi oluşan taşların düşürülmesinde de önemli rol oynar.
  • Keten tohumu yağı faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da ele alınmaktadır. Saraçoğlu, düzenli olarak ayaklara sürülen yağın nasırlara iyi geldiğini belirtmektedir.

keten tohumu yağı faydaları

Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?

Hafızayı güçlendirici etkisi ile ön plana çıkan keten tohumu yağı ısıl işleme maruz kalmamalıdır. Salatalara, zeytinyağlı yemeklere eklenerek tüketilmesi önerilir. Suyun içine atılıp, düzenli olarak her gün tüketilen keten tohumu yağı içeriğinde yer alan lignanlar sayesinde kadınlardaki progesteron hormonunu düzenleyerek adet sancılarını önlemeye yardımcı olur. Menopoz sendromlarında da oldukça etkili olan yağ, acımsı tadından dolayı bal ya da yoğurt ile karıştırılarak da tüketilebilir.

Meyve suları, süt ve diğer gazsız içeceklerin içine eklenebilen yağ, erkeklerde sperm kalitesini arttırıcı etkiye sahiptir ve aynı zamanda prostat sorununa da iyi gelir. Keten tohumu yağı göğüs büyütme özelliği ile de dikkat çekicidir. 15 gün boyunca her gün göğüslere yapılan masaj ile göğüslerin doğal yolla büyümesine yardımcıdır.

Keten tohumu yağı kullanım şekli harici de olabilir. Keten tohumu yağı saç derisine masaj yoluyla haftada bir kez uygulandığında hem kepeği önler hem de saçların daha canlı görünmesini ve daha çabuk uzamasını sağlamaya yardımcı olur.

Peki, keten tohumu yağı kabızlık için nasıl kullanılır? Günde bir yemek kaşığı aç karnına özellikle sabahları su ile birlikte tüketilen keten tohumu yağı bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlığı önlemeye yardımcı olur.

keten tohumu yağı ne işe yarar

Keten Tohumu Yağı Zayıflatır Mı?

Keten tohumu yağı besin değeri açısından oldukça zengin bir besindir. Yüksek oranda antioksidan bileşen içeren yağ çeşidi, düşük kalorili zayıflama diyetlerini destekleyici etki gösterir. Zayıflama diyetlerinde görülen halsizlik, yorgunluk ve isteksizlik gibi problemlerin önlenmesini sağlar. İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenler nedeniyle vücuttaki fazla suyun dışarı atılmasına yardımcı olan keten tohumu yağı, ödem attırıcı etkisi ile zayıflamaya yardımcıdır. Aynı zamanda toksin maddelerin atımını da kolaylaştıran yağ çeşidi, vücutta biriken yağların erimesine yardımcı olur.

Peki, keten tohumu yağı aç karnına mı içilir? Doğal laksatif bir etkiye sahip olan ürün, bağırsakların yağlanmasın kolaylaştırır ve sindirim sistemini hareketlendirir. Yemek atıklarının daha hızlı atılmasını sağlayan yağ çeşidi vücudun detoksifikasyonunu hızlandırır. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahip olan keten tohumu yağı düzenli tüketildiğinde kilo vermeyi kolaylaştırır.

Sindirimi uzun süren yağ, mideyi geç terk ettiğinden dolayı uzun süre tokluk hissi sağlar. İştahı baskılayarak çabuk acıktırmaz. Kan şekerini yavaş yavaş yükseltir ve insülin direncini engelleyerek yağ depolamayı azaltır. Keten tohumunun iştah kesici etkisinden yararlanmak için yemeklerden 45 dakika önce 1 tatlı kaşığı keten tohumu yağı ılık su ile birlikte tüketilmelidir.

keten tohumu yağı

Keten Tohumu Yağı Zararları ve Yan Etkileri

Keten tohumu yağından faydalanabilmek için günde 2 yemek kaşığı yeterlidir. Önerilen miktarın üzerinde keten tohumu yağı tüketimi, gaz, şişkinlik, ishal, bulantı ya da kusmaya neden olabilir. Mide ve bağırsak problemi olanların keten tohumu yağı tüketimine dikkat etmeleri gerekir.

Kan inceltici ilaç kullananların bu yağı tüketmeleri ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Warfarin, ibuprofen ve aspirin gibi ilaç kullananların keten tohumu yağı tüketmemeleri önerilir. Yapılan bazı çalışmalarda prostat kanseri olanların keten tohumu yağı tükettiklerinde tümör büyümesi görüldüğü saptanmıştır. Bu nedenle bu hastalığa sahip olanların keten tohumu yağı tüketmeleri zararlı olabilir.

Tansiyonu düşük olan kişilerin aşırı miktarda keten tohumu yağı tüketmeleri kan basıncının düşmesine neden olur. Kadınlık hormonları üzerinde önemli bir etkiye sahip olan keten tohumu yağı emziren annelerde ve gebelerde sağlık problemlerine yol açabilir. Kronik hastalığa sahip ve düzenli olarak ilaç tüketen kişilerin keten tohumu yağı kullanmadan önce mutlaka doktora danışmaları gereklidir.

keten tohumu yağı nasıl kullanılır

Keten Tohumu Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? yazımızı inceleyebilirsiniz.

Keten tohumu yağının faydaları! Keten tohumu yağı cilde iyi gelir mi, faydaları nedir?

Bitkisel yağlar, kişiler tarafından tedavi edici özellikleri nedeni ile kullanılır. Bu bitkisel yağlar arasında en dikkat çekenlerden biri de keten tohumu yağıdır. Yemeklerde de kullanımına rastlanan keten tohumu yağı kalp sağlığı için oldukça önemli bir yere sahip olan omega 3 yağını da içerir. Bu yağ presleme yöntemi ile yapılır ve lif açısından zengindir. Buna ek olarak E, K ve B12 vitaminlerini barındırır. Keten tohumu yağı faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafında da aktarılmaktadır. Pek çok derde şifa olan keten tohumu yağı hakkında bilinmesi gerekenleri yazımızda bulabilirsiniz.

Keten Tohumu Yağı Faydaları

  • Keten tohumu yağının kanser riskini azaltıcı bir etkisi bulunmaktadır. Özellikle kadınlarda sıkça görülen meme kanserinde ortaya çıkan tümörü de küçültmeyi sağlar.
  • Keten tohumu yağında yüksek lif oranı bulunur bu da tokluk hissinin uzun süreli olmasına yardımcı olur.
  • Keten tohumu yağı şekeri dengelediği için diyabet hastalarına iyi gelir.
  • Kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.
  • Cilt sağlığına fayda sağlar.
  • Basur ve safra kesesi sorunlarına iyi gelir.
  • Göz kuruluğuna iyi gelir.
  • Doğumdan sonra çatlakların azalmasında etkilidir.
  • Saç sağlığı için de olumlu etkileri bulunur.

Keten Tohumu Yağı Zararları

Keten tohumu yağının kullanım miktarı yan etkilerin ortaya çıkmasına yol açabilir. Fazla kullanımı ishale yol açarken deride kaşıntı ve döküntülere de sebep olabilir. Aynı zamanda hamile ve emziren kadınların keten tohumu yağı kullanımından uzak durması gerekmektedir. Kronik hastalıkları bulunanlar ise keten tohumu yağını doktorlarına başvurduktan sonra kullanmalıdır.

Keten Tohumu Yağı Cilde Faydaları

Keten tohumu yağı cildin parlak gözükmesini sağlayan bitkisel bir yağdır. Bu parlaklığı vermesini sağlayan ise yağın içerisinde yer alan omega -3 asitleridir. Omega -3 yağ asidi cildin kurumasını engeller ve nemini korumasını sağlar. Bunun yanı sıra keten tohumu yağı tüm cilt tipleri için uygundur ve cildin yatışmasını sağlar.

Keten Tohumu Yağının Böbreklere Faydası

Yüksek kolesterol kişilerde böbrek hasarına yol açabilir. Keten tohumu yağı ise kolesterole de iyi geldiği için böbreklere de faydalı bir yağdır.

Keten Tohumu Yağının Beyne Faydaları

Kişiler sağlıklı beslenme kapsamında dikkat ettikleri en önemli noktalardan biri de zihne sağladığı faydalardır. Bu yüzden keten tohumu yağını tüketmek isteyen kişiler de bu bitkisel yağın beyne olan faydalarını araştırmaktadır. Keten tohumu yağının içerisinde omega-3 asidi, vitaminler ve mineraller bulunur. Bu da zihinsel fonksiyonları da destekler. Bunun yanı sıra kolin maddesi de beyne iyi gelir. Keten tohumu yağının da içeriğinde kolin bulunduğu için beyin sağlığı için önemlidir.

Keten Tohumu Yağı Saça Faydaları

  • Keten tohumu yağı saçın kaybettiği nemi geri kazanmasına yardımcı olur ve su dengesini korumayı sağlar.
  • Saçı onarır ve yeniler.
  • Saç tellerini besleyerek güçlendirir.
  • Saçların daha parlak bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur.
  • Saç köklerini beslediği için saçların daha hızlı bir şekilde uzamasını sağlar.

Keten Tohumu Yağının Saça ve Cilde Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Tarihi metinler, keten tohumunun ilk yetiştirilen tarımsal mahsullerden biri olduğunu gösteriyor. M.Ö 1200’lü yıllardan beri tüketilen bu faydalı tahıl, hatırı sayılır miktarda protein, lif, antioksidanlar ve omega-3 yağ asitleri içeriyor. Aslında, gezegendeki en zengin bitki kaynaklı omega-3 depolarından biri. Tüm bunların toplamı ise daha sağlıklı saçlar, daha parlak bir cilt ve daha mutlu bir vücut anlamına geliyor.

Keten tohumu, keten bitkisinin minik meyvelerinden elde edilen küçük tohumlardır. Tohumlar presleme yoluyla sıkıldığında açık sarı veya renksiz bir yağ ortaya çıkar. Yağlı balıklardan ve balık yağından hoşlanmayanlar için mükemmel bir omega-3 alternatifi olan bu yağ, sindirimi iyileştirir, vücuttaki iltihabı azaltır, kalp hastalıkları ve kanser riskini en aza indirir. Ancak, keten tohumu yağında bunlardan çok daha fazlası var! Genel sağlığı iyileştirmeye ek olarak, saç ve cilt için topikal olarak kullanılabilen en iyi yağlardan biridir.

Saç bakımı ve güzellik söz konusu olduğunda, en iyi çalışan doğal yağlardan biri hiç şüphesiz keten tohumu yağıdır. Ancak, diğer yemeklik yağlar gibi popüler olmaması, nasıl kullanılması gerektiğine dair bilgi eksikliklerini de beraberinde getirebiliyor. Eğer sizde bu harika bitkisel omega-3 kaynağının nasıl uygulanması gerektiğine dair kafa karışıklığı yaşıyorsanız, yazının devamına göz atmak isteyebilirsiniz. Aşağıda, keten tohumu yağının saç ve cilde olan faydalarıyla birlikte, kullanımına yönelik çeşitli ipuçlarını bulacaksınız…

Keten Tohumu Yağının Cilde Faydaları

Keten tohumu yağı E, A, B, D, K ve F  vitaminleri açısından zengindir. Ayrıca, omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin %50 ila 60’ını içerir. Bunlardan bazıları alfa-linolenik asitlerdir. Ciltte yapışkan bir hissiyat oluşturmayan bu yağ oldukça hafiftir ve aşağıdaki cilt faydalarını yan etkisi olmadan sunabilir.

Cildi nemlendirir: Kuru ciltler için etkili olan keten tohumu yağı, çatlayan ve pul pul dökülen cilde ihtiyacı olan nem desteğini sağlar. Yaz aylarında güneşin UV ışınlarına karşı koruma sağlarken, kış aylarında soğuk nedeniyle ortaya çıkan kuruma ve çatlaklara iyi gelir.

Cilt bariyerini güçlendirir: Keten tohumu yağını hem ağız yoluyla tüketmek hem de cilde sürmek, daha güçlü bir cilt bariyeri oluşturmak için etkilidir. 2010 yılında yapılan bir çalışmada 13 gönüllü kadın üzerinde yürütülen bilimsel çalışmada, keten tohumu yağı takviyeleri kullanan deneklerin, diğerlerine göre daha pürüzsüz, daha nemli ve tahrişe karşı daha az duyarlılık yaşadıkları görüldü. (Kaynak) Araştırmanın sonuç raporunda, ”Veriler, günlük keten tohumu yağı kullanımın cilt durumunu düzenlediğine dair kanıt sağlamaktadır” İfadeleri kullanıldı.

Cildi parlatır ve yumuşatır: Keten tohumu yağı, cilde uygulandığında yapış yapış bir kıvam oluşturmayan hafif bir yağdır. Ciltte bariz bir parlaklık ve yumuşaklık oluşturur. Cildi besleyen bu harika yağ, aynı zamanda yaşlanma belirtilerini azaltarak kırışık oluşumunu en aza indirir. Masaj yağı olarak kullanılabilir.

İltihabı azaltır, bazı cilt hastalıklarına iyi gelir: Keten tohumu yağının en iyi etkilerinden biri vücuttaki iltihabı azaltan etkisi olmasıdır. Ayrıca, rosacea (gül hastalığı), sedef hastalığı ve sivilce gibi bazı cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Keten Tohumu Yağının Saça Faydaları

Saç ve tırnaklardaki zayıflık, yıpranma veya cansız görünüm genellikle omega-3 eksikliğiyle ilişkilidir. Bu nedenle, keten tohumu yağı tüketmek saç ve tırnak sağlığı açısından önemlidir. Ek olarak, saçlara keten tohumu yağı sürerek faydalarından istifade edilebilir.

Saç derisi sorunlarını giderir: Keten tohumu yağı E, B1, B2, B6, biotin ve C vitamini ihtiva eder. Bu vitaminler, yaygın cilt problemlerini hafifletmeye, kepek ve egzama sorunlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Antienflamatuvar özellikleri sayesinde kepek ve egzama tedavisi için harika bir doğal yağdır.

Elektriklenme ve kabarmayı önler: Kıvırcık saçların yaygın sorunu, elektriklenen ve kabaran cansız saç telleridir. Keten tohumu yağı, saçlara ihtiyacı olan nem desteğini sağlar ve kökten uca bakım yaparak kabaran saçları yatıştırır, kolayca şekil almasını sağlar. Ayrıca, saç uçlarındaki bölünmelere (kırık) iyi gelir.

Saçların hızlı uzamasını sağlar: E vitamini içeren keten tohumu yağı, serbest radikallerin saç derisi üzerindeki etkilerini azaltır ve böylece saçların hızlı uzamasına yardımcı olur. Dahası, saç köklerini güçlendirerek koparak dökülmeleri azaltır.

Saçı nemlendirir ve parlatır: Keten tohumu yağı, cildi nemlendirdiği gibi saçları da nemlendirir. Kuruyan saçlara nazikçe bakım yapan bu bitkisel yağ, daha parlak bir görünüm oluşturur. Ayrıca, saç tellerini yumuşatarak ipeksi bir dokunuş hissi oluşturur.

Keten Tohumu Yağı Saça ve Cilde Nasıl Uygulanır?

Keten tohumu yağını salatalarınıza veya soslarınıza ekleyerek diyetinizin bir parçası haline getirebilirsiniz. Yalnızca, yüksek sıcaklıkta pişirmemeye özen gösterin. Nitekim, keten tohumu yağının içeriğindeki faydalı bileşenlerin çoğu 200 derecede özelliğini kaybeder.

Öte yandan, bu faydalı yağı saç ve cildinize topikal olarak uygulayabilirsiniz. Bu işlemi, saç veya cilt maske tariflerinize keten tohumu yağı ekleyerek, direkt olarak sürerek veya şampuanınıza az miktarda ekleyerek yapabilirsiniz.

Saça keten tohumu uygulamanın en kolay yolu direkt olarak sürmektir. Az miktarda elinize dökün ve direkt olarak saçlarınıza masaj yaparak sürün. Uygulama esnasında saç derinizden saç tellerinin ucuna kadar her noktaya yağın temas ettiğinden emin olun. Yaklaşık 15 dakika bekletip şampuanınızla yıkayın.

Benzer şekilde, cildiniz için de aynı işlemi uygulayabilirsiniz. Parmaklarınızı yağa batırın ve cildinize ovalayarak sürün. Ancak, keten tohumu yağının kuru ve yıpranmış ciltlerde en iyi sonucu verdiğini unutmayın. Bu nedenle, çok yağlı bir cildiniz varsa keten tohumu yağını cilt üzerinde fazla kullanmayın.

Keten tohumu yağı ve lavanta yağı yüz maskesi

  • 1 çorba kaşığı keten tohumu yağı
  • 3 – 4 damla lavanta esansiyel yağı

Yüz kırışıklıkları ve yaşlanma belirtilerine karşı olan bu kolay maskeyi haftada 1 veya 2 kez uygulayın.

Keten tohumu yağı ve kahve telvesi yüz maskesi

  • 1 çorba kaşığı kahve telvesi
  • 1 çorba kaşığı süzme bal
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı keten tohumu yağı

Cilt lekeleri ve yara izlerini gidermekte etkili olan bu maskeyi hazırlamak için tüm malzemeleri karıştırın ve dairesel hareketlerle yüzünüze sürün. Yaklaşık 15 dakika bekletip suyla durulayın.

Keten tohumu yağı ve avokado yağı cilt maskesi

  • 1 çorba kaşığı avokado yağı
  • 1 çorba kaşığı keten tohumu yağı

İki yağı karıştırın ve cildinize sürün. Bu yağ karışımı cildinizi yumuşatmak ve nemlendirmek konusunda etkilidir. Haftada iki kez uygulayabilirsiniz.

Keten tohumu yağı, biberiye yağı ve nane yağı cilt maskesi

  • 4 damla biberiye yağı
  • 4 damla nane yağı
  • 2 yemek kaşığı keten tohumu yağı

İltihabı azaltmak ve ağrıları dindirmek için etkili olan bu doğal yağ maskesini sorunlu bölgeye ovalayarak sürün ve cildin emmesini bekleyin. Ayrılarınız azalıncaya dek bu yağ karışımıyla masaj yapma işlemini birkaç kez tekrarlayın.

Keten Tohumu Yağı MaskesiKeten Tohumu Yağı Nasıl Uygulanır?Keten Tohumu Yağı Ne İşe Yarar?

Bitkisel Omega-3 Ketencik Tohumu Yağı

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, linoleik omega-6 ve alfa-linoleik omega 3 yağ asitleri bakımından oldukça zengin ketencik tohumu yağı ve faydalarından bahsedeceğim.

Ketencik bitkisi Orta Asya ve kuzey Avrupa ülkelerine ait bir bitkidir. Tohumları çok ufak boyutta olup, susamdan daha küçüktür. Ketencik yalancı keten, Alman susamı, Sibirya yağlı tohumu gibi farklı isimlerle de bilinmektedir. Arkeolojik kazılardan elde edilen birçok kalıntı sebebiyle, ketencik tohumunun en az 3000 yıldır Avrupa’da yetiştirildiği sonucuna varılmaktadır. Birçok türü olan ketencik tohumu 1 yıllık olup yabancı çeşitleri ise çok yıllık bir bitkidir. Kurak iklim özelliklerine sahip bölgelerde daha verimlidir. Ketencik bitkisi yazlık ve kışlık ekimi yapılır.

Omega 3 esansiyel vücudun dışarıdan alması gereken yağ asitlerindendir.

Ketencik yağında, yüksek miktarda omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri içerdiği için insan sağlığına faydalıdır. Bu yağ asitleri kandaki LDL kolesterol seviyesini azalttığı,  kalp ve kalp damarlarının sağlığını koruduğu bilinmektedir. Aynı zamanda kan trigliserit düzeylerini düşürür, kalp hastalıkları riskini azalttığı için kardiyovasküler sağlığına destek olur. Ketencik tohumu yağı, zeytin ve kanola yağına göre iki kat daha etkilidir. Ayçiçeği yağından farkı yüksek derece omega-3 içerir. Ketencik yağının içeriğinde tokoferoller gibi birçok doğal antioksidanlar barındırır, bu nedenle de yemeklik yağ olarak kullanılabilir konumdadır. Ayrıca ketencik yağının 100 gramı 10 mg E vitamini içermektedir. Zengin içerikli ketencik yağının insan sağlığına başka ne gibi faydaları vardır bahsedelim.

Omega-3 esansiyel vücudun dışarıdan alması gereken yağ asitlerinden biridir. Ketencik tohumunda omega 3’ün bir formülü olan alfa linolenik asit bulunur.

Bu nedenle de ketencik tohumu yağı, omega-3 yağ asitleri ile yüklüdür ve birçok insanın yeterli omega-3’e sahip olmadığı bilinir. İnsanların yüksek miktarda omega-6 tükettiği ve ikisi arasında iyi bir dengeye sahip olmaları gerektiği de bilinen gerçektir. Omega-3 bazı gıdalardan eser miktarda alınırken, Omega-6 guluten içeren yiyecekler den ve birçok yağdan alınabiliyor. Omega 6 ve omega 3 arasında 4/1 oran olmalıdır. Yani omega-6, 4 oran alınıyor ise, omega-3 en az bir oranda alınması gerekiyor. Bu nedenle, beslenme rutinimizde yeterli omega-3 tüketiyor olmamız iltihapla savaşmaya, kalp hastalığını önlemeye, beyin sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur.

Ketencik tohumu yağı, kolesterol emilimini azalttığı bilinen strolleri bol miktarda barındırır. Ketencik tohumu yağı içindeki yağlar çoklu doymamış yağlardır ve bu tür yağlar vücudumuzdaki sağlıklı hücre fonksiyonu için oldukça önemlidir.  Ketencik tohumu yağı içerisinde E vitamini ve omega yağ asidi barındırdığından dolayı cilt için özellikle masaj yağı olarak kullanılabilir. Cildi nemlendirir ve serbest radikal hasarını önler. Sağlıklı pürüzsüz ve nemlendirilmiş bir cilt elde etmek için düzenli olarak masaj yapılabilir. Krem, duş jeli, köpük jel vb. Kişisel ve cilt bakım ürünleri içerisinde kullanılabilir.

Ketencik tohumu yağı artritte iltihabı azaltmak için tropikal olarak kullanılabilir. Dâhili olarak kullanıldığında büyük miktarda omega-3 yağ asidi sağlar. Düzenli kullanımında genel olarak inflamasyonu azaltır. Eklem ağrıları, iltihap ve şişme de azalma görülür.

EPA ve DHA değerleri yüksek omega-3 yağ asitleri bakımından zengin ketencik tohumu, gözleri, beyni ve sinirleri sağlıklı tutmaya yardımcıdır. İltihaptan kaynaklanan sinir hasarına ve göz hastalıklarına karşı koruma sağlar. Alzahimer, demans ve bunama gibi hastalıklarda etkilidir.

Ketencik tohumu yağı, saç derisinin beslenmesini sağlar, saç derisi kuruluğu ve kepek sorunlarında yardımcıdır. Saç diplerine sürülebilir. Saçları besleyerek yumuşak ve nemli görünmesini sağlar. Egzama ve Sedef gibi cilt rahatsızlıklarında cilde sürülmeye uygundur.  İltihaplanmayı önlemeye yardımcıdır. Özellikle kronik ağrı ve yaralanmalar geçirdiyseniz anti-enflamatuar olarak ketencik tohumu yağı sürebilirsiniz. Antioksidan içeriğinden dolayı bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Ketencik tohumu yağı salatalarda yemeklerde kullanılmaya da uygundur.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, dâhili ve harici kullanabileceğimiz, bitkisel omega-3 özelliğe sahip ketencik tohumu yağı ve faydalarından bahsettim.  Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

ETİKETLER:bitki, doğa, doğal, insan, ketencik tohumu, omega, sağlık, şifa, yaşam

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır