astronomi ile ilgilenen türk bilim insanları / Devir Patent Tescil Ofisi

Astronomi Ile Ilgilenen Türk Bilim Insanları

astronomi ile ilgilenen türk bilim insanları

Kaç tane Türk bilim insanı tanıyoruz? Hatta var mı acaba varsa neler yapıyorlar diye bir düşünmüş de olabilirsiniz. Küresel eğitim standartlarına göre, ülkemiz nüfusuna oranla çok azımız bilim insanı olabiliyor.

Gelişmiş diğer ülkeler, böyle insanları değerlendirebilmek için, kendi ülkelerinde üretmesi ve geliştirmesi için sürekli beyin göçü yapmaya çalıştıklarını ve bunun için de her türlü imkan sağladıklarını biliyoruz. Türkiye’de yetişmiş bir genç, belirli bir noktadan sonra yurt dışına çıkmaya mecbur kalabiliyor.

Eminiz ki insanlığın gelişimi için ter döken bu insanların çok önemli bir kısmı, ülkemizden ayrılmak istemezdi. Bilim, teknoloji, insan deneyiminin temel bir parçasıdır. Türümüz ilk günlerinden bu yana fiziksel dünyayı değiştirmeye yardımcı olacak araçlar üretiyor. İşte günümüzde yaşayan bazı Türk bilim insanlarını sizler için derledik.

Aziz Sancar 

Aziz Sancar, 8 Eylül , Savur, Türk akademisyen, biyokimyager, moleküler biyolog ve bilim insanı. Eğitim konusunda imkansızlıklarla boğuşup, göğsümüzü kabartan başarılara ulaşarak örnek teşkil eden Aziz Sancar, Mardin’in Savur ilçesinde dünyaya geldi.

Muhtemelen Nobel Kimya Ödülü’nü alana dek çoğu vatandaşımız adını duymamıştı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra Sancar, moleküler biyolojiye yöneldi. Teksas ve Yale üniversitelerinde tezleriyle gündem yarattı.

DNA onarımı, biyolojik saat, kanser tedavisi gibi konular üzerine bilimsel makale ve 33 kitap yayınladı. Hasar gören DNA’ların hücreler tarafından nasıl yenilendiklerini haritalandıran çalışmasıyla yılında Nobel Ödülü’ne layık görüldü.

Burcu ÖZSOY

yılında Antarktika’da araştırma yapan Doç. Dr. Burcu Özsoy Çiçek, lisans eğitimini harita mühendisliği olarak da bilinen jeodezi ve fotogrametri mühendisliği bölümünde tamamladı.
yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. yılında doktora eğitimi için ABD’ye, San Antonio’daki Teksas Üniversitesi’ne gitti.

Burada uzaktan algılama konusunda çalışmaya başladı. Danışmanı elindeki iki araştırma konusundan birini seçebileceğini belirtti. Bunlardan biri Mars, diğeri de Antarktika deniz buzulları ile ilgiliydi.
Dr. Çiçek, Mars’a gidemeyeceğini ama Antarktika’ya gitme ihtimali olduğunu düşünerek Antarktika’yı seçti ve yılında ODEN adlı buzkıran gemisi ile 1 aylık Antarktika araştırma seferine katıldı.

Umran S. İnan

yılından bu yana Koç Üniversitesi Rektörü olarak görev yapmakta olan Prof. Dr. Umran S. İnan, ’de lisans, ’te yüksek lisans eğitimini Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde tamamladı.
Prof. Dr. İnan, ’de Elektrik – Elektronik Mühendisliği dalında Stanford Üniversitesi’nden doktora derecesini aldı. Stanford Üniversitesi’ndeki akademik hayatı boyunca jeofizik, yakın uzay, iyonosfer ve atmosfer fiziği, radyasyon kuşakları, elektromanyetik dalga-temel parçacık etkileşimi ve çok düşük frekanslı radyo bilimi alanlarında çalışmalar yaptı;

Prof. Dr. İnan Amerikan Jeofizik Birliği, Uluslararası Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü ve Amerikan Fizik Kurumu’nun “Fellow” rütbeli üyesidir ve Uluslararası Radyobilim Birliği’nde çeşitli görevlerde bulunmuştur. ’da Türkiye Bilimler Akademisi Üyeliği’ne seçilen Prof. Dr. Umran İnan’ın çalışmaları sebebiyle Antarktika’daki bir dağ “İnan Tepesi” olarak isimlendirilmiştir.

Canan DAĞDEVİREN

İstanbul doğum fizik mühendisi kendisi. Piezoelektrik malzemeleri insan organlarının üzerine yerleştirerek organların hareketini elektrik enerjisine çeviren cihazların mucididir.

Türkiye’den Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyeliği’ne seçilen ilk bilim insanı Dağdeviren. Giyilebilir kalp pilini icat ederek Forbes’in 30&#;unun Altında Bilim İnsanları listesine de adını yazdırmayı başardı.

Gazi Yaşargil

Prof. Dr. M. Gazi Yaşargil 6 Temmuz tarihinde babasının kaymakamlık görevi yaptığı Diyarbakır’ın Lice kasabasında doğdu. Zürich Üniversitesi Beyin Cerrahisi Kliniği’nde rutin beyin cerrahisi çalışmaları yanında, ilk 12 sene () serebral anjiografi ve yıllarında stereotaktik teknikle Parkinson hastalığı ve diğer hareket bozukluklarının tedavisine yönelik ameliyatlar yaptı.

Zürich’de Nörofizyolog Prof. Oscar Wyss’in yardımıyla ilk defa yüksek-frekanslı koagülasyon tekniğini kullandı ve bu teknik küresel kabullendi. Ocak ’de Zürich Beyin Cerrahisi Kliniği’ne dönüp mikrotekniği ve sisternal açılım yöntemini tüm beyin ve omurilik cerrahisinde kullanmaya başladı.
Bu teknik beynin revaskülarizasyonunda, anevrizma, AVM, kavernom, ekstra-aksiyal ve intra-aksiyal beyin-omurilik tümörlerinde ve temporal epilepsi cerrahisinde rutin olarak kullanılarak nöroşirurjide yeni bir çağ açıldı.

Zürich’de mikrocerrahi laboratuarını kurup yıllarında beş kıtadan ’den fazla cerraha mikrocerrahi tekniği öğretildi.

Muazzez İlmiye ÇIĞ

Kendisi Son Sümer Kraliçesi “Muazzez İlmiye Çığ” Kendisi gerçekten yıllara meydan okumuş. Yılında doğan Muazzez İlmiye Çığ &#;inde şuan.

Sümer ve Hitit kültürlerinin en önemli araştırmacılarından olan Muazzez İlmiye Çığ, on üç kitap ve birçok bilimsel makale yazmış ve birçok ödül almıştır. Günümüzde yaşayan en ünlü sümerolog olan Muazzez İlmiye Çığ, “yapılan son çalışmalar Sümerlerle Türklerin ilişkisini kesin olarak ortaya koymuştur.

Sümerler, Mezopotamya’ya Orta Asya’dan göç ederlerken kültürlerini birlikte taşımışlardır. O nedenle, ‘Tarih Sümerlerle değil, tarih Türklerle başlar’ dememiz gerekir” der söyleşilerinde.

Celal Şengör

24 Mart &#;te İstanbul&#;da doğdu. yılında Robert Koleji&#;nden mezun oldu. &#;de State University of New York at Albany&#;den jeolog olarak mezun oldu ve aynı üniversitede &#;da yüksek lisansını bitirdi.

&#;de İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi, genel jeoloji kürsüsünde asistan olarak görev yapmaya başladı. &#;de State University of New York at Albany&#;den doktor unvânı aldı. yılında Londra Jeoloji Cemiyeti&#;nin Başkanlık Ödülü&#;nü, &#;da TÜBİTAK Bilim Ödülü&#;nü aldı. Aynı yıl İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi genel jeoloji anabilim dalında doçent oldu.

&#;de Neuchâtel Üniversitesi Fen Fakültesi&#;nden şeref bilim doktoru (Docteur ès sciences honoris causa) pâyesi aldı. Academia Europaea&#;ya yılında kabul edildi ve cemiyetin ilk Türk üyesi oldu. Aynı yıl Avusturya Jeoloji Servisi muhabir üyesi, yılında ise Avusturya Jeoloji Derneği şeref üyesi oldu. Yine yılında Kültür Bakanlığı&#;nın &#;bilgi çağı ödülü&#;nü kazandı.

Bilge DEMİRKÖZ

Uluslararası Bilim Kadınları Ödülü’nü Kazanan Bilge Demirköz Yani Bilge hoca. İstanbul Amerikan Robert Lisesi ‘nde okurken TÜBİTAK proje yarışmasında matematik dalında Türkiye’de verilen ilk ödülü almıştır kendisi. Uzay radyasyonu hakkında yaptığı çalışmalarla Her yıl 15 genç bilim kadınına verilen Uluslararası Yükselen Yetenek Ödülünü aldı.

Bilge Hoca mezuniyetinin ardından, tam burslu olarak dünyaca ünlü MIT’ye kabul ediliyor. MIT’de anadal olarak fizik, yandal olarak matematik ve müzik okuyor. Yüksek lisansını yine MIT ’ de tamamlıyor. Doktora derecesini ise Oxford Üniversitesi’nden alıyor.

Nasa da bir proje kapsamında 4 yıl çalıştıktan sonra Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi yani CERN de devam ediyor kariyerine. Projesini Türkiye’de geliştirilmiş özgün malzemelerin ve elektronik bileşenlerin, uzay için toplam doz etkisi (TID) radyasyon testleri altındaki etkilerinin araştırılması ve dayanıklılığının artırılması olarak tanımlıyor. Daha sonra ODTÜ’de kurduğu laboratuvarda 15 kişilik ekibi ile beraber araştırma ve projelerini yürütüyor Bilge Hoca

Ataç İMAMOĞLU


ODTÜ-Elektrik Mühendisliği&#;nden mezun olduktan sonra Stanford Üniversitesi&#;nde Elektromanyetik indüklemeli şeffaflık ve Lazerler konusunda doktora eğitimi gördü. Doktora sonrasında atom fiziği ve moleküler fizik alanlarında Harvard Üniversitesi&#;nde araştırmalar yaptı. &#;den beri İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü&#;nde fizik profesörlüğü yapmaktadır.

Gözde DURMUŞ

massachusetts institute of technology (mit) tech review’ün her yıl dünyada önemli bilim insanlarını bir araya getiren listesine yılında giren 3 türk kadın bilim insanından biri olmayı başaran Türk kadını.
Geleceğin inovasyonu için zemin hazırlayacak çalışmalara imza atan kişiler arasında yer alıp, “pioneers” (öncüler) kategorisinden listeye giren durmuş, stanford universitesi ‘genome technology center’da postdoctoral research fellow olarak görev yapıyor.

Durmuş’un hücrelerin fiziksel karakterlerini tespit eden bir cihaz geliştirdiği ve 1 dolar’ın altında maliyeti olan bu cihazın, kanser teşhisi, hücrelerin ilaçlara verdiği tepki gibi konularda çığır açacağı bekleniyor.

Ahmet Nihat BERKER

20 Eylül &#;da İstanbul&#;da Profesör Ratip Berker&#;in oğlu olarak doğmuştur. Kuramsal fizik profesörüdür. Robert Kolej&#;den mezun olduktan sonra, lisans eğitimi için Amerika Birleşik Devletleri&#;ndeki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü&#;ne kabul edilen Nihat Berker, yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü&#;nün fizik ve kimya bölümlerinin her ikisinden birden mezun oldu.

yılında İllinois Üniversitesi Urbana Yerleşkesi&#;nden Doktora almaya hak kazandı. Nihat Berker, istatistiksel mekanik, normalleşme gruplarına hal değimi uygulamaları, ve yüzeysel fizik konularındaki araştırmaları ile meşhur olan Berker&#;in oğlu Selim Berker Harvard Üniversitesi&#;nin felsefe bölümünde etik ve epistemoloji profesörü olmuştur.
Eşi Bedia Erim Berker&#; de İstanbul Teknik Üniversitesi&#;nde kimya profesördür.

Biykem BOZKURT

ABD’de, Baylor College of Medicine’da Kardiyoloji Bölümünde profesör olan Biykem Bozkurt, aynı zamanda aynı üniversitenin Kalp Yetmezliği Araştırma Kışlar Merkezi İç Hastalıkları Mary ve Gordon Cain Başkanı’dır. Amerikan İç Hastalıkları Kurulu’ndan Kalp-damar hastalığı ve İleri Kalp Yetmezliği ve Kardiyak Transplantasyon sertifikalarına sahip kendisi.

Mehmet KARACA

İTÜ rektörü. İTÜ&#;de meteoroloji mühendisliği bölümünde lisans ve yüksek lisans, Kaliforniya Üniversitesi (UCLA)&#;da Atmosfer ve Okyanus Bilimleri bölümünde yüksek lisans ve doktora yapmıştır. yılları arasında İTÜ Rektör Yardımcılığı, arasında İTÜ KKTC Kurucu Rektörlüğü yaptı. yılında ise İTÜ Rektörü olmuştur.

Özlem TÜRECİ

Özlem TÜRECİ dünyaya umut oldu. Ona kansersavar diyebiliriz 🙂 20 yıldan fazla bir süredir kanser araştırmaları yapıyor. Tümör antijenlerinin karakterizasyonu için SEREX teknolojisini geliştiren Türeci, yılında Alman Hematoloji ve Onkoloji Derneği Vincenz Czerny Ödülü ve ’de University Saarland’ın Calogero Pagliarello Araştırma Ödülü’nü kazandı.
Dünyanın önde gelen kanser araştırmacılarından biri olan özlem türeci ganymed pharmaceuticals’ın kurucusu ve başhekimi aynı zamanda.

Selman AKBULUT

&#;te University of California, Berkeley&#;de Robion Kirby&#;nin öğrencisi olarak doktorasını kazandı. Handlebody teorisi, düşük boyutlu manifoldlar, simplektik topoloji ve G2 manifoldları üzerine çalıştı.
G erçek-cebirsel set topolojisinde, Henry C. King ile her kompakt parçalı-lineer manifoldun bir gerçek-cebirsel set olduğunu ispatladı. Yanı sıra, gerçek-cebirsel setlerin yeni topolojik değişmezlerini keşfettiler. 95&#;ten fazla akademik makalesi ve 3 kitabı yayımlanmıştır.

Feryal ÖZEL

Kendisi NASA’daki astrofizik çalışmalarıyla göğsümüzü kabartıyor. Kendisi Colombia Üniversitesi’nde fizik ve matematik mühendisliği bölümlerinden çift anadal yaparak “Yüksek Onur Derecesi” ile mezun oldu yılında Harvard Üniversitesi’nde astrofizik üzerine doktorasını tamamladıktan sonra kariyerinin dönüm noktasını yaşadı.

Albert Einstein ve John Forbes Nash gibi büyük dehaların içinde bulunduğu “Büyük Fikirler” adlı 20 kişilik listeye adını yazdırdı. özellikle kara delik ve nötron yıldızları üzerinde birçok çalışma yaptı. Yüksek manyetik alanda nötron yıldızlarının ilk kuantum hesaplarını yaptı ve Harvard Üniversitesi’nde yazdığı doktora teziyle fizik camiasında yankı uyandırdı.

Karadelik üzerine yaptığı çalışmaları yayınlandı ve daha sonra kanıtlandı. Kariyeriyle ilgili bir diğer dönüm noktası NASA tarafından verilen Hubble ödülüne de layık görülmesi oldu. Feryal ÖZEL, Hubble kadrosuna alınan ilk ve tek Türk olma ünvanını taşıyor.

Onur GÜNTÜRKÜN

Dört yaşındayken bir kaza geçirip bunun sonucunda çocuk felcine yakalandı. Terapi için Almanya&#;daki akrabasının yanına tedâvi için yollandı. Tedavi ancak kısmen başarılı oldu.
El ve kollarını kullanabilmekle birlikte, o zamandan beri tekerlekli sandalyede oturmaktadır. arası Güntürkün Bochum&#;daki Ruhr Üniversitesi&#;nde psikoloji tahsilini tamamlayıp &#;te doktor ünvânını aldı.

Doktoradan hemen sonra Paris Üniversitesi ve San Diego Üniversitesi&#;nde çalıştı. &#;de Konstanz Üniversitesi&#;nde bilimsel asistan oldu ve &#;e kadar orada kaldı. &#;de doçent oldu. &#;te Ruhr Üniversitesi Psikoloji Fakültesi&#;ne çağrıldı.

&#;da Alman Tabiat Bilgini Akademisi Leopoldina&#;ya üye oldu. Prof. Dr. Güntürkün, 27 Kasım tarihinde Paris&#;te düzenlenen Expo adaylık sunumunda İzmir&#;i temsil eden kişilerden biri olmuştur.

Betül KAÇAR

NASA Genç Araştırmacı Ödülünü Aldı. Henüz 20&#;sinde projesiyle NASA’ya başvurdu ve bilim çalışması NASA tarafından burs ile ödüllendirildi. Türkiye bu olayla onun ismini duydu. Harvard Üniversitesi öğretim üyesi olan Astrobiyolog Betül Kacar, geçtiğimiz yaz Arizona Üniversitesi’nden de profesörlük teklifi aldı.

Genç yaşında kariyerinde oldukça yükseklere tırmanan Betül Kaçar aynı zamanda Tokyo Teknoloji Enstitüsünde yardımcı doçent olarak Japonyanın önemli projelerinde görev alıyor. Hızlı tırmanan kariyerine geçtiğimiz yıl da bir ödül katıldı.
Betül Kacar, NASA Genç Araştırmacı ödülünü kazanan güçlü bir kadın! Eminiz önünde daha çok büyük başarılar var.

Ekmel ÖZBAY

Ekmel Özbay 25 mart &#;da Ankara&#;da doğdu İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi&#;nde Nanoteknoloji ve Uzay Teknolojileri Araştırma Merkezi Müdürü ve Elektrik mühendisliği ve Fizik profesörüdür. yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi-Elektrik Mühendisliği Bölümü&#;nden mezun oldu.

Stanford Üniversitesi&#;nden ve yıllarında sırasıyla M.S. ve Ph.D. derecelerini almaya hak kazandı. İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi&#;nde Nanoteknoloji ve Uzay Teknolojileri Araştırma Merkezi Müdürü olan Prof. Ekmel Metamateryaller konusunda araştırmalar yapmaktadır.

Aslı ERDOĞAN

yılında İstanbul&#;da dünyaya seafoodplus.infoul Robert Lisesi&#;nin ardından Boğaziçi Üniversitesi&#;nde bilgisayar mühendisliği ve fizik bölümlerinden mezun oldu. Aynı üniversitenin fizik bölümünde yüksek lisans eğitimi aldı ve asistanlık yaptı.

yıllarında Cenevre&#;de Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi&#;nde Higgs bozonu üzerine çalıştı. Türkiye&#;ye döndükten sonra bir süre İstanbul&#;da Afrikalı göçmenlerle yaşadı. Fizik doktorası yapmak üzere Rio de Janeiro&#;ya giden Erdoğan, iki yıl sonra doktora çalışmasını yarıda bırakarak yazarlığı seçti ve iki yıl daha Güney Amerika’da kaldı.

&#;te ilk kitabı Kabuk Adam, &#;da ilk öykü kitabı Mucizevî Mandarin yayımlandı. İsveç&#;te büyük yankılar uyandıran &#;Mucizevi Mandarin&#;, Mourakabi, Joyce Carol Oates ve Vaclav Havel ile birlikte yılın kitapları arasında yer aldı.[5] &#;de Deutsche Welle&#;nin düzenlediği yarışmada Tahta Kuşlar öyküsüyle birincilik ödülü aldı. Öykü, dokuz dile çevrildi.

Metin GÜRSES

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü&#;nden , yıllarında lisans ve yüksek lisans alan Gürses, daha sonra Feza Gürsey&#;in denetiminde Kerr-Schild Geometrisi ve Genel Görelilik&#;te Sicimler isimli doktora çalışmasını tamamlayarak yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü&#;nden doktora derecesini almaya hak kazandı.

Öğrenimi sırasında Amerika Birleşik Devletleri&#;nde Yale Üniversitesi ile Princeton Üniversitesi&#;nde, doktora sonrası ise Federal Almanya&#;da Max Planck astro-fizik enstitüsü ve Köln Üniversitesi&#;nde araştırmalarda bulundu. TÜBİTAK&#;ta araştırma başuzmanı olarak çalıştı.

Mutlu ÖZCAN

İsviçre’de bulunan Zürih Üniversitesi’nde Dental Materyaller Bölüm Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Mutlu Özcan’a Uluslararası Diş Araştırmaları Birliği (IADR) tarafından“ Yılın En Seçkin Bilim İnsanı” ödülü verildi. Özcan’a daha önce de İngiliz Kraliyet Üniversitesi tarafından “İngiliz Kraliyet Akademisi Diplomatı” unvanı verilmişti.

Londra’da düzenlenen ödül törenine dünyanın farklı ülkelerinden yüzlerce bilim insanı katıldı. Mutlu Özcan ise ödülünü IADR Başkanı Angus Walls’ın elinden aldı. Zürih Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Mutlu Özcan’a Uluslararası Diş Araştırmaları Birliği tarafından “ Yılın En Seçkin Bilim İnsanı” ödülü verildi.

Mete Atatüre

yılında Kayseri&#;de doğdu. Ortaöğrenimini Ankara Gazi Anadolu Lisesi&#;nde ()[1], yüksek öğrenimini Bilkent Üniversitesi Fizik bölümünde tamamladı (). Boston Üniversitesi Kuantum Görüntüleme Laboratuvarı’nda doktora yaptı.

yılları arasında Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü Kuantum Fotonik Grubu’nda Ataç İmamoğlu ile çalıştı.

’de Cambridge Üniversitesi, Cavendish Laboratuvarı’nda öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı.[4] Cambridge Üniversitesi&#;nde kurduğu araştırma grubuyla beraber kuantum fiziği ve geleceğin teknolojileri üzerine çalışan Atatüre, yılında doçentlik unvanını kazandı.
Atatüre, yılları arasında da Çin Bilim Akademisi’nin Seçkin Davetliler Programı dahilinde bilimsel danışmanlık yapmıştır. İngiltere&#;de Institute of Physics, Turkiye&#;de Bilim Akademisi üyesidir.
Listemizin sonuna geldik. Sadece bu listedekiler değil, bu listeye sığdıramadığımız onlarca, yüzlerce, binlerce Türk bilim insanını gönülden tebrik ediyoruz.

Bunlar da ilginizi çekebilir:
Günümüzde Yaşayan En Etkili 19 Bilim İnsanı
Gururumuz Türk Bilim Kadınları
Bilim Tarihine Katkıda Bulunmuş 10 Harika Kadın Bilim İnsanı
Türk bilim insanlarının yeni ameliyat yöntemi dünya tıp literatürüne geçti

Kim Oldukları Asla Unutulmaması Gereken 11 Büyük Türk Bilim İnsanı (3)

Son iki haftadır, ülkemizden yetişmiş olan bilim insanlarının başarı dolu yolculuklarını size aktarıyoruz. Aslında küresel bilim camiasına dışarıdan baktığınızda, kimin nereden geldiği çok da önem taşımıyor. Önemli olan kişinin azmiyle, uzman olduğu alanda insanlığa yön verecek olması. Bu nedenle içerisinde bulunduğunuz şartları çalışmak için bahane etmeden önce, Türk bilim insanlarının başarı hikayelerine yakından bakmak gerekiyor.

Bugün yine 11 farklı değerli bilim insanımız köşemizde yer alacak. Sözü uzatmadan işin özüne geçip onları daha yakından tanıyalım.  

Astronom, Matematikçi ve Dil Bilimci Ali Kuşçu: 

Timur İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu’nda görevler yapan Ali Kuşçu, 15 yüzyılda yaşadı. Bir dönem Timur’un torunu Uluğ Bey’in doğancıbaşı olan bilim insanının ünvanı da buradan geliyor. Zamanla Osmanlı ve Akkoyunlular arasındaki barışı sağlamakla görev yapan Ali Kuşçu'nun kaderi, Fatih Sultan Mehmet’le tanıştıktan sonra değişir. Fatih, Kuşcu’nun İstanbul’da kalıp ders vermesini ister.  

Ali Kuşcu teklifi kabul eder ve Fatih Külliyesi’nde matematik ve astronomi dersleri vermeye başlar. Dersleri takip edenler arasında önemli bilim insanları da yer alır. Kuşçu, İstanbul’un koordinatlarını ölçer, Ayasofya’ya müderris (bugünkü profesör) olarak atanır. Ali Kuşçu, gezegenlerin yapıları ve hareketleri, yeryüzünün şekli ve yapısı üzerine Fethiye, matematik üzerine de Fatih için yazdığı Muhammediye kitaplarıyla bilinir. 

Fizikçi Behram Kurşunoğlu: 

Albert Einstein’ın genel görelelik kuramı ve elektro manyetizma üzerine çalışmalar yürüten Kurşunoğlu, Trabzon’da yılında dünyaya geldi. İlerleyen yıllarda Ankara Üniversitesi ve Edinburgh Üniversitesi’nde fizik eğitimi aldı, doktorasını Cambridge’de tamamladı. Ardından Albert Einstein ve Erwin Schrödinger gibi fizik dünyasının öncü isimleriyle çalışmalar yaptı.   

’li yıllar atom enerjisi üzerine çalışma yapmak amacıyla Türkiye’ye dönen Kurşunoğlu, Genelkurmay Başkanlığı’na danışmanlık yaptı, Birleşmiş Milletler Bilim Konseyi’nde Türkiye adına görev aldı. Dünya tarafından, yılından itibaren düzenlediği Coral Gables konferanslarıyla ve çalışmalarıyla tanınan Kurşunoğlu, yılında aramızdan ayrıldı. 

Fizikçi Asım Orhan Barut: 

yılında Malatya’da dünyaya gelen Barut, liseye kadar bu şehirde yaşamaya devam etti. Ardından İstanbul Teknik Üniversitesi’ni kazandı, sonrasında İsviçre’ye elektrik-elektronik alanında uzmanlaşmaya gitti. yılında ise Zurich’te eğitimcilik hayatına başladı. ’de Berkeley Üniversitesi’ne giden Barut, ’de Colorado Üniversitesi’ndeki 30 yıllık araştırmacılık kariyerine başladı. Asım Orhan Barut, yılında Colarado’da hayatını kaybetti. 

Oldukça renkli bir hayat anlayışıyla tanınan Barut, yılında İstanbul Boğazı’nı yüzerek geçmişti. Kariyeri sırasında Trakya ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne de destek sağladı.  

Tıp Doktoru Mehmet Öz: 

Babası da ABD’de görev yapan bir doktor olan Mehmet Öz, yılında Cleveland’da dünyaya geldi. Harvard Üniversitesi’nden kalp ve damar cerrahisi üzerine aldığı eğitimle mezun olan Öz, şu anda Colombia Üniversitesi’nde Kardiyoloji Direktörlüğü’nü yürütüyor. Uzun yıllardır ABD televizyonlarında Dr. Oz adında sağlık programları hazırlayıp sunan uzman isim, pek çok ünlü simanın da kalp ameliyatından sorumlu baş cerrah olarak görev yaptı.  

Jeolog Celal Şengör: 

yılında dünyaya gelen Celal Şengör, başarılı bir öğrencilik hayatının ardından yılında State Üniversitesi’nde jeolog (yer bilimci) olarak mezun oldu, yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamladı. yılında İTÜ bünyesindeki Maden Fakültesi’nde asistanlığa başladı, ’da adını uluslararası camiada duyuracak ödüller aldıktan sonra doçent oldu. yılında Kültür Bakanlığı tarafından verilen Bilgi Çağı ödülüne sahip oldu.  

yılında İTÜ’de profesör olan Şengör, TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyeliği görevini de yaptı. Jeoloji alanında Avrupa ve ABD’den çok sayıda madalya ve ödül alan Celal Şengör, Kimmer Kıtası adı verilen yeni bir şerit kıta keşfetti. Alanında adet makalesi bulunan Şengör, jeoloji dünyasının en çok atıf alan bilim insanlarından birisi konumunda. Şengör, Asperger sendromu olarak da bilinen otizm rahatsızlığına sahiptir. 

Arkeolog Aziz Ogan: 

Türkiye’nin ilk arkeologlarından olacak Aziz Ogan, yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Kurtuluş Savaşları döneminde çalışmalarına ara verip Çanakkale ve Kafkas cephelerinde silah tuttu. Suriye’nin başkenti Şam’ın arkeolojik kalıntılarını ortaya çıkarmak amacıyla çalışmalar yürüttü. İzmir'in işgal edildiği dönemde İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin müdürlüğünü yaptı, İzmir’in kurtuluşu sonrasında kente dönerek İzmir Arkeoloji müzesini kurdu. Ardından İstanbul’daki görevine dönüş yaptı. 

Ayasofya’nın müzeye dönüştürülmesi konusunda görev alan Ogan, Türkiye topraklarındaki tarihi değerlerin ortaya çıkması için hayatı boyunca çalıştı. 5 çocuğundan birisi olan doğumlu Jale Ogan, Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu oldu. 

Fizikçi Engin Arık: 

yılında dünyaya gelen fizikçi Engin Arık, İstanbul Üniversitesi Fizik-Matematik Bölümü’nü bitirdi. Sonrasında Pittsburgh Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlayan Arık, ’da Boğaziçi Üniversitesi’nde görev yapmak üzere Türkiye’ye geri döndü. 

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) üyesi olan Arık, Türk fizikçilerin burada çalışma yapması için gerekli temelleri atan kişidir.  Türkiye’nin toryum elementi açısından zengin olduğunu sürekli belirten Arık, bu element ile çalışan nükleer santrallerin kurulması için çalışmalar yürütüyordu. CERN’deki ekibin kaptanı olan Engin Arık, yılında Isparta’da gerçekleşen uçak kazasında hayatını kaybeden değerli bilim insanlarımız arasındaydı.  

Eczacı ve Botanikçi Asuman Baytop: 

Türkiye’nin en önemli bilim insanları arasında görülen Asuman Baytop’un adı, keşfedilen 9 farklı bitki türüne verilmiştir. yılında dünyaya gelen Baytop, kariyeri boyunca 8 farklı tür bitki keşfetti. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Herbayumu kurucusu olan Baytop, kariyeri boyunca ’tan fazla bilimsel yayın kaleme aldı.  

Baytop’un babası Mustafa Kemal Atatürk’ün doktorlarından birisiydi.  

Eczacı ve Botanikçi Turhan Baytop: 

Asuman Baytop’un eşi olan Turhan Baytop, yılında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldu. yılında da kendi alanında profesörlük elde etti. Özellikle lale ve gül bitkilerinin kökenlerine ilişkin araştırmalar yapan Baytop, bu konuda Japonca ve İngilizce’ye çevrilen kitaplar yazdı.  

Turhan Baytop, Türkiye’deki eczacılık tarihine ilişkin önemli çalışmalarda bulunmuş, İstanbul Üniversitesi bünyesinde bu konuda bir de müze açmıştır. 

Fizikçi Ataç İmamoğlu: 

İmamoğlu, kuantum fiziği ve optiği, yarı-iletken fiziği üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan bir bilim insanıydı. ABD’nin Minneapolis eyaletinde yılında dünyaya gelen İmamoğlu, ODTÜ Elektrik Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra lazerler konusunda Stanford’da doktorasını tamamladı. Ardından Harvard Üniversitesi bünyesinde, moleküler fizik ve atom fiziği üzerine araştırmalar yürüttü. Ataç İmamoğlu, İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’ndeki profesörlük görevine devam ediyor. 

Astronom Ümran İnan: 

yılında Erzincan’da dünyaya gelen Ümran İnan, astronomi alanında yaptığı çalışmalarla tüm dünya tarafından bilinen bir isim oldu. yılında Stanford Üniversitesi’nde kadrolu profesör olarak çalışmaya başlayana dek oldukça başarılı bir öğrencilik ve araştırma hayatını geride bıraktı. ODTÜ fizik eğitiminden sonra Stanford’dan aldığı kadro, kendisine bambaşka bir kariyer sundu. Stanford’da Uzay, Telekomünikasyon ve Radyobilimi Labratuvarları'nın (STAR) Direktörlüğüne atanan İnan, tam 50 doktora öğrencisi mezun etti.

Emoji İle Tepki Ver


Stephen Hawking ( ): Evrenin büyük patlamayla başlayıp kara deliklerle sonlandığını gösteren, genel görelilik kuramı ile kuantum mekaniğinin birleşmesi gerektiğini dile getiren, yazdığı 'Zamanın Kısa Tarihi', 'Ceviz Kabuğundaki Evren' gibi kitaplarla milyonlarca okuyucuya ulaşan İngiliz bilim adamı. Detaylı biyografisi için buraya tıklayın.

Stephen Hawking
Carl Sagan (): Astrobiyolojinin öncüsü olarak kabul edilen Sagan, bilimin popülerleşmesi ve halk nezdinde anlaşılması için yaptığı çalışmalarla bilinir. Cosmos adlı kitabı ve televizyon serisi ve Mesaj adlı romanı uzayda yaşam olabileceğini ve kainatta insanın yerinin daha iyi anlaşılmasına hizmet etmiştir. Detaylı biyografisi için burayatıklayın.

Carl Sagan
James Van Allen (): Dünya çevresindeki kendi adıyla anılan Van Allen radyasyon kuşaklarını keşfeden ABD'li bilim adamı.

James Van Allen
Jan Hendrik Oort (): Samanyolu Galaksisi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Hollandalı astronom galaksinin dönme hareketini açıklamış, sarmal yapıda olduğunu keşfetmiş ve kütlesini tanımlamaya çalışmıştır. Ayrıca kendi adıyla anılan güneş sistemi etrafında dönen kuyruklu yıldızlar kümesi olan Oort Bulutu hakkında da önemli çalışmalar yapmıştır.

Georges Lemaitre (): Büyük patlama teorisini ilk ortaya atan rahip ve bilim adamı. Evrenin bir zamanlar bir atomun içinde sıkışmış olduğunu, parçalanan atomun evreni oluşturduğunu ileri sürdüğü görüşü önceleri kabul görmese de daha sonra bir çok delille birlikte kabullenildi.

Edwin Hubble (): Evrenin sürekli genişlediğini ispatlayan, yıldızların uzaklaştıklarını bize ulaşan renklerindeki farklılaşmalar sayesinde ortaya koyan, Samanyolu'ndan farklı galaksiler de olduğunu ispatlayan bilim adamı. Detaylı biyografisi için burayatıklayın.

Edwin Hubble


Albert Einstein (): Işık hızı, özel ve genel görelilik kuramları, kütle-enerji eşdeğerliği ve benzeri birçok çalışmayla Newton mekaniğinin hakimiyetini yıkmış ve uzay konusunda devrim niteliğinde çalışmalar yapmıştır.

Max Planck (): Kuantum kuramını geliştiren, termodinamik yasaları üzerinde önemli çalışmaları bulunan, Planck sabiti ve Planck ışınım yasasını ortaya koyan bilim adamıdır.

John Herschel (): Satürn ve Uranüs'ün uydularının adlandırılması, Jülyen gün kullanımı ve benzeri birçok çalışmaya imza atmış İngiliz gökbilimci.

William Herschel (): Uranüs'ü ve iki büyük uydusunu, Satürn'ün uyduları Enceladus ve Mimas'ı, kızılötesi radyasyonu keşfeden İngiliz gökbilimci.

Edmond Halley (): Kendi adıyla anılan Halley kuyruklu yıldızının kaşifi.

Isaac Newton (): Evrensel kütle çekimini ve hareket kanunlarını ortaya koyan Newton, tarihteki en etkili bilim adamlarından biridir.
Sir Isaac Newton
Christiaan Huygens (): Satürn'ün uydusu Titan'ı, Orion takımyıldızını keşfeden Huygens, ayrıca daha dakik saatler ve daha güçlü teleskoplar yapılmasına katkıda bulunmuştur.

Johannes Kepler (): Gezegenlerin hareketlerini açıklayan Kepler kendi adıyla anılan 3 temel yasa ortaya koymuştur.

Galileo Galilei (): Modern astronominin kurucusu olarak kabul edilen Galilei, teleskopla ilk defa gözlem yapan kişi oldu. Ayın kraterlerini, Jüpiterin uydularını, Satürn'ün halkalarını ilk kez gören kişi oldu. Detaylı biyografisi için tıklayın.

Galileo Galilei
Giordano Bruno (): İtalyan filozof, rahip ve gökbilimci olan Bruno, o zamana kadar kabul edilegelen Aristo'nun kapalı evren görüşünü terk edip dünyadan başka birçok gezegenin varlığını kabul eden, Kopernik'in görüşlerini benimseyerek zamanın din alimleri tarafından ciddi baskılar görmüş, görüşlerinde ısrar etmesi üzerine yakılarak idam edilmiştir. Detaylı bilgiler için tıklayın.

Giordano Bruno heykeli
Tycho Brahe (): Ciddi astronomik gözlemler yapan ve bu gözlemleri kullanan Kepler'in yasalarını oluşturmasında katkıları olan bilim adamı.

Nicolaus Copernicus (): Dünyanın ve diğer gezegenlerin güneşin etrafında döndüğünü ilk kez dile getiren astronomdur. Kopernik'le birlikte dünyanın evrenin merkezi olduğu düşüncesi yıkıldı.

Ali Kuşçu ( ): Osmanlı astronomi çalışmalarında önemli bir yer tutan Ali Kuşçu, Fethiye isimli kitabında zamanının astronomi bilgilerini toparlamıştır.

Ömer Hayyam (): Dünyanın ilk rasathanesini kuran, Celali Takvimi'nin hazırlayan İranlı bilim adamıdır.

Eratosthenes (Yaklaşık M.Ö. yılları): Dünyanın çevresini yaklaşık olarak doğru hesaplayan Mısır'da yaşayan bilim adamıdır.

Notlar: 1- Bilim adamları doğum tarihlerine göre sıralanmışlardır. Sıralama günümüzden geriye şeklindedir.
2- Yazıda verilen bilgiler internette çeşitli kaynaklardan derlenmiştir. Doğruluğunu başka kaynaklardan kontrol etmeden bilgileri kullanmanız sakıncalı olabilir.
3- Bilim adamlarıyla ilgili detaylı biyografik bilgiler yakında sitemizde olacaktır.
4- Bilim adamlarının en çok bilinen çalışmaları üzerinde durulmuştur. Tüm çalışmaları ayrıntılı biyografilerinde yer alacaktır.
5- Yazımızı kaynak göstermeden alıntı yapmamanızı önemle rica ediyoruz.
6- Liste henüz tamamlanmamıştır. Zamanla listenin daha zengin, daha güncel ve eksiksiz olmasını umut ediyoruz. Önerilerinizi lütfen yorum bölümünden iletiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir