beyaz sulu akıntı / Vajinal akıntı ve kaşıntı - Prof. Dr. Suat Dede

Beyaz Sulu Akıntı

beyaz sulu akıntı

Hamilelikte Beyaz Akıntı Beyaz Sümüksü Beyaz Sulu Akıntı Nedenleri

Kadınlardan menopozo kadar vajinadan beyaz akıntı gelmesi normal bir durumdur. Hatta bu durum hamilelikte de meydana gelebilir. Hamilelikte gelen beyaz akıntıya tıp dilinde “lökore” denir. Hamilelikte vajinadan beyaz akıntı gelmesi genellikle gebelikte görülen hormonal değişimlerden kaynaklanır. Gebelikte hormonlarda yaşanan değişimle birlikte vajinadan beyaz akıntı gelmeye başlar. Beyaz akıntı, beyaz yumurta akı gibi akıntı gelmesi, erken gebelik belirtilerinden biridir.Gebelerden gelen beyaz akıntı sümüksü kıvamda veya sulu kıvamda da olabilir.Cinsel ilişkiden sonra da beyaz akıntı gelmesi hamilelik belirtisi olarak görülebilir.

Hamilelikte Beyaz Akıntı Ne Zaman Başlar?

Beyaz akıntı çoğunlukla hamileliğin ilk haftalarında başlamaktadır. Yani hamilelik belirtileri arasında beyaz akıntı da vardır. Bu durum ilk defa gebe kalanlarda öteki hamilelik belirtilerinden daha evvel gerçekleşebilir.

Hamilelikte Beyaz Akıntı Normal Bir Durum mudur? Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu Bu Konuda Şu Bilgileri Vermektedir

Hamilelikte beyaz ve sarı akıntı az miktarda geliyorsa normal olarak kabul edilir. Bunun sebebi hormonlardaki dalgalanmalardır. Bu akıntılar için günlük ped kullanmak yeterli geliyorsa, hafif kokulu veya tamamen kokusuz ise herhangi bir sorun olmadığı anlaşılır. Fakat gebelikte akıntı kan kırmızısı, koyu kahverengi veya yeşil gibi renklerde ise; günlük ped kullanımı kâfi gelmiyorsa ve kötü bir kokuya sahipse bunlar olağan şeyler değildir. Üstelik kaşıntı, yanma ve benzeri şikâyetler de görülüyorsa yüksek ihtimalle enfeksiyon söz konusudur. Yapılacak şey daha fazla beklemeden bir jinekoloğa muayene olmaktır.

Her anne adayı gebelikte beyaz akıntı ile karşılaşır. Bunun miktarı kişiden kişiye farklılık arz eder. Bu dönemde vajina duvarı çok genişler ve hormonlar vajina duvarına baskı yapar. Neticede beyaz akıntı oluşur. Beyaz akıntı gebelik boyunca kimi zaman azalırken kimi zaman artış gösterir.

Hamile kadınlarda meydana gelen beyaz akıntı kötü kokulu ve koyu renkliyse bir problem var demektir. Akıntıya ateş, kaşıntı, karın bölgesinde ağrı ve hassasiyet, idrar yaparken yanma, aşırı derecede kan pıhtısı gelmesi ve buna benzer yakınmalar eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekir.

Hamilelikte Beyaz Akıntı Varsa Ne Yapmalıdır? Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu Bu Konuda Şu Bilgileri Vermektedir

Hamilelikte vajinal akıntı bazı kişilere rahatsızlık verebilir. Akıntıyı engellemek amacıyla vajinal duş yapmaktan sakınılmalıdır. Ayrıca vajinanın dışını veya içini temizlerken sabun veya kokulu mendil kullanılmamalıdır. Vajinal parfümlerden ve deodorantlardan da uzak durulmalıdır. Zira vajinanın içerisine su tutmak veya kimyasal maddeler uygulamak vajinanın doğal florasında bozulmaya sebep olur. Bu da vajina ortamının zarar görmesine yol açar. Fakat hamilelikte vajinal akıntıdan muzdarip olanlara pamuklu iç çamaşırı tercih etmeleri önerilir. Öte yandan akıntı geldiği günlerde 2-3 defa iç çamaşırı veya ped değiştirilmesi genital bölgenin temiz tutulması açısından mühimdir. Bu önlemler enfeksiyon riskini düşürecektir.

Hamilelikte Beyaz Akıntı Nasıl Önlenir?

Beyaz akıntı hamilelikte veya hamilelik dışında gözlemlenebilen, vajina sağlığı için gerekli fizyolojik bir olaydır. Her kadın ergenlik döneminden itibaren menopoz sürecine kadar zaman zaman beyaz akıntı görür. Akıntının kıvamı ve miktarı herkeste farklıdır.

Hamilelikte rahim ağzı ile vajina eskisine göre daha yumuşak bir yapıdadır. Artan beyaz akıntı ise rahmin vajina yoluyla enfeksiyon kapmasını engeller. Gebeliğin başlangıcında sık sık beyaz akıntı olmasının bir sebebi de budur.

Hamilelikte beyaz akıntının önlenmesi ve geçmesi için şunlar yapılmalıdır;

  1. Yoğurt tüketmeyi ihmal etmeyin. Günde en az bir kâse yoğurt yiyin. Çünkü yoğurt, yararlı probiyotik bakteriler ihtiva eder. Bu sayede vajinadaki bakteri dengesinin korunmasında rol oynar. Probiyotik takviyesi almak da bir başka alternatiftir.
  2. Dar ve sentetik kıyafetlerden uzak durun, pamuklu iç çamaşırı kullanın.
  3. Sigara kullanan kadınlar daha fazla vajinal akıntı görebilir. Zira sigaradaki bazı maddeler beyaz vajinal akıntıyı tetikler. Gebelikte sigaradan uzak durun.
  4. Taharetlenirken veya duş alırken parfümlü ürünler kullanmaktan kaçının.
  5. Genital bölgenizin daima temiz ve kuru olmasına özen gösterin. Tuvalet ihtiyacınızı giderdikten sonra vajinanızı temizlerken önden arkaya doğru yıkayın.

Aşağıda anlatmaya çalıştığım gibi vajinal akıntılar herhangi bir hastalık ile ilişkili olmayabileceği gibirahim ağzı kanseri gibi ciddi hastalıklar ile beraber olabilir. Bu yüzden tüm kadınlara yıllık jinekolojik muayenelerini olmalarını ve uzun süren, tekrarlayan vajinal akıntı şikayetleri için yıllık kontrollerini beklemeden bir jinekoloğa muayene olmalarını öneririm.

WhatsApp üzerinden randevunuzu oluşturmak için buraya tıklayarak iletişime geçebilirsiniz.

Vajinal Akıntı ve Kaşıntı

Vajinal akıntı ve kaşıntı, bir kadının hayatında hemen hemen en az 1 kez de olsa karşılaşabileceği bir durumdur. Çeşitli sebeplerle meydana gelen vajinal akıntı ve kaşıntı şikâyeti; sık iç çamaşır değiştirmeye, bazen kötü kokuya ve cinsel ilişki esnasında bir takım problemlere de neden olabilmektedir. Vajinal akıntılar fizyolojik olan ve fizyolojik olmayan olarak ikiye ayrılmaktadır.

Vajinal Akıntılara Genel Yaklaşım

Fizyolojik (doğal) akıntılar

Fizyolojik akıntılar doğal akıntılardır. Bu akıntıların olması gayet normaldir. Bu vajinal akıntıların vajinal hijyen, cinsel ilişki ve gebe kalma üzerine olumlu etkileri vardır. Berrak renkte, sıvı yumurta akı kıvamında, kaşıntının veya kötü kokunun eşlik etmediği akıntı akıntılar fizyolojik yani doğal akıntılardır. Bu tür akıntılar tüm kadınlarda olmaktadır. Ancak bazı kadınlarda bu akıntılar, normalden fazla olabilmekte ve bu kadınlar sık sık günlük ped değiştirmek zorunda kalırlar. Bu fizyolojik akıntılar adet bitiminde az miktarda başlayıp, yumurta çatlamasının gerçekleştiği adetin orta kısmında artmakta ve adet kanaması ile son bulmaktadır. Adet ortasında, yumurta çatlaması sırasında meydana gelen artmış fizyolojik akıntı, cinsel ilişkiyi kolaylaştırmakta ve spermin yumurtayı dölleyebilmesi için, spermin transportunu kolaylaştırmaktadır.

Adet döneminin hemen bitiminde veya adet başlangıcından hemen önce kokulu, kahverengi veya pas renginde vajinal akıntılar olabilmektedir. Bu vajinal akıntıların en sık nedeni vajende az miktarda birikmiş adet kanıdır ve bu durum bazen kokuya da neden olabilmektedir.

Vajinal akıntınızın kıvamı-görüntüsü peynir kesiği veya çökelek tarzında ise veya vajinal akıntınıza kötü koku, kahverengi renk ve köpük tarzı akıntılar eşlik ediyorsa jinekoloğunuza başvurmanızı öneririm.  Ayrıca son yıllarda ülkemizde sezaryen sayısının artması ile sezaryen skar yerinde adet kanı biriken (istmosel) kadın sayısı artmaktadır. İstmoselhastalığı adet bitmesine rağmen lekelenme şeklinde kanama veya akıntılara neden olabilmektedir. Özellikle sezaryen olan ve adet sonrası lekelenme şeklinde vajinal kanama veya akıntısı olan kadınlarda bu durumda göz önünde bulundurulmalıdır. (İstmosel sayfamıza buradanulaşabilirsiniz.)

Fizyolojik olmayan akıntılar

Fizyolojik olmayan akıntılar, belirli bir sebep ışığında ortaya çıkan akıntılardır. Bu durum, enfeksiyöz yâda kanser gibi diğer durumlar ışığında ortaya çıkabilmektedir. Genellikle fizyolojik olmayan akıntılar arasında vajinit ya da servisit vardır.

  1. Vajinada olağan dışı akıntı
  2. Dış genital bölgenin şişmesi ve ödem toplaması
  3. Kaşıntı ve tahriş öyküsü
  4. Disparoni yani cinsel ilişki esnasında acı hissetmek
  5. Nadir yâda sürekli olan vajinal kanamalar
  6. Kasıklarda ve alt karında ağrıya eşlik eden vajinal akıntılar da daha ciddi enfeksiyonların habercisi olabilir.

Fizyolojik (doğal) olmayan akıntıların sebepleri nelerdir?

 Vajina kaynaklı sebepler:

Rahim ağzı (servikse) kaynaklı sebepler:

  • Aktif veya kronik servisit
  • Rahim ağzı kanseri akıntısı
  • Gonore, klamidya gibi cinsel ilişkiyle geçen hastalıklar
  • Servikal polip, miyom gibi servikal lezyonlar

Vajinal Akıntının En Sık Görülen Sebepleri Nelerdir?

Enfeksiyona bağlı olan vajinal akıntı en sık;

  • Bakteriyel vajinozis
  • Mantar enfeksiyonu
  • Trikomonas enfeksiyonu nedeniyle olmaktadır.

Yukarıda bahsettiğim durumlar dışında cinsel yolla bulaşabilen gonore, klamidya gibi enfeksiyon ajanları da vajinal akıntıya neden olabilmektedir.

Bu en sık görülen bakteriyel vajinozis ve mantar enfeksiyonu cinsel aktif olmayan kadınlarda da olabilmektedir. Bu enfeksiyonların neden olduğu akıntılar daha çok vajinal floranın bozulmasına bağlı gelişmektedir. Vajinal florayı da stres, uzun yolculuk, yeme değişikleri, hızlı kilo alma veya verme, vajenin içini yıkama, vajinal temizlik için kimyasal kullanımı, antibiyotik kullanımı bozabilmektedir.

Bu durumlar dışında menopoz döneminde atrofiye bağlı olarak da vajinal kaşıntı, kuruluk veya akıntı olabilmektedir. Ancak bu dönemde meydana gelen bu şikayetler daha dikkate alınmalı ve altta yatan ciddi olabilecek kanser gibi hastalıklar ekarte edilmelidir.

Vajinal Akıntı Tipleri Nelerdir?

Vajinal akıntı tiplerinin belirlenmesi hem tanının daha net konulabilmesi hem de tedavinin eksiksiz bir şekilde yapılabilmesi için çok önemli bir ayrıntıdır. Vajinal akıntının genellikle birkaç farklı tipi vardır. Bu tipler genellikle renk ve tutarlılıklarına göre kategorize edilirler ki zira bazı akıntı türleri normal olarak değerlendirilir.

Beyaz

Vajinadan gelen beyaz akıntı genellikle menstrüel siklusla ilgilidir. Adet dönemlerinin başında yâda sonunda bir miktar beyaz akıntının gelmesi normal iken kaşıntılı beyaz akıntı, tedavi gerektirebilmektedir. Zira, maya, mantar enfeksiyonu belirtileri arasında da kaşıntı, süzme peynir benzeri kıvamda beyazlık vardır.

Berrak ve sulu

Ayın herhangi bir zamanında görülebilen berrak ve sulu akıntılar, normal olarak değerlendirilebilir.

Açık ve esnek

Açık renkli ve esneyebilen vajinal akıntılar, mukuslu ise yumurtlama esnasında olduğunuza işaret eder, tedavi gerektirmez.

Kahverengi ya da kanlı

Adet döneminin başında ya da sonunda görülebilen kahverengi yâda kanlı akıntılar normal olarak kabul edilebilirler. Ancak, bu lekelenmeler erken bir gebeliğin de işaretçisi olabilir. Son zamanlarda korunmasız ilişkiye bağlı olarak yerleşme kanaması da olabilir. Bu nedenle, adet dönemi dışındaki tüm kahverengi ya da kanlı akıntılar için mutlaka doktora başvurun. Zira, rahim ağzı kanserinin bilinen belirtileri arasında kanlı akıntılar vardır. Buna ek olarak fibroidler yâda diğer anormal büyümelerde yine kanamaya sebep olabilirler. Tüm bu durumları ekarte etmek içinpap smear testi, pelvik muayene gereklidir.

Sarı veya yeşil

Balık kokusu gibi bir koku yayan sarı yâda yeşil akıntılar enfeksiyonu işaret edebilir. Genellikle sarı, yeşil ve köpüklü akıntı şikâyeti ile gelen hastalarda akıntı genellikle trikomonas enfeksiyonuna bağlı görülür. Trikomonas enfeksiyonunda, gonore ve klamidyaya bağlı enfeksiyonlarda partner tedavisi de gerekmektedir.

Özellikle cinsel ilişki sonrası olan kanlı vajinal akıntılar ciddiye alınmalıdır. Bu durum rahim ağzı kanserinin ilk belirtisi olabilir.

Sağlıkla kalın..

Doç. Dr. H. Onur Topçu
Kadın Hastalıkları & Doğum-Tüp Bebek ve İleri Derece Jinekolojik Endoskopi Uzmanı

 


HASTA YORUMLARI

Onur hoca sürecin en başından ameliyat sonrasına kadar her aşamada çok destekçi ve cesaretlendirici oldu. Sürecin tüm detaylarını eksiksiz ve net bir şekilde anlatarak bizi en iyi ve doğru şekilde bilgilendirdi. Onur hocama çok teşekkür ediyor ve kesinlikle bu alanda bir doktor arayışında olanlara t avsiye ediyorum.

Arz*** A***

Vajinal akıntı nedir ve neden olur? Vajinal akıntı türleri nelerdir?

Haberin Devamı

Maya veya bakteri enfeksiyonu genellikle normalin dışında tarzda akıntıya sebebiyet verir. Anormal görünümlü yahut kötü kokulu bir akıntı ile karşılaşırsanız, teşhis ve tedavi için mutlaka bir kadın doğum uzmanına danışmanızı tavsiye ederiz.

Normal vajinal akıntı sağlıklı bir vücut fonksiyonudur. Bu vücudun vajinayı koruma mekanizmasıdır.

Vajinal akıntı türleri

Birkaç farklı çeşit vajinal akıntı söz konusudur. Bu türleri birbirinden ayırırken renk ve devamlılığa göre sınıflandırma yapılır. Bazı akıntı boşalım türleri normaldir. Bazı akıntı türleri ise tedavi gerektiren altta yatan bir durumu gösterebilir.

Beyaz akıntı: Genel olarak adet dönemi başlangıcında veya sonunda biraz beyaz akıntı görülmesi olağandır. Ancak, akıntı durumuna kaşıntı da eşlik ediyorsa ve akıntı kıvamı kalın ise normal değildir ve tedaviye ihtiyacı vardır. Bu tarzda akıntı maya enfeksiyonunun bir işareti olabilir.

Haberin Devamı

Berrak ve sulu akıntı: Akıntı berrak ama gergin ve mukoza benzeri olduğunda, muhtemelen yumurtlama olduğunu gösterir. Bu tür akıntı normal bir deşarj türüdür.

Kahverengi veya kanlı akıntı: Özellikle adet dönemi esnasında veya adet bitiminin hemen sonrasında oluştuğu zaman genellikle normaldir. Adet döneminin sonunda geç akıntı kırmızı yerine kahverengi gelebilir. Bununla birlikte, adet dönemleriniz arasında az da olsa kanlı akıntı yaşayabilirsiniz. Bu duruma lekelenme denir.

Hamileliğin erken döneminde oluşabilecek lekelenme görülmesi düşük yapmanın işareti olabilir. Hekiminizce kontrol edilmesi gereklidir.

Bazen, kahverengi ya da kanlı akıntı endometriyal veya serviks kanserinin işareti olabilir. Bu, miyomlar veya diğer anormal büyüme gibi başka problemler olabilir. Her yıl bir defa pelvik muayene ve Pap-smear testi yaptırmak gerekmektedir. Kadın doğum uzmanınız bu prosedürler sırasında servikal anormallikleri muayene ederek bir sıkıntı var mı diye bakabilir.

Sarı veya yeşil akıntı: Bu tür akıntı, kalın, topak halinde veya kötü bir kokuyla birlikte olduğunda anormaldir. Enfeksiyon “trikomoniyazisinin” (cinsel yolla bulaşan hastalık adı) bir işareti olabilir.

#Vajinal Akıntı#Sağlık#Ümmügülsüm Soytürk

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Beyaz Vajinal Akıntı

Vajina, hava alması gereken, ortalama bir sıcaklık ve nemde bulunması gereken bir organdır. Bunu sağlayan vajinal florada, bir takım yararlı organizmaların baskın halde bulunması gerekir. Vücudumuzun ellerimiz,  burnumuz, kulağımız gibi dışarıya açık her ortamında olduğu gibi vajina içinde de bir takım bakteriler, mikroorganizmalar olabilir. İşte bu dengenin bozulması vajinal akıntıya veya akıntısız vajinal kokuya neden olur.

Vajina, doğası gereği akıntı yapabilen bir organdır. Sağlıklı vajinal akıntı vajinayı korur ve temizler. Sağlıklı fizyolojik akıntılar; kokusuz, saydam, renksiz, adetin belirli zamanlarına göre miktarı artıp azalan akıntılardır. Rahim ağzından gelen sümüksü ve saydam renkli bu akıntılar hormonlar ile ilgili olduğundan belirli zamanlarda artış gösterir. Muayenede bulgu yoksa normal kabul edilir.

Ancak her akıntı sağlıklı vajinal akıntı değildir. Kadınların cinsel sağlığını ve yaşamını olumsuz etkileyen enfeksiyon kaynaklı akıntılar, vajinada olumsuz bir durumun geliştiğine işaret eder. Vajinal akıntıyla beraber koku da gelişebilir.


*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır