meniden kan gelmesi bitkisel tedavi / Sperm Enfeksiyonu | Bahçeci Tüp Bebek

Meniden Kan Gelmesi Bitkisel Tedavi

meniden kan gelmesi bitkisel tedavi

Penisten Meniden Kan Gelmesi ( Hematospermi ) Nedir?

Meniden kan gelmesi nasıl geçer meniden kan gelmesi ne kadar sürer bitkisel tedaviantibiyotik meniden kan gelmesinin sebepleri neden olurprostat biyopsisinden sonra kadından erkeklerde meniden kan gelmesiilişkide üroloji meniden kan gelmesinin sebeplerini sizler için ele aldık, inceledik.

Meniden Kan Gelmesi

Boşalırken menide kan bulmak olağandışıdır, ama endişelenmeye çalışmayın - genellikle geçicidir ve sebep nadiren ciddi bir şeydir.Meni kan lekeli, kahverengimsi kırmızı renkli veya pembe bir belirti olabilir. Bu sayfa size olası nedenler hakkında daha iyi bir fikir vermeyi amaçlamaktadır, ancak bunu bir rahatsızlık ile teşhis etmek için kullanmamalısınız - uygun bir tanı için her zaman doktorunuza danışın. Çoğu durumda, menide kan için bariz bir neden bulunamaz ve bu kendiliğinden çözülür.

Meniden Kan Gelmesinin Yaygın sebepler

Semende sık görülen kan nedenleri şunlardır:
  • vezikülit - seminal veziküllerin enflamasyonu (ejakülattaki sıvının çoğunu üreten bezler)
  • seminal vezikül kistleri - seminal veziküllerde küçük, sıvı dolu keseler
  • prostatit- Prostat bezinin iltihabı (meni yapılırsa)
  • son ürolojik cerrahi - prostat biyopsisi,  sistoskopi  veya vazektomi gibi
  • cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE)- genital herpes , klamidya, bel soğukluğu veya trichomoniasis gibi
Bu problemler genellikle ciddi değildir ve birçoğu tedavi olmadan, ya da bir antibiyotik  ya da anti-enflamatuar ağrı kesici kursu sonrasında kendi kendine düzelir .

Daha az yaygın sebep

Daha az sıklıkla, menide kan aşağıdakilerin bir sonucu olabilir:
  • Şiddetli yüksek tansiyon(hipertansiyon)
  • kan pıhtılaşması bozukluğu
  • kanser - prostat kanseri, testis kanseri ve mesane kanseri dahil
  • seminal vezikül taşı - seminal veziküllerde küçük taşlar
Bu koşullar daha ciddidir ve uzman tedavisi gerektirebilir.

Penisten Meniden Kan Gelmesi doktor teşhisi

Doktorunuz semenizdeki kanın sebebinin ciddi olup olmadığını belirlemeye çalışacaktır. Şunlar gibi birkaç şeyi göz önünde bulundurmaları gerekir:
  • menide kan kaç kez farkettin
  • başka bir semptomunuz olup olmadığı
  • yaşınız
  • tıbbi geçmişin
Ayrıca, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, birkaç basit test gerçekleştirmeleri gerekebilir:
  • kan basıncınızı kontrol etme
  • cinsel organ ve karın muayenesi (karın)
  • bir rektal muayene(doktorunuzun tabana parmağını soktuğu yer)
  • idrar ve kan testleri
40 yaşın altındaysanız, yalnızca bir veya iki defa semenizde kanı fark ettiyseniz ve testler ciddi bir altta yatan durum olduğunu göstermiyorsa, bir hastaneye sevk edilmeniz gerekmez. Bununla birlikte, 40 yaşın üzerindeyseniz, sürekli veya tekrarlayan semptomlarınız varsa veya testler potansiyel olarak ciddi bir altta yatan neden öne sürdüyse, doktorunuz sizi bir ürologa (idrar sisteminin problemlerini tedavi eden bir uzmana) yönlendirmelidir. Bir ürologla yapılan diğer bir değerlendirme, prostat bezinizin bir biyopsisine veya ultrason taraması gibi bir taramaya sahip olabilir .

Menide kan tedavisi

Doktorunuzun veya üroloğunuzun önerdiği tedavi, menide bulunan kanın altında yatan nedenin ne olduğunu düşündüklerine bağlı olacaktır. Birçok durumda, özellikle başka semptomunuz yoksa veya semenizdeki kan izole bir olaydıysa, tedaviye gerek yoktur ve problem genellikle kendi kendine çözülür. Net bir neden tespit edilirse, teklif ettiğiniz tedavi özel nedene bağlı olacaktır. Örneğin, bir enfeksiyonu tedavi etmek için size antibiyotik verilebilir ve kistlerin bir iğne ile boşaltılması gerekebilir. Kan pıhtılaşma bozukluğu veya kanser gibi ciddi bir neden varsa, gerekli herhangi bir tedavi için uygun bir uzmana yönlendirilirsiniz.

sağlıkhastalıktedaviilaçdoktordoğaltedavisi Görüntülenme

Hemospermi (Menide Kan Görülmesi)

Hemospermi (Menide Kan Görülmesi) Nedir?

Ejakülatta (meni) kan görülmesi hemospermi olarak tanımlanır. Genellikle önemsiz bir belirti olmasına rağmen birçok erkekte büyük endişeye neden olur. Bazı durumlarda ise altta yatan ek bir sorun için incelenmesi gereken bir durumdur.

 

Hemospermi Neden Olur?

Hemospermi çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ana nedenler olarak doğuştan genital anomaliler, iltihabi durumlar, tıkanıklıklar, tümörler, damarsal sorunlar, yaralanma, sistemik hastalıklar (hipertansiyon, kanama bozuklukları vb.) veya sebebi bilinmeyen nedenler olarak değerlendirilir. Hastaların yaklaşık %80’inde hiçbir neden ortaya konulamaz. Kanser ise sadece %3,5 olguda neden olarak izlenir.

 

Hemospermi Hangi Yaşlarda Daha Sık İzlenir?

Hemospermi her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Ancak yaşa göre neden olan durum farklılık göstermektedir. İdrar yolu hastalıkları, taş ve kanserler ileri yaşlarda daha sıklıkla ortaya çıkar. Genç hastalarda ise doğumsal bozukluklar (kist), tıkanıklık, travma veya testis kanseri daha fazladır.

 

Hemospermi Ne Sıklıkla Tekrarlar?

Hemospermi genelde tek sefer ve geçici olarak izlenir. Ancak, nadiren tekrarlayıcı hemospermi olabilir. Bu durum, altta yatan neden bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Tekrarlayıcı hemospermi özellikle 40 yaş üzeri erkeklerde daha sıklıkla izlenir.

 

Hemspermi Olan Hastalarda Başka Ne Gibi Belirtiler Olur?

Hemospermi sıklıkla tek başına bir belirtidir. Ancak, hastayı endişeye sevk eden bir belirtidir. Bununla birlikte neden olan hastalığa bağlı olarak nadiren ek belirtiler de izlenebilir. Cinsel yolla bulaşan bir hastalığa bağlı ise beraberinde akıntı ve ejakülasyon (boşalma) sırasında ağrı; tıkayıcı bir soruna bağlı ise (prostat hastalığı, kist vb.) idrar yaparken zorlanma, sık idrar gitme; taşa bağlı ise idrar yaparken yanma ve idrarda kanama gibi ek bulgularda izlenir. Ayrıca bu kişilerde hemospermi sıklıkla tekrarlayıcı hemospermi şeklindedir.

 

Hemospermi Durumlarında Her Zaman Ejakkülatta Kan Var mıdır?

Değerlendirme esnasında öncelikle hastada gerçek hemosperminin olup olmadığını değerlendirilmelidir. Bazı durumlarda “Yalancı hemospermi” olarak ifade edilen dışarıdan bulaşmaya bağlı ejakülatta kan izlenmesi de olabilir. Bu durum sıklıkla cinsel birleşme sırasında partnerin kanının idrar yoluna bulaşması sonucu ejakülata kan izlenmesi şeklinde olabilir. Daha nadiren ise erkeğin idrarında kan gelmesi (hematüri) ile ilişkilidir.

 

Hemaspermili Hasta Nasıl Değerlendirilir?

Öncelikle detaylı öykü alınmalıdır. Bu arada bir enfeksiyon öyküsü mutlaka sorgulanmalıdır. Hipertansiyon, karaciğer hastalığı ve kanama bozukluğu gibi sistemik hastalık olasılığı, kilo kaybı, iştahsızlık gibi olası kanser bulguları dikkatle değerlendirilmelidir. Prostat muayenesi özellikle 40 yaş üzerinde mutlaka yapılmalıdır.

 

Hemospermi Olan Hastada Hangi Testler Yapılır?

İlk test olarak idrar testi ve kültürü önerilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar içinde tarama testi yapılması uygundur. 40 yaş üzeri erkeklerde serum PSA düzeyine bakılmalıdır. Ek hastalıkları değerlendirmek için tam kan sayımı, karaciğer fonksiyon testleri ve pıhtılaşma testleri yapılmalıdır.

 

Hemospermisi Olan Erkeklerde Radyolojik İnceleme Gerekli midir?

Sperm kanalları ve prostata ait bir sorunu değerlendirmek için transrektal ultrasonografi (TRUS) veya magnetik rezonans inceleme yapılması gerekebilir. Özellikle 40 yaş üzeri ve kanser şüphesi olan olan olgularda radyolojik inceleme mutlaka yapılmalıdır.

Hemospermisi Olan Erkeklerde Ürolojik Görüntüleme Yöntemleri Kullanılır mı?

İdrar yolları ve idrar kesesinin inceleme yöntemi olan sistoskopi tekrarlı hemospermisi olan kişilerde uygulanabilir. Bu yolla idrar yolu, sperm kanalı çıkışı ve prostat değerlendirilerek buradaki bir polip (tümör), taş, doku zedelenmesi, kist vb. durumlar saptanabilir.

Hemospermi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genç hastalarda ve tekrarlamayan hemospermisi olan hastalarda tedavi gerekmez. Hastaya durum hakkında bilgi verilmesi ve altta yatan bir sorun olmadığının değerlendirilerek izah edilmesi yeterlidir.

Hemospermi Tedavisinde İlaç Kullanımı Gerekir mi?

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyona bağlı bir hemospermi varsa bu durumun tedavisi için uygun antibiyotikler önerilir. Yine 40 yaş üzeri hastalarda iyi huylu prostat büyümesi (BPH) varsa bu duruma yönelik tedaviler verilebilir.

Hemospermi Tedavisinde Ameliyat Uygulamaları Var mıdır?

Radyolojik değerlendirmede kist, kanal tıkanıklığı gibi bir durum saptanmış ise bu sorunun giderilmesine yönelik cerrahi tedaviler uygulanabilir. Yine tekrarlayan hemospermisi olan hastalarda yapılan sistoskopik incelemede bir kanama odağı saptanırsa burası yakılabilir.

MENİDEN KAN GELMESİ

Meniden Kan Neden Olur?

Meniden kan gelmesi (hematospermi) korkutucu olabilir, ancak bu nadir görülen durumun nedeni genellikle iyi huyludur. Genellikle, menideki kan kendi kendine kaybolur.

Meniden Neden Kan Gelir?

Meni, prostat ve diğer bezler tarafından salınan sperm ve diğer sıvılardan oluşur. Ejakülat olarak da adlandırılan sıvılar, boşalma sırasında bir dizi tüpten üretraya geçerken spermle birleşir. Bu yol boyunca veya üretraya giden idrar yolu boyunca birçok etken kan damarlarına zarar verebilir. Hasar gören damarlar daha sonra meniye, idrara veya her ikisine kan sızdırır.

Doktorunuz size son zamanlarda prostat ameliyatı veya prostat biyopsisi olup olmadığınızı soracaktır, çünkü bu prosedürler birkaç hafta sonra menide kan oluşmasına neden olabilir.

Çoğu zaman, menide kan oluşmasının nedeni bulunamaz. Bazı durumlarda, özellikle 40 yaşın altındaki erkeklerde enfeksiyon olası bir nedendir. Enfeksiyona genellikle ağrılı idrara çıkma gibi diğer belirtiler eşlik eder.

40 yaş ve üstü erkeklerde menide şiddetli veya tekrarlayan kan, nadir durumlarda kanser gibi durumlar için bir uyarı işareti olabilir. Sonuç olarak, daha ayrıntılı bir değerlendirme gerekebilir. Menilerinde kan bulunan, çoğunlukla 40 yaşın üzerindeki erkeklerin takip çalışmalarında, katılımcıların yüzde 4 ila 6'sında prostat kanseri görülmüştür.

Meniden kan gelmesinin olası nedenleri:

Meniden kan gelmesinin nadir görülen sebepleri:

  • Amiloidoz (organlarınızda anormal proteinlerin birikmesi)
  • Mesane, üretra veya prostatta iyi huylu büyümeler (kistler, polipler)
  • Şistozomiyaz
  • Testis kanseri
  • Tüberküloz
  • Kan inceltici ilaçların yan etkileri

40 yaşının altındaysanız ve meninizde kan görüyorsanız, tedavi olmadan durumun kendiliğinden iyileşme olasılığı yüksektir. Bununla birlikte, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon gibi altta yatan bir nedeni dışlamak için fizik muayene ve basit testler için doktorunuzdan randevu almanız iyi bir fikirdir.

Belirli risk faktörleriniz ve semptomlarınız varsa, altta yatan daha ciddi bir bozukluğun keşfi ve tedavisi için daha fazla test gerekebilir. Aşağıdaki durumların varlığında semendeki kan hakkında hastaneden randevu alın:

  • 40 yaşından büyük iseniz
  • Üç ila dört haftadan uzun süre menide kan varsa
  • Menide kan görme sürekli tekrarlanıyorsa
  • Ağrılı idrara çıkma gibi başka semptomlarınız varsa
  • Kanser öyküsü, kanama bozuklukları veya genital, üriner sistem bozukluğu gibi başka risk faktörlerine sahipseniz veya cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon açısından risk altında olduğunuzu düşünüyorsanız

Meniden Kan Gelmesi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Sperm Sayısı

Çocuk sahibi olmak her zaman düşünüldüğü kadar kolay olmayabiliyor. Bu süreçte ortaya çıkabilecek sorunların en bilineni infertilite yani kısırlık sorunu. Ancak tek sorun infertilite değil. Spermin kaliteli ve yeterli sayıda olması da önemli bir unsur. Rakamlara göre infertilite üreme çağındaki her 6 çiftten birinde görülüyor. Bu çiftlerin yüzde 25’inin çocuk sahibi olamamasının nedeni ise düşük sperm sayısı ve kalitesiz sperm. Yapılan çalışmalar egzersiz yapmak, stresten arınmak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, alkol ile sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak gibi sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmenin sperm sayısını ve sperm kalitesini artırdığını ortaya koyuyor. Peki baba olma şansını artırmak için hangi besinleri düzenli olarak tüketmeli?


Balık Sperm Kalitesini Artırıyor

Omega 3’ün sperm kalitesini artırmadaki olumlu etkileri, son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarla ispatlandı. Bu nedenle somon, sardalya ve hamsi gibi yüksek omega 3 içeren balıkları sofranızda haftada 2 kez mutlaka bulundurmanız gerektiğini belirtiyor.

Deniz Mahsulleri Sperm Sayısını Yükseltiyor

Deniz mahsulleri (midye, istiridye vb) yüksek oranda çinko içeriyor. Çinko sperm yoğunluğunu ve hareket kabiliyetini arttırdığından, sperm kalitesini attırıyor. Deniz mahsulleri aynı zamanda D, C, B12 vitamini ve demir, bakır ile selenyum gibi sperm parametrelerini olumlu etkileyen birçok madde açısından da zengin. Dolayısıyla bu tür gıdaları sofranızda daha sık bulundurmanızda fayda var.

Domates Sperm Sayısını Artırıyor

Mevsiminde tüketilen domates, spermin sayısı ve kalitesinde artış sağlıyor. Öyle ki mevsiminde ve doğal olarak tüketilen domatesin spermin sayı ve kalitesini yüzde 70 oranında artırdığı belirtiliyor. Domates bu faydayı, aynı zamanda prostat kanserine karşı koruyucu etkisi de bilinen likopen sayesinde sağlıyor.

Folik Asit İçin Ispanak

Folik asit, sağlıklı sperm gelişiminin olmazsa olmazı olarak kabul edilir. Yeşil yapraklı sebzeler, iyi birer folik asit kaynağıdır. Bunlardan en çok bilineni de ıspanaktır. Yüksek folik asit seviyeleri, menideki anormal sperm sayısını düşürür ve böylece spermin yumurtayla penetrasyon şansını artırır.

Günde 1 Yumurta Yiyin

Günde 1 ya da 2 yumurta yemek, sperm kalitesine olumlu katkılar sağlıyor. Yumurta, içeriğindeki antioksidanlarla spermi serbest radikallere karşı koruyarak menideki sağlıklı sperm sayısını artırır. Kolin, inositol, A ve E vitamini bakımından zengin olan yumurta amino asit, yani protein değeri açısından da en zengin besinlerden biri. Ayrıca yumurtayı kaynatarak tüketmek, amino asitler gibi besin maddelerinin daha kolay emilmesine yardımcı oluyor.

Kuru Yemişleri Tüketin

Fındık, badem ve ceviz gibi yüksek omega 3 içeren kuru yemişlerin makul miktarda tüketilmesi sperm kalitesini artırıyor. Kuru yemişte bulunan sağlıklı yağlar, sperm hücrelerinin hücre zarı üretiminde gereklidir. Omega 3 yağ asitleri, sperm hacmini ve kalitesini artırmaya yardımcı olur. Cevizdeki arginin içeriği, sperm sayısının artmasına katkı sağlıyor. Ancak ideal miktar aşıldığında kuru yemişin içeriğindeki yağ nedeniyle zararlı olabileceğini de unutmayın.

Sağlık İçin Kabak Çekirdeği

Kabak çekirdeğinde bulunan fitosterol, testosteron üretimini iyileştirir. Bu da sperm sayısının ve doğurganlığın artmasına destek olur. Kabak çekirdeği, kan dolaşımını ve meni hacmini artıran omega 3 yağ asitlerini bolca içeriyor.

Sperm Sayısını Düşürecek Hatalara Karşı Alınabilecek Önlemler

  • Sigara ve alkolden kesinlikle uzak durun.
  • Stresli bir hayat yaşamaktan vazgeçmeye çalışın. Uzun süreli stresin, kortizol seviyesini yükseltirken testosteron seviyesini düşürdüğü bilinir. Anksiyete gibi rahatsızlıklar için destek alınması tavsiye edilirken, stresten arınmak için gevşeme egzersizleri yapılması önerilir. Stresi yönetmek için doğada yürüyüş, meditasyon, egzersiz yapabilirsiniz. Mümkün olduğu durumlarda arkadaşlarla sosyalleşmek de kişiyi rahatlayabilir.
  • Düzenli egzersiz ve günde 10 bin adım yürüyüş yapmak spermin sayısı ile kalitesini artırmada ve hormonları düzenlemede çok önemli.
  • Akdeniz tipi beslenmek gibi sağlıklı beslenme türleri sperm kalitesini artırıyor.
  • İşlenmiş et ve gıdalar, soya, patates, yağlı süt ürünleri, yağlı peynir, kahve, alkol, hazır gıdalar ve içecekler sperm sayısını ve kalitesini azaltıyor. Yüksek miktarda alkol veya kahve tüketen, kırmızı eti çok yiyen erkeklerin eşlerinde hamilelik oranları da düşük olabiliyor. Dolayısıyla kaliteli ve yeterli sperm için bu tür içecek ve besinlerden kaçınmanız çok önemli.

Vitamin ve Mineral Deposu Keçiboynuzu

Erkek üreme probleminde en yaygın kullanılan bitkisel kaynaklardan biri keçiboynuzu. Çinko vb. minerallerden zengin olan keçiboynuzu antioksidan özelliğinin yanı sıra sperm ile yumurta etkileşimini sağlayan enzimlerin aktivitesini artıran vitaminler de içeriyor.

C Vitamini Önemli

Çilek, yaban mersini ve böğürtlen gibi meyveler spermin kalite ve hareketini artıran C vitamininden zenginler. C vitamini aynı zamanda, sperm üretmek için gerekli olan amino asitlerin yapı taşını oluşturuyor. Dolayısıyla bu tür meyveleri alışveriş listenize eklemekte fayda var. Ayrıca narenciye, brokoli, havuç ve muz da olumlu etkiler sağlıyor. Muz, C vitaminin yanı sıra A ve B1 vitaminleri içeriğiyle vücudun daha sağlıklı ve güçlü sperm üretmesine yardımcı olur. Nadir bir enzim olan Bromelaini de içeren muz, bu enzim sayesinde vücutta inflamasyonu engelleyerek sperm sayısı ve hareketliliğinin gelişmesine katkı sağlıyor.

Sarımsak Sperm Hareketi Sağlıyor

Akdeniz tipi doğal beslenmenin bir parçası olan sarımsak, aynı zamanda alisin ve selenyum içeriğiyle sperm hareketini artırmada faydalı oluyor.

Yağlı Süt ve Süt Ürünlerini Tüketmeyin

Az yağlı süt ve süt ürünlerinin sperm kalitesini artırdığı, yağlı süt ve süt ürünlerinin ise ters etki yaptığı bilimsel çalışmalarla ispatlandı.

Kakaonun Gücü

Özellikle bitter çikolatanın ejakülat hacmini artırdığı ve spermin kalitesi ile sperm sayısına olumlu etkilerde bulunduğu kanıtlandı. Bu etkilerinin sebebi, içeriğinde bulunan yüksek orandaki kakao ve bakır, selenyum, çinko ve potasyum gibi faydalı mineraller.

Kırmızı Eti Ölçülü Yiyin

Sperm parametreleri açısından tartışmalı bir konu. Kırmızı ette çokça olan L-karnitin, sperm kalitesi açısından önemli. Bununla beraber ideal miktarda faydalı olan kırmızı et tüketim miktarı arttıkça zararlı etkiler de gösterebiliyor. Haftada 2 kez makul miktarda tüketebilirsiniz.

Su Olmazsa Olmaz

Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı su aynı zamanda sperm sayısını artırıyor. Aman dikkat! Fiziksel ölçülerinize göre değişmekle birlikte ortalama lt günlük su tüketimi çok önemli.
 

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir