itirazın iptali davası cevap dilekçesi / CEVAP DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

Itirazın Iptali Davası Cevap Dilekçesi

itirazın iptali davası cevap dilekçesi

Cevap Dilekçesi

Tarafınıza açılmış olan bir hukuk davasında dava dilekçesinin tarafınıza tebliğ edilmesi ile birlikte karşı tarafın dava dilekçesinde haklılığını öne sürdüğü beyanlarına karşı cevap hakkınız bulunmaktadır. Cevap dilekçesi hazırlamak suretiyle mahkemeye sunma hakkınız bulunmaktadır. Hak kaybı yaşamamak adına dava dilekçenizin tarafınıza tebliğ tarihi çok önemlidir. Süresi içerisinde sunulmayan cevap dilekçesinin hukuki yargılamanıza ilişkin olumsuz etkisi söz konusu olacaktır. Mağduriyet yaşamamak adınıza dava açıldığında cevap dilekçesi yazdırmak için muhakkak uzman bir avukata danışmanızda fayda olacaktır. Hakkınızda açılmış olan bir davaya ilişkin cevap verme süreniz yazılı usule tabi işlerde 2 haftadır. 2 haftalık süre dava dilekçesinin tarafınıza tebliğ edilmesi ile başlamaktadır. Açılan davaya ilişkin dava dilekçesinin size tebliği sırasında evde olmayabilirsiniz. Böyle durumlar yaşandığında tebligatınız iade olup tekrardan ikametgahınızın bulunduğu yerdeki muhtara tebligat yapılır. Evde olmadığınız takdirde muhtara yapılan tebligat geçerlidir ve süreniz tebligatın muhtara yapıldığı gün başlar. Tarafınıza tebliğ olan dava dilekçesine ilişkin kısıtlı süreniz kaldıysa ya da son güne denk geldiyse eğer, hak kaybı yaşamamak adına bir defaya mahsus olmak üzere mahkemeden süre uzatım dilekçesi tanzim edilerek cevap dilekçesi sunma bakımından ek süre alma hakkınız bulunmaktadır.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda cevap dilekçesinde zorunlu olarak bulunması gereken hususlar açıkça belirlenmiştir. Mahkemenin adı, tarafların adı soyadı ve açık adresleri, dayanılan deliller, savunmalar, hukuki nedenler, talep ve sonucun muhakkak belirtilmesi gerekmektedir. Cevap dilekçesi, hakkınızda açılmış olan davada isnat edilen olguların iptal edilmesine ilişkin imkan sağlamaktadır. Dava yargılaması sonunda çıkabilecek olası mağduriyetlerin önüne geçebilmek için alanında uzman avukattan hizmet alarak cevap dilekçesi hazırlamanız gerekmektedir. Bu alanda hizmet almak istediğinizde iletişim bilgilerimiz üzerinden bize ulaşabilirsiniz.


Cevap Dilekçesi Nereye Verilir?

Cevap dilekçesi tarafınıza tebliğ olduktan sonra açılan davaya uygun cevap dilekçesi hazırlanır. Cevap dilekçesi tarafınızca da yazılabilir ancak her davanın kendine özgü usul kuralları olduğundan hazırlanan cevap dilekçesinde ileride hak kaybı yaşamamak adına uzman bir avukattan yardım alınmalıdır. Aleyhinize açılan dava hangi mahkemede açıldıysa cevap dilekçenizin başlığını o mahkemenin adı oluşturmaktadır ve dilekçeniz davanın açıldığı mahkemeye teslim edilmelidir.  Ancak dava bulunduğunuz ilden başka bir ilde açıldıysa, bulunduğunuz ildeki mahkemeye gidip muhabere yoluyla dilekçenizin esas mahkemesine gönderimini sağlayabilirsiniz. Örneğin bulunduğunuz il İstanbul ancak dava İzmir Asliye Hukuk Mahkemesinde açıldıysa, İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesine gidip cevap dilekçenizin İzmir Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesini isteyebilirsiniz. 


Davaya Cevap Verilmezse Ne Olur?

Açılan davaya ilişkin süresi içerisinde cevap dilekçesi vermemenin sonuçları Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun maddesinde düzenlenmiştir. “Süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılır.” şeklinde bahsedilmiştir. Davalı taraf davaya cevap vermek zorunda değildir ancak cevap vermediği takdirde dava, davacı tarafından dava açarken sunulmuş olan vakıalar ve deliller esas alınarak görülüp sonuçlandırılır çünkü artık davalı cevap süresini kaçırdığı için delil listesi sunamayacaktır.  Davacı dava dilekçesinde savunduğu iddiaları daha kolay şekilde ispatlayacaktır. Davalı, cevap dilekçesi vermediği takdirde inkar kapsamında beyanda bulunabilir ancak açılan davaya yönelik yeni iddialar ileri süremez. Süresi içerisinde cevap dilekçesi sunmayan davalı taraf aleyhine doğacak sonuçlara katlanmak zorundadır. 


İstinafa Cevap Dilekçesi Nasıl Yazılır ? 

İstinafa cevap dilekçesi Hukuk Muhakemesi Kanunu’nun maddesinde açıkça düzenlenmektedir.  İstinaf dilekçesinin kararı veren ilgili mahkeme tarafından karşı tarafa tebliğ edileceği ve karşı tarafın da tebliğ edilmesinden itibaren 2 hafta içerisinde istinafa cevap dilekçesi sunması gerekmektedir. Hakkında iddia edilen ilgili hususlara ilişkin yazılı beyanda bulunularak hak kaybı yaşanmasının önüne geçilmesi sağlanmış olunacaktır. İstinafa cevap dilekçesi süresi içerisinde istinafa gönderilmek üzere kararı veren ilk derece mahkemesine verilmektedir. İstinafa cevap dilekçesi verilirken herhangi bir harç ve gider avansı yatırılması gerekmemektedir. 

Hukuk, İdare ve Ceza mahkemelerinin yapmış olduğu yargılama neticesinde istinaf kanun yolunun açık olması durumunda, ilk derece mahkemesi kararına ilişkin istinafta bulunan tarafın istinaf başvuru dilekçesinin tebliğ edilmesi ile birlikte istinafa cevap dilekçesi sunulacaktır. İstinafa cevap dilekçesi sunulurken istinaf dilekçesinin içeriğine uygun sunulmalıdır. İstinaf dilekçesinde bulunan vakıaların inkarına yönelik deliller eklenmesi ve beyanlar sunulması yargılamayı aydınlatacaktır. Dava yargılaması sonunda çıkabilecek olası mağduriyetlerin önüne geçebilmek için alanında uzman avukattan hizmet alarak istinafa cevap dilekçesi hazırlamanız gerekmektedir. Bu alanda hizmet almak istediğinizde iletişim bilgilerimiz üzerinden bize ulaşabilirsiniz.


Cevaba Cevap Dilekçesi Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir ? 

Cevaba cevap dilekçesi tarafların ikinci dilekçeleri yani diğer deyimiyle replik olarak adlandırılmaktadır. Davacı olan tarafa davalı tarafından mahkemeye sunulan cevap dilekçesinin davacıya tebliğ edilmesi ile birlikte 2 hafta içerisinde cevaba cevap dilekçesi sunması gerekmektedir. Bu husus Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun maddesinde açıkça düzenlenmiştir. 4 adet dilekçe aşamasının 3. aşamasında sunulan dilekçe türüdür. Bunlar sırasıyla dava dilekçesi, cevap dilekçesi, cevaba cevap dilekçesi ve ikinci cevap dilekçesidir. Cevaba cevap dilekçesi ve ikinci cevap dilekçesi aşaması yazılı yargılama usulünün uygulandığı davalarda bulunmaktadır. Dava dilekçesinde dile getirmediğiniz durumları cevaba cevap dilekçenizde detaylıca dile getirebilme hakkına sahipsiniz. Çünkü iddia ve savunmanın genişletilmesi yasağı cevaba cevap dilekçesi ve ikinci cevap dilekçesinin sunulmasından itibaren başlamaktadır. Bu dilekçeler verildikten sonra dilekçeler teatisi tamamlanmış olup duruşma aşamasına geçilecektir.

Cevaba cevap dilekçesinin hazırlık sürecinde kısaca bahsettiğimiz gibi dikkat edilmesi gereken önemli hususlar bulunmaktadır. Bu yüzden dava yargılaması sonunda çıkabilecek olası mağduriyetlerin önüne geçebilmek için alanında uzman avukattan hizmet alarak cevaba cevap dilekçesi hazırlamanız gerekmektedir. Böylece olması muhtemel hak kayıplarının önüne geçilmesi sağlanmış olmakla birlikte davanızın lehe sonuçlanma ihtimali de artmış olacaktır. Bu alanda hizmet almak istediğinizde iletişim bilgilerimiz üzerinden bize ulaşabilirsiniz.


Boşanma Cevap Dilekçesi

Hakkınızda açılmış olan Çekişmeli boşanma davasına ilişkin dava dilekçesinin açılan davaya ilişkin tensip zaptının tarafınıza tebliğ edilmesi ile birlikte yasal süre zarfı içerisinde yani dava dilekçesinin davalı tarafa tebliğ edilmesinden itibaren 2 hafta içerisinde boşanma cevap dilekçesi hazırlayıp davanızın açıldığı aile mahkemesine yazılı olarak sunmanız gerekmektedir. Boşanmaya cevap dilekçesi hazırlığında davacının dava dilekçesinde öne sürdüğü hususların aksini iddia edecek hukuka uygun delillerin sırasıyla detaylı açıklamada bulunularak boşanmaya cevap dilekçesi içerisinde bahsedilmesi gerekmektedir. Tebliğden itibaren 2 haftalık yasal cevap verme süresi içerisinde boşanmaya cevap dilekçesi vermeyen davalı, dava dilekçesinde yer alan tüm husus ve iddiaları reddetmiş sayılır ancak dava dilekçesine süresinde cevap vermeyen davalı, boşanma davasında kendi iddialarını ileri süremez, tazminat, nafaka talep edemez. Boşanmaya cevap dilekçesinin hazırlık sürecinde kısaca bahsettiğimiz gibi dikkat edilmesi gereken önemli hususlar bulunmaktadır. Bu yüzden dava yargılaması sonunda çıkabilecek olası mağduriyetlerin önüne geçebilmek için alanında uzman avukattan hizmet alarak boşanma cevap dilekçesi hazırlamanız gerekmektedir. Böylece olması muhtemel hak kayıplarının önüne geçilmesi sağlanmış olmakla birlikte iddialarınız doğrultusunda lehe sonuçlanma ihtimali de artmış olacaktır. Bu alanda hizmet almak istediğinizde iletişim bilgilerimiz üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

İtirazın İptali Cevap Dilekçesi

Tarafınıza açılmış olan icra takibine ilişkin olarak süresi içerisinde itirazda bulunmanız neticesinde alacaklı taraf 1 yıl içerisinde itirazın iptali davası açtığı zaman tarafınıza tebliğ olan itirazın iptali dava dilekçesinin tebliğ olmasından itibaren yasal süre zarfı içerisinde İtirazın iptali cevap dilekçesi hazırlamanız gerekmektedir. Hazırlanacak olan bu cevap dilekçesinde söz konusu böyle bir borcun olmadığının ispatını sağlayacak delil niteliğine haiz belgelerle birlikte dilekçenizin hazırlanması gerekmektedir. Savunmanın genişletilmesi ve değiştirilmesi yasağı bulunmasından ötürü eğer yasal süre zarfı içerisinde cevap dilekçesi sunmadığınız takdirde hakkınızda açılmış olan iş bu davayı inkar edebilme hakkınız bulunacaktır ancak yeni bir iddia ve vaka ileri sürülemeyecektir. İtirazın iptali davası yargılamasında haklı ve borçlu olmadığınızı itirazın iptali cevap dilekçesinde ispatlayamadığınız takdirde borcunuzla birlikte asıl alacağın %20’si oranında icra inkar tazminatı ödemek durumunda kalabilirsiniz. İtirazın iptali cevap dilekçesinin hazırlık sürecinde kısaca bahsettiğimiz gibi dikkat edilmesi gereken önemli hususlar bulunmaktadır. Bu yüzden dava yargılaması sonunda çıkabilecek olası mağduriyetlerin önüne geçebilmek için alanında uzman avukattan hizmet alarak itirazın iptali cevap dilekçesi hazırlamanız gerekmektedir. Böylece olması muhtemel hak kayıplarının önüne geçilmesi sağlanmış olmakla birlikte iddialarınız doğrultusunda lehe sonuçlanma ihtimali de artmış olacaktır. Bu alanda hizmet almak istediğinizde iletişim bilgilerimiz üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Ortaklığın Giderilmesi Cevap Dilekçesi

Miras paylaşımı için en sık başvurulan dava çeşidi Ortaklığın Giderilmesi davasıdır. Ortaklığın giderilmesi davası murisin mallarının paylaşımı için açılan davadır. Davanın açılması neticesinde dava dilekçesinin davalılara tebliğ edilmesinden itibaren 2 haftalık yasal süre içerisinde ortaklığın giderilmesi cevap dilekçesi hazırlayıp davanın açıldığı Sulh Hukuk Mahkemesine sunulması gerekmektedir. Ortaklığın giderilmesi cevap dilekçesi, böyle bir davanın açılmasında hukuki yararın bulunmadığına ilişkin beyanlar ve dava dilekçesindeki iddiaların inkarına yönelik deliller eklenerek hazırlanmalıdır. Ortaklığın giderilmesi cevap dilekçesinin hazırlık sürecinde kısaca bahsettiğimiz gibi dikkat edilmesi gereken önemli hususlar bulunmaktadır. Bu yüzden dava yargılaması sonunda çıkabilecek olası mağduriyetlerin önüne geçebilmek için alanında uzman avukattan hizmet alarak ortaklığın giderilmesi cevap dilekçesi hazırlamanız gerekmektedir. Böylece olması muhtemel hak kayıplarının önüne geçilmesi sağlanmış olmakla birlikte iddialarınız doğrultusunda lehe sonuçlanma ihtimali de artmış olacaktır. Bu alanda hizmet almak istediğinizde iletişim bilgilerimiz üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

CEVAP DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

CEVAP DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

ADANA monash.pw HUKUK MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİNE                                                         

DOSYA NO:

İLGİLİ İCRA DOSYASI: Adana monash.pw Müdürlüğü / esas sayılı ds.                       

DAVACI

VEKİLLERİ

DAVALI: 

VEKİLLERİ:

KONU: Tebliğ edilen  dava dilekçesine karşı, haksız davanın reddi dileğiyle cevaplarımızın ve delillerimizin sunulmasıdır.

AÇIKLAMALAR  

1)HUSUMET İTİRAZI

         Davacının talepleri dayanaksız, haksız ve hukuki dayanaktan yoksun olup, huzurdaki davanın reddini talep etmekteyiz .Şöyle ki;

Davacı tarafından dava dilekçesi ile mahkemenize sunulan gerçek dışı iddiaları kabul anlamına GELMEMEK SART VE KAYDI İLE öncelikle belirtmek isteriz ki müvekkillere ait iş yeri , dava konusu olayın meydana geldiği iddia edilen tarihinde,  <> no'lu sigorta poliçe si ile tarihleri arasında  < SİGORTA İŞ YERİM SİGORTA POLİÇESİ> adlı poliçe ile sigortalanmıştır. İşbu poliçe ile; su baskını , yangın ,üçüncü kişiler tarafından ileri sürülecek olan tazminat talepleri vb. Durumlar  poliçe de yer olan özel ve ilişik genel şartlar çerçevesinde güvence altına alınmıştır. Bu husus davacı şirket tarafından göz ardı edilmiş olup müvekkillere karşı haksız ve mesnetsiz bir icra takibi başlatılmıştır. Esasa ilişkin beyanlarımızı sunmadan evvel huzurdaki davanın müvekkil şirket yönünden HUSUMET YOKLUĞU nedeniyle reddini talep ediyoruz .

2)ZAMANAŞIMI İTİRAZI :

Sayın mahkemenizin Re'sen göz önünde bulunduracağı üzere dava süresinde açılmamıştır ve zaman aşımı itirazımız bulunmaktadır. Davanın zamanaşımına uğramış olması sebebi ile de reddini talep ediyoruz

 

2) ESAS HAKKINDAKİ İTİRAZLARIMIZ:

Dava dilekçesinde bahsedilen sigortalı dairenin üst katında bulunan kiracı tarafından kullanıldığı belirtilen dairenin üst katında bulunan su tesisatında oluşan bir arıza nedeni ile sigortalı daireye sızdığı iddia edilen  su, sigortalı dairede  sair odalara hasara sebebiyet vermesi iddiası sonucu, sigorta şirketi zarar gören sigortalının hesabına ödeme yapmıştır. Sigorta şirketi rücu ihtarnamesine bağlı olarak Adana monash.pw Müdürlüğünün esas sayılı dosyası ile başlatılan takibe müvekkiller  haklı olarak itiraz etmiştir.

 

monash.pwının yaptırmış olduğu tespit, davacının -var ise - zararının nereden kaynaklandığını ve kimden sadır olduğunu ispattan uzaktır. Yapılmış olan tespitte, hasarın, binanın ortak alanında yer alan  su tesisatında oluşan bir arıza nedeniyle meydana geldiğinden bahsedilmektedir. OYSA Kİ;  BİLİRKİŞİ TARAFINDAN YAPILACAK OLAN İNCELEME DE GÖRÜLECEĞİ ÜZERE İŞYERİ OLARAK KULLANILAN DAİRELERİN SU SAATLERİ HER DAİRENİN KENDİ İÇERİSİNDEDİR .''ORTAK ALAN''  ŞEKLİNDE BAHSEDİLEN YER DE  İDDİA EDİLEN BU SIZINTIYA SEBEBİYET VERECEK SU SAATİ VB. BULUNMAMAKTADIR .

 

2.Öncelikle tarafımızca merak edilen konu ; raporu hazırlayan kişi veya şirketin   inceleme yapmadan ve sızan suyun kaynağını teknik olarak tespit etmeden hangi kıstaslara göre suyun ortak alandan  sızdığının tespit etmesidir. Sayın mahkemece de takdir edileceği üzere KAPALI TESİSAT İÇERİSİNDE YER ALAN  Su sızıntıları  teknik bir konu olup çıplak gözle bakarak anlaşabilecek bir mesele değildir. Müvekkiller söz konusu binanın 2. Katında maliktir, 8. Katta meydana geldiği iddia edilen bu olayı tespit ve tamir etmesi beklenemez .

 

Binada  monash.pw maliki müvekkillerimin, 8. Katta meydana geldiği iddia edilen bu durumdan kaynaklı  herhangi bir sorumluluğu bulunmamakla birlikte iddia edilen zararla doğrudan ya da dolaylı olarak bir kusuru ve ihmali kesinlikle yoktur.

SU ,Elektrik tesisatı gibi mekanizmalarda meydana gelen  aksaklıklar, tesisat kurulumu ,bakımı veya tamiri sırasında alanında uzman kişilerce tespit ve tamir edilebilecek  aksaklıklardır. Kaldı ki bu husus  tamir ya da kurulum işlemlerinden kaynaklı bir eksiklik sonucu meydana gelmiş bir durum  ise tamiratı yapan kişi ve - veya şirketin sorumluluğu altındadır .

İşyeri maliklerinin bu alanda uzman olmamasına rağmen  bu eksikleri saptayabilmesi ve tamir edebilmesi  mümkün degildir.

3.Sızıntının binanın ortak bir tesisatından mı yoksa herhangi bir dairende mi kaynakladığının ve hangi teknik nedenden kaynaklandığının öncelikle TARAFSIZ VE GÜNCEL OLARAK  tespit edilmesi gerekmektedir. (ZİRA BAHSE KONU SU SIZINTISI İDDİA EDİLDİĞİ ÜZERE ORTAK ALANDAN KAYNAKLANMAMAKTADIR.)  Daha sonra tespitin muhataba tebliği, ifa ve tazminata ilişkin dava ve icra dosyasının daha sonra muhataba veya muhataplara yöneltilmesi monash.pw konu uzman incelemesi raporu müvekkile T E B L İ Ğ   E D İ L M E M İ Ş T İ R.  BİLİRKİŞİ TARAFINDAN YAPILACAK OLAN İNCELEME DE GÖRÜLECEĞİ ÜZERE İŞYERİ OLARAK KULLANILAN DAİRELERİN SU SAATLERİ HER DAİRENİN KENDİ İÇERİSİNDEDİR .ORTAK ALAN ADI ALTINA İDDİA EDİLEN BU SIZINTIYA SEBEBİYET VERECEK SU SAATİ VB. BULUNMAMAKTADIR .

 

 

Davacı tarafından hasara ilişkin oluşturulan işbu hasar raporunu kabul etmemekle birlikte , tarafsız ve teknik bir rapor oluşturulmasını talep ediyoruz . Zira belirtilen bu şirket tarafından belirtilen rakam (,45 TL) son derece fahiş olup gerçeği yansıtmamaktadır .

 

  1. GÖZ ARDI EDİLMEMESİ GEREKEN BİR DİĞER ÖNEMLİ HUSUS İSE;

 BU OLAY ARDINDAN DAVACI SİGORTA ŞİRKETİNİN  YAPMIŞ OLDUĞU ÖDEMENİN,

  • KENDİ POLİÇE ŞARTLARINA UYGUN OLUP OLMADIĞI ,
  • OLAY TARİHİNDE SÜRESİ DOLMAMIŞ GEÇERLİ BİR SİGORTA POLİÇESİ MEVCUT OLMADIĞI ,
  • POLİÇE ŞARTLARINDA SÖZ KONUSU DURUMU KAPSAYAN GEÇERLİ BİR POLİÇE MEVCUT OLUP OLMADIĞI
  • POLİÇE ŞARTLARI GEREĞİNCE YAPILAN ÖDEMEDE TENZİL YOLUNA GİDİLMESİ İÇİN GEREKLİ SİGORTA ETTİREN KİŞİNİN KUSURUNUN BULUNUP BULUNMADIĞI

  GİBİ ÖDEMENİN GEÇERLİLİĞİ AÇISINDAN SON DERECE ELZEM KONULAR ARAŞTIRILMALIDIR .BU BAKIMDAN DAVACI ŞİRKET İLE SİGORTA ETTİRENİ ARASINDA  MEVCUT BULUNAN POLİÇE İÇERİĞİNİN İNCELENMESİNİ TALEP EDİYORUZ .

 SİGORTA ETTİREN KİŞİ ,İDDİA EDİLEN  ZARARIN MEYDANA GELMESİNİ ÖNLEMEK ADINA GEREKLİ ÖNEMLERİ DE  ALMIŞ OLMALIDIR.ÖNLEMLERİ ALMADIĞI TAKDİR DE KİŞİSEL OLARAK MÜTERAFİK KUSURU BULUNUR . SİGORTA ŞİRKETİ DE  İHMAL VE KUSUR SEBEBİ İLE ŞAHSA YAPILAN   MEVCUT ÖDEME MİKTARINDAN MÜTERAFİK  KUSURU ORANINDA İNDİRİM  monash.pw HUSUSUN DA  ARAŞTIRILMASINI TALEP EDERİZ .

monash.pwıca açılan davayı kabul etmemekle birlikte ekspertiz raporunda belirtilen ,45 TL TL lik hasar tutarına da itiraz ediyoruz. Tıpkı su sızıntısının Ortak alandan  kaynaklandığına ilişkin görüşü gibi ekspertiz raporunu hazırlayan kişinin hasara ilişkin miktar tespiti de hukuki dayanaktan yoksundur. Hangi kıstasa göre ve ne sebeple ,45 TL TL zarar tespit edilmiş olduğu  tarafımızca anlaşılamamıştır. Tamamen afakî ve dayanaksız  olarak yapılan hesaplama neticesinde hasar miktarı belirlenmiştir. Bu rakamı sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu özel bir ekspertiz şirketi belirlemiş olup ,taraflı bir şekilde düzenlendiği ortadadır.

 

  1. Yine sigorta şirketi talep etmiş olduğu ,45 TL lik miktardan HURDA BEDELİ VE KIYMET ARTIŞI TENZİLİ yapılmamıştır. Zira iddia edildiği gibi yüksek bir masraf yapıldığı, yenilendiği takdirde on beş seneyi aşkın süre önce yapılmış  bir  taşınmaz üzerinde muhakkak suretle kıymet artışı gerçekleşecektir. Bunun yanı sıra pek tabi ki değiştirilen, HASARLI MALZEMELERİN VEYA MEKANİZMALARIN   EKONOMİK KARŞILIĞI OLAN  HURDA BEDELİ  de mevcuttur ve tenzil edilmemiştir.

monash.pwı Şirket sadece  bir rapora istinaden müvekkiller aleyhine icra takibi başlatmış ve akabinde  iş bu davayı açmıştır. Oysaki davacının zararının varlığını ortaya koyması, zararı ile müvekkil arasında bir illiyet bağı kurması yani, kasti ya da ihmali bir davranışın neticesinde zararın oluştuğunun ispatı yapıldıktan sonra açılmış olan davanın müvekkilin İŞYERİ SİGORTA POLİÇESİNE  karşı yöneltilmesi gerekmektedir. Müvekkile karşı açılan iş bu davanın anılan nedenlerle husumet yokluğu nedeni ile reddi gerekmektedir.

 

CEVAP DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ, Avukat Gizem Gül Uzun tarafından sunulmuştur.

DELİLLER            :Tanık beyanları, keşif, bilirkişi incelemesi, ilgili icra takibi dosyası , sigorta poliçesi,  Yargıtay içtihatları ve sair yasal deliller.

HUKUKİ NEDENLER     :   “Türk Ticaret Kanunu”, “İcra İflas Kanunu”, “Hukuk Muhakemele-ri Kanunu”, “Borçlar Kanunu”, ilgili mevzuat.

 SONUÇ VE İSTEM        :

1.Öncelikle; Adana 6.  icra müdürlüğünde açılmış olan takibin İPTALİNE,

2)Davanın zamanaşımı yönünden reddine ,

3 haksız ve hukuki dayanaktan yoksun davanın esastan REDDİNE,

monash.pwılama masrafları ve vekâlet ücretinin, ve yüzde yirmiden az olmamak üzere kötüniyet tazminatının   davacı şirkete  yükletilmesine karar verilmesini saygılarımla vekâleten arz ve talep ederim.

Davalı Vekili

Avukat Gizem Gül Uzun

 

CEVAP DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR?

CEVAP DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR?

CEVAP DİLEKÇESİ NEDİR?

Size karşı bir dava açıldığı zaman dava dilekçesi ile birlikte mahkeme tarafından hazırlanan tensip zaptı konutunuza tebliğ edilir. Dava dilekçesini tebliğ aldıktan sonra davaya cevap verme süreniz başlayacaktır. Bu nedenle davaya cevap dilekçesi verme süresini kaçırmamak için dava dilekçesinin tebliğ edildiği tarih oldukça önemlidir. Davaya cevap verme süresini kaçırmamak için dava dilekçesinin tebliğ edildiği tarihi tebligat zarfına not etmekte fayda vardır. Dava dilekçesini alan davalı genellikle davaya cevap vermek, davaya nasıl cevap verilir, dava nasıl kazanılırdava cevap dilekçesi örneği, cevap verme süresi gibi aramalar yapmaktadır. Hukuk Büromuz müvekkillerine en iyi şekilde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir.

Dava dilekçesi davacıya tebliğ edildiğinde davacı, davayı kabul edebilir, cevap dilekçesi vererek savunma yapabilir, ya de cavap vermeyebilir. Dava dilekçesi vermeyen davalı ancak inkar çerçevesinde savunma yapabilir. Davaya cevap verilmemesi dava dilekçesindeki unsurların inkar edildiği anlamına gelir.

CEVAP DİLEKÇESİNDE YAZILMASI GEREKENLER

Cevap dilekçesinde yazılması ve bulunması gereken unsurlar Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzda belirtilmiştir.

1-Mahkemenin Adı

Davacı tarafından dava dilekçesi hangi mahkemeye verildi ise yani dava hangi mahkemede açıldı ise davaya cevap dilekçesi de aynı mahkemeye verilecektir. Cevap dilekçesi hangi mahkemeye verilecekse o mahkemenin adı yazılacaktır. Örneğin; dava Mersin Asliye Hukuk Mahkemesinde açıldıysa davaya cevap dilekçesi de Mersin Asliye Hukuk Mahkemesine hitaben yazılmalıdır. Davalı, dava dilekçesi ile birlikte mahkeme tarafından gönderilen tensip zaptını da tebliğ alacağından dolayı davanın mahkemesini ve dosya numarasını da öğrenmiş olacaktır. Davaya cevap verirken cevap dilekçesinde mahkeme dosya numarasının da yazılmış olması gerekmektedir.

2-Tarafların Ad ve Soyadları ile Adresleri

Dava dilekçesini tebliğ alan davalı, dava dilekçesindeki tarafları esas alarak davaya cevap dilekçesini oluşturur. Davalı, cevap dilekçesi ile birlikte tebligata elverişli Türkiye’de adres bildirmek zorundadır. Yurtdışında yaşayan kişinin Türkiye’de avukatı bulunsa bile kendisinin de cevap dilekçesi ile Türkiye’de adres bildirmesi gerekmektedir. Davalının bu adreste oturuyor olması gerekmez, bu adres yalnızca tebligat içindir.

3-Davalının T.C Kimlik Numarası

Davalının Türk Vatandaşı olması durumunda TC kimlik numarasını bildirmesi zorunludur. Davalı kendisini avukatla temsil ettiriyorsa yani dava için avukatla anlaşmışsa avukatın adının soyadının ve adresinin yazılması zorunludur.

4-Savunmanın Dayanağı Olan Olaylar

Dava dilekçesi kendisine tebliğ edilen davalı, dava dilekçesinde yer alan vakıaların haksızlığını ispat etmek için savunma yapmalı ve cevap dilekçesi vermelidir. Cevap dilekçesine savunmasının dayanağı olan vakıaları açıkça yazmalıdır. Davalı, karşı dava açacaksa bunu cevap süresi içinde açmalıdır. Cevap dilekçesinde belirtilmeyen hususları mahkeme kendiliğinden inceleyemez. Bu nedenle cevap dilekçesi çok önemlidir.

5-Dayanılan Deliller

Davalı cevap dilekçesinde dayandığı delilleri belirtmelidir. Delil unsuru, davalının, davacının davasının haksızlığını ispatlayabilmesi açısından çok önemlidir.

6-Hukuki Nedenler

Cevap dilekçesi veren davalı, hangi hukuki nedenlere dayandığını belirtmelidir.

7-Talep ve Sonuç

Davaya cevap veren davalı, cevap dilekçesindeki taleplerinin neler olduğunu açıkça belirtmelidir. Davalı davacının davasının reddini isteyebileceği gibi davayı kabul de edebilecektir. Cevap dilekçesinde davalının veya davalının vekilinin imzasının bulunması şarttır.

DAVAYA CEVAP VERME SÜRESİ NE KADAR?

Cevap dilekçesini mahkemeye vermek için bir süre vardır. Cevap dilekçesi süresi geçtikten sonra mahkemeye verildiği takdirde hukuken beyan dilekçesi olacaktır. Davaya cevap süresi ne kadardır sorusunun yanıtı Mersin Avukat olarak en sık karşılaştığımız sorulardandır. Davaya cevap süresi yazılı yargılama usulünde iki haftadır. Bu süre dava dilekçesinin davalıya tebliği ile başlar.

CEVAP DİLEKÇESİ NEREYE VERİLİR?

Cevap dilekçesi süresinde yazıldıktan sonra davanın açıldığı mahkemeye verilmelidir. Cevap dilekçesinde mahkemenin adı ve dosya numarası yazılmalıdır. Dava bulunduğunuz ilden başka ildeki mahkemede açılmış ise bulunduğunuz ilden cevap dilekçesi ilgili mahkemeye gönderilebilir. Dava cevap dilekçesi nereye verilir, sorusu en çok merak edilen sorulardandır. Dava cevap dilekçesi örneği için avukat iletişim bölümünden hukuk büromuzla iletişime geçebilir, hukuki yardım alabilirsiniz.

DAVAYA CEVAP DİLEKÇESİ VERİLMEZSE NE OLUR

Davaya cevap verilmediği takdirde davalı tarafından davacının iddia ettiği tüm vakıalar inkar edilmiş sayılır. Davaya cevap dilekçesi verilmezse dava dilekçesi inkar edilmiş sayılır. Ancak davaya cevap verilmediği zaman davalı, delil bildirme, tanık dinletme gibi haklarını kaybetmiş olur. Hak kaybına uğramamak için alanında uzman avukat ile çalışmakta her zaman fayda vardır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır