mersine giderken gezilecek yerler / MERSİN'DE GEZİLECEK YERLER | Biz Evde Yokuz

Mersine Giderken Gezilecek Yerler

mersine giderken gezilecek yerler

MERSİN&#;DE GEZİLECEK YERLER

Sanırız Akdeniz ve Ege&#;nin tümünde deniz tatili yapmak en ekonomik yer Mersin olabilir.

Aslında Mersin&#;de bir tek tatil değil, genel olarak hayat daha ucuz. Bu sebeple Doğu Anadolu&#;dan ve Suriye&#;den en az kendi nüfusu kadar göç almış. Yine uygun fiyatlar ve yakınlığı sebebiyle İç ve Doğu Anadolu&#;nun tercih ettiği sayfiye yerlerinden.

Index

Mersin Seyahati Planlaması &#; Gitmeden Önce

Mersin&#;e Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Mersin&#;de havalimanı olmadığından buraya uçakla gelecekseniz, Adana Şakirpaşa Havalimanı&#;na ineceksiniz. Adana havalimanından kalkan Havaş&#;lar ile 1 saat 15 dakika içinde Mersin&#;desiniz. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapın deriz. Fiyat karşılaştırması yapmak ve uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak içinTIKLAYIN.


Mersin&#;de Seçtiğimiz Oteller

Mersin&#;de birçok otel, pansiyon var bu yüzden kalacak yer bulma konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Size bütçenize göre tercih edebileceğiniz birkaç otel önerisini aşağıda sunduk.

Bn Hotel Thermal & Spa $$$

Akdeniz mevkiinde yer alan Bn Hotel Thermal & Spa iyi servis alacağınız, Mersin&#;in en şık otellerden biri. Termal otel özellikleri ve spa alanları var. Kahvaltısı açık büfe. İncelemek için TIKLAYIN.

Divan Mersin $$$

Klasik Divan otelleri hizmetini alabileceğiniz, Yenişehir ilçesinde bulunan bir şehir oteli seçeneği.  İncelemek için TIKLAYIN.

Navona Otel $$

Tüm odaları deniz manzaralı bir şehir oteli. Odalarında wifi, tv, mini bar ve banyo bulunuyor. Sabahları kahvaltı servisi mevcut. İncelemek için TIKLAYIN.

Altın Orfoz Hotel $$

Eğer otelden çıkmadan deniz tatili yapmayı düşünüyorsanız, Altın Orfoz Mersin&#;in en eli yüzü düzgün otellerinden. Otelin mavi bayraklı bir plajı var. Çocuklu aileler için ideal. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantılardan Mersin&#;deki tüm otelleri, evleri ve villaları inceleyebilirsiniz.

– Mersin&#;deki tüm OTELLER için TIKLAYIN.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Mersin&#;de gezilecek yerler çok geniş bir coğrafyaya yayılmış durumda. Denize girilecek beldeler, gezilecek antik kentler, yapılacak aktiviteler derken çok fazla seçeneğiniz var. Bu nedenle eğer kendi aracınız ile gelmiyorsanız, araç kiralamanızı öneririz.

&#; Adana Havalimanı&#;ndan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK içinTIKLAYIN.
&#; Mersin merkezden uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK içinTIKLAYIN.

Mersin&#;de Gezilecek Yerler

Gördüğünüz üzere gezilecek yerlerin büyük çoğunluğu Silifke ve Erdemli tarafında öbekleniyor. Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Yerköprü Şelalesi Milli Parkı
  2. Kız Kalesi
  3. Cennet Cehennem Obrukları
  4. Narlıkuyu
  5. Aynalı Göl &#; Gilindire Mağarası
  6. Mersin Merkez
  7. Alahan Manastırı
  8. Kanlı Divane Ören Yeri
  9. Adamkayalar
  10. Astım Mağarası
  11. Uzuncaburç
  12. Anamurium Antik Kenti
  13. Göksu Nehri
  14. Tarsus

Yeme-İçme

  1. Cengiz&#;in Yeri
  2. Dalyan Silifke
  3. Lagos Restaurant Yörük Apo&#;nun Yeri
  4. Akyar Cemal&#;in Yeri Restaurant

Mersin&#;den En Beğendiklerimiz

Valla biz Mersin&#;i 5 günde bitiremedik. Mersin CİDDİ büyük. Bir Evde Yok Mersin&#;de 5 günümüzün olduğunu duyunca umarım helikopteriniz vardır demişti. 😉 Ayrıca dağların tepelerin olması da mesafelere hiç yardımcı olmuyor hani.

Her şeyi görmek ne mümkün&#; O yüzden Mersin&#;deki favori şeylerimizi gezilecek yerlerin tümünden ayırdık. İşte buradakiler &#;Bunları Yapmadan Mersin&#;den Dönmeyin&#; dediklerimiz, önceliklendirmenizi önerdiklerimiz. Çok yaymazsanız, 3 güne hepsini sıkıştırabilirsiniz. Diğer gezilip görülecek yerleri de Mersin&#;de Gezilecek Yerler bölümünde anlattık.

1. Yerköprü Şelalesi&#;ni Gör, Mut

Mersin&#;deki en etkileyici keşfimiz açık ara Mut İlçesi&#;ne bağlı Yerköprü Milli Parkı içinde bulunan Yerköprü Şelalesi. Bizce Mersin&#;in turizm çalışmalarında en öne çıkarılası güzelliği, zaten doğa anıtı olarak korumaya alınmış. Şelaleyi görmek için biraz efor sarf etmeniz gerekiyor; 1) Ermenek yolu üzerinde, yani Mersin&#;de gezmek isteyeceğiniz diğer şeylerden çok daha sapa bir yerde,  2) Milli Park&#;a vardıktan sonra kanyonun içindeki şelaleye ulaşmak için dakika yürümeniz gerekiyor. Giderken yokuş, dönerken tırmanış. Ama o kadar güzel bir kanyonda yürüyorsunuz, o kadar etkileyicisi yerlerden geçiyorsunuz ki hiç gocunmuyorsunuz.

Şelalenin güzelliğini burada anlat anlat bitiremeyeceğimizden Yerköprü Şelalesi diye bir yazı açıp, orada anlattık. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

2. Dalyan&#;da Mavi Yengeç (Ve Parmaklarını) Ye, Silifke

UYARI: Burasının kapandığına dair uyarılar aldık. Siz yine de gitmeden doğruluğunu bir kontrol edip öyle yola çıkın. Onun yerine Evde Yoklar&#;dan Arkum Halk Plajı&#;nın ordaki Cengiz&#;in Yeri diye bir yer önerisi aldık. Biz denemedik ama sizi bu yeni mekandan her türlü haberdar edelim dedik. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara. Bir giden bize son durumu haber edebilir mi lütfen?

Sadece Mersin için değil belki de tüm Türkiye&#;nin en özel lezzetlerinden biri sayılabilecek mavi yengeci bizce tadabileceğiniz en uygun yer, diğer ünlü balıkçılar yerine Silifke, Dalyan&#;ın halk arasında &#;Paradeniz&#; denilen lagün gölü kıyısındaki Dalyan, Kuş Cenneti Göksu Deltası tarafından işletilen balıkçı kooperatifi. Çünkü burada hem harika bir manzara ve gün batımı var hem de fiyatlar diğer yerlere göre çok daha uygun. Yengeç limonlu, acı biberli bir sos da geliyor. Yengeci o sosa batırıp yiyorsunuz. Burada sadece yengeç yok aynı zamanda kalamar ve balık gibi klasik seçenekler de var. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

3. Mersin Merkezde Tantuni Gümlet

Bursa denilince iskender, Eskişehir denilince çibörek gibi elbette Mersin denilince akla ilk gelen lezzet olarak tantuni (Bilgehan için vazgeçilmez bir lezzet 🙂 ) de gerçek bir Mersin deneyiminin olmazsa olmazlarından. Bilmeyenler için tantuni temelde, çok küçük kuşbaşı doğranmış etin önce haşlanıp sonra kızgın sacda yağ ve toz biberle çevrilmesiyle hazırlanan ve lavaşa sarılarak yenen bir nevi dürüm türü. Tantuninin hası nerede yenir derseniz sizi Mersin&#;de Ne Yenir, Nerede Yenir? yazımıza alalım.

4. Denizin Ortasındaki Kaleye Çık: Kızkalesi, Erdemli

Kızkalesi Erdemli&#;deki en bilinen turistik yerlerden biri. Erdemli&#;de diye geçse de aslında Erdemli&#;ye 23 kilometre uzaklıkta, Mersin&#;e ise yaklaşık 60 kilometre. Kızkalesi bazı yerlerde Deniz Kalesi olarak da geçebiliyor bu yüzden o şekilde duyarsanız kafanız karışmasın. 😉

Bu kalenin efsanesine gelince aslında Kız Kulesi&#;nin hikayesiyle birebir aynı. Bilmeyeniniz azdır ama yine de hatırlatalım. Zamanında bir kahin, krala kızının yılan tarafından sokulup öldürüleceğini söylüyor. Kral da kızını kurtarabilmek amacıyla denizin ortasına bir kale yaptırıp kızını oraya yerleştiriyor. Kaleye giden bir üzüm sepetine gizlenen yılan da kızı sokup öldürüyor. Daha gerçek hikayelere dönecek olursak bu ada eskiden korsanlar tarafından kullanılıyormuş ve kaleyi de Bizanslıların yaptığı düşünülüyor. Ortadaki yapı ise saray. Ayrıca diğer bir iddia da Kızkalesi&#;nin sahildeki Korykos şehrini denizden gelecek tehlikelere karşı korumak amacıyla yapıldığı. Tarihi araştırmalar sonucunda bu kaleye son yüzyıllarda Selevkoslar&#;ın, Bizanslılar&#;ın, Selçuklular&#;ın, Ermenilerin, Fransızların (Kıbrıs Krallığı), Karamanoğulları&#;nın ve Osmanlılar&#;ın dönem dönem ev sahipliği yaptığı söyleniyor.

Kızkalesi karaya yaklaşık metre uzaklıkta yani bayağı yakın, bu yüzden gitmek için ya yüzmelisiniz ya da deniz bisikleti kiralayabilirsiniz. Biz deniz bisikleti kiraladık ama yüzüp gelenler de vardı yani gözünüzde büyümesin. Bu arada denizi de gerçekten muazzam, bizim de bisikleti oracıkta bırakıp yüzesimiz gelmedi değil! Yaklaşık dakikada kaleye varabiliyorsunuz bisikletle. Varınca da kaleyi gezmek 15 dakika falan sürüyor. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Önemli Uyarı: 
Biz yazın gitmedik, yazın gidenler insan profilinden çok şikayetçiler; aşağıdaki yorumları okuyun mutlaka. Aile olarak rahat etmeyebilirsiniz. 

5. Yerin 30 Kat Altına İn : Cennet &#; Cehennem Obrukları, Silifke

Bu çöküntüler, bundan milyonlarca yıl önce, hatta insanlık daha ortada bile yokken, Miyosen Çağ’da (günümüzden 23 – 5 milyon yıl öncesine denk gelen zaman dilimi) mağaraların tavanının çökmesi sonucu oluşmuş. Cennet, içine merdivenle inilebilen, en dibinde de bir mağara olan, Cehennem ise içine sadece dağcılık ekipmanı ile inilebilen darlıkta ve derinlikteki obruk. Cennet çukuru, ismi gibi bir o kadar ferah, vaha gibi, ve inmesi çıkması kolaysa Cehennem de adı gibi bir o kadar ürpertici, inmesi çıkması meşakatli bir yer. Elbette siz de bizim gibi Cehenneme seyir terasından bakmakla yetineceksiniz ama basamaklı Cennet çukuruna inmeden dönmek olmazdı şimdi. Cehennem gerçekten derin. metre yani katlı bina. İsminin de muhtemelen veriliş nedeni iniş-çıkış şansının olmaması ve seyir terasında aşağıya baktığınızda derinliği nedeniyle ürpermeniz. Tabanlara kuvvet! basamağın ’üncü basamağına denk gelen mağaranın ağzında bir de kilise var.

Roma Dönemi’nde belli bir zamana kadar Hristiyanlık yasak olduğundan Hristiyanlar Cennet çukuru gibi gizli saklı yerlerde ibadet etmişler. Kilisenin basamak aşağısında da mağaranın dibine ulaşıyorsunuz. Mağaranın içine girdikçe yer kayganlaşıyor. Uygun ayakkabı getirmek gerek. Cennete inmesi çıkması ile birlikte tüm alan kabaca 1,5 – 2 saatte gezilebiliyor. Müze Kart geçiyor. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

6. Cennet Cehennem Yolunda Yörük Kahvaltısı İle Afyon Patlat


Cennet &#; Cehennem’e çıkan yolda birçok yörük kahvaltıcısı kümelenmiş halde. Mağaralara gitmeden önce bu kahvaltıcılardan birinde kahvaltı yapmanızı tavsiye ederiz. Peki nedir Yörük kahvaltısı? Normal bir serpme kahvaltından farkı derseniz şöyle açıklayabiliriz: Ekmek yerine bazlama veya yufka da denilen bir tür lavaş, bir de bu yufkaya dürülmüş adına sıkma denilen bir çeşit kahvaltılık dürüm, kayakoruğu denilen ottan yapılan turşu, (sabah sabah turşu mu olur demeyin gayet güzel gidiyor :)) tadı şekerli zeytinyağı gibi dokusu da kestane şekerine benzeyen zeytin reçeli, sivri biberden çok daha lezzetli, çıtır çıtır ve süper acı Mersin&#;nin yeşil biberi var. Mekanlar son derece salaş. Favori mekanımızı Mersin Kahvaltı Mekanları yazımızda bulabilirsiniz.

7. Narlıkuyu&#;da Balık Ye, Rakı Tokuştur

Eğer Cennet &#; Cehenneme öğleden sonra geldiyseniz hemen aşağısındaki Narlıkuyu sahilinde denize nazır birçok balık restoranı var. Önceden uyarmakta fayda var ki Narlıkuyu&#;daki restoran seçiminizde oturmadan her şeyin fiyatını sorup ona göre karar verin yoksa beklenmedik bir hesapla karşılaşabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Bizim daha önceden beğendiğimiz yer olan Yörük Apo&#;nun Yeri taşınmış ama taşındığı yer bizce daha iyi. Yeni yeri Narlıkuyu&#;ya çok yakın bir koy olan Akyar’da. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
Yine yakın koylardan Akkum’da ise Yörük Apo&#;ya alternatif Cemal&#;in Yeri var. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

8. Mavi Bayraklı Plajlarda Yüz

Mersin&#;de yapılacak en akıllıca şeylerden biri kendinizi Akdeniz&#;in sularına bırakmak. Zira bu coğrafyada yazın sıcaklıklar 40&#;lı dereceleri görüyor. Mersin&#;in en güzel koyları, en berrak sulu kıyıları nerede bir bir Mersin Plajları yazımızda listeledik.

9. Doğanın Şaheseri Aynalıgöl (Gilindire) Mağarası&#;na Git, Aydıncık

İsmini içindeki ayna gibi yansıyan gölden alan Aynalıgöl, oluşumu Buzul Çağı&#;na kadar giden, dikit ve sarkıtlarla dolu odalardan oluşan, denizden 46 metre yükseklikte toplam metre uzunluğunda bölgenin önemli karstik yapılarından biri. Beyaz damlataş yapısının kaynağı, mağara içerisindeki %80 oranındaki nem ve yaz kış derece arasında seyreden sıcaklık. Bundan 20 sene önce, şifalı olduğu sanılan bir kirpi peşindeki bir çoban tarafından tesadüfen keşfedildiğinde mağaranın rengi daha da beyazmış ama insan etkisi ve artan turizmle o beyaz rengi biraz kırık beyaz renge dönmeye başlamış. İçindeki cam gibi durgun ayna gibi yansıma yapan gölün derinliği 47 metreye kadar varıyor. Suyu yüzeyde sodalı ama derinlere inildiğinde tuzlu. Yapılan araştırmalar sonucunda mağara içinde hiçbir canlı türüne rastlanmamış ama merdiven şeklinde oyulan kayalardan daha önce burada insanların barınmış olduğu düşünülüyormuş. Mağaranın girişi bir falezin ucunda. Mağaranın ağzına falezin ucuna kurulmuş platformdaki merdivenden inerek ulaşabiliyorsunuz. Müze kart geçmiyor. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Mersin&#;e Özgü Diğer Lezzetleri Tat

Bir yanda denizden gelen nimetler bir yanda baharatlarla çeşnilendirilmiş karadan gelen nimetler&#;Yeme de yanında yat! Her ne kadar Adana ve Hatay gibi güçlü rakiplerin gölgesinde kalsa da Mersin&#;de tantuni ve mavi yengeç kadar ön plana çıkmayan daha birçok imza lezzet var. Diğer künefelere göre tel kadayıfı daha ince peyniri daha bol olan Mersin usulü künefe, Mersin gazpachosu batırık, fıstıklı kurabiyenin en sofistike hali kerebiç, Yörüklerin kahvaltılık dürümü sıkma, Adana kebaba rakip Tarsus kebap, havucun en tatlı hali cezerye&#;Mersin tatilinizin oldukça gurme usulü bir tatil olacağını garanti ederiz.

Mersin&#;de Gezilecek Diğer Yerler

Mersin Merkez

Turistik anlamda Mersin merkezde çok da bir şey yok. Biz zamanınızı Silifke ve Erdemli taraflarına ayırmanızı tavsiye ederiz. Ama zaten tantuni yemek için uğrayacağız, gelmişken de merkezi gezelim gibi bir ısrarınız varsa, Mersin Marina, sahildeki palmiyeli park, cafelerin olduğu Kushimato sokağı (ismi Japonyadaki bir şehirle Mersin&#;in kardeş şehir olmasından geliyor) dışında pek de görülecek bir yer yok. Haritada 6 numara.

Alahan Manastırı, Mut

Hristiyanlığın en eski kiliselerinden biri kabul edilen Antakya&#;daki Saint Pierre gibi dağların arasına metreye konuşlanmış, Göksu&#;ya karşı, gözlerden uzak, yıllık Alahan Manastırı da bu coğrafyada Hristiyanlığın yayılması için çıkılan yolculuklarda Aziz Paul ve Barnabas gibi önemli din adamlarının uğrak noktalarından biri olmuş. Hristiyanlığın yasak olduğu zamanlarda ilk Hristiyanlar bu şekilde dağ başlarında ve mağaralarda, daha izole ve gözden uzak yerlerde, gizli saklı ibadetlerini yaparmış. Daha sonra Roma ve Bizans döneminde Hristiyanlık resmi olarak kabul edilince de zamanında Hristiyanlığı yayma misyonu taşıyan azizlerin uğradığına inanılan ve bu nedenle de kutsal sayılan bu gibi noktalara da Alahan Manastırı gibi hac merkezleri yapılmış. Burasının da M.S. 4. ve 6. yüzyıllar arasında oldukça işlek bir hac noktası olduğu düşünülüyor. 7. yüzyılda başlayan Arap akınları döneminde önemini yitirmiş.

İçinde Erken Dönem Hıristiyan ve Bizans mimarisine ait iki kilisesi (şu an biri ayakta diğeri değil), bir vaftizhanesi, sütunlu yolu, çevredeki kaya mezarları, su kaynakları, hamamı ve konaklama yerleri var. Bugün bile içindeki kemerleri, sütunları hala tek parça halinde dimdik ayakta olduğundan yy&#;da buradan geçen Evliya Çelebi Seyahatname&#;sinde burası için &#;Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor&#; yazmış. Yine de yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi&#;ne giren yapı, &#;den beri restorasyonda. Biz gittiğimizde hala iskeleler duruyordu. Manastıra ulaşmak için Mut &#; Karaman ana yolundan saparak bir kaç kilometre tırmanıyorsunuz. Müzekart geçerli. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Kanlıdivane Antik Kenti, Erdemli

Kanlıdivane, M.Ö. 3. yüzyılda kurulmuş Olba Krallığı&#;nın antik şehri ve kutsal yerleşim yeri. Korkunç bir rivayete göre şehrin ortasında bir obruk varmış ve obrukta vahşi hayvanlar beslenirmiş. Krala itaatsizlik edenler de içine atılarak cezalandırılıyormuş.  Hatta buraya Kanlıdivane denmesinin sebebi de buymuş, diğer bir söylenti de toprağı kırmızı olduğu için Kanlıdivane dendiği. Antik şehre zamanında Romalılar, Bizanslılar sahipmiş. Hatta Bizanslıların burada yaşadığı dönemde buraya bir Hristiyanlık merkezi kurulmuş; kutsal sayılmasının nedeni de obruğun çok büyük olması. Obruğun büyüklüğü ve buranın senelerce dini merkez olarak anılması insanlara buranın tanrısal olduğu düşündürmüş. Kanlıdivane yarım saatte gezebileceğiniz bir yer, çok büyük değil yani. Burayı görmeye değer yapan en önemli özellik o az önce bahsettiğimiz şehrin ortasındaki Kanlıdivane Obruğu. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Obruğun içerisinde Armaronxas ailesine ait bir kabartma bizim ilgimizi çekti, size de anlatmadan geçmek istemedik. Aile hakkında fazla bilgi bulamasak da Olba&#;nın Kraliçesi Aba&#;nın Kleopatra&#;yı da kapsayan hikayesini öğrendik. Aba&#;nın mezarı bu antik kentteymiş. Aba&#;nın babası Olba rahiplerinin politikalarına karşı çıkınca şehri bırakıp korsanların lideri olmuş, Olba&#;nın başrahibi Aba&#;nın babasını ispiyonlayıp öldürtmüş ve Aba&#;yı kendi himayesine almış. Sonralarda Olba kralı Aba&#;ya aşık olmuş ve evlenmişler, yani Aba Olba&#;nın kraliçesi olmuş. Daha sonra Olba Mısır Kralı tarafından işgal edilince Olba Kleopatra&#;ya hediye edilmiş ve Kleopatra Olba&#;ya gelince başrahip ona bir suikast düzenletmiş. Aba bu suikastı önleyip Kleopatra&#;yı kurtarmış ama suikastı düzenleyen kişiler Aba&#;ya saldırınca Olba&#;nın kralı karısını korumak istersen ölmüş. Bu olaydan sonra da Aba kendini Olba&#;ya ve çocuğuna adamış.

Adamkayalar, Silifke

Adamkayalar Mersin‘in Erdemli ilçesinde ve Şeytan Deresi Vadisi’nde. Kızkalesi&#;ne 5 kilometre uzaklıkta yani arabanız varsa dakikada ulaşabilirsiniz. Adamkayalar ismini kayaların üstüne yapılan insan kabartmalarından almış. Yaklaşık M.Ö yüzyıllarda yapıldığı söyleniyor ama bu kesinleşemeyen bir bilgi. Kabartmalar; 11 erkek, 4 kadın, 2 çocuk, 1 dağ keçisi ve 1 kartal olmak üzere farklı şekillerde yapılmış. Aslında dünya çapında bu kadar ilgi çeken bir turist noktası olsa da Adamkayalar herkesin ulaşabileceği bir yerde değil çünkü dik bir yamaçta yer alıyor. Bu yüzden kayalıkları geçip ulaşmak için ciddi bir efor ve uygun ayakkabılar gerek. 😉 Eğer beni zorlamaz derseniz Adamkayaların çevresine mutlaka gidin deriz çünkü çok önemli bir arkeolojik nokta. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Astım Mağarası, Silifke

Astım Mağarası Cennet-Cehennem Çukurları&#;nın yanında, Cennet Çukuru&#;yla arası yaklaşık metre. Mağaranın içine uzun bir merdivenle inebiliyorsunuz. Mağaranın nem oranı %80&#;lerin üstünde olduğu için astım hastalarına çok iyi geldiğine dair söylentiler var ve bu yüzden de adı Astım Mağarası olmuş. Mağara&#;nın etrafındakı ağaçlara insanlar bez parçaları bağlayıp dilek diledikleri için mağara bazı yerlerde Dilek Mağarası diye geçebiliyor. Aynalıgöl Mağarası&#;na gitmeyecekseniz Astım Mağarası görmeye değebilir, ama Aynalıgöl&#;e gitme imkanınız varsa Astım yanında çok sönük kalır. Ayrıca Astım Mağarası&#;na gidecekler için mutlaka dikkatli olmalarını öneririz çünkü özellikle çok rutubetin olduğu zamanlarda mağara çok kaygan olabiliyor, görünmez kazalar olmasın. 🙂 Müzekart&#;ınız varsa yılda 2 kez, Müzekart+&#;ınız varsa ise yıl boyunca istediğiniz kadar ziyaret edebilirsiniz. Astım Mağarası Nisan-Ekim ayları arasında , Kasım-Mart ayları arasında ise saatlerinde açık. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Uzuncaburç, Silifke

Aslında bu antik yerleşim yeri, Hellenistik Dönem’de Uzuncaburç’un 4 kilometre yakınındaki Olba Territoriumu’nun ibadet yeriymiş ama Roma Dönemi’nde ondan ayrılmış ve kendi başına bir kent haline gelmiş. Bizans Dönemi&#;nden sonra Türkler, buraya şehrin sembolü olan yüksek kulenin ismini vererek Uzuncaburç demişler. Bugün buraya geldiğinizde Sütunlu Cadde&#;yi, Tören Kapısı&#;nın yıkılamdan kalmış bir bölümünü, Zeus Tapınağı ve Tyche Tapınağı&#;nı, Zafer Kapısı&#;nı, amfitiyatroyu, Hellenistik Anıt Mezar&#;ı ve zamanında hazinenin saklandığı, gerektiğinde halkın sığınma alanı olarak da kullanılan şehre ismini veren beş katlı Hellenistik Kule&#;yi görebilirler. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Anamurium, Anamur

Aşağı yukarı M.Ö. 4. yüzyılda inşa edildiği düşünülen bir örenyeri Anamurium. Anamur ilçesine 7 kilometre ve arabayla yaklaşık 12 dakika uzaklıkta. Çoğu kaynak &#;anamurium&#;un &#;rüzgarlı yer&#; demek olduğunu ve bölgenin bu yüzden böyle bir isim aldığını söylüyor. Tarih boyunca Sasaniler, Anadolu Selçukluları gibi pek çok devlet tarafından yerleşim bölgesi olarak seçilmiş. Anamurium aslında bir kent olarak geçiyor ve aşağı-yukarı kent olmak üzere ikiye ayrılıyor. En görülmeye değer yapıları hamamları, tiyatrosu, ve odeon denen konserlerin yapıldığı salonu. Müzekart+&#;la bir yıl boyunca sınırsız girebiliyorsunuz. 15 Nisan-2 Ekim tarihleri arasında saatlerinde, 3 Ekim Nisan tarihleri arasında ise saatlerinde ziyaret edebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

Göksu Nehri

Göksu Nehri Mersin, Konya, Karaman ve Antalya illerinden geçip ve en sonunda Akdeniz&#;e dökülüyor. Göksu Nehri Rafting&#;e uygun bir nehir, çünkü oldukça yüksek. Bizim bayıldığımız Yerköprü Şelalesi de aslında Göksu Nehri&#;nin bir parçası. Daha açık söyleyecek olursak; Göksu Nehri Yerköprü Mağarası&#;ndan geçiyor ve bu birleştikleri noktadaki Yerköprü Şelalesi belki de bütün Mersin&#;de en beğendiğimiz yer oldu. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Tarsus

Mersin&#;in Adana il sınırına yakın kısmında bulunan ilçesi Tarsus, başlı başına hakkı verilmesi gereken, tarihi değere sahip bir bölge. Roma, Bizans, Osmanlı&#;dan kalma eserlerin iç içe geçtiği Tarsus zamanında Kilikya Uygarlığı&#;nın merkezi konumundaymış. Kur&#;an&#;da da geçen ve hem Hristiyanlarca hem de Müslümanlarca kutsal sayılan Ashab-ı Kehf (Yedi Uyurlar) Mağarası, İsa&#;nın 12 havarisinden biri olan ve aslen Tarsus doğumlu olduğu düşünülen Aziz Paul&#;un adına yapılan St Paul Kilisesi ve kuyusu, dünyanın ilk kanalizasyon sistemli Tarihi Roma Yolu ve Roma Hamamı, Kleopatra Kapısı, Taşkuyu Mağarası, Taşkuyu Şelalesi ve Roma mezarları, Tarsus Barajı, &#;lü yıllardan kalma Ulu Cami ve tarihi Kırkkaşık Bedesteni, 6. yy&#;dan kalma Jüstinyen Köprüsü, tarihi Tarsus evleri Tarsus&#;un tarihi değerlerinden sadece birkaçı. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

Taşeli Platosu

Adıyla hepimiz coğrafya derslerinin sabah mahmurluğuna geri dönüş yaşasak da kendisi derinliğiyle dudak uçuklatan mağaralara, çorak arazide vaha misali beliren şelalelere, karstik taşların ebemkuşağı gibi dolaştığı geniş coğrafyaya, rüzgarın hüküm sürdüğü antik kentlere davet eden bir Akdeniz sakini Taşeli Platosu. Yükseltisi arttıkça suyun azaldığı platonun, bu özelliği onu el değmemiş bir doğal yaşam alanı olarak mecburen tescilliyor. Sedir ormanlarının titreştiği patikalardan, keçi sürülerinin arasından geçip Eğrigöl’de kamp atarsanız, dağ bisikleti, trekking yapmadan durmamalısınız. Endemik çiçekleri, karlı dorukları ve gölün çarpıcı manzarası fotoğraf çekme arzunuzu kesinlikle teşvik edecek.

Mersin&#;de Yeme-İçme

Mersin&#;li Evde Yoklar&#;ımızın süper tavsiyeleri sonucu Mersin&#;in harika lezzetlerini nerede yiyebileceğinizle ilgili bir yazı yazdık. Mersin&#;e gidince yemeden dönmemeli dediğimiz yemekler için Mersin&#;de Ne, Nerede Yenir? yazımızı okuyabilirsiniz!

Mersin&#;de Gezmek İsteyenler İçin Rota

 

 

 

Dimes GO karışık rotası da tam buralardan geçiyor. Mersin&#;den başlayıp Kızkalesi ve Cennet & Cehennem Obrukları&#;ndan geçerek Aynalıgöl&#;de son bulan bir rota: Dimes GO Karışık Rotası

Mersin Gezilecek Yerler

Makedonya Tatil

Doğu Akdeniz&#;in en büyük şehirlerinden Mersin gezilecek yerleri ile beni oldukça şaşırttı. Güney sahil şeridinde, mütevazı tatil yerlerinden biriymiş gibi görünen Mersin, medeniyetlerin buluştuğu, çok sayıda tarihi ve kültürel varlığıyla önemli bir turistik merkez. Mersin, adeta tarihi mirasın üzerine kurulmuş. Ne yana baksanız geçmiş uygarlıklarının görkemli antik kentleriyle her an her yerde karşılaşıyorsunuz. Bir çoğumuz bunlardan habersiziz maalesef.

Renkli tarihi, enfes doğası, güzel iklimi, verimli toprakları, çalışkan ve yeniliğe açık sıcakkanlı insanları ile görmeye değer bir şehir. Listede görmeniz gereken en önemli yerlere yer verdim. Önce Mersin merkezde gezilecek yerleri sıraladım, vaktiniz varsa mutlaka ilçelerini de gezmeye vakit ayırın.

Mersin, Tarihi Kilikya Bölgesinde, Güney Anadolu&#;nun en özel ve en değerli kentlerinden biri. MÖ 6 bin &#;lere uzanan tarihiyle dünyanın en eski yerleşimlerine ev sahipliği yapan, çok şanslı bir coğrafyada yer alan Mersin, sahip olduğu bu zenginliklere rağmen turizmde hak ettiği ilginin karşılığını alamıyor.

Türkiye’nin en büyük yat limanına ve tertemiz bakir koylarına sahip, verimli toprakları, farklı kültürlerin kaynaştığı sımsıcak insanları ve çok kültürlü mutfağıyla ziyaretçilerini büyüleyen Mersin, Hristiyanlar için Hac rotası olan Tarsus&#;u, kayıp zamanların beşiği Yumuktepe’si, dünyanın en güzel koyu seçilen Tisan Koyu, lezzeti dillere destan olmuş tantunisi, cezeryesi ve kerebiçiyle sayısız alternatife sahip.

Mersin hakkıyla bilinmeyen bir Akdeniz şehri. Son 5 yılda 2 defa gittim ve tüm coğrafyayı boydan boya gezdim. Her gittiğimde şehre tekrar hayran kaldım, inanılmaz zengin bir coğrafya hem de her açıdan. Bakın turizm duayeni Ali Murat Merzeci kendisi ile yaptığım röportajda Mersin&#;i ne de güzel özetledi:

&#;Mersin’e deniz için gelinir, Mersin’e dağlarda yürümek için gelinir. Mersin’de yörük kültürünü görmek için gelinir. Antik bilgileri tazelemek için gelinir.

Dinlerin harman olduğu coğrafyayı görmek için gelinir. Bilali Habeş Mescidinin hemen altında Hristiyanlığı şekillendiren Aziz Pavlus’un yürüdüğü yolu görmek için gelinir. Halife Memun’un mezarından Kleopatra’nın yürüdüğü caddeyi görmek için gelinir.

Mersin’de tarih var. Hitit, Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı mimari eserleriyle dolu&#; Kutsal Roma İmparatoru Frederick Barbarossa’nın yürüdüğü coğrafyadan, Aslan Yürekli Richard’ın kuşattığı Antakya’ya gitmek için gelinir.

Kutsal Kudüs’ün izlerini görmek için Kız Kalesi’ne, Kız Kalesi’nin karşısındaki Şövalye Kalesine gelinir. Alahan Manastırı’ndan Uzuncaburç düzlüğüne günübirlik yürüyüş yapmak için gelinir. Bizans köyünün içinde yüzlerce parkur için, o parkurlarda yürümek için gelinir.

Mersin’e yemek için gelinir. Tantunisinden, mahalli lezzetlerinden, Arap mutfağı, Türk mutfağı, Girit mutfağı, Yörük mutfağı, Ermeni mutfağı, Rum mutfağı… Her şey var. Akdeniz&#;in zeytinyağlı lezzetlerinden tutun doğunun acılı mezelerine kadar her mutfağın özelliklerini taşıyan lezzetleri var.

İklimi için gelinir. Akdeniz iklimi, Mersin’de üşümezsiniz. Üşüyen biri Mersin’e gelsin, Mersin’de üşümez. Mersin’e bitki için gelinir. Endemik bitkiler&#; Bütün Toroslar bitki zenginidir. Türkiye’nin bitki faunasının çok güzel örneklerini görmek mümkün.&#;

Mersin Gezilecek Yerler

MERSİN MERKEZ: Mersin Marina, Mersin Müzesi, Atatürk Evi Ve Müzesi, Kent Tarihi Müzesi, Mersin Deniz Müzesi, Soli Antik Kenti, Yumuktepe.

TARSUS: Tarsus Müzesi, Kırkkaşık Bedesteni, Nusrat Mayın Gemisi, St. Paul Kilisesi, St. Paul Kuyusu, Kleopatra Kapısı, Justiniaus Köprüsü, Tarsus Şelalesi ve Roma Mezarları, Sağlıklı Köyü Roma Antik Yolu, Yedi Uyurlar Mağarası, Gözlükule, Donuktaş, Roma Hamamı, Gülek Kalesi.

ERDEMLİ: Elaiussa &#; Sebaste (Ayaş), Tiyatro, Agora, Büyük Hamam, Tapınak, Nekrapol Alanı, Kızkalesi (Karadaki), Liman, Sur Kalıntıları, Kiliseler, Kızkalesi (Denizdeki), Kanlıdivane, Helenistik Kule.

SİLİFKE: Silifke Müzesi, Etnografya Müzesi, Roma Tapınağı, Cambazlı Kilisesi, Aya Thekla Kilisesi, Taşucu Amfora Müzesi, Boğsak, Liman Kalesi, Tisan Koyu, St. Pantaleon Kilisesi, Demircili Anıt Mezarları, Uzuncaburç, Narlıkuyu, Cennet Çöküğü Mağarası, Cehennem Çukuru.

ANAMUR: Anamur Müzesi, Mamure Kalesi, Anamurium, Titiopolis, Köşekbükü Mağarası. ➤ AYDINCIK: Aynalıgöl Mağarası, Anıt Mezar (Dört Ayak) ➤ BOZYAZI: Nagidos Antik Kenti ➤ Mut: Alahan Manastırı, Yerköprü Şelalesi, Al Oda Kilisesi, Adrassus.

ⓘ Eğer Mersin merkezde konaklayacaksanız otel tavsiyem Sultaşa Otel ve HostaPark Otel. Eğer zincir otellerde kalmak istiyorsanız Divan Mersin ve Mersin HiltonSA daha önce kaldığım şehrin en iyi otelleri. Silifke’de konaklamayı düşünenler için, deniz kenarında yer alan bölgenin en iyi otellerinden Altınorfoz Otel en uygun seçim olabilir. Yine Anamur’daki Ünlüselek Otel de konakladığım yerlerden biriydi.

1. Mersin Müzeleri

Mersin Arkeoloji Müzesi, Yenişehir ilçesinde Kültür Merkezi&#;nin bitişiğinde yer alıyor. yılında Eski Halkevi binasının küçük bir bölümünde kurulan müze son yenilemenin ardından yılında açılmış. Neolitik Dönem&#;den Cumhuriyet dönemine kadar çok sayıda arkeolojik buluntunun sergilendiği müzenin bir bölümü de etnografik eserlere ayrılmış.

Müzenin en önemli bölümü ise Mersin&#;in zengin tarihi geçmişine tanık olabileceğiniz MÖ 7 bin yılına tarihlenen Yumuktepe Höyüğü eserleri, Soli Antik Kenti buluntuları ve Ayaş Elausse Sebaste kazısından gelen eserlerin sergilendiği galeri.

Mersin Arkeoloji Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan &#; 1 Ekim) ; kış dönemi (1 Ekim &#; 1 Nisan) Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. Mersin Müzesi giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

Mersin Deniz Müzesi, Türk deniz savaş tarihini aktaran &#;den fazla obje ve kitaplık kütüphanesi ile Mersin&#;in önemli müzelerinden. Ana sergi salonunda deniz savaşları tarihi konusunda kronolojik bilgi verilen müzede farklı dönemlere ait gemi modelleri, sancak, arma, askeri kıyafetler, kesici, delici ve ateşli silahlar ile yağlı boya tablolar sergileniyor. Müzeyi hafta içi , hafta sonlarında ise saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müze pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü açık.

Atatürk Evi Müzesi, Mersin şehir merkezinin en işlek noktalarından olan Atatürk Caddesi üzerinde yer alıyor. Atatürk Evi Müzesi&#;nin bulunduğu bina, &#;de dönemin Almanya Konsolosu için yaptırılmış. &#;te kenti ziyaret eden Atatürk ve eşi Latife Hanım&#;ın 11 gün kaldığı bina, &#;de müze olarak ziyarete açılmış. Anıtkabir Müzesi&#;nden getirilen 22 parça eşyanın sergilendiği binanın üst katında etnografik objeler bulunuyor.

Atatürk Evi Müzesi yaz dönemi (1 Nisan &#; 1 Ekim) ; kış dönemi (1 Ekim &#; 1 Nisan) Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. Atatürk Evi Müzesinde giriş ücreti alınmıyor.

2. Latin İtalyan Katolik Kilisesi

mersin italya kilisesi

Latin İtalyan Katolik Kilisesi, &#;te Sultan Abdülmecid tarafından verilen fermanla &#;de inşa edilmiş. Çukurova, Lübnan ve Suriye’de Fransiskan-Kapusien rahiplerin sorumlusu Plegheli (İtalya) P. Francesco&#;nun bölgedeki Katoliklerin dini ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yapılmasını talep ettiği kilisenin dış cephesinde kesme kireç taşı malzeme kullanılmış.

Kuzey kısmında uzun süre Fransız konsolosluğu yer alan kilisenin oldukça hoş bir bahçesi var. Kilise, telefonla randevu alınarak özel izinle ziyaret edilebiliyor. Tel: +90 () 32 27

3. Soli Pompeiopolis Antik Kenti

soli viranşehir

Soli Pompeiopolis Antik Kenti, Mersin&#;in 14 km güneybatısında, MÖ 7. yüzyılda Rodoslu koloniciler tarafından kurulmuş. Kent, ismini güneşten alıyor. Mersin&#;in Mezitli ilçesi yakınında bulunan Neolitik, Helenistik ve Roma dönemleri gibi birçok medeniyetin izlerini taşıyan antik kente harap halinden dolayı Viranşehir de deniliyor.

Kazıların devam ettiği ve bulunan eserlerin Mersin Müzesi&#;nde sergilendiği Pompeipolis kentinde günümüzden 3 bin yıl öncesine dayanan yüzlerce muhteşem eser bulunmuş. Antik kent, kazı çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalı.

4. Mersin Marina

mersin

Mersin Marina, Türkiye&#;nin Doğu Akdeniz çanağındaki en büyük marinası olma özelliğine sahip. yılından bu yana hizmet veren marinanın kara, denizde olmak üzere toplam bin yat bağlama kapasitesi bulunuyor.

Marina, aynı zamanda Mersin&#;in önemli buluşma merkezlerinden biri. Restoran, SPA, bar, yat kulübü ve spor merkezi gibi birçok sosyal olanağın bulunduğu Mersin Marina&#;da, yat sahiplerinin ihtiyaç duyacağı tüm alanlar düşünülmüş.

Adnan Menderes Bulvarı üzerinde yer alan marina, soluk almak ya da yemek yemek isteyenler için de bir cazibe merkezi. Mersin Marina haftanın 7 günü saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

5. Yumuktepe Höyüğü

mersin yumuktepe

Yumuktepe Höyüğü, dünyada tarımın ilk yapıldığı yerler arasında adı geçen ve tarihi geçmişi MÖ 7 bin yıllarına uzanan, Mersin&#;in en eski yerleşim yeri. Neolitik dönemde çiftçilerin kurduğu kent, insanoğlunun tarımsal üretim modellerini gözlemlemek için de oldukça önemli.

Tarih boyunca bölgedeki diğer kentlerle sıkı bir ilişki içerisinde olan şehir, dünyada tarımın ilk yapıldığı yerler arasında gösteriliyor. Höyükten çıkarılan eserler Mersin Müzesi&#;nde sergileniyor. Höyükte etkileyici pek bir şey kalmamış olsa da böylesi bir yeri gözlerinizle görmenizi tavsiye ederim.

Yumuktepe Höyüğü ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan &#; 1 Ekim) ; kış dönemi (1 Ekim &#; 1 Nisan) Höyük, haftanın 7 günü ziyarete açık. Yumuktepe Höyüğü giriş ücreti alınmıyor.

6. Gülek Kalesi, Tarsus

gülek kalesi

Gülek Kalesi, Mersin&#;in Tarsus ilçesinde deniz seviyesinden bin metre yükseklikte yer alıyor. Ufak fotoğraf hileleriyle uçurumun kenarında duruyormuş hissi yaşatan kale, sosyal medyada paylaşılan çok sayıda fotoğrafın ardından, son yıllarda ziyaretçi akınının yaşandığı bir yere dönüştü.

Tarihi geçmişi MÖ 2 binli yıllara uzanan kale, Torosların damı olarak da adlandırılan, Tarsus&#;un Gülek Mahallesi&#;ne 8 km uzaklıkta. Akdeniz&#;i İç Anadolu&#;ya bağlayan Gülek Boğazı&#;na hakim bir noktada yer alan kale, uçurumun kenarında bir kayada oturulup aşağıdaki otoyolun izlendiği görüntüsü ile meşhur. Kale, haftanın 7 günü zaman sınırlaması olmadan ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

7. Kisecik Kanyonu

kisecik kanyonu

Kisecik Kanyonu, Mersin Çamlıyayla ilçesinde yer alan ve bölge halkı tarafından &#;saklı cennet&#; olarak adlandırılan doğa harikası. Kendisiyle aynı ismi taşıyan Kisecik Köyü sınırlarında bulunan kanyona, dik yamaçlar arasındaki zorlu bir yol aşılarak ulaşılıyor. Yeşil doğası ve Toros Dağlarının eşsiz manzaralarına ev sahipliği yapan kanyonun içerisindeki serin sularda yüzmek ve sal gezisi yapmak mümkün.


8. Tarsus

Tarsus kleopatra kapısı
nusret mayın gemisi

Tarsus, Mersin&#;in inanç turizmiyle ön plana çıkan ilçesi. Tarsus, özellikle Hristiyanlar için çok sayıda kutsal mekana ev sahipliği yapıyor. Tarih boyunca Anadolu&#;da medeniyetlerin kaynaştığı bir coğrafya olarak bilinen Tarsus ismi, Hristiyanlık tarihinde de sıkça geçiyor.

Tarsus Gezi Rehberi, Tarsus Gezilecek Yerler, Tarsus&#;a Nasıl Gidilir, blog yazılarımda Tarsus gezilecek ve görülecek yerler hakkında çok detaylı bilgiler paylaştım. Mersin gezisi rotanızı hazırlamanıza yardımcı olabilir.

Kilikya coğrafyasının merkezi olan bu topraklarda kurulan Tarsus Müzesi&#;nde arkeolojik ve etnografik 7 bini aşkın eser ziyaretçiler tarafından görülebiliyor. Tarsus Müzesi, haftanın 7 günü saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebilir.

Nusrat Mayın Gemisi Kültür Parkı, Çanakkale Savaşının kaderini değiştiren ve kendisine &#;dünyanın en ünlü mayın gemisi&#; unvanını kazandıran Nusrat Mayın gemisinin orijinalinin yer aldığı bir park müze. Mersin Limanı&#;ndan Tarsus&#;a üç parçaya ayrılarak tır ile getirilen gemi, aslına sadık kalınarak bulunduğu parkta birleştirilerek ziyarete açılmış. Kültür parkı, herhangi bir zaman sınırlaması olmadan ücretsiz gezilebiliyor.

Kleopatra Kapısı, Mısır Kraliçesi Kleopatra&#;nın denizden gemilerle gelip Tarsus&#;a girdiği yer olarak kabul ediliyor. Antik dünyanın en önemli liman kentleri arasında yer alan ve bölgedeki devletlerle ticari ilişkileri olan Tarsus&#;un, bu özelliğini en güzel temsil eden eser bu. Mısır Kraliçesi Kleopatra&#;nın bu kapıdan Tarsus&#;a girerek, Romalı General Antonius ile görüşmeye gittiği söylenir.

9. St. Paul Kuyusu, Tarsus

St. Paul Kuyusu
tarsus evleri

St. Paul Kuyusu, İncil&#;de geçen, Hristiyanlığın en önemli figürlerinden St. Paul&#;un, Tarsus&#;ta bulunan kilisesinin bahçesinde yer alıyor. Aziz Paul&#;un doğum yeri olarak bilinen ve kendisine adanan bu tarihi yer, geçmişte Kudüs&#;e hacca giden Hristiyanların duraklama yerlerinden biriydi. Yılın her dönemi suyu eksilmeyen St. Paul Kuyusunun derinliği 38, çapı ise metre kadar.

St. Paul Kuyusu ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan &#; 1 Ekim) ; kış dönemi (1 Ekim &#; 1 Nisan) Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. St. Paul Kuyusu giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

Tarihi Tarsus Evleri, St. Paul Kuyusunun yanı başındaki sokakları süslüyor. Medeniyetlerin buluştuğu önemli bir kavşakta bulunan Tarsus&#;ta yerleşik düzene ait tek düze bir kültür bulunmasa da Tarihi Tarsus Evleri, ilçenin yakın tarihi ile ilgili izler yansıtıyor.

Cumhuriyet Dönemi mimarisini yansıtan bu evler, kerpiç, taş ve ahşap yapılarıyla dikkat çekiyor. &#;e yakını tescillenen tarihi ev restore edilip turizme kazandırılırsa, Tarsus&#;un turizmdeki iddiasını güçlendireceği kesin. Tarsus&#;un eski evlerinin süslediği sokaklarda ufak bir gezintiye çıkmayı unutmayın.

St. Paul Kilisesi, Tarsus

st paul kilisesi tarsus

St. Paul Kilisesi, Hristiyanlığın yayılmasında önemli rol oynayan, Aziz Paul&#;un adını taşıyor. İncil&#;de Tarsuslu olduğu iki kez yinelenen St. Paul adına yaptırılan kilisenin kesin yapılış tarihi bilinmiyor. yüzyılın sonlarına doğru inşa edildiği düşünülen kilise, Hristiyanlığın önemli hac merkezlerinden biri.

Kesme taşlardan yapılan St. Paul Kilisesi&#;nin gri renkli granit sütunları, antik çağın izlerini taşıyor. Freskleriyle hayranlık uyandıran Kilise, Tarsus&#;ta inanç turizminin merkezi olarak kabul ediliyor. Tarihsel açıdan, Tarsus için büyük önem taşıyan kilise günümüzde müze olarak hizmet veriyor.

St. Paul Anıt Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan &#; 1 Ekim) ; kış dönemi (1 Ekim &#; 1 Nisan) Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. St. Paul Anıt Müzesi giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

TarsusUlu Camii ve Kırk Kaşık Bedesteni

mersin tarsus
tarsus ulucamii

Tarsus Ulu Camii, &#;da Ramazanoğlu beyi Piri Mehmet Paşa’nın oğlu İbrahim Bey tarafından yaptırılmış. Kentin en eski ve geçmişte merkezi olan bölgesinde bulunan cami, etrafındaki türbe, imaret ve ’de eklenen saat kulesi ile büyük bir külliye görünümünü koruyor. Cami-i Kebir ya da Cami-i Nur diye adlandırılan caminin bitişiğindeki türbede Hz. Şit, Hz. Lokman Hekim ve Halife Me’mun’un mezar odaları bulunuyor.

Kırk Kaşık Bedesteni, Tarsus&#;taki ticari hayatın en hareketli izlerine tanık olabileceğiniz nokta. Ulu Camii&#;nin yanında, cami ile aynı tarihi geçmişe sahip bedesten, Ramazanoğulları Beyliğinden Piri Paşanın oğlu İbrahim Bey tarafından &#;de yaptırılmış. Bir dönem imaret ve medrese olarak kullanılan bedesten, cumhuriyetle birlikte kapalı çarşıya dönüşmüş. Tarsus&#;daki hediyelik eşya alışverişinizi burada yapabilirsiniz.

Şahmeran Hamamı da Kırk Kaşık Bedestenine oldukça yakın. Tarsus&#;ta Romalılardan kalma bir temel üzerine Ramazanoğulları tarafından yaptırılan Şahmeran Hamamı, restore edildikten sonra tekrar hizmete sunulmuş. Türk hamamı kimliğini yansıtan bu yapıda, yılanların şahı olarak bilinen insan başlı, yılan gövdeli efsanevi Şahmeran&#;ın öldürüldüğü dile getiriliyor.

Tarsus Şelalesi

tarsus şelalesi

Tarsus Şelalesi, Tarsus&#;un kuzeyinde Berdan Çayı üzerinde bulunuyor. Bölgede yaşayanların nefes aldığı yerlerden olan Tarsus Şelalesinin çevresinde mesire alanları, restoran ve kafe bulunuyor. Roma döneminde mezarlık olarak kullanılan bölgede, sular çekildiğinde tahrip olmuş mezar yapıları görülebiliyor.

Tarsus gezilecek yerler arasında bulunan şelale, sadece Tarsusluların değil çevre illerden vatandaşların da özellikle hafta sonları ilçede ziyaret ettiği yerlerden.

Ashab-ı Kehf Mağarası, Tarsus

Tarsus Ashab-ı Kehf Mağarası

Ashab-ı Kehf Mağarası, Yedi Uyurlar Mağarası olarak da biliniyor. Hristiyanlıkta ve İslam dininde söz edilen, Yedi Uyurlar inanışına atfedilen mağaralarından biri olan Eshab-ı Kehf Mağarası, Tarsus&#;a 12 km uzaklıkta. Bugün çok sayıda ziyaretçinin ilgi gösterdiği Yedi Uyurlar Mağarasına 6 basamakla iniliyor.

Benclus Dağının eteklerinde, eğimi az olan bir vadide yer alan mağara, kutsal bir ziyaret yeri özelliği taşıyor. Kuran&#;da Kehf Suresinde de ismi geçen bu yerin inanç turizmi açısından değeri büyük. Ashab-ı Keyf Mağarası ziyaretleri, haftanın 7 günü saatleri arası. Ashab-ı Keyf Mağarasına giriş ücreti alınmıyor.

Taşkuyu Mağarası, Tarsus&#;un 10 km kuzeybatısında, Taşkuyu Köyünde yer alıyor. Yol yapımı sırasında tesadüfen keşfedilen mağara yılında turizme kazandırıldı. Deniz seviyesinden metre yükseklikte yer alan mağaranın içerisinde sıcaklık, yılın her dönemi derece arasında kalıyor.

Birbirini bağlayan galerilerin yer aldığı mağarada, sarkıt, dikit, sütun, duvar, örtü ve perde damla taşlar, aykırı oluşumlar ve mağara incilerinin etkileyici örnekleri yer alıyor. Mağara, haftanın 7 günü saatleri arasında, ücretsiz ziyaret edilebiliyor.


Silifke

mersin silifke

Silifke, Mersin’in tarih bakımından en zengin yöresi. Ne yana baksanız ya Klikya&#;dan ya da Roma&#;dan kalmış antik kentler, kilise kalıntıları, kale ve mağaralar karşınıza çıkıyor. Ülkemizin en zengin antik mirasa sahip ilçelerinden. Üzerine bir de enfes kıyıları ve plajları var, başlıbaşına bir tatil rotası olur. Silifke Gezi Rehberi, Silifke Gezilecek Yerler ve Silifke&#;ye Nasıl Gidilir blog yazılarıma göz atarak tatil planı yapabilirsiniz.

Silifke Tarihi Taşköprü, Göksu Nehri üzerinde yer alan, tarihi özelliklerini kaybetmeden günümüze ulaşan az sayıdaki köprülerden biri. Romalılardan kalma 5 gözlü ve 5 kemerli köprü, orijinal yapısını Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine dek korumuş.

Silifke Kalesi ise tüm şehre hakim, yamacın zirvesine kurulu. Helenistik veya erken Roma dönemine ait. Kaleye çıktığınızda tüm coğrafya ayaklarınızın altında kalıyor. Oval biçimdeki kalenin içinde kemerli galeriler, su sarnıçları, depolar ve diğer kalıntıları var.

Silifke merkezde yer alan Jüpiter Tapınağı, Roma Tapınağı veya Zeus Tapınağı olarak da biliniyor. MS 2. yüzyılda yapıldığına dair görüşler ağırlıkta. Roma Zeus Tapınağını, Aziz Paulus‘un kiliseye dönüştürdüğü düşünülüyor. Kazı çalışması yok, muhtemelen çalışmalar yapılsa ortaya neler çıkarılır neler!

Tekfur Ambarı Sarnıcı inanılmaz bir yerdi, ilk gördüğümde neden öylesine atıl bırakılmış, şaşırmıştım doğrusu. Anadolu sarnıç mimarisinde örneği az görülen Tekir Ambarı Sarnıcı, mevcut ana kayanın oyulmasıyla oluşturulmuş. İç kısmına da duvarlar örülmüş. Helezonik bir merdivenden içer indiğimde her yer yıkık dökük, çalılar, bitkiler her yeri sarmıştı. Kesinlikle görmeye değer.

Yeşilovacık’taki Boğsak Koyu, yeşil ve mavinin birbirine karıştığı Silifke koylarının en güzellerinden. Silifke’ye 17 km ve Taşucu’na 10 km uzaklıktaki koy, berrak denizi, kumsalı ve sakinliğiyle çadır ve karavan sakinlerinin uğrak yeri. Caretta Caretta’ların üreme bölgesi aynı zamanda. Koyun açıklarındaki Boğsak Adasında ise Erken Bizans ve Roma dönemlerine ait evler, mezarlar, sarnıçlar, kilise kalıntıları yer alıyor.

Narlıkuyu, Silifke

Narlıkuyu

Narlıkuyu, bakmaya doyamayacağız, yeşile çalan turkuaz renginde bir koyun etrafında sıra sıra dizili balıkçı lokantalarının olduğu küçücük bir yerleşim yeri. Cennet Obruğunun en dibinde sesi duyulan yeraltı nehri burada tuzlu Akdeniz ile buluşuyor. Ziyaret eden herkesin koyda yüzmesi, restoranlardan birinde mutlaka kaya koruğu mezesi ve balık yemesi şart.

Orta çağda Porto Calamie olarak adlandırılan köyde görmeniz gereken bir yer de Narlıkuyu Mozaik Müzesi. Limana gelen denizcilerin şehre girmeden önce temizlenmesi için yapılan Poimenios’un Hamamı ve zeminindeki meşhur Üç Güzeller Mozaiği görülmeden buradan ayrılmamak gerek. Giderken köy meydanındaki tezgahlardan bir şeyler alabilirsiniz.

Tisan Koyu, Silifke

mersin tisan

Tisan Koyu, dağların ardında, Akdeniz’in saklı cenneti sanki. Uzun virajlı bir yoldan ulaşılıyor, daha koya varmadan uzaktan manzarasını görmek için dahi gidilir. Maviyle yeşilin buluştuğu muhteşem bir koy. Ancak yöre sakinleri daha çok yazlıkçılardan oluştuğundan dışarıdan gelenleri pek kabul etmiyorlar.

Geçmişi MÖ 7. yüzyıla kadar uzayan Aphrodisias Antik Kentine dair görülecek çok az kalıntı var. Koyun kenarında, denizden 7 metre yükseklikte, MÖ 7. yüzyılda yapılıp, MS 4. yüzyılda kiliseye çevrilmiş bir tapınak yer alıyor. Tabanında yer alan muhteşem mozaikler günümüze kadar sağlam ulaşmış ancak güneşten tahrip olmamaları için üzeri kumla örtülmüş.

Tisan Plajı, nefis. Mersin bölgesinin en temiz, cam gibi berrak ve dalgasız plajlarından. Sitede konaklayanlardan değilseniz şezlong, şemsiye ve duştan faydalanamıyorsunuz. Günlüğü TL civarında olan apart tarzındaki dairelerden birini kiralayabilirsiniz.

Tisan Koyunun hemen karşısında da Tisan Adası yer alıyor. Bölgedeki tekne turlarının uğrak noktalarından olan ada Dana Adası olarak da biliniyor. Adada yer alan Antik Pithyussa Kenti, Fransalı tüccarların ticaret yeri olarak kullandıkları bir liman kentiymiş. Adada kilise kalıntıları, mezar ve lahitler yer alıyor.

Cennet-Cehennem Obrukları, Narlıkuyu

cennet cehennem
cehennem çöküğü

Cennet Cehennem Obrukları, Silifke&#;nin Narlıkuyu Mahallesinde bulunuyor. Bu doğa harikası obruklar, yer altı sularının uzun yıllar boyunca kireç tabakasını eriterek içerisindeki suyun boşalması ile oluşmuş. Çukurlardan birisine cehennem çukuru denmesinin nedeni tabanına ekipman yardımı olmadan inilememesi.

Cennet çukurunun olduğu çöküntüye bu ismin verilme nedeni ise çöküntüde tarihi bir kilisenin yer alması. Farklı efsanelere de konu olan mağaralardan Cennet&#;in derinliği 70, Cehennem&#;in ise metre. Cennet Çöküğü&#;nün taban noktasına basamakla inilebiliyor.

Cennet Cehennem Örenyeri ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan &#; 1 Ekim) ; kış dönemi (1 Ekim &#; 1 Nisan) Örenyeri, haftanın 7 günü ziyarete açık. Cennet Cehennem Örenyeri giriş ücreti 35TL. Aynı biletle Astım Mağarası&#;nı da ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Müze Kart geçerli.

Astım Mağarası, Narlıkuyu

Astım Mağarası

Astım Mağarası, Silifke&#;de Cennet-Cehennem Obruklarının metre güneybatısında bulunuyor. Astım Mağarası, bölgenin coğrafi yapısını en iyi yansıtan yerlerden. İçine demir bir merdivenle inilen mağara, metre uzunluğundaki galerilerden oluşuyor. Üçüncü jeolojik döneme ait izlerin gözlemlenebildiği mağaradaki havanın, astım hastalarına iyi geldiği söyleniyor.

Mağara çevresindeki ağaç ve çalılara dileklerini bağlayan ziyaretçiler nedeniyle bu mağaraya Dilek Mağarası da deniyor. Astım Mağarası ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan &#; 1 Ekim) ; kış dönemi (1 Ekim &#; 1 Nisan) Mağara, haftanın 7 günü ziyarete açık. Astım Mağarası giriş ücreti 35TL. Aynı biletle Cennet Cehennem Çöküklerini de ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Müze Kart geçerli.

Aya Tekla Kilisesi, Silifke

aya tekla kilisesi

Aya Tekla Kilisesi, Hristiyanlığın en önemli figürlerinden olan St. Paul&#;un öğretilerinden etkilenip bölgeye gelen Aya Tekla&#;ya adanmış. Silifke sınırlarında bulunan kilise, Hristiyanlığın henüz resmi din olarak kabul edilmediği dönemde, bir mağarada dini yaymak için çalışmalar yapan Azize Tekla&#;nın gizlendiği mağarada 4. yüzyılda oluşturulmuş.

Yaşadığı dönemde hastalara şifa dağıttığı da bilindiği için kısa sürede ünlenen Aya Tekla Kilisesi, bugün bölgenin önemli çekim merkezlerinden. Aya Tekla Kilisesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan &#; 1 Ekim) ; kış dönemi (1 Ekim &#; 1 Nisan) Kilise, haftanın 7 günü ziyarete açık. Aya Tekla Kilisesi ücretsiz ziyaret edilebiliyor

Uzuncaburç ve Olba Antik Kenti, Silifke

mersin görülecek yerler
mersin olba antik kenti

Uzuncaburç, Mersin&#;in en önemli ve en iyi korunmuş tarihi kalıntılarına ev sahipliği yapıyor. Silifke&#;nin 30 km kuzeyindeki Uzuncaburç Mahallesinde bulunan antik kent, Helenistik çağda Uzuncaburç&#;un 4 km doğusunda yer alan Olba Krallığının ibadet yeriydi.

MS 72 yılında Olba&#;dan ayrılarak özerk bir şehre dönüşen Uzuncaburç&#;ta görülebilecek eserler arasında Zeus Tapınağı, burç ve piramit çatılı anıt mezar, sütunlu cadde, tiyatro, tören kapısı, çeşme, Şans Tapınağı ve Zafer Kapısı bulunuyor.

Uzuncaburç ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan &#; 1 Ekim) ; kış dönemi (1 Ekim &#; 1 Nisan) Kilise, haftanın 7 günü ziyarete açık. Uzuncaburç giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

Olba Antik Kenti, Silifke&#;ye bağlı Örenköy&#;de yer alıyor ve Olba Krallığının merkezi olarak biliniyor. En önemli tarihi yapıları Roma Dönemi&#;ne ait olan bu kentte çok sayıda eser hala görülebiliyor.

Şehrin savunması için yapılan surlar ve gündelik yaşamı anlamak için büyük fırsat sunan tiyatronun bir kısmı da ayakta. Kazılarda ortaya çıkarılan antik tiyatro, kentin en önemli anıtı olarak kabul ediliyor.

Cambazlı Kilisesi, Silifke

cambazlı kilisesi silifke

Cambazlı Kilisesi, Silifke&#;de yer alan çok sayıda kutsal mekanın en dikkat çekici olanlarından biri bana göre. Cambazlı Köyünün yakınlarından ilk geçişimde kilisenin neredeyse tamamı yıkılmış durumdaydı. Harap durumdaki kilisenin ayakta kalan taş duvarları, onun geçmişteki görkeminin nasıl olduğu konusunda fikir verebiliyordu.

Son ziyaretimde baştan sonra restore edilmiş. Sanki kiliseyi yeniden yapmışlar gibiydi. İlk gördüğüm andaki halinden eser yoktu. Kuzey cephesi tamamen kapalı olan kilise apsisinin tüm duvarları hala görülebiliyor. Kaya mezarları, lahitler, anıt mezarların etrafa serpilmiş olduğu, Olba Antik Kenti yakınlarındaki köye ve civarındaki antik eserlere de göz atın.

Göksu Deltası, Silifke

mersin göksu deltası

Göksu Deltası, Mersin merkeze 85 km uzaklıkta bulunan, &#;ü aşan kuş türü ile Anadolu&#;da önemli bir doğal merkez konumunda. Göksu Irmağının oluşturduğu deltanın doğusunda Erdemli, batısında Gülnar, Güneyinde Akdeniz, Kuzeyinde Konya bulunurken; delta kuş gözlemcilerinin uğrak noktası.

Deltada nisan ve eylül ayları göçün en yoğun yaşandığı dönem olarak biliniyor. Dürbün ve ekipman olmadan gözlem yapmak çok keyifli olmuyor.

Adam Kayalar, Erdemli

mersin adamkayalar

Adam Kayalar, Mersin&#;in Erdemli ilçesi Şeytan Deresi Vadisinde MÖ 1. ve MS 2. yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin edilen, ülkemizin en özgün yapılarından biri. Kızkalesi beldesine 7 km mesafede bulunan bu yapı topluluğu yalnız Anadolu değil, dünyadaki birkaç nadir örnekten biri.

Bir dağın kayalıklarla bezeli yamacında, 9 niş içerisinde 11 erkek, 4 kadın, iki çocuk, bir dağ keçisi ve Roma kartalı kabartmasından oluşuyor. O dönemin ileri gelenleri ya da önemli komutanlarının, ailelerine ve çocuklarına olan minnet duygusunu göstermek için yaptırdıkları düşünülüyor.


Kanlıdivane, Erdemli

mersin kanlıdivane

Kanlıdivane, Erdemli ilçesi sınırlarında, Mersin merkeze 50 km uzaklıkta. Kanlıdivane&#;nin Olba Krallığının sınırlarındaki dini bir merkez olduğu yönünde iddialar olsa da tarım kenti izleri de keşfedilmiş. MÖ 2 ile MS 7. yüzyıllar arasında kesintisiz yerleşimin olduğu kentte, en heyecan verici keşif zeytin işleme atölyelerinin bulunmasıyla yaşanmış.

Antik liman ile bağlantısı nedeniyle önemli bir ticaret merkezi olduğu da bilinen Kanlıdivane Antik Kenti&#;nde sur kalıntıları da görülebiliyor. Kanlıdivane Örenyeri ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan &#; 1 Ekim) ; kış dönemi (1 Ekim &#; 1 Nisan) Örenyeri, haftanın 7 günü ziyarete açık. Kanlıdivane giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

Kızkalesi, Erdemli

Kızkalesi Mersin

Kızkalesi, Erdemli&#;nin en çok tanınan yerlerinden. Mersin&#;e 60, Erdemli&#;ye ise 23 km uzaklıkta bulunuyor. Denize metre mesafede, balıkçı motorlarıyla ulaşılabilen Kız Kalesi, günümüze kadar korunmayı başaran görkemli surları ile Mersin kıyı şeridinin sembol yapısı.

Farklı söylencelerde ismi geçen Kızkalesi ile ilgili en sık anlatılan hikayede, baktırdığı falda kızını yılanın sokacağını öğrenen kral, denizin ortasına kale yaptırarak hizmetçileriyle beraber güzel kızını bu kaleye kapatır. Kızın canı birgün altın sarısı rengindeki &#;Tarsus Beyazı&#; üzümü ister. Saraydan gönderilen üzüm sepeti içinden çıkan bir yılan kızı sokar ve öldürür. Kızkalesi civarında otel önerim: Wonasis Resort.

Kızkalesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan &#; 1 Ekim) ; kış dönemi (1 Ekim &#; 1 Nisan) Örenyeri, haftanın 7 günü ziyarete açık. Kızkalesi giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

Sunturas Şelalesi, Mersin kent merkezine 35 km uzaklıkta, Toroslar ilçesi sınırlarında bulunuyor. Santa İras ismiyle de bilinen şelale, sert iklim yapısı ve yılın her dönemi nemli havasıyla Karadeniz Bölgesi&#;ndeymişsiniz hissi yaşatıyor. İsmini Tarsuslu St. Paul&#;un öğrencilerinden St. Tarasis&#;ten alan şelale, yaz aylarında sıcak havadan bunalan Mersinlilerin buluşma noktası. Şelalenin çevresinde çok sayıda alabalık lokantası var.


Aynalıgöl Mağarası, Aydıncık

gilindire mağarası

Aynalıgöl Mağarası, Mersin&#;in Aydıncık ilçesinde yer alan inanılmaz ilginç ve benzersiz bir mağara. Ülkemizde gördüğüm en güzel mağaralar listesinde şimdilik burayı ilk sıraya koyuyorum. Mağara, Türkiye&#;de son dönemde keşfedilen en önemli doğa harikalarından biri. Bir çoban tarafından &#;da tesadüfen bulunan mağaraya deniz seviyesinden 50 metre yukarıda bulunan ağızdan giriliyor.

Aydıncık’a 10 km mesafedeki Gemi Durağı yakınlarındaki mağara içerisinde metre boyunca ilerlemek mümkün. İç yapıda genişlik , tavan yüksekliği ise 18 m’ye kadar ulaşıyor. İçerisinde yarısı tatlı, yarısı tuzlu bir gölü de barındıran mağara, sarkıt ve dikitleriyle hayranlık uyandırıyor. Aydıncık konaklama önerim Ulu Resort Hotel.


Yerköprü Şelalesi, Mut

yerköprü şelalesi

Yerköprü Şelalesi, Mersin&#;in Mut ilçesine 35 km uzaklıkta, Doğu Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından tabiat anıtı olarak tescillenen bir doğa harikası. Göksu Nehri&#;ni besleyen Ermenek Çayının uzun yıllar boyunca toprakta yarattığı aşındırma sonucu oluşan ve 30 metre yükseklikten dökülen şelale, metre uzunluk ve 15 metre derinlikteki turkuaz renkli gölüyle büyüleyici güzellikte.

Bozulmamış sarkıtları ve zengin bitki örtüsüyle şelale, son yıllarda giderek popülerleşiyor. Yerköprü Şelalesi ziyaret saatleri haftanın 7 günü Yerköprü Şelalesi giriş ücreti yetişkin 12TL, öğrenci 6TL. Müze Kart geçerli değil.

Alahan Manastırı, Mut

Alahan Manastırı

Alahan Manastırı, Hristiyanlığın hac yolu üzerinde yer alan Mersin&#;in Mut ilçesi yakınlarında, Göksu Vadisi&#;ne hakim dik bir yamaçta yer alıyor. MS yılları arasında inşa edildiği düşünülen yapı, biri yıkılmış iki kilise, kayalara oyulmuş keşiş odaları ve vaftizhaneyi barındırıyor. Doğu ve batısındaki yapıları, sütunlu bir yürüme yoluyla birbirine bağlanan Alahan&#;daki kilisenin arkasında, suyu bir kaynak tarafından sağlanan hamam yapısı da bulunuyor.

Ayasofya Müzesi&#;ne benzer mimarisi ve süslemeleri nedeniyle &#;Mersin&#;in Ayasofyası&#; olarak da bilinen manastır, Hristiyanlığın geçiş yolu olarak da önem taşıdığı için bu dinin hac yollarından biri olarak anılıyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi&#;nde yer alan Alahan&#;ın yüzyılda Evliya Çelebi tarafından da ziyaret edildiği biliniyor. Çelebi seyahatnamesinde, manastırı &#;Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor&#; sözleriyle tanımlamış.

Alahan Manastırı ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan &#; 1 Ekim) ; kış dönemi (1 Ekim &#; 1 Nisan) Manastır, haftanın 7 günü ziyarete açık. Alahan Manastırı girişi için ücreti alınmıyor.


Mamure Kalesi, Anamur

mamure kalesi

Mamure Kalesi, Mersin&#;in Anamur ilçesinde Akdeniz kıyısında yer alıyor. Tüm heybetiyle ayakta duran ve Anamur&#;un 6 km doğusundaki bu muhteşem yapı, Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı üslubundan izler taşıyor. Türkiye&#;nin en büyük kalelerinden biri olan Mamure Kalesi, görüntü olarak Alanya Kalesi’ne benzetiliyor.

Mamure’de çift katlı olan kale duvarları içerisinde birbiri ile bağlantı kuran galeriler dikkat çekiyor. Mamure Kalesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan &#; 1 Ekim) ; kış dönemi (1 Ekim &#; 1 Nisan) Kale, haftanın 7 günü ziyarete açık. Mamure Kalesi giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

Anemurium Antik Kenti, Anamur

Anemurium Anamur

Anemurium Antik Kenti, Mersin‘in Anamur ilçesine bağlı Ören’de bulunuyor. Anemurium Antik Kenti, Anadolu’nun güneyindeki en uç noktada bulunan Anamur Burnu’nun, doğuya bakan yamaçlarında kurulu. Benim gibi ilkbaharda ziyaret ederseniz, bir yanda Akdeniz, bir yanda tarihi dokuyla örtülmüş bu yemyeşil antik kenti beğeneceğinize eminim.

Rüzgarlı yer anlamına gelen ve MS 1. yüzyılda ilk kez surların yapıldığı antik kent, kısa bir süre Kommagene Kralı IV. Antiochos (MS ) egemenliğine de girmiş. Bu kentte Luviler, Arzavalar, Klikyalılar, Selefkozlar, Hititler, Asurlular, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Araplar uzun süre egemenliklerini sürdürmüşler. Yukarı ve aşağı kent olmak üzere iki bölüme ayrılan antik kentin en önemli yapıları kent surları, 3 hamam, tiyatro, odeon (konser salonu) ve palestra yapısı.

Ziyaretçiler, geniş bir alana yayılan tarihi kalıntıları gezdikten sonra, Akdeniz&#;in serin sularına kendilerini bırakıyor. Anemurium Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan &#; 1 Ekim) ; kış dönemi (1 Ekim &#; 1 Nisan) Antik kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. Anemurium Antik Kenti giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.


Mersin&#;e en yakın havalimanı komşu şehir Adana&#;da. Adana Şakirpaşa Havalimanına Türkiye ve Avrupa&#;nın birçok kentinden direkt uçak seferleri yapılıyor. Adana Şakirpaşa Havalimanı, Mersin kent merkezinin 68 km doğusunda. Havalimanından HAVAŞ servisleri düzenli olarak Mersin&#;e sefer yapıyor. Adana-Mersin arasında TCDD treni ve otobüs seferleri de bulunuyor.

İstanbul’a km mesafede olan Mersin’e İstanbul-Ankara Otoyolu’nu kullanarak Aksaray, Pozantı, Tarsus güzergahı takip edilerek özel araçla 10 saatte varılıyor. Ankara-Mersin arasındaki mesafe ise km (5 saat 25 dakika). İzmir’den Mersin’e özel araçla gitmek için Uşak, Afyonkarahisar, Konya, Ereğli, Pozantı, Tarsus rotası takip ediliyor. İzmir-Mersin arasındaki mesafe km (10 saat 35 dakika).

Türkiye’nin dört bir yanından Mersin’e şehirlerarası otobüs seferleri yapılıyor. Mersin Otogarı şehir merkezinde bulunuyor. Mersin’den en sık otobüs seferi ise komşu şehir Adana’ya. Otobüsle Mersin-Adana 1 saat sürüyor.

Mersin&#;in km&#;lik bölümünü doğal plajlar oluşturuyor. Deniz, kum ve güneş gibi klasik tatil anlayışının yanı sıra tarihe tanıklık eden bu kentte bulunan antik kentlerin birçoğu hala sapasağlam ayakta duruyor. Adana havalimanına ucuz uçak bileti bulduğunuzda kaçırmayın, gidin Mersin&#;i keşfedin.

Mersin&#;de gezilecek yerler listesini 30 maddeyle sınırlamak çok mümkün değil. Bu listeyi fırsat buldukça daha da uzatacağım. Mersin gezilecek ve görülecek yerler listesine eklenmesi gereken yerleri, sizler de aşağıdaki yorum kısmına yazın lütfen.

MaltaFlyista
Seyahat Yazarı, Blogger. “Yolda olmak” duygusuna âşığım Aslında veteriner hekimim, ayrıca bilgi yönetimi okudum, marka yönetimi üzerine MBA yaptım. 14 yıl çalıştığım şirketimle yolum 'da ayrılınca, tekrar bir işe girmek yerine hayallerinin peşine düşüp, uzak masal ülkesi Yeni Zelanda’ya gittim. 22 ay boyunca ülkeye dönmeden Okyanusya ve egzotik Asya ülkelerinde seyahat ettim. O zamandan bu yana tam zamanlı seyahat edip gezi rehberleri hazırlıyorum.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir