iskenderun kömbesi tarifi / 🍪Kömbe Kurabiyesi Tarifi, Nasıl Yapılır? (Hatay, Antakya)

Iskenderun Kömbesi Tarifi

iskenderun kömbesi tarifi

Kömbe kurabiyesi nasıl yapılır? Güzel kokulu, lezzetli ve dayanıklı bayram kömbesi, mahallî deyişle &#;Kömbe gureybesi&#; nasıl yapılır? Her sene komşu ve akrabaların bayram evvelinde toplanıp imece usulü hazırladığı Ramazan kurabiyesi kömbe, hamuruna yedi &#; sekiz farklı baharat kullanılıp cevizli, fıstıklı, hurmalı ve susamlı olarak dört şekilde yapılıp, bilahare tahta kalıplarla biçimlendirilerek tepsilere alınıp taş fırınlarda pişirilir. Ramazan Bayramında, misafirlere kömbe ikram edilir. İskenderun bayram kömbesi tarifi arıyorsanız doğru yerdesiniz. Çok lezzetli yöresel lezzet. Damaklarda yer edecek enfes bir tarifimiz var! Karşınızda: Kömbe tarifi. Sizleri mutfağa kadar alalım. Sizlerde daha önce denenmemiş farklı,değişik yemek tarifleri, değişik kurabiye tarifleri denemek istiyorsanız doğru adrestesiniz. Değişiktarifler tam size göre bizleri takip etmeyi bırakmayınız, daha önce duymadığınız hatta hiç görmediğiniz nefis tarifler burada.

Kömbe Tarifi İçin Malzemeler

  • gram tereyağı
  • 1 su bardağı pudra şekeri(tepeleme)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilin
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 1 paket kabartma tozu
  • ,5 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı su

Üzeri için:

Kömbe baharatı için:

  • 1/2 çay kaşığıyeni bahar
  • 1/2 çay kaşığı zerdeçal
  • 1/2 çay kaşığı rendelenmiş muskat cevizi
  • 1/2 çay kaşığı rezene
  • 1/2 çay kaşığı zencefil
  • 1/2 çay kaşığı tarçın
  • 1/2 çay kaşığı karanfil
  • 1 çay kaşığı mahlep

Kömbe Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Un ve kabartma tozu hariç hepsini karıştırın.
  2. Un ve kabartma tozunu azar azar ekleyin.
  3. Ele yapışmayan bir hamur olana kadar yoğurun.
  4. Hamurdan yumurta büyüklüğünde alıp susama batırıp kerebiç tahtasıyla şekil verin.
  5. Önceden ısıtılmış fırında derecede hafif kızarana kadar pişirin.
  6. Ne beyaz kalsın ne çok kızarsın. Soğuduktan sonra tüketin. Afiyet olsun.


KAÇ KİŞİLİK

15 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

1 saat

PİŞİRME SÜRESİ

1 saat

Kategoriler Değişik Kurabiye TarifleriEtiketler Ardanın Mutfağı kömbe tarifi, Kahvaltılık kömbe, Kevserin mutfağı kömbe tarifi, Nefis kömbe, Nefis yemek tarifleri kömbe, Oktay usta kömbe, Özel kömbe, Pratik kömbe, Refikanın Mutfağı kömbe tarifi

Gastronomi kenti Hatay’ın eşsiz tatlı lezzeti: "Kömbe" Hatay’ın tarihi kömbesinin kalıplarından itibaren başlayan yolculuğu Kömbe Kalıbı Ustası Şahin Kadınoğlu: “Kalıplar 8 aşamadan geçirilerek üretiliyor” Ev hanımı Füsun Güven: “Hatay’a özgü lezzet olan kömbe özellikle bayramlarda yapılır”

Gastronomi kenti Hatay’ın eşsiz lezzetlerinden olan kömbeler (kuru pastakurabiye), meşakkatli yolculuğun ardından çayların yanında yerlerini alıyor. Özellikle bayramlarda neredeyse her evde yapılan kömbeler, Hatay’ın künefeden sonra vazgeçilmez tatlı lezzetleri arasında yer alıyor.
Çayların yanında tüketilen kömbelerin yapımında kullanılan kömbe kalıpları da kömbeler kadar önem taşıyor. Kömbenin şekil alması ve kalınlığının belirlenmesi için kullanılan kalıplar, birinci kalite ağaçlar kullanılarak ve 8 aşamadan geçirilerek üretiliyor. Yaklaşık farklı modeli üretilen ahşap kömbe kalıpları, plastik kalıplara istinaden daha çok tercih ediliyor.
Türkiye’nin dört bir yanına ahşap kömbe kalıbı gönderdiklerini ve yapılan işçiliğin çok zahmetli olduğunu söyleyen Hataylı Kömbe Kalıbı Ustası Şahin Kadınoğlu, “7 yaşından beri baba mesleğini yapıyorum. 12 yaşında tornaya girdim. Şu an yaşım Oldu bitti tornayla uğraşıyordum. Genellikle kömbe kalıplarıyla uğraşıyoruz. Türkiye’nin dört bir tarafına kömbe kalıpları gönderiyoruz ve baya zahmetli bir iş elimizden geldiğince yetiştirmeye çalıştırıyoruz. 8 aşamadan geçiyor, önce çizim sonra kesim, kesimden sonra tornası yapılıyor, torna yapıldıktan sonra içi oyuluyor, nakışı yapılıyor. Zımparasını vuruyor, sonra da piyasaya sürüyoruz. 89 aşamadan sonra tamamlanıyor ve ekseri müşterilerimiz bunları beğeniyor. Ve özelliği de şu gürgeni fırlanmamış ağacı kullanıyoruz, birinci kalite ağacı kullanıyoruz. Yeter ki daha dayanıklı olsun ev hanımlarımızın genellikle tercih ettikleri kullandıkları ahşap ürünleri bunların plastikleri var. Sağlıklı olmadığı için şu an herkes ahşap üzerinden kalıpları alıyorlar. Ve desen desen modellerimiz var, yaklaşık tane modelimiz var” dedi.
Kömbenin genellikle Ramazan aylarında yapıldığını ifade eden Usta Kadınoğlu, kömbenin çok çeşitle yapılabildiğini söyledi. Kadınoğlu, “Kömbe dediğimiz genellikle Ramazan aylarında çıkan pastalarımız, kurabiyelerimiz onlara verilen modeller. Bunun cevizlisi yapılıyor, hurmalısı yapılıyor, sadesi yapılıyor. Yani evimizde genellikle her evde bulunur bu kömbe kalıpları, her evde de yapılıyordur bu pastalar. Genellikle İstanbul’da pastanelerde, geçenlerde mesela yine İstanbul’a gönderdik. Küçük dediğimiz lokmalık çayın yanına veya kahvenin yanına yapılıyor” diye konuştu.

“Kömbe Hatay’a özgü lezzettir”
Kömbe lezzetinin tarifini veren ev hanımı Füsun Güven ise, kömbelerin sadece Hatay’a özgü olduğunu söyledi. Güven, “Hatay’a özgü kömbe kurabiyemizi yaptık. Tamamen Hatay’a özgüdür. İçerisinde yağ, şeker, un ve baharatıyla ünlüdür. Özellikle bayramlarda yapılır. Bayramlarda ikram edilir her evde ve bu kalıplar şarttır. Bu kalıpların dışında olmuyor. İçerisinde yağı şekeri baharatı unu ve su. Öncelikle suyunu kaynatıyoruz, yağını güzelce ısıtıyoruz, bunun içerisinde şekeri güzelce eritiyoruz, o çok önemli. Sonrasında diğer malzemeleri katıyoruz, baharatını, kabartma tozunu, vanilyasını ve ununu ekliyoruz. Pişirmesi süresi dakika kadar sürmektedir” dedi.

Anadolu Ajansı, DHA, İHA tarafından geçilen tüm Hatay haberleri, bu bölümde seafoodplus.info editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Hatay Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Merhabalar : ),

Hatay&#;in meşhur kömbesi,

Kömbe benim için çocukluk anılarımda önemli yere sahiptir ve ramazanı, ramazan bayramını simgeler. Babam vefat ettikten sonra annemin ailesinin yanında yaşadık bir süre. Antakya&#;dan İskenderun&#;a geldik. Aynı evin içinde 11 kişi. Biz çocuklar için gerçekten çok eğlenceli olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Kömbe ile ilgili anılarım en çok bu kalabalık eve aittir. Ramazan bayramına birkaç gün kala İskenderun'da fırınlar gece açık olmaya başlardı. Ve o koca koca siyah fırın tepsileri iftardan sonra eve gelir, gece hazırlanan kömbeler içine dizilerek pişmek üzere fırına giderdi. Mis gibi koku bütün gece evi sarardı. Sokaklar gündüz kadar hareketli olurdu. Evin içindeki koşturmayı, fırın sırasını takip etmeyi, fırına gidenin peşine takılmayı acaip severdim. Kısa süre önce kaybettiğim canim anneannem, kardeşim Mukaddes, oturduğu yerde uyumayacağım diye direnirken başı yana düşmüş (ama "hadi yatağına git" deyince"uyumuyorum ki" diyen ) kardeşim Ali, fırın koşturmasının başaktörü sevgili rahmetlik Ali Nuri dayım ( kısaca Nurali derlerdi ), halen gözümün önüne gelen manzaralardan bazıları.

Şimdi de Kömbe tarifi

Malzemeler :  ( Kolaylık olması için ölçüleri 1 kg un&#;a göre değiştirdim. )

1 kg un

gram katı  yağ ( margarin veya tereyağı veya herikisinin karışımı ) oda sıcaklığında olmalı

gram şeker

gram süt

gram susam

mercimek kadar damla sakızı &#;isteğe bağlı

1/3 muskat rendesi ( minik hindistan cevizi )

1 tatlı kaşığı mahlep

1 tatlı kaşığı tarçın

1 tatlı kaşığı kişniş

1 tatlı kaşığı toz zencefil

Yapılışı :

Hamuru yapmaya başlamadan önce süt ve şekeri bir kapta karıştırıp beklemeye bırakın.

Un ve oda sıcaklığında beklettiğiniz katı yağı 2 avucunuzun arasında ovalayarak birbirine yedirin. Ovalama işlemi sırasında avuçlarınızın tam açık ve karşılıklı olması gerekir.

Karışım irmik gibi bir hale geldikten sonra beklettiğiniz süt ve şeker karışımını ekleyerek hamuru hafifçe yoğurun. Bu arada mahlep, tarçın, kişniş, muscat rendesi  ve istiyorsanız dövülmüş damla sakızını da karıştırabilirsiniz.

Kulak memesi kıvamında olan hamuru biraz bekletmek daha iyi oluyor ama ben genelde bekletmeden yapıyorum.  Hazırladığınız hamurdan birer ceviz büyüklüğünde alarak önce susama batırın sonra tahta kömbe kalıplarında şekillendirebilirsiniz.  Arzu ederseniz tezgaha susam serpip üstüne merdaneyle açtığınız hamuru açıp kalıpla şekil verebilirsiniz.

Kömbeleri tepsiye dizip hafif ısıtılmış fırında üstü ve altı pembeleşinceye kadar pişirin.  Tepsi kesinlikle yağlanmıyor.  Soğuduktan sonra kavanozlara yerleştirip uzun süre saklayabilirsiniz. Soğuduktan sonra biraz sert olacaktır.

Sevgilerimle,

Gece  Mavisi  Fatoş

********************************************

Hi : ),

The famous Kombe of Hatay,

Kombe has an important and special place in my childhood memories. It reminds me ramadan and ramadan feast. After my father&#;s death we lived with my mom&#;s family for a certain period. We moved from Antakya to Iskenderun. 11 people in one house. I must say that it was a great fun for us as seafoodplus.info of my kombe memories belong to this crowded house. Prior to ramadan feast most bakery houses would stay open at nights, too. Those long big black bakery trays would come home after ramadan dinner. Kombe&#;s that are prepared would be placed in them and sent back to the bakery for cooking. There would be a great fragrance at home all night. Streets would be crowded and active as if it were daytime. I was very fond of the hustle and bustle at home, to follow the bakery schedule, to chase the ones who went to the bakery. I can still imagine the panorama consisting my beloved grandmother whom we lost recently, my sister Mukaddes, who fell asleep in the couch and my dear brother Ali, his head falling aside ( but when you say him to go to bed he said &#; no I amnot sleeping&#; ), the head actor of this rush in the house my dear &#;deceased- uncle Ali, Nuri ( his nick was Nurali ).

Now, Kombe recipe( Revised to make your life easier )

Ingredients : ( Revised to make your life easier as per 1 kg flour )

1 kg flour

gram margarine or butter or mixture of both

gram sugar

gram milk

gram sesame

4 &#; 5 small pieces of gummastic ( if you wish )

1/3 of muscat shredded

1 dessert spoonful mahaleb

1 dessert spoonful cinnamon

1 dessert spoonful coriander

1 dessert spoonful ginger

Recipe :

First mix the milk and sugar in a cup and leave it.

Mix the flour and room temperature margarine and / or butter by rubbing between both of your palms. Your palms should be wide open and face to face.

Karışım irmik gibi bir hale geldikten sonra beklettiğiniz süt ve şeker karışımını ekleyerek hamuru hafifçe yoğurun. Bu arada mahlep, tarçın, kişniş, muscat rendesi  ve istiyorsanız dövülmüş damla sakızını da karıştırabilirsiniz.

When the mixture is like semolina pour the sugar & milk mixture in it, start molding lightly. Put the rest of the into the dough.

It is better if you wait for sometime to soften the  dough. I usually donot wait. We have wooden special kombe patterns. You can use any pattern or form by hand. You place them on a tray, put sesamme on them, and cook in a lightly heated oven until both sides become pinky. Please do not wipe the trays with butter or margarine. 

After they are cooled down, they will be harder. You can keep them in glass jars for a long time.

Bon Apetite,

Night Blue Fatos

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir