hamileyim ishal oldum / Gebelik ve ishal

Hamileyim Ishal Oldum

hamileyim ishal oldum

Hamilelikte ishal neden olur? Nasıl geçer?

Hamilelik sırasında, kabızlık ve ishal gibi sindirim güçlükleri sıkça görülebilir. Hormonların değişimi, beslenme değişiklikleri ve stres başlıca etkenler arasında sayılabilir. Peki, hamilelikte ishal neden olur? Nasıl geçer? Merak edilen tüm detaylar haberimizde

seafoodplus.info

Yayınlanma: - 19 Temmuz Güncellenme:

Hamilelikte ishal neden olur? Nasıl geçer?

Hamilelik sırasında ishal yaygın görülen bir durumdur. Ancak, sadece ishal olmanız bunun doğrudan hamilelik ile ilgili olduğu anlamına gelmez. Şimdi, hamilelikte ishal neden olur? Nasıl geçer? Gelin hep birlikte öğrenelim…

HAMİLELİKTE İSHAL NEDEN OLUR?

İshal, dışkılama sayısının artarak dışkı niteliğinin değişmesi olarak tanımlanır. Bir günde üç veya daha fazla yaşarsanız, bunun nedeni ishal olabilir. Hamilelik sırasında ishal yaygındır. Ancak, sadece ishal olduğunuz için bu durumun doğrudan hamilelik ile ilgili olduğu anlamına gelmez.

Hamilelik dışındaki nedenler arasında şunlar vardır:

– Virüs
– Bakteriler
– Mide gribi (mideyi üşütmek)
– Bağırsak parazitleri
– Gıda zehirlenmesi
– Bazı ilaçlar

Bazı koşullar da ishali daha da yaygınlaştırır. Bunlara irritabl barsak sendromu, Crohn hastalığı, çölyak hastalığı ve ülseratif kolit dahildir.

Hamileliğe bağlı ishal nedenleri:

Diyet değişiklikleri

Birçok kadın hamile olduklarını öğrendiklerinde belirgin bir şekilde beslenme alışkanlıklarını değiştirirler. Beslenmedeki bu ani değişim midenizi bozabilir ve ishal yapabilir.

Yeni gıdalara karşı hassasiyet

Gıda hassasiyeti, hamilelik sırasında yaşadığınız birçok değişiklikten biri olabilir. Hamilelikten önce sevdiğiniz ve sizi yormayan yiyecekler hamilelik ile beraber gaz, mide bulantısı ve ishal olarak sizi üzebilir.

Doğum öncesi alınan vitaminler

Doğum öncesi vitamin almak, bebeğinizin sağlığının yanı sıra sizin sağlığınız için de önemli faydalar sağlar. Bununla birlikte, bu vitaminler midenizi rahatsız edebilir ve ishale neden olabilir.

Hormon değişimi

Hormonlar sindirim sisteminizi yavaşlatarak kabızlık sorunu yaşamanıza ayrıca sindirim sistemini hızlandırarak ishal olmanıza neden olabilir.

HAMİLELİK İSHALİ NASIL GEÇER?

Hamilelikte ishal vakalarının çoğu tedaviye ihtiyaç duyulmadan geçer. Bununla birlikte, durum sizin için çok fazla sıkıntı veriyorsa birkaç tedavi yöntemi uygulanabilir. Bunlar:

Zaman

Çoğu ishal vakası birkaç gün içinde düzelir. Bu genellikle ishal gıda zehirlenmesi, böcek veya virüs veya bakteri sonucu ortaya çıkarsa geçerlidir. Ancak böylesi bir durumda bolca su tüketmek önemlidir.

İlaç

Aldığınız bir ilaç ishale neden oluyorsa, vücudunuz buna göre ayarlama yapabilir ve ishaliniz durabilir. Değilse, mutlaka doktorunuzla konuşmanızda fayda var.

Doktora görünün

İshaliniz iki veya üç gün sonra bitmezse doktorunuzu görmek için randevu alın. İshalin nedenini belirlemek için fiziki bir muayene ve kan testlerine ihtiyaç duyacaktır.

Sorunlu yiyecekler yemeyin

Bazı yiyecek grupları ishali daha kötü hale getirebilir. Çok yağlı, kızarmış, baharatlı yiyeceklerden, süt ve süt ürünlerinin yanı sıra bol lifli yiyeceklerden uzak durun.

Gebelikte mide ekşimesine ne iyi gelir? İlginizi ÇekebilirGebelikte mide ekşimesine ne iyi gelir? Hamilelikte idrar kaçırma (Hamilelik inkontinansı) neden olur?İlginizi ÇekebilirHamilelikte idrar kaçırma (Hamilelik inkontinansı) neden olur?

BebekdiyethamilehamilelikkabızlıkKadınsüt

Gebelikte ishal sancısına ne iyi gelir?

GEBELİKTE İSHAL SANCISI YAŞANDIĞINDA NE YAPMAK GEREKİR?

  • Bolca su içilmeli
  • Meyve ve sebzeler iyice yıkanmalı
  • Gebelik dönemi dışında ya da gebelikte ishali önlemek için sağlıklı ve hijyenik beslenmek en doğru yaklaşım olacaktır.
Gebelikte ishal sancısına ne iyi gelir

SATIN ALDIĞINIZ PAKETLİ ÜRÜNLERİN SON KULLANMA TARİHLERİNİ KONTROL EDİN

Marketlerden satın alınan tüm paketli ürünlerin üzerindeki üretim tarihi ve son tüketim tarihine mutlaka bakılmalıdır. İshal daha çok sağlıksız ürünlerin tüketilmesinden kaynaklandığı için ülkemizde tüketim için hazırlanmış besinlerin kalite standartlarını belirleyen TSE kurumunun denetiminden geçmiş olması sağlıklı olduğunun göstergesidir. Bu bakımdan ishal de dahil pek çok sağlık sorunundan korunmak için TSE belgeli besinler tercih edilmelidir.

ÇİĞ ÜRÜNLERDEN; ŞARKÜTERİ VE SAKATATLARDAN UZAK DURUN

Bağırsak ve sindirim sağlığı için her türlü çiğ et, çiğ kıyma, çiğ yumurta, salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri ve sakatatları tüketmekten kaçınılmalıdır. Bu tür besinler mutlaka çok iyi pişirilmiş ve mutlaka hijyenik koşullarda hazırlanmış şekilde tüketilmelidir. Bu nedenle hayvansal ürünlerin daha çok ev koşullarında hazırlanması, iyice pişirilerek tüketilmesi en doğru yaklaşım olur.

FAST FOOD ÜRÜN TÜKETMEYİN

Gün içinde binlerce müşteriye hizmet eden fast food ürünlerin tüketiminden özellikle kaçınılmalıdır. Hijyenik ortamlarda hazırlandığından emin olunmayan hazır besinler tüketmek ishal de dahil pek çok sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi hastalığına sebep olabilir. Bu bakımdan aslında gebelikte beslenme ile ilgili en temel kural besinlerin evde hazırlanarak tüketilmesidir.

SİNDİRİMİ KOLAY BESİNLER TÜKETİN

Gebelikte sindirimle ilgili tüm sorunları önleyebilmek adına bağırsaklar yormayacak şekilde beslenmeye özen göstermek gerekiyor. Gebelikte ishal durumunda da yine bağırsağı yormayacak, sindirimi kolay besinler tüketilmelidir. Bu bağlamda yağsız hazırlanmış pirinç lapası, haşlanmış patates, yoğurt, elma, havuç, muz, bayat ekmek, peksimet gibi ürünler ishalin kısa sürede doğal olarak geçmesine yardım edecektir.

Gebelikte günde 2 fincandan fazla çay tüketmek kabızlığa sebep olabiliyor. Bu bakımdan ishal durumunda günde çok koyu olmayacak şekilde 3 fincan çay tüketmek de faydalı olabilir.

Gebelikte ishal tedavisinde tıbbi uygulamalar önemli!

GEBELİKTE İSHALE İYİ GELEN BESİNLER:

Gebelikte ishal sancısına ne iyi gelir
  • Haşlanmış, tuzsuz, yağsız pattes
  • Yağsız, tuzsuz pirinç lapası
  • Muz
  • Havuç
  • Yoğurt (mümkünse ev yoğurdu
  • Elma
  • Bayat tam buğday ekmeği
False

Hamilelikte Kabızlığa Karşı 5 Önlem!

Kadın Hastalıkları ve Doğum

Gebelikte artış gösteren kabızlık, anne adaylarının en sık yaşadığı sorunların başında geliyor. Bu dönemde kolaylıkla uygulanabilen birkaç püf noktası, kabızlık sorunundan uzak bir hamilelik dönemi sağlayabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Uzmanları, hamilelikte kabızlık ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Değişen hormonal sistem kabızlığı tetikliyor

Hamilelik sırasında düz kasları rahatlatan progesteron hormonundaki artış sindirim sistemini etkilemektedir. Hormonal sistemdeki bu değişiklik, gıdaların bağırsaklardan daha yavaş geçmesine ve sindirim sisteminde daha uzun süre kalmasına neden olmaktadır. Özellikle gebeliğin ilerleyen döneminde rahmin rektuma baskı oluşturması kabızlık şikayetini daha da artırmaktadır. Karın ağrısı ve huzursuzluk dışında genellikle ciddi sağlık sorunlarına neden olmayan kabızlık şikayetine ishal ve kanama eşlik ediyorsa bir uzmana başvurulması gerekmektedir.

Kabızlık için 5 püf noktası

1 – Kahverengi pirinç ve fasulye gibi yüksek lifli gıdalar tüketin: Bütün tahıl gevrekleri ve ekmekler, kahverengi pirinç, fasulye, taze meyve ve sebzeler yüksek lif içermektedir. Birkaç çorba kaşığı işlenmemiş buğday kepeğini sabah tüketilecek tahıla eklemek olumlu sonuç verebilmektedir.

2 – Güne bir bardak ılık su ile başlayın: Bol miktarda su ve diğer sıvı gıdılar tüketilmelidir. Her gün bir bardak meyve suyu ya da kuru ot suyu tüketmek kabızlığı giderebilmektedir. Güne bir bardak ılık su ile başlamak bir çok anne adayında olumlu sonuç vermektedir. 

3 – Hamilelikte egzersizi bırakmayın: Yürüyüş, yüzme, bisiklet sürme, yoga gibi egzersizler bağırsak işlevini artırabilmektedir.

4 - Vücudunuzu dinleyin: Bağırsaklar yemeklerden sonra aktifleşmektedir. Gerekli durumlarda yemekten sonra tuvalet kullanmaya daha fazla zaman ayrılmalıdır.

5 – Demir dengesini düzenleyin: Gebelik boyunca sağlıklı bir demir seviyesini korunması önemlidir ancak yüksek miktarda demir kabızlığa yol açabilmektedir.  Doğum öncesi kullanılan multivitaminde büyük miktarda demir bulunuyorsa doktora danışarak daha az demir içeren ek maddelere geçiş yapılması sorunu giderebilmektedir.

Doktorunuza danışmadan kabızlık ilacı almayın

Kabızlık ilaçlarının bazıları rahim kasılmasını tetikleyip dehidrasyona yani su kaybına neden olacağı için doktora başvurmadan kullanılmamalıdır. Önlemlerin işe yaramadığı durumlarda doktorun önereceği tezgah üstü lif takviyeleri kullanılabilmektedir. Aynı zamanda besin emilimine azaltan mineral yağlardan gebelik döneminde uzak durulmalıdır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir