astigmat engel oranı / Sağlıklı göz derecesi kaç olmalı? Göz derecesi normalde kaç olur?

Astigmat Engel Oranı

astigmat engel oranı

Gözümüzün ön yüzeyinde kornea adı verilen saydam bir tabaka bulunur. Kornea yüzeyindeki düzensizlikler astigmata neden olur ve bu da  ışık kırma kusuruna yol açarak, nesnelerin görüntüsü bulanıklaşır.

Çoğu insanda az da olsa astigmatizma vardır ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Astigmatizma sıklıkla miyop ve hipermetropi gibi diğer kırma kusurlarıyla birlikte  ortaya çıkar. Her yaştan kişide görülebilir.

Astigmatizma Neden Olur?

Astigmat kalıtımsal veya korneanın giderek inceldiği keratokonus hastalığından olabileceği gibi sonradan geçirilen bir kaza ya da travma (ameliyat, yaralanma) sonrası da oluşabilir. Eğer küçük yaşta yüksek dereceli astigmata rastlanıyorsa hastada keratokonus araştırılmalıdır. Bunun için de kornea topografisi çekebilen bir merkezde muayene çok önemlidir.

Astigmatizmanın Belirtileri Nelerdir?

  • Bulanık ve bozuk görme,
  • Işıklı yazılarda dağılma ve netleşememe,
  • Baş ağrısı,
  • Gece görmede zorluk.

Astigmatizma Dereceleri

Astigmatizma bir ışık kırma kusuru olduğundan,  hastanın yazıları ve resimleri net görmesini zorlaştırır. Gözde kırma kusuru bulunan birçok kimsede sonradan astigmatizma oluşabilir. Miyop ve hipermetrop gibi rahatsızlıklar ile birlikte görülebilir. Dolayısıyla düzenli göz muayenesi çok önemlidir ve rutin kontrollerde astigmatizma da bakılmalıdır.  
Gerekli görülürse astigmatla da ilgili gözlük kullanması gerekebilir. Burada önemli olan astigmat derecesidir. Örneğin derecesi çok düşük olan hastanın gözlük kullanması gerekmeyebilir. Fakat yaşın ilerlemesiyle birlikte astigmat dereceleri de hızla artmaktadır. Genç hastalarda ameliyat ile astigmat ortadan kaldırılabilirken yaşlılarda bu durum tam tersidir.

0,,00 Arasındaki Astigmat Dereceleri

Bu kişilerin gözlük takmasına gerek yoktur ama ileriki yıllarda oluşabilecek ilerlemelere karşı düzenli göz muayenesi şarttır.

1,,00 Arasındaki Astigmat Dereceleri

Bu dereceyi görmüş kişilerde diğer kırma kusurları da mevcuttur. Miyop ya da hipermetrop da göründüğü için gözlük kullanılması gereklidir. Bu hastaların rutin ve düzenli göz kontrolü çok önemlidir.

4,00 ve Üzerindeki Astigmat Dereceleri

Bu kişilerin göz muayenesini kesinlikle ihmal etmemeleri gerekir çünkü bu durum diğer göz sorunlarına da neden olmaktadır. Gözlük kullanımında da daha hassas davranmaları çok önemlidir çünkü astigmat dereceleri hızla ilerleyebilir. Olabildiğince bilgisayar, tv, telefon, kitap ve ışıklı görsel uyarıcılardan gözlerini korumalıdırlar.

Astigmat Testi

İnternet ortamında görme yetinizi basitçe ölçmenize yarayan kimi testler mevcuttur fakat bu kadar yaygın ve ilerlemesi hızlı olabilecek bir rahatsızlığın tanısının konulması ve tedavinin bir an önce başlaması için uzman hekim muayenesi önerilir. Tanı esnasında gerekirse optik sinir ve retinanın yakın bir şekilde incelenmesi için göz damlasıyla gözbebekleri genişletilerek de bakılır.

Astigmat Derecesi Düşer mi?

Uzman hekim incelemesi neticesinde astigmatınızın türüne ve hastanın yaşına göre uygun bir tedavi yöntemi önerilir, bu ilk etapta reçeteli gözlük ya da lens kullanımıdır. Gözlük ve lens net görüşü sağlamak için derecenizi düşürmez, seneler içerisinde azalabilir ya da artabilir eğer derece düşmüyor ve artıyorsa lazer cerrahisi önerilir fakat her hasta bu tedavi için de uygun olmayabilir bu yüzden detaylı bir göz muayenesi gerekmektedir.

Astigmat Nasıl Tedavi Edilir?

Günümüzde astigmat tedavisi olan bir görme kusurudur ve tek tedavisi lazer cerrahisidir. Eğer 18 yaşından büyükseniz, hamilelik dönemi ve emzirme gibi bir durum yoksa, diyabet ya da romatizma hastalığınız bulunmuyorsa, keratokonus  ve göz tansiyonu problemleriniz yoksa, göz dereceleriniz artık ilerlemiyorsa lazer tedavisi ile astigmat derecenizi düşürebilir ya da tamamen kurtulabilirsiniz.

Astigmat Ameliyatı

Miyop, hipermetrop ve astigmatın tedavisinde kullanılan ve refraktif cerrahide bütün dünyada uygulanan en yaygın yöntem LAZER'dir. Düşük dereceli astigmat tedavisinde en başarılı yöntemdir.
Birkaç tip lazer ameliyatı vardır;
İlki Lasik dediğimiz, kapak (flep) yaratarak yapılan ameliyatlardır. Bu ameliyatlarda dokuya ulaşmak için kornea üzerinde bıçaklı ya da bıçaksız lazerle bir kapak yaratılır, dokuya ulaşıp işlem gerçekleştikten sonra bu kapak kapatılır. Bu işlem yapıldıktan sonra hasta iyi görmeye başlar. Ağrı, yanma ve batma gibi şikayetler ya hiç olmaz ya da kısa sürelidir.
Diğeri ise PRK Lasek tipi yüzeyel yapılan ameliyatlardır. Bu tip ameliyatlarda korneada herhangi bir kesi oluşturulmaz. Yalnız korneanın en üstündeki epitel doku sıyrılıp lazer, hastanın korneasına direkt uygulanır. Operasyon sonrası kornea yüzeyini korumak amacıyla gün kontakt lens takılmaktadır. Bu işlem sonrası net görüş seviyesine ulaşmak haftayı bulabilmektedir. Lazer sonrası gün ağrı, batma, sulanma ve görmede bulanıklık gözlemlenebilmektedir.
SMILE lazer ise en yeni yani 3. kuşak lazer refraksiyon cerrahisidir. Lasik’de lazer uygulayabilmek için büyük bir kesi gerekirken, bu kesi SMILE’ da 2 mm’ye kadar düşmektedir.
SMILE prosedüründe, cerrah korneada küçük, lens şeklinde bir doku (lentikül) oluşturmak için femtosaniye lazer kullanır. Daha sonra aynı lazerle kornea yüzeyinde küçük bir yay şeklinde kesi yapılarak cerrah bu kesiden lentikülü çıkarır. Minik lentikül çıkarıldığında, miyopi düzeltilerek kornea şekli değiştirilmiş olur. Kornea kesisi dikişsiz birkaç gün içinde iyileşir ve keskin görme çok hızlı gerçekleşir. Bu sebeple iyileşme çok hızlıdır ve göz kuruluğu, ağrı, batma gibi durumlar yaşanmaz .Ayrıca bu işlemlere uygun olmayan hastalara No- Touch Lazer tedavisi uygulanabilir.

No-touch Lazer  (TransPRK) Uygulaması

Kırma kusurunun giderilmesinde kullanılan yöntemlerden sadece biridir. Aslında ilk kuşak lazer cerrahisi olmasına rağmen sınırlı vakada güvenle uygulanabilmektedir. İsminden de anlaşılabileceği gibi göze dokunmadan, temas etmeden yapılan lazer tedavisidir. Özellikle temas hissinden tedirgin olan hastalar için konforlu bir yöntemdir. Avantajlarından biri de ince kornea yapısı olan hastalara uygulanabilir olmasıdır.

Astigmat Gözlük Takılmazsa İlerler mi?

Bazı özel durumlar hariç astigmat genelde ilerlemez.
Göz Hastalıkları Uzmanı">

Kimler Lazer Olabilir?

Lazer göz ameliyatı olmak için uygun bir aday mıyım?

Lazer göz ameliyatı ile başarılı sonuçlar elde edebilmek ve sorunsuz bir tedavi süreci geçirmek için bu tedavinin uygun adaylara yapılması gerekir. Bu tedavi için uygun adayın özellikleri şu şekilde özetlenebilir:

  • Yaş: Lazer göz tedavisi için en uygun kişiler 18 – 55 yaş arasındaki kişilerdir. 18 yaşından küçüklerde göz gelişimini henüz tamamlamamıştır. Hem gözlük numaralarının değişme ihtimali hem de tedavinin başarısını etkileyebilecek genetik kornea hastalıklarının bu yaşlarda bulgu vermesi nedeniyle 18 yaşından önce lazer göz tedavisi yapılması uygun değildir. 55 yaşından sonra gözün doğal merceği sertleşerek katarakt gelişimi başlayabilir, lazer göz ameliyatları (LASIK, PRK) katarakt gelişimini etkilemez ancak bu yaş hasta grubunda premium lens cerrahisi hem uzak hem de yakın gözlükten bağımsız bir hayat sağlaması açısından daha avantajlıdır.
  • 40 yaşından büyük olanlar LASIK operasyonu sonrasında okumak için yakın gözlüğüne ihtiyaç duyabilirler. Yakın – uzak gözlükten kurtulma alternatiflerini doktorunuzla detaylı bir şekilde tartışın ve beklentilerinizi anlatın.
  • Gözlük dereceleri; miyoplarda 8 dereceye, hipermetrop ve astigmat olanlarda ise 4 dereceye kadar olanlar lazer göz ameliyatı için uygun adaylardır. Daha yüksek numaralarda hem hastanın güvenliği hem de görsel başarı için göz içi lens implantasyon cerrahisi tercih edilmelidir.
  • Lazer göz ameliyatları (LASIK, PRK, LASEK) gözün kornea tabakasına uygulanmaktadır. Bu tabakanın kalınlığının planlanan tedavi için yeterli olması ve yüzey haritasının (kornea topografisi) düzgün olması önemlidir.
  • Doğumsal veya genetik kornea hastalığı olanlara (kornea distrofileri gibi) LASIK operasyonu önerilmez.
  • Bu tedavi gebeler ve emziren anneler için uygun değildir.
  • Gözlük numaralarınızda son bir yılda bir değişim olmamalıdır.
  • Aktif bir göz enfeksiyonunuz olmaması gerekir.
  • Herpes (göz uçuğu) geçirmemiş olmalısınız. Lazer tedavisi herpes enfeksiyonunun nüks etmesine neden olabilir.
  • Lazer göz operasyonunun olası risklerini doktorunuzla konuşmalı ve bu operasyonun görsel sonuçlarıyla ilgili gerçekçi beklentileriniz olmalıdır.
  • Sjogren sendromu, romatoid artrit, lupus gibi romatizmal hastalıkları olanlar ve kuru göz sendromu olanlar lazer göz tedavisi için uygun aday değillerdir.
  • Keratokonus, katarakt, glokom ile bazı retina ve göz siniri hastalıkları bulunanlar lazer ile gözlükten kurtulma tedavileri için uygun aday değillerdir.
  • Diabet (şeker hastalığı) lazer tedavisi sonrası iyileşme problemleri yaratabilir, bu nedenle şeker hastalığı olanlar LASIK tedavisi için uygun aday olmayabilirler.
  • Daha önceden geçirilmiş göz ameliyatları ve göz yaralanmaları nedeniyle bazı hastalar lazer tedavisi için uygun olmayabilirler.
  • Lazer göz tedavisi göz tembelliğini düzeltmez, sadece gözlükten kurtulmanızı sağlar. Bu nedenle gözlük kusuruna bağlı göz tembelliğiniz varsa gözlükle gördüğünüzden çok daha iyi bir görme beklememelisiniz.

Dr. Sönmez ile iletişime geçin

Göz hastalıkları konusunda hastaları bilgilendirme amaçlıdır. Bilimsel ve tasarım içeriği izinsiz kullanıseafoodplus.info Baris Sonmez

- Lazer olunca gözüm sıfırlanacak mı? Göz değerlerim lazerden sonra tekrarlar mı?
Lazerde gözlüklerle görebildiğiniz kadarını gözlüksüz görmeniz amaçlanmaktadır. 0,5 ve altındaki numaralar gözlüksüzlük değerleridir ve başarılı olarak algılanır. Lazer, numaralar henüz ilerlerken yapılırsa tekrar gözlük kullanmak durumunda kalınabilir. Bu yüzden numaraların en az 1 yıldır artmıyor olması gereklidir. Lazerden sonra miyoplar %95, hipermetroplar %70 oranında gözlüksüz kalırlar.

- Lazer olan kişi katarakt ameliyatı olabilir mi?
Lazer ameliyatı gelecekte olacağınız herhangi biz göz tedavisine (katarakt dahil) engel ya da sebep değildir.

- Lazer çeşitleri neye göre değişiyor? Hangi lazerin bana uygun olduğunu nasıl öğrenebilirim?
Lazer operasyonları kişinin göz yapısına ve numaralarına göre belirlenir. Lazer öncesi yapılan tetkikler sonucunda lazere uygun bulunan kişiler, göz yapılarının uygun olduğu lazer tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilir.

- Lazer ameliyatı ne kadar sürüyor?
Lazer ameliyatı yaklaşık dakika gibi kısa bir sürede tamamlanmaktadır.

- Lazer ameliyatı kanamalı bir ameliyat mıdır?
Lazer tedavisi gözün damarsız bir dokusu olan korneaya yapıldığı için kanamalı bir ameliyat değildir. Lazer tedavisi damla anestezisi altında yapılır.

- Lazer ameliyatı sonrasında ağrı sızı oluyor mu?
Intralase-LASIK ve LASIK gibi ilk aşamada korneada kapakçık (flap) oluşturularak yapılan lazer ameliyatlarının sonrasında 6 saat kadar ağrı, batma, sulanma olabilir. LASEK, PRK gibi göz yüzeyinin soyulması sonrasında yapılan lazerden sonra gün ağrı çekilebilir. Bu ağrının az hissedilmesi için lazer sonrasında göze koruyucu kontakt lens uygulanabilir.

- Lazer olanlarda göz kuruluğu olduğu söyleniyor doğru mu?
Lazer sonrasında belirli bir süre göz kuruluğu problemi yaşanabilir. Suni gözyaşı damlaları kullanılarak bu durum kontrol altına alınır. Zamanla damlaya duyulan ihtiyaç kalkar.

- Göz değerlerim düşük, lazer olabilir miyim?
Gözlük ihtiyacı hisseden ve gözlük kullanmak istemeyen her numaraya, göz yapısı uygunsa lazer yapılabilir.

- Astigmat lazerle kaybolmuyor, doğru mu?
Lazer tedavisi, miyop ve hipermetrop ile birlikte astigmatı da ortadan kaldırmak için yapılır.

- Tedavi Sonrası Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

  • Tedavi sonrası gözlerin bandajla kapatılması gerekmez.
  • Tedavi sonrası verilen damlaların özenle ve doktorun verdiği reçeteye uygun olarak kullanılması gerekir.
  • İlk 24 saat süresince tedavi edilen gözle oynanmaması ve banyo yapılmaması önemli bir detaydır.
  • 24 saat sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz.
  • İlk birkaç saat boyunca yaşanacak hafif bir batma hissi ve sulanma şikâyeti normaldir.
  • Tedavi sonrası belli aralıklarla yapılacak doktor kontrolüne gitmekte yarar vardır.

 

- Tedaviden Sonra Günlük Yaşama Ne Zaman Geçilebilir?
Genellikle ertesi gün işe gidilebilir. İlaçlarınızı doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde düzenli kullanmanız ameliyatın kendisi kadar önemlidir. Güneş ışınları rahatsız edebileceğinden güneş gözlüğü takmanızı öneririz. Yürüyüş yapmak, bisiklete binmek, aerobik yapmak gibi tüm spor ve sosyal faaliyetlerinizi yapabilirsiniz. Uçağa binebilirsiniz. Fakat enfeksiyondan korunmak için yaklaşık 20 gün boyunca havuza veya denize girilmemelidir. Birinci aydan sonra arzu ederseniz, kozmetik amaçlı renkli lensleri kullanmaya başlayabilirsiniz.

- İkinci Kez Lazer Ameliyatı Yapılabilir mi?
Lazer tedavisinde hedef göz derecelerini + / - 0,50 mertebesine getirmektir. İlk operasyondan en az 6 ay sonra yapılan kontrolde gözünüzde numara kaldığı tespit edilirse, tüm muayene ve tetkikler tekrarlanır.

Kornea kalınlığının ve uygulanacak numaranın ikinci bir lazer operasyonuna uygun olup olmadığı Pakimetre, Orbscan ve Topolazer ile değerlendirilir. Eğer uygunsa; birinci operasyon bilgileri ışığında eski kapakçık tekrar kesilmeden yeniden kaldırılarak ikinci lazer operasyonu yapılabilir. Tedavinin bu şekilde tekrarlanmasında hiçbir sakınca yoktur.

*Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dünyagöz Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Dr. Barış Sönmez </p>
            <span class=nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.