isra suresi 80 ayetin fazileti / İsra suresi ayet - Açık Kuran

Isra Suresi 80 Ayetin Fazileti

isra suresi 80 ayetin fazileti

İsrâ suresi ayet tefsiri ve meali nedir? İsrâ suresi ayeti okunuşu ve anlamı

&#;ni&#; s&#;ras&#;nda göre ellinci, kitaptaki s&#;raya göre ise on yedinci sure olan &#;srâ suresi, toplamda 11 ayetten olu&#;ur. Bu ayetlerin 26, 32, 33, 57, Ayetleri Medine’de, geri kalan&#; ise Mekke’de inmi&#;tir. &#;lk ayette geçen &#;srâ olay&#;ndan dolay&#; ismi &#;srâ suresidir. Bu kelimenin anlam&#; ise geceleri yürütmek demektir. Surede Miraç yolculu&#;u s&#;ras&#;nda Hz. Muhammed’in bir gece Mekke’den Kudüs’e götürülmesi olay&#; anlat&#;l&#;r. surenin Ayeti oldukça k&#;sa ve büyük bir öneme sahiptir. Bu yüzden kolay bir &#;ekilde ezberlenebilir.

&#;srâ suresi ayet nas&#;l okunur?

&#;srâ suresi ayet okunu&#;u nas&#;ld&#;r diye pek çok ara&#;t&#;rma yap&#;l&#;r. Çünkü bu sure &#;slam dini için büyük bir öneme sahiptir. Müminler de bu surenin ayetini ö&#;renip ezberlemek ister. Bir yere girerken okunmas&#; gereken &#;srâ suresi ayet Arapça olarak &#;u &#;ekilde yaz&#;l&#;r:

isra

Arapça bilmeyenler ise sureyi ezberlerken Türkçe okunu&#;una bakar. &#;srâ suresi ayet Türkçe okunu&#;u &#;öyledir:

  • Vekul rabbi ed&#;ilnî mud&#;ale sidkin vea&#;ricnî mu&#;race sidkin vec'al lî min ledunke sultânen nasîrâ(n)

&#;srâ suresi ayet ne anlama gelir?

&#;srâ suresi ayet anlam&#;, &#;slam dini için çok büyük bir öneme sahiptir. Bir yere girerken ve o yerden ç&#;karken do&#;ruluktan &#;a&#;mamak için okunan &#;srâ suresi ayet meal olarak a&#;a&#;&#;daki gibidir:

  • Ve &#;öyle niyaz et: “Rabbim! Girilecek yere do&#;rulukla girmemi, ç&#;k&#;lacak yerden de do&#;rulukla ç&#;kmam&#; sa&#;la, bana taraf&#;ndan yard&#;mc&#; bir güç ver!”

&#;srâ suresi ayet tefsiri nedir?

Müslümanlar&#;n &#;slam dinini daha iyi kavramas&#; için surelerin ve ayetlerin Türkçesini ve tefsirini bilmesi gerekir. Bu nedenle &#;srâ suresi 80 ayet Türkçesi ve tefsirini bilmek önemlidir. Bu surenin ayet-i kerimesinin tefsiri &#;udur:

Tefsirlerde genellikle âyetteki “giri&#;” ile Resûlullah’&#;n hicret s&#;ras&#;nda Medine’ye giri&#;inin, “ç&#;k&#;&#;” ile de Mekke’den ç&#;k&#;&#;&#;n&#;n kastedildi&#;i belirtilmektedir (Taberî, XV, ; Zemah&#;erî, II, ; &#;evkânî, III, ). Hz. Peygamber’in Mekke fethi için Medine’den ç&#;kmas&#;na ve Mekke’ye girmesine i&#;aret edildi&#;i de öne sürülmü&#;tür. Ancak &#;bn Â&#;ûr’un da belirtti&#;i gibi (XV, ) sûrenin Mekke’de inmi&#; olmas&#; bu ihtimali zay&#;flatmakta; âyetin, Hz. Peygamber’in Medineli müslümanlarla yapt&#;&#;&#;, hicret plan&#;n&#;n ba&#;lang&#;c&#;n&#; olu&#;turan Birinci Akabe Biat&#;’ndan k&#;sa bir süre önce inmi&#; oldu&#;unu, dolay&#;s&#;yla burada hicret yolculu&#;una i&#;aret edildi&#;ini dü&#;ünmek daha isabetli görünmektedir. Râzî ise bu âyetin namazla ilgili önceki âyetlerle münasebetini kurarak “giri&#;”i namaza ba&#;lama, “ç&#;k&#;&#;”&#; da namaz&#; bitirme &#;eklinde yorumlam&#;&#; ve âyetin &#;öyle yorumlanmas&#;n&#; tercih etmi&#;tir: “Rabbim! Namaza ba&#;larken de bitirirken de daima samimi ve ihlâsl&#; olmam, gönlümde seni ta&#;&#;mam, sana &#;ükür için gerekli olan görevlerimi yerine getirmem için bana yard&#;m et!” (XXI, 29).

Bununla birlikte âyette daha genel olarak insan&#;n bir yere girerken veya ç&#;karken, bir i&#;e ba&#;larken veya bitirirken daima her &#;eyin iyi ve düzgün gitmesi, dürüstçe yap&#;lmas&#;, sonucunun hay&#;r do&#;urmas&#; için çabalamas&#;; niyetinin ve gönlünün bu yönde olmas&#;; ayr&#;ca bunun için dua edip Allah’tan iyilik yönündeki çabalar&#;nda yard&#;m dilemesi gerekti&#;ine i&#;aret edildi&#;i de dü&#;ünülebilir. (Kaynak: Kur'an Yolu Tefsiri Cilt: 3 Sayfa: )

&#;srâ suresi ayet fazileti nedir?

&#;srâ suresi 80 ayet fazileti ve s&#;rlar&#;, bu ayeti okuyarak faydalanmak isteyen ki&#;iler taraf&#;ndan merak edilir. Bu faziletler ise &#;u &#;ekildedir:

  • K&#;skanç ve haset ki&#;ilerin &#;errinden korunmak için &#;srâ suresi okunmal&#;d&#;r.
  • &#;srâ suresi okuma al&#;&#;kanl&#;&#;&#; olan ki&#;ilerin, kötü niyetlilere kar&#;&#; korundu&#;u söylenir.
  • Bu sureyi okuyan ki&#;iler için Allah’u Teala’n&#;n yerler ve da&#;lar kadar sevap yazd&#;&#;&#; söylenir.
  • Bu ayet okunan evlere afet ve h&#;rs&#;z girmeyece&#;i söylenir.

&#;srâ suresi ayet kaç defa okunmal&#;?

&#;srâ suresi ayet fazileti kaç defa okunmal&#; diye merak edilir çünkü bu faziletlerin gerçekle&#;mesi için belli bir say&#;da okunmas&#; gerekti&#;i bilinir. Örne&#;in k&#;skanç ve haset ki&#;ilerin &#;errinden korunmak için 7 kere okunmas&#; gerekti&#;i söylenir. &#;srâ suresinin ayetlerini 1 bardak zemzem suyuna 10 defa okuyup o suyu içmenin hastal&#;klara iyi geldi&#;i bilinir.

&#;srâ suresi ayeti niçin okunur?

&#;srâ suresi ayet neden okunur bilinmesi gerekir. Bu sayede müminler bu ayetin faziletlerinden yararlanabilir. &#;srâ suresi manevi s&#;k&#;nt&#;dan kurtulmak için okunabilir. Ayr&#;ca sabah ve ak&#;am &#;srâ suresinin son iki ayetini okuyan ki&#;ilerin o gün ve gece kalbinin ölmeyece&#;i söylenir. Yatmadan önce bu son iki ayeti okuman&#;n da ki&#;inin k&#;yafetleri içine onu korumakla yükümlü bir mele&#;in girece&#;ini bildirir. Borçtan dolay&#; &#;ikayetçi olan ki&#;ilerin de &#;srâ suresinin ayetini okumas&#; gerekir.


ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Kur&#;an-ı Kerîm, Allah&#;ın insanlara indirdiği son Mukaddes Kitaptır. Kur’an-ı Kerim, İslam dininin temel kaynağıdır. Kuranın önemli sürelerinden olan İsra süresinin fazileti ve sırlarını derlemeye gayret ettik. İsra Süresinin Faziletleri, Bir sureyi veye ayetleri okuyan kişilere manevi armağanlar verilir. Kuranı Kerim&#;de İsra suresinin önemini anlamamız için öncelikler kendisi ve sonra Peygamberimizin hadislerini incelemek lazımdır. Bu nedenle sizler için Tarık suresinin faziletini derledik.

Peygamberimiz’in Kur’an okumanın fazilet ve değerine işaret eden pek çok hadisleri vardır. Onlardan bir kısmı şöyledir: “Kullar Allah’a ondan nâzil olan şu Kur’an’la yaklaştıkları gibi hiçbir şeyle yaklaşamazlar” (Tirmizi) “Kur’an’ı okuyunuz Muhakkak ki o, kıyamet günü dostlarına şefaat edici olarak gelecektir.” (Müslim)
“Kur’an’ın acaiblikleri, hârikaları tükenmez. Çok okumakla eskimez. Onu okuyunuz. Çünkü Allah, onu okumanın her bir harfine karşılık (en az) on sevap verir.” (Hakim)

Kur&#;ân-ı kerîmin on yedinci sûresi.
İsrâ sûresi Mekke&#;de nâzil oldu (indi). Yüz on bir âyet-i kerîmedir. Peygamber efendimizin mîrâc (göklere çıkarılma) mûcizesinin Mekke&#;den Kudüs&#;e kadar olan kısmı bu sürenin birinci âyetinde anlatıldığı için sûreye İsrâ adı verilmiştir. İsrâ&#;yı inkâ r küfürdür. Mîrâcı yâni Kudüs&#;ten sonrasını inkâr ise bid&#;attir. İsrâ sûresindeki belli başlı konular mîrâc mûcizesi, Benî İsrâil&#;in (İsrâiloğullarının) nankörlükleri ve başlarına gelenler, Allahü teâlânın kudreti, kıyâmet ve âhiret hayâtına dâir hükümlerdir. (İsmâil Hakkı Bursevî)

İSRA SÛRESİ’NİN FAZİLETİ VE YARARLARI

Ahmed, Tirmizî, Neseî ve başkaları Hz. Aişe&#;den şöyle dediğini rivayet etmektedirler: &#;Peygamber (a.s.) her gece Beni İsrail ile Zümer surelerini okurdu.&#;

Buharî ve İbni Merdüveyh de İbni Mes&#;ud&#;dan Benî İsrail yani bu sure ile Kehf, Meryem, Tâ-Hâ ve Enbiyâ sureleri hakkında şöyle dediğini rivayet etmektedir: &#;Bu sureler ilk nazil olmuş eski surelerdendir ve bunlar benim eskiden beri bildiğim sureler arasındadır.&#; Yani bu sureler hepsi de erken dönemlerde Mekke&#;de inmiş olması ve çeşitli kıssaları ihtiva etmesi gibi ortak özelliklere sahiptirler.

İsra Suresinin Sırları Hakkında Rivayetler
İsra Suresinin ayeti hakkında rivayet edildi ki:
Allah’u Teala bu ayeti okuyana, yerler ve dağlar gibi sevaptan ecir yazar.
Bu ayet okunan eve hırsız veya bir âfât girmez.

Cinlenmiş biri için pamuklu bezin bir yüzüne İsra suresinin ve ayetleri diğer yüzüne Kaside-i Bürde’nin ve beyitleri yazılıp, yakılarak dumanı koklatılırsa Allah2ın izniyle şifa bulur.

Kurtubi tefsirinde İsra suresinin ayetinde şöyle zikredildi: &#;Ebu Bekir Sıddık (Radıyallahü Anha)’nın kızı Esma (Radıyallahü Anha) demiştir ki: &#;Tebbet suresi nazil olunca. Harb’in kızı olan Ebu Leheb’in eşi, ümmü cemil, elinde büyükçe bir taş olduğu halde dinin aleyhinde bağıra bağıra öteden beri geliyordu. Bu sırada Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) Mescitte oturuyordu. Hz. Ebu Bekir (Radıyallahü Anha)’de yanında bulunuyordu.

Hz. Ebu Bekir, o şirret kadının gelmekte olduğunu görünce buyurdu ki:
-&#;Ey Allah’ın Resulü! O bu tarafa doğru gelmekte, korkarım ki sizi görür ve bir saldırı da bulunur.&#; Rasulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem):
-&#;O beni göremez&#; buyurdu ve İsra suresinin ayetini okudu.
derken şirret kadın gelip. Hz. Ebu Bekir’in ta karşısında durdu. Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)’i göremedi
ve dedi ki:
-&#;Ey Ebu Bekir! Haber aldığıma göre arkadaşın beni hicvediyormuş!&#; Hz. Ebu Bekir (Radıyallahü Anh):
-&#;Hayır!&#; Şu Beyt-i Muazzama’nın Rabbine yemin ederim, seni hicvetmedi&#; buyurdu. Kadın bunun üzerine:
-&#;Kuryş iyi bilir ki, ben onların efendilerinin kızıyım&#; diyerek dönüp gitti.

İsra Suresinin Ayeti hakkında rivayet edildi ki:
Kötülüğünden korkulan bir kişinin yanına girmeden önce okunursa, kötülüğünden korunur.
Bir şehre girildiğinde oradaki kötülüklerden emin olmak, oranın hayırlarına ve bereketlerine ulaşmak ve orada Allah’tan bir dost ve yardımcı bulmak için okunur.

İsra Suresinin ayeti hakkında rivayet edildi ki bir şeyini kaybeden kişi, kaybettiği şeyin yerini öğrenmek isterse veya merak ettiği bir şeyin hakikatini (bu haram şeyler olan karı koca, aile ve bir müminin vb. sırrı, gizli işleri, mahremiyeti vb. değildir) öğrenmek isterse, temiz bir kağıt üzerine yukarıdaki ayeti kerimeyi yazıp da yastığının alştına koyar ve sürekli tekrarlayarak sağ tarafı üzerine yatarsa, rüyasında o şey gösterilir.

İsra Suresinin ayetleri hakkında rivayet edildi ki:
Hasta kişi, elini ağrıyan yerin üzerine koyup şifa olacağına inanarak İsra suresinin ayetini okursa, Allah’ın izniyle ağrıyan yere şifa olur.

Manevi sıkıntısı olan bir kişi, bu hastalığından kurtulmak için on (10) gün oruç tutar, helal olan gıdalarla iftar etmeye çalışır, yatsı namazından sonra İsra suresinin ayetlerini bir bardak zemzem suyuna 10 defa okuyup o sudan içer ve yıkanırsa, Allah’ın izniyle hastalığına şifa olur.

İsra Suresinin ayetleri hakkında rivayet edildi ki:
Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: &#;Her kim sabah akşam İsra Suresinin son iki ayetini () okursa, o gün ve gece kalbi ölmez.&#; (3)

Kişinin Yatmadan evvel A’raf suresinin ayetleri ile İsra suresinin son iki () ayetleini okuması müstehaptır. Zira bu ayetleri okuyup da uygulayanların elbiselerinin içine, onları, korumakla görevli bir melek girerek kendileri için istiğfar edeceği bildirilmiştir. (4)
Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e borçtan (dolayı) şikayet eden bir kimseyeİsra Suresinin ayetini okumasını tevsiye etti.

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e bir kişi gelerek:
-Ey Allah’ın Resulü! Benim çok borcum var, bir gün olsun borçtan kurtulamadım, der. Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)’de ona şöyle cevap verir:
-&#;İsra Suresi’nin son ayetini çok oku ve her okuyuşun sonunda üç defa &#;tevekkeltü ‘alel-hayyillezi la yemutü&#; söyle! Allah’u Teala seni borçtan kurtarır.&#;(5)

Abdulmuttalib oğullarından konuşmaya başlayan her çocuğa Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) İsra suresinin ayetini öğretirdi.
Her kim İsra suresinin ayetini okursa, Allah’u Teala yeryüzü ve dağlar kadar ecir sevap yazar.

3 &#; Ali Müttaki, Kenzü’l-Ummal, 1/, no
4 &#; Zebidi, İthaf, 5/
5 &#; Ebu Leys Semerkandi, Tefsirul Kur’an, 4/64

İSRA SURESİ NEDEN İNDİRİLMİŞTİR?
Rasulullah (a.s.) Kureyşlilere İsra hadisesinden söz etti. Onlar da onu

yalanladı. Bunun üzerine Yüce Allah bu buyrukları onu tasdik etmek üzere indirdi.

Peygamber (a.s.), İsra ile Mirâc&#;dan döndükten sonra Mescid-i Haram&#;a çıktı ve durumu Kureyş&#;e haber verdi. Böyle bir şeyin imkânsız olduğu düşüncesi ile hayrete düştüler. Hatta ona iman eden kimselerden irtidat eden­ler dahi oldu. Ebu Bekir (r.a.)&#;e bazı kimseler durumu bildirdiler. O da: &#;Eğer böyle demişse elbette doğru söylemiştir. Şüphesiz ben onun bunun ötesindeki şeylerde de doğru söylediğini kabul ediyorum&#; demiştir. Bundan dolayı Hz. Ebu Bekir&#;e (çok doğrulayıcı anlamında)&#;es-Sıddîk&#; adı verildi.

Beyt-i Makdis&#;e yolculuk yapmış bazıları Hz. Peygamber&#;den oranın nite­liklerini anlatmasını istediler. Beyt-i Makdis, Hz. Peygamberin gözünün önüne getirildi, o da ona bakarak Mescid&#;i onlara anlatmaya başladı. Bu sefer, yoldaki kervanlarının durumunu bildirmesini istediler. Hz. Peygamber onlara develerinin sayısını ve durumunu bildirdi ve dedi ki: Filan gün güneşin doğuşu ile birlikte önlerinde siyaha çalan bir deve bulunduğu halde geleceklerdir, es-Seniyye denilen yere deve kervanlarını beklemek üzere çıktılar. Hz. Paygam-berin haber verdiği şekilde kervanın geldiğini gördüler. Yine de iman etmediler ve: &#;Bu olsa olsa apaçık bir sihirdir.&#; dediler.

Secdem

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir