acth normal değeri / One moment, please...

Acth Normal Değeri

acth normal değeri

Böbrek üstü bezinin fazla çalışmasına yani fazla kortizol hormonu üretmesi hastalığına ‘’Cushing Sendromu’’ adı verilir. Bu hastalık Harvey Cushing  isimli bilim adamı tarafından 1932 yılında tanımlandığı için bu ad verilmiştir. Kanda kortizol hormon yüksekliği vardır. Bu  kortizol fazlalığı ya hipofizden ACTH hormonunun fazla salgılanmasına bağlıdır ya da böbreküstü bezindeki bir tümörden kortizol salgılanmasına bağlı olarak gelişir.

Aslında kanda kortizol fazlalığı  hastalığı, daha  sıklıkla kortizon ilacının yüksek dozda uzun süre kullanılması ile olur. Örneğin romatoit artrit ve astım hastalarında yüksek dozda kullanlan kortizon ilacı bu hastalığa neden olabilir.

Cushing sendromu her yaşta  görülürse de en sık 20-40 yaş arasında karşımıza çıkar. Adrenal bezdeki tümörlere bağlı olarak  fazla kortizol salınımı  kadınlarda 3 kat fazladır.

Aslında adrenal bezden aşırı kortizol üretimi olan hastaların  yaklaşık % 70’inde hipofiz bezinden aşırı ACTH hormon üretilmesi vardır (buna tıp dilinde Cushing hastalığı denir);  % 20  hastada ise adrenal bezdeki tümörlerden  dolayı bu hastalık oluşur.

Cushing sendromunun yaklaşık % 20’ini adrenal  bezdeki tümörler oluşturur; %10’dan fazlası adenom, % 5’ten azı karsinom (kanser), az bir kısmı  iki taraflı  nodüler adrenal  büyüme nedeniyle oluşur.

Çocuklarda ise Cushing sendromunun % 65’i adrenal kökenli olup bunun %50’i kanser,  %15’i adenomdur.

Kortizol Salgılayan Adrenal Adenomlar  1-6 cm boyutlarında, 10-70 gram ağırlığında, çoğu kez 30 gr’ın altında, tek taraflı, iyi sınırlandırılmış ve  sarı-kahverengi renkli tümörlerdir.

Adrenal  bez  kanseri  genellikle tanı anında >4 cm, ağırlığı ortalama 100 gr’dır. Adrenal kanser sıklıkla DHEA, DHEA sulfat, testosteron  ve aşırı kortizol  üretir.

Klinik:

Herhangi bir yaşta, genelde genç yaş grubunda  kendini gösterir.  Hastalarda ciltte morarma, kas tutulması,  hafif kemik erimesi bulguları vardır.   Cushing sendromunda şu bulgular vardır:

Şişmanlık (Obezite): Ani kilo alımı  % 90 sıklıkla en sık belirtidir. Kilo artışı devamlıdır.  Kol ve bacaklar incelmiş olabilir.  Göbekte yağ artışı vardır. Yüzde yağ artışı aydede yüzüne neden olur. Ensede yağ toplanması olur ve buna buffalo hörgücü adı verilir.

Hipertansiyon: Hastaların %75’inde   vardır ve küçük tansiyon 10’nun üzerindedir.

Cilt Değişiklikleri:  Cilt incelir. Cilt altı yağ dokusu azalır.  Yüzde kızarma oluşur. Küçük travma ile ciltte morarma olur.  Ciltte ve göbekte 1 cm den büyük stria denen morarmalar olur.

Tüylenme:  kadınların %75-80’inde yüzde tüylenme gözlenir. Karın, göğüs ve baldırda da  kıllanma olabilir, %35  hastada  sivilce (akne) ve  cilt yağlanması (sebore)  vardır. 

Psikolojik Değişiklikler: Hastaların çoğunda depresyon, halisünasyon, paranoya, manik davranışlar ve uyku bozuklukları olabilir.

Seks Hormon bozukluğu:  kadınların %75’inde adetler kesilir. Vücut kılları dökülür. Her iki cinste libido kaybı olur. Kortizol fazlalığı  düzelince bu bozukluklar iyileşir. Cushing sendromunda çocuklarda erken ya da geç  ergenlik saptanabilir.

Kas Zayıflığı: Hastaların % 60’ında  kaslar ve sıklıkla bacak  kasları tutulur. Kas kitlesi ve total vücut proteini azalmıştır.

Kemik erimesi:  Hastaların  % 80’ninde  vardır.

Böbrek Taşı: Hastaların %15’inde vardır. Kortizol aşırılığına bağlı kalsiyumun kanda artmasına bağlı   oluşur.

Susama ve aşırı idrar:  Aşırı idrar yapma  %30 oranında karşımıza çıkar. Nedeni genellikle  antidiüretik hormonun   aşırı kortizol tarafından  baskılanması ile ilgilidir.  Kanda kalsiyıum artması da aşırı idrara neden olur.

Enfeksiyonlar: Çoğu kez  belirti vermez. Mantar  enfeksiyonları sıktır. Bakteriyel enfeksiyonlar da  artar.

Şeker Hastalığı:   Gizli şeker  %35, aşikar diyabet %15- 20 oranında gözlenir, kanda  kolesterol ve trigliserid artar.

Göz:  göziçi basınç yükselir.  Göz arkası  yağ dokusu artar ve   1/3 hastada  gözler öne doğru çıkar.

Adrenal Kanserde Bulgular: Adrenal kanserde kadınlarda  testosteron artışına ait  tüylenme, akne, saç kaybı, klitoris büyümesi gibi  erkek tipi görünüm  bulguları vardır. Hipertansiyon ve potasyum düşüklüğü en sık belirtidir.  Karında  ağrı, karında kitle palpe edilebilir.  Karaciğer  ve  akciğere metastaz olabilir.  Karaciğer büyümesi karaciğer metastaz bulgusudur.
 
Laboratuar Bulguları:

Kırmızı seri kan hücreleri, hemoglobin ve hematokrit artmıştır. Lökosit sayısı normaldir. Lenfosit  hücre  sayısı normalin altındadır. Eosinofil hücre  sayısı  azalır. Kan potasyumunda azalma Cushing hastalarının  %10’unda vardır. Hastaların %10-15’inde açlık  kan şekeri yüksek olur.  Tokluk kan şekeri  daha sık artar. Serum kalsiyum normal, serum fosfor düşük veya normaldir. Hastaların % 40’ında  idrarla kalsiyum atılımı fazladır.  VLDL, HDL, LDL-kolesterol ve trigliserid düzeyleri  kanda  artar.

Tanı

1-Plazma Kortizol  Ölçümü:  Normalde kortizol, ACTH salınımına paralel olarak sabah en yüksek, geceyarısı en düşük düzeydedir ( <1.8 µg/dL).  Bu hastalıkta kortizol salınımındaki  bu ritm kaybolur. Cushing sendromunda çoğu hastada sabah 9.00’da kortizol değerleri normal, fakat  gece yarısı  değerler artmıştır. Genelde gece yarısı 7.5 µg/dL’den yüksektir. Gece yarısı plazma kortizolü 7.5 µg/dL’den yüksektir.

Hastada stresi ortadan kaldırmak için 24-48 saat önceden yatırılmalı ve kan örnekleri sırt üstü yatarken saat 22.00-gece yarısı alınmalıdır.

2 -İdrar Serbest Kortizol Atılımı:  24 saatlik idrarda serbest kortizol (İSK)  ölçümü en iyi tarama testidir ama Cushing sendromluların %10-15’inde normal İSK atılımı olabilir.

Cushing sendrom bulguları olanlarda  idrarda serbest kortizol atılımı  4 kat artmış ise tanı kesindir. Normal değerler < 80-120 µg /gündür.

3-Tükrükte Kortizol Ölçümü: Tükrük kortizolü  kan  kortizol düzeyleri ile  benzerlik gösterir. Evde yapılması avantajdır. Normalde gece yarısı tükrük kortizol düzeyleri  <0.11-0.15 µg/dL’dir,  ve >0.25 µg/dL  olması  tanı koydurucudur.

4-Düşük Doz Geceyarısı Deksametazon Süpresyon Testi: Tarama testidir. Normal kişilerde  dekzametazon  verilmesi, ACTH ve kortizol salınımını baskılar. Cushing sendromunda  baskılanma olmaz.  Normalde saat 23.00’de 1.0 mg deksametazon verilince ertesi gün plazma kortizol değerleri 1.8 µg/dL  altına iner.  10 µg/m üstü değerler Cushing sendromunu güçlü bir şekilde düşündürür, 2-10 µg/dL (138-276 nmol/L) değerler şüphelidir.

5-Düşük Doz 48 Saatlik Deksametazon Süpresyon Testi: 48 saat içerisinde 6 saatte bir 0.5 mg deksametazon verilerek yapılır. Plazma kortizol ölçümünün <1.8µg/dL  olması Cushing sendromunu dışlar.

Görüntüleme Yöntemleri:

1-Hipofiz MRİ:  Cushing hastalığının tanısında gadoliniumla manyetik rezonans görüntüleme (MRİ) seçilir, sensitivite %70, spesifisitesi %87’dir. Küçük tümörlerde ise %20-60’ın altındadır. ACTH yüksek ve MRİ’da görüntü saptanır ise % 98-99 Cushing hastasıdır.

2-Adrenal Görüntüleme: Ultrasonografi, tomografi, MRİ ve sintigrafiden yararlanılır.  Tomografi, adrenal görüntülemede kanser şüphesi dışında MRİ’dan üstündür.
 
Tedavi

A-Cerrahi Tedavi ve Radyoterapi

 1-Hipofizer Tümörü Varsa:  Hipofiz tümörlerinin  %85’i mikroadenomdur (çapı 1 cm’den küçüktür). Burundan girişle ameliyat yapılır.   Büyük tümörlerde çok az hastada radyoterapi  gerekir.

Adrenal Tümörler
 
 1-Adrenal adenom: Ameliyatla adrenal bez çıkarılır.  Laparoskopik girişim hastanede kalış süresini azaltır.
 2-Adrenal karsinom: Adrenal karsinomda ortalama yaşam süresi tanıdan sonra 2-4 yıldır. Genelde retroperitoneal, karaciğer ve akciğer metastazı vardır. Cerrahi ve ilaç tedavisi olarak tedavi edilir. Primer tümör çıkartılması metastaz varsa bile yararlıdır Medikal tedavide mitotan  isimli ilaç kullanılır.
   
B-İlaç Tedavi : Kortizol yapımını azaltan bazı ilaçlar verilir.

ACTH Nedir? ACTH Normal Değerleri Kaç Olmalı?

Pitülter bez fonksiyonunu ifade etmek için kullanılan ACTH, bir hormon türüdür. Böbrek üstü adrenalin hormonunun üretilmesini sağlar. Vücut metabolizmasının doğru bir şekilde çalışabilmesi için, ACTHhormon değerlerinin normal değerler arasında olması gerekir. Aksi halinde metabolizma faaliyetlerini aksatır.

Adrenokortikotropik hormonun kısaltılmış şekli olan ACTH, vücut hipofiz bezinden salgılanan hormonları düzenler. Kortizon seviyesini de istenen değerlerde tutan ACTH, böbrek üstü bezlerinin hasarsız çalışmasına destek olur. Kortizol bozukluklarında sıklıkla, tansiyon ve şeker hastalıkları görülür.

ACTH hormon değerleri, yaşa ve cinsiyete göre farklı seviyelerde olabilir.  Bu yazımızda ACTH nedir? ACTH hormonunun değerleri kaç olmalı? sorularının cevaplarını arayacağız.

ACTH Değer Aralığı

ACTH hormon değerleri yaş ve cinsiyet göre önemli farklılıklar gösterir. Yapılan hastane ya da klinikteki şartlar da normal değer aralığını etkileyebilir. ACTH değer aralığı normal ölçüleri cinsiyete göre şu şekilde sınıflandırılabilir:

  • Yetişkin bir kadın için normal ACTH değeri: 5-27 pg/ml
  • Yetişkin bir erkek için normal ACTH değeri: 7-50 pg/ml
  • Çocuklar için normal ACTH değeri: 7-28 pg/ml
  • Ergenlik döneminin sonlarına doğru normal ACTH değeri: 2-49 pg/ml

ACTH değer aralıkları düzenli bir hormon aralığını belirtmesi açısından önemlidir.  Böbrek üstü bezlerin normal faaliyetlerini sürdürememesi, farklı iç hastalıklarına neden olur. Bu hastalıkları önleyebilmek ve sağlıklı bir hormon seviyesine sahip olmak için, tahliller düzenli bir şekilde yaptırılmalıdır.

ACTH Nedir? ACTH Normal Değerleri Kaç Olmalı?

ACTH Düşüklüğü

Hipofiz bezinden salgılanan ACTH hormonunun çeşitli görevleri bulunur. Hormonlar düzenli çalışmadığında ya da çalışmayı durdurduğunda birçok farklı hastalığa da kapı aralanmış olur. ACTH düşüklüğü belirtileri genel olarak şu şekilde açıklanabilir:

  • Kandaki kortizol seviyesinin düşmesine bağlı olarak artan stres düzeyi
  • Yeme bozukluklarının yanında ani kilo artışı
  • Uykusuzluk ve halsizlik gibi problemler
  • Kan şekeri ve kan basıncında görülen ani dalgalanmalar
  • Eğer yeni doğum yapan kişide ACTH eksikliği görülürse, bu durumda anne bebeğini emziremez, yeterli süt yapılamaz.
  • Kadınlarda östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak kısırlık görülebilir. Ayrıca adet görememe ve cinsel isteksizlik gibi sorunlar da baş gösterebilir.
  • Erkeklerde testosteron hormonunun azalması ile kısırlık durumu ortaya çıkabilir.
  • Kemik erimesi de hormonsal sağlığa bağlıdır.

Eğer kişide geçici hormon eksikliği varsa, ilaç ya da iğne tedavisi ile bu durumun önüne geçilebilir. Ancak yaşanan sorun kalıcı hormon eksikliği ise, tedavi olarak eksik olan hormonların yerine konulması işlemi uygulanır. Hormon tedavisi gören kişiler de bu durum ömür boyu bu şekilde sürer. Bu hormonlardan en kalıcı olanları ise, kortizol ve tiroid hormonlarıdır.

Uzman hekimin verdiği ilaç dozlarına dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde fazla ya da düşük alımı tedavi sürecini sekteye uğratabilir. Tanılar mutlaka alanında uzman olan bir endokrinoloji uzmanı tarafından yapılmalıdır. Ayrıca ilaç tedavisi uygulandığı durumlarda, hekime düzenli olarak görünmek de önemlidir.

ACTH Hormonu Görevi

ACTH yani hipofiz bezi, farklı hormonları salgılamakla görevlidir. Tiroid bezi ya da böbrek üstü bezlerinin çalışmasında buradan salgılanan hormonların düzenleyici rolü vardır. Ayrıca kadınlarda yumurtalıklar, erkeklerde testisler de bu bezden salgılanan hormonlar sayesinde düzenli çalışır. Genel olarak hipofiz bezinden salgılanan ACTH hormonu görevi şu şekildedir:

  • Yağ, protein ve karbonhidrat miktarlarını düzenlemek
  • Kişinin ruhsal sağlığını normal düzeyde tutmak
  • Kişinin fiziki olarak kendini zinde hissetmesini sağlamak
  • Cinsel gelişimin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlamak
  • Vücuttaki bütün dokuların sağlıklı gelişimini tamamlamasına yardımcı olmak
  • Cinsel gerileme ve kısırlık gibi durumları önlemek
  • Süt hormonunun belirli bir düzeyde kalmasını sağlamak

 

1">

ACTH Yüksekliğinin Nedeni Nedir?

ACTH yüksekliğinin en önemli nedeni böbrek bezlerinin yeterince kortizol üretememesidir. Buna bağlı olarak da kişilerde halsizlik, güçsüzlük, bulantı, kusma, midede ve sırtta ağrılar meydana gelir. ACTH yüksekliği tedavisi için ise genellikle vitamin hapları önerilir. Fakat muhakkak doktora gidildikten sonra tedaviye başlanmalıdır.

ACTH Düşüklüğüne Ne Yol Açar?

ACTH düşüklüğünün en büyük nedeni kortizol seviyesinin yükselmesidir. Bu da iştahsızlık, depresyon, kas güçsüzlüğü gibi belirtilere sahiptir. ACTH düşüklüğünü geçirebilmek için doktor tavsiyelerine uyulmalıdır. Bunun yanı sıra kafein ve magnezyumun alınması da ACTH düşüklüğünü giderebilmektedir.

ACTH Testi Ne demek?

ACTH Testi Ne demek? Nasıl Yapılır?

ACTH Testi ACTH yani adrenokortikotropik hormon kandaki seviyesini ölçmektedir. Bağışıklık sistemini uyaran bu hormon kan basıncını koruyan önemli bir hormondur. Bu hormon kortizolün üretmesi için uyarı veren hormondur. Lipit metabolizmayı düzenler. Protein ve glukozu da düzenlemede işe yarar. Bu testi böbreküstü tümörleri, cushing hastalığı, hopofiz ve addison hastalığınız var ise ACTH testi yaptırabilirsiniz. Bu test aç karnına yapılmaktadır.

İlgili Konular;

DOI: 10.5350/SEMB.20170911042418

Enjeksiyon stresi ve düşük doz ACTH uyarısında kortizol yanıtlarının karşılaştırılması

Aysenur Ozderya, Sule Temizkan, Kadriye Aydin
Health Sciences University, Kartal Dr. Lutfi Kirdar Training and Research Hospital, Department of Endocrinology and Metabolism Diseases, Istanbul - Turkey

Amaç: Sekonder adrenal yetmezlik tanısında düşük doz kosintropin stimülasyon testinin etkinlik ve güvenilirliğini enjeksiyon stresi ile karşılaştırmak için plasebo kontrollü, tek kör, pilot bir çalışma yaptık.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya plazma ACTH değeri düşük ya da normal, sabah plazma kortizol değeri <15 µg/dL olan ve sekonder adrenal yetmezlik tanısı için kosintropin uyarı testi endikasyonu olan 25 hasta (22 K, 3 E) alındı. İlk gün test, 1 mL %0.9 serum fizyolojik ile direkt intravenöz enjeksiyon şeklinde yapıldı. İkinci gün aynı saatte ve yöntemle test 1 μg/mL kosintropin solüsyonu ile tekrarlandı.
İşlemden hemen önce, 30 ve 60. dakikalarda plazma kortizol ölçümü için diğer ön kolada hazır bulunan kanülden kan örnekleri alındı.
Bulgular: Çalışmaya seçilen hastaların medyan ACTH değeri 22.10 pg/mL (14.00-29.30), ortalama plazma kortizol değeri 6.71±2.00 μg/dL idi. 1 μg kosintropin stimulasyonu ve enjeksiyon stresinin karşılaştırılması için yapılan plasebo testte 0. dakikada ölçülen bazal plazma kortizol değerleri benzer iken, 30. ve 60. dakikada ölçülen plazma kortizol değerleri arasında belirgin şekilde istatistiksel anlamlı fark saptandı (p<0.001).
Sonuç: İntravenöz enjeksiyon esnasında oluşan enjeksiyon stresi kortizol yanıtlarında artışa sebep olmamaktadır. Oysa fizyolojik dozdaki 1 μg kosintropin stimulasyonu özellikle 30. dakikada belirgin bir kortizol yanıtı oluşturur.

Anahtar Kelimeler: Adrenal yetmezlik, kortizol, enjeksiyon stres uyarısı, düşük doz kosintropin stimülasyon testi.

Comparison of cortisol responses to low dose ACTH stimuli and injection stress

Aysenur Ozderya, Sule Temizkan, Kadriye Aydin
Health Sciences University, Kartal Dr. Lutfi Kirdar Training and Research Hospital, Department of Endocrinology and Metabolism Diseases, Istanbul - Turkey

Objective: We performed a placebo-controlled, single-blind, pilot study to compare the efficacy and safety of low dose cosyntropin stimulation test with injection stress in the diagnosis of secondary adrenocortical insufficiency.
Material and Methods: Twenty-five patients (22 F, 3 M) with a low or normal plasma ACTH level, morning plasma cortisol level <15 μg/dL and an indication of cosyntropin stimulation test for secondary adrenocortical insufficiency were included in the study. On the first day, the test was performed with direct intravenous injection with 1 mL 0.9% saline. On the second day at the same time and with the same method, the test was repeated with 1 μg/mL cosyntropin solution. Immediately prior to the procedure, blood samples were taken from the cannula located in the other forearm for measurement of plasma cortisol at 30th and 60th minutes.
Results: The median ACTH value of the patients selected for the study was 22.10 pg/mL (14.00- 29.30) and the mean plasma cortisol level was 6.71±2.00 μg/dL. The baseline plasma cortisol values measured at one minute in the placebo-controlled tests for comparison of injection stress with 1 μg cosyntropin stimulation were similar, but a significant statistically significant difference was found between plasma cortisol values measured at 30th and 60th minutes (p<0.001).
Conclusion: Injection stress, which occurs during intravenous injection, does not cause an increase in cortisol responses. However, 1 μg cosyntropin stimulation test at the physiological doses produces a significant cortisol response, especially at 30 minutes.

Keywords: Adrenal insufficiency, cortisol, injection stress stimuli, low-dose cosyntropin stimulation test.

Aysenur Ozderya, Sule Temizkan, Kadriye Aydin. Comparison of cortisol responses to low dose ACTH stimuli and injection stress. Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2017; 51(4): 278-282

Sorumlu Yazar: Aysenur Ozderya, Türkiye
Makale Dili: İngilizce

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır