herkes onu okuyor 2014 soruları / Soru & Cevap - Evrim Ağacı

Herkes Onu Okuyor 2014 Soruları

herkes onu okuyor 2014 soruları

(AFS) YES sınav soruları, Yes sınavı hakkında merak edilenler, bilgi, bilinmesi gerekenler.

İlk olarak YES sınavı adını fazla duyurmuş olan fakat internette bu sınav hakkında fazla, d&#;zg&#;n bilgi olmadığı i&#;in sınava girmek isteyenleri bilgilendirmek amacıyla bu benceyi yazmaya karar verdim.
İlk Yes sınavı &#;ğrencileri bursla Amerika'ya g&#;nderen bir sınav, burstur. Burada size lazım olan tek şey pasaport paranızı &#;demektir onun dışındaki b&#;t&#;n masraflar vakfa aittir. Hatta Amerika'ya gittiğinizde size aylık cep har&#;lığı olarak $ verirler. Amerika'da bir yıl boyunca bir aile yanında kalırsınız. Hatta o aileye de size bakması i&#;in $ verilir. Yalnız bu sınavla sadece 52 kişi gidebiliyor 2'si sakat olmak &#;zere.
Evet, b&#;yle okuyunca kulağa ger&#;ekten &#;ok g&#;zel geliyor aileden uzakta, başka bir &#;lkede hatta Amerika'da yaşamak. Ama tabi ki de bu bursun eksi y&#;nleride var. Amerika diyince aklınıza New York, California vb. gelir ama burs Amerika'nın b&#;y&#;k şehirlerine değil, doğusuna yani &#;iftliklerin, tarımla ge&#;inilen yerlerin olduğu şehirlere g&#;nderiyor.
Bir başka eksi y&#;n&#; ise bir sene boyunca T&#;rkiye'ye gelme hakkınız yok ve ailenizlede fazla g&#;r&#;şmenizi istemiyorlar.
Daha &#;nceden hi&#; sınıfta kalmamış ve son 3 yıl ortalamanızın 3'&#;n &#;zerinde ve karne notlarınızın hi&#; birinin 0 veya 1 olmaması gerekiyor. Ve tabi ki anadolu lisesi veya fen lisesine gitmeniz gerekiyor.
Ailenizin gelirlerinin toplamı ve &#;zeri olmamalı.

Sınava gelince; İlk olarak sınavın Ekim ayında başvuruları başlıyor. Başvuruyu okulunuzun rehberlik b&#;l&#;m&#;ne gidip, rehber hocanızla internetten yapmanız daha avantajlı olur. Okul hocaları bu sınava ve bu sınavda başarılı olan &#;ğrencilere farklı bir g&#;zle bakıyorlar ve sizi daha &#;ok seviyorlar.
Sınav, kayıttan bir ay sonra başlıyor. Sınava t&#;m T&#;rkiye &#;apında kişi giriyor. İlk sınav t&#;rk&#;e k&#;lt&#;r testinden oluşuyor. Ben bu sene yani - sınavına girdim ve &#;ıkan sorular ş&#;yleydi;
Bu arada sınav tamamen test ve ilk aşamada iki sınav var. Biri k&#;lt&#;r testi, diğeri kişilik testi.
Berlin duvarı ka&#; yılında yıkılmıştır?
Recep Tayyip Erdoğan ka&#;ıncı cumhurbaşkanıdır?
K&#;m&#;r madeni olayında y&#;zlerce insanın &#;ld&#;ğ&#; Soma hangi ilde bulunur?
&#;inden (şuan hatırlamıyorum bir &#;lke adı) bu &#;lkeye d&#;şen u&#;ak hangi havayollarına aittir?
Sonra futbolcuyla ilgili, Fransız yazarlarla ilgili, &#;d&#;ll&#; insanlarla ilgi bir s&#;r&#; soru vardı. Yani bu sinava &#;alışmanız imkansız eğer &#;alışmak istiyorsanız tek &#;alışma yolu d&#;zenli olarak ana haber b&#;ltenini takip etmek.
Kişilik testinde ise tutarlılığınızı &#;l&#;meye &#;alışıyorlar.
2.Sınav aşaması ise m&#;lakat b&#;l&#;m&#;. Buna da bir ay kadar falan s&#;re i&#;inde sizi &#;ağırıyorlar. Birinci sınavda &#;ok fazla insan elendiği i&#;in az insan kalmasına şaşırmanız normaldir. Ama m&#;lakat sınavında yani bu b&#;l&#;mde sayıyı baya azaltıyorlar.
İlk olarak her sınıfta 8 kişi olmak &#;zere sınıfları ayırmış oluyorlar. Sınıfa girip herkese ortak bir konu bulup tartışmanızı istiyorlar ama bu konu okul ve sınavlar hakkında olmamasını istiyorlar. Bu durumda sizin bir ortam i&#;inde pasif mi yoksa atılgan mı, gıcık mı olduğunuza bakıyorlar. Burada ne &#;ok fazla konuşmanız gerek nede hi&#; konuşmamanız. Orta her şeye atlamayın dinleyerek mantıklı konuşmaya &#;alışın. Neyse bu olay 1 saat s&#;r&#;yor. Sonra sizden m&#;lakata girmek i&#;in sıra se&#;menizi istiyorlar. Ortak bir kişi tahtaya kalkıyor ve isimlerinizi kendiniz istediğiniz sıraya g&#;re yazdırıyorsunuz. Sonra size ailevi bilgilerinizi yazmak &#;zere bir kağıt veriyorlar. İ&#;inde başınızdan ge&#;en k&#;t&#; bir olayı anlatmanızı, başınıza gelen iyi bir olayı anlatmanızı ve tepkinizin ne olduğu, en son nereye, ne zaman, kiminle seyahat ettiğinizi, hi&#; yurtdışına &#;ıkıp &#;ıkmadığınızı yazıyorsunuz. Sırayla herkes tek tek m&#;lakata girmeye başlıyor. Sınıfta sağ ve sol &#;aprazınızda birer kişi olmak &#;zere karşınızda da bir kişi oturuyor. Toplam 3 yes g&#;revlisi ile heyecan dolu dk konuşuyorsunuz. Bu arada ortada oturan i&#;lerindeki en kıdemli olan ve yaşlı olan oluyor. Bir tanesi hi&#; konuşmuyor sadece izliyor diğeri ise s&#;rekli size iyi yaklaşıyor ve o iyiliğiylede sizi hafiften iyi yoldan caydırmaya &#;alışıyor. M&#;lakatın ortasında birden bire ingilizce konuşmaya başlıyorlar. Ama korkulacak derecede bir ingilizce değil ve konuşma dk s&#;r&#;yor sonra yine T&#;rk&#;e'ye ge&#;iyorlar. M&#;lakattaki sorular ise ş&#;yle;
İngilizce hobilerini, annen baban ne iş yapıyor?
Kitap okuyor musun?
En son okuduğun kitabın konusu neydi?
Ne t&#;r kitap okuyorsun?
Nereleri gezdin gezdiğin yerlerle ilgili bilgi verir misin?
Arkadaşlarınla aran nasıl yakın arkadaşınla neler yaparsın?
Yazın neler yapıyorsun?
Başından ge&#;en k&#;t&#; olay hakkında ne tepki verdin, neler hissettin?
Neden Amerika'ya gitmek istiyorsun?
Afs yada Yes ile giden arkadaşın var mı onlara nasıl olduğunu sordun mu?
Amerika'da ka&#; eyalet var?
&#;zg&#;rl&#;k heykelini kim hediye etmiştir?
Ne meslek istiyorsun?
Sporu neden ne ama&#;la yapıyorsun?
Bug&#;n nasıl başladı nasıl ge&#;ti sence sınıftan kimler sınavı ge&#;er?
Hayattaki idol&#;n kim?
Manken olmak ister miydin?
Bara gider misin?
Daha &#;nce bu sınava katılmayı d&#;ş&#;nd&#;n m&#;? gibi sorular tabi kişisine g&#;re değişiyor bu sorular ama genel olarak sorulanlar bunlar.
3. Aşama İngilizce sınav Slep Sınavı
Slep sınavının &#;rneklerini internetten indirebilirsiniz. Gayet kolay bir sınavdır. soru bulunur. Yarısı reading, yarısı listening. Sınav 67 puan &#;zerinden değerlendirilir ve ge&#;mek i&#;in 45 puan almak zorundasınız.
Bu aşamayı da ge&#;erseniz Amerika'ya gidiyorum diye hemen sevinmeyin &#;&#;nk&#; sizi orada kalacak bir aileyle eşleştirmeleri gerekiyor. Bazen bulamadıkları i&#;in gidemiyorsunuz bile. Son dakikaya kadar hangi şehire gideceğinizi bile bilemiyorsunuz veya son dakikada gideceğiniz şehir değişebiliyor. T&#;m bunlardan &#;nce 3 aşamayıda ge&#;tikten sonra evinize haftalık gelmeye başlıyorlar. Nasıl bir aileniz olduğuna evin durumuna bakmak i&#;in.
İşte YES macerası bu kadar yazımda eksiklerim veya yazmayı unuttuğum varsa yada sizin başka sorularınız varsa seve seve yardımcı olurum :)

HABERLER

Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS) Cumartesi günü Saat: 'da 21 ilde yapıldı.

24 Mayıs Cumartesi Günü yapılan Diyanet işleri başkanlığı personel yeterlilik sınavı soru ve cevapları Anadolu Üniversitesi ile eş zamanlı olarak sitemizden duyurulacaktıseafoodplus.info ve cevapların açıklanacağı sayfalara aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

Diyanet Yeterlilik Sınavı Soru ve Cevaplarının açıklanacağı sayfa için tıklayınız


Diyanet Yeterlilik Sınavı Geçmiş Dönem Soru ve Cevapları

25 Ağustos Diyanet Yeterlilik Sınavı Soru ve Cevapları için TIKLAYINIZ

17 Mart Diyanet Yeterlilik Sınavı Soruları İçin Tıklayınız 

25 Kasım Murakkıplık sınavı soruları için Tıklayınız 

2 Eylül Soruları içinTIKLAYINIZ

Diyanet Yeterlilik Sınav Soruları İçin tıklayınız

Bu haber toplam defa okunmuştur

Etiketler Mayıs Diyanet Sınavı, Diyanet Yeterlilik Sınavı 24 Mayıs , Diyanet Sınav soruları, Diyanet Yeterlilik Geçmiş Dönem Sorular

Neler Yeni? ✨3 Şubat Eskiden "Teoloji & Din Felsefesi" olan kategorimiz, Evrim Ağacı'nın ilkelerine uymayan paylaşımların artmış olmasından ötürü sadece "Din Felsefesi" olarak güncellenmiştir. Teoloji alanında sorulan, yani direkt olarak spesifik dinler ve onların ihtiva ettiği konular/iddialar ile ilgili soruların büyük bir kısmı silinmiştir ve gelecek günlerde silinmeye devam edilecektir. Din felsefesiyle ilgili meta soruları sormaya ve cevaplamaya devam edebilirsiniz. Güncellenmiş kuralları Daha fazla göster

Neler Yeni?

3 Şubat Eskiden "Teoloji & Din Felsefesi" olan kategorimiz, Evrim Ağacı'nın ilkelerine uymayan paylaşımların artmış olmasından ötürü sadece "Din Felsefesi" olarak güncellenmiştir. Teoloji alanında sorulan, yani direkt olarak spesifik dinler ve onların ihtiva ettiği konular/iddialar ile ilgili soruların büyük bir kısmı silinmiştir ve gelecek günlerde silinmeye devam edilecektir. Din felsefesiyle ilgili meta soruları sormaya ve cevaplamaya devam edebilirsiniz. Güncellenmiş kuralları aşağıdan okuyabilirsiniz.

22 Ocak Yeni devreye sokulan işaretleme sisteminin bir parçası olarak, soru ve cevaplarda bulunan mantık hataları da işaretlenebilmeye başladı. Böylece platformumuzda daha sağlıklı bilgi alışverişini pekiştirecek bir sistem daha devreye girmiş oldu. Soru ve cevap kartlarındaki "beyin" ikonuna tıklayarak mantık hatalarını bildirebilirsiniz. Moderasyon onayından geçen mantık hataları, soru veya cevabın üzerini kapatacak şekilde işaretlenecektir. Böylece kullanıcılar öncelikle soru veya cevaptaki safsatayı görebilecek, sonrasında isterlerse soruyu veya cevabı görüntüleyebileceklerdir. İşaretlenmiş mantık hatalarını oylayarak moderasyona geri bildirimde bulunulmasını ve hatalı işaretlemelerin kaldırılmasını sağlayabilirsiniz.

20 Ocak Platform kurallarına uymayan veya hatalı soruları veya cevapları direkt silmek yerine, moderasyon ekibi tarafından uygun görülen durumlarda, tüm platform kullanıcılarını doğru yönlendirmek ve bilinçlendirmek adına, spesifik bir soru veya cevapta neyin kuralları ihlal ettiğini gösteren "işaretleme sistemi" devreye sokuldu.

15 Eylül Soru & Cevap Platformu da tamamen akış sistemimize entegre edildi. Sol tarafta çıkan kategoriler filtreye dönüştürüldü; yeni filtreler eklendi, eski çalışmayan filtreler kaldırıldı. Artık çok daha temiz bir kullanıma kavuştu. Tasarımsal geliştirmeler yapıldı.

13 Eylül Soru sorma sırasında yapılan yaygın hataları daha soru sorulmadan düzeltecek yönlendirme bilgileri eklendi. Eğer bilindik bir hataya düşecek olursanız, sistem sizi otomatik olarak uyaracak.

1 Eylül Cevapları Kaydettiklerim listesine ekleme özelliği geldi. Böylelikle hoşunuza giden veya önemli bulduğunuz cevapları kaydedip, sonrasında Kaydedilenler sayfanızdan kolayca erişebilirsiniz.

6 Ağustos Raporlama sistemi geliştirildi ve kolaylaştırıldı. Artık kolektif olarak platformun temizliğine daha kolay katkı sağlayabileceksiniz.

8 Ocak Soru sayfasının tasarımı güncellendi! Artık soruları ve cevapları sitemizin geneliyle daha uyumlu bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.

15 Aralık Reddedilen soru veya cevaplara gerekçe girmek artık mümkün. Böylece ne tür kuralları ihlâl ettiğinizi görebilirsiniz.

5 Aralık Artık siteye giriş yapmadan da soru sorabiliyorsunuz (ancak sorunuzun yayına alınabilmesi için giriş yapmanız gerekiyor).

30 Ekim Olumlu oy ile arasındaki fark yeterince net olmadığı için "Teşekkür" butonu kaldırıldı. Görsel yükleme sistemi güncellendi ve geliştirildi. Komünite araçlarını geliştirme amacıyla soru ve cevapların geçmiş kaydı tutulmaya başlandı.

13 Temmuz Evrim Ağacı'nı mümkün kılan maddi destekçilerimizin doğrudan soru sorabilmeleri için Destekçilere Özel kategorisi açıldı. Bu kategoriye sadece Patreon, Kreosus ve YouTube destekçilerimiz soru sorabilecektir; ancak cevaplar herkese açıktır. Siz de Evrim Ağacı'na destek olarak büyümemize yardımcı olabilirsiniz.

26 Haziran Bugün itibariyle UP seviyesi ve üzerinde olan kullanıcılar, kaynak zorunluluğu olan sorularda bu zorunluluğunu kaldırıp, kaynak zorunluluğu olmayan sorulara cevaplarda kaynak gösterme zorunluluğu getirebilecek. Bunu art niyetle veya kötüye kullandığı tespit edilen hesaplar, sahip oldukları puandan bağımsız olarak, UP'un altına düşürülecek şekilde cezalandırılırlar. Söz konusu UP sınırı, ilerleyen dönemde artırılıp azaltılabilir.

10 Şubat Artık e-posta hesabını onaylamamış kişiler soru ve cevaplara negatif oy veremeyecekler. Böylece trollüğü minimize etmeyi hedefliyoruz. Ayrıca varsayılan liderlik listelerinde moderatörler de yöneticiler ve editörler gibi gözükmeyecek.

9 Şubat Moderatörler atanmaya başlandı. Artık onaya düşen soru ve cevaplar daha hızlı onaylanacak, raporlar daha hızlı sonuçlandırılacak ve etkileşim daha sağlıklı bir şekilde sürdürülebilecek. Moderatörlerin soru/cevap silme ve düzenleme ile kullanıcı raporlarına karar verme yetkileri bulunmaktadır. Moderatörleri, isimlerinin yanındaki dengeli terazi işaretinden ayırt edebilirsiniz.

19 Ekim Metin düzenlemeleri sırasında (kalınlaştırma, bağlantı ekleme, liste oluşturma vb.) bazen oluşan format bozulması hatası giderildi. Ayrıca bir cevap için girilen metin düzenlemeleri yedekleniyor; böylece format ile ilişkili kayıpların önüne geçilebilecek.

17 Ekim Cevaplardaki kaynak sistemi, makalelerimizdeki kaynak sistemi ile aynı olacak biçimde geliştirildi.

24 Ağustos UP Geçmişini görüntüleme eklendi.

22 Ağustos UP Sıralamasındaki ek hatalar giderildi.

26 Temmuz Metin kutusundaki yazı düzenleme araçları kolay erişim eklendi.

3 Temmuz UP Sıralamasındaki hatalar giderildi.

30 Haziran Soru birleştirme ve soru yönlendirme raporlarındaki sorunlar giderildi. Soru birleştirme raporu oluştururken artık sadece URL girerek de soruyu bulmanız mümkün. Ayrıca liderlik sıralamasına aylık lider ve geçen haftanın lideri de eklendi.

29 Haziran Haftalık UP sıralaması paneli eklendi. Masaüstü kullanıcılarında Seçki filtresi altında sağ panele son sorular eklendi.

21 Haziran Filtreler geri getirildi, hız optimizasyonu yapıldı. Yeni tasarım geliştirmelerine başlandı.

17 Haziran Bir geliştirme projesinin uzantısı olarak Soru & Cevap Platformu'ndaki filtreler geçici olarak kaldırıldı. İşlem tamamlanınca geri getirilecekler.

15 Haziran Sorulara görsel ekleme özelliği getirildi. Yeni kategoriler eklendi. Tespit edilen bazı diğer sistemsel hatalar giderildi.

11 Haziran Bazı cevap girişleri sırasında sistemin hata verip, okurların cevabını sildiği bildirilmişti. Bu hatanın kaynağı tespit edildi ve giderildi. Uzmanlara sorma özelliği, bilimseverlere sorma özelliği ile birleştirildi. Tasarım sadeleştirmeleri ve geliştirmeleri yapıldı.

***

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Evrim Ağacı'nın site üzerinde bağımsız okur etkileşimini gerçekleştirmeyi mümkün kılan ilk dijital projesidir. Birçok diğer projenin öncülüdür. Bu kılavuz, kullanıcılara yol göstermesi ve sık sorulan bazı soruları yanıtlaması için hazırlanmıştır.

Sık Sorulan Sorular ve Cevaplar

Platformun Kullanımına Yönelik Sorular & Kurallar

Moderasyon ve Yönetim Kuralları nelerdir?

Yönetim ve moderasyon ekibi, Evrim Ağacı'nın İlkeleri ile örtüşmeyen ve Kullanıcı Sözleşmesi'ni ihlâl eden soru ve cevaplara, gerekli gördükleri ölçüde birleştirme, yönlendirme, düzenleme ve silme işlemlerini yapmaktadır. Platformda genel olarak şu kurallar uygulanmaktadır:

  1. Soru sorarken, gerçekten "soru sorduğunuzdan" emin olun.
  2. Soru sormanın tek amacı, o soruyla ilgili nesnel gerçeği öğrenmek veya diğer insanların öznel fikirlerini almak olmalıdır. Soru sistemini belli bir kişi, grup, organizasyon veya ideolojiye "mesaj vermek" amacıyla kullananların soruları silinir; durumun ciddiyetine veya tekrarına bağlı olarak kullanıcılar engellenebilirler.
  3. Her soru başlığında sadece 1 tane soru bulunmalıdır. Birden fazla sorunuz varsa, bunları ayrı ayrı girebilirsiniz. Soru veya açıklama kısmında birden fazla soru soranların açıklamaları veya ek soruları silinebilir. Sorular, düzeltilemeyecek durumda olması hâlinde reddedilebilir/silinebilir.
  4. Soru içerisinde hiçbir imâ, alay, gönderme, yüklü soru (örneğin cevabı bilinmeyen veya öznel olan konularda kesin varsayımlar) bulunamaz. Bu tür sorular düzenlenir veya silinir.
  5. Cevap verirken, gerçekten "cevap verdiğinizden" emin olun.
  6. Cevap vermenin tek amacı, sorulan soruyla ilgili nesnel gerçeği aktarmak veya talep ediliyorsa öznel fikri paylaşmak olmalıdır. Cevap sistemini belli bir kişi, grup, organizasyon veya ideolojiye "mesaj vermek" amacıyla kullananların cevapları silinir; durumun ciddiyetine veya tekrarına bağlı olarak kullanıcılar engellenebilirler.
  7. Cevaplar, sadece ve sadece soru sahibine yönelik olmak zorundadır. Başkalarının hâlihazırda verdikleri cevaplara cevap veren/yetiştiren veya gönderme yapan cevaplar silinir.
  8. Cevap içerisinde hiçbir imâ, alay, aşağılama, hakaret, vb. bulunamaz. Bu tür cevaplar silinir; durumun ciddiyetine veya tekrarına bağlı olarak kullanıcılar engellenebilirler.
  9. Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla Evrim Ağacı'nın perspektifi ve Dünya görüşü; bilime, bilimsel konsensüse, akademik çalışmaların işaret ettiği genel gerçeklere dayalıdır. 
  10. Sitenin geri kalanından farklı olarak, bu sınırların dışına çıkanlara, ek olarak aşağıdaki kuralları ihlâl etmedikleri sürece göz yumulabilir; çünkü Soru & Cevap Platformu, her görüşten insanın sorulara cevap verebileceği şekilde geliştirilmiştir.
  11. Buna karşılık, Soru & Cevap Platformu'nda, popüler veya marjinal değil, bilimsel gerçekler ve veri ile doğrulanabilir cevapları ön plana çıkaracak algoritmalar geliştirmekteyiz.
  12. Bilimsel kalın, kaynak gösterin, bilgi verin!
  13. Kaynak zorunluluğunu aşmak için geçersiz kaynak sunmayın. Eğer bir soruda kaynak zorunluluğu bulunuyorsa, o soruya vereceğiniz cevaptaki bilgiler, ekleyeceğiniz kaynaklarla doğrulanabilir olmalıdır. Bu kuralı ihlâl edenler, uyarılmadan engellenebilirler.
  14. Soruda kaynak zorunluğu bulunmuyorsa bile kaynak zorunluluğu gerekebilecek bir soru ise akademik ve güvenilir kaynaklar kullandığınızdan emin olun. Zorunlu olmadıkça haber siteleri gibi güvenilir olmayan kaynaklardan uzak durun.
  15. Cevap vermek ve bildiklerini/öğrendiklerini aktarmak yerine sadece veya çoğunlukla dış kaynaklara (blog siteleri, videolar, vs.) yönlendirme yapan, sadece bağlantı/link içerikli cevaplar silinirler, bunu tekrar eden kişiler engellenirler.
  16. Platformun büyüklüğü dolayısıyla yöneticilerin bütün cevapların özgünlüğünü ve/veya doğruluğunu kontrol etmesi mümkün değildir. Herkes, kendi paylaşımlarından ve içeriklerinden doğan yasal yükümlülükten sorumludur. Ancak belirgin ve düzenli bir şekilde başka kaynaklardan kopyala/yapıştır yoluyla suni bir şekilde cevap sayısını artırdığı tespit edilebilen kişiler uyarılmaksızın engellenirler. Kendinize ait olmayan cevapları paylaşmanız hâlinde, ek olarak yasal yaptırımlarla karşılaşabileceğinizi önemle hatırlatırız.
  17. Belli bir Uyum Puanı'nın üzerindeki kişiler, sorulardaki kaynak zorunluluğunu kaldırabilirler. Bunun amacı, kaynak gösterilemeyecek veya kaynak göstermenin zorunlu olmadığı durumlarda (örneğin bireysel fikir istenen veya akademik altyapısı olmayan konularda) kaynak isteyen soruları düzeltmek ve cevaba kavuşturabilmektir. Bu istisnai durumlar haricinde, nesnel olarak kaynak gerektirdiği doğrulanabilir durumlarda (örneğin tıbbi konularda) kaynak zorunluluğunu kaldıran kullanıcılara ceza verilir ve hatanın tekrarlanması hâlinde engellenebilirler.
  18. İnsan gibi iletişim kurun!
  19. Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu'nun amacı, Evrim Ağacı ortak paydasında buluşan bilimseverlerin, diğer bilimseverlere sorular sorabilmesi ve bilmediklerini öğrenebilecekleri cevaplar bulabilmeleridir. Diğer kullanıcıların bu platformda kötü bir deneyim yaşamalarına vesile olanlar engellenirler.
  20. Cevaplarında gerilim yaratan, insanları tersleyen, tahrik veya taciz eden, alaycı bir ton takınan veya dedikodu yapan kişiler cezalandırılırlar. Durmaksızın alaylı, komedik, trol, vurdumduymaz, lakayıt, duyarsız cevaplar yapanlar ve bu nedenle gerilime neden olduğu tespit edilen kişiler engellenecektir.
  21. Platformda barınabilmek için gereken en temel kural, sağlıklı iletişim kurma becerisidir. Bunu yapamayanlar engellenirler. Aşağıdaki maddeler, bu sağlıklı iletişimin sınırlarını tanımlar:
  22. Saygılı olun. Cevaplarda soru sahibine isimler, lakaplar veya unvanlar takarak hitap etmek yasaktır. Soru sahibinin adını veya kimliğini cevabınızda geçirmeyiniz. Eğer soruyu sorana hitap edecekseniz, "siz" diliyle ifade etmeniz zorunludur.
  23. Gerilim yaratmayın. Bir ihtilaf olması halinde, gerilimi yaratan veya yükselten kişinin engellenme ihtimali daha yüksek, gerilimi düşürmeye çalışan, alttan alan tarafınki daha düşük olacaktır (kural ihlâlleri olsa bile).
  24. Kimseyi terslemeyin. Bu platformda insanlarla etkileşirken, pozitif bir tutum takınmanız beklenmektedir. Ters ters konuşan, azarlayan, insanları küçük gören kişiler engellenirler. 
  25. Yüklü soru safsatası veya kişiliğe saldırı gibi mantık hatalarıyla insanları tahrik etmeyin. Karşısındakini öfkelendirmeye çalışanlar engellenirler.
  26. İnsanları taciz etmeyin.
  27. Alaycı bir ton kullanmayın.
  28. Dedikodu yapmayın.
  29. Irkçılık, bağnazlık ve nefret söylemi yasaktır.
  30. Azınlık grupları hedef alan cevaplar yasaktır.
  31. Herkesin her soruya cevap vermesi şart değildir. Bilmediğiniz, deneyiminizin olmadığı, yanıltıcı olabileceğiniz konularda cevap yazmaya çalışmayın.
  32. Sahtebilimi desteklemek yasaktır!
  33. Sahtebilim & Şüphecilik kategorisinde sahtebilim ile ilişkili argümanlara yönelik sorular sorabilirsiniz.
  34. Platformda açık bir şekilde sahtebilim (astroloji, evrim karşıtlığı, aşı karşıtlığı, düz dünyacılık, eşcinsellik terapileri, Ay görevleri karşıtlığı, vb.) savunusu yapmak yasaktır! Sahtebilim sayılan konu başlıklarının bir listesini buradan bulabilirsiniz.
  35. Her türlü fanatizm ve fanatik davranış yasaktır!
  36. Bu platform, birincil kimliği "bilimsever", "bilim iletişimcisi", "bilim insanı" veya "bilim meraklısı" olan, bu kimliğini ön plana çıkaran kişileri bir arada barındıran bir platformdur. Eğer ön kimliğiniz bu değilse, bu platformda sadece bilimsever kimliğinizle bulunmanız beklenmektedir. Sizi tanımlayan diğer kimlikleri ön plana çıkarmak için Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu harici mecralara katılabilirsiniz.
  37. Bu sunucuda, sadece Din Felsefesi kategorisinde din ile ilişkili sorulara ve cevaplara izin verilmektedir. Ancak Din Felsefesi kategorisinde İlahiyat (Teoloji) sorularına ve cevaplarına izin verilmemektedir; yani spesifik dinlerin spesifik iddiaları ve nitelikleriyle ilgili olmayan, "din felsefesi" olarak bilinen daha genel/meta sorulara ve cevaplara izin verilmektedir. Bunun dışındaki hiçbir kategoride teoloji içerikli cevaplara izin verilmemektedir. Ayrıca Din Felsefesi kategorisindeki soru-cevapların amacı, din kimliği ön planda olanların diğerlerine "din dersi" vermesi veya kendi inançlarını dikte etmesi değil, bilimseverlerin din konusunda merak ettiklerini sorup, farklı perspektifleri duyabilecekleri bir alan olmasıdır. Bu alanda, kendi şahsi inançlarının propagandasını yapan, sorgulama ve sorulan sorulara cevaplar arama/verme amacının ötesine geçen, vaaz içerikli olan cevaplar verenler uyarılmaksızın engellenirler. Ayrıca spesifik bir mezhep, tarikat veya sektin reklamını ve propagandasını yapan içerikler yasaktır.
  38. Kullanıcıların platformun bilimle ilişkili kısımlarına yaptıkları nesnel ve bilimsel katkı miktarı, platformun Teoloji kategorisinde yaptıkları öznel ve inanca dayalı katkı miktarından dikkate değer miktarda yüksek olmalıdır.
  39. Soru & Cevap Platformu'nda aktüel siyaset soruları ve cevapları tamamen yasaktır. Sadece akademik konu ve kavramları içeren soru ve cevaplara izin verilmektedir.
  40. Verilen cevaplarda spor fanatizmi, holiganlık ve slogan atmak yasaktır. Bu konuda insani ilişkilere ve pozitif iletişime ekstra özen gösterilmelidir.
  41. Soru & Cevap Platformu'nda varlık göstermeyen kişilere (siyasetçilere, belli ideolojilerin savunucularına, ünlü simalara, dini figürlere ve kimliği tespit edilebilir diğer kişilere) cevap hakkı doğuracak nitelikte, alaycı (veya diğer kuralları ihlâl eden) cevaplar yasaktır.
  42. Başka platformlarda Evrim Ağacı ve misyonları hakkında dedikodu yapanlar, üyelerini tehlikeye atanlar, trollük ve reklam yapmak üzere örgütlenenler kalıcı olarak yasaklanırlar.
  43. Herkes, bu platformda yapacağı yorumlarından ve bundan doğacak her türlü hukuki sonuçtan sorumludur.
  44. Korsan içerik paylaşımı yasaktır!
  45. "Korsan" kategorisine giren ama platformda izin verilen tek site Scihub üzerinden açılan akademik makalelerdir. 
  46. Bir üstteki maddede verilen istisna haricinde, yasal yükümlülük doğuracak her türlü paylaşım yasaktır.
  47. Platformda insanları korsan ürün tüketimine teşvik ve özendirme yasaktır. 
  48. Korsan ürünlerden söz eden ve bu maddede belirtilen kurallara uymayanlar kalıcı olarak atılacaktır.
  49. Bireysel tıbbi tavsiye almak ve vermek yasaktır!
  50. Platform içinde genel tıp ve sağlık soruları sorulabilir.
  51. Kişisel tıbbi danışmanlık aramak veya kişisel tıbbi tavsiye vermek kesinlikle yasaktır. Bir hastalığınız veya şikayetiniz varsa, hekiminize veya bir hastaneye başvurunuz.
  52. Türkçeyi ve dijital iletişim yöntemlerini düzgün kullanmanız beklenmektedir.
  53. Şair olmanız beklenmiyor; ancak yazdığınız içeriğin anlaşılır olması gerekmektedir.
  54. "Random" (anlamsız, rastgele karakterler) göndermek, minimum soru/cevap karakter sayısını aşmak adına anlamsız harf/karakter öbekleri girmek yasaktır.
  55. Emoticon ve emojilerin çarpıtılmış versiyonlarını (.d, xd vs.) göndermek yasaktır.
  56. Bu kuralların yazımı haricinde, CÜMLENİN TAMAMINI CAPS LOCK AÇIK ŞEKİLDE YAZMAK yasaktır.
  57. Aksi yönde moderasyon kabiliyeti geliştirilene kadar platformda Türkçe konuşmak zorunludur. 
  58. İzinsiz reklam ve tanıtım yapmak yasaktır!
  59. Ara sıra soru veya cevaplarınızda dış kaynaklara referans vermenizde sakınca yoktur.
  60. Aynı kişi/kişiler, aynı dış kaynaklardan tekrar tekrar paylaşım yapacak olursa bu "reklam" kapsamında değerlendirilip engellenmenize neden olabilir.
  61. Bir etkinlik veya ilanınız varsa, bunu Etkinlik & İlan Platformuna girmeniz gerekmektedir.
  62. Boş, uygunsuz, cinsel içerikli, saldırgan ve tehditkar, siyasi, dini figürleri ve/veya reklam içeren fotoğraflar ve isimler yasaktır. Engellenme ihtimalinizi en aza indirmek için gerçek isim ve gerçek fotoğrafınızı kullanmalısınız.
  63. Kurallardaki açıkları kötüye kullanmak ve buglar, exploitler, glitchler, hackler yasaktır (bu tür açıkları lütfen bildirin).
  64. Kurallar ne derse desin, takdir yetkisi moderatörlere ve yönetime aittir.
  65. Platformun devasalığı ve gönüllülük esası dolayısıyla, moderatör kararları tartışmaya açık değildir. Moderatör kararlarına yönelik olarak ilettiğiniz geri bildirimleri okuyoruz; fakat uygulamaya koyacağımızı veya cevap vereceğimizi garanti edemiyoruz. Beğenmiyorsanız veya katılmıyorsanız, bir başka platforma katılabilir veya kendi platformunuzu açabilirsiniz. Bunun için üzgünüz.
  66. Moderatör yetkisi talep etmek yasaktır. Platformu en iyi şekilde ve aktif biçimde kullanın, biz ihtiyaç halinde ilk olarak zaten size ulaşırız.

Bunun ötesinde her kullanıcı, Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu'na girdiği her şeyden mesuldür

Platformu nasıl kullanabilirim?

Proje dahilinde sizin yapabilecekleriniz şunlar:

  • Soru sormak,
  • Sorulara cevap vermek,
  • Soruları oylamak,
  • Cevapları oylamak,
  • Sorunuza tatmin edici bir cevap geldiğinde bu cevabı "Kabul edilen" olarak işaretlemek,
  • Soruları puana, tarihe, cevap sayısına, vb. sıralayarak dilediğiniz şekilde etkileşmek,
  • Paylaşarak destek olmak,
  • Maddi destek düzeyinizi arttırarak daha fazlasını mümkün kılmak,
  • Etrafınızda Evrim Ağacı'nın bu çalışmalarına destek olacak kişileri teşvik etmek.

Profilimde çıkan puanlar ne anlama geliyor?

Uyum Puanı (UP), Evrim Ağacı'nın oyunlaştırma sisteminin bir parçası olarak geliştirilmiş olan, bir kullanıcının Evrim Ağacı'na yaptığı katkıları nicel olarak ölçen bir araçtır. Bu konuyla ilgili daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz.

Uyum Puanı'mı gizleyebilir miyim?

Evet. Evrim Ağacı profilinizin gizlilik ayarlarına giderek "Profilimde UP Göster" seçeneğini değiştirebilirsiniz. Bu durumda siz hariç kimse Uyum Puanı'nızı göremeyecektir.

"Kabul Edilen Cevap" nedir?

Soruyu soran kişi, verilen cevaplar arasından bir tanesini en tatmin edici, doğru, isabetli, iyi araştırılmış bulursa, onu "Kabul Edilen Cevap" olarak seçebilir. Kabul Edilen Cevap, her zaman doğru cevap olmak zorunda değildir; soruyu soranın öznel yargısına dayanmaktadır.

Kabul Edilen Cevap, diğer cevaplara göre daha yukarıda gösterilecektir ve hem soruyu sorana, hem de cevabı verene UP verecektir. Soruyu soran, bir cevabı kabul edilen olarak işaretledikten sonra geri alamaz veya değiştiremez. Moderatörler veya yöneticiler, cevabın isabetli olmadığına kanaat getirecek olursa kabul edilen cevabı geri alabilirler.

Ayrıca çoğunlukla genel geçer doğru cevapların olmadığı ve öznel yargılara dayanan konularla ilgili kategorilerde sorulan sorularda, sorunun doğru cevabı olduğu zannedilmesin diye "Kabul Edilen Cevap" seçeneği kapalı olabilir.

"Öne Çıkarılan Cevap" nedir?

Moderatörler veya yöneticiler, verilen cevaplar arasından bir tanesini en tatmin edici, doğru, isabetli, iyi araştırılmış bulursa, onu "Öne Çıkarılan Cevap" olarak seçebilir. Bu cevap, diğer bütün cevaplardan daha üstte gösterilecektir ve cevabı veren kişiye UP verecektir.

Sorular için pozitif ve negatif oylar nasıl sayılıyor?

Soruların oy puanı pozitif oy sayısından negatif oy sayısının çıkarılmasıyla hesaplanmaktadır.

Cevaplar için pozitif ve negatif oylar nasıl sayılıyor?

Cevapların oy puanı sadece pozitif oy sayısı üzerinden hesaplanmaktadır. Negatif oy vermek yerine beğendiğiniz diğer cevaplara pozitif oy verebilir veya kendi daha iyi olan cevabınızı girebilirsiniz.

Soru altındaki cevaplar neye göre sıralanıyor?

Sorulara gelen cevaplar, cevabın aldığı pozitif puana göre sıralanmaktadır. Pozitif puanların sıralaması ne olursa olsun, en üstte öne çıkarılan cevap, ondan sonra kabul edilen cevap ondan sonra pozitif puan sıralamasına göre diğer cevaplar listelenmektedir.

Cevaplara yorum veya cevap girebilir miyim?

Hayır. Soru & Cevap Platformu'nun amacı, bir soruya gelen cevaplar arasında münakaşa veya fikir alışverişi yaratmak değil, soru sahibinin spesifik bir sorusunu veya merak ettiği bir konuyu cevaba kavuşturmaktır. Faydalı bulduğunuz bir cevap gelene kadar oylama tuşlarıyla gelen cevapları oylayabilirsiniz ve uygun olduğunu düşündüğünüz cevabı "Kabul Edilen Cevap" olarak işaretleyebilirsiniz. Konuyla ilgili ek sorularınız için yeni sorular oluşturabilirsiniz.

Bilimseverler arası daha aktif fikir alışverişlerinin yapılabileceği platformlar geliştirmekteyiz; takipte kalınız.

Sorularımı yeni cevaplara kapatabilir miyim?

Evet; ancak belirli koşulların sağlanması gerekiyor. Sorunuzu cevaplara kapatabilmeniz için:

  • En az 5 cevap gelmiş olması, veya
  • Kabul edilen cevap seçmiş olmanız, veya
  • Öne çıkarılan bir cevap seçilmiş olması gerekmektedir.

Soruyu yeni cevaplara kapattığınız zaman, okurlar o noktaya kadar gelen cevapları görmeye devam edeceklerdir; ancak yeni cevap ekleyemeyeceklerdir. Var olan cevapları oylamaya ve cevap sahiplerine teşekkür etmeyi de sürdürebilirler.

Sorularımı veya cevaplarımı sonradan düzenleyebilir miyim?

Evet; ancak sorunuzu veya cevabınızı ilettikten sonraki ilk 30 dakika içinde düzenleyebilirsiniz. Bundan sonra herhangi bir düzenleme yapamazsınız. Eğer çok önemli bir değişiklik gerekiyorsa bize e-posta yoluyla ulaşabilirsiniz. Lütfen soru veya cevap göndermeden önce, içeriğinden tamamen tatmin olduğunuzdan emin olunuz.

Sorularımı silebilir miyim?

Evet; ancak sorunuzu sorduktan sonra hiç cevap girilmemiş olması gerekmektedir. Kimi zaman cevap göremeseniz de silemeyebilirsiniz; çünkü onaylanmayı bekleyen (moderasyon denetimine düşmüş) yanıtlar girilmiş olabilir. Ayrıca isim açık şekilde sorduğunuz sorunuzu silmeniz halinde 35 UP, anonim sorduğunuz bir soruyu silmeniz halinde 20 UP kaybedeceksiniz.

Cevaplara matematik formülü girebilir miyim?

Evet, Evrim Ağacı'nda kullandığımız metin editörü, matematiksel formülleri desteklemektedir. Ancak bunun için bir miktar TeX dili bilmeniz gerekmektedir (bu ilk etapta ürkütücü olabilse de, dakikada çözebileceğiniz çok basit bir sistem). Metin editöründeki fxf_xfx​ ikonuna basarak TeX formatını kullanarak matematikformüllerini girebilirsiniz. Kullanabileceğiniz bütün kodları buradan görebilirsiniz.

Soru ve cevaplarda yazım ve bilgi hataları var! Ne olacak?

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu'nda her kullanıcı, kendini ve kendi iletişim kalitesini temsil etmektedir. Kötü bir soru veya kötü bir cevap, kötü bir kullanıcıya işaret etmektedir. Kötü bir cevap gördüyseniz, daha iyisini yazmalısınız. Kötü bir soru gördüyseniz, daha iyisini sormalısınız. Geliştirdiğimiz araçlar, en iyi soruları ve en iyi cevapları öne çıkaracak biçimde geliştirilmektedir. Daha iyi bir soru sorarsanız, daha iyi bir cevap girerseniz, sistemimiz onu öne çıkaracaktır.

Ancak Soru & Cevap Platformu'nu kullanan herkes, bir yerde bilimsever komüniteyi de temsil etmektedir. Sorulan her soru ve yazılan her cevap, bunun bilincinde olunarak sorulmalı ve yazılmalıdır. Buna bağlı olarak, sorunlu soru ve cevaplar, yazım hataları ve bilgi hataları da kullanıcılarımıza sunduğumuz araçlar (örneğin raporlama, oylama, vb.) yardımıyla, komünite içinde çözülmelidir.

Evrim Ağacı, girilen soru ve cevaplardan mesul değildir.

Platformun Temellerine Dair Sorular

Soru & Cevap Platformu fikri nereden çıktı?

Maddi destekçilerimiz ve okurlarımız bize bilim hakkında sorular sordukça, bu soruların başkalarınca da görülüp, faydalanabileceği, kolektif bir platformu neden geliştirmeyelim ki diye düşündük. Tabii aklımızda olan sadece bu değildi. Bu konuyla ilgili temel bilgileri buradaki Patreon yazımızdan görebilirsiniz.

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu nedir?

Türkiye'de soru sormaya yönelik eksiği yıllardır hissetmekteyiz. Sadece Türkiye'de de değil, her yerde; ama özellikle Türkiye'de Yurt dışında Stack Overflow, Quora, Reddit gibi enfes soru-cevap platformları (veya bu platformları bünyesinde barındıran oluşumlar) var. Türkiye'de bunu sistemli olarak yapan, bunu yaparken de popülist içerikleri değil, gerçeklere ulaşmayı ana hedef biçen kimse yok. Hatta yurtdışı emsallerinde de bu ikincisinin olduğu kuşkulu; ancak kitlenin kaliteli kısmı, ister istemez kaliteli ürünler ortaya koyabiliyor. 

Bunu Türkiye'de yapabilecek bir ortam bulunmuyor. Sosyal medya (Facebook, Twitter, vb.) zorbalık, alay ve aşağılama üzerine inşa edilmiş vaziyette. Bunlardan geriye kalanlarda ise kâr maksimizasyonu hayali dolayısıyla tamamen popülist temeller üzerine inşa edilmiş bir ağ görüyoruz.

Bu şartlar altında, akıllarımızda bilime, hayata, Evren'e yönelik çok fazla soru olsa da, "saçma" olduğunu düşündüğümüzden sormuyoruz; sorsak, cevap verecek birini bulamıyoruz, cevap veren çıksa muhtemelen alay ediyor, aşağılıyor. Çünkü sosyal medyada prim yapan yorum tipleri bunlar; herhangi bir denetim (iç denetim bile!) yok veya çok kısıtlı.

Bu nedenle çok tehlikeli bir sonuç doğuyor: Merak, giderilemiyor! Soruların sorulmadığı, cevapların bilimsel yöntem ışığında aranmadığı durumlarda, hurafe ve mitler kaçınılmazdır. Soru sormanın teşvik edilmediği, cevapların aranmadığı coğrafyaların bilimden, sorgulamadan, meraktan uzak kültürlere evrimleşmesi tesadüf değildir.

Buna yönelik en kapsamlı deneyimi, son yılları arasında Facebook Okur Paylaşım Grubu'muzda edindik. küsür kişiden oluşan grubumuz, biz buna yönelik bir çaba sarf etmemişken, kendiliğinden bir soru-cevap platformuna evrimleşti. Demek ki bilimsever ve meraklı kitlenin buna ihtiyacı var!

Biz de kolları sıvayıp, Türkiye ve Dünya'daki soru-cevap sistemi emsallerini incelemeye, ülkemizde ne tarz bir sistemin en verimli ve vizyonumuza uygun şekilde çalışacağını tespit etmeye çalıştık. Buna yönelik bir proje planı çıkardık ve üretmeye başladık.

Birkaç hafta süren hazırlanma sonrasında, 31 Mayıs 'da ilk beta testlerini yapmaya başladık ve içimize sinecek bir çalışma olacağına kanaat getirdik. Geliştirmeler bir yandan devam ediyor; çok kapsamlı ve "özel" bir algoritma üzerinde de çalışıyoruz; böylece popülizmi değil, gerçeği öne çıkardığımızdan emin olmak istiyoruz. Algoritma henüz hazır değil; ancak çok yakın bir gelecekte devreye girecek.

Soru & Cevap Platformu'nun Evrim Ağacı'nın geri kalan kısımlarından farkı ne?

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir (editöryal bir denetim uygulanmamaktadır). Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformunun amacı ne?

Okurlarımızın sorular sorup, alanında uzman isimlerden ve genel olarak bilimsever komünitesinden güvenilir, saygılı, safsatalardan uzak yanıtlar alabilecekleri bir dijital platform yaratmak. Tahmin ediyoruz ki sizin de katılacağınız üzere, Evrim Ağacı bunun için en etkili ve kapsamlı yuva olacaktır.

Peki ya "bozarsa"? Bu tarz projelerdeki en büyük endişe genelde bu oluyor. Ancak sırtını Türkiye'deki bilimsever komünitesine dayamış olan bizlerin bu konuda endişesi yok. Ülkemiz kaliteli bir dijital platform çıkaracaksa, o platform bu kitleden çıkacaktır! Buna rağmen sözünü ettiğimiz algoritmayı geliştirmeyi tamamladığımızda, sistemsel olarak gözden kaçan detayları kolektif olarak tespit edip, gerçeği el üstünde tutabileceğiz.

Umuyoruz ki Türkiye'deki bilim komünitesi için faydalı, etkili, öğretici olan; bilimseverler, akademisyenler, uzmanlar ve halk arasında verimli etkileşimi/öğrenimi tetikleyecek bir proje olacaktır. 

Soru & Cevap Platformu Neden Önemli?

Bu sitenin Evrim Ağacı'nın gidişatı açısından önemi şu: Sitemiz ilk defa üyeler-arası etkileşime de açılmış oluyor! Yani Evrim Ağacı'na sosyal bir bileşen de eklemeye başlamak istiyorduk, bunun ilk adımını böylece atmış oluyoruz. Ek projeler yolda, bu daha bir "ilk adım" Çok daha enfes ve Türkiye'deki bilimsever kitlesine yakışır, uluslararası standartların ötesinde projelerimiz yolda!

Şunu tekrardan hatırlatmak istiyoruz: Evrim Ağacı bir YouTube kanalı veya Twitter sayfası değil; bir bilim platformu! Dolayısıyla maddi destekçilerimizin destekleri 2 video, 5 tweet atmamızı sağlamıyor; devasa ve en azından Türkiye'de görülmemiş bir platform inşa etmemizi mümkün kılıyor.

Soru & Cevap Platformu'nun Hedefleri Neler?

Proje dahilinde atmak istediğimiz adımlar şunlar:

  • Algoritmamızı tamamlayarak popüler yorumlardan ziyade daha gerçek, daha mantıklı, daha güvenilir kaynaklara dayanan yorumları okurlarımıza ve Evrim Ağacı'nı her ay ziyaret eden milyonlarca tekil ziyaretçiye sunabilmek.
  • Çeşitli denetim araçları yoluyla soruların daha önce sorulmadığından emin olmak, sorulduysa bunlara gerekli yönlendirmeleri yapmak, kişileri cevap aramaya teşvik etmek.
  • Girilen cevapların isabetliliğini ve güvenilirliğini arttıracak ve hatta garanti edecek mekanizmalar inşa etmek.
  • Metin editörünü geliştirerek daha keyifli bir soru-cevap deneyimi sunmak.
  • Şikayet ve işaretleme ("flag") sistemi geliştirerek hataları kolektif bir şekilde eleyebilmek.
  • Dijital alt yapımızı uluslararası standartlarda ve hatta ötesinde geliştirerek, ülkemizdeki bilimseverlere keyifli ve uzun soluklu bir araç sunmak.
  • Alanında uzman kişi ve ekiplerle birlikte çalışarak, onların bu platforma katkı sunmasını sağlamak.

Kaldırılmış Özellikler

Bilimsever Kitleye Sor nedir?

Burası, Evrim Ağacı üyesi olup da cevap vermek konusunda engellenmemiş tüm Evrim Ağacı ailesi üyelerinin sorulara yanıt verebileceği kısımdır. Eğer sorunuzun herhangi bir bilimsever tarafından yanıtlanmasını istiyorsanız buradaki kategorileri kullanmalısınız.

11 Haziran itibariyle tüm soru sorma yöntemleri birleştirilmiştir. Bazı kategoriler, sadece belirli kişilerce yanıt girilebilir biçimde ayarlanmış olabilir; fakat soru sorma sistemi tek bir yönteme indirgenmiştir.

Bir Bilene Sor nedir?

Burası, Evrim Ağacı'na ve Türkiye'deki bilim algısına katkı sağlamak isteyen uzmanların, akademisyenlerin, doktora veya yüksek lisansını almış, belli bir alanda yetkinliğini ispatlamış kişilerin kendilerine özel alanlarının olduğu kategoridir. Eğer bir uzmana spesifik bir soru sormak istiyorsanız bu kategoriyi kullanmalısınız. Unutmayın ki buraya sorulan sorulara, o uzmandan başka hiç kimse yanıt verememektedir. Bu konuda daha fazla bilgiyi bu videomuzun saniyesinden itibaren alabilirsiniz.

11 Haziran itibariyle tüm soru sorma yöntemleri birleştirilmiştir. Bazı kategoriler, sadece belirli kişilerce yanıt girilebilir biçimde ayarlanmış olabilir; fakat soru sorma sistemi tek bir yönteme indirgenmiştir.

Son günlerde yurt dışında yaşayan ve Türkiye&#;ye ziyarete gelen yurttaşlarımız kanalıyla Almanya&#;nın battığı, bizim daha iyi durumda olduğumuza ilişkin bir şehir efsanesi yayıldı. Aşağıda iki ülkenin başlıca ekonomik göstergelerini karşılaştıran bir tablo sunuyorum (kaynak: IMF, World Economic Outlook Database, April )

Tablo birbirine çok yakın nüfusa sahip olan iki ülkeden Almanya&#;da kişi başına gelirin 51 bin dolar düzeyinde olduğunu Türkiye&#;de ise 8 bin dolar düzeyinde olduğunu ortaya koyuyor. Böylece ortaya atılan iddianın ne kadar anlamsız olduğu yalnızca bu göstergeyle bile ortaya çıkıyor.

Tabloda yer alan IMF tahminlerinde katılmadığım bazı noktalar var, onlara değineyim. yılında Türkiye&#;nin yıllık ortalama büyüme oranının yüzde 2,7&#;den yüksek olacağını (yüzde 4 dolayında) tahmin ediyorum. Eğer bu tahminim doğru çıkarsa GSYH&#;miz &#; milyar dolar düzeyine, kişi başına gelirimiz de dolara yakın bir düzeye yükselir.

Kur Korumalı Mevduat, Kurun Yükselişini Durdurur mu?

Kur korumalı mevduat bir çeşit endekslemedir. Hazine, mevduat faizlerinin düşük kaldığını ve bu nedenle insanların dövize yöneldiğini görünce bu uygulamayla dövizden TL&#;ye geçişi özendirmek istemiştir. Ne var ki bu uygulama bir devleti devlet yapan en temel ilkelere aykırıdır. Bir devlet, kendi yurttaşından yabancı parayla borç almaz ve yapacağı işleri de yabancı para üzerinden tanımlamaz. Bu, bastığı ve kullanılmasını istediği yerli paraya kendisinin de itibar etmediği anlamına gelir. Kendi bastığı parayı, yabancı paralara endekslemiş olan devlet, yurttaşlarının dövizle sözleşme yapmasını yasakladığında tutarsız olur.

Risklerin yüksek olduğu ve giderek yükseldiği bir ortamda Merkez Bankası faizini düşük tutabilmek için girişilen kur korumalı mevduat hesabının bugüne kadar yarattığı maliyet; milyarlarca dolarlık döviz satışı + Hazine&#;ye gereksiz yere yüklenen ek faiz maliyeti (adına kur koruması ödemesi desek de bu bir faiz ödemesidir) olarak karşımıza çıkıyor. Kur korumalı mevduat hesabı asıl olarak kuru düşük tutmak ve dolayısıyla enflasyona yansımasını önlemek amacıyla getirildiği halde kısa süreli olumlu etkisi dışında amacına ulaşamadı. 17 Aralık &#;de USD/TL kuru 16,50 idi. Kur korumalı mevduat uygulaması yürürlüğe girdiğinde (21 Aralık ) kur 12,56&#;ya gerilemişti. Kur bugün 16, Kur korumalı mevduat uygulaması 5 aylık sürede başlangıçta olumlu etki yaratmış olsa da sonradan etkisini kaybetmiş görünüyor. Bunun nedeni kur korumalı mevduat uygulamasının tek başına Türkiye&#;nin çok sayıdaki riskini çözecek nitelikte bir araç olmamasındandır. Esasen Türkiye&#;nin risklerini tek başına çözebilecek bir araç da yoktur. Kur korumalı mevduat uygulamasının önümüzdeki dönemler için bankaların ödemesi gereken faizin bir bölümünü Hazine&#;ye yükleyerek yarattığı finansman sıkıntısı da işin bir başka yanını oluşturuyor. Başlangıçta bunu tam olarak anlayamayan kişiler bunları görmeye başladıkça kurda görülen olumlu değişim yeniden tersine dönüyor.

Enflasyona Endeksli Bono Enflasyonu Düşürür mü?

Herhangi bir göstergeyi enflasyona endekslemek o anki enflasyonu kabul etmek, hatta onaylamak anlamına gelir. Bu bonoları alacak olanlar artık onun altında bir enflasyona değil üstündeki enflasyon oranlarına bakarlar, beklentileri yükselişe odaklı olarak şekillenmeye başlar. Beklentiler ise önünde sonunda gerçekleşmeyi belirler. Öte yandan devlet çıkardığı borçlanma senedini enflasyona endekslediği anda herkes bu yolu izlemeye yönelir ve fiyatları, kiraları vb. gelecekteki enflasyon beklentisine endekslemeye başlar. İnsanlar bunu fiiliyatta yapmasa bile zihinlerinde yapmaya başlarlar. Bunun sonucunda enflasyon iyiden iyiye yerleşir ve beklentiler kırılamaz hale gelir (yerleşmiş enflasyon[i]).

Enflasyona endeksli bono gibi uygulamalar, tıpkı kur korumalı mevduat uygulamasında olduğu gibi başlangıçta olumlu etkiler yaratır ve bazı düzelmeler getirir. Ne var ki bu olumlu etkiler, kur korumalı mevduat uygulamasından da gördüğümüz gibi, süre uzadıkça ve başka önlemlerle desteklenmedikçe kaybolmaya yüz tutuyor. Riskler devam ettiği sürece bu geçici düzelmeler orta vadede daha da bozucu etkilere yol açıyor. O nedenle başlangıçta görülen düzelmelerin kalıcı olacağını düşünmek doğru olmaz.

Türkiye Bu Durumdan Nasıl Çıkabilir?

Türkiye&#;nin her şeyden önce bir veya iki buluşla kur ve enflasyon sorununu çözme yaklaşımını bırakıp bir program çerçevesinde çıkış aramaya yönelmesi gerekiyor. Kur-enflasyon-kur sarmalından çıkabilmenin tek yolu sosyal, siyasal ve ekonomik riskleri düşürmekten geçiyor.[ii] Mucize çıkışlar aramak zaman ve para kaybından başka sonuç vermiyor. Bilimde mucizelere yer yoktur.



[i] Yerleşmiş enflasyon ya da atalet enflasyonu (inflation inertia); ekonomideki mal ve hizmet fiyatlarının sözleşmeler yoluyla bir fiyat endeksine bağlandığı ve o endeksteki harekete göre ayarlandığı durumu gösterir. Bu şekilde oluşan yerleşmiş enflasyonu kırmak ancak ve ancak beklentilerin iyileşmesiyle mümkün olabilir. 

[ii] Bunları Yapısal Reformlar ve Türkiye başlıklı kitabımda anlattım (Remzi Kitabevi, ) 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir