keçeden yelek nasıl yapılır / Keçe Kumaş Nedir, Nasıldır Ve Terletir Mi? Keçe Kumaş Özellikleri Ve Kullanım Alanları - Mahmure

Keçeden Yelek Nasıl Yapılır

keçeden yelek nasıl yapılır

El Yapımı Keçe Yelek

Ürünlerimiz tamamen el yapımı ıslak keçeden imal edilmektedir. 

İstenilen renk ve modelde kişiye özel çalışılabilmektedir. 

Ürün içeriği: Yün keçe + pamuklu tülbent ipek kumaş karışım (desen)

Diğer ürünlerimizi incelemek için dükkanımızı ziyaret edebilirsiniz. 

Ladyfeltshop


Bu ürün özelleştirilebilir mi?
Evet, bu ürün ihtiyacınıza göre tasarlanabilir, özelleştirebilmek için benimle temasa geçebilirsiniz.

Bu urun ne renk?
Ürün Çok Renklirenklidir

Kimler kullanabilir?
Bu ürün Kadınürünü olarak tasarlanmış, Sıfırbir üründür.

Bu ürünü tanımlayıcı anahtar kelimeler :
keçe, handmade, kece, keçeyelek

Kargo ücreti öder miyim?
Bu üründe kargo Ücretsizdir.

Bu ürün kaç günde kargoya verilir?
Bu ürün 3 iş günüiçerisinde kargoya verilir.

Keçe Kumaş Nedir, Nasıldır Ve Terletir Mi? Keçe Kumaş Özellikleri Ve Kullanım Alanları

Keçe kumaş bilinen en eski kumaş türlerinden bir tanesidir. Bazı hayvanların yünlerinden elde edilen keçe kumaşlar son yıllarda özellikle eşya üretiminde kullanılmaktadır.

Keçe Kumaş Nedir?

Keçe kumaşlar geçmişten günümüze en fazla kullanılan kumaş türlerinden bir tanesidir. Koyun, tiftik keçisi, lama, deve ve bazı hayvanların yünleri sabun, su ve ısı yardımı ile keçeye dönüştürülür. Günümüzde pek çok alanda kullanılan keçe kumaşın kullanım alanları oldukça geniştir. Keçe ısıya ve neme dayanıklı olması ile bilinir.

Keçe Kumaş Nasıldır?

Bazı hayvanların yünlerinin sabun, su ve ısı ile harmanlaması sonucu oluşan keçe yüksek ısı ve neme dayanıklıdır. Keçe kumaş kolay deforme olmaz. Uzun ömürlü olan bu tür kumaşların tüm yüzeyleri de kullanılabilir. Dokunulmadan bir araya getirilen elyaflardan keçe üretilmektedir. Elyaflar dokunmadan bir araya getirilerek yoğunlaştırılır. Bu karışım birbirine bastırılarak keçe oluşur. Keçe doğal ya da sentetik elyaftan yapılabilir. Doğal bir şekilde bulunan yün elyafı sürtünme ve yağ ile kaynar. Bu da 90 derecelik bir açı ile tekrar uzaklaştırılır. Keçe yapımı pek çok kültürde kullanılan en eski kumaşlardan bir tanesidir.

Keçe Kumaş Terletir mi?

Keçe kumaşın ham maddesi yün olduğu için çok sıcak tutar. Özellikle de kış mevsiminde dağlık ve soğuk bölgelerde yaşayan kişiler keçe kullanırlar. Bunun yanı sıra çobanlar da hayvanları otlatırken soğuktan korunmak için keçeden yapılan kaftanları giyerler. Keçe sıcak havada yaz aylarında tercih edilmez. Ayrıca keçe çok sıcak tuttuğu için terleten bir kumaştır.

Keçe Kumaş Özellikleri

Keçe kumaş giysilerin üretiminde çok kullanılmasa bile hediyelik eşya yapımında keçeden faydalanılır. Kış mevsiminde de keçe sıklıkla kullanılır. Günümüzde ıslak keçe ve sentetik keçe de bulunmaktadır. Islak keçe yapılırken yün su ile ıslatılır. Kenetleme ve sıkıştırma yöntemi uygulanarak ıslak keçe elde edilir. Kuru keçe ise susuz keçe yapma tekniği uygulanarak elde edilir.

Keçe Kumaş Kullanım Alanları

Keçenin kullanım alanları diğer kumaşlara göre daha fazladır. Keçe kumaşı giysi ve çadır yapımında kullanılır. Otomotiv sektöründe, müzik aletleri ve ev yapımına kadar yalıtım malzemesi olarak da keçeden faydalanılır.

Özellikle müzik aletlerinde titreşimi azaltmak için keçe kullanılır. Bazı çerçevelerde resim ve çerçevenin arasına da keçe konulur. Bunun yanı sıra keçe ceket, şapka ve çanta yapımında da kullanılmaktadır. Özellikle kış mevsiminde soğuk iklimlerde yaşayan kişiler ve çobanlar da keçeden yapılan ceket ve kaftanları giyerler.

Keçe Kumaş Esnek midir?

Keçe kumaşı sert yapılı olduğu için esnedikçe deforme olabilir. O nedenle keçe kumaşı diğer kumaşlar gibi çamaşır makinesinde yıkanmamalıdır. Keçeye su değdikçe deforme olma olasılığı yüksektir. Keçe kumaşı esnedikçe yapısını kaybeder.

Keçe Kumaş Yıkanınca Çeker mi?

Keçe kumaşları özel yöntem ile dokunduğu için soğuk ve ılık suda yıkanmalıdır. Keçe yıkanırken kimyasal madde içeren deterjanlar da kullanılmamalıdır. Keçe kumaşlarının durulama işleminde de bol su kullanılmalıdır. Keçe kumaşı yüksek ısılı suda yıkandığında çekebilir.

Keçe Kumaş Sıcak Tutar mı?

Ana malzemesi yün olan keçe kumaşı çok sıcak tutmaktadır. Özellikle kış mevsiminde de keçe kumaşı kullanılır. Keçe kumaşı diğer kumaşlara göre daha da sıcak tutmaktadır. Ayrıca doğal yünden elde edilen keçe kumaşları çok daha sıcak tutabilir.

False

Keçe Yapımı

Tkhv.org.tr»Sanat Atölyeleri»Keçe Yapımı

Keçe Yapımı

Keçe Yapımı

Hayvansal liflerden, genellikle yünün ısı, nem, basınç altında, sabun, yağ, asit vb. yardımıyla birbirlerine kenetlenmelerini sağlayarak oluşturulan dokudur. Türk el sanatlarının en eski tekniklerden biri olan tepme keçecilik Orta Asya’dan 11. yüzyılda batıya göç eden Türkler tarafından diğer sanatlarla birlikte Anadolu’ya gelerek, günümüze kadar ulaşmıştır.

Türkçe’de, keçe sözüne ilk kez XI. yüzyılda Kaşgarlı Mahmud’un Divân-ı Lügati’t-Türk adlı eserinde rastlanmıştır. Keçe kelimesinin, geçme-geçmek (kaynaşıp birleşmek anlamında) kelimeleri arasındaki bir ilişkiden dolayı kullanılmaya başlandığı düşünülmektedir.

Tepme keçe veya fabrikasyon olarak üretimi yapılan keçe yapımında, koyun yünü dışında tavşan, yünü, deve yünü, tiftik ve keçi kılı kullanılmaktadır.

Yünün elle veya makinelerle atılarak, genellikle doğal yün renginin (beyaz, siyah, kahverengi) zeminde kullanıldığı, desenlerin ise sentetik boyalarla renklendirilen keçeler ile oluşturulduğu görülmektedir. Desenlerde çoğunlukla geometrik bezemelerle birlikte figürlü, doğadan stilize motifler de kullanılmaktadır.

Anadolu’daki atölyelerde yörelere özgü desen, renk, motiflerle bezenen desenli veya desensiz olarak üretilen bu ürünlerin geçmişte kullanım yerleri ise benzer üretimlerle; yaygı, yolluk, seccade, yastık, eğer örtüleri, çadır, ev eşyası yapıldığı gibi kepenek, yelek, çizme, çorap, patik vb. giyim eşyası da yapılmaktadır.

Keçe yapımında, hammaddenin yeterli olmasına rağmen yoğun emek ve zaman harcayarak ürünler yapılmaktadır. Geçmiş dönemlere göre, keçenin kullanıldığı alanların sınırlı olması sebebiyle, Anadolu’daki üretim atölyelerinin azaldığı bilinmektedir. Keçe Yapım atölyeleri, Afyon, Şanlıurfa, Konya, Balıkesir, İzmir, Kars, Erzurum’da daha yoğun olmak üzere birkaç ilde az da olsa hala devam etmektedir.

Günümüzde, modern evlerimizin süsü olarak da kullanılankeçe yapımında; yün önce temizlenir, rengine göre toplanır, ditme işleminden sonra hallaç tarafından tel tel ayrılır. Gerekli renk ve motifler hazırlandıktan sonra kalıplama verilen keçede kökboyası kullanılır. Kalıba dökülen keçe düzgünce dürülür, bir uçtan bir uca keçelere sarılır ve 3-4 kişi tarafından 30-40 dakika tepilerek dövülür. “Ten ile yoğrulmuş yün hamuru” denilen keçe, sabahtan akşama kadar tamamlanmazsa kalitesi düşer.

Keçe; yünden imal edilen bir çeşit yaygıdır. Bu yaygıyı (Keçeyi) üreten ve işleyene de “Keçeci” denir. Yüzyıllardan bu yana devam etmekte olan keçe kültürü bir tür el sanatıdır.

Her ne kadar teknolojik gelişmeler sonucu daha hızlı ve pratik fabrikasyon keçe üretimi mevcut olsa da, değerli olan el yapımı keçelerdir. Keçeler, ülkemizde hala el emeği olarak işlenmekte ve sunulmaktadır.

Türk Kültürüne Hizmet Vakfı’nda gerçekleştirdiğimiz eğitimlerde ise, doğal yün ve işlenmiş yün bir arada kullanılarak tasarımlar yapılmaktadır.

Şal, fular, şapka, çanta, pano, ev ayakkabısı, dekoratif çiçek, yelek vb. modellerde, özellikle geleneksel motifli örnekler ağırlıklı tercih edilmekte olup, ilerleyen derslerde ise serbest tasarımlı çalışmalar yapılmaktadır. Keçe yapımı; atölye ve ev ortamında yün, zeytinyağlı sabun gibi doğal malzemelerle rahat çalışılabilen bir teknik olduğundan, öğrenciler özgün tasarımlarını, edindikleri bilgi ve beceriyle, ipek, şifon, triko vb. malzemeleri de kullanarak yapabilmektedir.

Türk Kültürüne Hizmet Vakfı’nda Keçe Yapımı dersleri, Salih Girgiç eğitmenliğinde verilmektedir.

 

Aylık programda eğitim verilmemektedir. Randevu ile gruplara yönelik günübirlik etkinlik düzenlenmektedir.


Sizi bilgilendirmemiz için tıklayın.

Görseller

⎙ Yazdır   ·   ⌨ anadolu yünü, caferağa medresesi, design, deve yünü, Divân-ı Lügati’t-Türk, doğal yün, el yapımı, felting, feltingclass, handmade, hayvansal lif, ıslak keçe, Keçe, keçe atölyesi, keçe ayakkabı, keçe çanta, keçe kursu, keçe obje, keçe şal, keçe şapka, Keçe Yapımı, keçe yapımı atölyesi, keçe yelek, keçi kılı, koyun yünü, kurs istanbul wetfelt, natural, tasarım, tavşan yünü, tepme keçe, tiftik, tkhv, workshop, workshop felting art, workshop keçe, yün

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır