hamilelikte patates yemek / 🤰 HAMILELIKTE PATATES YEMEK: SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALAR VE RISKLER - GEBELIK()

Hamilelikte Patates Yemek

hamilelikte patates yemek

Hamile kadınlar patates yiyebilir mi? Hamileler için patates yemenin faydaları

Kahvaltıların en çok tercih edilen yiyeceklerinden birisi olan patetesin bir çok türde yemeği bulunmaktadır. Fakat insanların patatesli yemekler arasında en çok tercih ettikleri yemek türü patates kızartmasıdır. Doğum sürecinde olan hamilelerden bazıları da bu dönemde patatesli yemeklerden bazılarını aşerebilmektedir. Hamileler için patates yemenin faydalarını öğrenmek isteyen anne adaylarının arama motorları üzerinden araştırmaları büyük bir hızla devam ediyor. Peki Hamile kadınlar patates yiyebilir mi?

Hamile kadınlar patates yiyebilir mi?

En temel besinlerden birisi olan patatesler, haşlamadan kızartmaya, fırınlamadan közleme her türde hazırlanabilmektedir. İçerdiği kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir gibi maddelerle patatesler insanlar için oldukça faydalı besinlerden birisidir. Patates yemenin faydaları genel olarak şunlardır:

hamileler patates yiyebilir m

- Sağlıklı kilo verilmesine yardımcı olur

- Sağlıklı kilo alınmasına yardımcı olur

- Kolestrolün düşmesine yardımcı olur

- Yüksek lif oranı içerir.

- Tokluk hissi vererek kilo almanın önüne geçer

- Kan basıncını düşürür ve dengeler

- C vitamini bakımından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir.

- Fetüse faydalı olan demir, kalsiyum ve potasyum içermektedir.

- Karbonhidrat bakımından en zengin yiyeceklerden birisidir.

Patates yemekleri anlamında insanların en çok tercih ettikleri yemek türü patates kızartmasıdır. Fakat hamileler için patates kızartmasında az yağ kullanılmalı ve yağ tercihlerine de dikkat edilmelidir. Hamilelerin günlük yağ limiti 2 tatlı kaşığıdır. Bu nedenle patateslerin buharda veya fırında pişirilmesi daha sağlıklı bir seçenek olacaktır. Tereyağ, margarin, peynir gibi eklemeler yapılmaması gerekmektedir.

Avustralyalı araştırmacıların yaptığı araştırmalara göre patates tüketmenin bazı yan etkileri bulunmaktadır. Araştırmacılar özellikle hamilelik döneminde olan kadınlarda patates tüketmenin diyabet hastalığını tetiklediğini savunmaktadır. Ayrıca obez, spina bifida gibi hastalıkların tetiklenmesi de mümkündür.

Patates tüketirken günlük sınırı aşmamanız ve yağ konusundaki belirtilen sınıra uymanız halinde patates tüketmenizde herhangi bir sakınca yoktur.

Hamilelikte Tatlı Patates YemekHamilelikte beslenme kategorisinin bugünkü yazısı "hamilelikte (gebelikte) tatlı patates yenir mi?" Hamilelikte, beslenmenin önemi daha çok artmaktadır. Bebeğinizin gelişim sürecindeki ihtiyaçlarını karşılamak için gebelik dönemindeki diyetinize dikkat etmeniz önemlidir. Bazı gıdaları bırakırken, önceden almadığınız bazı gıdaları da dahil etmeniz gerekebilir. Bunlardan biri de tatlı patates. Bu yazımızda da "hamilelikte tatlı patates yemek" konusunu inceleyeceğiz. Bu konuda ne gibi faydalar ve riskler var bunlara bakalım.

AYRICA:Hamilelikte Karnabahar Yemek! Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Hamilelikte tatlı patates yemek istiyorsanız, doktorunuza mutlaka danışın. Gebelik sürecinde beslenmeniz içerisine yeni bir şey ekleyecekseniz ya da canınız çektiğinde, her hamilelik benzersiz olduğundan doktorunuza danışmayı unutmayın.

AYRICA:Hamilelikte (Gebelikte) Elma Sirkesi Zararlı mı? İçilir mi?

İçindekiler:

Hamilelikte (Gebelikte) Tatlı Patates Yenir mi?

Hamileliğin ilk döneminde bebeğin fetal gelişimine destek olmak ve kendi sağlığınızı korumak için besin değeri bakımından yüksek kaliteli besin maddelerine odaklanmak önemlidir.

AYRICA:Hamilelikte Kırmızı Pancar Yenir mi? Faydaları ve Zararları!

Hamilelikte (Gebelikte) Tatlı Patates Yenir mi?

AYRICA:Hamileler Marul Yiyebilir mi? Gebelikte Marulun Faydaları!

Diyetinizde doğal gıdalara odaklanmak, vücudunuza gerekli vitamin ve mineralleri sağlayabilir. Tatlı patates gibi gıdalar, yüksek besin değeri içermeleri nedeniyle gebelik sırasında faydalıdır. Ancak hamilelikte diyetinize yeni bir yiyecek eklemeden önce doktorunuzla görüşmeyi unutmayın.

Hamilelikte (Gebelikte) Tatlı Patates Yemenin Faydaları

1.) A Vitamini

Hamilelik sırasında hem anne hem de bebek için günlük A vitamini alımı oldukça önemlidir. 1 kap tatlı patatesin A vitamini değeri oldukça yüksektir.

AYRICA:Hamilelikte Lahana Yenir mi? Beyaz ve Kırmızı Lahananın Faydaları!

2.) Demir ve C Vitamini

C vitamini, gebelik sürecinde bebek için gerekli olan demirin emilimine yardımcı olur. Hamile kadınların günlük olarak 80 - 85 miligram C vitamini ve 27 miligram da demir tüketmeleri önerilmektedir.

AYRICA:Hamileler Kuru Üzüm Yiyebilir mi? Zararlı mı? Ne Kadar Yenmeli?

Fırında pişirilen bir kap tatlı patates püresi, yaklaşık olarak 39,2 miligram C vitamini ve 1,38 miligram demir içerir.

AYRICA:Hamilelikte (Gebelikte) Turp Yenir mi? Turp Yemenin Faydaları

3.) Potasyum

19 yaş ve üzeri her yetişkin için önemli olduğu gibi gebe kadınlar için de potasyum önemlidir. Gebe kadınlar günlük olarak yaklaşık 4,7 gram potasyum almalıdır. Emziren kadınlarda ise 5 grama yükseltilmektedir. Hamilelikte tatlı patates de hayati önemi olan potasyumun miligramını bünyesinde bulundurur.

4.) Lif

Hamile kadınların ortak sorunlarından birisi de kabızlıktır. Kabızlıktan kaçınmak için günlük olarak yaklaşık 22 - 28 gram lif tüketmek gerekmektedir. Hamile kadınlar için de günlük olarak 28 - 34 gram lif tüketimi önerilmektedir. Tatlı patates içinde de yaklaşık 6,6 gram lif bulunur.

5.) B6 Vitamini

B6 vitamini, hamilelikte yaşanan sabah rahatsızlıklarını önlemekle birlikte kırmızı kan hücreleri oluşumuna yardımcı olduğu için gebelik sırasında önemli bir vitamindir.

Hamilelikte de kadınların günlük olarak yaklaşık 1,9 miligram B6 vitamini tüketmesi önerilirken, bir kap tatlı patates porsiyonu yaklaşık 0,6 miligram içerir.

Hamilelikte (Gebelikte) Tatlı Patates Yemenin Zararları

Hamilelikte (Gebelikte) Tatlı Patates Yemenin Zararları

Hamilelikte tatlı patates tüketimi, yüksek besin değerleri açısından önemli olduğu gibi çok fazla miktarda alım ile bu faydalar zarara dönüşebilir. Bu yönde de fazla tüketimi ile bazı riskleri vardır.

Doğum ve beslenme uzmanları gebelik sürecinde aşırı A vitamini alımınıza karşı uyarıyorlar. A vitaminin fazla alımı; düşük, ölü doğum, doğum kusurları veya konjenital karaciğer yetmezliğine yol açabilmektedir.

Büyük bir tatlı patates içinde de oldukça yüksek A vitamini bulunduğu için bunu doktorunuza danışarak, belirttiği miktarlarda tüketmelisiniz. Sınırlı ve dikkatli bir şekilde tüketildikten sonra da yan etkileri olmadan faydalarını alabilirsiniz.


Umarız, "hamilelikte tatlı patates yenir mi?" konusunda açıklamalarımız yararlı olmuştur. Doktorunuza danışarak ılımlı bir şekilde tüketilen tatlı patatesler gebeliğiniz için de faydalı olabilir. Hamilelikte tatlı patates yemek hakkında farklı görüşleriniz varsa bize aşağıdan yazmayı unutmayın.

İlginizi çekebilecek yazılar:


Bu Kategorideki Diğer Yazılar

Hamilelikte Patates Yemek - Güvenli mi?

Içerik:

{title}

Bu makalede

  • Hamilelikte Patates Yemenin Yararları
  • Hamile iken patates tüketmenin zararlı etkileri
  • Kaçınılması Gereken Pişirme Yöntemleri
  • Hamile kadınlar yeşil filizlenmiş patates tüketebilir mi?
  • Sık Patates Tüketimi Gebelikte Diyabet Riskini Arttırıyor mu?
  • Doğru Patates Nasıl Seçilir?
  • Patatesleri Diyetinize Dahil Etmenin Sağlıklı Yolları

Hamilelik sırasında tükettiğiniz her türlü besin yalnızca sağlığınızı değil aynı zamanda bebeğinizin sağlığını da etkiler. Patates hamile bir kadın için zengin bir diyet lifi, vitamin ve diğer temel besin kaynağıdır. Aşırı tüketimin olası kötü etkilerinden kaçınmak için makul bir şekilde kontrol etmeniz önerilir.

Hamilelikte Patates Yemenin Yararları

Patates, hamilelik sırasında vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinlerle doludur; Bu nedenle hamilelik sırasında patates özlem duyuyorsanız, bazılarına sahip olmakta özgürsünüz. Yine de, tüketmeden önce doktorunuza veya diyetisyeninize danışmak en iyisidir. İşte faydalarından bazıları:

1. Asitliği azaltır

Patates, sindirim veya asitlik sorunları olanlar için oldukça faydalıdır. Patates püresi bir porsiyon mide asitliğini azaltmaya yardımcı olabilir.

2. Kolesterol ile Mücadele

Patatesin içindeki çözünebilir lif ve C vitamini, kolesterolle mücadelede yardımcı olur.

3. Diyet Fiber Yüksek

Diyet lifi hamile kadınlar için potansiyel kabızlığın giderilmesinde yardımcı olduğu için uygundur.

4. B ve C Vitamini bakımından zengin

Patatesde bulunan vitaminler, yaraların iyileşmesine yardımcı olur ve bağışıklığı arttırır. Diğer gıdalardan demirin emilimine yardımcı olur.

5. İyi Folat Kaynağı

Folik asit, fetal beyin ve sinir sisteminin gelişiminde önemlidir. Hamileliğin erken evrelerinde folat bakımından zengin yiyeceklerin bulunması, düşük yapma olasılığınızı azaltır.

6. Flavonoidler İçeren

Patateste bulunan flavonoidler kan basıncı seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olur.

7. Fetal Gelişimine Yardımcı Olur

Patates, fetüsün uygun şekilde büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan yüksek miktarda demir, kalsiyum ve potasyum içerir.

8. Kabarık Gözler davranır

Patates, hamilelik döneminde sık görülen sualtı torbalarının tedavisinde yardımcı olabilir. Bir rendelenmiş çiğ patatesin gözlerinize 10 ila 15 dakika yerleştirilmesi serinletici bir etki sağlar ve şişliği azaltır.

9. Kardiyovasküler Hastalığı azaltır

Patatesin derisi, kalp atışlarını ve hipertansiyonu azalttığı bilinen yüksek miktarda potasyum içerir.

Hamile iken patates tüketmenin zararlı etkileri

Hamilelikte yeme alışkanlıklarına dikkat etmeli ve yalnızca sağlıklı yiyecekleri ve sınırlarını tüketmeyi sağlamalısınız. Patates besin bakımından zengin olsa da, aşağıda listelenen sağlık için bazı riskler de getirir:

  • Yeşil benekli patatesler, ishal ve kusma gibi mide-bağırsak sorunlarına neden olan glikoalkaloitler, alfa-solanin ve alfa-kononin gibi toksik bileşiklerin varlığını gösterir.
  • Fazla patates tüketmek, bazılarında gebelik ve tip 2 diyabeti tetikleyebilir.
  • Yeşil patates yemek, spina bifida ve anensefali gibi doğum kusurlarına neden olabilir.
  • Çürük patates tüketmek, bekleyen annelerde besin zehirlenmesine neden olabilir.
  • Patates ve diğer yumrulu sebzelerden zengin beslenen annelerin bebekleri gelecekte tip 1 diyabet alma şansını arttırıyor.
  • Hamilelik sırasında fazla patates tüketen kilolu kadınların obez olma eğilimi daha fazladır.

Kaçınılması Gereken Pişirme Yöntemleri

Hamilelikte patates cipsi yemek, sizin için kızartılmış ve sağlıksız olduğu için önerilmez. Gebelik diyabetini tetikleyebilir veya fazla kilolu ve obez yapmanıza neden olabilir. Bu nedenle hamilelik sırasında şu pişirme yöntemlerinden kaçınmalısınız:

  • Derin yağda kızartılmış patates kızartması
  • Peynirli fırında patates
  • Kızarmış patates cipsi

Hamile kadınlar yeşil filizlenmiş patates tüketebilir mi?

Yeşil Patatesler, patates yerin üstünde kalmaya devam ederse ve güneş ışığına maruz kaldığında oluşan klorofilin bir sonucudur. Bu fenomen ayrıca maruz kalan patateslerde solanin adı verilen bir glikol-alkaloid toksini de üretir. Solanin hemolize neden olduğu için ölümcüldür, sinir merkezini yükseltir ve mide mukozasını ölüme yol açan uyarır. Bu nedenle, yeşil filizlenmiş patateslerin hamile kadınlar tarafından kesinlikle kaçınılması gerekir.

Sık Patates Tüketimi Gebelikte Diyabet Riskini Arttırıyor mu?

Patates, vücut tarafından hızla emilen büyük miktarlarda nişastaya sahiptir. Bu, glukoz metabolizmasını etkileyebilir, böylece Diyabet gelişme riskini artırabilir. Bu nedenle, fazla patates tüketiminin gebelik diyabeti riskine yol açması muhtemeldir.

Doğru Patates Nasıl Seçilir?

Patates alırken dikkat edilmesi gerekiyor. Patatesinizi seçerken, olumsuz etkilerini önlemek için göz önünde bulundurulması gereken bazı şeyler vardır. Seçtiğiniz patatesler:

  • Firma ve iyi şekilli
  • Leke ücretsiz
  • Filiz yok
  • Kesik olmamak
  • Siyah veya yeşil lekelerden arınmış
  • Pişirmeden önce iyice yıkanmış

Patatesleri Diyetinize Dahil Etmenin Sağlıklı Yolları

{title}

Patatesler, hamile kadınlar için makul miktarda alındığında ve uygun şekilde pişirilmesinde faydalıdır. Patates pişirmek için sağlıklı seçeneklerden bazıları şunlardır:

  • Fırında patates (peynirsiz)
  • Diğer sebze veya etlerle birlikte pişirilir
  • Çorba
  • Güveç
  • Sebze ve baharatlar ile patates püresi
  • Haşlanmış patates

Patates Bazında Yemek Tarifleri

Yukarıda listelenen fikirlerden, aşağıda patateslerle deneyebileceğiniz tariflerden bazıları verilmiştir:

1. Patates ve Soğan Çorbası

İşte hamileliğinizdeki açlık sancılarını beslemek için sağlıklı bir iştah açıcı.

Malzemeler:

  • İnce doğranmış patates - 1 su bardağı
  • Kurutulmuş karışık otlar - ½ fincan
  • İnce dilimlenmiş soğan - ¼ bardak
  • Tereyağı - 1 çay kaşığı
  • Tuz ve öğütülmüş karabiber (tadında)
  • Rendelenmiş havuç (süslemek için)

Yöntem:

  • Soğanları ve tereyağını düdüklü tencereye koyun ve orta ateşte bir dakika sote edin.
  • Patates ekleyin ve 2 dakika sote edin
  • Bir buçuk bardak su dökün, iyice karıştırın ve 3 ıslık kadar basınç pişirin
  • Karışım soğuduğunda pürüzsüz bir püre haline getirin
  • Bunları bir tencereye aktarın ve kurumuş otlar, biber, tuz ve yarım bardak su ekleyin
  • Karıştırın ve orta ateşte pişirin.
  • Havuç ile süsleyin ve çorbanız servis edilmeye hazır.

2. Patates Salatası

Bu kolay ve lezzetli tarif yapmak için hızlı ve bir aile içinde herkes tarafından zevk alacak.

Malzemeler:

  • Pişmiş ve doğranmış patates - 8 orta boy
  • Elma sirkesi - 2 yemek kaşığı
  • Şeker - 2 yemek kaşığı
  • Mayonez - 1 bardak
  • Tuz - 1 çay kaşığı
  • Sarı hardal - 1 yemek kaşığı
  • Biber - ½ çay kaşığı
  • Sarımsak tozu - 1 çay kaşığı
  • Harmanlanmış soğan - 1 su bardağı
  • 2 kereviz kaburga dilimlenmiş
  • Kırmızı biber - küçük
  • Haşlanmış yumurta - 5

Yöntem:

  • Patatesleri soyun ve tuzlu suda kaynatın
  • Bir kez bittiğinde, soğut, zar at ve büyük bir kaseye koy.
  • Sirke, şeker, mayonez, tuz, hardal, karabiber ve sarımsak tozunu başka bir kapta karıştırın
  • Bu karışımı patateslere ekleyin
  • Bu birleşik karışıma soğan ve kereviz ekleyin
  • Yumurtaları dilimleyin ve ekleyin
  • Karışımı kırmızı biber ile doldurun ve servis yapın.

Patates hamile bir kadın için sağlıklı bir besin demetidir ve hamilelik diyetinden çıkarılmamalıdır. Fetüsün genel büyümesi ve gelişimi için sağlıklıdır ve bu nedenle ılımlı ve uygun biçimde tüketilmelidir. Bununla birlikte, şişmanlık, gebelik diyabeti ve bununla ilişkili diğer hamilelik komplikasyonları gibi sorunlara yol açabileceğinden, kızarmış patateslerden kaçınmalı ve aşırı yemekten kaçınmalısınız.

"Gebeler patates yemesin"

Ege Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mert Kazandı, "Patatesin dereceyi aşan sıcaklıkta kızartılması halinde içinde bulunan 'Acrylamide' adlı kimyasal madde kanserojen özellik kazanıyor" dedi.

Bu şekilde pişirilmiş patatesin herkes için riskli olduğunu belirten Prof. Dr. Kazandı, özellikle gebelerin, emziren annelerin hem kendi hem de bebeklerin sağlığı için büyük tehlike olduğunu söyledi. Kazandı, fast food gıdalardan uzak durmaları konusunda herkesi uyardı.

Prof. Dr. Mert Kazandı, 'Acrylamid' konusundaki ilk küresel uyarının yılı Nisan ayında İsviçreli bilim adamlarınca yapıldığını ifade ederek şöyle konuştu:

"İsviçreli araştırmacıların kızartılmış ve fırında pişirilmiş gıdalarda, özellikle patates cipsi ve kızarmış parmak patateslerde 'Acrylamid' bulunduğu açıklamalarının ilgi çekmesi, önce kuşkuyla karşılandı. Daha sonra çeşitli ülkelerden bilim adamları benzer sonuçları ortaya koydu. Yüksek düzeyde 'Acrylamide'nin sıçanlarda kansere sebep olduğu saptandı.

FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu) patates ve patates püresindeki Acrylamid konsantrasyonunu azaltmak için plan açıkladı." Dünyada son birkaç yılda 'Acrylamid' ile ilgili sağlık yönetiminin önemli konu olduğunu belirten Kazandı, sözlerini şöyle sürdürdü; "Alman ve ABD'li bilim adamları gebe kadınlar ve süt veren annelerde, kansere sebep olabilen bir kimyasal madde olan 'Acrylamide' içeren gıdaların kısıtlanması ya da kesilmesini önerdi. Günümüzde 'Acrylamid' oranı yüksek yiyecekler; ısıtılmış gıdalar, patates cipsleri, yüksek ısılarda kızartılmış patates ve filtre kahve
sayılabilir."

TÜRK İNSANI BİLMİYOR
Prof. Dr. Kazandı, Türk insanının yeterli bilgiye sahip olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Fetus (anne karnındaki bebek) ve yeni doğanlar, gebe kadınlarla, süt veren annelerin bu konuda uyarılması gerekiyor." Acrylamidin suda yüksek oranda çözündüğünü, fetus ve bebeklerin vücudundaki sıvı miktarının yetişkinlere oranla daha fazla olması yüzünden daha yüksek riske sahip olduğunu belirten seafoodplus.info Kazandı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Fetus ve yeni doğanlarda kan beyin bariyeri erişkinlere oranla daha az gelişmiştir. Bu yüzden geçiş kolay olur, olumsuz etkiler. Sakat doğumlara yol açabilir."

GEBELER PATATES YEMESİN
Prof. Dr. Mert Kazandı, 'Acrylamidin' derecede oluşmaya başladığını, derecede ise kanserojen etkiye sahip olduğunun kanıtlandığını vurgularken, gebe ve süt veren annelerin hangi koşullarda pişirildiğini bilmedikleri patates cipsi, parmak patates yememesini istedi.

Gebelerin Acrylamide tüketiminin günde 20 mikrogramdan fazla olmaması gerektiğini belirten Kazandı, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu da 10 gram patates cipsine denk geliyor. Acrylamide nörotoksik bir madde. Bebeklerin zihinsel (motor-mental) gelişiminde zararlı etkilere yol açabilir, yine insanda kansere sebep olabileceğine inanılıyor. Yapılan hayvan deneylerinde acrylamidin kanserojen olduğuna ait yeterli delil var. Ancak, insan üzerinde çalışılamıyor. Gebe kadınların vücudundaki ve süt veren annelerin sütlerindeki acrylamidini ölçmek için kütle spektrometresi kullanılıyor.

Genel görüş gebelerdeki bu maddenin yüzde 'sinin kan yoluyla plasentadan fetusa geçtiği. Testler sütte 1 litrede mikrogram Acrylamide olduğunu ve yeni doğan bebeğin günde ortalama yarım litre süt içmesi ile yaklaşık 10 mikrogram acrylamide tükettiğini gösteriyor. Kızartılmadan pişirilen ya da kaynatılarak yenen patates, gebe ya da süt veren anneler tarafından sağlıklı. derece ve altında kızartılmış patates çok az miktarda acrylamide içerir ve besin olarak güvenli kabul edilebilir. Sadece yüksek sıcaklıklarda kızartılan patates veya patates cipslerinin aşırı tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır. Bu kapsamda fast food gıda tüketimine dikkat edilmelidir. Eğer gebeler aş erer ya da lohusaların canı kızarmış patates isterse, evlerinde düşük sıcaklıkta kızartıp yiyebilirler."


AA

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir