Doğumdan sonra ne zaman adet olunur kadınlar kulübü

Doğumdan Sonra Ne Zaman Adet Olunur Kadınlar Kulübü

doğumdan sonra ne zaman adet olunur kadınlar kulübü

Doğum Sonrası Ne Zaman Adet Olunur?

Kadın vücudu, her ay doğal bir şekilde olası bir gebelik dönemine hazırlanıyor. Kadınlar, yaklaşık 35 – 40 yıl süresince rutin olarak belli zaman aralıklarında regl oluyor.

Bu zaman dilimi içinde kadın, ortalama olarak ayda 70 saat düzenli adet kanaması geçiriyor.

Bu rutin gelişme, kadın hayatının sadece iki döneminde değişiyor. Bunlardan ilki gebelik dönemi, ikincisi ise emzirme dönemi.

Bu dönemlerde adet kanamasının olmamasının nedeni ise, hipofiz bezi. Bu bez nedeniyle beyin ve yumurtalıklar tarafından, regl gelişimi bastırılıyor.

Adet Kanaması Nedir?

Normal dönemlerde reglin nasıl gerçekleştirildiğini biliyor musunuz?

İşte yanıtı: Rahim iç yüzeyinde her ay döllenmiş yumurtanın, gelip yapışmasına ve buradan beslenmesi için damarlanmasını sağlayacak bir tabaka oluşuyor.

Eğer döllenme yoksa bu duvar görevini tamamlayıp yerini alttan gelen yeni dokuya bırakarak dökülüyor. Daha sonra rahimden dolayısıyla vücuttan dışarıya atılıyor. Her ay bu işlem aynı şekilde tekrarlanmasına menstürel siklus – adet düzeni denirken; işlevini yitirerek yerini yeni oluşan yapıya bırakıp dışarıya atılan bu dokuya da adet kanı, mentürasyon kanaması adı veriliyor.

Adet Kanaması Ne Kadar Sürer?

Adet kanaması süreci, adet kanaması ve akıntısının vücut dışına atılması oldukça karışık bir süreç. Bileşik bir hormon grubu tarafından işareti verilen ve beyin tarafından kontrol edilen süreç, genellikle gebelik hariç, her ay gerçekleşiyor.

Kadınlar, yeni bir yumurtanın oluşmasından önce adet görüyorlar. Bu işlemin dört aşaması var. Bir adet döngüsü ortalama 28 gündür fakat bu kişilere göre değişiyor.

Adet döngüsünün 25 – 35 gün arasında olması normal kabul ediliyor. Adet döngüsü, çeşitli uzunluklarda olabiliyor. Yumurtlama dönemi ile adet kanamasının gerçekleştiği günlerin arası, yaklaşık 14 gün olmakla birlikte 11 ile 16 gün arası da olabiliyor.

Doğum Sonrası Adet Görme

Hamilelik sonrası, lohusalık döneminde yeniden rutin regl kanamalarının başlaması, uzun bir dinlenme ve radikal hormon değişikliği sonrasında yaşanıyor.

Hormonların tekrar faaliyete geçmeleri de çok kısa bir süre içinde olmuyor.

Emzirmeyen kadınlarda adet kanamaları nasıl oluyor?

Gebelikten sonra eğer anne emzirmiyorsa, regl en erken 2 hafta sonra başlıyor.

Doğum sonrası ilk adet düzensiz mi olur?

Gebelik sonrası görülen ilk adet genellikle düzensiz oluyor.

Doğum yaptıktan sonra ortalama 6 hafta sonra ilk yumurtlama,  8 – 14 gün sonra ise ilk regl dönemi başlıyor.

Doğum Sonrası Adet Düzenli Midir?

Doğum sonrası regl düzeni, ancak 2. ya da 3. regl döneminde normale dönüyor.

Kadınların yüzde 20 ile 30´unda ilk regl kanamasından önce yumurtlama olmuyor. Bazı kadınlarda ise, ikinci regl dönemi çok kısa sürebiliyor.

Ancak bunun için endişelenmek doğru değil. Çünkü üçüncü regl döneminde bu durum tamamen düzelebiliyor. Sezaryen doğum sonrası görülen adet zamanının normal doğumdan farklı değildir.

“Emzirme bitmesine rağmen 1 yıldır adet olamayan kadınlarda önce gebelik testi yapılmalı. Sonrada progesteron hormonu belli süre verilerek adet görmesi sağlanmalıdır. Buna rağmen görmezse inceleme derinleştirilir.”

Emzirmek Doğum Sonrası Adet Olmayı Geciktirir Mi?

Bebeklerini emziren kadınların adet kanamaları, emzirmeyenlere oranla daha uzun süre gecikiyor. Bunun nedeni ise, bebek anneyi emdikçe göğüs uçlarının etkilenmesi ve süt yapımını sağlayan prolaktin hormonu düzeyinin yükselmesi.

Bu da folikül gelişimini sağlayan hormonların salgılanmasını önlüyor. Eğer bebek düzenli bir şekilde emziriliyorsa, emzirme süresince foliküller dinlenmeye çekildiğinden, gebe kalma riski yüksek olmuyor.

Yani, eğer bebek düzenli bir şekilde günde 5 defa yaklaşık 10 dakika kadar emziriliyorsa, yumurtlama bastırılıyor ve regl kanaması gecikiyor.

Bilim adamları, prolaktin hormonunun emzirirken serpildiğini ve bu nedenle de reglinin geciktiğini düşünüyorlar.

Tabii ki tüm bunlar emzirmeyi kesmeye bir sebep değil…

Sizler bu konu hakkında nasıl düşüncelere sahipsiniz? Doğum sonrasında gördüğünüz ilk adet belirtileri nelerdi? Doğum sonrası görülen adetin miktarı, ağrısı ve yoğunluğu hakkında aklınızda sorular var mı?

Vücudunuzda gördüğünüz değişiklikleri ve hissettiğiniz farklılıkları önce doktorunuza danışmanız gerektiğini hatırlatır, sağlıklı ve mutlu günler dileriz!

Doğum Sonrası Vücut

Doğum Sonrası Vücuttaki Değişiklikler

Gebelikte tüm vücut sistemlerinde gerçekleşen değişiklikler doğumdan sonra ilk 40 gün içerisinde hızla ve daha sonra 1 yıl boyunca yavaş olarak doğum sonrası yapısına ulaşır. Doğum sonrası kanamaya loşia denir. Loşia parlak kırmızı başlayıp ilk günlerde pıhtı içerebilir. Kanama ilk olarak akışkan ve kırmızı renkte başlayıp gün geçtikçe rengi açılıp azalarak 6 hafta sonunda bitecektir. Sık ped değişikliği ve perine bölgesinin temizliğine dikkat edilmelidir.

Doğum Sonrası Rahim

Doğumun hemen sonrasında göbek hizasında hissedilen rahim yaklaşık 4-6 hafta içerisinde normal boyutlarına dönecektir. Rahmin ritmik kasılmalarla toparlanmasını bazı anneler emzirme sırasında ve sonrasında regl ağrısı şekline hissedebilirler. Bu ağrı hissi doğum sayısı arttıkça bir öncekinden biraz daha fazla hissedilir olabilir.

Doğum Sonrası Terleme

Gebelik süresince anne vücudunda biriken ödem doğumla birlikte atılmaya başlar buda doğum sonrası aşırı terlemeye yol açar. Ayrıca hormonların da halen dengesini bulmaya çalışıyor olması doğumla birlikte östrojen seviyesinin hızla düşmeside etkilemektedir. Doğumdan sonraki 2 - 4 hafta içerisinde terleme şikayetlerinizde azalma başlar.

Doğum Sonrası Göbek Çizgisi

Gebeliğin 4. Ayından itibaren oluşmaya başlayan nadirende 1. Ayında oluşmaya başlayan göbek çizgisi Linea Nigra olarak adlandırılır. Kadınların %70 inden fazlasında oluşur. Esmer ve kumral tenli kadınlarda daha sık rastlanır. Doğumdan kısa bir süre sonra geçer. Geçme süresi kişinin yapısına göre bazı kadınlarda uzayabilir.

Gebelikte Artan Östrojen Hormonu

Gebelikte artan östrojen hormonu ciltteki pigmentinde artmasına neden olur. Böylece göğüs ucunda koyulaşma ve yüz bölgesinde hamilelik maskesi olarak bilinen koyu lekeler görülebilir.gebelik maskesi genellikle alın yanaklar dudak üstü burun ve çenede simetrik düzensiz ve kahverengi lekeler şeklinde görülür. Oluşması ve yoğunluğu her gebede farklılık gösterebilir. Esmer ve buğday kenli kadınlarda daha sık karşılaşılır. Gebeliğin 4.- 5. ayından itibaren görülebilir. Kalıcı olmayan bu lekeler genellikle doğumdan bir kaç ay sonra kendiliğinden geçer nadirende bir seneyi bulabilir.

Doğumdan Sonraki 2-6. Ay

Doğumdan sonraki 2- 6 ay sonraki sürede yoğun saç dökülmelerinin görülmesi çok sık rastlanan bir şikayettir. Hamilelik boyunca östrojen hormonunun yüksek olması nedeniyle saçlar çoğunlukla büyüme evresinde olur. Hamilelik boyunca dökülmeyen saçlar, doğal olan dökülme evresini doğumdan sonra toplu olarak gerçekleştirip kendini yeniler. Endişelenmeyin bu geçici bir süreçtir kalıcı bir saç kaybı gerçekleşmez saçlarınız yakın zamanda normal uzama döngüsüne geri dönecektir.

Hamileliğiniz boyunca gergin karın kaslarının tekrar kuvvetlenmesi zaman alacağı için vücut sırt kaslarına daha fazla yüklenebilir. Buda sırt ağrılarına yol açabilir. Ayrıca hamilelik boyunca vücudun kötü duruşu denge merkezinin değişikliği nedeni ilede sırt ağrısı yaşayabilir.Bu problem genellikle ilk 6 hafta içerisinde ortaya çıkabilir.

Doğumdan sonra ne zaman adet olunur? Doğumdan sonra adet olmak için ne yapmalıyım?

Parlayan ciltten vücudunuz için yeni bir takdire kadar, hamilelik hakkında sevilecek çok şey var. Diğeri ise adet döneminizden en az dokuz aylık bir özgürlüğe sahip olmanızdır. Ancak doğumdan sonra, muhtemelen adet döngünüzde neler olacağını merak ediyorsunuz. Konuyla ilgili tüm detayları derlediğimiz bu haberimizde "Doğumdan sonra ilk adet ne zaman görülür?" sorusu ile ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz. Peki, Doğumdan sonra ilk adet ne zaman görülür? Belirtileri nelerdir? Doğumdan sonra adet görmek için ilaç kullanılır mı? İşte konuyla ilgili bilmeniz gerekenler…

DOĞUM SONRASI ADET DÖNEMİ

Doğumdan sonra ilk adet kaç gün sürer? Sorusun birçok kadının merak ettiği konular arasında yer alsa da bu durum kişiden kişiye değişmektedir. Dikkat edilmesi gereken en önemli detay kişinin doğum sonrası kanamayla regl kanamasını birbirine karıştırmaması gereklidir. Adet döneminiz genellikle emzirip emzirmemenize bağlıdır. Ve tıpkı bebekten sonraki hayatınız gibi, hamilelikten sonraki dönemleriniz biraz farklı olabilir.

  • Doğumdan sonra adet olmak için ne yapmalıyım?

Emzirmiyorsanız, doğumdan yaklaşık altı ila sekiz hafta sonra döneminiz geri döner. Emzirirseniz, geri dönme süresi değişebilir. Özel emzirme uygulayanlar, emzirdikleri süre boyunca bir süreye sahip olmayabilir. "Özel emzirme" bebeğinizin sadece anne sütünüzü aldığını ifade eder. Ancak diğerleri için, emzirip etmediklerine bakılmaksızın birkaç ay sonra geri dönebilir.

Doğumdan sonra adetiniz hızla geri dönüyorsa ve vajinal doğum yapmışsanız, doktorunuz bebeğinizin ilk adet kanaması sırasında tampon kullanmaktan kaçınmanızı önerebilir.

Adet sancısı nasıl geçer? Adet ağrısı nasıl geçer, evde tedavisi var mı?

Çünkü vücudunuz hala iyileşiyor ve tamponlar potansiyel olarak travmaya neden olabilir. Altı haftalık doğum sonrası kontrolünüzde tampon kullanmaya dönüp dönemeyeceğinizi doktorunuza sorun.

  • Doğumdan sonra yumurtlama ne zaman başlar?

Tipik olarak, emziren kadınlar, vücudun hormonları nedeniyle dönemlerini hızlı bir şekilde almazlar. Anne sütü üretmek için gereken hormon olan prolaktin, üreme hormonlarını baskılayabilir. Sonuç olarak, döllenmek için yumurtayı yumurtlamaz veya bırakmazsınız. Bu işlem olmadan, büyük olasılıkla adet görmeyeceksiniz.

  • Adet dönemim anne sütümü etkiler mi?

Adet döneminiz geri döndüğünde, süt kaynağınızda veya bebeğinizin anne sütüne tepkisinde bazı değişiklikler görebilirsiniz. Vücudunuzun adet görmenize neden olan hormonal değişiklikler de anne sütünüzü etkileyebilir.

Örneğin, süt kaynağınızda bir azalma veya bebeğinizin ne sıklıkta hemşire istediği konusunda bir değişiklik görebilirsiniz. Hormon değişiklikleri anne sütünüzün bileşimini ve bebeğinize nasıl tattığını da etkileyebilir. Bununla birlikte, bu değişiklikler genellikle çok küçüktür ve bebeğinizi emzirme yeteneğinizi etkilememelidir.

  • Doğum kontrolü ne olacak?

Bazıları emzirmeyi doğal doğum kontrol yöntemi olarak kullanır. Üreme Sağlığı Uzmanları Derneği'ne göre, her 100 kadından 1'inden daha azı özel emzirme ile uğraşıyorlarsa her yıl hamile kalacaktır. Emzirme doğurganlığınızı azaltsa da, tekrar hamile kalmayacağınız konusunda kesin bir garanti değildir.

Buradaki anahtar, özel emzirme. Anne sütü dışında, emziren bebeğe sıvı veya katı madde verilmez. Su bile. Takviyeler veya vitaminler karışmaz ve bebeğe verilebilir. Bu tanıma uymayan emzirme başka bir gebeliğe karşı koruma sağlamayabilir.

Emziriyorsanız ve adet döneminiz geri dönüyorsa, artık hamile kalmaya karşı korunmuyorsunuzdur. Doğurganlığın geri dönüşünü tahmin etmenin zor olabileceğini de belirtmek önemlidir. Adet döneminiz başlamadan önce yumurtlayacaksınız, bu nedenle adet döneminiz geri dönmeden önce tekrar hamile kalmak mümkündür.

Emzirenler için güvenli ve etkili doğum kontrol yöntemleri mevcuttur. Bakır intrauterin cihaz (RİA), prezervatifler ve diyaframlar gibi hormonal olmayan seçenekler emzirme için her zaman güvenlidir.

Emzirme döneminde güvenli kabul edilen bazı hormonal doğum kontrol seçenekleri de vardır. Doktorunuz belirli doğum kontrolü türleri hakkında en son güncellemeleri sağlayabilir. Genel olarak, östrojen ve progestin içeren düşük dozlu kombinasyon hapları, doğumdan iyileştikten sonra güvenli kabul edilir. Sadece progestin içeren haplar emzirirken de güvenlidir.

  • doğumdan sonra ilk adet belirtileri

Adet döneminize tekrar başladığınızda, doğumdan sonraki ilk dönem, hamile kalmadan önceki dönemleriniz gibi olmayacaktır. Vücudunuz bir kez daha adet görmeye ayarlanıyor. Aşağıdaki farklılıklardan bazılarıyla karşılaşabilirsiniz:

  1. normalden daha güçlü veya daha hafif olabilen kramp
  2. küçük kan pıhtıları
  3. daha ağır akış
  4. durup başlamış gibi görünen akış
  5. artan ağrı
  6. düzensiz çevrim uzunlukları

Hamileliğinizden sonraki ilk dönem alışık olduğunuzdan daha ağır olabilir. Ayrıca, dökülmesi gereken uterus astar miktarının artması nedeniyle daha yoğun kramplar da eşlik edebilir. Döngünüzü sürdürdükçe, bu değişiklikler muhtemelen azalacaktır. Nadir durumlarda, tiroid problemleri veya adenomyozis gibi komplikasyonlar hamilelikten sonra ağır kanamaya neden olabilir. Adenomyoz uterus duvarının kalınlaşmasıdır.

İlk adet belirtileri nelerdir? En belirgin adet olma belirtileri nedir ve adet gecikmesi neden olur?

Hamilelikten önce endometriozisi olan kadınların doğumdan sonra daha hafif dönemleri olabilir. Işık dönemleri Asherman sendromu ve Sheehan sendromu olmak üzere iki nadir durumdan da kaynaklanabilir. Asherman sendromu uterusta skar dokusuna yol açar. Sheehan sendromuna, ciddi kan kaybının bir sonucu olabilecek hipofiz bezinize verilen hasar neden olur.

Doğumdan sonra ilk adet yoğunluğu, birçok kadın emzirme sırasında kanamalarında bir artış yaşar. Bunun sebebi, emzirmenin uyarmasıyla salgılanan hormonlardan kaynaklı olarak rahmin büzülmesi/kısalmasıdır. Doğumdan sonra ilk adet kanamasının çok olması oldukça doğal bir durumdur ancak yine de istisnai bir durum fark ettiğinizde mutlaka uzman bir doktora danışınız…

Hamilelik Belirtileri Nelerdir? İlk Hafta Ve Erken Hamilelik Belirtileri Kaç Günde Belli Olur, Ne Zaman Başlar?

Doğumdan sonra adet düzensizliği: Doğum sonra ne zaman adet olunur, adet olmak için ne yapmalıyım?

Hamile olan kadınların regl görmesi biter. Ancak doğumdan sonra tekrar regl olurlar. Doğumdan sonra adet olmak için uğraş veren bireyler vardır. Bazı bireylerde hemen adet olunmadığı bilinmektedir. Ancak doğum sonrası adet düzensizliği korkulacak bir şey değildir. Pek çok doğum yapmış kadın adet düzensizliği yaşamıştır. Peki doğumdan sonra ilk adet ne zaman gelir? Doğum sonrası adet düzensizliği nedir? Doğum sonrası adet olmak ile alakalı tüm ayrıntılar bu yazıda...

Doğumdan Sonra Adet Düzensizliği

Doğumdan sonra adet düzensizliği yaşamak oldukça normal ve doğal bir durumdur. Bu durumda yeni doğum yapmış annelerin endişelenmesine gerek yoktur. Eğer bebek emzirilmiyorsa, doğumdan yaklaşık altı ila sekiz hafta sonra adet dönemi geri döner. Emziriliyor ise, geri dönme süresi değişir. Özel emzirme uygulayanlar, emzirdikleri süre boyunca bir süreye sahip olmayabilirler. Bebeğini sadece emzirenlere özel emzirme denir. Doğumdan sonra adet hızla geri dönüyorsa ve vajinal doğum yapılmışsa, doktor ilk adet kanaması sırasında tampon kullanmaktan kaçılmasını önerebilir.

Doğumdan Sonra Ne Zaman Adet Olunur?

Doğumdan sonra hemen adet olmamak aslında çok normaldir. Ancak yeni anneler bu konuda endişelenebilirler. Adet kanaması, genellikle doğumdan sonra 8-16. haftalar arasında yeniden başlar ama bebek emziriliyorsa bu süre biraz daha uzayabilir. Bebek yalnız anne sütü ile besleniyorsa, genellikle ilk 6 ayda adetlerin başlaması beklenmez, başlarsa da düzensiz olacaktır. Bu durumda telaşlanmamalı, zamanla kanamaların düzene gireceğini bilmek gereklidir. Bazen 18 aya kadar adet kanamaları başlamayabilir. Hiç emzirmeyen annelerde ise adet kanaması, doğumdan sonraki 4-8. haftalarda başlar. Bu dönemdeki adet düzensizliği birçok değişkene bağlı olabilir. Emzirme sıklığı, emzirme süresi ve bebeğe ek besin verilip verilmemesi gibi.

Doğumdan Ne Kadar Sonra Adet Olunur?

Hamile bireyler doğum yaptıktan sonra ne zaman adet olacaklarını oldukça merak ederler. Hatta bu konu internette en fazla araştırılan konulardandır. Doğum sonrası regl kanamasının başlama zamanı, emzirmeyle bağlantılıdır. Doğum yapmış ve emziren annelerde daha geç, emzirmeyenlerde ise daha kısa süre sonra adet kanamaları başlar. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken konular; doğumundan sonraki kanamayla adet kanamasını karıştırmamaktır. "Loşia" olarak bilinen bu kanama, normal adet kanamasından biraz daha fazla olur ve altı hafta devam edebilir. Lohusalığın ilk günlerinde, kırmızı renkte olan bu akıntı, daha sonraki günlerde pembeye, kahverengiye ve daha sonra sarımsı beyaz renge döner. Loşia nın sona ermesinin ardından emzirmeye devam ediliyorsa adet kanamasının başlama süresi daha geç olabilir. Bunun sebebi emzirme nedeniyle salgılanan hormonlardır.

Doğumdan Sonra Ne Zaman Adet Görülür?

Yeni doğum yapan anneler çok merak etseler de regl dönemi doğumun hemen ardından düzelmez. Eğer anne bebeğini emziriyorsa adet kanaması 6 ay ya da 1 yıl sonra görülmektedir ve bu süreden sonra düzene biner. Bazen kadınlarda doğumun ardından 6 ay olmadan emzirse bile adet kanaması yaşanabilir ve bu durum normaldir. Fakat emzirme devam ettikçe adet kanamaları düzensiz seyredebilir. Eğer anne doğumdan sonra belli nedenlerden ötürü bebeğini emziremezse anne bu durumda 3 ay süre içinde adet görmeye başlayacaktır. Genelde adet kanamaları belli süreler sonra başlar. Fakat anne bebeği tamamen emzirmeyi bırakmadan kanamalar düzensiz görülebilmektedir.

Doğumdan Sonra Adet Ne Zaman Düzene Girer?

Doğumdan sonra anneler ne zaman adet olacaklarını oldukça merak ederler. Doğumun ardından adet olmak biraz zaman alabilir. Doğumun ardından ne zaman adet olunacağı bebeğin emzirilip emzirilmediğine göre değişmektedir. Emzirmeyen anneler 4-8 hafta içerisinde tekrar adet olmaya başlasalar da emziren annelerin tekrar adet olması neredeyse 1 yılı bulabilir. Adet olmaya başlayan annelerin adet düzenleri de hemen oturmayabilir. Bu durumda endişelenmek yersizdir. Oldukça normal bir durumdur.

Her anne adayının hamilelikte aklında Ne zaman doğum yaparım? Doğum belirtileri nelerdir? Doğum sancısı ne zaman başlar? Doğum sancısı başladığı nasıl anlaşılır? gibi soru işaretleri vardır. Her sancı doğum sancısı sanılır, sürekli stres yaşanır. Peki, doğum sancısı belirtileri nelerdir? İşte yanıtı…

Normalde 9 ay 10 gün yani 40 hafta gibi bir süreç olan gebelikte doğum zamanının geldiğini gösteren bazı belirtiler vardır. Bazen bu belirtiler günlük olan sancılarla karıştırılabilir.

Peki, normal sancı ile doğum sancısı arasındaki fark nedir? Yaklaşan doğum belirtileri nelerdir? Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı  tüm merak edilen sorulara yanıt verdi.


Ne Zaman Doğum Yaparım? 

“Ne zaman doğum yaparım?” sorusunu yanıtlamak için 2 farklı yöntem vardır.

Birinci yöntem: Son adet döneminin ilk gününden başlayarak, 280 gün saymaktır. Çıkan sonuç muhtemel doğum tarihi kabul edilir.

İkinci yöntem: Adet tarihinden 3 ay geriye gidip, bulunan tarihe 7 gün eklemektir.
Örnek vermek gerekirse, son adet tarihi 1 Ağustos ise, tahmini doğum tarihi hesaplama sonucu 7 Mayıs olur.


Doğum Belirtileri Nelerdir?

Yaklaşan doğum belirtileri şunlardır:

  1. Rahim kasılmaları
  2. Düzenli sancıların başlaması
  3. Bebeğin kafasının doğum kanalına inmesi ve güçlü tuvalete çıkma isteği
  4. Doğum suyunun gelmesi
  5. Üst karın ve diafram-mide hizasında bebeğin aşağı inmesine bağlı bir rahatlama olması

 

Doğumun Başladığı Nasıl Anlaşılır? 

Normalde gebelik 9 ay 10 gün yani 40 hafta süren bir süreçtir. Bebek büyüdükçe annenin diyaframı üzerindeki baskı artar ve anne daha zor nefes almaya başlar. Doğum yaklaştığı haftada bebek doğum kanalına doğru ilerler. Bu yer değişimi diyaframdaki bu baskıyı azaltır ve anne doğuma yaklaştıkça bir rahatlama hisseder, daha kolay nefes almaya başlar.   

Normalde rahim ağzını kapatan bir mukus tıkacı vardır. Doğum başladığında en erken Rahim ağzının yumuşamasına bağlı olarak bu mukus tıkacı düşer.  Annede, halk arasında nişan gelmesi olarak adlandırılan bir akıntı meydana gelir.

Doğum yaklaştıkça annede küçük ve düzensiz olan sancılar düzenli ve seyrek olarak gelmeye başlar. Normal doğum belirtileri içinde en çok bilinen bu sancılar Braxton-Hicks kasılmaları denir. 35. haftadan itibaren başlayan bu sancılar gün içerisinde kısa süreli şekilde görülebilir. Bu kasılmalar, doğum yaklaştıkça şiddetlenir ve sancı süreleri uzar.

Her zaman sancı ile olmasa da son olarak, yine en çok bilinen doğum belirtilerinden olan ve su gelmesi olarak da bilinen aşama yaşanır. Kasılmalar neticesinde yırtılan kese içinde bulunan su annenin vücudu tarafından dışarı atılır. Bazen sancılar başlamadan kese delinebilir ve sürekli bir ıslaklık da olabilir.  Buna da dikkat etmek gerekir. 

Doğurmak üzere olduğunuzun en büyük işareti düzenli rahim kasılmalarının başlamasıdır. Başlangıçta bu erken kasılmalar menstrüel kramp ya da bel ağrısı gibi hissedilir. 20 ila 30 dakika aralıklarla gerçekleşir.

Ağrı ya da kramp giderek daha şiddetlenir ve daha uzun sürer. Kasılmalar da daha sıklaşır ve üç ila beş dakikada bir olmaya başlar. İşte düzenli sancılar başlamışsa doğum yaklaşmış demektir.

Bebeğin kafasının doğum kanalına inmesi ile güçlü tuvalete çıkma hissi gelir. Bu belirti varsa doğum yaklaşmış demektir.

Özellikle üst karın ve diafram-mide hizasında bebeğin aşağı inmesine bağlı bir rahatlama olur. Bu doğumun yaklaştığının bir işaretidir.

 

Ne Zaman Hastaneye Gidilmeli? 

Nişan gelmesi veya Rahim ağzının açılması sırasında adet kanı kadar bir kanama olabilir. Daha fazla kanama olduğunda çok ivedilikle hastaneye gidilmesi gerekir.

Su gelmesi aksi ispat edilene kadar her zaman hastaneye gidilmesini gerektirir.

İlk doğumlarda genelde sancılar 10-20 dakikada gelene kadar her şey yolunda ise evde çekilebilir. Ama sancılar daha sıklaşırsa bulunduğunuz şehrin trafik yoğunluğunu da dikkate alarak hareket etmek ve belki de 30 dakikada bir gelince ve trafiğin yoğun olduğu saatlerde iseniz erken girmeniz iyi olabilir.



İkinci doğum veya sonraki doğumlarda ise sancılar ne zaman düzenli olmaya başladı o zaman hastaneye hemen gitmekte fayda vardır. Çünkü ikinciden itibaren doğumlar çok hızlı olmaktadır.

Daha önce sezaryen olunmuşsa veya rahimden fazla sayıda miyom alınmışsa sancılar oluşmaya başlarken hastaneye en başından gitmek gerekir

Gebelik 37 haftadan daha küçükse ve sancılar başladıysa hastaneye gidilmelidir.

Plasenta denilen bebeğin eşi doğum kanalını kayıyorsa veya plasenta Rahim duvarına yapışıldığından şüpheleniliyorsa hekim de uyarılarak hemen hastaneye gidilmelidir.

 

Doğum Belirtilerini Alan Anne Ne Yapmalı? 

Öncelikle sakin ve huzurlu olmalı ve tehlike işaretlerine (kanama-şiddetli ve daimi ağrı ve su gelmesi) bakmalıdır. Bunlar yoksa telaş etmeden sakince hareket etmeli ve hekimini veya hastanesini aramalıdır.

Daha önce hazırladığı bebek ve doğum eşyalarını alıp dikkatli bir şekilde hastaneye gitmelidir.

Sancı başladığı zaman eğer ciddi bir kanama veya çok şiddetli ağrı yoksa hastaneye ulaşmak için ambulansa gerek yoktur.

 

Doğum İşaretleri İle En Çok Karıştırılan Benzer Hareketler Hangileridir? 

Yalancı sancılar gerçek sancılar ile çok karıştırılır. Gerçek doğum sancısında kasılmalar düzenlidir ve öngörülebilir bir şekildedir. Kasılmalar gittikçe daha sık, daha uzun ve daha güçlü olur.

Her kasılma önce sırtın alt kısmında hissedilir sonra ön ve alt kısımlar ve kasığa yayılır. Yürüme-yatma veya pozisyon değişikliği kasılmalarda azalma veya durmaya yol açmaz. Kan gelebilir. Membran yırtılması olabilir. Yalancı sancılarda bunlar olmaz.

En sık idrar kaçırma su gelmesi ile karıştırılır. İdrar kaçırma tek seferliktir ama su sürekli akar.  İdrarda az su gelmesinde büyük miktarda sıvı boşalır. 



Doğum Çeşitleri Nelerdir? 

Doğum bebeğin ve bebeğin eşinin rahim dışına çıkması hadisesidir.  İdeali ve en sağlıklısı eğer bebekle ilgili bir sorun yoksa veya annede bunu riskli duruma sokacak bir sebep yoksa vajinal yoldan doğumdur.

Sezaryen ise bir kurtarış ve köprüden önceki son çıkış olarak görülmeli ve anne ve bebekte riskli bir durum varsa ve bu sezaryen olmayı gerektiriyorsa tercih edilmelidir.  Temel olarak 2 çeşit doğum yöntemi vardır.

  • Vaginal Doğum
  • Abdominal Doğum (Sezaryen)

Her iki doğumun da kendi içinde alt grupları bulunmaktadır.  Vajinal doğumlar: epizyotomili (kesili), epizyotomisiz,  müdahaleli (forceps-vakum vb), müdahalesiz,  epidural anestezili (prenses doğumu), suda doğum şeklinde alt gruplara ayrılır.

Sezaryen doğumlar ise anestezi şekline gore: Genel anestezili, Epidural,  Spinal veya Kombine (Epidural+Spinal) şeklinde sınıflandırılmaktadır.

Haberin devamı www.formsante.com.tr sayfasında...

 

Sorularınız için tıklayabilirsiniz

 


Kullanıcılar bunları da aradı:

Yayın Tarihi : 01/09/2022

Sezaryen doğumdan sonra ilk 1 ay kadında ağrı, yorgunluk ve bebek ile ilgilenmesi sebebiyle eşiyle cinsel ilişkiye girme isteğinde azalma olabilmektedir. Sezaryen doğum sonrası cinsel ilişki ile ilgili bilgiler.

Sezaryen Doğumdan Sonra Cinsel İlişki

Sezaryen Doğumdan Sonra Cinsel İlişki Nasıl Olur?

Sezaryen doğum yapan kadın lohusalık döneminde cinsel yaşantısına başlayabilmesi için en uygun süre 1 ile 1,5 ay olmaktadır. Bu dönem annenin lohusalık dönemidir ve bu süreçte annenin vücudu tamamen toparlar ve eski formuna ulaşır. Bazı çiftler ise çok daha kısa sürede cinsel ilişki yaşamak isterler. Bu durum anneye veya ameliyat bölgesindeki dikişlere herhangi bir zararı olmamaktadır.

Sezaryen ile doğumda vagen dokusunda herhangi bir hasar meydana gelmediğinden dolayı, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel ilişkiye çiftlerin isteğine bağlı olarak başlanabilir. Kadının rahminin normal boyutuna dönmesi ve rahim ağzının kapanması genelde altı haftaya kadar sürebilmektedir. Cinsel yaşantınızın güvenle devam edebilmesi için rahim ağzının kapanması ve sezaryen doğumun ardından bir kaç hafta boyunca cinsellikten kaçınmanız önerilmektedir.

Sezaryen Doğumdan Sonra Cinsel İstekte Azalma Olur mu?

Yapılan çalışmalar hem normal doğum hem de sezaryen doğum yapan kadınların doğumdan sonraki ilk üç ayda cinsel ilişkide zorluklar yaşadıklarını göstermektedir. Sezaryen doğumdan sonra ilk 1 ay, kadında ameliyattan sonra ağrı, yorgunluk ve bebek ile ilgilenmesi sebebiyle eşiyle cinsel ilişkiye girme isteğinde azalma olabilmektedir. Tabi bu isteksizlik gayet normal karşılanmaktadır. Zamanla bu durum kendi kendine yeniden düzelecektir. Yalnız bu konuda çiftlerin birbirine destek olması ve anlayışla karşılaması gerekmektedir.

Sezaryen Sonrası Cinsel İlişkide Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Sezaryen doğum sonrasında bir müddet daha kesi yerlerinde ve çevresinde ağrı hissedebilirsiniz. Bu sebeple, karnınızı zorlamayan pozisyonları tercih etmenizde fayda vardır. Anne bebeğini emzirdiği müddetçe östrojen seviyesi azalacağından, vajinal kuruluğa neden olabilmektedir. Yalnız bu geçici bir durumdur.

Sezaryenden Hemen Sonra Tekrar Hamile Kalınabilir mi?

Sezaryen doğumdan sonra cinsel ilişki için kendilerini hazır hisseden her çift kendilerine korunma yöntemi uygulamalıdır. Çünkü yapılan çalışmalarda yeniden hamileliğin oluşması için uzmanlar en az 2 yıl olarak önermektedir. Ayrıca, halk arasında bilinen emzirmenin, hamileliği kesin olarak önleyeceği düşünülmemeli ve doktorunuza başvurarak mutlaka bir korunma yöntemi tercih edilmelidir.

Hangi Korunma Yöntemi Tercih Edilmelidir?

Sezaryen doğumdan sonra korunma yöntemlerinden doğum kontrol hapları, rahim içi araçlar ve kola takılan iğneler kullanabilirsiniz. Eğer birkaç tane çocuğunuz varsa ve çocuk yapmayı düşünmüyorsanız eşinizin rızasıyla tüplerinizi de bağlatabilirsiniz. Ayrıca, hamilelikten önce kullandığınız doğum kontrol haplarını da doğumdan sonra kullanmamanız gerekmektedir. Çünkü östrojen hormonunun sütü azaltıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Bu korunma yöntemlerini doktorunuza danışarak uygulayabilirsiniz.

Sezaryen Doğum Sonrası Cinsel ilişkide Ağrı Olur mu?

Sezaryen doğum sonrasında yaşanılan cinsel ilişkide kesi yerinizdeki alana uygulanan baskı ile cinsel ilişki esnasında sıkıntılar yaşanabilmektedir. Bebeğini emziren bazı annelerin östrojen seviyesi düşer ve bu durum vajinal kuruluğa da neden olabilir. Ya da bazı kadınlarda cinsel işlev bozukluğu da görülebilir. Ayrıca, ilişkinizde anormal derecede acınız oluyorsa bu durumu doktorunuza danışarak çözebilirsiniz.

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Regl ya da halk arasında yaygın olarak bilinen adı ile adet kanaması ortalama her 28 günde bir yaşanan vajinal kanama döngüsü olarak tanımlanabilir. Kadın üreme fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde çalıştığının göstergesi olarak kabul edilen regl hormon salınımlarına bağlı olarak gerçekleşen bir durumdur.

Adet Nedir, Nasıl Olur?

Ergenlik döneminden başlayarak menopoz dönemine kadar her ay düzenli olarak gerçekleşen vajinal kanamalar; regl adet kanaması ya da mensturasyon olarak tanımlanır.

Adet döneminin süresi ve kanamanın miktarı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Her 21 ila 35 günde bir kez gerçekleşen regl döneminde uterus ya da halk arasında bilinen adı ile rahim kendini yenileyerek gebeliğe hazırlanır.

Gebeliğin oluşamadığı durumlarda ise rahimin içinde bulunan dokunun bir kısmı dökülür ve vajinal yoldan dışarı atılır. Aylık döngüler halinde devam eden bu sisteme mensturasyon döngüsü veya adet döngüsü denir.

Sağlıklı bir adet döngüsü için dört ayrı sisitemin düzenli ve birbiri ile uyum içinde çalışması gerkir. Beyinde bulunan hipotalamus ve hipofiz ile yumurtalıklar ve rahimden oluşan bu sistemin sağlıklı bir şekilde çalışması üreme için son derece önemlidir.

Adet döngüsü beyinde yer alan ve küçük çekirdeklerden oluşan hipotalamus bölgesinin, yine beyinde bulunan ve bir çeşit endokrin bezi olan hipofiz bezinin uyarılması ile başlar (GnRH yolu ile)

Uyarılan hipofiz bezi LH adı verilen luteinize edici hormon ve FSH denilen folikül uyarıcı hormonun salgılanmasını sağlar. Salgılanan hormonların dolaşım sistemi aracılığı ile yumurtalıklara ulaşması ile yumurtalık rezervinde bulunan folliküller uyarılır. Böylece yumurtaların bir kısmı olfunlaşma sürecine girer.

Yumurtaların olgunlaşmasının ardından yumurtanın içinde bulunduğu follikül çatlar. Bu süreç boyunca yumurta follikülünden östrojen hormonu slınımı yapılır. Salınan östrojen hormonu rahim duvarının (endometrium) kalınlaşmasına neden olur.

Çatlayarak içinde bulunduğu follikülden çıkan yumurta tüplere doğru atılır. Olgunlaşan yumurta 24-48 saat kadar hayatta kalır ve bu süre boyunca fallop tüplerinde sperm ile karşılaşırsa gebelik oluşur. Sperm olmadığı taktirde gebelik oluşmaz. Böylece östrojen hormonu salınımı azalmaya ve progesteron düzeyi artmaya başlar.

Olası bir gebelik için kendini hazırlayan rahim içi dokusu progesteron etkisi ile parçalanmaya ve dökülmeye başlar. Rahim içi dokusunun bir miktar kanla birlikte vajinal yoldan atılmasıyla adet kanaması gerçekleşir.

Adetin Erken Gelmesi İçin Neler Yapılmalı?

Adet kadınların her ay düzenli olarak yaşadığı fizyolojik bir durumdur. Süre ortalama aşağı yukarı 28 gündür. Yeni bir adetin başından diğerinin başına kadar geçen süre 21-35 arasında olmalıdır. 21 günden sık ve 35 günden seyrek ve tekrarlayıcı adet döngüleri kadında bir adet sorununun olduğunu düşündürür.

Sağlıklı, fizyolojik bir durum olan mensturasyon döngüsünün düzenli bir şekilde devam etmesi için beyin, hormonlar ve üreme sisteminin uyum içinde ve sağlıklı çalışması gereklidir.

Tatil planları, düğün, önemli bir toplantı veya sınav gibi durumlarda kadınlar adet döngüsüne yakalanacaklarını düşünüp endişeye kapılabilir. Özellikle premenstrual sendromları ve adet ağrıları yoğun geçen kadınlar, özel zamanlara denk gelen adetlerini ya ötelemek ya da erkene almak isteyip, adetin erken gelmesini sağlamak isterler.

Kadının stres olmasına ya da kedisini baskı altında hissetmesine neden olan bu durumda pek çok farklı yöntem uygulanabilir.

Erken adet olmak için birden fazla çözüm vardır ancak önerimiz adet döngüsü ile ilgili sorunlar yaşayan kadınların bu tür bir eylem önce mutlaka jinekoloğu ile iletişim kurması yönünde olur.

  • Erken adet olmak için en etkili yöntemlerden biri sıcak bir banyo yapmak, mümkünse sıcak bir küvete uzanmaktır. Sıcak su vucudun rahatlamasını sağlarken stresi de azaltır ve adetin beklenenden erken gelmesine yardımcı olabilir.
  • Karın bölgesine sıcak uygulamak da rahime giden kan akışını artırarak adetin erken gelmesini sağlayabilir
  • Güneş ışınlarından yararlanmak D Vitamini alımı açısından faydalıdır.
  • Vücudu çok fazla yormayacak egzersizler de kan dolaşımını hızlandırıp adetin erken gelmesini sağlayabilir.
  • Adeti erkene alabilecek bir diğer yöntem C Vitamini içeren doğal besinler tüketmek olabilir. Limon, yeşil biber, kivi, çilek, ananas, domates, kırmızı lahana gibi besinler Cvitamini açısından zengindir ve rahim içi zarının kalınlaşmasına yardımcı olarak östrojen hormonu salınımını artırabilir.
  • Kafeinli gıdalar ve içecekler C vitamini içeren gazlı içeceklerden uzak durmak geeklidir.
  • Erken adet olmak için ilaç kullanımı genellikle pek fazla önerilmez kullanılıcaksa mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır.
  • Aspirin, kan sulandırıcılarda keza hormon içeren ilaçlar gibi faydadan çok zarara neden olabilir.

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapılmalı?

Adet 3-7 gün süren, kadının üreme fonksiyonlarının yerinde olduğunu gösteren bir mekanizmadır. Çoğunlukla düzenli olan adetler bazı hanımlarda sekteye uğrayabilmekte bazı durumlarda ise kadın özel bir nedenle (tatil, sınav, düğün vs.) öne almak isteyebilmektedir.

Adet döngüsüne çok müdahale etmek istemesekte zaman zaman böyle durumlar ile karşı karşıya kalmaktayız.

Adet gecikmesi yaşayan üreme çağındaki her cinsel aktif kadında mutlaka gebelik ekarte edilmelidir. Gebe olmadığından emin olunan kadının, adetinin sebebsiz yere geciktiği durumlarda bazı yöntemlere başvurabilir.

Adet olmak için, adet söktürücü haplar veya iğneler kullanılabilir. Mutlaka doktor kontrolünde ve jinekolojik muayene sonrası kullanılmaları gerekir. Bunlardan en yoğun kullanılanı pregesteron hormonu içeren ilaçlardır.

Vakti yoksa adeti geciktirmek için bitki çayları faydalı olabilmektedir. Zencefi, maydanoz, ada çayı, rezene çayı, zerdeçal gibi bitkiler ya da soğan kürü gibi doğal kürler adeti geciktirmeye yararlı olabilmektedir.

Ancak unutmamak gerekir ki bu bitkiler besinler ve çaylar adet tarihinde çok büyük değişiklikler yaratmaz. Zaten gelmesi yakın reglinin gelmesini kolaylaştırabilirler. Ayrıca dozunda egzersiz, karın bölgesine uygulanan sıcak su torbaları, sıcak küvete girip uzanmak gibi aktiviteler de hemen adet olmaya yardımcı olabilir.

Hemen Adet Olmak İçin İlaç Var Mı?

Hemen adet olmak için doktor kontrolünde kullanılan ilaçlar vardır. Ancak bunlar hormonal ilaçlar olduğu için gerçek bir zorunluluk yoksa hemen adet görmek için kullanmamalıdır. Çünkü uzun dönemde bu ilaçlar hormonal bozukluğa yol açabilirler.

Adet olabilmek için rahim duvarının belli bir kalınlıkta olması gereklidir. Rahim duvarı kalınlaşmadan adet söktürücü ilaç kullanılsa bile hemen adet gelmez. Hemen adet olmak için kullanılan ilaçlar iki çeşittir.

  • Adet söktürücü ilaçlar,
  • Doğum kontrol hapları.

Adet söktürücüler kadınların adetini hemen görmek istediklerinde ya da gecikmiş bir adeti getirmek için başvurdukları pregesteron çeren hap veya iğnelerdir.

Adet söktürücü ilaçların işe yaraması için rahim duvarı kalınlığı en az 7-8 mm olmalıdır. Eğer adet getirici ilaca rağmen adet olmuyor ise ya rahim duvarı yeterince kalınkaşmamıştır ya da gebelik mevcuttur.

Adet söktürücü ilaçlar genelde 5 gün kullanılır, ilaç bittikten sonra 2-3 gün içinde adetin başlaması beklenir. Hemen adet olmak isteyen bir kadın 5 günlük ilaç kullanım süresini ve 2-3 günlük bekleme süresini hesaplayarak zamanlamayı yapmalıdır.

Hemen adet olmak için kullanılan bir diğer ilaç türü de doğum kontrol haplarıdır. Doğum kontrol hapları normalde her gün düzenli kullanılır 21 günlük olan formunda ara verildiği 1 haftalık dönemde, 28 günlük formlarında ise ilacın son 4-5 günlük diliminde adet görülür.

Düzenli kullanılan doğum kontrol hapının birden kesilmesi hemen adet görme ile sonuçlanır. Ancak böyle bir durumda doğum kontrol hapının koruyuculuk etkisi azalır, o siklus için ekstra bir korunma yöntemi uygulanmalıdır.

Halk arasında Aspirinin veya kan sulandırıcılarının da erken adet görme ile etkili olduğu düşünülse de bu konuda doğruluk payı yoktur.

Hemen Adet Olmak İçin Egzersizler İşe Yarar mı?

Halk arasında hemen adet olmak için bazı egzersizlerin ve durumların işe yaradığı düşünülsede biri hariç çok bir bilimsel yönü yoktur.

Yaklaşmakta olan veye günü 1-2 gün geciken adet döngüsünde korunmasız cinsel ilişki adeti başlatabilir. Erkek menisinde bulunan prostaglandin denilen madde rahim ağzı yumuşamasına ve rahim kasılmasına neden olacağı için adet söktürücü bir etkiye sahiptir.

Onun haricinde belirgin bir egzersiz hareketi için adeti hemen getirir demek mümkün değildir. Ancak erken adet algısı sağlamasada bu hareketler adetin gelmesini kolaylaştırabilir. Karına sıcak masaj yapılması, yoga, pilates gibi egzersizler, karın ve kalça kaslarını çalıştıran hareketler adet olmayı kolaylaşırabilmektedir.

  1. Önceki
  2. Sonraki

Doğum sonrası ne zaman adet olunur?

Yeni doğum yapan annelerin en sık merak ettikleri sorunun, doğum sonrası ne zaman adet görecekleri olduğunu söyleyen Jinekolog Furkan Kayabaşoğlu, adet kanamalarının emzirme ile ilişkilisine değiniyor.

Doğum sonrası eğer anne bebeğini emzirmiyorsa, adet kanaması ilk iki hafta içinde bile izlenebilmektedir. Ancak düzenli adet kanamaları, gebeliğin etkisi ile oluşan hormonal değişikliklerin normale dönmesi ile başlayacak yumurtlamaya bağlıdır. Doğumun ardından 6-8 hafta sonra oluşan yumurtlamadan yaklaşık 15 gün sonra adet kanaması başlamaktadır. Yumurtlama gelişse bile adetlerin düzene girmesi için birkaç adet döneminin geçmesi gerekebilmektedir.

Emziren anneler için adet kanamalarının başlaması, emzirmeyenlere göre daha da gecikmektedir. Bunun nedeni ise emzirmenin devam etmesi ile “prolaktin” adı verilen süt hormonunun yüksek seyretmesidir. Prolaktin hormonu yumurta gelişimini sağlayan hormonal düzenin oluşmasını baskılar. Yumurtlama baskılanınca da adet kanaması oluşmamaktadır. Yapılan araştırmalar günde yaklaşık beş defa, 10’ar dakika emziren kadınlarda yumurtalamanın baskılandığı gösterilmiştir. Zaman içinde emzirmenin azalması ile yumurtlama üzerindeki baskılama kalkar ve düzenli adet kanamaları başlar.

Ne zaman hekime başvurulmalı?

Emziren kadınlarda yumurtlamanın baskılanması tek başına gebeliğin önlenmesine yeterli olmayabilir. Halk arasında “sütün gebelikten koruduğu” bilgisi genel olarak doğru olsa da, zaman zaman gelişebilen yumurtlamalar nedeni ile emziren kadınlar yeniden hamile kalabilirler. Bu nedenle adet görülmediği emzirme döneminde, olası bir gebeliğin atlanmaması için aralıklı gebelik testi yapılması yerinde olacaktır. Eğer emzirme azaltıldığı ya da tamamen kesildiği durumlarda adet hala görülmüyorsa mutlaka hekime başvurmak gerekmektedir. Emzirirken oluşabilecek kanamalar da anneler için kaygı verici olabilmektedir. Çoğu zaman altında yatan ciddi bir neden belirlenemiyorsa da, vajinal kanaması olan emziren annelerin de hekime başvurmaları yerinde olacaktır.

False

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede