kredi kefil evrakları / Başvuru | Konut | Yapı Kredi

Kredi Kefil Evrakları

kredi kefil evrakları

Bankaların farklı olanakları ve oranları doğrultusunda, kredi çekme alanları da artıyor. Kendini en avantajlı olarak konumlayanların yanında, hepsinin ortak bir özelliği var: Kredi işlemleri için istenen belgeler. Bazıları zorunlu bazıları ise bankalara bağlı olarak istenen belgelerle ilgili tüm bilgiler burada!

Kredi Çekmek İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kredi çekmek için hangi meslek grubundan ya da statüden olursanız olun, istisnasız bütün bankalar belli başlı belgeleri talep ediyor. Kimileri resmi olarak işlem yapmak için her bankanın istediği belgeler olurken, kimisi de bankaların kendi kredi miktarlarını ve ödeme sistemlerini belirlemeleri için etkili oluyor.

Genel anlamda kredi için istenen belgeleri 4 ana grup üzerinden sınıflandırmak mümkün. Özel sektör çalışanları, kamu çalışanları, emekliler ve vergi levhalı kurumlar için gerekli olan belgeleri aşağıdaki gibi düşünebilirsiniz. 

Özel Sektör ÇalışanlarıKamu ÇalışanlarıEmeklilerVergi Levhalı Kurumlar
Nüfus CüzdanıNüfus CüzdanıNüfus CüzdanıNüfus Cüzdanı
Maaş BordrosuMaaş BordrosuEmekli Maaş DökümüGüncel Vergi Levhası
SGK Döküm Belgesiİkametgah Belgesiİkametgah Belgesiİmza Sirküleri
İkametgah BelgesiVarsa Ek Gelir BelgesiVarsa Ek Gelir BelgesiOda Kayıt Belgesi
İş Yeri İmza SirküsüBilanço ve Gelir Tablosu
Varsa Ek Gelir BelgesiTicaret Sicil Gazetesi
Varsa Ek Gelir Belgesi

Tabloda verilen belgeler ile eğer kredi notunuz da uygun ise işlemleriniz çok kısa süre içerisinde tamamlanmaktadır. Bunlara ek olarak “araç ruhsatı” ve “konut tapu fotokopisi” de eklenmesi gereken belgeler arasında. Konut ya da taşıt kredisi başvurularınızda bu belgeleri de ibraz etmek zorundasınız. 

Gelir Belgesi İstemeyen Bankalar Hangileridir?

Kredi kullanmak isteyen müşterilerin akıllarındaki en büyük soru gelir belgesi oluyor. Bankaların çoğu kendilerini ve ödemeleri güvence altına almak için krediyi gelir belgesi olmadan vermiyor. Merkez Bankasının sisteminden sorgulanarak krediye uygunluğunuz bulunsa bile gelir belgesi talep etmek kurumların kendi inisiyatiflerine kalmıştır ve bunu bir kural olarak belirtmekteler. Gelir belgesi ya da bir güvence olarak kefil istemeyen kredi ve bankalar listesini aşağıda bulabilirsiniz:

Gelir belgesi istemeyen kredi ve bankalar için oluşan algı, limitler içinde kalındığı sürece hemen kredi çekilebilmesi. Bu durum maalesef her zaman mümkün olmuyor. Gelir belgesi istenmese bile bankalar kendi prosedürleri gereği başka taleplerde bulunabilir ya da doğrulama işlemlerini yapılmasını talep edebilir. Bunun için de bankaların kendi merkezleri ile görüşerek ya da online başvurunuz sonucunda şubelere giderek detaylı bilgi alabilirsiniz. 

Kredi Türlerine Göre Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

Bankaların kredi türleri ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi ve konut kredisi olarak değişiklik göstermektedir. Belge durumu incelendiğinde, taşıt ve konut kredisi için çok büyük değişiklikler söz konusu değil. Klasik bankanın talep ettiği belgelere ek olarak taşıt ya da konut ile ilgili masraf belgelelerinin hazır olarak bulundurulması gerekiyor. Kredi limitinin belirlenmesi ve ihtiyacınız olan tutarın kanıtlanması için bankaya bu belgeleri vermeniz zorunludur. 

İhtiyaç kredisinin prosedürlerine göre taşıt ve konut kredisinde daha çok detay söz konusu. Genelde daha yüksek miktarların verilmesine uygun olan bu iki kredi seçeneğinde belgelerinizin kanıtlanabilir olması ile birlikte size sunulan seçenekleri de iyi değerlendirmeniz gerekiyor.

Kredi kullanırken aylık taksitin rahat ödeneceği seçenekler ön planda yer alsa da taşıt ya da konut kredilerinde ödeyeceğiniz toplam tutar üzerinden değerlendirme yaparak karar vermelisiniz.

Kredi Kullanmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Kredi çekme işleminin tamamlanması için sadece belgelerin tam olması yeterli değil. Bankanın ya da devletin sunmuş olduğu bazı şartları da sağlamak gerekiyor. Hemen hemen her banka için gerekli olan temel şartların sağlanmasından sonra direkt başvuruda bulunabilirsiniz. Kredi kullanmak için gerekli şartları şu şekilde sıralamak mümkün:

  1. 18 yaşını doldurmuş olmak.
  2. Kredi ve kartı ile ilgili limit ve ödemelerin düzgün devam ediyor olması.
  3. İpotekli kredi alınacaksa, evlilik durumunda eşinin izni olduğuna dair yazılı beyanın elde bulundurulması.
  4. Kredi alınacak olan tutar ile bankalar sisteminde bulunan genel durumuzun yeterli olması.
  5. Resmi bir belge ile gelir beyanının yapılması.

Kredi Başvurusunda İstenilen Evrakların Hangisi Neden Gereklidir?

Kredi başvurularında zorunlu ya da isteğe bağlı olarak, belli gerekçelerle belgeler talep edilmektedir. Genelde işleyişin usulüne uygun ve her iki tarafı da korur nitelikte olması için belgelerle işlem yapılması gerekiyor. Peki hangi belgeler ne için kullanılıyor?

  1. Nüfus Cüzdanı: Nüfus cüzdanı tüm banka işlemlerinde ya da resmi işlemlerde şart olarak sunulan belgeler arasında yerini alıyor. Tüm işlemlerin adınıza tamamlanması ve ilerleyen dönemlerde takibinin de yapılabilmesi için üzerinde TC kimlik numaranızın yer aldığı nüfus kağıdınız olmadan kredi başvurusu yapmanız mümkün değil.
  2. İkametgah Belgesi: İkametgah belgesi de zorunlu olan evraklar arasında yer almasına rağmen bankadan bankaya değişiklik gösterebiliyor. Eğer zaten adres kayıtlarınızın olduğu, önceden çalışmış ya da halen çalışmakta olduğunuz bankalardan biriyse sözlü olarak adresin doğrulanması yeterlidir. O bankayla sıfırdan çalışmaya başlayacaksanız sabit adresinizin belirlenmesi ve kayıtlara geçmesi için ikametgah belgesi ya da güncel bir fatura gerekiyor. ikametgah belgesini artık hiç zorlanmadan e-Devlet üzerinden, arama çubuğuna ‘ikametgah’ yazarak çıkan sayfadan anında alabilirsiniz.  Ayrıca ikametiniz yurt dışında ise "Yurt dışında yaşayanlar konut kredisi kullanabilir mi?" yazımız ilginizi çekebilir.
  3. Gelir Belgesi: Kredi kullanmak isteyenlerin en çok akıllarını karıştıran belgelerden biri de gelir belgesidir. Müşteriler genelde istedikleri krediyi hemen almak için gelir belgesi gibi bir detayın engel olmasını istemez. Bankalar ise kullanıcıya çıkan kredi miktarının geri ödenebileceğinden emin olmak için gelir belgesi istemektedir. Buna karşın eğer kredi sistem üzerinden onaylanmışsa resmi belge olarak gelir beyanına ihtiyaç duymayan bankalar da bulunmakta. Sizden gelir belgesi istemeseler bile ödemeler için kontrol edeceklerini belirtmekte fayda var. Gelir belgenize göre "ne kadar kredi çekebilirim?" diye düşünüyorsanız ilgili sayfamıza göz atmanızda fayda var.
  4. Taşıt Ruhsat Belgesi ya da Konut Tapu Fotokopisi: Bu iki belge kredinin konut kredisi ya da taşıt kredisi olarak çekildiği durumlarda geçerli. Bu iki hizmetten yararlanmak isteyen müşterilerin talep ettikleri krediyi alabilmeleri için iki belgeden uygun olanını bankaya vermeleri gerekiyor. Aksi durumda, kredinin nerede ve ne için kullanılacağı kanıtlanmamış olduğu için paranın elinize geçmesi de mümkün olmuyor. 

Kredi Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kredi çekmek için evraklarınızın tam olması ve herhangi bir sorun olmadan işlemleriniz onaylansa bile sizin dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Bankaların sunduğu imkanlar çok geniş olmasına rağmen, size en uygun ödeme seçeneklerini sunan, faiz oranlarını makul derecelerde belirleyen ve gelecek dönemde ödemelerinizde yaşanacak gecikmelerde belli prosedür ve kurallara göre işleyişini sürdüren kurumları tercih etmenizde fayda var. Özellikle faiz oranlarını en iyi seviyede tutan bankalar daha çok tercih ediliyor. Genelde dijital bankacılığı bir ayrıcalık olarak sunan bankalar, buradan gelecek başvurular için de hem belgeler hem de faizler anlamında müşterilerine daha çok yardımcı olabiliyor. 

*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca tüm bankaların faizlerine ulaşmak için ihtiyaç kredisi sayfamızı ziyaret edin.


Türkiye'de Banka Kredilerinde Kefalet Nasıl Uygulanıyor?

Banka kredilerine kefalet; adi kefalet, müşterek borçlu ve müteselsil kefalet şeklinde sözleşmeye bağlanabilir. Her iki şekildeki kefalet de süreli ve süresiz olarak sözleşmede düzenlenebilir.

Adi Kefil

  • Kefil, banka kredi sözleşmesine adi kefil sıfatı ile imza atmış ise alacaklı banka önce alacağını asıl borçludan talep eder ve asıl borçluyu takip eder.
  • Asıl borçlu bu talep veya takibe karşın verilen vadede borcunu ödemez ise alacaklının adi kefil üzerinde takip hakkı doğar ve bu aşamadan sonra kefil ile ilgili takip yapabilir.
  • Alacaklı banka önce kefil üzerine giderse, kefil borca adi kefaletle kefil olduğunu beyanla alacaklının önce asıl borçluya müracaat etmesi gerektiği def’ini (beyanı, itiraz) ileri sürebilir.

Müteselsil kefil 

  • Müteselsil kefalet ve müşterek borçlu sıfatıyla kefil olunmuş ise alacaklı banka; alacağını isterse asıl borçludan, isterse kefillerden talep ve takip edebilir.
  • Kefiller önce asıl borçluya müracaat edilmesi gerektiği ileri süremez.

Ülkemizdeki banka kredi sözleşmelerinde çoğunlukla müteselsil kefalet alındığı için kefiller aslında büyük bir sorumluluk altına girmiş oluyor. Yani aslında yasal olarak banka kredi ödemelerini asil borçlu yerine direkt olarak kefilden tahsil etmek konusunda serbest.

Her iki halde de kefil borcu ödemek zorunda kalmış ise genel hükümlere göre kefil, ödediği parayı asıl borçludan talep edebilir.


Asıl borç sona erince, kefil borcundan kurtulur ve gerçek kişinin vermiş olduğu her türlü kefalet, 10 yıl içerisinde kendiliğinden sonra erer. Detaylar için Borçlar Kanunu Madde 'e bakabilirsiniz.


Kefil Olmak Ne Tür Riskler Getirir, Dezavantajları Nelerdir?

Bir krediye kefil olmak, aslında kendi adına kredi çekmek gibidir. Kefil olan kişi, kredinin geri ödemesinden en az borçlu kadar sorumludur. Kefil, kredi ödemelerinde aksama olduğunda ya da kredinin kapatılamaması halinde borçlunun yerine krediyi bankaya ödemeyi garanti eden kişidir diye de açıklanabilir.

  • Kefil olunan kredinin ödeme takibi yakından yapılmalıdır. Belgeleri imzalarken, her türlü ödeme aksamasında kefile de bilgi verilmesini talep etmek yarar sağlar. Ödemenin kefile kalması durumunda geç bilgi verildiği takdirde hem borç artar, hem de kredi notu düşer.
  • Kefil olacak kişinin ilk düşünmesi gereken konu, toplam borç tutarını karşılayabilecek maddi imkâna sahip olup olmadığı ya da toplam borç tutarının hayatını ne derecede etkileyeceği olmalıdır. Çünkü işin sonunda hacze kadar varabilecek bir süreç bulunmaktadır.
  • Kime, ne kadarlık bir krediye kefil olunduğunun ve risklerin farkında olunmalıdır. Kefil olunmasını talep eden kişi bir akraba veya yakın bir arkadaş bile olsa, karar vermeden önce iyice düşünülerek bu faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.

Kefillik iptali ile ilgili bilgiye banka kefilliği iptal edilebilir mi yazımızdan ulaşın.

Kefil Olmak Daha Sonra Kredi Çekmeyi Etkiler mi?

KKB kayıtlarında başka bir krediye kefil olunduğu bilgisi yer alır ve bu kefil olunan kredinin de istihbarat sorgulaması yapılır. Yani kredi onay sürecinde bu kredinin bilgileri de rol oynayacaktır. 

Kefil olunan kredinin ödemelerinin gecikmeli yapılması ve eksik ödenmesi gibi unsurlar kefile de eksi puan olarak yansıyabilir. Ancak ödemelerde herhangi bir aksama olmaması durumunda konut kredisine kefil olan kişi kredi çekebilir. 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır